Czerwcowe mamusie 2017 cz.II - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-16, 09:42   #2401
Kamilla22
Raczkowanie

Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz.II

Cytat:
Napisane przez SzczerbataZuzia Pokaż wiadomość
Wiem, że martwiłyście się o mnie, dlatego przepraszam, że wczoraj nie odpisałem, ale nie miałam siły nawet na oczy patrzeć. Teraz też wzroku nie mogę skupić.

Zgodnie z waszymi radami zadzwoniłam do ginekologa. Ten kazał mi jechać do szpitala, bo mogą to być skurcze macicy. Mimo, że na IP była przede mną jedna dziewczyna, to zanim wyszła, to nazbierało się nas trochę. Pielęgniarka zaczęła przyjmować według dolegliwości. Powiedział, że u mnie nic poważnego się nie dzieje, wiec najpierw inne dziewczyny były przyjęte. Po 5h przyszła moja kolej. Zanim mnie lekarka zbadali, miałam już wypisane przyjęciem na oddział. Lekarka nie zrobiła mi ktg. Zrobiła mi szybkie usg na którym wyszło ZE MÓJ DZIDZIUŚ SIĘ ZMNIEJSZYŁ O 7 MM, A TYDZIEŃ CIĄŻY Z 13.3 ZMIENIŁ SIĘ NA 12.1. Lekarka nie znalazła nic niepokojącego. Ostukała mi jeszcze plecy w okolicach krzyża. Jak mnie tak ostukiwała z prawej strony, to aż podskoczyłam z bólu. Czyżby to nerki? Wróciłam do domu. Ściągnęłam płaszcz, buty i poszłam spać. Strasznie mnie telepalo z zimna. Nie miałam siły iść do toalety, bo w oczach ciemno mi się robiło. Gdzieś o północy maciek przeniósł mnie spać do sypialni.

Dzisiaj boli mnie nadal kręgosłup /nerki? i wzroku nie mogę skupić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Wiola, idź lepiej dziś do swojego ginekologa na ponowne USG, jeżeli to nerki to bardzo istotne, żeby zacząć się szybko leczyć. Dziwne, że nie zostawili Cię w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Ewelinka ja tez czulam tapniecie. Az mi lozkiem zabujalo! Znowu to bylo w rudnej, na szczescie gornikow nie bylo tam.

Dziewczyny mam takie pytanie. Teraz luteine kupilam na znizke, inaczej placilabym ponad 100zl. I mam pytanie, moj gin przyjmuje prywatnie to bedzie mogl wypisac mi ten lek na znizke czy nie i bede musiala placic pelna cene?
Maju to zależy czy ma podpisany kontrakt z NFZ (czy przyjmuje gdzieś na nfz?) Jeżeli nie, to niestety, ale odpłatność 100%. Ja płaciłam 53zł za paczkę (na 14 dni). Teraz dostałam od mojego na ryczałt i wyszło ok 6,5 zł za paczkę.
Kamilla22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:43   #2402
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Albo jedz do rodzinnego po skierowanie do urologa i niech napisze "pilne"

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:47   #2403
pannaanna_87
Zakorzenienie

Albo teraz byl zle zmierzony na szybko mysle ze twoj ginekolog sie bardziej przyklada niz pani ze szpitala..fakt to moga byc nerki. Idz do urologa. Ja moge zapytac kolegi czy takie objawy moga cos znaczyc tylko napisz na prv co DOKLADNIE sie dzieje i napisze do niego.. Urolog to i meski ale tez zenski.. Jak cos sie dzieje z nerkami..zapalenie pecherza to urolog. Uświadomil mnie kumpel a ja mam czesto problem to tez czesto z jego rad korzystam.

Najlepiej idz prywatnie bo na nfz teraz musisz miec chyba skierowanie od rodzinnego woec jedynie na cito jakos przyspieszy ..nie powinna byc droga taka wizyta. Okolo 70 zl

Edytowane przez pannaanna_87
Czas edycji: 2016-12-16 o 09:50
pannaanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:51   #2404
maajjaa88
Zadomowienie

Zapytam lekarza na wizycie. Tez nie sadzilam ze to takie drogie. Mam 60 tabletek, biore 2 razy dziennie po 1 wiec na 30 dni starczy. Kolezanka brala do koca ciazy i pomyslalam wlasnie czy nedzie mi sie znozka nalezala, jak nie to dopiero z torbami pojdziemy. Kolezanka miala przez to czestsze wizyty u lekarza. Moj prywatny jest batdzo dobry ale jak patrze jakie wydatki byc moze nas czekaja to teoche zaluje ze nie chodze dalej na nfz... ale Dzidzius najwazniejszy!

