|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Ile w tym roku wydajecie na święta?
Natknełam się na reportaż, gdzie ludzie spotkani na ulicy przedstawiali mniej więcej swoje wydatki świąteczne.
A jak jest u Was? Jaką kwotę przeznaczacie / przeznaczyłyście na: Jedzenie? Prezenty? Inne rzeczy np. dekoracje, wyjazdy, ubrania? Jak to się ma do wydatków z zeszłego roku - oszczędzacie, szalejecie, czy wydatki są zbliżone? |
|
|
|
|
#2 |
|
Copyraptor
|
Dot.: Ile w tym roku wydajecie na święta?
Spędzam święta z rodzicami, więc nie wiem, czy jestem reprezentatywna
![]() Na ciuchy - nic Na dekoracje - nic Na wyjazd - nie wiem, koszt paliwa w obie strony to pewnie 60-80zł Na jedzenie - do moich zadań należy przygotowanie pierniczków na święta, dla całej rodziny i żeby jeszcze zostało zaraz właśnie idę piec. Plus przygotowanie uszek do barszczu. Nie wiem, może ze 30zł? ![]() Na prezenty najwięcej ze wszystkiego, ale wciąż z prezentami dla wszystkich mieszczę się w ok. 700zł. W zeszłym roku wydałam dużo więcej na prezenty, bo miałam dużo pieniędzy w tym roku tak nie szaleję.
|
|
|
|
|
#3 |
|
BAN stały
|
Ubrania, kosmetyczka: raczej nic ponieważ ciuszki kupuję sobie na bieżąco. No na początku tego tygodnia kupilam sobie nową bluzkę , ale to na co dzień a nie jedynie na święta.
Jedzenie: Zamierzam zaskoczyć rodzinę i na wigilię zamówić zestaw sushi w restauracji za jakieś 100 zł. Plus pewnie z mężem zawieziemy jakieś dobre winko na drugi dzień i sałatkę. Prezentów w rodzinie sobie nie robimy, ponieważ nie mamy takiej tradycji. Na początku tego miesiąca kupiłam dla dzieci w rodzinie męża prezenty w postaci książek ( wydałam na nie jakieś 200 zł). W tym roku równiez kupilam bombki na choinkę za 100 zł. W styczniu pewnie znowu coś dokupię
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
Na prezenty około tysiaka.
Na wyjazd przeznaczam ze 3 razy tyle. Jadę zagramanicę, ruszam w ten piątek, wracam po tygodniu. Hotel opłacony w sierpniu, to teraz tak nie boli. Żarcie w knajpach. W tym roku wydałam więcej na prezenty, jakoś tak wyszło. Co roku wyjeżdzam, globalnie patrząc to zawsze jest to koszt rzędu kilku tysięcy (nigdy nie wyjeżdżam poza Europę na Święta). Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2016-12-18 o 17:11 |
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;6874695 6]Na prezenty około tysiaka.
Na wyjazd przeznaczam ze 3 razy tyle. Jadę zagramanicę, ruszam w ten piątek, wracam po tygodniu. Hotel opłacony w sierpniu, to teraz tak nie boli. Żarcie w knajpach. W tym roku wydałam więcej na prezenty, jakoś tak wyszło. Co roku wyjeżdzam, globalnie patrząc to zawsze jest to koszt rzędu kilku tysięcy (nigdy nie wyjeżdżam poza Europę na Święta).[/QUOTE] Z ciekawości: uciekasz przed świateczna gorączka, czy odwiedzasz rodzinę poza granicami kraju?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
Wydalam tylko na pierniki.
![]() Na swieta jade do rodzicow, wiec nic wiecej nie robie Prezentow i ubran nie kupuje. |
|
|
|
|
#8 |
|
BAN stały
|
0 - spędzam u rodziny i to oni robią jedzenie
![]() Ok. 1500 zł W zasadzie 0, chyba że policzyć fragment biletu miesięcznego na dojazd na wigilię do rodziny w tym samym mieście ![]() Podobnie jak w zeszłym roku. |
|
|
|
|
#9 |
|
Konto usunięte
|
U mnie jedyna tradycja świąteczna polega na odwiedzeniu rodziców, którzy z kolei nie są specjalnie przywiązani do jakichkolwiek tradycji. Jemy razem kolację i jest po świętach. Nie ma prezentów, nie ma choinki, nie ma innych gości. Dlatego też koszt świąt zamykał mi się zawsze w 100 zł, czyli kosztach wyjazdu. W tym roku nie wydam nic, bo nigdzie nie jadę.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mieszkam z mamą i budżet mamy wspólny. Dokładam się co miesiąc 1000 zł, w tym miesiącu z racji świąt właśnie przelałam 1400, czyli praktycznie całą swą pensję. Wydatki na jedzenie myślę,że nie będą dużo wyższe niż w każdym miesiącu-może te 300 zł więcej. Nie jemy 12 potraw w wigilię, a w święta odwiedza nas tylko najbliższa rodzina. Sądzę,że kupimy małą żywą choinkę,ale ozdoby te same od lat,chyba że wpadnie coś ze świątecznej wyprzedaży np.W Rossmannie.
W świeta zawsze jest karp, sledzie,ryba po grecku,barszcz i pierogi z kapustą. Dwa ciasta,domowy pasztet i jakieś inne pieczone mięso. Kupimy też pewnie jakiś alkohol. I szczerze? to rzadko jemy jeszcze coś innego na ciepło w Boże Narodzenie, po prostu nie mamy na to ochoty i tak jedzenia jak na zaledwie kilka osob jest bardzo dużo. Wigilię spożyjemy we dwie, bo choć mieszka z nami babcia -jest skłócona z moją matką. I nawet jeśli przełamią się opłatkiem to na pewno nie będzie żadnej świątecznej atmosfery. Na prezenty wydałam 400 zł dla mamy, 300 na prezent dla faceta (miał być jeszcze alkohol, ale nie będzie, bo się nie spotykamy przed Nowym Rokiem W ogóle nie czuję magii świąt. Rodzina jest skłócona, siostra cioteczna przyjedzie i zapewne będzie mnie szantażować ujawnieniem nowinek z mojego facebooka. Święta to dla mnie wolny tylko poniedziałek (pracuję do piątku), we wtorek wracam do pracy,więc tak naprawdę nawet nie będzie kiedy odpocząć i jest to dla mnie dość przykra nowość, bo w ubiegłym roku miałam dwutygodniowy urlop, a wcześniejsze lata to życie szkolne i studenckie. Nie cieszę się na święta. Planowałam jeszcze prezent dla babci, ale póki co nie kupiłam i nie wiem,czy kupię. Koszt ozdób i ubrań z racji świąt-0 koszt dojazdu-również 0 Edytowane przez bleuclair Czas edycji: 2016-12-18 o 21:09 |
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Pójdzie ze 200-300 zł na prezenty. Święta z rodziną. Żywność kupują rodzice.
Będzie skromniej niż zazwyczaj bo zwykle jeździmy do rodziny taty i tam prezenty na 20 osób i więcej. Jedzenie też. Wtedy są święta składkowe. A w tym roku inaczej bo tata chorował. Na prezenty mniej nie dam rady wydać bo ukochany krem mamy zawsze w tej samej cenie, prezent dla TŻ'ta też. Zwykle najskromniej wypada prezent dla taty. Ale zakupy prezentowe dopiero przede mną bo długo się w tym roku rodzinka namyślała. Zwykle prezenty kupuję na spokojnie od listopada, ale w tym roku miałam obronę, remont itd. i w tym roku takie nietypowe święta skromnie i na szybko. A wydatków nigdy nie liczyliśmy. Bez szału, ale zawsze rodzinnie. Dla nas te święta to zwykle zjazdy rodzinne i raczej na nich nie oszczędzamy, ale nie kupujemy też nie wiadomo ile.
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
Ciekawy wątek
![]() Ja prezenty dla najbliższych kupowałam razem z TŻ i nie rozliczaliśmy się jakoś szczególnie (zwłaszcza że mamy wspólny budżet) - ot, ja kupiłam prezent dla jego siostry bo mi się spodobał, a on kupił prezent dla moich rodziców, bo pracuje blisko danego sklepu. Na prezenty dla rodziny wydaliśmy jakieś 600zł + wydałam 300zł na prezent dla TŻ. Ozdób świątecznych zbytnio nie kupowałam, bo kupiłam je w zeszłym roku. Co roku kupujemy żywą choinkę - w tym roku kosztowała nas 40zł. Do tego kupiłam komplet "śnieżynek" na choinkę za parę groszy, mnóstwo świątecznych wosków Yankee Candle i świeczek Kringle, świąteczne ręczniczki, skarpetki itp., więc na luźno rozumianą dekorację domu przeznaczyłam około 200zł. Wigilię spędzamy razem, a Boże Narodzenie u rodziców - koszty paliwa na ok. godzinkę jazdy. Gotować zbytnio nie mam zamiaru, tylko tyle, co na kolację - barszcz z uszkami, karp, kapusta z grzybami, pierogi. Sałatek nie robię, bo nie będzie kto miał ich jeść, ciast nie piekę - planuję za to kupić trochę więcej "standardowego" jedzenia, bo po świętach oboje mamy wolne, więc będziemy siedzieć i jeść Mam zamiar kupić też jakiś alkohol, żeby wieczorem napić się drinka, więc na zakupy spożywcze planuję przeznaczyć między 200 a 300zł.Ubrań na święta nie kupuję ![]() Odnosząc te wydatki do zeszłego roku - myślę, że wypadają porównywalnie, może trochę więcej wydajemy, bo więcej zarabiamy. Natomiast w zeszłym roku też częściowo święta "organizowaliśmy" sami, więc oprócz prezentów kupowaliśmy jedzenie. |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
W tym roku Wigilię urządzam u siebie i paradoksalnie wyjdzie taniej niż gdybym jechałą do rodziny.
dekoracje: 0zł - mam z lat ubiegłych ciuchy, kosmetyczka: nie kupuję nic specjalnie na święta, w wigilię ide do fryzjera, ale bez swiąt i tak bym poszła robić odrost i podciąć włosy, więc tego nie liczę jako wydatek świateczny prezenty: drobiazgi, ale w sumie jak się zsumuje te drobiazgi + prezenty dla dzieci w żłobku, przedszkolu + prezenty dla opiekunek to pewnie 200-300zł wyjdzie jedzenie: w tym roku minimalistycznie, bo nie zamierzam przez tydzień tego dojadać, ciasta dostaje co roku od sąsiada, sporo będzie kupnych gotowców bo zamierzam odpocząć w świeta,a nie urobić się 200zł to max, podejrzewam że nie wykorzystam tej kwoty Taniej niż w zeszłym roku, bo: szykuję mniej jedzenia i nie wydaję pieniedzy na dojazd. |
|
|
|
|
#14 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Świat nie obchodzę niby. Ale tz choinki zapragnął. Wydaliśmy około 150 zl. 79 zl na "prezent" dla niego.
Jedzenie w normalnej ilości ale upiekę dwa ciasta. Myślę że na żarcie jakieś 100 zl ponad normę. Poza tym już nic. wysłane telepatycznie
|
|
#15 |
|
Zakorzenienie
|
Nic. Ozdoby i pogańską choinkę mam tą samą od paru lat a jeść też muszę ;-)
|
|
#16 |
|
Konto usunięte
|
Ozdoby, choinka - 0 zł
Żarcie - robię tylko pierniczki, bo na święta wyjezdzamy. Prezenty - ok.500 zł ( mamy ustalone limity na osobę, dodatkowo w mojej rodzinie jest co roku losowanie, w efekcie którego każdy kupuje prezent jednej osobie, a nie dziewięciu). Dojazd - benzyna na jakieś 800 km Ciuchy, fryzjer, kosmetyczka. - 0 zł Edytowane przez 201803090921 Czas edycji: 2016-12-18 o 20:10 |
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
Dostałam w tym roku podwyżkę więc na prezenty przeznaczyłam trochę więcej dla każdego (w sumie ok. 300-350zł). Ciężko podliczyć mi teraz bo niektóre prezenty kupowałam już w połowie roku.
Na jedzenie wydam tyle samo - z czesci rzeczy zrezygnowalismy, a w te miejsce weszly lepsze jakosciowo. Na dojazy nic, swieta na miejscu. Ozdoby, dekoracje itp - 0 zł - wszystko z zeszlych lat, z choinki spasowalam, moze w wigilie kupie jakies galazki. Jakies ciuchy i ogarniecie sebie - 0 zł. Ja specjalnie swiat nie obchodze, jednk moi rodzice i rodzina Lubego tak. Prezenty swiateczne nie sa lepsze od np. urodzinowych wiec kroci na to nie poswiecam. U nas ogolnie swieta z roku na rok sa coraz bardziej minimalistyczne, czekam tylko na moment gdy wyjedziemy gdzies i darujemy sobie to cale latanie. Jedyne co to jedzenie, z tego specjalnie nie rezygnujemy bo jestesmy lasuchami a poza tym kazde z nas lubi gotowac. |
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
Ok. 200 zł na prezenty.
Zwykle kupowałam coś do dekoracji, ale w tym roku wyniosło to 0 zł. Na prezenty wyszło chyba trochę więcej niż wcześniej, ale staram się oszczędzać, bo przeprowadzka. |
|
|
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
-> 150 zł prezenty
-> jedzenia nie liczę, robię tylko barszcz + każdemu po smażonym pstrągu, może jeszcze dokupię pierniczki na targu (nie wykraczam poza normalne posiłki, na które i tak wydałabym pieniądze) -> choinki i ozdób brak -> ubiór i makijaż planuję schludne, ale zwyczajne |
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
Na drobnostki dla bliskich wydałam ok. 250 zł. Choinki brak, dekoracji brak, specjalnego stroju brak, jedzenie jak jedzenie - i tak coś jeść trzeba.
Ja świąt nie obchodzę, moja rodzina i owszem więc się od nich nie odcinam (prezenty, typowo świąteczne menu) ale w tym roku w rozjazdach jesteśmy więc wypadło to skromniej. W zeszłym roku wydałam na prezenty dużo więcej, w tym nie szalałam. |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Na Wigilię i pierwszy dzień świat jedziemy do mojej mamy koszt to paliwo ok 400 km prezent dla mamy 200 zł i 100zł dla chrześnika w 2 dzień świat idziemy do teściów .Upiekę 2 placki i zrobię sałatkę.Wczoraj kupiliśmy choinkę 43 zł ozdoby zeszłoroczne może po sezonie coś dokupię.Najgorsze jest to że nikomu nie chce się ubrać choinki.
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
U mnie skromnie, ale ja obchodze "poganska" gwiazdkę
![]() Prezentow dla rodziy za bardzo nie ma, bo akurat kazdy ma wieksze wydatki, kolacje robie tylko dla nas... 1. Ubrania: 0zł 2. Ozdoby: no tu nic nie mialam, wiec kupiłam kilka bombek, kokardki, szyszki, sniezyki dostalam z zary, serwetki, choinka zywa, ktora pojdzie do ogrodu, wszystko max. 80zł 3. Prezenty: dla tż ok. 250zł, dla rodziny drobiazgi, ok. 60zł, razem ok. 310zł 4. Jedzenie: nie szaleje, bedzie sledz, schab, pierniki, barszcz i ryba. Razem ok. 100zł z napojami. Czyli swieta kosztuja mnie ok. 500zl. Za rok bedzie mniej, bo bez ozdob i tanszy prezent dla tz. |
|
|
|
|
#23 |
|
Zakorzenienie
|
jedzenie- jeszcze nie wiem, może jakieś ciacho czy dwa zrobię, sałatkę, pasztet, myślę że zamknę się w 100zł, wigilię i święta spędzamy u teściów i mojej mamy
prezenty- sporo jakieś 1200zł? ( niektóre to prezenty świąteczno-urodzinowe/imieninowe,)dekoracje:choinka 49zł, trochę nowych ozdób (stare są szklane i nie chce ich wieszać przy zwierzakach) kolejne 50zl ubrania jakieś wygrzebię w szafie, nic specjalnie nie będę kupować wyjazdy tyle co dojechać do mamy/teściów max 200km w tym roku zaszaleję i kupię sobie jakieś perfumy w promocji 1+1 albo drugie za pół ceny (drugi flakon ma być dla siostry na prezent)
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
ozodoby - 10zł (choinkę, bombki i inne gadżety mam z minionych lat, zgubiłam gdzieś tylko łańcuchy przy przeprowadzce i to dokupiłam)
jedzenie - 0zł ponad to co wydaję normalnie (zrobię jakieś ciasto ale i bez świąt piekę coś tam raz w tygodniu a że z mężem nigdy nie jesteśmy w stanie całego ciasta przejeść w dwójkę to i tak zawsze chodzimy z nim na wycieczki po bliskich) prezenty - max 1000zł (z TZ robimy sobie droższe prezenty + większy prezent dla chrześniaka i jakieś symboliczne drobiazgi dla pozostałych) wyjazdy - 0zł (bliskich mamy w odległości 10km od domu, koszty paliwa na dojazdy raczej symboliczne, w tym roku żadnych wyjazdów turystycznych też nie planujemy) ciuchy - 0zł (mam wystarczająco żeby nie kupować okazjonalnych) makijaż - 0zł (tyle co zużycie kosmetyków, lubię się sama malować) fryzura - 0zł (lubię się sama czesać) generalnie to ja głównie szału dostaję, że nie można nigdzie robić normalnych zakupów - wszędzie kolejki na pół sklepu.. zdaję sobie sprawę z faktu, że też w tych kolejkach stoję ale cały rok robię zakupy tak samo a jakoś magicznie w kolejkach stoję dłużej tylko przy świętach/dniach wolnych więc to chyba nie ja generuję te kolejki ja lubię generalnie wszystko kupować na bieżąco i to co kupuję podczas jednej wizyty mieści się w koszyczku a w święta to wszyscy z pełnymi wózkami paradują więc i na kasach schodzi dłużej
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2016-12-19 o 01:12 |
|
|
|
|
#25 |
|
.
|
Ciuchy, kosmetyki i inne takie - 0zl.
W domu rodzinnym będzie świeża choinka pierwszy raz od x lat - nie wiem, jaki koszt. Do tego nie kupujemy ozdób, bo mamy już spore zbiory. Płacę za paliwo, żeby dojechać do domu rodzinnego przez pół Polski. Co do jedzenia - u mnie zawsze mało się robi jedzenia, bo i na wigilii mamy mało osób. Koszt jedzenia bardzo porównywalny do codziennego, tyle, że trochę inne produkty są kupowane. Zamiast normalnego mięsa będą w sumie ryby, ot cała zmiana. Ciasto, które pieczemy na święta, pieczemy też co jakiś czas bez okazji. Dodatkowym wydatkiem jest zakup wędlin z własnej wędzarni, ale robimy to regularnie i znajomy chciał zrobić zamówienie przed świętami. Osobiście zaszalałam z prezentami, bo na 5 prezentów wydałam prawie 700zl. I jest to chyba kwota 2x wyższa niż w zeszłym roku. Tyle, że dochody też mam wyższe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
Mniej więcej tyle samo, co w zeszłym roku.
Na jedzenie podobnie, z tym, że w tym roku planuję upiec kilka ciast (w zeszłym kupowałam chyba większość). Nie kupuję jakoś bardzo dużo jedzenia, w trójkę jemy tylko kolację wigilijną, obiady w pierwsze i drugie święto jadamy u rodziców. Na ozdoby pewnie ciut mniej, bo w zeszłym roku kupiłam gotową choinkę. Na prezenty sporo, najwięcej z tego wszystkiego. Choć i tak nie są to ogromne kwoty plus rozłożone na 2 miesiące. Najwięcej na prezent dla dziecka i TŻa, reszcie rodziny - dla każdego mam po książce
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja wczoraj zrobiłam Grażynizm klasyczny, bo zawaliłam zakupami dokładnie całą długość lady w biedrze Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że zakupy na cały tydzień + święta musze zrobić hurtowo, bo potem nie mam ani czasu ani męża do dźwigania pod ręką A że ostatnio trochę poszalałam z praca, to w domu miałam głównie makaron i światło w lodówce, więc trzeba było odnowić wszelkie zapasu cukru, mąki i innych podstawowych rzeczy.Zapisz
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Bez przesady. Sklepy są od kupowania. Januszing uprawiają akurat u mnie Ukraińcy w biedrze, którzy hurtowo kupują towar i skasowanie tego zajmuje milion lat świetlnych
|
|
#29 |
|
Konto usunięte
|
Ja już się nie mogę doczekać widoku tych kolejek "zamykają sklepy na dwa dni więc trzeba zrobić zapas żarcia na pół roku". I nie mówię o Biedrze, gdzie zwykle po jedną rzecz się nie idzie, a o targu głównie.
|
|
|
|
|
#30 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;68766041]Ja już się nie mogę doczekać widoku tych kolejek "zamykają sklepy na dwa dni więc trzeba zrobić zapas żarcia na pół roku". I nie mówię o Biedrze, gdzie zwykle po jedną rzecz się nie idzie, a o targu głównie.[/QUOTE]
Dla mnie 2 dni bez sklepu, to jest 8 posiłków dla 4 osób, czyli 32 posiłki. Biorąc pod uwagę ze nie idę do sklepu po kolacji dnia ostatniego otwartego, ani przed śniadaniem pierwszego otwartego, to tych posiłków jest jeszcze więcej, a w dni wolne dochodzą do tego często goście. No to jednak trochę tego jest. Kiedy mam to kupić? W wakacje robić zapasy na bozenarodzenie, zeby marudy nie jęczały że w sklepie się kupuje i olabioga, co te ludzie kupujo? Nie każde gospodarstwo domowe składa sie z singla na diecie 1000 kalorii co przeżyje na 1 cycku od kury 4 dni z rzędu i jeszcze mu zostanie do sałatki. :/ A swoja drogą, jak komu tak przeszkadza ruch w sklepach przed świętami i dniami wolnymi, to może niech sam nie idzie kupować. Przecież co z tym zrobi, przecież nie zje, pewnie wyrzuci a tylko kolejkę generuje.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:05.

zaraz właśnie idę piec. Plus przygotowanie uszek do barszczu. Nie wiem, może ze 30zł?

W ogóle nie czuję magii świąt. Rodzina jest skłócona, siostra cioteczna przyjedzie i zapewne będzie mnie szantażować ujawnieniem nowinek z mojego facebooka. Święta to dla mnie wolny tylko poniedziałek (pracuję do piątku), we wtorek wracam do pracy,więc tak naprawdę nawet nie będzie kiedy odpocząć i jest to dla mnie dość przykra nowość, bo w ubiegłym roku miałam dwutygodniowy urlop, a wcześniejsze lata to życie szkolne i studenckie. Nie cieszę się na święta.