Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-10, 23:36   #301
eibhlin87
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Nie radzę ściągać z torrentów, jest teraz akcja policji na wyłapywanie ściągających - mojemu znajomemu zarekwirowali komputer za ściągnięcie konkretnego filmu (podali mu tytuł na komendzie ). Zresztą prawnik od prawa autorskiego mówił mi, że to że karalne jest tylko udostępnianie, a ściąganie nie - jest nieprawdą. Ściągać też nie można, a interpretacja przepisów to sprawa otwarta.
Jak jest gdzieś do zobaczenia online to jesteś bezpieczna
No nie można, łamie się prawo ale nic za to nie grozi, nie jest to przestępstwo. A kolega musiał też jednocześnie udostepniać, skoro zarekwirowali mu kompa.
Stary 2016-12-11, 00:11   #302
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Ściągać też nie można, a interpretacja przepisów to sprawa otwarta.
Jak jest gdzieś do zobaczenia online to jesteś bezpieczna
Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
No nie można, łamie się prawo ale nic za to nie grozi, nie jest to przestępstwo.
Nie, ściągając (niezaleznie od technicznej realizacji, nieważne więc czy streaming czy pobieranie calego pliku a oglądanie później) nie łamie się prawa. Nie utrwalajcie bzdurnych mitów Na ściąganie jasno pozwala art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Cytat:
1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego oraz do korzystania z elektronicznych baz danych spełniających cechy utworu, chyba że dotyczy to własnego użytku naukowego niezwiązanego z celem zarobkowym.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.
Prawo łamie się udostępniając szerszemu kręgowi osób niż wymienione w punkcie 2., czyli np. ściągając z torrentow bo one udostępniają wszystkim zainteresowanym komputerom podłączonym do sieci.

Edytowane przez samotny_t
Czas edycji: 2016-12-11 o 00:23
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 00:33   #303
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa
Konto usunięte

Zegarki męskie w tk maxx

Ogólnie polecacie? Jak wygląda kwestia gwarancji i reklamacji?
4ac7eae5f92dfa622d89f024e559f952d8de277a_657b9774600aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 00:35   #304
eibhlin87
Zakorzenienie

Oparłam się na http://tvn24bis.pl/prawo,82/sciagani...ji,686446.html (cyt "Jeśli internauta pobrał film i go obejrzał to złamał prawo, ale nie popełnił przestępstwa - jedynie czyn niedozwolony.") , no ale jak widać niepotrzebnie, do tej pory wiedziałam że oglądać i ściągać można. Jak to trzeba każdy artykuł sprawdzać, zamiast wierzyć ekspertom
Stary 2016-12-11, 00:53   #305
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Gdzie oprócz poczty mogę kupić duży karton?
Będę miała do zapakowania rzecz o długości 60 cm, wysokości 60 cm i szerokości ok. 40-45 cm. Kartony, które są na stronie poczty polskiej mają zawsze któryś wymiar za mały.
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 06:57   #306
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Nie, ściągając (niezaleznie od technicznej realizacji, nieważne więc czy streaming czy pobieranie calego pliku a oglądanie później) nie łamie się prawa. Nie utrwalajcie bzdurnych mitów Na ściąganie jasno pozwala art. 23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:

Prawo łamie się udostępniając szerszemu kręgowi osób niż wymienione w punkcie 2., czyli np. ściągając z torrentow bo one udostępniają wszystkim zainteresowanym komputerom podłączonym do sieci.
Sorry, znam przepis, ale informację podaję z pierwszej ręki od prawnika pracującego dla ministerstwa, nie przeczytałam tego nie wiadomo gdzie. Wszyscy wtedy twierdzili że jeat tak jak piszesz, a on to podważył twierdząc, że zależy od interpretacji. Można korzystać z utworu, który jest udostępniony, ale ściąganie go na komputer może już być inaczej interpretowane. Porównał to do tego, że jak oglądasz film online to tak jakbyś patrzył w sklepie na batony na półce, jak ściągasz to tak jakbyś chował batonik do kieszeni i wyszedł.
Nie twierdzę że on ma rację, ale że jak widać zależy wszystko od prawniczej interpretacji jak widać.
Inn sprawa, że jak się nie udostępnia (a da się na torrentach nie udostępniać jednocześnie ściągając?) to może jest to nie do wykrycia?
A tak przy okazji, nasza ustawa koliduje z dyrektywą unijną, która zakazuje jakiegokolwiek ściągania i naszą też prawdopodobnie zmienią.