Wiecie co zauwazylam, ze brzich 2 razy mi zrobil sie twardy ale to dopiero jak siadalam i bylam pochylona do przodu. Usiade i zaraz to puszcza. Mama mi wczoraj przypomniala, ze po tej samej stronie twardnieja mi jelita. W ta tym roku mialam w ogole duzy problem z jelitami, podejrzewali CU ale po antybiotuku wszystko sie uspokoilo, kolonoskopia tez wyszla dobrze. Twardniejace jelito dalej tam mialam, mialam to obserwowac i wrazie co przyjsc do kontroli i jakos zapomnialam o tym. Tak teraz mysle czy to moze jelito twardnieje, dziecko też mam z tej strony i moze gdzies uciska? Oczywiscie wszystko powiem mojemu ginowi na wizycie. Musze wszystko zapisac zeby z nerwow czegos nie przeoczyc.

Zuzia moze to faktycznie nerki? Bylam pare razy u urologa w mlodosci. Idz koniecznie. Zrob jeszcze moze badanie moczu.

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Kamilla22 Pokaż wiadomość
Wiola, idź lepiej dziś do swojego ginekologa na ponowne USG, jeżeli to nerki to bardzo istotne, żeby zacząć się szybko leczyć. Dziwne, że nie zostawili Cię w szpitalu.

Maju to zależy czy ma podpisany kontrakt z NFZ (czy przyjmuje gdzieś na nfz?) Jeżeli nie, to niestety, ale odpłatność 100%. Ja płaciłam 53zł za paczkę (na 14 dni). Teraz dostałam od mojego na ryczałt i wyszło ok 6,5 zł za paczkę.
Nie. Nigdzie na nfz nie przyjmuje. W ogole ani jeden ginekolog, ktory pracuje u mnie w szpitalu nie przyjmuje na NFZ. Moze pogadam z nim zeby jakos ze szpitala mi recepte wypisal? Zobaczymy jak to wyjdzie. Moze nie bede potrzebowac wiecej luteiny.
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:53   #2405
vanessa1781
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytam lekarza na wizycie. Tez nie sadzilam ze to takie drogie. Mam 60 tabletek, biore 2 razy dziennie po 1 wiec na 30 dni starczy. Kolezanka brala do koca ciazy i pomyslalam wlasnie czy nedzie mi sie znozka nalezala, jak nie to dopiero z torbami pojdziemy. Kolezanka miala przez to czestsze wizyty u lekarza. Moj prywatny jest batdzo dobry ale jak patrze jakie wydatki byc moze nas czekaja to teoche zaluje ze nie chodze dalej na nfz... ale Dzidzius najwazniejszy!

Wiecie co zauwazylam, ze brzich 2 razy mi zrobil sie twardy ale to dopiero jak siadalam i bylam pochylona do przodu. Usiade i zaraz to puszcza. Mama mi wczoraj przypomniala, ze po tej samej stronie twardnieja mi jelita. W ta tym roku mialam w ogole duzy problem z jelitami, podejrzewali CU ale po antybiotuku wszystko sie uspokoilo, kolonoskopia tez wyszla dobrze. Twardniejace jelito dalej tam mialam, mialam to obserwowac i wrazie co przyjsc do kontroli i jakos zapomnialam o tym. Tak teraz mysle czy to moze jelito twardnieje, dziecko też mam z tej strony i moze gdzies uciska? Oczywiscie wszystko powiem mojemu ginowi na wizycie. Musze wszystko zapisac zeby z nerwow czegos nie przeoczyc.

Zuzia moze to faktycznie nerki? Bylam pare razy u urologa w mlodosci. Idz koniecznie. Zrob jeszcze moze badanie moczu.
Maja strasznie drogo płacisz za tą luteine. Ja, aż sobie parahon wyciągnęłam z portfela bo kupowałam w piątek, bez ryczałtu płace 14.70 za opak.30 szt. Po znicze wychodzi 10.12 zl. Ja biorę 3x dziennie więc pudełeczko starcza mi na 10 dni i mam brać do końca ciąży. Jakbym tyle płaciła co Ty to masakra Ja mam przypisana tą pod język ale jak mi niedobrze to biorę ją dopochwowo bo mi tak zalecił gin. Może ta podjezykowa jest tańsza?

Edytowane przez vanessa1781
Czas edycji: 2016-12-16 o 09:54
vanessa1781 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:53   #2406
pannaanna_87
Zakorzenienie

Tez bym zrobila mocz i na drugi dzień z wynikami do urologa. Albo dzis do rodzinnego i niech da skierowanie..eh makabra w tych szpitalach tak mnie to wkur...ale ostatnio jak byliamy właśnie u tego kumpla urologa to poopowiadal jak dzialaja lekarze w szpitalach szczegolnie starej daty..nikt nie chce tam pracowac..malo kasy im placa i maja wyj...niestety orzez system w Polsce.

Stary 2016-12-16, 09:54   #2407
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to SzczerbataZuzia

Cytat:
Napisane przez pannaanna_87 Pokaż wiadomość
Albo teraz byl zle zmierzony na szybko mysle ze twoj ginekolog sie bardziej przyklada niz pani ze szpitala..fakt to moga byc nerki. Idz do urologa. Ja moge zapytac kolegi czy takie objawy moga cos znaczyc tylko napisz na prv co DOKLADNIE sie dzieje i napisze do niego.. Urolog to i meski ale tez zenski.. Jak cos sie dzieje z nerkami..zapalenie pecherza to urolog. Uświadomil mnie kumpel a ja mam czesto problem to tez czesto z jego rad korzystam.

Najlepiej idz prywatnie bo na nfz teraz musisz miec chyba skierowanie od rodzinnego woec jedynie na cito jakos przyspieszy ..nie powinna byc droga taka wizyta. Okolo 70 zl
Zaraz do ciebie napisze. Ja chodzę tylko prywatnie do lekarzy, bo już się nauczyłam, że na NFZ mnie nie wyleczą. Na usg nerek zarejestrowałem się na poniedziałek na 18.00

MOJA WIELKA MIŁOŚĆ, MOJE SPEŁNIONE MARZENIE
KACPEREK 20.10.2015 godz. 13.42, 3290g, 53cm

Będzie druga dzidzia - czerwiec 2017

SzczerbataZuzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 09:56   #2408
vanessa1781
Zakorzenienie

Ale lekarze chociaż wypisują leki z prywatnych gabinetów to też na zniżkę bo ja byłam parę razy i tego mojego giną w poprzedniej ciąży prywatnie i mi przepisywal. Tak samo z dzieckiem często chodzę do lekarza prywatnie i jak przypisuje antybiotyk czy coś to też ze zniżką. Więc nie wiem jak to jest.
Stary 2016-12-16, 10:06   #2409
pannaanna_87
Zakorzenienie

Ok to posz ja mu napisze wieczorem bo teraz ma dyzur a ty odpoczywaj

Stary 2016-12-16, 10:45   #2410
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vanessa1781 Pokaż wiadomość
Maja strasznie drogo płacisz za tą luteine. Ja, aż sobie parahon wyciągnęłam z portfela bo kupowałam w piątek, bez ryczałtu płace 14.70 za opak.30 szt. Po znicze wychodzi 10.12 zl. Ja biorę 3x dziennie więc pudełeczko starcza mi na 10 dni i mam brać do końca ciąży. Jakbym tyle płaciła co Ty to masakra Ja mam przypisana tą pod język ale jak mi niedobrze to biorę ją dopochwowo bo mi tak zalecił gin. Może ta podjezykowa jest tańsza?
Tzn teraz zaplacilam malo, dokladnie nie wiem ile. Recepte realizowala mama. Z nospa forte i asparganem zaplacila ok 31 zl.

Ceny sprawdzalam, na str bazalekow. Tam sa podane bez znizki i ze znizka i wlasnie ta moja luteina ma cene ok 107 zl. Mam wypisana luteine dopochwowa 100, 60 tabletek.

Patrze i ta pod jezyk faktycznie jest tansza. Bede musiala z moim ginen porozmawiac. Nie bede przeciez co miesiac placic ponad 100 zl za lek, do tego kilka opakowan nospy, magnez i witaminy. I wizyty prywatne.

Edytowane przez maajjaa88
Czas edycji: 2016-12-16 o 10:48
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 10:59   #2411
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Wiecie co, oni to z państwa powinni nam do tych ciąż dopłacać i cieszyć się że chcemy rodzić, a nie jeszcze ostatnie przywileje likwidować :/

Dziewczyny dużo zdrowia
ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-16, 11:26   #2412
kalina198
Zadomowienie

Chyba sie wybiore na godzinke spac... musialam wstac juz po 7 dzis.
Pogoda w koncu piekna. Mrozno ale slonko jest. Po 14 odbieram wyniki z krzywej. Jestem ciekawa, czy tylko ten cukier na czczo taki hmm wysoki, czy moj organizm sobie radzi z glukoza czy nie. Jak to u nas mowia: obejrzymy.

kalina198 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 11:27   #2413
masija
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
Wiecie co, oni to z państwa powinni nam do tych ciąż dopłacać i cieszyć się że chcemy rodzić, a nie jeszcze ostatnie przywileje likwidować :/

Dziewczyny dużo zdrowia
To jest chore to co ostatnio oni robią.
M nadzieję ze dziewcZyny z rodzic po ludzku coś wskuraja... petycję podpisałam ale czy to coś da...:/

Ja miałam pod koniec ciąży zastoje w nerkach. Bolało :/
na szczęście obyło się bez cewnika

masija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 11:39   #2414
kalina198
Zadomowienie

Moze system w Polsce nie jest najgorszy... ale ludzie. Ludzie sa tragiczni i tacy wrogo nastawieni do siebie, czasem wykonuja prace, za ktora maja placone, czesto niemalo a i tak nie maja szacunku.
Dzis weszlam spytac, czy mam czekac w kolejce, czy bez... nie zauwazylam kartki. Panie byly mile, zajely sie mna rewelacyjnie ale ci ludzie... no zabili by, bo jak moglam wejsc bez kolejki.
I mamy z malymi dziecmi... zamiast je puscic, jedna mama zapytala dyplomatycznie, czy istnieje taka mozliwosc, ale wtedy byly moze ze 3 osoby przed nia. Wszyscy sie zgodzili... gdyby nie, to juz widze moja mame w akcji😂 ona tylko wzdychala patrzac na placzace maluchy, czekajace na swoja kolej razem z emerytami. A wystarczylo troche empatii.
Ludzie sie klocili o kolejke... ten byl pierwszy, a ten za tym... joj! Dzialo sie...
A najlepszy byn pan, wygladal jak Hitler, identyczny. Stanal przy drzwiach jak tylko przyszedl, chcial wchodzic do lab ale jedna pani sie odwazyla mu wytlumaczyc, ze tu czeka sie w kolejce😂 ja bym sie nie odwazyla hahahah😂😁.

Stary 2016-12-16, 11:42   #2415
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Sarenka co sie stalo w pracy? Ja tez sie czuje maloatrakcyjna wrazenie tlustosci a nie brzucha ciazowego. Do tego te bole glowy..podziwiam te ktore pracuja .. Milego dnia

Mi się wydaje, że będę się lepiej czuła jak będe większa. Obyśmy tylko całe nie spuchły. Moja kumpela miała spuchnięte wszystko włącznie z twarzą, którą było ciężko rozpoznać.

Cytat:
Napisane przez masija Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny
Ja mam dzisiaj wizytę i nie mogę się już doczekać

A to Wam gin nie robi wcześniej usg przez brzuch tylko od 14tygoddnia +?
Ja już na ostatniej wizycie miałam przez brzuch i było wszytsko ładnie widać.

No właśnie o dziwo różnie lekarze robią.
Ja w ogóle miałam dopiero 2 USG. Tzn. nie czuję że to jakoś za mało. Ale wg rozpiski kolejne dopiero ok. 20 tyg. a miałam nadzieję, że przed tym połówkowym jeszcze jedno będe miała i uda się płeć sprawdzić. Zobaczymy dzisiaj czy przepisze mi jeszcze jakieś dodatkowe. W ostateczności pod koniec stycznia mi wypada.

Cytat:
A ta krzywe kazdy musi robic mi jeszcze nie zlecił?

Cytat:
Ewelinka ja tez czulam tapniecie. Az mi lozkiem zabujalo! Znowu to bylo w rudnej, na szczescie gornikow nie bylo tam.

Dziewczyny mam takie pytanie. Teraz luteine kupilam na znizke, inaczej placilabym ponad 100zl. I mam pytanie, moj gin przyjmuje prywatnie to bedzie mogl wypisac mi ten lek na znizke czy nie i bede musiala placic pelna cene?
Pracowałam kiedyś (w sumie teraz też) w prywatnej sieci i lekarze przepisywali recepty na NFZ. Tylko muszą mieć z NFZ podpisaną umowę. Ale nie wiem czy żeby mieć umowę muszą pracować w placówce z kontraktem z nfz. Zauważyłam też że w prywatnych gabinetach nawet jak mają umowę to rzadziej dają zniżkę. Ale to najlepiej wprost powiedzieć, że drogo i co można z tym zrobić.

Cytat:
Wiem, że martwiłyście się o mnie, dlatego przepraszam, że wczoraj nie odpisałem, ale nie miałam siły nawet na oczy patrzeć. Teraz też wzroku nie mogę skupić.

Zgodnie z waszymi radami zadzwoniłam do ginekologa. Ten kazał mi jechać do szpitala, bo mogą to być skurcze macicy. Mimo, że na IP była przede mną jedna dziewczyna, to zanim wyszła, to nazbierało się nas trochę. Pielęgniarka zaczęła przyjmować według dolegliwości. Powiedział, że u mnie nic poważnego się nie dzieje, wiec najpierw inne dziewczyny były przyjęte. Po 5h przyszła moja kolej. Zanim mnie lekarka zbadali, miałam już wypisane przyjęciem na oddział. Lekarka nie zrobiła mi ktg. Zrobiła mi szybkie usg na którym wyszło ZE MÓJ DZIDZIUŚ SIĘ ZMNIEJSZYŁ O 7 MM, A TYDZIEŃ CIĄŻY Z 13.3 ZMIENIŁ SIĘ NA 12.1. Lekarka nie znalazła nic niepokojącego. Ostukała mi jeszcze plecy w okolicach krzyża. Jak mnie tak ostukiwała z prawej strony, to aż podskoczyłam z bólu. Czyżby to nerki? Wróciłam do domu. Ściągnęłam płaszcz, buty i poszłam spać. Strasznie mnie telepalo z zimna. Nie miałam siły iść do toalety, bo w oczach ciemno mi się robiło. Gdzieś o północy maciek przeniósł mnie spać do sypialni.

Dzisiaj boli mnie nadal kręgosłup /nerki? i wzroku nie mogę skupić.

Kurcze brzmi nieciekawie. Na badanie moczu i itp. w kierunku nerek to musi być rano i na czczo. Ale to może się uda do jakiejś przychodni dostać, żeby skierowanie dostać. Pytanie czy przez weekend nie będzie problemu i czy nie lepiej na ip znowu jechać. Ja jestem daleka od panikowania, ale to jakoś nieciekawie wygląda.

Badanie glukozu pod obciążeniem mam w rozpisce w 21-26 tyg. ciaży. Przydałby się kalendarz, który będzie pokazywał do przodu w kiedy się zaczyna który tydzień. Chyba sobie rozpiszę w kalendarzu

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 11:42   #2416
kalina198
Zadomowienie

No i po wszytskim bylam w ciucholandzie... kupilam Stachowi 3 bluzy. Zaplacilam 38 zl, bo jedna z wyceny za 18, a dwie po 10. Musze miec tych ciuchow sporo bo dziennie jeden sweter, bluza, to malo...

Stary 2016-12-16, 11:53   #2417
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kalina198 Pokaż wiadomość
No i po wszytskim bylam w ciucholandzie... kupilam Stachowi 3 bluzy. Zaplacilam 38 zl, bo jedna z wyceny za 18, a dwie po 10. Musze miec tych ciuchow sporo bo dziennie jeden sweter, bluza, to malo...

To i tak nie dużo w sklepie za jedną pewnie tyle się nie da

ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 11:53   #2418
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalina198 Pokaż wiadomość
Moze system w Polsce nie jest najgorszy... ale ludzie. Ludzie sa tragiczni i tacy wrogo nastawieni do siebie, czasem wykonuja prace, za ktora maja placone, czesto niemalo a i tak nie maja szacunku.
Dzis weszlam spytac, czy mam czekac w kolejce, czy bez... nie zauwazylam kartki. Panie byly mile, zajely sie mna rewelacyjnie ale ci ludzie... no zabili by, bo jak moglam wejsc bez kolejki.
I mamy z malymi dziecmi... zamiast je puscic, jedna mama zapytala dyplomatycznie, czy istnieje taka mozliwosc, ale wtedy byly moze ze 3 osoby przed nia. Wszyscy sie zgodzili... gdyby nie, to juz widze moja mame w akcji😂 ona tylko wzdychala patrzac na placzace maluchy, czekajace na swoja kolej razem z emerytami. A wystarczylo troche empatii.
Ludzie sie klocili o kolejke... ten byl pierwszy, a ten za tym... joj! Dzialo sie...
A najlepszy byn pan, wygladal jak Hitler, identyczny. Stanal przy drzwiach jak tylko przyszedl, chcial wchodzic do lab ale jedna pani sie odwazyla mu wytlumaczyc, ze tu czeka sie w kolejce😂 ja bym sie nie odwazyla hahahah😂😁.

W autobusach i tramwajach to samo- udają , że nie widzą :P

Ja miałam ostatnio głupią sytuację. Aż mi wstyd było. Generalnie w przychodni są dwa zabiegowe i zawsze jest jedna kolejka do obu. I taka babcia tam się wtrynia, że ona ma EKG. A przede mną dziewczyna w ciazy po próbie glukozowej. Jeszcze mi panie na recepcji wymieniły dwa numery gabinetu zabiegowego. I zwróciłam uwagę (na szczęście grzecznie), że jest jedna kolejka do obu gabinetów i ta pani po próbie jest teraz pierwsza. A się okazało, że teraz w jednym jest tylko EKG...
No, ale przeprosiłam i tyle.

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 12:06   #2419
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Mój ginekolog przyjmuje tylko we wtorki. Dzwoniłam do znajomej pielęgniarki środowiskowej tzn pracuje też w lab u siebie w przychodni. Powiedziała, że gdyby to były nerki, to miałabym problem z oddawaniem moczu. Bolałoby lub piekłoby mnie przy oddawaniu moczu lub tuż po. Ona stawia na przeciążenie i anemię. Jestem ciekawa co dowie się pannaanna a w międzyczasie pooglądam sobie trumny tak na poważnie to pojechałabym do mamy, ale mi się nie opłaca na weekend. W pon mam usg nerek, we wtorek gina, a w piątek dentystę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-16, 12:09   #2420
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój ginekolog przyjmuje tylko we wtorki. Dzwoniłam do znajomej pielęgniarki środowiskowej tzn pracuje też w lab u siebie w przychodni. Powiedziała, że gdyby to były nerki, to miałabym problem z oddawaniem moczu. Bolałoby lub piekłoby mnie przy oddawaniu moczu lub tuż po. Ona stawia na przeciążenie i anemię. Jestem ciekawa co dowie się pannaanna a w międzyczasie pooglądam sobie trumny tak na poważnie to pojechałabym do mamy, ale mi się nie opłaca na weekend. W pon mam usg nerek, we wtorek gina, a w piątek dentystę.

Mój mały artysta 1481890064924.jpg1481890085141.jpg1481890096066.jpg

Stary 2016-12-16, 12:13   #2421
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula.cw Pokaż wiadomość
W autobusach i tramwajach to samo- udają , że nie widzą

Ja miałam ostatnio głupią sytuację. Aż mi wstyd było. Generalnie w przychodni są dwa zabiegowe i zawsze jest jedna kolejka do obu. I taka babcia tam się wtrynia, że ona ma EKG. A przede mną dziewczyna w ciazy po próbie glukozowej. Jeszcze mi panie na recepcji wymieniły dwa numery gabinetu zabiegowego. I zwróciłam uwagę (na szczęście grzecznie), że jest jedna kolejka do obu gabinetów i ta pani po próbie jest teraz pierwsza. A się okazało, że teraz w jednym jest tylko EKG...
No, ale przeprosiłam i tyle.
W poprzedniej ciąży ani razu nikt mi miejsca w tramwaju czy autobusie nie ustąpił, a ja zawsze już takim z 45 letnim ludzie ustępowałam. Nigdy w kolejce tez mnie nikt nie przepuscił. Dlatego od tamtej pory ustępuję tylko cieżarnym

Stary 2016-12-16, 12:28   #2422
kacperkova
Zadomowienie

Trzy razy próbowałam Kacpra ubrac, a ten zabierał bluze albo spodnie i że śmiechem biegł do namiotu, wrednioszek mały, ale już są na spacerze.
SzczerbataZuzia ładne malunki ;-)

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Pani w aptece mo mówiła, że na luteine jest bardzo duża refundacja i ja grosze placilam,

i

Mamusia majowa 2017

Książki: 6 /2017
kacperkova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 12:30   #2423
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e
Konto usunięte

Widzę że lumpeksy górą co do ustępowania miejsc - naprawdę bardzo rzadko się to zdarza i tak patrzą na ciebie jakbyś była kosmitką. To prawda, ludzie nie mają do siebie szacunku, o empatii nie wspomnę. Nadal nie mam wyników z mojego lab.

Właśnie robię zupę meksykańską z tego przepisu.
e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 12:30   #2424
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kacperkova Pokaż wiadomość
Trzy razy próbowałam Kacpra ubrac, a ten zabierał bluze albo spodnie i że śmiechem biegł do namiotu, wrednioszek mały, ale już są na spacerze.
SzczerbataZuzia ładne malunki ;-)

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Pani w aptece mo mówiła, że na luteine jest bardzo duża refundacja i ja grosze placilam,

Tak myślę, że od października pójdzie na ASP

Stary 2016-12-16, 12:30   #2425
vanessa1781
Zakorzenienie

Cytat:
Skad Ja to znam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20161216_132639.jpg (92,0 KB, 24 załadowań)
Stary 2016-12-16, 12:31   #2426
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Cytat:
Napisane przez paula.cw Pokaż wiadomość
Mi się wydaje, że będę się lepiej czuła jak będe większa. Obyśmy tylko całe nie spuchły. Moja kumpela miała spuchnięte wszystko włącznie z twarzą, którą było ciężko rozpoznać.

No właśnie o dziwo różnie lekarze robią.
Ja w ogóle miałam dopiero 2 USG. Tzn. nie czuję że to jakoś za mało. Ale wg rozpiski kolejne dopiero ok. 20 tyg. a miałam nadzieję, że przed tym połówkowym jeszcze jedno będe miała i uda się płeć sprawdzić. Zobaczymy dzisiaj czy przepisze mi jeszcze jakieś dodatkowe. W ostateczności pod koniec stycznia mi wypada.

Pracowałam kiedyś (w sumie teraz też) w prywatnej sieci i lekarze przepisywali recepty na NFZ. Tylko muszą mieć z NFZ podpisaną umowę. Ale nie wiem czy żeby mieć umowę muszą pracować w placówce z kontraktem z nfz. Zauważyłam też że w prywatnych gabinetach nawet jak mają umowę to rzadziej dają zniżkę. Ale to najlepiej wprost powiedzieć, że drogo i co można z tym zrobić.

Kurcze brzmi nieciekawie. Na badanie moczu i itp. w kierunku nerek to musi być rano i na czczo. Ale to może się uda do jakiejś przychodni dostać, żeby skierowanie dostać. Pytanie czy przez weekend nie będzie problemu i czy nie lepiej na ip znowu jechać. Ja jestem daleka od panikowania, ale to jakoś nieciekawie wygląda.

Badanie glukozu pod obciążeniem mam w rozpisce w 21-26 tyg. ciaży. Przydałby się kalendarz, który będzie pokazywał do przodu w kiedy się zaczyna który tydzień. Chyba sobie rozpiszę w kalendarzu
Nie zgodze sie z Toba, nie trzeba byc na czczo zeby badac kreatynine i crp. Kreatynina pokazuje jak pracuja nerki i czy nie ma zastoju.
Posilki nie maja wplywu.
I przy nerkach jak cos sie dzieje najwazniejszy jest czas bo parametry moga zmienic sie z godziny na godzine. Jak jest zastoj bakterie sie mnoza i w ciagu kilku godzin moze dojsc do urosepsy. Takze nie warto czekac do rana by byc na czczo

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-16, 12:32   #2427
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vanessa1781 Pokaż wiadomość
Skad Ja to znam
Hehe dobrze, że u nas są tylko kredki, bo pisali z lidla to jadł i musiałam wyrzucić

Stary 2016-12-16, 12:35   #2428
vanessa1781
Zakorzenienie

Jak byłam gdzieś w 7 mies.ciazy czekałam w labo w dosc dlugiej kolejce i jakaś pani zapytała a Pani w takiej wysokiej ciąży nie powinna wejść bez kolejki? Myślicie ze ktos przepuścil? Babki i dziadki głowy pospuszczaly i udawał że nie słyszą. Ja się tylko uśmiechnęła i powiedziałam że tobie te czsdy gdzie ciężarne mają jakieś przywileje.
No przecież tym babkom i dziadkom się bardzo spieszy zawsze. Bo cały dzień mają wolny.
Stary 2016-12-16, 12:35   #2429
SzczerbataZuzia
Wtajemniczenie

Kacperkova macie namiot - namiot czy tipi. Tez bym chciał. Z resztą ja to bym chciał dla Kacperka wszystko, ale nie mamy miejsca.

Stary 2016-12-16, 12:37   #2430
sable
Przyczajenie

A ja Wam chciałam coś opowiedzieć i zapytać co myślicie.

Mam fanatastyczną teściową z którą mam miłe i życzliwe relacje. Nie potrafię mówić do niej "mamo" (może dlatego że mam świetą mamę z którą jesteśmy bardzo blisko), ale ona sama przyznała, że ode mnie tego nie oczekuje. Jest za to dużo sympatii, a z jej strony naprawdę duży szacunek dla naszych decyzji, prywatności itd.

Mój mąż ma jednego brata więc ich rodzina to było trzech facetów i moja teściowa. Od czasu, kiedy zaszłam w ciążę częściej się widujemy i rozmawiamy i wiele razy wypytywała mnie, czy chciałabym córkę czy syna. Ja konsekwentnie odpowiadam, że to pierwsza ciąża więc liczy się, żeby dziecko było zdrowe i naprawdę nie mamy żadnych "typów". Natomiast ona podkreśla, że ogromnie chciałaby wnuczkę "bo w naszej rodzinie sami chłopcy się rodzą" i łapie mnie za słówka np. "czemu mówię >on< (płód, dzieciaczek, chomiczek, okruszek) a nie >ona<" bo to pewnie znaczy że jestem już przekonana, że to chłopak (z zawodem w głosie).

W pierwszej chwili mnie to rozbawiło i rozładowałam sytuację żartem, ale naprawdę kiedy słyszę jej komentarze i łapanie za słówka często, zaczyna mnie to smucić (to co, wnuk nie będzie taki kochany/akceptowany/wyczekiwany???) i wkurzać.

Próbowałam delikatnie zwracać jej uwagę, że sama nie chcę snuć wyobrażeń o płci dziecka, żeby uniknąć rozczarowań, ale wydaje mi się, że to do niej nie dociera.

Macie jakieś swoje sposoby na rozwiązywanie takich sytuacji? Mój mąż mówi, że to jego mama i trzeba jej wybaczyć "bo wiesz, jaka ona jest", albo dosadniej zwrócić jej uwagę, ale mam wrażenie że po prostu jest "twardszy", a ja - nieco bardziej wrażliwa (szczególnie teraz).
sable jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości