![]() |
#511 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 3
[1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;68753561]O jej, biedna! Tobie nic się nie stało?
Fajnie ze się odezwalas. Juz niedługo się odnajdziecie w nowym mieszkaniu. Co do nocek to z tego co widzę większość teraz gorzej sypia... Nie kumam dlaczego się mówi, ze z nocnym spaniem najgorsze kilka pierwszych miesięcy. Albo moje dziewuchy to jakieś wyjątki. I Zosia i Hania z tygodnia na tydzień po skończonych 3 MC coraz gorzej sypialy. U nas tez co pobudka to taki krzyk 😥 a pobudek już nie licze, nie jestem w stanie. Musimy to przetrwać...[/QUOTE] Jeśli można spytać to jak to się skończyło u Zosi? U mnie też jak się budzą to nie jest to płacz tylko krzyk albo stękanie głośne.
![]() |
#512 |
Rozeznanie
|
Dzanet, na drugi poziom, ale to stare lozeczko i tak dziwnie jest, bo pierwszy był na wysokości ochraniacz + około 5cm, ten środkowy jest bardzo nisko, a najniższy chyba 10 cm niżej niż ten.
Aaaaa dziewczyny! Tz już wie co w autku nie grało! Jutro zamówi jakaś tam kostkę i pojutrze poskłada samochód! Wreszcie ruszymy się z domu. ![]() Weźmiemy się za prezenty, bo nie mamy jeszcze większości, no i w ogóle same zakupy to tyle radości ze można ruszyć się z domu ![]() Czy któraś z Was wie ile po okresie można robić cytologię i czystość? |
![]() ![]() |
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Dzanet już widzę, że odpisałaś jak było u Zosi.
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#514 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Mnie się zawsze teściowa pyta czy przesypia już całe noce, bo wnuczka jej siostry jest o miesiąc starsza i już od dawna przesypia i to we własnym łóżeczku. Nawet jej nie mówię, że my w ogóle już z łóżeczka nie korzystamy ![]() U nas rozszerzanie diety nie idzie jakoś specjalnie. Dzisiaj znowu podałam rano kleik. Zrobiłam na 30 ml. mleka tylko, zjadł może połowę z tego, potem zaczął pluć i zamykał buzię to nie wciskałam. Jabłka coś tam połknął ale to też mikroilości. Może jak będzie mógł sam próbować na siedząco to będzie bardziej zainteresowany. Musimy się w końcu wybrać do tej ikei i kupić krzesełko. No i jeszcze coś do gotowania na parze by się przydało. Upiekłam dzisiaj pierniczki i nawet udało nam się je udekorować. Miałam foremkę ludzika i zrobiłam z nich renifery. O takie jak tu http://katalogsmakow.pl/blog/swiat-c...ery.60037.html Mi wyszły fajnie, dzieci trochę spaściły ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#515 |
Zadomowienie
|
Ja ok. Mam tylko obite kolano.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
#516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mama też komentuje bo jej dzieci spaly w nocy i wszystkie dzieci w rodzinie też . Kazała nam księdza zapytać co może być przyczyną... ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;68754446]Ja nie znam dziecka które by w tym wieku przesypialo noce. Wszyscy się wymadrzaja bo chyba nie pamiętają jak to było... Mama mi mówiła, ze do drugiego roku życia minimum jedną pobudkę im urzadzalam. Na mleko, przy próbach podania czegokolwiek innego był wrzask 😂 Dopiero teraz doceniam jaką Zosia była łaskawa. Od wczasów nad morzem (miała 9mc) przestała budzić się na mleko. Do roku pila w nocy wodę, ale obsługiwała się sama (niekapek miała w lozeczku). Budziła się nad ranem, i jeszcze czasem budzi, ale to tylko przyjdzie do nas i śpi dalej. Nie zdąży dobrze głowy położyć, juz śpi. Nie raz się smialismy bo zalegała w połowie drogi 😂 Jak miała 6 MC tez budziła się często. Dzieci w tym wieku zaczynają mieć koszmary senne. Do tego lęk seperacyjny i jeszcze pobudzenie związane z nowymi umiejetnoscismi (dużo wrażeń). No i cholerne zęby. To wszystko może się składać na te częste pobudki. Oczywiście każde dziecko przeżywa to inaczej. Moja Hania z tych bardziej wrażliwych... Opuściliscie lozeczko juz na sam dół?[/QUOTE] To ciekawe co tutejsze mamuśki dają swoim dzieciom bo tutejsze, na mm przesypiaja pięknie nocki. Naprawdę! Mąż, jak Maksiu był malutki, co chwilę przychodzil z newsem jak to któreś dziecko spi cała noc od 7 do 8. Tak mnie tym wkurzal, że w końcu mu powiedziałam, żeby odbył męską rozmowę ze swoim synem, że inne dzieci śpią i może syn też zacznie przesypiac nocki. I skończylo się dogadywanie. A z ciekawości... jest u nas dziecko od początku karmione mm? ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Zakorzenienie
|
Z tym spaniem cale noce to ja myślę, ze bywa jedno na 20dzieci, które tak śpią. U nas na wątku to jest Esterka
![]() ![]() ![]() Trzeba to przeczekać ![]() My dzisiaj bylyśmy w odwiedzinach u siostrzenicy i jej synka. Ogladalam zdjęcia z jej ślubu i to są zdecydowanie najgorsze fotki jakie mam ![]() ![]() Jutro jedziemy się osluchać do pani doktor bo M coś mi zaczela kaszlać ![]() Przytulam wszystkie niewyspane mamy ![]() ![]() Kolorowych ![]()
![]() |
#518 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ty kp to chyba nie robi się cytologii? . Przynajmniej moja ginka w Pl nie robi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#519 |
Zakorzenienie
|
Będę powoli do Was wracać. Dziś już mogę powiedzieć że dobrze się czuję.
Co do spania to dużo od dziecka zależy. Starszak lepiej mi spał i nie miałam problemów z usypianiem do buntu 2latka. Z Tomkiem jest ciężko. Przykład z teraz bo dalej nie śpi. Często też starszak mu nie daje zasnąć |
![]() ![]() |
![]() |
#520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz ma 2 latke i opowiada podobnie a ja widuje ta dziewczynke i nie jest tak jak matka opowiada. Np.mowi , że dziecko śpioch bo nadal śpi w dzień po 3 godz.i że spi rano do 10. Ale zapomina dodać, że dziecko chodzi spać ok.22 i moim zdaniem odsypia bo to dla niej za późno. Tak samo z mówieniem. Byli teraz na bilansie i powiedzieli, że dziewczynka mówi, baa! już pełnymi zdaniami np. Tata idziemy na dwór ( a wersja oficjalna dziewczynki to tata, Baj Baj, tam.) I jak może mówić zdaniami jak ona mało pojedynczych słów mówi a co dopiero łączyć. I pewnie podobnie jest z tą pamięcią u tych co swoje dzieci już odchowali |
|
![]() ![]() |
![]() |
#521 |
Konto usunięte
|
miszka od początku na mm to chyba nikt nie był. Madzia999 dosyć szybko przeszła na mm z tego co pamiętam, przez tą operację.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#522 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nasze dzieciaki wiedzą co to ciepło cycusia😍 A tutejsze, w większości od początku są na mm i nie znają takiego uczucia. Ja mam taką teorię od ponad 3 lat ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- U nas wczoraj wieczorem był płacz. Smarowalam dziąsła i dałam paracetamol ok 22 ( miał wyczucie bo akurat były przytulanki😋 ![]() Potem o 1 znów dałam czopek. I obowiązkowo przy każdym karmieniu muszę smarować dziasełka bo jak tylko przykłada buźkę to zaczyna się płacz. Dzisiaj od razu ok 20 dałam paracetamol, nasmarowalam dziasełka i na razie spokojnie śpi. A najlepsze, że jak włożyłam czopka to czekałam żeby go nie wypchnął ( Maksowi dawałam jak był już starszy i zawsze wypychał) Dopiero po chwili olsnilo mnie, że taki maluszek jeszcze nie potrafi tak wyprzeć ---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#523 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Poza tym ja do tematu rozszerzania diety podchodzę na spokojnie. Cytat:
![]() Mnmie martwią schody do klatki są śliskie. Jest część oklejona czymś,antypoślizgowym ale schodząc z wózkiem nie mieszcze się na tej części. Cytat:
![]() Też mnie wkurza takie gadanie i porównywanie. Bo ich dziecko to takie, i takie a Twoje bla, bla, bla. Zwykle na takie wywody udaję zainteresowanie i przytakuje miło, a,swoje wiem i myślę. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#524 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Był czas, że Esia spała od ok 20 do powiedzmy 6 ciągiem, jadła i jeszcze 2h snu. Aktualnie zasypia przed 20 i czasem budzi się po 40min na dojedzenie, czasem dopiero koło 2, czasem przed północą,a czasem nad ranem. Na szczęście niezależnie której i ile by tych pobudek nie było zjada i zasypia, żadnych płaczów nie urządza. Cieszę się chwilą, bo starsza też mi tak pięknie spała, aż zaczęła się budzić do północy co godzinę,a później niewiele lepiej. Około roku było tych pobudek najwięcej i są każdym razem potrzebowała cyca. I jeszcze łóżeczko w pewnym momencie zrobiło się bee i spała z nami, aż dostawiliśmy je do łóżka i tak jest do dziś (tylko teraz ma łóżko). To przesypianie nocek to mit (Gonzalez też o tym pisze), ważne też jest podejście mamy. Ja np. jestem nocnym Markiem (ostatnio przed 2 się nie kładę) i zawsze byłam śpiochem, a teraz się 5h (z przerwą/ami bo karmie na siedząco) i normalnie funkcjonuje. Tak poza tym... Mój Słonecznik mały skończył w sobotę pół roku ![]() Śpiewałyśmy jej nawet zSaritą sto lat ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#526 | |
Konto usunięte
|
Dzień Dobry!
Mój malutki dzidziusiek skończył dzisiaj rano pół roku. Nie wiem jak to możliwe i łzy mi w oczach stają jak o tym myślę. ![]() Dzisiej sza noc była dziwna. Mały cały czas kopał nogami strasznie jakby chciał się odkrywać. Już dawno tak nie robił. Cała skopana jestem ![]() Ja wstałam dzisiaj wcześniej od niego, bo Igor miał na 8 do szkoły. Ignaś przed chwilką się obudził ale Iga poleciała do niego, bo już się nie mogła doczekać kiedy wreszcie wstanie. Teraz słyszę, że udaje kichanie, a on się śmieje aż czkawki dostał ![]() ![]() Cytat:
![]() Czyli nawet ona nie jest aż taka łaskawa żeby spać calutką noc ![]() Muszę kupić tę książkę Gonzalesa,bo zdaje się że bardzo mądra. Szkoda że o niej zapomniałam robiąc ostatnio zamówienie na arosie... Moje dzieci też uwielbiają Ignasia. Bardzo opiekuńczy są w stosunku do niego. Jak przychodzą ze szkoły to teraz już nie tulą się do mamusi tylko do braciszka ![]() ![]() Zdaje się, że Michałek od kaski ładnie śpi i Kinia od agusiale nie wiem jak teraz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#527 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
Madzia jak zwykła pobudka to normalnie sie da pracować, gorzej jak dziecko chore i śpisz kilka godzin to trochę ciężko. Ja zawsze na dzień dobry mówiłam że mało spałam i prosiłam o wyrozumiałość
Sliweczka najlepszego z okazji 6 miesięcy Cierpliwość najlepszego |
![]() ![]() |
![]() |
#529 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Sliweczko, Cierpliwość najlepszego z okazji półroczku 📦🎂📦🎂📦 Noc u nas ok, tylko byla 2 godzinna przerwa w spaniu miedzy 22 a polnoca. Oliwia juz od godziny jakis wywód prowadzi ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#530 |
Rozeznanie
|
Miszka hahhahahahahahahahahahha księdza? A ile on dzieci wychował??:p
Miałam robiona cytologię juz dwa razy, bo leczę infekcje i mam nadżerkę z którą zastanawiamy się co zrobić. Franek często wstaje na jedzenie, lulany od razu zasypia, ale nie daje się odłożyć . Od razu krzyk jakby go obdzierali że skóry. I od nowa lulanie. Za którymś razem stwierdzamy że nie ma to sensu, kładziemy go u nas, tz go przytula i spimy w miarę normalnie z pobudkami co 2-3h. |
![]() ![]() |
![]() |
#531 |
Rozeznanie
|
Mi gin mowila zeby cytoligie po pierwszym okresie zrobic. Drugi praktycznie sie skonczyl a ja tylko myslalam o cytologi. Po swietach sie musze wziąść za siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;68753561] Co do nocek to z tego co widzę większość teraz gorzej sypia... Nie kumam dlaczego się mówi, ze z nocnym spaniem najgorsze kilka pierwszych miesięcy. Albo moje dziewuchy to jakieś wyjątki. I Zosia i Hania z tygodnia na tydzień po skończonych 3 MC coraz gorzej sypialy. [/QUOTE] najgorsze, że ja w to wierzyłam ![]() ![]() [1=41747266e0fb3b4fece89e2 04f3d610d83e6e72d_5fac7b0 2b3dde;68754446] Jak miała 6 MC tez budziła się często. Dzieci w tym wieku zaczynają mieć koszmary senne. Do tego lęk seperacyjny i jeszcze pobudzenie związane z nowymi umiejetnoscismi (dużo wrażeń). No i cholerne zęby. To wszystko może się składać na te częste pobudki. Oczywiście każde dziecko przeżywa to inaczej. Moja Hania z tych bardziej wrażliwych...[/QUOTE] ja mam wrażenie, że Krzys ma to wszystko naraz ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#533 |
Konto usunięte
|
Nie pamiętają. Ja sama nie pamiętam jak to było ze starszakami.
Wiem tylko, że jak jechałam rodzić Igora to Iga budziła się 1 raz w nocy około 2 na mleko. I jeszcze w bólach pisałam mamie rozpiskę jak to mleko zrobić- 150 ml. wody i 5 łyżeczek mleka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#534 |
Zadomowienie
|
Sto lat dla Ignasia Sliweczki i Izki Miqesi
![]() ![]() Ja to się ostatnio ciągle wzruszam. Ostatnio Estera zaczyna gaworzyć i mówi takie mamama ma, a ja łzy w oczach normalnie ![]() Zdrówka dla chorowitków! Nas też dopadł jakieś wirus i trzy dni Eśka bujała się z gorączką, biedaczek mój. Płakała przy zmianie pieluchy bo bała się termometru i czopków,a potem jeszcze odparzona była od syropków, ale juz wszystko ok, czego i Wam życzę
![]() |
#535 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Wszystkiego najlepszego półroczniaki Esiu i Ignasiu! ![]() Ale mam dzisiaj dzień lenia... nie robię NIC! Dom by pasowało ogarnąć po weekendzie. Leoś łazi po dywanie i tylko co chwilę zerka czy go widzę. Wasze dzieci też tak mają, że jak widzą że ktoś je, to od razu też chcą? Muszę się chować z jedzeniem ![]() U nas Rafek zaczął spokojnie spać bez rzucania się w nocy około 2 roku. Miszkaa- no z tym, że się postępy dzieci nie zawsze pokrywają z rzeczywistością, to jest tak że ludzie sobie czarują rzeczywistość. Ja mam taką ciotkę- całe życie jej dzieci były najzdolniejsze, najmądrzejsze, najpiękniejsze i łohoho, a moja mama jakoś nami się specjalnie nie chwalila więc blado wypadaliśmy w porównaniu. Potem życie pokazało, że kuzyni wcale nie tacy wspaniali są, a moje rodzeństwo i ja znowu nie takie tłuki nieudane ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#536 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Wreszcie u nas dobra noc, a nie zapowiadalo sie, bo od 20do 23 ze trzy czy cztery razy moja Gwiazdka się budzila. No i glowa mnie boli, bo znowu inny rytm nocy.. tak zle i tak niedobrze. Igi poszedł do przedszkola. Dopiero przed chwilą go odstawiłam, bo do 8.20 spaliśmy. Jeszcze mi koleżanka z innego wątku przypomniala, ze moze byc przecież kryzys laktacyjny. W koncu 6miesiąc skonczony. Dziękuję za info w sprawie becikowego. ![]() CARYCA ojej, dobrze, ze nic wam się nie stało.. MADZIA jak psiulek? SLIWECZKA polecam parowar. Gabi podczas podawania ziemniaka chce uciekać z krzeselka ![]() ZEBRAH Maz udany ![]() Dla Ignasia i Esterki sto lat ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- A z tym przesypianiem to Igi do 1,5 roku mial jedną pobudke w nocy (ok.3 na cyca). Odstawilam i po dwóch tygodniach przesypial całą noc. Teraz,ma 3lata i czasami zdarza mu sie nawet dwa razy obudzić. Właśnie nie wiem, czy to nie jakieś lęki. A wcześniej do roku dlugo mial 2pobudki. Plus byl taki ze zjadl i szedl spać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#537 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Krzyś jak jem/jemy to tak się paaaatrzy takimi wielkimi oczami. Buzie ma otwartą i czasem rusza żuchwą. Śmiesznie wygląda ![]() znacie może taki sklep: http://www.leo.sklep.pl/ zamawiała któraś coś? Mają dobrą ofertę na spacerówkę baby jogger (gratis podnóżek pałąk i folia) tylko sklepu nie znam i nie wiem, czy ryzykować czy stacjonarnie szukać? Edytowane przez Paulinagm Czas edycji: 2016-12-19 o 09:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#538 |
Zakorzenienie
|
Stawiam wszystkim soczki i % kto może. Świętujemy moje urodziny. Nie jest super bo dalej choroba trzyma ale przynajmniej mogę sama wszystko ogarnąć. Zamówię chyba pizze i takie świętowanie będzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja się wczoraj bawilam Zosia literksmi na tablicy magnetycznej. Ona pokazywała mi literke, ja mówiłam imię rozpoczynające się na tą literke i ona ją sobie przyklejala. Z jak Zosia było obok Anety i Piotrka, wyciągnęła H, mówię jej H jak Hania. A ona do mnie "Hajusia obok Josi" 😍 ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Zebrah zdrowka i wszystkiego najlepszego! Nie całuje bo ciągle zasmarkana jestem 🍰🎁🎂🍹 Naszym watkowym 6 i 7 miesieczniakom również wszystkiego naj! 🎉🎂👫💕 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#540 | ||
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() My po wizycie u pani doktor. Osluchiwo czysto więc dalej tylko inhalujemy solanką i rano troszkę Mucosolvanem zeby przez dzień splywalo ![]() Najlepszego dla półroczniaczków ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Zdrowia, duzo siły i pociechy z chlopaków ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.