Lipcówki 2017 ❤ - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-11-30, 21:47   #1891
Werka3333
Raczkowanie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤

Cytat:
Napisane przez calineczka3 Pokaż wiadomość
Dziękuję za opinię
Zdecyduję się chyba na drugą. Chyba więcej w niej konkretów, heheszków o ciąży nie szukam

Dziewczyny farbujecie teraz włosy?
Chciałam iść w grudniu, ale słyszałam, że w pierwszym trymestrze lepiej nie... Ile w tym prawdy?
Ja nie farbuje moja fryzjerka powiedziała ze do końca pierwszego trymestr nie ma mowy a potem powiedziała ze może mi tylko taką delikatną tonizacje zrobić... Ale nie farbowalam wogle w pierwszej ciąży to i teraz też nie będę

Sent from my SM-G530FZ using Wizaz Forum mobile app
Werka3333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 21:56   #1892
klaudiakala
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za opinię
Zdecyduję się chyba na drugą. Chyba więcej w niej konkretów, heheszków o ciąży nie szukam

Chciałam iść w grudniu, ale słyszałam, że w pierwszym trymestrze lepiej nie... Ile w tym prawdy?
Proszę bardzo, no ja chyba właśnie też tę drugą zamówię jeszcze
Ja miałam ściągany kolor i nowy nakładany, 4 h u fryzjera, byłam jakoś koło 5 tygodnia,ale nie wiedziałam jeszcze Słyszałam, ze kiedyś to był problem, bo farby zawierały dużo amoniaku a on jest szkodliwy, teraz nowe farby ponoć tak nie mają, ale jak fryzjerka powie,że nie to pewnie wie co i jak.
klaudiakala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-11-30, 22:23   #1893
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję za opinię

Polecam ten tekst, fajnie wyjaśnia o co chodzi w ewentualnych minusach farbowania: http://www.srokao.pl/2013/02/farbowa...iazy.html?m=1#

Już raz wrzucałam tego linka, obiecuję że więcej nie będę

Co do książki to "W oczekiwaniu na dziecko" jest spoko, encyklopedia wiedzy, myślę że można tam znaleźć odpowiedź na większość pytań - nie trzeba sięgać do google i niepotrzebnie się stresować Najpierw są informacje ogólne, potem omówiona ciąża tydzień po tygodniu, a dalej części o porodzie, połogu, rozdział dla ojców, o chorobach w ciąży i rozdział "Gdy dzieje się coś złego". Język jest lekko humorystyczny, nie jakiś strasznie sztywny, ale to taki typowy poradnik dla osób szukających konkretnej wiedzy Wrzucam foto przykładowej strony, ale nie wiem czy coś się będzie dało odczytać
1480541009315.jpg
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 01:05   #1894
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez siilmariien Pokaż wiadomość
Co za typ. Tekst że dźwiganie w pracy nie jest przeciwwskazaniem jest dla mnie jakimś totalnym absurdem. A szukałaś lekarza patrząc na opinie w internecie np. na stronie znanylekarz? Ja byłam u 3 lekarzy, w tym jeden na nfz i każdy z nich na pierwszej wizycie pytał czy potrzebne jest zwolnienie, mimo że to były bardzo wczesne ciąże... Powodzenia w szukaniu

Dziewczyny sorry za ciszę z mojej strony, ale na maksa źle się czuję, nie mam siły pisać :/ Ale czytam
Sprawdzam w necie opinie i mial dobre chodziła do niego moja bratowa ale ona nie pracowała a do tego pierwsze dziecko poroniła i była z niego zadowolona. Mi nie zapytał sie o zwolnienie. Probowałam podpytywać i mowiłam że w pracy dzwigam itp. moze nie powiedziałam wprost ze chce zwolnienie ale liczyłam na niego. Glupio mi na pierwszej wizycie od razu powiedziec daj mi pan l4 bo po to przyszłam. W styczniu mam kolejnego lekarza-niestety w tym roku juz nigdzie nie ma wolnych terminów- zobaczymy co powie. Jak sie nie odezwie ze zwolnieniem to sama powiem ze chce bo tak dalej bedzie ze rodzić to w pracy bede. A pod koniec grudnia poprosze rodzinną moze mi da. Chociaz tydzien albo dwa.
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 07:50   #1895
mariolaw_132
Zakorzenienie

Bry

Ja jeszcze w wyrku i poki mlody spi to korzystam :-P

Ja chetnie bym cos poczytala ale doba za krotka :-D
mariolaw_132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 07:51   #1896
Kivi5
Raczkowanie

Witam się w 6 tygodniu wczoraj moja gin potwierdziła ciążę, widać już było pęcherzyk. Miała mi też zrobić cytologie, ale okazało się że mam infekcje, więc nic z tego. Zapisala mi pimafucin i trivagin. Poza tym zamiast folika kazała mi kupic Femibion natal 1 i witamine d3. Też to bierzecie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Kivi5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 07:52   #1897
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
O! Mogę Cię zapytać o jedną rzecz? Oglądałam film, ale widziałam też notkę o książce i wynika z niej, że w filmie coś pominęli.
Piszę na biało, żeby nie spoilerować:
W notce było napisane, że bohaterka urodziła martwego chłopca i dowiedziała się, że nie może mieć dzieci. Czyli ktoś jeszcze był we wszystko wtajemniczony? Jakiś lekarz? Bo w filmie nikt poza małżeństwem o niczym nie wiedział...

Ja też wolę na razie nic nie widzieć...

I jak? Zastanawiam się nad tą albo nad "W oczekiwaniu na dziecko". Ta Twoja jest podobno taka bardziej luźna, ale słyszałam, że przez to mniej fachowa. Ta druga bardziej "sucha"...

odp:

Tak, lekarz ją zbadał jak pojechali pierwszy raz na stały ląd z małą. Nie miała okresu i myślała, że jest w ciąży. Okazało się, że już przekwita.
Później jak jego oskarżyli o morderstwo i przetrzymywanie dziecka to lekarza wzywali na świadka.

Cytat:
Dziękuję za opinię

Ja farbuję.

Cytat:
Polecam ten tekst, fajnie wyjaśnia o co chodzi w ewentualnych minusach farbowania: http://www.srokao.pl/2013/02/farbowa...iazy.html?m=1#

Co do książki to "W oczekiwaniu na dziecko" jest spoko, encyklopedia wiedzy, myślę że można tam znaleźć odpowiedź na większość pytań - nie trzeba sięgać do google i niepotrzebnie się stresować Najpierw są informacje ogólne, potem omówiona ciąża tydzień po tygodniu, a dalej części o porodzie, połogu, rozdział dla ojców, o chorobach w ciąży i rozdział "Gdy dzieje się coś złego". Język jest lekko humorystyczny, nie jakiś strasznie sztywny, ale to taki typowy poradnik dla osób szukających konkretnej wiedzy Wrzucam foto przykładowej strony, ale nie wiem czy coś się będzie dało odczytać
Załącznik 6768331
Wygląda jak podręcznik z biologii.
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 08:29   #1898
Werka3333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kivi5 Pokaż wiadomość
Witam się w 6 tygodniu wczoraj moja gin potwierdziła ciążę, widać już było pęcherzyk. Miała mi też zrobić cytologie, ale okazało się że mam infekcje, więc nic z tego. Zapisala mi pimafucin i trivagin. Poza tym zamiast folika kazała mi kupic Femibion natal 1 i witamine d3. Też to bierzecie?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Hej mi tez gin powiedział żeby brać do 12 tyg Femibion natal 1 a potem po 12 tyg przejść na 2. Powiedział ze teraz nie tylko sam kwas foliowy sie bierze ale bardziej jest nacisk na jakąś pochodną tego kwasu co właśnie jest w tym Femibionie i odpowiada to dawcą 400mg kwasu foliowego. I powiedział jeszcze ze z wszystkich leków dla kobiet w ciąży to są 3 rekomendowane przez polski związek lekarzy: kwas foliowy, jod i Wit d3 i najlepiej brać ten zestaw on wystarczy

Sent from my SM-G530FZ using Wizaz Forum mobile app
Werka3333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 08:45   #1899
vadi
*sportaddict*

Cytat:

Załącznik 6768331
jak dla mnie wygląda super, ja lubię takie rzeczy
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 09:19   #1900
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Sprawdzam w necie opinie i mial dobre chodziła do niego moja bratowa ale ona nie pracowała a do tego pierwsze dziecko poroniła i była z niego zadowolona. Mi nie zapytał sie o zwolnienie. Probowałam podpytywać i mowiłam że w pracy dzwigam itp. moze nie powiedziałam wprost ze chce zwolnienie ale liczyłam na niego. Glupio mi na pierwszej wizycie od razu powiedziec daj mi pan l4 bo po to przyszłam. W styczniu mam kolejnego lekarza-niestety w tym roku juz nigdzie nie ma wolnych terminów- zobaczymy co powie. Jak sie nie odezwie ze zwolnieniem to sama powiem ze chce bo tak dalej bedzie ze rodzić to w pracy bede. A pod koniec grudnia poprosze rodzinną moze mi da. Chociaz tydzien albo dwa.
Rozumiem, ja w sumie też w pierwszej ciąży byłam tak przejęta i onieśmielona, że wstydziłam się zasypywać lekarza pytaniami, a co dopiero wchodzić z nim w dyskusje. Wydaje mi się, że jak powiesz rodzinnemu że dźwigasz w pracy i masz krwawienie za każdym razem, a do gina możesz iść po zwolnienie dopiero w styczniu, to będzie niepoważny jak nie da Ci z miejsca zwolnienia :/ Powodzenia!

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
jak dla mnie wygląda super, ja lubię takie rzeczy
W sumie ta strona może jest najmniej ciekawa, dalej jest fajniej bo pojawiają się najczęściej zadawane pytania w danym miesiącu ciąży i odpowiedzi już w takim lekko dowcipnym stylu Na pewno jak ktoś ma potrzebę zdobyć konkretną wiedzę co aktualnie dzieje się z jego organizmem i maluszkiem, co można/nie można, jak reagować kiedy coś się dzieje, to ta książka będzie bardzo pomocna (tylko w miarę aktualne wydanie).
Stary 2016-12-01, 09:53   #1901
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nonie_ Pokaż wiadomość
Jesli nie ma śladu krwi po podtarciu się to nie sądzę żebyś krwawiła jesli wizyta ma cię uspokoić to lepiej sprawdź, ale jestem praktycznie w 100% pewna ze nie masz sie czym martwić.

Ja po wizycie wizyta raz dwa, szybkie usg, serduszko bije, wg usg to 6t5d. wyniki wszytsko cycuś glancuś wiec niczym się nie martwię. Następna wizyta 16 grudnia, dokładnie w pierwsze urodziny córy

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Gratuluję udanej wizyty!
Cytat:
Dziękuję za opinię

Ja farbowalam włosy i teraz też będę.

Ja po wczorajszych praca z którymi chyba przesadzilam dostałam plamien były to ciemno brązowe plamienie raczej nie obfite. Więc telefon do mojej gin kazała mi przyjechać do szpitala. Zrobiła usg posluchala serca i mówi że jest Oki. Dostałam luteine i mam odpoczywać.

Nasz dzień: 16 czerwca 2012

Paulinka: 16 września 2014

Mateusz: 13 lipiec 2017
etusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 09:55   #1902
morelle_
Zakorzenienie

Matko dziewczyny uważajcie na siebie.
Ja wczoraj jedyne co po pracy to powiesiłam pranie i spakowałam prezenty do wysyłki.
Stary 2016-12-01, 09:56   #1903
etusiaaa
Wtajemniczenie

Ja wiem że przegielam😕 teraz na podłodze z cora i się bawimy. Dobrze ze teściową gotuję obiad

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ----------

Leze*

Stary 2016-12-01, 09:57   #1904
morelle_
Zakorzenienie

Odpoczywaj
Stary 2016-12-01, 09:57   #1905
Serenely
Zakorzenienie

A mnie chyba coś zaczyna rozbierać. :/ Mam lekki katar, trochę mi słabo, kaszlę więcej niż ostatnio, jeszcze mi zimno cały czas (spałam pod kocem polarowym i kołdrą). Jak mi gin dzisiaj nie da zwolnienia, to przejdę się do internisty w poniedziałek, jak mi nie minie. :/

Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-01, 09:59   #1906
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
A mnie chyba coś zaczyna rozbierać. :/ Mam lekki katar, trochę mi słabo, kaszlę więcej niż ostatnio, jeszcze mi zimno cały czas (spałam pod kocem polarowym i kołdrą). Jak mi gin dzisiaj nie da zwolnienia, to przejdę się do internisty w poniedziałek, jak mi nie minie. :/

Ratuj się czym możesz! A najlepsze to byłoby zwolnienie i wygrzanie tego w domu.

