|
|
#3121 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy część V
Cytat:
I ja też życzę wszystkim najlepszego w te święta, dużo radości i miłości i odpoczynku, żeby naładować baterię na przyszły rok!
|
|
|
#3122 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego dobrego dziewczyny!
Przede wszystkim dużo spokoju, do tego zdrowia, szczęścia i miłości ![]()
|
|
#3123 |
|
Gang Iren
|
Lektura na Święta
![]() Nie wiem czy w tym roku skończę 😂 20161223_125649.jpg
|
#3124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja postaram się jeszcze w tym roku skończyć 2 książki rozpoczęte, myślałam, że uda się dobić do magicznej 100 przeczytanych w tym roku, ale jakoś ostatnio ani nastroju, ani czasu nie ma. Myślałam, że w święta sobie poczytam, jednak jest za dużo do roboty. Kupiłam sobie "Elantris" żeby rozpocząć poprawnie przygodę z Sandersonem ( --> http://drogakrolow.pl/w-jakiej-kolej...na-sandersona/) ale zapomniałam kupić prezent dla jednego szwagra, więc oddam mu swój egzemplarz
|
|
|
#3125 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
W Święta, to już chyba odpoczynek, a nie robota?
|
|
#3126 | |
|
Zaczytanie
|
Wszystkiego najlepszego dziewczyny, dużo zdrowia dla Was i bliskich, mało zmartwień, jak najwięcej okazji do spędzania czasu z bliskimi i przyjaciółmi, no i dużo dobrych lektur
![]() ---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Cytat:
|
|
|
#3127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wesołych i spokojnych Świąt .Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3128 |
|
City of Bones
|
Hej
Spokojnych, wesołych i zaczytanych świąt wśród najbliższych |
|
|
|
#3129 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Pięknych, wspaniałych świąt Bożego Narodzenia.
Dużo zdrówka i spełnienia wszelkich marzeń!!! Tych największych i tych malutkich. Radości i miłości 🎄💖
|
#3130 |
|
Gang Iren
|
I ja również życzę wam wszystkiego dobrego na Święta. Radości, spokoju, miło spędzonego czasu w gronie najbliższych 🌲⛄❄🎁
|
#3131 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego pięknego na ten świąteczny czas i dużo książkowych prezentów!
|
|
|
|
#3132 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, życzę Wam magicznych Świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w gronie najbliższych
|
#3133 |
|
Zakorzenienie
|
Zycze Wam wszystkiego dobrego!
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3134 |
|
Zakorzenienie
|
Robota w domu - rodzina przyjeżdża na świąteczny obiad, więc jeszcze czeka mnie jutro pieczenie ciast i mięsa
![]() Chciałam iść zgodnie z mapką, żeby się nie pogubić w tym wielkim świecie ![]() Mikołaj był, oczywiście nie przyniósł żadnych książek Za to przyniósł pieniążki, więc sama sobie kupię
|
|
#3135 |
|
...po prostu być.
|
Dziewczyny życzę Wam wesołych i zaczytanych świąt. Radości w gronie najbliższych 🎄🎅
Wysłane z budki telefonicznej
|
|
|
|
#3136 |
|
Raczkowanie
|
Również chciałabym wam i sobie życzyć radosnych i zaczytanych świąt
Podczytuję was już od jakiegoś czasu niecnie podbierając polecone tytuły i nie ukrywam, że oczekuję podsumowania do którego z chęcią się dołączę i co nieco dorzucę. Bo chwilowo po zakończeniu trylogii o Szackim i sagi o "Cukierni pod Amorem" odczuwam lekką pustkę czytelniczą. |
|
|
|
#3137 |
|
Zaczytanie
|
Następny weekend mam zajęty, więc pokuszę się o podsumowanie teraz. Nie mam pomysłu na kategorie więc wyróżniłam niektóre z pozycji
![]() , Najlepsze w 2016. Kocham, kocham, kocham! Najlepsza z serii Sandersona. , ,![]() Lekkie rozczarowania; oczekiwałam czegoś lepszego. , , Ogromne rozczarowania tego roku, spodziewałam się duuuużo więcej. Nie polecam. Raczej unikam młodzieżówek, ale ta książka to było moje największe (pozytywne) zaskoczenie roku! , , ,![]() , Bardzo polecam, umilały mi niejeden wieczór
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2016-12-26 o 15:53 |
|
|
|
#3138 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie nie będzie podsumowania, bo już nie pamiętam co czytałam w tym roku
.Z książek wskazanych przez Lukardis tylko "Małe życie" - podsumowałabym książkę jako "meh", oczekiwałam więcej po tak szeroko zakrojonej akcji reklamowej. Z tytułów, które zapadły mi w pamięć (po czym chyba wnioskować należy, że najbardziej mi się podobały), to: Zamknięte pokoje, Czarne nenufary, Ginekolodzy, Beksińscy i ostatnio kilka opowiadań z Polska odwraca oczy. Aktualnie tkwię nadal w Czterech siostrach i w międzyczasie przybieram się do Fałszerzy pieprzu. W załączniku nabytki grudniowe Pochwalę się też, że zrobiłam już zamówienie poświąteczne (na uwaga... 15 książek ). Pochwalę się jak przyjdzie .
|
|
#3139 |
|
Gang Iren
|
Lukardis, ciekawe podsumowanie
![]() Olka za nowe nabytki.
|
#3140 |
|
BAN stały
|
hej hej, ja w koncu nadrabiam zaleglosci, troche ksiązek dostalam w prezencie wiec mam co czytac na styczen! <3 pozdrawiam cieplo
|
|
|
|
#3141 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w tym roku:
Najlepsze top 3 - "Ślady" Małeckiego, "Słowik" i "Półbrat"Pozytywne zaskoczenia - "Król kruków", nie spodziewałam się, że aż tak się wciągnę w młodzieżówkę; "Ostatnia arystokratka" uśmiałam się do łez; "Genialna przyjaciółka" chętnie sięgnę po kolejne części ![]() Największy zawód - "Rój", "Aleksandra" Nazaruka oraz i "Królowie przeklęci" tom 3. Już raczej nic więcej się nie wydarzy w tym roku
|
|
#3142 |
|
Zakorzenienie
|
Największe zaskoczenie: cała tetralogia Eleny Ferrante, która poza byciem niesamowicie prawdziwą opowieścią o ludzkich słabościach, uderzyła także w moje czułe punkty i pochłonęła mnie niesamowicie
"Ewa Luna" Isabel Allende, bo podobnie spodziewałam się nijakiej opowiastki, a dostałam wciągającą historię, od której nie mogłam się oderwać. Najlepiej wspominam: "Świat równoległy" Tomka Michniewicza, czyli reportaż z krwi i kości na najwyższym poziomie "Imperium" Kapuścińskiego - żałuję i cieszę się jednocześnie, że nie czytałam większości jego książek "Pochwałę macochy" Vargasa Llosy, bo to po prostu genialna książka, "Sprawiedliwi zdrajcy" Szabłowskiego - za trafiające w serce ostatnie zdania Największe rozczarowanie: :"Krótkie wywiady z paskudnymi ludźmi" David Foster Wallace - spodziewałam się czegoś całkiem innego, długo czekała na zakup i żąłuję wydanych pieniędzy "Mam na imię Lucy" - ileż to razy ta książka była wymieniana jako jedna z lepszych mijającego roku - jakaż ona była nudna ![]() "ślepnąc od świateł" - powieść bez żadnej pointy, która rozjeżdża się gdzieś w połowie i skrócenie jej o co najmniej 1/5 dobrze by jej zrobiło. W tym roku czytałam głównie reportaże i to były jednak dość bezpieczne wybory. W przyszłym mam zamiar czytać nieco więcej literatury światowej, wyjść poza reportaże oraz amerykańską beletrystykę. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
#3143 |
|
BAN stały
|
Mi najlepiej z ostatnich czytanych rzeczy sposobała sie "Istota zła", "Kolonia Marusia" (o Wołyniu) Sylwii Zientek, Kamienna Noc Gai Grzegorzewskiej i "Łaskun" Puzyńskiej
|
|
|
|
#3144 |
|
Gang Iren
|
To i ja napiszę małe podsumowanie. Chociaż w zasadzie u mnie są prawie wszystkie książki super świetne, bardzo dobre i dobre
![]() Te najlepsze z tego roku to: 1. "Bracia Karamazow" Dostojewski 2. "Zbyt głośna samotność" Hrabal 3. "Katedra w Barcelonie" Falcones 4. "Psychoza 4.48" Kane 5. "Zabić drozda" Harper Lee 6. "Łuk Triumfalny" Remarque 7. "Droga" McCarthy 8. "451° Fahrenheita" Bradbury 9. "A lasy wiecznie śpiewają" Gulbranssen 10. "Na zachodzie bez zmian" Remarque Nie opisuję, bo to prawie sama klasyka, książki dopracowane, arcydzieła. Na wyróżnienie zasługują też: "Sztuka według stoików" Stankiewicza, to w kategorii książek mówiących "jak żyć". "Inna dusza" Orbitowskiego, z serii na faktach, mroczna, niepokojąca historia młodocianego mordercy. "Klub Dumas" Perez-Reverte , super książka o książkach, taka przygodowa. "Walden, czyli życie w lesie", w sumie powinna też trafić do piereszej dziesiątki, bo to wyjątkowa rzecz. "Ptaszyna" Kosztolanyi, z pozoru dzieje się tak niewiele, ale to co najważniejsze jest niewypowiedziane. "Kronika ptaka nakręcacza" Murakami, zakręcona na maksa, w pozytywnym znaczeniu. "Delta Dietla" Świetlickiego, bardzo spodobała mi się jego poezja. Z thrillerów dobry był Maxime Chattam z "Trylogią zła". I jeszcze wyróżnić muszę "Wilka stepowego" Hesse'go, bo to ciekawe i nietuzinkowe dzieło. "Wściekłość i wrzask" Faulknera, tak samo, ale tu przyznam, że czytałam nie mając spokoju, co i mnie częste i pewne rzeczy mi sié mieszały, umykały. Z kryminałów dobrze mi się czytało serię Miłoszewskiego o Szackim. I jego "Domofon" także, ale to bardziej pod horror podchodzi. "Małe życie", lekko się zawiodłam na pierwszej połowie, ale druga mi to wynagrodziła i oceniam pozytywnie. Rozczarowania: "Lala" Dehnela, nie porwała mnie, a nawet znudziła. "Taka piękna żałoba" Hrabala, też nie to czego się spodziewałam. "Pieśń o poranku" Simons, niestety niski poziom, szczególnie gdzieś do połowy. "Baltazar i Blimunda" Saramago, nudziło mnie niestety. "Tonąca dziewczyna" Kieran, przerost formy nad treścią. Najbardziej żałowałam, że przeczytałam "Malowanego ptaka" Kosińskiego. Zniesmaczyło mnie i obrzydziło na maxa. "Małe życie" to był przy tym pikuś. Najgorszą książką w tym toku była "Bezdomna" Michalak. Ale nie jest to rozczarowanie, bo nie spodziewałam się niczego na poziomie ![]() ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Sorry, rozpisałam się
|
#3145 | ||
|
Zakorzenienie
|
![]() Robicie fantastyczne podsumowania, na pewno wciągnę na listę kilkanaście (jak nie -dziesiąt) książek. Cytat:
. Ciekawe jak mi się spodobają. Co było nie tak z "Krótkimi wywiadami..."? Miałam je zamówić następnym razem. Cytat:
Hah. Przypomniało się się, że czytałam "Domofon" w wakacje na plaży i jakoś w nastrój nie mogłam wejść .
|
|
|
#3146 |
|
Gang Iren
|
Olka, ja "Domofon" czytałam (akurat dobrze to pamiętam) gdy wiało i padało. To raczej nie klimat na plażę
|
#3147 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny
![]() Olka fajne nowe nabytki ![]() Holaska co ciekawego dostałaś pochwal się. Widzę pierwsze podsumowania 2016 to i ja się pokuszę o moje podsumowanie. Co prawda aktualnie czytam "Muzę" i mam nadzieję skończyć do końca roku, ale to w razie czego to uzupełnię podsumowanie ![]() Mijający rok był u mnie slaby czytelniczo, trafiło mi się niewiele perełek, sporo poprawnych książek, ale bez efektu wow. Ogólnie odczuwam w tym roku mały niedosyt. Najlepsze 2016: największa i chyba jedyna perełka Słowa światłości Sanderson ![]() do bardzo dobrych zaliczam: Ocean na końcu drogi Gaiman Nowy Jork Rutherfurda Milczący zamek Morton Z mgły zrodzony Sandersonanajwiększe pozytywne zaskoczenie: Zanim się pojawiłeś Moyes - myślałam, że będzie to cukierkowe czytadło, ale książka mnie zaskoczyła głębszym podejściem do tematu.odkrycie roku 2016: Obietnica krwi McClellan - pierwszy tom trylogii (następne części czekają w kolejce) zupełnie nowe, interesujące podejście do fantasy. Warto zainteresować się tym autorem.Rozczarowania 2016: Czarownice z Pirenejów Gabas - najgorsza książka tego roku ![]() Male życie to drugie największe rozczarowanie. Chyba nigdy nie czytałam tak sztucznej opowieści. Owszem styl autorki bardzo dobry, ale sama historia niewiarygodna, wszystko napisane pod tezę. Papierowe postacie. Sztuczny świat. Tytuł dobrze wypromowany - polecający - autorytety z góry powiedzieli co mamy czuć czytając ta książkę, ale ja tego nie czułam, nie wzbudziła ta opowieść we mnie emocji. Duży zawód.
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2016-12-27 o 10:54 |
|
|
|
#3148 |
|
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim "Krótkie..." są odbiciem depresyjnej i, moim zdaniem, dość maniakalnej osobowości autora. Tytułowa paskudność człowieka przejawia się praktycznie we wszystkim. Poza tym, sam styl oraz język, jest absurdalny i groteskowy (oczywiście celowo), jednak na dłuższą metę niesamowicie męczy. Same "krótkie wywiady" przeplatane są, mniej bądź bardziej ciekawymi, opowieściami, ale w wywiadach nie są pokazane pytania, które zostały zadane. Zabieg ciekawy, ale przy ponad czterystu stronach, znów, dość męczący. I taka właśnie się czułam po przeczytaniu tej książki - początkowy zachwyt przerodził się w chęć jak najszybszego skończenia jej.
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
|
|
|
#3149 |
|
Gang Iren
|
Mam swoje "Krótkie wywiady z paskudnymi ludźmi", ale jeszcze się za nie nie zabrałam.
|
#3150 |
|
Irenosława Pierwsza
|
Witam sie poświątecznie...
jak wam minął ten czas, co znalazłyście pod choinką? U mnie dużo się działo, do tego ze wszystkich prezentów jestem mega zadowolona, trafione, fajne i wzruszające! Żadnych książek nie dostałam, ale i nie chciałam ![]() ~~~ Sporo w tym roku przeczytałam, ale rok czytelniczy był średni, dużo przeciętnych książek... wiele rozczarowań, chociaż nie będę o nich wspominać, bo to nie są złe książki, zwyczajnie to mnie nie urzekły... Z moich perełek wyróżniam: Moje, najpiękniejsze, najbardziej wzruszające, zmieniające... mnie, te które namieszały mi w głowie... ![]() Muzeum osobliwości - Alice Hoffman Bo szłam z bohaterami drogą, brukiem samotności wyłożonej… ku wolności i miłości! Bo moje emocje wystrzeliły feerią barw! Najpiękniejsza w tym roku... Zgubiono, znaleziono - Davis Brooke Tak wydawałoby się zwyczajnie napisane, a dostałam niesamowity życiowy koktajl: wzruszenie, smutek, miłość, naiwność, śmierć, stratę, samotność, nadzieję… Światło, którego nie widać - Anthony Doerr W życiu nie martwiłam się tak o główną bohaterkę!!! Bardzo wzruszająca. 4. Charlotte - David Foenkinos Tak smutna, że aż boli. Tak przepięknie, subtelnie, z wyczuciem, autor muska i owiewa słowami życie Charlotte. Charlotte Salomon. Młodej, kruchej, zagubionej, w której tak silnie tkwiła pasja malarstwa. Literacko... poezja! Nie mam tej książce nic do zarzucenia. Krótka, wręcz wierszem pisana, z taką delikatnością, czułością o bohaterce. Młodej malarce, która historię swojego życia namalowała w obrazach. Bardzo smutne było jej życie. Wielki pokłon w stronę autora, że tak pięknie upamiętnił Lotte. Sońka - Ignacy Karpowicz Podobne emocje jak u Foenkinosa. /Pamiętałam, co się zdarzyło. Pamiętałam też, że to nie mogło się zdarzyć. Bo po co? Dlaczego? Zdarzenia nie powinny zdarzać się bez celu./ Dziewczyna w ciemności - Anna Lyndsey Autentyczna, niewiarygodna, rozwala system jak Lisa Genova. Fale - Virginia Woolf bo... /Jestem pianą, która opływa i zapełnia bielą najdalsze krawędzie skał; jestem także dziewczyną, tutaj, w tym pokoju./ Te chwile - Herbjørg Wassmo Bo całkowicie moje klimaty... bo przepięknie napisane, bo realne, bo bolesne... Noc w Lizbonie - Erich Maria Remarque Mój Majstersztyk... tak plastycznie napisane, ze odpłynęłam w jedną noc, na lizbońską scenę wykreowaną przez Remarque. Niezapomniana!!!! Chłopiec zwany Gwiazdką - Matt Haig Teraz już znam najprawdziwszą historię Świętego Mikołaja ![]() I książka, która prawie! wszystkim się podoba, wszyscy są zachwyceni i w ogóle.... mega, hiper... mnie rozdrażniła, zaniepokoiła, nie trafiła w me gusta... choć przyznam, że literacko świetnie napisana, to jednak... Byłam całkowicie na nie! Źródło - Ayn Rand
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

Za to przyniósł pieniążki, więc sama sobie kupię
,
Najlepsze w 2016. Kocham, kocham, kocham! Najlepsza z serii Sandersona.
,
,
Lekkie rozczarowania; oczekiwałam czegoś lepszego.
,
,
Ogromne rozczarowania tego roku, spodziewałam się duuuużo więcej. Nie polecam.
Raczej unikam młodzieżówek, ale ta książka to było moje największe (pozytywne) zaskoczenie roku!
,
,
,
,
Bardzo polecam, umilały mi niejeden wieczór
). Pochwalę się jak przyjdzie
za nowe nabytki.
Ocean na końcu drogi Gaiman
Nowy Jork Rutherfurda
Milczący zamek Morton
Z mgły zrodzony Sandersona
Zanim się pojawiłeś Moyes - myślałam, że będzie to cukierkowe czytadło, ale książka mnie zaskoczyła głębszym podejściem do tematu.
Obietnica krwi McClellan - pierwszy tom trylogii (następne części czekają w kolejce) zupełnie nowe, interesujące podejście do fantasy. Warto zainteresować się tym autorem.
Czarownice z Pirenejów Gabas - najgorsza książka tego roku