WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja... - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-29, 16:05   #601
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...

http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/...r-gwaltow.html

Nie sprawdza, dlatego to trochę bez sensu, bo nikt nie ma pewności, czy w chwili działania tabletki już doszło do zapłodnienia. To, że kobieta przyjęła taką tabletkę nawet 15 min po gwałcie chyba nie gwarantuje, że nie dojdzie do zapłodnienia, bo mogą być opóźnienia w działaniu pigułki. Trzeba by zapytać lekarza i to pewnie tez mało udzieli jednoznaczniej odpowiedzi.

Zmieniając trochę temat ginekolodzy to w moim odczuciu chyba najmniej etyczna grupa lekarzy. Z tego co zauważyłam wynika, że uwielbiają rozmawiać na tematy antykoncepcji, wciskać pacjentkom tabletki i spirale aby tylko mieć zysk, no bo mają popodpisywane kotrakty z tymi firmami farmaceutycznymi, a za zakładanie spirali tez biora kasę. Nie zachęcają do NPRu, prezerwatyw czy globulek, bo zwyczjanie nie mają z tego zysku. Poza tym z tego co czytam moim zdaniem pytania ginekologów ,,rodzimy czy usuwamy" są strasznie nie na miejscu. Przecież aborcja jest nielegalna,a oni składali przysięgę Hipokratesa. Nie wiem czy istnieje ginekolog, który nigdy nie usunął żadnej ciąży.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2014-01-29 o 16:14
skrywana_fantazja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 16:08   #602
Nuova
( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cytat:
Napisane przez skrywana_fantazja Pokaż wiadomość
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/...r-gwaltow.html

Nie sprawdza, dlatego to trochę bez sensu, bo nikt nie ma pewności, czy w chwili działania tabletki już doszło do zapłodnienia. To, że kobieta przyjęła taką tabletkę nawet 15 min po gwałcie chyba nie gwarantuje, że nie dojdzie do zapłodnienia, bo mogą być opóźnienia w działaniu pigułki. Trzeba by zapytać lekarza i to pewnie tez mało udzieli jednoznaczniej odpowiedzi.
Z drugiej strony nie każdy seks prowadzi do zapłodnienia, więc ciąża wcale nie musi być konsekwencją gwałtu.
Nuova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 16:15   #603
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Już widzę te wielkie oczy gdy przychodzi do nich pacjentka katoliczka i odmawia wszelkiej antykoncepcji
Stary 2014-01-29, 16:20   #604
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Jaki mozg kobieto?
Otworzylam pierwsze 2 strony na temat rozwoju plodu w poszczegolnych tygodniach oraz wikipedie i jest tam napisane "mozg". Ja wiem tylko o jednym mozgu w organizmie czlowieka i zakladam ze sobie tego autorzy nie wymyslili.
Oczywiscie mam na mysli kiedy sie tworzy bo rozwija oczywiscie cala ciaze i po.

Edit: poszukalam doglebniej i doszukalam sie ze w pierwszym mies.mamy do czynienia z tzw.cewa nerwowa, ktora stopniowo przeksztalca sie w mozg i rdzen kregowy. Niestety nigdzie nie znalazlam informacji dokladnie w ktorym to tygodniu, gdy po prostu od drugiego mies.czyli od okolo 12tc ciazy wszedzie tylko pisza na temat "rozwoju mozgu"i co w nim sie ksztaltuje ale nie ma dokladnej informacji kiedy cewa w mozg sie przeksztalcila

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Edytowane przez Magiusa
Czas edycji: 2014-01-29 o 16:35
Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 16:30   #605
zakonna
Naczelna Nastolatka

zarówno tabletki jak i spirale to legalne środki w Polsce, dlaczego więc niby lekarze nie mają ich zapisywać pacjentkom? Jeżeli kobieta szuka określonej antykoncepcji to lekarz powinien jej przedstawić takie środki, a nie promować na siłę inny rodzaj.
Stary 2014-01-29, 16:45   #606
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e
Konto usunięte

Uważam, że ginekolog powinien przedstawić, szczególnie kobiecie nowej w temacie, wszystkie metody antykoncepcji i razem z pacjentką dobrać tą dla niej najlepszą Natomiast gdyby mnie zaczęto w gabinecie namawiać usilnie na NPR (żeby nie było, nie mam nic do osób stosujących tę metodę, dla nich pewnie jest najlepsza, skoro ją wybrali), to ja i moje libido poskładalibyśmy się ze śmiechu i nigdy więcej w gabinecie nie pojawili

Skrywana_fantazjo, na pewno są takie przypadki. Normalny lekarz nie będzie przecież o to robił szumu i na siłę próbował wmusić w pacjentkę tabletki, czy spiralę

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Cytat:
Poza tym z tego co czytam moim zdaniem pytania ginekologów ,,rodzimy czy usuwamy" są strasznie nie na miejscu.
Słyszałam, że w PRL się zadawało takie pytania nagminnie. Nadal jest to praktykowane? Jeżeli bym usłyszała coś takiego od swojego ginekologa, to bym wiała, aż by się za mną kurzyło.
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 16:53   #607
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

W PL raczej nikt już tak nie pyta, ale za PRLu owszem, było i tak - wiem od mamy

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 17:16   #608
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
W PL raczej nikt już tak nie pyta, ale za PRLu owszem, było i tak - wiem od mamy
No właśnie wiem, niemniej nie chciałabym usłyszeć takiego pytania nawet, gdyby aborcja w Polsce była całkowicie legalna
daf502bc9430c04b8cbdbd94f51a8624bed02f84_61e0bd2ac4d4e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 17:25   #609
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

To była zupełnie inna mentalność i inny świat - wtedy nikt się nie przejmował takimi pierdołami jak to, że może Cię to urazić - ot, proste pytanie.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-01-29, 19:00   #610
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Poza tym z tego co czytam moim zdaniem pytania ginekologów ,,rodzimy czy usuwamy" są strasznie nie na miejscu.
Od kilku lat bardzo ubolewam, że w liceum zamiast ślęczeć nad chemią i biologią zaczytywałam się książkami z dziedziny socjologii, ponieważ dzisiaj nie mogę już pójść na medycynę i zostać ginekolożką. A chciałabym.

Poza tym również nie na miejscu było "Gratulacje, będzie pani mamusią", który usłyszałam od lekarza, kiedy wpadłam. Nie cieszyłam się z tego ani ja, ani potencjalny tata, wręcz przeciwnie - poryczałam się po zejściu z fotela.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 19:03   #611
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Poza tym również nie na miejscu było "Gratulacje, będzie pani mamusią", który usłyszałam od lekarza, kiedy wpadłam. Nie cieszyłam się z tego ani ja, ani potencjalny tata, wręcz przeciwnie - poryczałam się po zejściu z fotela.

chyba wolałabym pytanie czy chcę urodzić dziecko, niż takie gratulacje.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2014-01-29, 19:23   #612
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość

chyba wolałabym pytanie czy chcę urodzić dziecko, niż takie gratulacje.
Ja tam bym się z gratulacji ucieszyła, ale co "ludź" to opinia Natomiast rzucenie takim hasłem do osoby, która wchodzi do gabinetu, wyglądając jak chmura gradowa, bo faktem ewentualnego bycia w ciąży zdecydowanie zachwycona nie jest, też uważam za z lekka niefajne.
Stary 2014-01-29, 19:43   #613
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44874187]Ja tam bym się z gratulacji ucieszyła, ale co "ludź" to opinia Natomiast rzucenie takim hasłem do osoby, która wchodzi do gabinetu, wyglądając jak chmura gradowa, bo faktem ewentualnego bycia w ciąży zdecydowanie zachwycona nie jest, też uważam za z lekka niefajne.[/QUOTE]
No ja podobnie.

A z gratulacjami wstrzymuję się do momentu, aż osoba sama mi powie że spodziewa się dziecka - dzisiaj usłyszałam to od mojej "szefowej", z uśmiechem od ucha do ucha, więc nie miałam dylematu

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 20:18   #614
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44871084]

Skrywana_fantazjo, na pewno są takie przypadki. Normalny lekarz nie będzie przecież o to robił szumu i na siłę próbował wmusić w pacjentkę tabletki, czy spiralę [COLOR="Silver"]
[/QUOTE]

No mnie dwóch ginekologów mężczyzn kiedy dowiedzieli sie, że mam chłopaka próbowało namówić na rozpoczęcie współżycia. Jeden mi nawet wciskał, że to zdrowsze, mniej wywołujące infekcje niż pieszczoty. Kiedy powiedziałam, że jeszcze nie potrzebuję rozmawiac o antykoncepcji, bo chcę zaczekać ze współżyciem nie wykazali za grosz zrozumienia. Jeden bardzo zachwalał tabletki, a kiedy pytałam o skutki uboczne twierdził, że to pigułki nowoczesnej generacji, w ogóle wszystko super extra i jeszcze wyraził niepytany swoją osobistą, negatywną opinię o KK, że niby lekarzom się do roboty wtrynia, a guzik wie.

Edytowane przez skrywana_fantazja
Czas edycji: 2014-01-29 o 20:23
Stary 2014-01-29, 20:21   #615
zakonna
Naczelna Nastolatka

no to się zgadza, KK to nie jest żaden medyczny autorytet.
Stary 2014-01-29, 20:25   #616
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
no to się zgadza, KK to nie jest żaden medyczny autorytet.
Z tym również się zgadzam, ale nie zmiania to faktu, ze profesjonalista powinien być w takich sprawach neutralny (wiara to indywidualna sprawa każdego człowieka).
Stary 2014-01-29, 20:32   #617
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
No mnie dwóch ginekologów mężczyzn kiedy dowiedzieli sie, że mam chłopaka próbowało namówić na rozpoczęcie współżycia. Jeden mi nawet wciskał, że to zdrowsze, mniej wywołujące infekcje niż pieszczoty. Kiedy powiedziałam, że jeszcze nie potrzebuję rozmawiac o antykoncepcji, bo chcę zaczekać ze współżyciem nie wykazali za grosz zrozumienia. Jeden bardzo zachwalał tabletki, a kiedy pytałam o skutki uboczne twierdził, że to pigułki nowoczesnej generacji, w ogóle wszystko super extra i jeszcze wyraził niepytany swoją osobistą, negatywną opinię o KK, że niby lekarzom się do roboty wtrynia, a guzik wie.
Chyba źle zrozumiałaś słowa lekarza. Pierwszy raz słyszę, by lekarz namawiał kogokolwiek do rozpoczęcia współzycia.
To, że zachwalają takie a nie inne tabletki anty to temat na inną dyskusję

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-29, 20:36   #618
skrywana_fantazja
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Chyba źle zrozumiałaś słowa lekarza. Pierwszy raz słyszę, by lekarz namawiał kogokolwiek do rozpoczęcia współzycia.
Może nie namawiał, ale na pewno sugerował. To też jest nieprofesjonalne. Takie ,,masz chłopa to ściągaj majtki, bo wszyscy to robią!" Do seksu też trzeba być gotowym psychicznie i ważna jest jakość związku - lekarz powinien to rozumiec choć nie jest psychologiem. Lepsze byłoby pytanie ,,czy zamierza pani w najbliższym czasie rozpocząć współżycie?".
Stary 2014-01-29, 20:41   #619
zakonna
Naczelna Nastolatka

co ten lekarz dokładnie ci powiedział?
Stary 2014-01-29, 21:55   #620
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież aborcja jest nielegalna,a oni składali przysięgę Hipokratesa.

Jaką przysięgę hipokratesa?
Składali Przyrzeczenie Lekarskie, a tam ani słowa o przerywaniu ciąży nie ma.
Po raz kolejny mam wrazenie, że piszesz o czymś, o czym nie do końca masz pojęcie i przekręcasz, dopowiadasz i zmyślasz.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 06:41   #621
kalincia
BAN stały

[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;44871685]No właśnie wiem, niemniej nie chciałabym usłyszeć takiego pytania nawet, gdyby aborcja w Polsce była całkowicie legalna [/QUOTE]

A ja chciałabym doczekać czasów, kiedy lekarz będzie mógł zadać legalnie takie pytanie. A pacjentka zdecydować o odpowiedzi.

Jeszcze nawiązując do innego postu. Gdyby mi ginekolog zaczął polecać "naturalne metody" jako równie skuteczne jak te "nienaturalne" -wyśmiałabym go i szybciutko poszukałabym innego.

---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Cytat:
Napisane przez milionmalychkawalkow Pokaż wiadomość
Od kilku lat bardzo ubolewam, że w liceum zamiast ślęczeć nad chemią i biologią zaczytywałam się książkami z dziedziny socjologii, ponieważ dzisiaj nie mogę już pójść na medycynę i zostać ginekolożką. A chciałabym.

Ano właśnie. Bardzo nie na miejscu gratulacje, w momencie, kiedy moim następnym pytaniem byłoby - "jak się tego pozbyć i ile to będzie kosztować". Oczywiście po wyjściu z szoku wywołanego tym walnięciem obuchem.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-30, 08:37   #622
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Może nie namawiał, ale na pewno sugerował. To też jest nieprofesjonalne. Takie ,,masz chłopa to ściągaj majtki, bo wszyscy to robią!" Do seksu też trzeba być gotowym psychicznie i ważna jest jakość związku - lekarz powinien to rozumiec choć nie jest psychologiem. Lepsze byłoby pytanie ,,czy zamierza pani w najbliższym czasie rozpocząć współżycie?".
Fantazjo, to, że lekarz zasugerował, żebyś się zabezpieczała, gdy już zaczniesz współżycie to nie to samo, co sugerowanie rozpoczęcia współżycia. To by było zupełnie bez sensu, bo przecież nie on decyduje o Twoich wyborach dot. seksu czy braku seksu. Chyba odrobinkę jesteś przewrażliwiona

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
A ja chciałabym doczekać czasów, kiedy lekarz będzie mógł zadać legalnie takie pytanie. A pacjentka zdecydować o odpowiedzi.

Jeszcze nawiązując do innego postu. Gdyby mi ginekolog zaczął polecać "naturalne metody" jako równie skuteczne jak te "nienaturalne" -wyśmiałabym go i szybciutko poszukałabym innego.

---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Ano właśnie. Bardzo nie na miejscu gratulacje, w momencie, kiedy moim następnym pytaniem byłoby - "jak się tego pozbyć i ile to będzie kosztować". Oczywiście po wyjściu z szoku wywołanego tym walnięciem obuchem.
A ja bym chciała doczekać czasów, gdy na prośbę pacjentki o dokonanie aborcji lekarz nie zasłaniałby się klauzulą sumienia czy onowiązującym prawem. Wtedy pytanie : "Rodzimy, czy usuwamy?" przestanie być potrzebne, bo pacjentka sama poinformuje o swoim wyborze

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-01-24, 21:11   #623
An25tom
Przyczajenie

Czy są tu dziewczyny które zakupili tabletki z Women on Waves?
An25tom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-25, 17:54   #624
kennedy
Zakorzenienie

Pytaj na pewno ktos ci odpowie albo wysle priv.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 19:42   #625
danana
Zadomowienie

A ja tak od innej strony.Takie tabletki są pewnie bardzo szkodliwe dla zdrowia,ciekawe czy odnotowano jakieś przypadki że coś poszło nie tak
Gdzies czytałam że odnotowano ogólnie na świecie chyba dwa ataki serca i jedną śmierc..
danana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-01, 22:13   #626
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danana Pokaż wiadomość
A ja tak od innej strony.Takie tabletki są pewnie bardzo szkodliwe dla zdrowia,ciekawe czy odnotowano jakieś przypadki że coś poszło nie tak
Gdzies czytałam że odnotowano ogólnie na świecie chyba dwa ataki serca i jedną śmierc..
Zawsze cos moze pojsc nie tak. Nawet jak nierzesz aspiryne.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-27, 14:59   #627
Niawka
Raczkowanie

GG do Niawka

Cytat:
Napisane przez An25tom Pokaż wiadomość
Czy są tu dziewczyny które zakupili tabletki z Women on Waves?
Wiem, że deko późno ale jakby co to ja kupiłam. Bardzo profesjonalnie, mimo że napisałam po angielsku do nich to reszta komunikacji była po polsku. Paczka przyszła w ciągu tygodnia.

Cytat:
Napisane przez danana Pokaż wiadomość
Odnotowano sporo przypadków ale tak to już bywa w przypadku leków. Każde mają jakieś możliwe skutki uboczne czy powikłania. Natomiast procent takich przypadków jest naprawdę niewielki.
Niawka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-11-13, 14:15   #628
Ewa3115
Przyczajenie

Jak sie z nimi skontaktowac nie moge znalezc zadnego emaila
Ewa3115 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-13, 15:00   #629
bozenka345
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewa3115 Pokaż wiadomość
Jak sie z nimi skontaktowac nie moge znalezc zadnego emaila

info@womenonweb.org

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

https://www.womenonweb.org/pl/i-need-an-abortion
bozenka345 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-12-27, 19:30   #630
00czarna00
Przyczajenie

Witam, pisałaś że korzystałaś ze strony womenonweb mogłabyś napisać coś więcej, jak robiłaś przelew, jak dostałaś przesyłkę, jak przeszłaś całą sytuację ? Ja właśnie napisałam im meila, czekam na instrukcję. Stresuje się ...
00czarna00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości