|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz. V.
Cytat:
|
|
|
#1622 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też staram się rano umalować, nawet jeśli jestem tylko w domu - delikatnie, ale to mnie jakoś ustawia.Fajnie, że jest moc włosowa! Zawsze mi się podobała Twoja chęć eksperymentowania kolorem! Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1623 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale na początek poszukam jakiegoś starego zeszytu w kratkę, muszę coś w domu mieć ![]() Cytat:
Doczytałam, że zafarbowałaś włosy, ale chciałam napisać co robi moja mama. Ma pojedyncze siwe włosy i traktuje je szamponem koloryzującym. Efekt praktycznie nie różni się od naturalnego koloru, a siwych nie widać. Cytat:
leń level masterCytat:
1. Umówić się do dentysty 2. Ginekolog - przeniesione na 11/2016 3. Fryzjer - przeniesione na 11/2016 4. Praca magisterska: - przejrzeć i zastanowić się w którym kierunku to ma iść -opracować plan pracy (tak ,pisałam bez konkretnego planu) - przejrzeć literaturę - czy mam wszystko? Jeśli nie to jechać do biblioteki i zeskanować - określić ile czasu dziennie/tygodniowo będę poświęcać na pisanie mając na uwadze, że do BN chcę skończyć. - zasiąść do pisania. i pisać. 5. Sprzątanie: -fugi w łazience -fugi w kuchni -fugi w przedpokoju -szafa w sypialni -szafa w przedpokoju -ogarnąć wolny pokój - szafki w kuchni -piekarnik ![]() - lodówka i zamrazarka -pastowanie podłóg -rogówka - zrobić porządek w papierach, zeskanować, papier wyrzucić - przynieść niszczarkę z pracy - zniszczyć papiery 6. Kupić szydełka i włóczkę 7. Zrobić sweter na drutach - robi się
Edytowane przez muszynianka26 Czas edycji: 2016-10-24 o 09:32 |
||||
|
|
|
|
#1624 |
|
Zakorzenienie
|
Patri ja jak najbardziej wyobrażam sobie Ciebie w rudościach
Od paru lat nie farbuję - kompilacja lenia-oszczędności -chęci wykorzystania ostatnich lat naturalnego koloru- troski o środowisko. Ale też póki co nie siwieję (a ten jeden siwy włos co znalazłam to wyrwałam, przyznaję się Ale czasem miałabym ochotę zmienić fryzurę tak radykalnie m poeksperymentować - więc pewnie nie będę ubolewać jak przyjdzie na mnie czas ![]() Nie narzucam farbowania nikomu - ale faktem jest że mało kto (nikt ) nie siwieje momentalnie na piękny stalowy kolor. A u 30 - 40 latki pojedyńcze siwe pasma dodają lat , moim zdaniem, ponad miarę. Widziałam to u mojej babci której mąż wmówił że pięknie wygląda siwiejąc (ciemne włosy) - jak po 60-tce się zafarbowała to momentalnie odmłodniała i wypiękniała Jestem w sumie przeciwna szaleńczej pogoni za młodością - dobrze się godzić z wiekiem i cieszyć z rosnących doświadczeń. Ale warto też w granicach rozsądku robić co się da by wyglądać korzystnie. W przeszłości siwiejąca czterdziestolatka była staruszką - a siwe włosy (i fakt że przeżyła porody, grypy itd) był pewną nobilitacją. Dziś 40-tka jest w kwiecie wieku i ma połowę życia przed sobą ![]() U mnie weekend intensywny - ale raczej w rozrywki niż obowiązki i sprzątanie. Dla odmiany przestaję się samobiczować i cieszę się z czasu jaki spędziłam z rodziną Pewnie też muszę pomyśleć o powrocie do jakiejś listy - bo jednak parę rzeczy zrobiłam - np odwlekane kupienie kozaczków córce... ale to drobiazgi które umykają (i potem jest wrażenie że nic nie robiłam)... |
|
|
|
|
#1625 |
|
Zakorzenienie
|
Mam doła - niby coś tam porobiłam, ale niewiele, a w miejsce jednej załatwionej sprawy pojawia się 5 kolejnych. W dodatku w pt wyjeżdżam na 3 dni i powinnam jeszcze pierdyliard rzeczy zrobić do tego czasu, a kompletnie jakoś nie mogę nic zaplanować. Smarkam, uszy mi się zatykają, do dooopy jest. I jakoś strasznie nie podobam się sobie, włosy ostrzyżone u fryzjera super, ale jakoś wyjątkowo nie układają mi się, malować mi się nie chce, jestem szara, bura i ponura - i jeszcze chora w pakiecie.... Coś bym zmieniła w wyglądzie, ale sama nie wiem co....
Co do BJ to tak jak Patri mam wrażenie, że u mnie to byłby przerost formy nad treścią i dodatkowy obowiązek, a nie lubię żadnych rysowanek, nie umiem pięknie pisać no i byłby to jeszcze jeden zeszyt do noszenia, chyba wolę kartki, skreślanie i przepisywanie pojedynczych pozycji i wywalenie starej listy po prostu. Nie mam pomysłu jak zrobić sobie i panować nad listą książek - przeważnie czytam w łóżku i mam jakieś karteczki obok i ciągle wpadam na jakieś ciekawe lektury, a to coś w necie, a to recenzja w gazecie, a to coś w bibliografii czy przypisach książki, którą czytam.... Teraz sprzątam papiery i wszędzie wala mi się milion karteczek z tytułami. Ma któraś system na coś takiego? Pewnie mogłabym to jeszcze w zeszyt jakiś wpisywać, ale musiałabym jeszcze pamiętać, żeby zbierać go ze sobą, gdy idę do biblioteki.
|
|
#1626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1628 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#1629 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1630 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja książki do przeczytania dodaję w aplikacji lubimy czytać, najłatwiej mi się w tym rozeznać.
|
|
|
#1631 |
|
Wtajemniczenie
|
Lista na tydzień 9:
1. kupić czapkę i rękawiczki 2. codziennie 15 minut porządkowania zakładek 4/7 3. umyć za szkłem 4. wizyta w bibliotece 5. posprzątać w słupku na górze 6. kupić prezent dla L. 7. przejrzeć listę filmów do obejrzenia i wyrzucić zbędne tytuły 60% 8. posprzątać w torebce Dziś nadganiam. Na swoje usprawiedliwienie mam, że zostałam w międzyczasie potrącona i jestem na zwolnieniu. Poszłam szukać czapki i rękawiczek też, ale nic mi się nie podobało, a bibliotekę zamknęli pól godziny wcześniej niż podano w internecie :/ |
|
|
|
|
#1632 | |
|
DOMator
|
Cytat:
|
|
|
#1633 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj nadrabiałam, a dziś wykańczałam.
Lista na tydzień 9: 1. kupić czapkę i rękawiczki 2. codziennie 15 minut porządkowania zakładek 3. umyć za szkłem 4. wizyta w bibliotece 5. posprzątać w słupku na górze 6. kupić prezent dla L. 7. przejrzeć listę filmów do obejrzenia i wyrzucić zbędne tytuły z 325 zostały mi 177 tytuły 8. posprzątać w torebce Lista na tydzień 10: 1. oddać lapka do punktu elektrośmieci 2. wpisać paragony 3. podliczyć budżet 4. kupić rękawiczki 5. napisać dwie recenzje 6. powtórzyć czynności pod maską!!! 7. zakładki 15 minut dziennie 8. znaleźć przepis na chlebki naan i kupić ewent. brakujące składniki |
|
|
|
|
#1634 |
|
Zakorzenienie
|
no to się biorę za szukanie pracy ponownie
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#1635 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#1636 |
|
.
|
potrzebny kop w tyłek, bo normalnie przebimbałam 4 dni. miałam się pilnie uczyć a wyszło jak zwykle
|
|
#1637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:48 ---------- Zwolniłam się. :/ Ja wiem, że to niemądre, ale ja muszę czuć to co robię zarobkowo. Recepcja w hotelu? No średnio. Doszły jakieś przykre zdarzenia międzyludzkie - obgadywanie, absolutny brak informacji zwrotnej, co za tym idzie wielka niepewność i stres, no i krótka piłka to była. Odetchnęłam z ulgą, ale znów wszedł na mnie stres, że "nie wystarczy mi pieniędzy". Póki co mam, a już się czuję jakbym nie miała - beznadzieja. :/ Uczę matematyki metodą MathRiders Prezenty chyba zrobię sama - jeśli tylko zbiorę się odpowiednio wcześnie... :/ , wystarczy mi zapału :/ i pomysłów (biż uterii nie dam panom). :/ Święta ble. Jak co rok.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
|
#1638 |
|
Zakorzenienie
|
Samochód nie przeszedł mi przeglądu, dodatkowo TŻ kaszle jak stary gruźlik to nie puszczę go do zimnego garażu naprawiać. Uziemiona jestem zatem, w dodatku jakoś długo wychodzę z upiornego zapalenia korzonków, więc już w ogóle motywacji zero. Głupia byłam bo już było niemal dobrze, to mi się w weekend porządków na balkonie przed zimą zachciało. Przestawiałam ciężkie ceramiczne donice z ziemią no i mam, znów jestem połamana.
