|
|
#1981 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤
Cytat:
|
|
#1982 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I to nie tylko w przypadku zwolnienia ciążowego, ale i zwykłego.http://www.gofin.pl/skladki-zasilki-...chorobowe.html Cytat:
Mój Eden jest tam gdzie Twój rytm bicia serca, Jeden uśmiech ponad wszystko do życia zachęca. ❤ Edytowane przez Agg_s Czas edycji: 2016-12-01 o 19:18 |
||
|
|
|
#1983 |
|
Zakorzenienie
|
To by im się nie opłacało. Ja mam płacone godzinowa normalnie więc na L4 będzie mi więcej wychodziło. Dziwne to i jakos w to nie wierzę. Za pięknie by było
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
Chwila, jakie min 3 msc bez L4? O.o Ja mam stała pensje, nie godzinową, nie wiem czy u mnie w ogóle będzie na przestrzeni ostatniego roku przedział z 3msc przerwy między L4. Aż swojej kadrowej spytam, bo to dla mnie jest coś nie tak.
Swoją drogą, zobaczyłam tylko pęcherzyk na USG. Ale to rośnie! <3 I dostałam 2 tygodnie zwolnienia. Z początku chciałam tydzień, ale lekarz powiedział, że lepiej dwa tygodnie. Mam się wygrzać i wypocząć. Żeby choróbsko sobie poszło. Witaminy moge brać - byle jak najmniej chemia. Czyli wracam do swojej czystej Wit C w proszku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1985 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tu jest kalkulator ---------- Dopisano o 19:25 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Cytat:
|
|
#1986 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Odpoczywaj więc. Kiedy następna wizyta?
|
|
#1987 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam w czerwcu podwyżkę, L4 miałam we wrześniu ;/ z powodu pękniętej torbieli.
Kolejna wizyta w przyszły piątek z wynikiem bety, a za dwa tygodnie powinno byc serduszko, w sam raz przed świętami Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1988 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, odnośnie tych 3 miesięcy bez zwolnienia z tego co znalazłam chodzi o zwolnienie powyżej połowy miesiąca, czyli jeśli np w grudniu miało się 20dni zwolnienia to grudzień nie będzie brany pod uwagę, ale jeśli to było 10dni to grudzień będzie liczony. Link do artykułu, w drugim poście w trzecim i czwartym akapicie jest o tym mowa:
http://www.goldenline.pl/grupy/Przed...ynskim,690506/ Poprawcie mnie, jeśli się mylę. Ja w grudniu chce iść na max 10dni zwolnienia wiec powinien być on uwzgleniony w średniej z 12mcy. |
|
|
|
#1989 |
|
Zakorzenienie
|
Uf, dziękuję xzora!
Teraz to ma sens. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja czekam na wyniki, miały być po 18tej a tu nic. Najbardziej czekam na toksoplazmozę - czytałam ze lekko dodatni wynik byłby najlepszą opcją. Najgorszą mocno dodatni. |
|
|
|
|
#1991 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#1992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyniki mam bardzo dobre, progesteron 111, beta 8684, toxo ujemna, więc jedynie można być dobrej myśli. Trzeba się tylko tego chorobóska pozbyć. A z wynikami to tak niestety jest. Mnie też zapewniali - będą o 17, będą o 14. Przeważnie grubo po godzinie lub więcej. -,- Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1993 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1994 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze 30 dni choroby to jest wynagrodzenie chorobowe nie liczy sie od tego składek społecznych tylko samo zdrowotne po30 dniach wchodzi sie w zasiłek chorobowy i od tego nie ma już składek. A wylicza sie go z 12 miesiecy jesli masz różne podstawy. Jesli masz stałą pensje to wystarczy za jeden miesiąc. Wylicza sie stawke dzienną i mnoze razy liczbe dni zwolnienia nie wazne czy pracujesz w weekendy czy nie. Jesli chorowałas w miesiącu więcej niż połowe miesiąca to sie go pomija. Jesli np chorowałaś 5 dni to sie uzupełnia.
A maciezyński mozesz miec 100 % lub jesli zgłosisz wczesniej ze biezesz rok to 80% przez cały okres lub jeśli się spoźnisz to 100 i 60% |
|
|
|
#1995 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny jestem Mala!
Na początku gratuluje wszystkim tego wyjątkowego stanu ![]() Z przyjemnością do Was dołączam ( Weerka, karolinuuusia, bebe 2 witam Was ) Chociaż podczytuję Was już od początku istnienia lipcówek to jednak czekałam by ujrzeć moje serduszko. Dziś miałam wizytę i widziałam ten mały cud, który mając 6 mm, ma serduszko, które bije 115-toma uderzeniami Gin pokazał mi na 3D widok "na żywo" z macicy. Poryczałam się Termin porodu ustalimy na następnej wizycie jak będzie można dzidzie lepiej zmierzyć. Wdl terminu @ 15 lipca, wdł wielkości ciąży 23 lipca. Dał mi na 10 dni duphaston (w razie W) bo już raz poroniłam. To moja 3 ciąża, mam już 4,5 letniego synka. Pozdrawiam Was i do usłyszenia
"I nawet kiedy będzie gęsta mgła... Ja w tej mgle do Ciebie będę szła" Kocham Cię syneczku...moja gwiazdo na niebie... Edytowane przez Mała! Czas edycji: 2016-12-01 o 20:20 |
|
|
|
#1996 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Zakorzenienie
|
Słuchajcie, a premie się wliczają do tego?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja to chyba jakaś dziwna jestem bo na mnie usg nie wywarło większego wrażenia. Daleko mi było do ekscytacji. Jedynie widok bijącego serca był czymś fajnym, a tak to cieszyłam się tylko ze wszystko dobrze się rozwija. ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
No to jest wtedy ok, nic nie stracę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2000 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się wykoncze... od dwóch dni czuję się jeszcze gorzej 😳
|
#2001 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam się po wizycie
wszystko jest w porządku, widziałam bijące serduszko <3. Ciąża jest młodsza wg usg (6t1d), dostałam luteinę, ale w sumie nie wiem po co, gin mówiła że w takiej wczesnej ciąży tak daje. Chciała dać zwolnienie ale ja nie chciałam no i kazała dużo leżeć i odpoczywać teraz na początku. Teraz muszę te wszystkie badania krwi zrobić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2002 | |
|
Raczkowanie
|
Proszę bardzo
polecam się na przyszłość a co do zadań położnej to wiem jeszcze ze masz ja pod telefonem i jak masz jakieś pytania czy wątpliwości to dzwonisz, a jak zaczyna się akcja porodowa czyli np odchodzą ci wody to dzwonisz do niej ona przyjeżdża do ciebie, jedziecie do szpitala i jest raczej już z tobą do końca ![]() Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2003 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam za opinie odnośnie farbowania!
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
Jon Snow to jestesmy praktycznie na tym samym etapie
tez miałam dziś wizytę![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2005 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja w październiku dostałam podwyżkę i byłam 1 dzień na l4. Od grudnia chce iść na L4, więc będą mi liczyć wg starej pensji do września przez ten jeden dzień l4 :/ żeby mi się załapała podwyżka musiałabym przepracować do końca stycznia - tak żeby były pełne 3 mies od października. Najlepsze jest to, że po za tym 1 dniem nie byłam cały rok na l4... Cytat:
Cytat:
dzięki! Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cześć Mała ---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ---------- Właśnie się dowiedziałam, że u mnie kadry nie wliczają premii. .. dziewczyny piszą skargi do ZUS.... cudnie. ....
|
|
#2006 |
|
Wtajemniczenie
|
hello mamuśki trochę mnie nie było i tyle do nadrabiania.
Byłam dzisiaj u lekarza wyniki w porzo oprócz moczu moczu bo jest białko i piasek muszę dużo pić i urosept brać.Okazało się ,że to 10 tydzień także termin na 1 lipca hehe Widziałam rączki i nóżki dzidzia już hasa ![]() A co do pracy to mam załamkę bo niestety nie udało mi się dogadać z kierowniczką problem ze wszystkim miała mnie ubezpieczyć "chorobowe" na zleceniu ale jakoś jej nie szło poza tym musiałabym pracować jak najwięcej żeby macierzyński był dobry a po 6h pracy i kilku klientkach byłam nieprzytomna nie dałabym rady Grudzień jeszcze u nas najgorszy kilka dziewczyn się zwolniło ogólnie syf ,kiła i mogiła no i się rozstałyśmy .Poszłam do pośredniaka się zarejestrować i będę mieć chyba zasiłek a później becikowe co miesiąc od naszego za☠☠☠iaszczego Państwa...nie wiem jak sobie poradzimy spłacając kredyt na mieszkanie i w sumie trochę w mieszkaniu trzeba by jeszcze zrobić.Muszę jakoś zacząć mega oszczędzać nic sobie nie kupować ,nawet prezentów nie zrobię w tym roku nikomu bo nie będzie mnie stać...Rodzice nasi sami od pierwszego do pierwszego więc nie mam co liczyć na pomoc...Tyle radości z ciąży i jednocześnie taka straszna sytuacja ,która normalnie nie daje spać po nocy.Nigdy nam się nie przelewało ale teraz to już chyba głodówka hehe
|
#2007 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też mam sytuacje ciężka finansowo... bo umowa na 1/2 etatu... kolejne pół etatu mam na prowizji tylko, wiec jak pracuję to zarabiam jak nie, to nie... na macierzyńskim będzie więc krucho :/
|
#2008 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mozesz u pracodawcy złożyć oświadczenie ze chcesz podlegać dobrowolnemu chorobowemu. Najlepiej z datą kiedy jej to dałaś. I jeśli cie nie zgłosi to do zus napissać ze składałaś oświadczenie przesłać ksero a ona cie nie zgłosiła. Zrobią kontrole albo na podstawie twoich dokumentów ( zbieraj umowy i rachunki) sami cie zgłoszą. Nie wiem tylko czy uznają wstecz chorobowe ale warto próbować. Jesli jestes na bezrobociu to dostaniesz chyba 1000 zł przez rok od urodzenia. Ale uwazaj bo nie wiem jak to jest jesli masz umowe zlecenie. Nie zagłębiałam się w temat. A jrsli masz umowe zlecenie to nie powinnas byc na bezrobociu nie wiem jak u was to jest kontrolowane. Bo bezrobocie zgłasza cie tylko do zdrowotnego. Jesli nie masz innego tytułu to ubezpieczen to z umowy zlecenie automatycznie podlegasz do społecznych ( chorobowe na twoj wniosek). Wiem ze od 2016 troszke sie pozmieniało jak ma sie kilka umów. |
|
|
|
|
#2009 |
|
Wtajemniczenie
|
Mała ja czekałam na Ciebie w tym wątku, długo zwlekałaś!
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2010 |
|
Wtajemniczenie
|
Ciekawa jestem jak mi wypłaca l4 bo umowa kończy mi się 32 grudnia. Wysyłam zaświadczenie o ciąży i terminie porodu i mają mi przedłużyć umowę do dnia porodu. Teraz nie pracowałam bo przebywam na wychowawczym. Na zwolnienie idę od 1 stycznia
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:34.

Wrzucam foto przykładowej strony, ale nie wiem czy coś się będzie dało odczytać