Ciężko przy energicznej dwulatce odpoczywać ale dziś zabawy będą siedzące 😊 byle by do 15 jak mąż wroci

Stary 2016-12-01, 10:02   #1907
morelle_
Zakorzenienie

Ja dziś jakoś słabo się czuje. Zasypiam na siedząco, nie mogę ogarnąć pracy.
Stary 2016-12-01, 10:03   #1908
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Ja dziś jakoś słabo się czuje. Zasypiam na siedząco, nie mogę ogarnąć pracy.
Mi to spanie już tak przeszło. Gin kazała mi jeść magnez nawet 2 razy dziennie.

Stary 2016-12-01, 10:05   #1909
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez etusiaaa Pokaż wiadomość
Mi to spanie już tak przeszło. Gin kazała mi jeść magnez nawet 2 razy dziennie.

Ja nie mogę więcej niż 1 tabletkę bo mam jakąś nietolerancję. Ręce mi się wtedy trzęsą itd.
Stary 2016-12-01, 10:06   #1910
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie mogę więcej niż 1 tabletkę bo mam jakąś nietolerancję. Ręce mi się wtedy trzęsą itd.
To kiepsko. To przynajmniej ta jedna jedz zawsze troszkę energii da😊

Stary 2016-12-01, 10:10   #1911
taedio
MerDer 4ever

Hej
Za 5 dni wizyta
Nie mogę się doczekać ale obawiam się czy wszystko jest w porządku Mam nadzieję, że zobaczę serduszko

Ja może w weekend przejadę się do CH i kupie jakąś książkę dla ciężarnych

Nie cierpię zimy
Stary 2016-12-01, 10:15   #1912
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
To kiepsko. To przynajmniej ta jedna jedz zawsze troszkę energii da😊

Dzięki - postaram się. Na razie mam problem, żeby pamiętać o kwasie i wit D.

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ----------

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Hej
Za 5 dni wizyta
Nie mogę się doczekać ale obawiam się czy wszystko jest w porządku Mam nadzieję, że zobaczę serduszko

Ja może w weekend przejadę się do CH i kupie jakąś książkę dla ciężarnych

Nie cierpię zimy
Wszystko będzie ok - nie martw się na zapas.
Stary 2016-12-01, 10:38   #1913
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
Wczoraj obejrzałam jedną relację z porodu yt i jeszcze większe mam wątpliwości odnośnie braku ZZO w szpitalu, który wybrałam. Dziecko było źle ułożone i lekarz w celu uniknięcia CC zaproponował przemieszczenie go w brzuchu co miało być o wiele bardziej bolesne niż skurcze, wiec dziewczyna dostała ZZO. Potem parametry jej i dziecka się pogorszyły i zdecydowano o awaryjnym CC. Po podaniu znieczulenia serce się uspokoiło i znowu zaproponowano SN, z tym, ze dziewczyna była już znieczulona od pasa w dół. Parła siłą woli, bo nic nie czuła.
W sumie też mam takie wątpliwości... Ale z drugiej strony rodziłam w szpitalu gdzie niby oficjalnie jest ZZO i dolargan, miałam tak bolesne skurcze po oxytocynie + skurcze krzyżowe że nie mogłam się ruszyć o milimetr i nikt mi nic nie zaproponował, a opieka była bardzo dobra... Być może nie mieli akurat anestezjologa, bo to była noc z niedzieli na poniedziałek. A ja za bardzo cierpiałam żeby o tym pomyśleć i zapytać Ale zzo i tak podobno można podać tylko w określonym momencie, a ja gdybym chciała to w momencie kiedy było już chyba na to za późno (rozwarcie było zbyt duże). Jedyne co dostałam do gaz rozweselający, zero efektu, ale przynajmniej mogłam się skupić na oddychaniu (i to rzeczywiście pomagało) bo kazali w czasie skurczy zaciągać się głęboko

Co do oswojenia z tematem porodu, to polecam szkoły rodzenia Xzora w Lublinie jest np. bardzo fajna bezpłatna szkoła rodzenia Aktywna Mama (są tam położne z różnych szpitali), ponoć przy szpitalu w Świdniku też jest bezpłatna. Pewnie najlepiej chodzić do szkoły rodzenia przy szpitalu w którym chce się rodzić, ale to minimum 500 zł zwykle kosztuje...

Powiem Wam jeszcze a propos tego co pisałyście wcześniej, że mimo ogromnego bólu w trakcie porodu, w momencie kiedy córka się urodziła totalnie o tym zapomniałam, wszystko minęło, był taki przypływ endorfin, że od razu zaczęłam żartować, śmiać się i dostałam mnóstwo energii, mimo że chwilę wcześniej nie miałam nawet siły żeby wydusić z siebie jednego słowa. To było niesamowite przeżycie. No a po porodzie od razu na nogi, mogłam zajmować się małą bez żadnych problemów. Nie piszę tego po to, by zachęcać do porodu sn, tylko żeby dodać odwagi dziewczynom, które o tym myślą Teraz jedyny lęk przed porodem jaki mam, to że będę musiała mieć cc

A bez męża w trakcie porodu nie wiem jakbym sobie poradziła To też było piękne doświadczenie dla nas, on się cieszy że mógł w tym uczestniczyć i uważa że jeszcze mocniej go to połączyło ze mną i z córą, a dla mnie pokrzepiająca jest myśl, że mogę liczyć na jego obecność i wsparcie także w takiej ekstremalnej sytuacji i że to nas nie odsuwa od siebie, tylko jeszcze bardziej zbliża.
Stary 2016-12-01, 10:39   #1914
Serenely
Zakorzenienie

I jeszcze mi się trochę w głowie zaczęło kręcić. :/ Chyba pierwszy raz wiem co to za uczucie. A temp mam "normalna", może po prostu jestem osłabiona i dopiero zaczyna się wjazd na mój organizm nieproszonych gości.

Stary 2016-12-01, 10:41   #1915
morelle_
Zakorzenienie

Ja nawet nie wiem co to jest ZZO.

Mój mąż najprawdopodobniej by zemdlał, a chłop jak dąb
Stary 2016-12-01, 10:41   #1916
Serenely
Zakorzenienie

Cytat:

Powiem Wam jeszcze a propos tego co pisałyście wcześniej, że mimo ogromnego bólu w trakcie porodu, w momencie kiedy córka się urodziła totalnie o tym zapomniałam, wszystko minęło, był taki przypływ endorfin, że od razu zaczęłam żartować, śmiać się i dostałam mnóstwo energii, mimo że chwilę wcześniej nie miałam nawet siły żeby wydusić z siebie jednego słowa. To było niesamowite przeżycie. No a po porodzie od razu na nogi, mogłam zajmować się małą bez żadnych problemów. Nie piszę tego po to, by zachęcać do porodu sn, tylko żeby dodać odwagi dziewczynom, które o tym myślą Teraz jedyny lęk przed porodem jaki mam, to że będę musiała mieć cc

A bez męża w trakcie porodu nie wiem jakbym sobie poradziła To też było piękne doświadczenie dla nas, on się cieszy że mógł w tym uczestniczyć i uważa że jeszcze mocniej go to połączyło ze mną i z córą, a dla mnie pokrzepiająca jest myśl, że mogę liczyć na jego obecność i wsparcie także w takiej ekstremalnej sytuacji i że to nas nie odsuwa od siebie, tylko jeszcze bardziej zbliża.
Chociaż jeszcze nie rodziłam uważam tak samo.

Stary 2016-12-01, 10:43   #1917
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja po wczorajszych praca z którymi chyba przesadzilam dostałam plamien były to ciemno brązowe plamienie raczej nie obfite. Więc telefon do mojej gin kazała mi przyjechać do szpitala. Zrobiła usg posluchala serca i mówi że jest Oki. Dostałam luteine i mam odpoczywać.
Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Zdrowia dziewczyny, odpoczywajcie!
Stary 2016-12-01, 10:45   #1918
morelle_
Zakorzenienie

Mi pierwsze co powiedziała żona kuzyna po porodzie naturalnym - miałaś rację. Także fajnie jak ma się wybór, a nie jest się zmuszanym jak u nas. Jak ktoś chce to czemu nie.
Stary 2016-12-01, 10:48   #1919
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nawet nie wiem co to jest ZZO.

Mój mąż najprawdopodobniej by zemdlał, a chłop jak dąb
Znieczulenie zewnątrzoponowe - być może przy cc będziesz miała do wyboru, chyba że w szpitalu jest tylko ogólne czyli pełna narkoza.
Stary 2016-12-01, 10:49   #1920
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Znieczulenie zewnątrzoponowe - być może przy cc będziesz miała do wyboru, chyba że w szpitalu jest tylko ogólne czyli pełna narkoza.
Czyli takie od pasa w dół? Podobno dziwne uczucie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości