|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? część XII!
Skończyłam "Jeden dzień" David Nicholls Jeśli lubiłabym romanse to ta książka jest na wysokim poziomie. Niestety nie lubię romansów.
Ale mam coś sporo zawodów literackich ostatnio ![]() Skończyłam też "Syn ogrodnika" Jans Hay. Podobało się. |
|
|
|
#4292 |
|
Naczelna Wizażanka:)
|
Czytam mało polskiej literatury.
|
#4293 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Mnie do przekonania trafił ostatnio Mróz, lubię Krajewskiego i Cherezińską. Lubiłam Miłoszewskiego, ale chyba spocząl na laurach. Czubaja jeszcze.
Ale tak: Bonda mnie ostatnio rozczarowała, testowo przeczytałam tę Grzegorzewską - koszmar. Polecali mi tę Jachyrę - szmira jakich mało. O Grocholak o innyvh Szwajach nawet nie wspominam. No nie bardzo jest się kim pozachwycać, niestety.
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Bo Polacy mało czytają, a jeśli już czytają to właśnie rzeczy niewymagające?
Na pewno oferta rynkowa jest jakąś odpowiedzią wydawnictw na zapotrzebowanie na danym rynku. Kiedyś porównywałam polecane przez kobiece pisma książki na plażę dla pań w Polsce, w Niemczech, w Norwegii , we Francji i w Hiszpanii. I widać było, że w Norwegi i we Francji nawet na plażę nie zabiera się byle czego, więc to raczej kwestia przeciętnego poziomu potrzeb i gustów przeciętnego czytelnika w danym kraju. Polecicie mi coś ciekawego z oferty woblink? Jest fajna urodzinowa promocja, a ja jakoś nie mam pomysłu na to co warto tym razem kupić. "Słowika" chyba nie mają w ofercie. "Londyn" na tyle drogi, że dumam czy nie wolę jednak wersji papierowej. A poza tym. No właśnie nie mam chwilowo pomysłu. Przydałaby się jakaś przyjemna powieść, jakiś kryminał, ewentualnie coś fajnego popularnonaukowego. No chyba,że znacie jakiś dobry reportaż. Poratujcie bo wybitnie nie mam weny. ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
Bondy póki co przeczytałam tylko jedną "Pochłaniacz" i było nawet ok. No i teraz czytam tą pożyczoną od sąsiadki "Sprawę Niny Frank". Ponoć najnowsza "Lampiony" rozczarowuje, ale tego nie mogę potwierdzić bo tej póki co nie czytałam.
|
|
#4295 |
|
Zakorzenienie
|
Czytał ktoś jakąś książkę Severskiego? Słyszałam parę opinii i zastanawiam się czy warto?
http://lubimyczytac.pl/autor/54744/vincent-v-severski |
|
|
|
#4296 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Ja słyszałam, ze grafomania straszliwa i nie tykam.
|
#4297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4298 |
|
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
,,Halloween w stu słowach''.
|
|
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
Polacy piszą przede wszystkim świetną literaturę faktu, tutaj można przebierać. Niedawny Szabłowski i jego Wołyń, Springer oraz jego "Miasto Archipelag" (które przy okazji jest niesamowicie pięknie wydaną książką), świetny jest także "Swiat równoległy" Tomka Michniewicza, "Przyjdzie mordor i nas zje" Szczerka (choć czytałam jego "siódemkę" i odpuściłam bo jakichś stronach) czy ogólnie cała oferta wydawnictwa Czarne.
Co do wydawania w Polsce literatury słabej - Polacy lubią snobować się na czytanie książek, ale z całym szacunkiem, gdy jest to chłam pokroju Michalak, to nie ma czym się chwalić Jakimś światełkiem w tunelu jest Twardoch, ale ja ogólnie po polskich autorów sięgam bardzo rzadko (ostatnio przeczytałam "Ślepnąć od świateł" Żulczyka i bardzo średnie czytadło.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
#4300 |
|
Zakorzenienie
|
Skończyłam Zemstę i przebaczenie. Narodziny gniewu autorstwa Joanny Jax, a teraz kolej na Gre Aniola Zafona, bo zaczelam, odstawilam, a teraz pokornie chce ja przeczytac od deski do deski.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4301 |
|
Blogerka
|
Czytam "Skazanych na Shawshank" i kończę "Harry'ego Pottera i Insygnia Śmierci" <3
|
|
#4302 |
|
Zakorzenienie
|
Co to "czytania Polaków" to nie zapomnę jak Grey był w modzie i w każnym autobusie, tramwaju i metrze minimum połowa kobiet siedziała i czytała tę książkę
nigdy wcześniej ani później nie widziałam tyłu czytających ludzi w komunikacji miejskiej.
Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2016-12-05 o 09:18 |
|
|
|
#4303 |
|
|
To zdanie zdecydowanie nie pasuje do mnie.
|
#4304 | |
|
Klientka w krawacie
|
Cytat:
Wszystko zapisuję. Z polskich autorów lubię Joannę Bator, chociaż zachwyciła mnie tylko jedna książka - "Piaskowa Góra". Książki Krajewskiego mi się zlewają, Mróz też hurtowo, na jedno kopyto. Przeczytałam jedną Bondę i Puzyńską - starczy.
|
|
#4305 |
|
|
Mnie z polskich podoba się Wańkowicz, Kapuściński...
|
#4306 |
|
niecnotliwa dziewica
|
Obydwu
Jacka Dehnela jeszcze lubię, i Twardocha też. I Wiecha, pasjami - tylko kto teraz czyta Wiecha?
|
#4307 |
|
summerlover
|
Przeczytałam "Chcieć mniej. Minimalizm w praktyce" Katarzyny Kędzierskiej.
|
#4308 |
|
Zakorzenienie
|
Ebook: Nora Roberts "Szmaragdowy sen"
|
|
|
|
#4309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4310 |
|
lokalna gwiazda
|
|
|
|
|
#4311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dzisiaj w końcu zaczynam wyczekaną Tajemnice Domu Helclów i zaraz potem Rozdartą zasłonę
Edytowane przez KujawiankA Czas edycji: 2016-12-05 o 12:28 |
|
|
|
|
#4312 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
|
|
#4313 |
|
Nudziara
|
Skonczylam Szatanskie wersety S. Rushdie. I ja serio nie wiem gdzie te kontrowersje, bluznierstwa i ataki. Zeby za ta ksiazke nawolywac do morderstwa trzeba byc niespelna rozumu
Nie jestem znawca Islamu i jako laik przegapilabym ten caly 'kontrowersyjny' fragment, gdybym nie doczytala w wikipedii o co tak na prawde poszlo. Ksiazka trudna w odbiorze, jezyk zawily, ozdobny, trudny, ale bardzo pasujacy do temtu, oddajacy klimat opowiesci. Nie latwa narracja ale bardzo dobrze zbudowana. Jestem pewna, ze cale mnostwo odniesien i symboliki przegapilam, ale i tak sporo z niej wynioslam.
|
#4314 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety jak wynika z badań czytelnictwa pasuje ono do co najmniej 60% polskiego społeczeństwa. Zresztą o czym my mówimy, jeśli w Polsce pozycje typu "Zniszcz ten dziennik" czy "To nie jest książka" stoją w dziale: "Literatura obca- nowości".
![]() A nie gdzieś na DYI czy obok kolorowanek. No niestety jeśli 60% ludzi przez rok nie przeczyta ani jednej książki no to raczej wydawca nie zaryzykuje rzucenia na taki rynek ambitnej i trudnej literatury, a raczej wypromuje te "50 twarzy Greya". No bo ostatecznie dla wydawcy liczy się zysk. A polskie prawo jest tak głupie, że nadmiaru nakładu nie można oddać do bibliotek, ale wydawca musi sam ponieść koszt zniszczenia tych książek. No to odważnych do zmian obecnej sytuacji na polskim rynku wydawniczym nie ma. Mnie z polskich autorów pozytywnie zaskoczyła Magdalena Tulii z książką "Szum". Ma ciekawy styl. Podoba mi się język, jakim pisze. A ta książka Bondy, którą teraz czytam...Cóż, zaczęła mnie wkurzać niekonsekwencją w budowaniu jednej z postaci-raz postać myśli bardzo racjonalnie, innym razem jakby nie miała pojęcia co robi,a w jej działaniach nie byłoby żadnego sensu.
|
#4315 | |
|
|
Cytat:
|
|
#4316 |
|
Zakorzenienie
|
Szczęście do poprawki-Arleta Tylewicz
Every siren often my lullaby Every heartbeat functioning thrown to the night I'm quenched in your light And see the floor rising through a dream Forgotten thoughts lost in a memorable theme And soaked to the skin Mój kulinarny kącik |
|
|
|
#4317 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też
![]() Poza tym jakoś ciężko mi uwierzyć w te 60% Polaków, którzy przez rok nie przeczytali żadnej książki. Wśród mojej rodziny i znajomych większość czyta mniej lub więcej. |
|
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Ewentualnie olx 😊
Cytat:
Lubię, jak Książka porusza jakieś ciekawe tematy, coś wnosi w moje życie. Ani o mnie. Kurde jak nie było co czytać to nie było A teraz kilka książek wróciło z rezerwacji to z kolei ciężko z czasem u mnie Ale biorę się za " Nieobecna" Agnieszki Olejnik. Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
|
|
#4319 |
|
|
W moim otoczeniu mało osób czyta, ale to ich problem. Nie wiedzą, co tracą.
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.

Jakimś światełkiem w tunelu jest Twardoch, ale ja ogólnie po polskich autorów sięgam bardzo rzadko (ostatnio przeczytałam "Ślepnąć od świateł" Żulczyka i bardzo średnie czytadło.

nigdy wcześniej ani później nie widziałam tyłu czytających ludzi w komunikacji miejskiej.