|
|
#2971 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy część V
Gosia, nie miałam na celu Ciebie obrażać, bo i moja wypowiedź nie dotyczyła Ciebie
Nie sądzę, żebyś należała do tych kobiet, które po dziecku zamieniają się z fajnych, niegłupich dziewczyn w nudziary zainteresowane tylko rozmiarami pieluch i chustonoszeniem. Niestety, w moim otoczeniu 90% matek przeszło na złą stronę mocy, dlatego mam poważne obawy. Inna rzecz, że nigdy nie zapragnęłam dziecka (choć z dziećmi pracuję i uwielbiam swoją pracę), wręcz przeciwnie, ale to już nie temat na ten wątek![]() Cytat:
Lukardis, ale cudeńka
|
|
#2972 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Hygge też chcę 😍 Czytałaś pierwszą część Silver? Ja przeczytałam rozdział i odpuściłam...
|
|
#2973 | ||
|
Zaczytanie
|
Cytat:
Zamówiłam na stronie Empiku z perfumami na prezent dla mamy, oby to były te Chloe, które się jej podobały, bo jest tyle rodzajów, że nie wiem ![]() Silver tylko zaczęłam, ale to raczej coś bardziej dla dzieci z tego co wiem ![]() ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
|
|
|
#2974 |
|
Zakorzenienie
|
I ja, i ja!
Sama koncepcja wydaje mi się banalna, ale książka jest tak śliczna, że nie mogę się oprzeć![]() Lukardis, a jak laska wrzuca jako profilowe zdjęcie dziecka to od razu jako psychologowi pojawia mi się czerwona lampka: co się dzieje z tożsamością tej dziewczyny? Ale najsmutniejsze jest to, o czym ostatnio rozmawiałam z bliskim mi facetem - jak w pewnym momencie zdjęcia słodkiej parki znikają i są tylko dzieciaki, tak jakby mąż zniknął z życia tej pani Bardzo częste i dobrze pokazuje hierarchię w danej rodzinie.
Książki 2021 (2020-125, 2019 - 67, 2018 - 87, 2017 - 108, 2016 - 56, 2015 - 54, 2014 - 42, 2013 - 66) Edytowane przez Naomi21 Czas edycji: 2016-12-10 o 12:52 |
|
|
|
#2975 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Ale później pomyślałam, że może faktycznie nie było to skierowane do wszystkich matek na świecie. Ja akurat znam kilja matek ogarniętych, nie zaniedbujących swoich potrzeb/hobby/kariery. Znam też jednak takie o których ty wspominasz. Ja chociaż kocham moje dzieciaki, to lubię robić rzeczy niezwiązane z nimi. I nie rzygam tęczą pt " jaką piękną bobas zrobił kupkę" Są jednak rzeczy fajne, które z dzieciakami można robić i dzięki nim bardziej "wypada". Wszelkie zjeżdżalnie i karuzele namiętnie zaliczam np.
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na razie nie potrafiłabym jej znaleźć, dlatego odpuszczam. A za bardzo lubię swoje życie, żeby ryzykować na zasadzie "jakoś to będzie".
|
|
#2977 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Jedna moja znajoma, mająca dziecko lat 3 twierdzi, że nie ma dla siebie wcale czasu. Przestała się malować. Od porodu nie miała książki w ręce i jest bardzo zdziwiona, gdy widzi, że my z dzieciakami robimy różne wycieczki, zwiedzamy muzea itd. Bo przecież z małym dzieckiem można najwyżej iść na plac zabaw
|
|
#2978 |
|
...po prostu być.
|
|
|
|
|
#2979 | |||||
|
Zakorzenienie
|
U mnie coś słabo z czasem ostatnio, koniec roku to taki zasuw, że ani na bieżąco wątku nie czytałam, anie prawie nic w ogóle nie czytałam, ale mam nadzieję, że teraz będzie już trochę spokojniej
![]() Cytat:
na razie zrobiłam chyba tylko 4 przepisy z książki (ostatnio krem orzechowy - no pycha ) i bardzo polecam. Kocham książki kucharskie (choć nie aż tak często z nich gotuję - niestety ale nie potrafię się im oprzeć).Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
imponujące zdobycze Ostatnio skończyłam trylogię Miłoszewskiego i zupełnie nie wiedziałam, co ze sobą zrobić. Wzięłam się za "Genialną przyjaciółkę", mam nadzieję, że się wciągnę, bo już dawno miałam na nią ochotę. U mnie brak nowych nabytków książkowych, ale przeglądałam dziś wydane ostatnio książki kucharskie, no coś wspaniałego mam nadzieję, że Mikołaj którąś przyniesie...
|
|||||
|
|
|
#2980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny znacie jakieś książki kucharskie z dietą na redukcję dla faceta?