Tak sobie myślałam z okazji zapuszkowania w chacie, że będę ogarniać intensywnie, ale ledwie się ruszyć mogę. Patri znam ból pieniężny, jestem coraz bliższa decyzji, żeby nie wracać do pracy, ale zastanawiamy się co robić, bo przy życiu jak do tej pory na chleb starczy, ale o jakiś ekstrawagancjach typu wyjazdy to możemy zapomnieć. Prezenty kompletuję, dla 17 osób
|
|
#1639 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Evernote służy do zapisywania interesujących linków, potem raz w tygodniu siadam i wrzucam do odpowiednich zakładek w trello :0 |
|
|
|
|
|
#1640 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie czarna d. Miałam wypadek, zdrowie sypnęło się jeszcze bardziej. Były dni, że nic nie robiłam, bo ból, ale były też takie, że tylko wegetowałam, z premedytacją praktycznie nic nie robiłam. Aż nie wiem teraz jak wrócić do dawnego poprzedniego rytmu... Scarlett - 17 ludzi, to od groma! Można zbankrutować. Ja bym się zbuntowała i zaproponowała losowanie kto-komu
|
|
|
|
|
|
#1641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co się stało? Ja mam podobnie, w dodatku jestem bez samochodu więc do bani, w ogóle motywacji żeby się gdziekolwiek po cokolwiek ruszyć zero. Nie przejdzie, 2 Wigilie, dodatkowo część rzeczy to dla przyjaciół. Losowanie w rodzinie też by nie przeszło, bo część prezentów po prostu nie kupuje i są osoby, którym kupujemy, a od których nic nie dostajemy.
|
|
|
#1642 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymaj się!
|
|
|
|
|
#1643 |
|
Wtajemniczenie
|
Zostałam potrącona na pasach :/ Ale miałam dużo szczęścia przy tym.
A Ty jak sobie radzisz w nowej sytuacji? Zrobiłam sobie dziś rano tygodniową listę roboczą na komórce. Stwierdziłam, że do usranej śmierci mogę czekać aż mi się zachce coś zrobić, więc może się po prostu zmuszę... Zobaczymy. Mało wymagające rzeczy wrzuciłam, cokolwiek, żeby chociaż była. Totalnie wypadłam z rytmu. |
|
|
|
|
#1644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za radą dziewczyn, "zmuszam się" i wchodzę w działanie, jedno za drugim. Jest lepiej, mało miejsca na zbędne myślenie dołujące. Coś poważnego z Tobą zrobił ten pseudokierowca, co nie widzi pieszych na pasach?
|
|
|
|
|
#1645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dziś liczę godziny do wizyty lekarskiej z moim dzieckiem, podejrzenia są koszmarne... Jeśli się nie potwierdzą chyba palnę sobie młotkiem w łeb żeby przespać tydzień i jakoś odpocząć po tym stresie...
|
|
|
#1646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też się staram ogarnąć, wypisuję sobie dzienne listy, co dzień 3 rzeczy do zrobienia (1 większe, 2 mniejsze) i jakoś leci. Dalej mnóstwo czasu marnuję, za jakiś czas zwiększę ilość zadań na dzień.
|
|
|
|
#1647 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za troskę.
Byłam potłuczona, trochę problemów z kręgosłupem miałam, póki co już dobrze, ale jeszcze mnie czeka ortopeda. W każdym razie miałam naprawdę dużo szczęścia, że nawet nic nie złamałam itp. U mnie nadal wielki prokrastynatorski dół. Staram się coś robić, ale naprawdę kiepsko mi idzie. Jestem tym bardzo podłamana. |
|
|
|
|
#1648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie co u mnie jest największym problemem? zrobienie listy i zaplanowanie co kiedy jak się już sporo roboty nazbiera teraz np święta - już w końcu listopada postanowiłam, że wydrukuję sobie rozpiskę - kalendarz grudniowy i poplanuję cały miesiąc.... dziś połowa minęła, a ja tego oczywiście nie zrobiłam świątecznie to też nie powiem żebym była ogarnięta - pomyłam okna, sprzątnęłam garderobę, balkon i pokój córki, gdzie ponownie zrobiła syf, a miała pięknie, zrobiłam jej nawet kalendarz adwentowy z paczuszkami z pierdółkami żeby nie żarła słodyczy przez miesiąc non stop. Szafki kuchenne rozgrzebałam i nie skończyłam, prasowanie się piętrzy. Do biura-biblioteki nawet nie wchodzę.... a żeby było bardziej hardkorowo to w poniedziałek mamy kolędę - u sąsiadki był inny ksiądz niż u nas w zeszłym roku i łaził jej po całym mieszkaniu z łazienką włącznie
|
|
|
#1649 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, tak sobie o Was przypomniałam przy okazji webinaru,
może dla którejś będzie pomocne. Nie wiem czy można umieszczać linki czy nie, wiec jakby usunięto, to śmiało na priv. Webinar o trwałych zmianach, efektywności i budowaniu nawyków: https://webinar-postanowienia.evenea.pl/ Edytowane przez yesno Czas edycji: 2016-12-15 o 20:25 |
|
|
|
|
#1650 |
|
Przyczajenie
|
Ja polecam filmik https://www.youtube.com/watch?v=bp40Ocg4EXU. Na prawdę super! Zwięzle i na temat o tym jak sobie z tym radzić. Kobieta - psycholog opowada w naprawdę ciekawy i przystępny sposób jak można z tego wybrnąć. Ja już zaczęłam działać!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.

ale na początek poszukam jakiegoś starego zeszytu w kratkę, muszę coś w domu mieć 
Nie wiem. 
) nie siwieje momentalnie na piękny stalowy kolor. A u 30 - 40 latki pojedyńcze siwe pasma dodają lat , moim zdaniem, ponad miarę.