|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XI
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3482 |
Raczkowanie
|
Mam w przedszkolu umowę zlecenie. Mam płacone nie za godzinę, tylko za każdy wykonany zabieg (cewnikowanie pęcherza moczowego). Stawka 10zł/zabieg. Wiem, że od nowego roku stawka za 1 h na umowie zleceniu ma wynosić minimum 12zł. Czy to znaczy, że będą musieli mi podnieść do 12zł/zabieg? Czy mogą to jakoś ominąć, skoro nie mam płacone za godzinę?
#3483 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
W związku z tym, powinno być tak, że za każdą godzinę, kiedy jesteś w przedszkolu, gotowa do robienia zabiegów, powinnaś dostać minimum 13 zł. Innymi słowy, zabiegów powinno być tyle, by wychodziło Ci 13 zł za godzinę, a jeśli ich nie będzie, i tak powinnaś za taką godzinę dostać 13 zł. Znając jednak życie, zleceniodawcy mogą zacząć kombinować i np. za czas wykonywania zlecenia uznać mogą próbować sam czas wykonywania zabiegu. W mojej ocenie Twoja sytuacja jest niejednoznaczna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3484 |
Raczkowanie
|
samotny_t Jedno cewnikowanie trwa max 15 minut (2 dziennie, po 10zł/zabieg = 20zł BRUTTO), dlatego przeliczanie ich na godziny jest bez sensu
![]()
Książkoholiczka ![]() Edytowane przez siabra Czas edycji: 2016-12-06 o 15:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#3485 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3486 |
Konto usunięte
|
oni zrobią myk taki, że umowę zmienią Ci na dzieło i będą liczyć po staremu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3487 |
BAN stały
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6833222 6]oni zrobią myk taki, że umowę zmienią Ci na dzieło i będą liczyć po staremu...[/QUOTE]
Tak też istotnie mogą kombinować, zwłaszcza w kontekście tego co Autorka napisała, że przeliczanie na godziny nie ma sensu |
![]() ![]() |
![]() |
#3488 |
Zadomowienie
|
Cewnikowanie jako umowa o dzieło to absurd. Wiele firm miało problemy z zatrudnianiem tłumaczy na umowę o dzieło (bo dla urzędników tłumaczenie jest za mało twórcze), a co dopiero takie wały
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3489 | |
Raczkowanie
|
Myślę, że po prostu zostanie tak jak jest, ale z gdybania mi nic nie przyjdzie. Poczekam miesiąc i się dowiem. Tak czy owak z tego zlecenia nie zrezygnuję. Zabiegi robię 'przy okazji', więc to zawsze parę groszy do kieszeni. Szkoda tylko, że to naprawdę grosze wychodzą eh
---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
![]()
Książkoholiczka ![]() Edytowane przez siabra Czas edycji: 2016-12-06 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3490 | |
Konto usunięte
|
Mogę dołączyć do poszukiwaczek pracy
![]() Jestem bezrobotna od miesiąca, tylko dzięki pracy dorywczej i oszczędnościom, udaje mi się wiązać koniec z końcem, ale zaczynam być coraz bardziej przerażona wynikami moich poszukiwań. Na ok. 50 wysłanych CV miałam dwie odpowiedzi, gdzie na większość z tych ogłoszeń spełniałam wymagania w 100 % a nawet więcej, bo takie doświadczenie jak moje jest naprawdę rzadkie, jeżeli chodzi o język obcy (tak przynajmniej mniemam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I takie pytanie dla Was, miałyście kiedyś podobną do mojej sytuację: otóż w czwartek ubiegłego tygodnia zadzowniono do mnie z szybką wiadomości że firma X szuka na stanowisko Y i czy mam czas na spotkanie za tydzień (ten piątek), ja od razu ucieszona powiedziałam tak, mimo że z tych nerwów wypadła mi nazwa tej firmy, ale pani na koniec powiedziała że wysle info na maila z adresem firmy (bo nie podała) oraz nazwą. I co? Nie mam do dziś tego info, a dzowniłam do nich pare razy w tej sprawie i zero odzewu, nikt nie odbierał, a to numer kom więc wyświetla się że ktoś dzownił. Niestety ale olałam sprawę, bo wzięłam dorywczą prace w piątek, lepiej mieć pieniądze niż nie mieć, ale czy tak bywa? A może taktyką firmy jest wyslanie maila na dzień przed? ![]() ---------- Dopisano o 01:49 ---------- Poprzedni post napisano o 01:47 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3491 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Olałabym. Niepoważne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3492 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3493 |
Konto usunięte
|
Ale mam zawirowania pod koniec stażu, dziś siedzę na innym biurku, a w poniedziałek mają mnie całkiem wyrzucić z pokoju. Myślałam, że dotrwam do końca stażu bez zawirowań, a tu proszę.
Nie mam nawet określonych zadań i będą mnie przerzucać tylko... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3494 |
Zadomowienie
|
Masakra. To może weź sobie przynajmniej jakieś dni wolne przed świętami?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3495 |
Zakorzenienie
|
Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa stażu w innym województwie niż to, w którym jest się zarejestrowanym w Urzędzie Pracy?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3496 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3497 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- No tak żenada po prostu. A ten staż masz z UP czy z jakiegoś projektu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3498 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pewnie źle interpretuję, ale w Twojej wypowiedzi wynika - zrobiłam 2 projekty, w IT brakuje pracowników, to powinni mnie wziąć chociaż na staż. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3499 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3500 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez Vrenth Czas edycji: 2016-12-07 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3501 |
Konto usunięte
|
Jedna z korporacji tak robi. Dwa razy mi się z nią to przytrafiło. Tylko, że ja pamiętałam nazwę i nazwisko.
A ogólnie do sytuacji autorki, która wysłała 50 aplikacji, to może odpowiedzi jeszcze przyjdą, czasami, zwłaszcza w większych firmach to trwa trochę. Edytowane przez 201703060948 Czas edycji: 2016-12-07 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#3502 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po drugie: czytam dokładnie opisy stanowisk. Jak jest napisane jak byk że szukają kogoś bez doświadczenia, wykształcenie min. srednie to wysyłam CV na stażystę, juniora lub praktykanta, więc nawet nie oczekuję zapłaty, z góry wiedzą że to praca do przyuczenia. Może jakieś sensowne rady uzyskam, a nie pojazd że mam się za ą ę a nie mam wykształcenia technicznego , więc co ja tam wiem, a z drugiej strony jak ktoś jojczy na forum, że nie może znaleźć pracy to tylko jedyna rada : przekwalifikuj się. ![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Tak sobie myślę, czy w Polsce jeżeli się od razu nie wybierze drogi zawodowej to się jest spalonym na całe życie ![]() Może ktoś mi poradzi, co mam wobec tego zrobić, iść na studia techniczne w wieku 30 lat? Nie ma już dla mnie szansy w zawodzie programisty? Edytowane przez 201703081551 Czas edycji: 2016-12-07 o 21:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3503 |
Rozeznanie
|
mroja, lepiej nie sugeruj się wizażem
![]() Czego się uczysz? Jakiego języka? A przekwalifikować się można, mój znajomy zrobił to właśnie po 30stce, jest programistą. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3504 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
E tam. Rób swoje. Ja ścieżkę wybrałam,ale weszłam na zła drogę, mówiąc w przenośni. Skończyłam FiR, a jedyne co mam to praca w MOPS + staż w UW, gdzie nic nie robię. Zamierzam zmienić punkt odniesienia, a ty masz szanse, musisz próbować, szczególnie, że WIESZ, co chcesz robić. Powodzenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3505 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
a nawet jak nie na studia to są przecież kursy uczące konkretnego języka, można na to się zapisać. piszesz o trzech projektach... ja na studiach "nieinformatycznych" na jednym semestrze miałam 3 projekty do zaliczenia informatyki, na następnym semestrze to samo. a nijak bym się z tym nie pchała na programistę, bo to jest tyle co nic tak naprawdę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3506 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam koleżankę, która zaczęła pracę w zawodzie programisty w wieku 32 lat. A co to jest za programowanie? Może spróbuj załapać jakieś freelancerskie projekty? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3507 |
Konto usunięte
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;6839244 1]że tak zapytam: a czemu nie? przecież oczywistym jest, ze mając do wyboru kogoś po ogólniaku, a kogoś po technikum informatycznym to nawet na praktyki wezmą kogoś po technikum.
a nawet jak nie na studia to są przecież kursy uczące konkretnego języka, można na to się zapisać. piszesz o trzech projektach... ja na studiach "nieinformatycznych" na jednym semestrze miałam 3 projekty do zaliczenia informatyki, na następnym semestrze to samo. a nijak bym się z tym nie pchała na programistę, bo to jest tyle co nic tak naprawdę.[/QUOTE] To są bardzo dobre rady, ale kursy kosztują koło 5-8 tysięcy, fakt widziałam tańsze, ale mimo wszystko był to spory wydatek. O studiach nie wspomnę... No cóż, rada taka wynika, że 2 projekty to za mało i trzeba porobić więcej ![]() Zna ktoś z Was kogoś kto się tak zupełnie przekwalifikował po 30 ? ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Uczę się programowania w PHP, JavaScript, HTML, CSS3 i bibliotek typy jQuery... z książek, kursów online oraz mam pomoc z pierwszej ręki, ktos bardzo mi bliski pracuję w tym zawodzie od paru lat. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3508 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#3509 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wiele więcej prac miała,ale nie wiem, co jeszcze, jedynie słyszę jak mówi "Czego ja nie robiłam"... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3510 |
Raczkowanie
|
nie noooo teraz to jest najgorszy czas na szukanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.