![]() |
#481 |
Raczkowanie
|
Dot.: Che Italia?
Ciao ragazze
![]() ja też dawno nie zaglądałam na nasz wątek... u mnie zmieniło się praktycznie wszystko. Nie jestem już sfrustrowaną kurą domową...jestem sfrustrowaną kelnerką... od końca czerwca przez sześć dni w tygodniu pracuję w rosticerii-pizzerii-cafe-pubie (więcej funkcji chyba nie mogli tam wsadzić... brakuje tylko lap dancu i stacji benzynowej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Raczkowanie
|
Azuleyes, ciesze sie ze masz prace i życzę Ci z całego serca abys szybciutko znalazła sie u boku męża...
Ja tez od 1 pażdziernika mam nową prace... ![]()
![]() |
#483 |
Zakorzenienie
|
A gdzie pracujecie?
Łatwo znaleźć we Włoszech prace?
![]() |
#484 |
Raczkowanie
|
Ja mieszkam w Polsce, a zaglądam na to forum, bo kocham Italie.... mam nadzieje, że nikt mnie tutaj nie wygoni??
![]()
![]() |
#485 |
Zadomowienie
|
Witajce kochane, ja tez nadal obserwuje ten temat, w nadziei, iz odzyje jak za dawnych czasow.
Siedzie w domku, bowiem zlapalo mnie jakies wirusisko, do tego dopadlo tez i mojego TZ w stopniu znacznie wiekszym, wiec przesiaduje, choruje, ale o siebie zadbac nie mam czasu ![]() Ogolnie kochane, to u mnie bez zmian, biegam sobie na kursik informatyczny i obywam sie w jezyku sycylijskim z nalecialoscia malego miasteczka- mowie Wam, istny 8 cud swiata (lub, 15, bowiem teraz na dwie kategorie podzielili chyba?, a ten ich jezyk to sie wogole do niczego nie umywa, wiec daje mu numer 15 w hierarchii cudow hiih ![]() ![]() Odezwe sie jeszcze, bowiem mi troszke tego topicu brakuje! Poki co pozdrawiam Was wszystkie!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez mieszkam w polsce ale moze kiedys ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#487 |
Zakorzenienie
|
Pracę jest trudno znaleźć.
A język? Podstawy sa łatwe, a potem trzeba się napracować, żeby zapamiętać te wszystkie końcówki różnych odmian i kiedy się je stosuje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 |
Zakorzenienie
|
Watek zamarł
![]()
![]() |
#489 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny!
![]() Postanowiłam wreszcie się do Was odezwać, bo zaczęło się u mnie coś dziać! W zeszłym tygodniu miałam prawie codziennie 2-3 rozmowy o pracę, także może wreszcie coś z tego będzie! Chciałabym zapisać się na jakiś kurs włoskiego dla obcokrajowców, ale nie wiem, czy uda mi się dopasować do niego godziny pracy... Miałam ostatnio nieprzyjemną sytuację. Znalazłam ogłoszenie w gazecie, ktoś szukał sekretarki. Zadzwoniłam pod podany numer, powiedziałam, że jestem zainteresowana tą pracą, a baba się mnie pyta:"Skąd pani jest?" Ja mówię, że z Polski. Na co ona:"I PANI chce znaleźć pracę jako sekretarka? Z takim językiem??" Podziękowałam i odłożyłam słuchawkę, choć żałuję, że na poczekaniu nie przyszło mi na myśl dogadać coś jej! Nie mówię, że mój włoski jest perfekcyjny, ale wiele osób mówi mi, że mówię dobrze jak na rok nauki i 4 miesiące pobytu we Włoszech. I nie mówią tak moi przyjaciele czy osoby, którym powiem 2 słowa, ale niejeden pracodawca podczas rozmowy kwalifikacyjnej mi tak powiedział, więc babsztyl mnie po prostu wkurzył! Miałyście kiedyś takie sytuacje? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#490 |
Zakorzenienie
|
Witajcie, co prawda nie jestem emigrantką, ale wróciłam tydzień temu z Rzymu ( spędziliśmy tam 10 rocznicę ślubu) i zakochałam się w tym mieście. Wyjeżdżałam z niego ze łzami w oczach, a byliśmy tylko 6 dni. Było cudownie. Zwiedziliśmy mnóstwo miejsc, chodziliśmy wąskimi uliczkami, jedliśmy wspaniałe pizze. Odpowiada mi tam wszystko począwszy od jedzenia, a skończywszy na gwarnych ulicach i wspaniałym klimacie. Stwierdzam, że Włosi są bardzo mili i pomocni. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś tam wrócę
![]()
![]() |
#491 |
Zakorzenienie
|
Nom ten klimat,uliczki ahh
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#492 | |
Przyczajenie
|
![]()
ok
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja mieszkalam przez 15-lat w Imperi koło Sanremo......to coś wiem na temat Włoch-Włochów i jedzenia.....ale sera białego i ogórków kwaszonych to niema i nie wiem kiedy będzie.....hahaha...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Zadomowienie
|
JA mieszkam we Włoszech od 2 lat
![]() ![]() ![]() A co do zakupów we włoszech to uwielbiam perfumerie "Idea Bellezza" i taka wielką w Neapolu na placu Garibaldiego (nie wiem jak się nazywa ![]() ![]() Jedzienie mi samkuje: najbardziej pizza i lazagnia ![]() A co do Włoskich chłopaków to nie są (według mnie )przystojni,a do tego denerwuja mnie jak sie ogladaja za polkami na ulicy ![]() ![]()
![]() |
#495 |
Raczkowanie
|
Jak sup[er, że wątek sie kula
![]()
![]() |
#496 |
Przyczajenie
|
Mnie najbardziej rozbrajają wyznania miłosne mojego amore:
- moje serce bić na Ciebie - kocham sie (hm... a może on naprade miał na myśli tylko siebie) - jestem calym moim zyciem - beś diskusji będiesz moja ziona i koniec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Zakorzenienie
|
Co tu taka cisza?
Podoba mi się we Włoszech to, że jest tu taka ładna jesień i zima ( z wyjątkiem dni, kiedy pada), jest ciepło, nie dopada człowieka taka depresja jesienno-zimowa, jak w Polsce. Na początku stycznia przeprowadzam się w Rzymie do nowego mieszkania! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Też bym kiedyś chciała wyemigrować i poznać jakiegoś cudnego Włocha ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Zakorzenienie
|
No to melduje sie tez i tutaj
![]() w nowym roku moze uda nam sie podpielegnowac watek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#500 |
Zadomowienie
|
Witam Wszystkie Italianki,
coś tutaj zamarło ![]() ![]() otóż chodzi mi o przetłumaczenie jednego zdania z listu od znajomych (znajdowało się ono po pozdrowieniach, na końcu długiego e-maila, którego jakoś zrozumiałam a tego zdania niet) (...)insomma noi tutti anche quelli non menzionati
![]() |
#501 |
Zakorzenienie
|
wszyscy my,nawet ci niewymienieni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Zadomowienie
|
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
nie ma za co
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Przyczajenie
|
Czesc dziewczyny!
Mam do was pytanie..Czy moze ktoras z was mieszka w Abruzzo?
![]() |
#505 |
Raczkowanie
|
A moze jest jakas dziewczyna w Mediolanie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!! może jeszcze kiedyś ten wątek odżyje .Powoli umiera ,a szkoda
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#507 |
Zadomowienie
|
Jak dla mnie to nie ma problemu, kiedys byla tu fajna stara grupka, fajnie byloby znow stworzyc cos podobnego
![]() W kazdym razie ja sie oficjalnie reaktywuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#509 |
Wtajemniczenie
|
Witam
Odzywam sie w tym watku, poniewaz mam pytanie. Mam TZ Wlocha i za miesiac jedziemy do jego mamy do Rzymu (mieszkamy w UK). Dzis przymierzam pare ciuchow. Glownie jakies moje stare letnie z Polski jeszcze, bo tu lata nie ma (jeszcze nie ma i prawdopodobnie nie bedzie) i nie nosi sie (tzn Angielki nosza, ale ja nie) ciuchow na 30 stopni. Ja glownie nosze jakies tam krotkie rekawki. No wiec wyszlam w zwiewnej sukience, kremowej w malutkie rozowe kwiatki, typowo letniej, bez stanika, bo ma wyciecie na plecach. Sukienka wiazana na szyi. Nie to ze cos mi widac, co to to nie, zadne sutki nie odstaja czy cos. A Tz do mnie -przeciez tak sie nie mozesz ubrac! Bez stanika to jak prostytutka. Ok... ![]() Dlatego sie pytam. Jak sie we Wloszech kobiety ubieraja na 30 lub 40 stopni. Dzinsy? Podkoszulki? Tak twierdzi TZ. Potem zalozylam biala lniana bluzeczke na ramiaczkach i spodenki, a on - tak sie mozesz ubrac jak chcesz odstawac w tlumie. Jedziemy do Rzymu, rozumiem, to miasto nie jakis kurort, ale teraz to juz zwatpilam.... Czy on wygaduje bzdury, czy tam rzeczywiscie tak jest?
![]() |
#510 |
Zadomowienie
|
Zazdrosny- taki moj werdykt
![]() ![]() Mojej kolezance (wloszce) jej facet nie pozwala nawet na plazy zdjac ramiaczek z kostiumu kapielowego i musi opalac sie z tymi naramkami. Co do ubioru panien we Wloszech- to oczywiscie jest roznica miedzy dniami, kiedy sie pracuje a dniami kiedy jest wolne i mozna skoczyc na plaze ![]() Do pracy ubiera sie bardziej formalnie, spodnie, spodnicza- krotki rekawek (chyba nie widzialam naramek w biurach, ale to moze inne dziewczyny potwierdza- bowiem nie latam po urzedach, a u siebie jestem jedyna dziewczyna, wiec nie mam porownania) W dzien wolny, wedlug mnie to pelna dowolnosc- jednak po miescie oczywiscie nie biega sie w pareo ![]() ![]() Wiesz, nie przejmuj sie, w koncu jedziesz na wakacje, jednak pamietaj, iz to Rzym a nie miejscowosc letnia, poza tym, pewnie bedziecie zwiedzac, a w kosciolach obowiazuje nakaz zakrywania ramion i nog, wiec bierz sweterek (nie wszedzie w kosciolach mozna dostac chusty) Aha, nie obraz sie, ale w miescie sukienka bez stanika chyba nie przejdzie, chociazby z tego powodu, ze faceci Ci spokoju nie dadza a kobity zjedza wzrokiem ![]() ![]() Mam nadzieje, ze pomoglam- ja nie mieszkam w Rzymie- ale domyslam sie, iz panuja tam podobne zwyczaje jak w innych miastach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.