Czytam nadal Bonda "Sprawa Niny Frank". Ależ ta książka jest głupia, przekombinowana. "Pochłaniacz" mi się podobał, ale ta jest tragiczna. Naprawdę. Chciałam kryminał dla relaksu, ale muszę sięgnąć po coś innego. Może "Rozdarta zasłona"? TŻ chyba ma kupioną i mógłby mi wrzucić na czytnik. Czytałyście może albo kupiłyście nową książkę Bator "Rok Królika"? Bu dumamy z TŻ'tem czy warto kupić. Taki szał na tą książkę "Hygge", a ja dumam czy czytać bo koncepcja pewnie podobna do szwedzkiego "mysig" i nie wiem czy dla mnie po pobycie w Skandynawii byłoby w tym coś odkrywczego. Ale w sumie fajnie, że skandynawskie pomysły na życie przenikają teraz do Polski. ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
Na pewno kto Cię zna z forum kojarzy jaką jesteś mamą i raczej Cię podziwia niż krytykuje. Że dużo czytasz i wcale macierzyństwo szarych komórek Ci nie wyssało to osoby, które Cię kojarzą wiedzą. Ja tam wiem, że ludzi bezdzietnych mamy z dziećmi czasem wkurzają, ale wszystko ma jasne i ciemne strony. I dzietność i bezdzietność. Mnie też ostatnio matka krzycząca na dziecko w markecie działała na nerwy. Bo wrzeszczała bardziej niż jej rozdarty dzieciak. Ale pomyślałam sobie, że pewnie ten dzieciak jej tak wrzeszczy 24/7/365 i pomyślałam sobie, że pewnie sama też bym nie dała rady powstrzymać nerwów gdyby mi dziecko takie jazdy robiło. A że kobiety się zaniedbują. No nie tylko matki to robią. Ja znam parę singielek, które się zaniedbały z braku faceta w ich życiu. To chyba kwestia nawyków, czegoś co wynosi się z domu. Ja np. do łażenia w dresach po domu dopiero się przekonuję. I aż TŻ musi mnie do tego namawiać. Zaniedbana nie umiem wysiedzieć nawet jak mam 40 stopni gorączki. No, ale u mnie w rodzinie kobiety zawsze o siebie dbały, o schludność. Babcia jak się po operacji w szpitalu obudziła natychmiast zażądała wizyty fryzjera i zakręcenia włosów na wałki. Lekarz tłumaczył, że jeszcze narkoza nie zeszła, ale babcia i tak postawiła na swoim. ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
Ja rozumiem zachwyt nad własnym dzieckiem, ale dla mnie od tego są albumy rodzinne, życie prywatne. Internet nie jest przyjacielem człowieka, a zwłaszcza małego, bezbronnego i ufnego, więc ja bym do internetu zdjęć własnych dzieci z tego względu nie wrzucała. Ale jak robią to moi znajomi to ich sprawa. Bardziej mnie wkurzała koleżanka ze studiów która robiła całej grupie zajęciowej na tablicy relacją z każdej minuty swojego dnia na żywo. Tylko zdjęć z toalety brakowało. Były nawet zdjęcia jej posiłków i kawy. A musieliśmy śledzić jej posty bo była w grupie projektowej. I ona miała tego świadomość. Strasznie wkurzające to było. W końcu jakiś kolega nie wytrzymał i rzucił jakąś złośliwą uwagę. I chyba tylko taką irytującą sytuację z FB kojarzę.
Proszę zajrzyj do tego wątku i wypełnij ankietę: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=733894 Edytowane przez MissChievousTess Czas edycji: 2016-12-10 o 16:17 |
||
|
|
|
#2981 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Jak dobrze sąsiada mieć 😂
Nóweczki z osiedlowej biblioteczki. Tylko teraz tak patrzę, że te dwie po bokach to jakby, a nawet na pewno kontynuacje... hmmm... Czytałyście coś? IMG_20161210_170638.jpg
|
#2982 |
|
Gang Iren
|
Mag
Dobry sąsiad nie jest zły 😉
|
#2983 |
|
...po prostu być.
|
|
|
|
|
#2984 |
|
Gang Iren
|
Puzzlowo-książkowo.
Mag mnie zaraziła 20161210_184342.jpg
|
#2985 | |
|
...po prostu być.
|
Cytat:
Wysłane z budki telefonicznej
|
|
|
|
|
#2986 |
|
Gang Iren
|
Dzięki
![]() Jeszcze inne w książkowym klimacie mam upatrzone po 1000 elementów, ale zobaczymy jak z tymi mi pójdzie. Ale to dopiero w Święta będę układać.
|
#2987 |
|
...po prostu być.
|
|
|
|
|
#2988 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2989 | |
|
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Jak ułożysz to już będziesz kupować minimum 1000. Uwielbiam puzzle, wyjątkowo mnie relaksują 😍
|
|
#2990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2991 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
Za mną chodzi jeszcze jakaś fajna planszówka. Strategiczne coś może.
|
|
#2992 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Układanie puzzli to fantastyczna rozrywka, nie tylko dla dzieci.Gosia, jeśli poszukujesz jakichś ciekawych planszówek, to ja ze swojej strony mogę polecić Ryzyko albo coś bardziej towarzyskiego, czyli Party Alias. Ta ostatnia występuje w dwóch wersjach, ale obie są rewelacyjne, kupa śmiechu gwarantowana |
||
|
|
|
#2993 |
|
Gang Iren
|
Maytha, dzięki
Właśnie myślałam o "Ryzyku" lub czymś w tym stylu
|
#2994 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Choć to raczej przygodówka niż strategiczne.
|
||
|
|
|
#2995 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Wszystko sobie posprawdzam. Różne gry lubimy, więc jak nie teraz, to zapiszę sobie na zapas i jak będę w Pl, to pewnie coś zakupię
|
|
#2996 |
|
Irenosława Pierwsza
|
No... ja już zbliżam się do końca 😍😀
IMG_20161211_190557.jpgIMG_20161210_211227.jpg
|
#2997 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#2998 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po powrocie z Barcelony jest mi tak strasznie zimno w Polsce brrr. Tęsknię do słoneczka Dzisiaj pół dnia przesiedziałam z kocem i książką - skończyłam Analfabetkę, która potrafiła liczyć - Jonassona. Świetna, luźna książka, jak ktoś chce się pośmiać i nie szuka jakiejś wymagającej lektury, a jednocześnie nie ma ochoty na kompletny odmóżdżacz. Ta pozycja jest dokładnie tak samo absurdalna jak Stulatek, który wyskoczył przez okno. Jeśli komuś nie podszedł Stulatek, to i Analfabetka, mu się raczej nie spodoba. A w podróży skończyłam Titanica: Pamiętną noc - Waltera Lorda i szczerzę mogę polecić. Bardzo ciekawa i dopracowana pozycja. Momentami nie mogłam uwierzyć, jak wiele nieszczęśliwych zbiegów okoliczności przyczyniło się do rozmiarów katastrofy. |
|
|
|
|
#2999 |
|
Gang Iren
|
Mnie właśnie nie podszedł "Stulatek", chociaż generalnie lubię takie absurdalne książki. No nie wiem czemu w sumie.
Mattinka, dzięki za polecenia gier, obadam ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Skończyłam "Małe życie"... długo to trwało, oj długo. Ale niespodziewanie gdzieś dobrze za połową się wciągnęłam. Nie jest to książka wybitna, na co liczyłam, ale napisana dość dobrze. No i zapewnia sporo emocji. Różnych emocji. W kilku miejsach było obrzydzenie, o którym dziewczyny tutaj wspominały, ale bywały książki, które bardziej mnie obrzydzały/odrzucały (np. "Malowany ptak" Kosińskiego). Reasumując oceniam i tak wysoko, bo na 7/10. Gdyby nie trochę dłużyzn niepotrzebnych moim zdaniem, sztuczności w wykreowanych postaciach i przesady dałabym nawet 7,5
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
tradycyjnie gratuluję nowych zdobyczy
![]() u mnie nowe kliki: ![]() ostatnia książka na życzenie męża, choć Mądrość psychopatów przeczytałam z zainteresowaniem, to i po to kiedyś sięgnę ![]() co do puzzli to kiedyś bardzo lubiłam je układać, nie robiłam tego od lat i ostatnio zamówiłam sobie jedne - może w Święta znajdę jakieś wolne popołudnie ![]() do niedawna myślałam, że już nigdy nawet nie będę zastanawiać się nad posiadaniem dzieci, wokół widziałam raczej średnio szczęśliwych rodziców, matki, które zatraciły się w macierzyństwie kosztem swojego życia i relacji z partnerem, ale w sumie to już sama nie wiem... jestem bardzo szczęśliwa z mężem, mamy wspólne pasje, ale mogłoby to być coś nowego i fascynującego w naszym życiu, może odnaleźlibyśmy się w rodzicielstwie ![]() niestety, zdaję sobie sprawę, że wiązałoby się to z krótszym lub dłuższym leczeniem, poświęceniem, sporym obciążeniem dla mojego organizmu i nie wiem czy jestem gotowa podjąć ryzyko, że to się może jednak nie udać
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:06.

Nie sądzę, żebyś należała do tych kobiet, które po dziecku zamieniają się z fajnych, niegłupich dziewczyn w nudziary zainteresowane tylko rozmiarami pieluch i chustonoszeniem. Niestety, w moim otoczeniu 90% matek przeszło na złą stronę mocy, dlatego mam poważne obawy. Inna rzecz, że nigdy nie zapragnęłam dziecka (choć z dziećmi pracuję i uwielbiam swoją pracę), wręcz przeciwnie, ale to już nie temat na ten wątek

Ostatnie 3-4 tygodnie 

) i bardzo polecam. Kocham książki kucharskie (choć nie aż tak często z nich gotuję - niestety