Lipcówki 2017 ❤ - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-03, 20:25   #2131
karolinuuusia
Zakorzenienie

Dot.: Lipcówki 2017 ❤

Oglądałam ten film i przebeczalam cała końcówkę. Teraz nie będę oglądać bo jestem zbyt placzliwa i emocjonalna w ciąży choć obejrzalabym jeszcze raz

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 20:31   #2132
niewa
Rozeznanie

GG do niewa

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
Przy krwiaku najważniejsze jest dużo odpoczywać, nic nie podnosić, nie latać po schodach, ogólnie się nie męczyć. Za ile Ci powiedzieli, żebyś go skontrolowała?
Ostatnio bardzo osiadły tryb życia prowadzę.
Za 4 tygodnie pójdę przypuszczam że już w nowym roku kiedy będę w 13 tygodniu, bo obecnie jestem w 8.
Chyba dobrze myślę?

niewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 20:39   #2133
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taedio Pokaż wiadomość
Przecież dziewczyny co chwile wyżej jakis wózek wymieniały :p

Ja dalej bez mdłości. Mam zachcianki ale nie wiem czy to "wina" ciąży czy tak po prostu no i wcześniej mi sie zdarzały

Nie zauważyłam, żeby któryś spełniał wszystkie 3 wymagania, o których napisałam.

Cytat:
Napisane przez Serenely Pokaż wiadomość
Ja nie wiem, jestem w polu za Wami, a powiemy rodzicom w Mikołajki. Już nie ma jak ukryć, zaraz mam urodziny, siedzę na L4, nie przeszłoby do świąt. W końcu to tylko rodzice. Reszta rodziny dowie się po świętach.

U mnie juz wszyscy wiedzą.
morelle_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 20:41   #2134
Serenely
Zakorzenienie

No właśnie , nie widzę potrzeby tak się kryć. Z naszymi rodzicami jesteśmy blisko, nawet jakby coś się stało, to nie ukrywałabym przed nimi. Co innego dalsza rodzina.

Serenely jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 20:45   #2135
morelle_
Zakorzenienie

U mnie przed dalszą rodziną juz nie dało się ukryć. Moja młodsza siostra ma 30 stkę - cała rodzina+znajomi.
Stary 2016-12-03, 20:45   #2136
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez niewa Pokaż wiadomość
Ostatnio bardzo osiadły tryb życia prowadzę.
Za 4 tygodnie pójdę przypuszczam że już w nowym roku kiedy będę w 13 tygodniu, bo obecnie jestem w 8.
Chyba dobrze myślę?
U mnie było tak: kazała mi gin wziąć L4 na 2 tygodnie, siedzieć na w domu (nie wolno mi było nawet iść do sklepu), niczego nie nosić i za 7-10 dni powtórzyć usg, żeby zobaczyć, czy się polepsza, czy pogarsza. Może u mnie panikują na wyrost, ale jednak wolałabym być zbyt ostrożna

Bo z naszym terminem to usg w nowym roku (ja się zapisałam na 7 stycznia ) to tradycyjne usg genetyczne, a nie kontrola krwiaka.
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 20:53   #2137
niewa
Rozeznanie

GG do niewa

Cytat:
U mnie było tak: kazała mi gin wziąć L4 na 2 tygodnie, siedzieć na w domu (nie wolno mi było nawet iść do sklepu), niczego nie nosić i za 7-10 dni powtórzyć usg, żeby zobaczyć, czy się polepsza, czy pogarsza. Może u mnie panikują na wyrost, ale jednak wolałabym być zbyt ostrożna

Bo z naszym terminem to usg w nowym roku (ja się zapisałam na 7 stycznia ) to tradycyjne usg genetyczne, a nie kontrola krwiaka.
Tak ja też chucham na zimne i na razie mam ale grypowe tydzień wolnego.
Lepiej zapobiegać jasne niż potem się martwić

Stary 2016-12-03, 20:56   #2138
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Tak ja też chucham na zimne i na razie mam ale grypowe tydzień wolnego.
Lepiej zapobiegać jasne niż potem się martwić
Dokładnie, także oszczędzaj się. Podobno też leżenie na lewym boku jest najlepsze dla macicy i, według moich internetowych poszukiwań w temacie, często to radzili lekarze dziewczynom z krwiakami. Mój zad przybrał kształt kanapy (albo odwrotnie ) ale po krwiaku nie zostało nawet śladu
Stary 2016-12-03, 21:41   #2139
niewa
Rozeznanie

GG do niewa

Cytat:
Dokładnie, także oszczędzaj się. Podobno też leżenie na lewym boku jest najlepsze dla macicy i, według moich internetowych poszukiwań w temacie, często to radzili lekarze dziewczynom z krwiakami. Mój zad przybrał kształt kanapy (albo odwrotnie ) ale po krwiaku nie zostało nawet śladu
A wiesz ze jak nigdy nie spalam na lewym boku tak teraz intensywnie zaczęłam ? Jak to w ciąży się może wiele zmienić ;-)
A po dwóch tygodniach wróciłaś normalnie do pracy?
Ja planuje wrócić chodź na trochę ;-)

Super rady dziekóweczka z całego serca :-*

Stary 2016-12-03, 21:44   #2140
vadi
*sportaddict*

Cytat:
A wiesz ze jak nigdy nie spalam na lewym boku tak teraz intensywnie zaczęłam ? Jak to w ciąży się może wiele zmienić ;-)
A po dwóch tygodniach wróciłaś normalnie do pracy?
Ja planuje wrócić chodź na trochę ;-)

Super rady dziekóweczka z całego serca :-*
żaden problem, polecam się

A do pracy wracam w poniedziałek, chociaż mogłam siedzieć w domu do środy włącznie, ale już nie chciałam się potem jeszcze bardziej tłumaczyć
Stary 2016-12-03, 21:46   #2141
karolinuuusia
Zakorzenienie

Jednak oglądam ten film i rycze..

Alicja

Stary 2016-12-03, 22:00   #2142
taedio
MerDer 4ever

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Oglądałam ten film i przebeczalam cała końcówkę. Teraz nie będę oglądać bo jestem zbyt placzliwa i emocjonalna w ciąży choć obejrzalabym jeszcze raz

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
Jednak oglądam ten film i rycze..

Ehhh ja tez sie zryczałam jak głupia

Stary 2016-12-03, 22:45   #2143
niewa
Rozeznanie

GG do niewa

Cytat:
żaden problem, polecam się

A do pracy wracam w poniedziałek, chociaż mogłam siedzieć w domu do środy włącznie, ale już nie chciałam się potem jeszcze bardziej tłumaczyć
To tylko dwa tygodnie wzielas zwolnienia dobrze zrozumiałam ?

Stary 2016-12-03, 22:49   #2144
vadi
*sportaddict*

Cytat:
To tylko dwa tygodnie wzielas zwolnienia dobrze zrozumiałam ?
tak i wykorzystam nawet niecałe 2 tygodnie, natomiast nie wiem, co by mi kazała robić gin, gdyby się wolniej naprawiało wszystko, dlatego na Twoim miejscu jednak bym np. za jakieś 2 tygodnie poszła na usg
Stary 2016-12-03, 23:42   #2145
niewa
Rozeznanie

GG do niewa

Cytat:
tak i wykorzystam nawet niecałe 2 tygodnie, natomiast nie wiem, co by mi kazała robić gin, gdyby się wolniej naprawiało wszystko, dlatego na Twoim miejscu jednak bym np. za jakieś 2 tygodnie poszła na usg
Powiem Ci tak że gdybym mieszkała w Polsce to pewnie bym poszła ale mieszkam w Irlandii i nie jest to takie proste. Lekarka powiedziała że gdybym zaczęła plamić, źle się czuć czy bolał by mnie brzuch to mam przyjechać. Ale jak wszystko jest wporządku to zaprosiła mnie za 4 tygodnie.
Staram się robić mało, bez pośpiechu i dużo siedzieć lub leżeć.
Mam nadzieję że krwiaczek się sam wchłonie. Ma 9 mm.

Stary 2016-12-04, 09:27   #2146
etusiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja już po badaniu.... Słyszałam serduszko swojej kropeczki
No niesamowite uczucie!
Okazało się że jestem w 8 tygodniu i 2 dniu ciąż, a myślałam że w 6. Taka miła niespodzianka ;-)
Wszystko super ale mam malutkiego krwiaka. Pani powiedziała że jest naprawdę mały, ale ja się strasznie zaczęłam martwić :-/
powinnam?

Jeszcze mnie doktor namawiala na badania prenatalne. W sumie nie wiem czy to jest mi potrzebne.
Gratki za serduszko! Oby krwiak się szybko wchlonal .

Ja w pierwszej ciąży zrobiłam kilka zdjęć w domu ale sesji nie robiłam. Pamiątka super😍

Nasz dzień: 16 czerwca 2012

Paulinka: 16 września 2014

Mateusz: 13 lipiec 2017
etusiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 09:57   #2147
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
jesteśmy do końca grudnia wszyscy na własnych działalnościach, więc to L4 u nas jest takie bardziej na gębę, także nikt go nie będzie oglądał na szczęście

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

Przy krwiaku najważniejsze jest dużo odpoczywać, nic nie podnosić, nie latać po schodach, ogólnie się nie męczyć. Za ile Ci powiedzieli, żebyś go skontrolowała?

aż sprawdziłam ten piątek, bo mam ten sam TP
To mozesz powiedzieć, ze np dopadła cie jelitówka - teraz jest mnóstwo zachorowań na to

A na imprezie firmowej - najlepiej, zeby wymówka pasowała do ciebie. Można powiedzieć, ze jest sie na antybiotyku - ale to oklepane, poza tym jednak przy większości antybiotyków mała dawka alkoholu nie zaszkodzi.
Jak ja bym miała wymyślać to powiedziałabym, ze do świat jestem na poście dr dąbrowskiej - dieta eliminacyjna, zero alkoholu, ja akurat zmagam sie z nietolerancjami pokarmowymi i trochę o niej czytałam. Od razu tez mam wymówkę dlaczego nie mam przy nudnościami apetytu.

Cytat:
Kupiłam dzisiaj książkę "w oczekiwaniu na dziecko", jak trochę przeczytam to dam wam znać czy fajna

Oglądamy z Tz "nad życie", znowu bede ryczeć

O, to czekam na recenzję

xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 10:17   #2148
morelle_
Zakorzenienie

Ja trochę poczytałam o fotelikach do auta i to jakaś czarna magia. Ceny mnie zabiły, a o konieczności wymiany po ok 10 mies. juz nie wspomnę.
Stary 2016-12-04, 10:45   #2149
Werka3333
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
Ja trochę poczytałam o fotelikach do auta i to jakaś czarna magia. Ceny mnie zabiły, a o konieczności wymiany po ok 10 mies. juz nie wspomnę.
My z pierwszym malenstwem uzywaliśmy Maxi Cosi CabrioFix i sprawdził się super, o konieczności wymiany po 10mc nie słyszałam bo niby po co wymieniać? Ważne żeby był bezpieczny fotelik i najlepiej sprawdzać to na stronach testow fotelikow jak się sprawdzają np w trakcie wypadków.

Werka3333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 10:51   #2150
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
To mozesz powiedzieć, ze np dopadła cie jelitówka - teraz jest mnóstwo zachorowań na to

A na imprezie firmowej - najlepiej, zeby wymówka pasowała do ciebie. Można powiedzieć, ze jest sie na antybiotyku - ale to oklepane, poza tym jednak przy większości antybiotyków mała dawka alkoholu nie zaszkodzi.
Jak ja bym miała wymyślać to powiedziałabym, ze do świat jestem na poście dr dąbrowskiej - dieta eliminacyjna, zero alkoholu, ja akurat zmagam sie z nietolerancjami pokarmowymi i trochę o niej czytałam. Od razu tez mam wymówkę dlaczego nie mam przy nudnościami apetytu.
dziękuję za kreatywne pomysły
diety by nawet u mnie przeszły, bo już nie raz robiłam różne detoksy

niestety my się w pracy wszyscy bardzo dobrze znamy, więc byle czego nie łykną z tym L4 nawet bym się przyznała komu trzeba, ale to takie plociuchy, że zaraz by każdy wiedział

Edytowane przez vadi
Czas edycji: 2016-12-04 o 11:04
Stary 2016-12-04, 11:39   #2151
darietta
Zakorzenienie

Cytat:
Jastekis czas temu wpadła mi w rece gazetka z akcesoriami dla dziecka i byly wlasnie foteliki dla dziecka ktore rosnie razem z dzieckiem dla maluszka ma wklad dodatkowy a jak dziecko rosnie to szlo go porozsuwać lub pozdejmować zbedne element i na sam koniec zostawala sama poduszka jak dziecko juz starsze.
Kosztowalo cos ok 150 zł.
darietta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 11:50   #2152
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Werka3333 Pokaż wiadomość
My z pierwszym malenstwem uzywaliśmy Maxi Cosi CabrioFix i sprawdził się super, o konieczności wymiany po 10mc nie słyszałam bo niby po co wymieniać? Ważne żeby był bezpieczny fotelik i najlepiej sprawdzać to na stronach testow fotelikow jak się sprawdzają np w trakcie wypadków.

Czytałam, że ok 10 mies dziecko przestaje się już mieścić w podstawowy fotelik. Ok 7 kg?
Mi zależy na takim, który by się rozkładał i był jednocześnie gondolą.
Stary 2016-12-04, 11:59   #2153
siilmariien
Wtajemniczenie

W kwestii fotelików powiem tyle: tanie absolutnie nie są bezpieczne. A wybór dobrego fotelika to kluczowa sprawa dla zdrowia i często życia dziecka - nawet przy hamowaniu przy niewielkiej prędkości lub zwykłej stłuczce. Po drugie popularny test ADAC to totalna ściema, 5 gwiazdek mają w nim foteliki, które z bezpieczeństwem mają niewiele wspólnego Jedyny wiarygodny test, który rzeczywiście rygorystycznie sprawdza bezpieczeństwo fotelików to szwedzki Test Plus i warto zwracać uwagę tylko na te foteliki, które go przeszły. Więcej o Teście Plus możecie przeczytać tutaj: http://osiemgwiazdek.blogspot.com/20...powie.html?m=1 zwłaszcza od momentu "Niewielu rodziców ma świadomość...". W ogóle polecam ogromnie przewertowanie tego bloga przed zakupem fotelika.
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 12:02   #2154
nonie_
Zadomowienie

Cytat:
Czytałam, że ok 10 mies dziecko przestaje się już mieścić w podstawowy fotelik. Ok 7 kg?

O takich fotelikach nie słyszałam. A zreszta jesli coś jest do wszystkiego, jest do niczego fotelik powinien byc przede wszystkim bezpieczny. Polecam wam dziewczyny w tym temacie blog osiemgwiazdek.
Może Tobie chodzi Morelle o taki fotelik który można wpiąć na stelaż i wozić w nim dziecko? Wszystko spoko tylko dziecko w foteliku na dłuższe zakupy czy spacery to słaby pomysł, pozycja jest wymuszona a to dla takich malutkich plecków jest nie wskazane.
Nasza ma prawie 12 miesięcy i cały czas jeździ w swoim pierwszym foteliku, jest on do 12 kg, a córa wazy 8 wprawdzie juz na długość sie robi mały wiec niedługo wymienimy na następny.

nonie_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 12:02   #2155
taedio
MerDer 4ever

Cytat:

Ale chyba nie ma fotelika samochodowego, który tak sie rozkłada? możesz dać jakiegoś linka?

Stary 2016-12-04, 12:21   #2156
darietta
Zakorzenienie

http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1...em,169605.html
Znalazłam cos takiego.

Natomiast fotelik o ktorym pisalam wcześniej szło jeszcze wszystko rozmontować i zostawało samo siedzisko.

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Wiem ze jest tu kilka dziewczyn co juz mają dzieciaczki. Dlatego pytanie do was.
Podoba mi sie noszenie dzieci w chuście. Może jest tu mama która w ten sposób nosiła swoje maleństwo. Czy łatwo jest takiwgo maluszka zamontować do takiej chusty. Z mezem nie mamy samochodu i jakos nie chcemy mieć dlatego dla nas środek lokomocji to komunikacja miejska. A ze mąż w delegacjach to wszystko w moich rękach dlatego łatwiej by mi było dzieciaczka nosić w chuście. Do tego czytałam ze to jest dobre dla maluszka bo zawsze jest blisko matki.
Stary 2016-12-04, 13:13   #2157
siilmariien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
http://www.tvnstyle.pl/aktualnosci,1...em,169605.html
Znalazłam cos takiego.

Natomiast fotelik o ktorym pisalam wcześniej szło jeszcze wszystko rozmontować i zostawało samo siedzisko.
Darietta błagam, zobacz sobie crash testy z udziałem tego typu foteli. Fotelik to nie jest gadżet jak wózek, który wybieramy pod swoją wygodę. Jedyna funkcja jaką powinien spełniać to być jak najbardziej bezpieczny dla dziecka podczas hamowania/stłuczki/wypadku.

Cytat:
Napisane przez darietta Pokaż wiadomość
Wiem ze jest tu kilka dziewczyn co juz mają dzieciaczki. Dlatego pytanie do was.
Podoba mi sie noszenie dzieci w chuście. Może jest tu mama która w ten sposób nosiła swoje maleństwo. Czy łatwo jest takiwgo maluszka zamontować do takiej chusty. Z mezem nie mamy samochodu i jakos nie chcemy mieć dlatego dla nas środek lokomocji to komunikacja miejska. A ze mąż w delegacjach to wszystko w moich rękach dlatego łatwiej by mi było dzieciaczka nosić w chuście. Do tego czytałam ze to jest dobre dla maluszka bo zawsze jest blisko matki.
Noszenie w chuście jest super sprawą! Warto tylko znaleźć osobę, która pokaże jak prawidłowo wiązać chustę, żeby było to bezpieczne dla kręgosłupa malucha (np. w moim mieście dość często są bezpłatne warsztaty z chustonoszenia, szkoła rodzenia też oferowała taką możliwość, może u Ciebie też tak jest). Moim zdaniem wiązanie chusty nie jest bardzo łatwe na początku - przynajmniej dla mnie nie było, bo ciagle bałam się że źle to robię No i niestety nie każdemu dziecku będzie to odpowiadało, więc dobrze jest wstrzymać się z zakupem i popróbować najpierw z pożyczoną chustą (np. w mojej szkole rodzenia można było pożyczyć sobie chustę). Dla mnie wygodniejsze od chusty okazało się nosidełko ergonomiczne (mamy polskiej firmy Tula - polecam), bo łatwiej było mi szybko pozapinać i pościągać

Cytat:
Napisane przez nonie_ Pokaż wiadomość
O takich fotelikach nie słyszałam. A zreszta jesli coś jest do wszystkiego, jest do niczego fotelik powinien byc przede wszystkim bezpieczny. Polecam wam dziewczyny w tym temacie blog osiemgwiazdek.
Dokładnie
siilmariien jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-04, 13:58   #2158
darietta
Zakorzenienie

[QUOTE=siilmariien;6825128 6]Darietta błagam, zobacz sobie crash testy z udziałem tego typu foteli. Fotelik to nie jest gadżet jak wózek, który wybieramy pod swoją wygodę. Jedyna funkcja jaką powinien spełniać to być jak najbardziej bezpieczny dla dziecka podczas hamowania/stłuczki/wypadku.

Ja podałam tylko przykład jaki widziałam i znalazłam. Zbytnio nie interesują mnie foteliki bo jak pisałam nie mam i nie bede miec samochodu tylko komunijacja miejska takze ja wybieram wózek i chustę.
Stary 2016-12-04, 18:22   #2159
morelle_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nonie_ Pokaż wiadomość
Może Tobie chodzi Morelle o taki fotelik który można wpiąć na stelaż i wozić w nim dziecko? Wszystko spoko tylko dziecko w foteliku na dłuższe zakupy czy spacery to słaby pomysł, pozycja jest wymuszona a to dla takich malutkich plecków jest nie wskazane.
Nasza ma prawie 12 miesięcy i cały czas jeździ w swoim pierwszym foteliku, jest on do 12 kg, a córa wazy 8 wprawdzie juz na długość sie robi mały wiec niedługo wymienimy na następny.

Koleżanka ma drugie dziecko i poleca taki fotelik.
Poczytaj trochę - same dobre opinie.
Rozkłada się jak gondola, więc nie ma wymuszonej pozycji o której piszesz.

Dla mnie to by była super opcja. Bez gondoli. Tylko stelaż i fotelik.

Cytat:
Ale chyba nie ma fotelika samochodowego, który tak sie rozkłada? możesz dać jakiegoś linka?

Są: Cybex i Mutsy.
Tylko ceny mniej mi się podobają.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Ja słyszałam same dobre opinie o chustach. Jednak sama nie zamierzam z tego korzystać.

Edytowane przez morelle_
Czas edycji: 2016-12-04 o 18:21
Stary 2016-12-04, 18:31   #2160
karolinuuusia
Zakorzenienie

Zaczyna boleć mnie pęcherz wysłałam męża do apteki

Alicja

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości