|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
![]() Chinszczyzna
nie znalazlam w wyszukiwarce takiego watku, co bardzo mnie zaskoczylo. jezeli jednak bylo, to prosze nie krzyczec, a moderetorow o polaczenie tego tematu z wczesniejszymi
![]() kuchnia chinska znacie fajne, sprawdzone przepisy? podzielcie sie tutaj ![]() szybki i prosty przepis na salatke z ogorkow (chin. "pai huanggua"): - ogorki (nie szklarniowe! trzeba pamietac, zeby ogorki nie byly stare, bo beda za twarde) tyle ile sie che (ja najczesciej robie z 2 srednich) - czosnek (duza glowka, ale mozna wiecej, jak ktos lubi czosnek) - sol - kwasek cytrynowy (odrobinka) - mlotek drewniany albo nieduzy walek ogorki dobrze myjemy i calosc przekrawamy wzdluz na dwie czesci. bierzemy jedna czesc na deske do krojenia i bijemy ja (nie za mocno) mlotkiem (walkiem), tak zeby zmiekczyc skorke ogorka. ogorek pod wplywem bicia powinien sam rozdrobnic sie na mniejsze kawalki. i tak bijemy kazda polowke ogorka. wszystko wrzucamy do miski. nastepnie przygotowujemy czosnek: odzielamy zabki i obieramy z lupinki. bez krojenia czosnku bijemy go mlotkiem az sie sam rozlupie na drobne czesci. wszystko wrzucamy do ogorkow, solimy i dodajemy odrobinke kwasku cytr. mieszamy i odstawiamy na ok. pol godziny do lodowki. gotowe! ![]() zycze smacznego!
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Chinszczyzna
ja mam szybki sposob na chinski obiad
![]() mieszanka mrozonych warzyw-jakas orientalna,chinska. do tego piers z kuraka i fix knorra do potraw chinskich. podsmazam piers a pozniej warzywa na oliwie z oliwek czy po prostu oleju,dodaje fixa i gotowe ![]() smaczne i dobre jak sie nie ma czasu i pomyslu na obiad
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
a o to kolejny oryginalny przepis z kuchni chinskiej:
Ryz przykryty pomidorami i jajkami (chin. Xihongshi jidan gaifan): porcja dla 2-3 osob: - 4 jajka - 7 dojrzalych pomidorow - ryz (tyle, ile potrzeba dla danej liczby osob, ja robie z niecalej szklanki sypkiego ryzu) - sol - cukier - pieprz - olej - mozna dodac np. pokrojony szczypiorek albo liscie kolendry Jajka rozstrzepac z odrobina soli w wysokim naczyniu tak, by bialka wymieszaly sie z zoltkiem. podsmazyc na rozgrzanym oleju caly czas mieszajac tak by zrobily sie lekko twardawe (jak do jajecznicy). odlozyc na talerz. pomidory umyc i pokoic na drobne kawalki. na tym samym oleju, na ktorym smazylismy jajka podsmazyc chwilke pomidory a nastepnie przykryc patelnie i pozwolic by pomidory dusily sie na malym ogniu. gdy pomidory wydziela duzo soku, przyprawic do smaku cukrem i sola. potrzymac troche na otwartej patelni, by soki troche wyparowaly (ale nie calkowicie!!!!!). dodac jajka (tzn. ta "jajecznice"), wymieszac, popieprzyc i wrzucic szczypiorek/liscie kolendry (opcjonalnie). polac na ugotowany wczesniej ryz. najlepiej poczekac chwilke, by sok z pomidorow przesaczyl sie do ryzu. pychota!!! ![]() smacznego!
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
oto moj przepis:
marchew seler pitruszka czerwona papryka pieczarki(lub jak ktos dostanie to suszone mun piers z kurczaka cebula winiary pomysł na kurczaka po chińsku Marchew pietruszke seler kroimy w słupki i wrzucamy na rozgrzana oliwe/olej(jak kto woli). Smazymy pod przykryciem az beda poł miekkie. dorzucamy kurczaka pokrojonego w kostke papryke w slupki(wczesniej oczyszczona)cebulke w księżyce pieczarki pokojeone wzdłuż/mun. doprawiamy sola pieprzem. Gdy juz wszystko 'dojdzie'rozrabiamy so winiary dodajemy azem gotujemy jeszcze z min |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
mam 2 przepisy na chińszczyznę - jednak dawno ich nie robiłam
![]() ![]() ![]() chińszczyzna I Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ![]() Suuuper smakuje z plindzami (placki z gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - wrzucamy do miski, lekko "uklepujemy", dzielimy na 4 równe części, jedną część wybieramy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, żeby było równo z ziemniakami - później dokładnie zagniatamy, dobrawiamy solą, formujemy placki i smażymy z obu stron na lekko złotawy kolor - bardzo dobrze z sosem pieczarkowym albo gulaszowym) A na chińszczyznę potrzeba: 0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić) zalewa: 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 0,5 szklanki oleju 1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku poza tym: 2 kolorowe papryki garść oregano 0,5 puszki groszku marchew pędy bambusa Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski. Przygotować zalewę: cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz. Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogdniu aż mięso będzie miękkie ![]() Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski. Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy. Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną ![]() ![]() chińszczyzna II pierś z kurczaka (podwójna) 1 łyżka mąki ziemniaczanej mały seler 1/4 włoskiej kapusty 20 dag pieczarek 3 cebule 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy. smacznego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
a ja dzis probowalam zrobic Gongbao Jiding, czyli wybuchowa mieszanka kurczaka z warzywami, ale musze jeszcze nad tym popracowac i dopiero wtedy podam przepis
![]()
![]() |
#7 |
Flawless
|
Dziewczyny, a może znacie jakieś chińskie słodkości ^^?
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
Chinczycy nie za bardzo specjalizuja sie w slodkosciach. jedyne co pamietam, ze bylo naprawde dobre, to kandyzowane banany/ananas i pewnego rodzaju ciaska smazone zrobione z niezindentyfikowanej fasoli. postaram sie znalezc przepisy
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Jak to nie? A kuchnia szanghajska? Same słodkości, chyba że za takie uznajemy wyłącznie ciastka....
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Desery, czyli jednak "ciastka".
Miałam na myśli np. mięsa w karmelu czy...posypce tortowej.
Język to przede wszystkim melodia i sprawne posługiwanie się słowem, to komponowanie wspaniałej muzyki. Komputerszczyzna melodii nie ma i nigdy mieć nie będzie; jest muzyką współczesną, pełną dziwnych dysonansów i zgrzytliwych współbrzmień. J. Grabowski |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Niestety nie wiem. Przykro mi. Ja też nie próbowałam, nie jem mięsa, ale opinie były podzielone.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.