A kolega tak, ściągał z torrenta, więc na pewno udostępniał.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-12-11, 07:11   #307
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Sorry, znam przepis, ale informację podaję z pierwszej ręki od prawnika pracującego dla ministerstwa, nie przeczytałam tego nie wiadomo gdzie. Wszyscy wtedy twierdzili że jeat tak jak piszesz, a on to podważył twierdząc, że zależy od interpretacji. Można korzystać z utworu, który jest udostępniony, ale ściąganie go na komputer może już być inaczej interpretowane. Porównał to do tego, że jak oglądasz film online to tak jakbyś patrzył w sklepie na batony na półce, jak ściągasz to tak jakbyś chował batonik do kieszeni i wyszedł.
Nie twierdzę że on ma rację, ale że jak widać zależy wszystko od prawniczej interpretacji jak widać.
Ale to na pierwszy rzut oka widać ze on jest po prostu głupi, bo oglądając online tez się ściąga film na swój komputer, to nie są jakieś cuda ze ten film cały czas jest gdzieś indziej a my go podgladamy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 07:19   #308
jaksy
Zasiedzenie

Cytat:
Ale to na pierwszy rzut oka widać ze on jest po prostu głupi, bo oglądając online tez się ściąga film na swój komputer, to nie są jakieś cuda ze ten film cały czas jest gdzieś indziej a my go podgladamy
Nie wykluczam :d ALE ja informatykiem nie jestem (pan prawnik też pewnie nie ) ale oglądając film online nie ściąga się pliku filmowego, takiego avi np, z którym można potem zrobić co się chce, tylko pamięć o nim w postaci jakichś plików roboczych z których filmu się nie odtworzy w żadnym plejerze? Przynajmniej ja nic nie wiem, żeby mi zostawały na dysku jakieś filmy po oglądaniu :d

Stary 2016-12-11, 07:44   #309
IzzieSt
Zakorzenienie

Hej, potrzebuję czegoś na uspokojenie. Mam stresującą pracę, ostatni tydzień w zasadzie cała w nerwach jestem a ten tydzień zapowiada się jeszcze gorzej. Kupiłam melisę, wypiłam wczoraj na noc bo głównie w nocy mam problemy, ale znów w środku nocy obudziłam się wystraszona z sercem bijącym jak szalone. Z tego co widzę te preparaty bez recepty są głównie ziołowe. Jest sens tego próbować skoro melisa mi nic nie daje? Jest coś silniejszego bez recepty? Czegoś silniejszego potrzebuję 1-2 dni w tygodniu, nie chciałabym się też jakoś od tego uzależnić

Edytowane przez IzzieSt
Czas edycji: 2016-12-11 o 07:45
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 08:06   #310
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: gdzie nowy watek "wszystko co chcecie wiedziec?"

Spróbuj Kalms. To takie tabletki ziołowe Ale konkretna dawka. Jak nie pomoże to bez recepty nie dostaniesz nic innego poza ziołami.
Nie chce Cię straszyć ale takie przebudzenia i walenie serca mogą być objawem nerwicy lękowej

wysłane telepatycznie

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2016-12-11 o 08:07
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 08:08   #311
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29
Konto usunięte

Ktore mleko roslinne marki ALPRO nie zwazy sie w kawie? Migdalowe?
763509f5cf445a4c28cec956de73c62121becc29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 08:15   #312
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Hej, potrzebuję czegoś na uspokojenie. Mam stresującą pracę, ostatni tydzień w zasadzie cała w nerwach jestem a ten tydzień zapowiada się jeszcze gorzej. Kupiłam melisę, wypiłam wczoraj na noc bo głównie w nocy mam problemy, ale znów w środku nocy obudziłam się wystraszona z sercem bijącym jak szalone. Z tego co widzę te preparaty bez recepty są głównie ziołowe. Jest sens tego próbować skoro melisa mi nic nie daje? Jest coś silniejszego bez recepty? Czegoś silniejszego potrzebuję 1-2 dni w tygodniu, nie chciałabym się też jakoś od tego uzależnić
Wiem, że prosisz o inną radę, natomiast moja rada to: zrób wszystko, żeby tam dłużej nie pracować. Objawy, które opisujesz, są skrajnie niepokojące. To nie jest po prostu "stresująca praca". To jakaś patologiczne sytuacja, ewentualnie mobbing.
Stary 2016-12-11, 08:47   #313
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Spróbuj Kalms. To takie tabletki ziołowe Ale konkretna dawka. Jak nie pomoże to bez recepty nie dostaniesz nic innego poza ziołami.
Nie chce Cię straszyć ale takie przebudzenia i walenie serca mogą być objawem nerwicy lękowej

wysłane telepatycznie
Dzięki, spróbuję tych Kalms. Nie sądzę że mój lekarz rodzinny wypisałby mi cokolwiek na uspokojenie poza melisą
Cytat:
Wiem, że prosisz o inną radę, natomiast moja rada to: zrób wszystko, żeby tam dłużej nie pracować. Objawy, które opisujesz, są skrajnie niepokojące. To nie jest po prostu "stresująca praca". To jakaś patologiczne sytuacja, ewentualnie mobbing.
Nie, żaden mobbing liczę że przywyknę i przestanę się za jakiś czas po prostu przejmować. Kiedyś chyba lepiej znosiłam stres i bycie "pod presją"
Stary 2016-12-11, 08:59   #314
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Ja kiedyś brałam Nervomix i w miarę działał
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 10:02   #315
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Próbowałaś się zmęczyć ćwiczeniami? Nie muszą być jakieś strasznie męczące, wystarczyłoby żeby napięcie z mięśni zlazło. To jedno.

A drugie, jeżeli praca wywołuje w Tobie takie emocje, to nie warto tam pracować. Mówię to z doświadczenia, przechodziłam przez to. Doszłam do takiego momentu, że się bałam pójść do pracy. Jeżeli się zaczynają takie akcje, to lepiej nie będzie. Serio, gdzieś ten stres będzie zawsze w Tobie siedział, będzie znowu gorszy okres i to wszystko wróci.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 10:24   #316
Lavi92
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;68491256]Gdzie oprócz poczty mogę kupić duży karton?
Będę miała do zapakowania rzecz o długości 60 cm, wysokości 60 cm i szerokości ok. 40-45 cm. Kartony, które są na stronie poczty polskiej mają zawsze któryś wymiar za mały.[/QUOTE]

Poszukaj w aptekach, często mają do oddania różnej wielkości pudełka.
Stary 2016-12-11, 10:32   #317
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Tabletki Labofarm. Na mnie melisa tez nie działa.

I ogólnie popieram samotnego i szprotkę, zwijaj żagle.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 11:09   #318
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
Próbowałaś się zmęczyć ćwiczeniami? Nie muszą być jakieś strasznie męczące, wystarczyłoby żeby napięcie z mięśni zlazło. To jedno.

A drugie, jeżeli praca wywołuje w Tobie takie emocje, to nie warto tam pracować. Mówię to z doświadczenia, przechodziłam przez to. Doszłam do takiego momentu, że się bałam pójść do pracy. Jeżeli się zaczynają takie akcje, to lepiej nie będzie. Serio, gdzieś ten stres będzie zawsze w Tobie siedział, będzie znowu gorszy okres i to wszystko wróci.
Ne, kiedyś ćwiczenia sprawiały mi frajdę, spędzałam 2-3h na siłowni, biegałam, ćwiczyłam w domu a teraz jakoś nie mogę znaleźć nic co mi sprawia frajdę, jedynie co to sporo chodzę Może to też to, że na tygodniu nie mam czasu, wychodzę rano, a wracam do domu o 20-22

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Tabletki Labofarm. Na mnie melisa tez nie działa.

I ogólnie popieram samotnego i szprotkę, zwijaj żagle.
Ale ja chcę robić to co robię, lubię tych ludzi, widzę że mogę się w tej pracy rozwinąć, po prostu dużo rzeczy jest dla mnie nowych, czuję że jestem oceniana i dlatego się denerwuję. Ludzie z pracy mi mówią żeby zachowywać dystans, nie przejmować się itd, ja się chyba po prostu muszę tego nauczyć
Stary 2016-12-11, 11:14   #319
Lua_Misteriosa
Raczkowanie

https://www.youtube.com/watch?v=LpO5-k8zW9o&t=903s

Czy to normalne że ćwiczenia od 13:30 do 13:45 w ogóle nie jestem w stanie wykonać? Dziewczyna mówi że jak nie jesteśmy w stanie tego wykonać to można się oprzeć na łokciach ale łokciami to ja tam w ogóle też nie dosięgam. Jedyne co mogę zrobić gdy siądę w takiej pozycji to lekko pochylić się do przodu. Z drugiej strony ćwiczenie które jest kolejne i położenie się do tyłu już mi problemów nie sprawia... Myślicie, że po czasie uda mi się wykonać to ćwiczenie poprawnie? :C
Lua_Misteriosa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 11:19   #320
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;68491256]Gdzie oprócz poczty mogę kupić duży karton?
Będę miała do zapakowania rzecz o długości 60 cm, wysokości 60 cm i szerokości ok. 40-45 cm. Kartony, które są na stronie poczty polskiej mają zawsze któryś wymiar za mały.[/QUOTE]
Idź gdzieś do sklepu i poproś po prostuzostają po towarach różnych sporo kartonów a potem go najwyżej owiniesz w papier i można wysyłać Ja tak robięhehe

Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 11:20   #321
agatkaao0
Wtajemniczenie

Ta ostatnia cyfra na liczniku wskazuje metry ? Wstawili mi nowy licznik i sama już nie wiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 22_1282337202.jpg (34,0 KB, 94 załadowań)

— Czesław Miłosz
agatkaao0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 11:30   #322
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agatkaao0 Pokaż wiadomość
Ta ostatnia cyfra na liczniku wskazuje metry ? Wstawili mi nowy licznik i sama już nie wiem
Wedlug wiekszosci licznikow metry to sa wszystkie cyferki poza ostatnia, a ostatnia z prawej strony to wartosc po przecinku.
Stary 2016-12-11, 11:39   #323
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agatkaao0 Pokaż wiadomość
Ostatnia cyfra tego licznika wskazuje nie metry, a metry sześcienne Ale tak, to cyfra jednostek. Dziesiąte, setne itd. części metra sześciennego są na tych wskazówkach na dole.

Edytowane przez samotny_t
Czas edycji: 2016-12-11 o 11:44

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 11:40   #324
Konto usunięte

Cytat:
Ostatnia cyfra tego licznika wskazuje nie metry, a metry sześcienne Ale tak, to cyfra jednostek. Dziesiętne, setne itd. części metra sześciennego są na tych wskazówkach na dole.
to po co ta kropeczka po ostatnim zerze?
Stary 2016-12-11, 11:50   #325
Keket
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
A co z asusami teraz jest nie tak? W lecie padł mi stary lapek, ponownie kupiłam asusa i nie narzekam póki co
Tak samo. Mam drugiego juz asusa i jestem zadowolona.

Keket jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 11:51   #326
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hiiroko Pokaż wiadomość
to po co ta kropeczka po ostatnim zerze?
To bardziej wygląda na część cyfry 1 znajdującej się na obrotowym bębnie po zerze.
Stary 2016-12-11, 12:02   #327
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Ale ja chcę robić to co robię, lubię tych ludzi, widzę że mogę się w tej pracy rozwinąć, po prostu dużo rzeczy jest dla mnie nowych, czuję że jestem oceniana i dlatego się denerwuję. Ludzie z pracy mi mówią żeby zachowywać dystans, nie przejmować się itd, ja się chyba po prostu muszę tego nauczyć
Okej, wierzę A zupełnie serio, to tabletki tabletkami, ale spróbuj się zrelaksować po pracy i naprawdę wrzuć na luz. Wiem, łatwo mówić, ale szkoda, żebyś się zniechęciła, jeśli chcesz to robić.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2016-12-11, 12:36   #328
Pani_Mada
BAN stały

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;6844879 1]Jeden spaliłam, jeden mi służył ponad 10 lat (w zasadzie działać do dzisiaj działa tylko tak wolno, że coś może trafić).

Ale jak parę lat temu kupowałam swojego obecnego laptopa to sporo sprzedawców przyznawało, że teraz z asusami to już trochę loteria - może być fajnie, może być słabo i generalnie zależy to od konkretnej partii/egzemplarza.[/QUOTE]

nie ufałabym ślepo opiniom sprzedawców. bo raz.. ich zadaniem jest sprzedać Ci towar i to często droższy, a niekoniecznie lepszy, bądź taki co zalega na magazynie i trzeba się go pozbyć. a dwa... jeszcze częściej sprzedawcy nie znają się na tym co sprzedają, a udawać muszą ekspertów (oczywiście nie zawsze tak jest)

ja sama mam nowego asusa. a robilam kilkutygodniowe poszukiwania najlepszej opcji w mojej półce cenowej. znajomy, pasjonujący się ogólnie mówiąc gadżetami i elektroniką rownież wybrał asusa. tak więc totalnie nie zgadzam się z opinią coby zakup asusa był loterią.
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 13:07   #329
khloe
Strzelaj lub emigruj!

pierwszy raz mam w życiu zrobione hybrydy u rąk.

Chcę sobie zmyć paznokcie u nóg (bo mam normalny lakier). Czy wacik ze zmywaczem nie rozpuści/uszkodzi mi hybryd? czy musze zmywać ten lakier w rękawiczkach?

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-11, 13:10   #330
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
pierwszy raz mam w życiu zrobione hybrydy u rąk.

Chcę sobie zmyć paznokcie u nóg (bo mam normalny lakier). Czy wacik ze zmywaczem nie rozpuści/uszkodzi mi hybryd? czy musze zmywać ten lakier w rękawiczkach?
Hybrydę ciężko uszkodzić zwykłym zmywaczem, więc śmiało możesz zmywać lakier ze stóp

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości