Panny Młode 2008 - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-14, 17:18   #4621
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina
Dot.: Panny Młode 2008

Hej

Byliśmy dzisiaj w USC, mój odpis aktu urodzenia będzie gotowy dopiero za tydzień...
Byliśmy też w mojej parafii, nie dostaliśmy licencji tylko prawo substytucji na załatwianie wszelkich spraw i do pobłogosławienia związku małżeńskiego w innej parafii.
Odebrałam też świadectwo chrztu. Za wszystko daliśmy tylko 20zł

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-14, 18:21   #4622
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soffera Pokaż wiadomość
Ja też się niby opalam tylko na brąz a przed jednym weselem przecholowalam i podpieklo mi buzie Nauczka na cale zycie :P Solarium powolutku po 5 minut i jest ok
Ja nigdy nie byłam na solarium i teraz będzie mój pierwszy raz . Ślub mam 23.08 i planuje chodzić od początku sierpnia co 3 dni na 5 minut, może raz spróbuje 7 min (ale to tak prawie pod sam koniec).

A co z twarzą, też ją bezpośrednio opalacie? Słyszałam, że mogą od solara nieco naczynka popękać.

Cytat:
Napisane przez Biricchina Pokaż wiadomość
Hej

Byliśmy dzisiaj w USC, mój odpis aktu urodzenia będzie gotowy dopiero za tydzień...
A wyciągałaś papierek związany z brakiem przeciwwskazań do zawarcia ślubu?
Stary 2008-03-14, 18:32   #4623
Biricchina
Zadomowienie

GG do Biricchina

Cytat:
Napisane przez m.a.r.t.a Pokaż wiadomość
A wyciągałaś papierek związany z brakiem przeciwwskazań do zawarcia ślubu?
Nie, bo do tego potrzebny mi odpis aktu urodzenia i dopiero z tym udaje się do drugiego okienka po zaświadczenia do ślubu konkordatowego.
Tak mi dzisiaj powiedzieli.

Karolinka

Aniołek? 28.01.08

[aniolek1]28390[/aniolek1]
Biricchina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-14, 23:22   #4624
gosiunia22
Zadomowienie

Poczyniłam już pewne postępy A więc: za namową M.a.r.t.y kupiłam prawidła, zobaczymy, czy buty trochę mi się rozciągną. Kupiłam też biżuterię!! W zaszadzie jest to niespodzianka, dostanę ją za kilka dni od rodziców na urodziny, ale sama wybrałam. Jest to naszyjnik - mgiełka, ale delikatna, trzy sznureczki, malutkich pereł słodkowodnych (olewam przesądy) oraz delikatne, wiszące kolczyki - malutkie perełki z białym złocie. Wszystko jest cudne i bardzo subtelne, delikatne
No a teraz przeżywam ślub podwójnie, bo zostałam poproszona moją ukochaną siostrę cioteczną o świadkowanie) Trochę jestem zestresowana, bo to będzie mój debiut w tej roli - już w kwietniu.

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 09:52   #4625
katia0117
Zadomowienie

Kurcze a ja się cały czas biję z myślami.Ślub mam 20 września,więc z pogodą może byc różnie,tak więć musze mieć jakąś kapotę na wierzch i tu rodzi się kolejny zamysł nad tym jak ona ma wygladać,żeby pasiła do kiecki(moja suknia to Dina z Mariees de Paris w kolorze ecru).Kolejnym problemem jest to czy miec welon czy nie.Z jednej strony bardzo bym chciała,ale z drugiej nie wiem czy bedzie pasował do kapoty i do fryzu.A fryz swoja drogą to next problemos bo albo chce miec całkiem rozpuszczone(tylko,ze nie wiem jak w rozpuszczone wpiąc welon),albo tylko troche podpiete....ech,ale ze mnie dziwak,mama nadzieję,że niedługo nadejdzie olsnienie,bo póki co
Stary 2008-03-15, 09:58   #4626
Madlen__18
Zakorzenienie

21 dni.
Równe trzy tygodnie.
AAAAAAAAAAAAAA!))
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 10:50   #4627
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiunia22 Pokaż wiadomość
Poczyniłam już pewne postępy A więc: za namową M.a.r.t.y kupiłam prawidła, zobaczymy, czy buty trochę mi się rozciągną. Kupiłam też biżuterię!! .
Cieszę się, że mogłam coś nie coś doradzić .

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
21 dni.
Równe trzy tygodnie.
AAAAAAAAAAAAAA!))
A jak tam stoi sprawa fryzjera?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-15, 13:09   #4628
dorotka08
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość

No to mnie trochę zasmuciłaś, ale pytałam już gdzieś na forum i dziewczyny powiedziały, ze ok.
ja mam suknię ecru (gdzieś już wklejałam), mam blond włosy i niebiesko szare oczy i właśnie wymyśliłam sobie, ze będę miała fioletowy bukiet i fioletowe cienie, myślicie, ze to nie wyjdzie dobrze?
Cytat:
Napisane przez katia0117 Pokaż wiadomość
Nie widziałam Twojej sukni,ale jakoś średnio mi się widzi fioletowy bukiet i cienie do sukni ecru...a co do cieni=>łączyłaś może kiedyś brąz z fioletem?ja tak i było nieźle
Cytat:
Napisane przez tiffi1 Pokaż wiadomość
Kurcze tylko nie róż, ja nie lubię różu, nie łączyłam fioletu z brązem

A ja tez mam suknie ecru i tez chce bukiet we fiolecie, wiec nie wykluczam takiego makijazu i sadze ze wcale sie to nie bedzie gryzlo.
dorotka08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 13:19   #4629
katia0117
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dorotka08 Pokaż wiadomość
A ja tez mam suknie ecru i tez chce bukiet we fiolecie, wiec nie wykluczam takiego makijazu i sadze ze wcale sie to nie bedzie gryzlo.
no to zalezy jaki to fiolet będzie,jesli zimny to na pewno się będzie gryzło,a jeśli cieply,pastelowy to czemu by nie...
Stary 2008-03-15, 14:14   #4630
marta12101
Raczkowanie

to wg mnei zalezy od koloru ecru

jesli jasny, to raczej sie nei bedzie gryzlo

ja wygladalam meeega fatalnie

stwierdzilam, ze w ogole nei chce zadnych kolorow cieni, raczej jakies swietliste tylko, no i zastanawiam sie nad rozpuszczonymi wlosami, bo w takich mi najlepiej

nei chce byc przebrana za kogos innego!
marta12101 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 14:30   #4631
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marta12101 Pokaż wiadomość
wiecie co, opisze wam co mi sie wczoraj przydazylo

bylam wczoraj na makijazu probnym i fryzurze i....fatalnie
ale lipa :/ to mnie jeszcze bardziej przekonalo do tego, ze MUSZE isc na probna fryzure i makijaz, bo chyba bym umarla gdybym na slubie wygladala okropnie
musze popytac o dobra makijazystke we Wro...
jestem szatynka o raczej jasnej cerze :/ mam zielone oczy i wiem, ze nieladnie mi w brazach, fioletach, rozach... Tu na wizazu czytalam, ze cienie najlepiej pasuja gdy roznia sie stanowczo odcieniem od teczowki. No i faktycznie - bardzo ladnie jest mi w lodowo-niebieskim, a paskudnie w zielono-zoltym.... Ale co wybrac do sukni ecru (bo tez taka mam)?! KONIECZNIE na probny musze ruszyc tylek!!!!!!!!!

Cytat:

Dziewczyny a jak u Was wyglądał Dzień Skupienia?
My skonczylismy nauki tydzien temu. 8 spotkac bylo i choc na zaswiadczeniu jest napisane: DZIEN SKUPIENIA i EGZAMIN PRZEDSLUBNY to proboszcz powiedzial, ze nas to nie obowiazuje, ze to nie jest wazne. Wazna jest spowiedz. hehe

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
/22/
)))))

Dziś idę po raz 1 na solarium przed-slubne.
Wlasnie sie zastanawiam czy kilka razy pojde na solarium czy uda mi sie zmobilizowac i na ogrodek wychodzic w lipcu (oczywoscie jesli pogoda bedzie sprzyajc) i sie opalac. Pamietam, ze przed studniowka poszlam kilka razy na solarium i bylam baaardzo zadowolona. Ladna, rowna opalenizna, taka akurat. No i cera mi sie poprawila po dawce sztucznego slonca
Ale stanowczo lepiej chodzic czesciej na krotko (5-8min) niz rzadziej na 10-13min!!!! Masakrycznie niezdrowo :/

15 sierpnia 2008!!!
babeczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-15, 17:52   #4632
Nenah
Rozeznanie

GG do Nenah

Cytat:
Poczyniłam już pewne postępy A więc: za namową M.a.r.t.y kupiłam prawidła, zobaczymy, czy buty trochę mi się rozciągną. Kupiłam też biżuterię!! W zaszadzie jest to niespodzianka, dostanę ją za kilka dni od rodziców na urodziny, ale sama wybrałam. Jest to naszyjnik - mgiełka, ale delikatna, trzy sznureczki, malutkich pereł słodkowodnych (olewam przesądy) oraz delikatne, wiszące kolczyki - malutkie perełki z białym złocie. Wszystko jest cudne i bardzo subtelne, delikatne
No a teraz przeżywam ślub podwójnie, bo zostałam poproszona moją ukochaną siostrę cioteczną o świadkowanie) Trochę jestem zestresowana, bo to będzie mój debiut w tej roli - już w kwietniu.
Ja też myślę o perłach, do sukienki ecru i też nie mam zamiaru przejmować się przesądami

Cytat:
Napisane przez babeczka1985 Pokaż wiadomość
ale lipa :/ to mnie jeszcze bardziej przekonalo do tego, ze MUSZE isc na probna fryzure i makijaz, bo chyba bym umarla gdybym na slubie wygladala okropnie
musze popytac o dobra makijazystke we Wro...
jestem szatynka o raczej jasnej cerze :/ mam zielone oczy i wiem, ze nieladnie mi w brazach, fioletach, rozach... Tu na wizazu czytalam, ze cienie najlepiej pasuja gdy roznia sie stanowczo odcieniem od teczowki. No i faktycznie - bardzo ladnie jest mi w lodowo-niebieskim, a paskudnie w zielono-zoltym.... Ale co wybrac do sukni ecru (bo tez taka mam)?! KONIECZNIE na probny musze ruszyc tylek!!!!!!!!!

Wlasnie sie zastanawiam czy kilka razy pojde na solarium czy uda mi sie zmobilizowac i na ogrodek wychodzic w lipcu (oczywoscie jesli pogoda bedzie sprzyajc) i sie opalac. Pamietam, ze przed studniowka poszlam kilka razy na solarium i bylam baaardzo zadowolona. Ladna, rowna opalenizna, taka akurat. No i cera mi sie poprawila po dawce sztucznego slonca
Ale stanowczo lepiej chodzic czesciej na krotko (5-8min) niz rzadziej na 10-13min!!!! Masakrycznie niezdrowo :/
Co do kolorów to myślę że warto zrobic próbny makijaż i dobrać odpowiednie odcienie. Ja mam oczy zielkonkawo-brązowe i makijaż robję jednak w brązach/beżach z domieszką czerni i złota. Może dodam trochę różu (zależy jaki bukiecik będe miała). Oczywiście tonacja chłodna bo mam taki tym urody. Moja suknia jest w kolorze złamanej bieli, jasnego ecru, więc jeszcze powiedzmy że podpasowuje się pod mój chłodny typ kolorystyczny. Ale na solarium tez muszę się wybrać żeby troszkę się przyrumienić. Mam jasną karnację, ale szybko się opalam więc myśle, że jak pódję ze 4 razy po około 5 minut to powinno wystarczyć.

Kubusiu Skarbie w końcu jesteś z nami - 17.02.2009 g. 18:35

Nenah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 18:21   #4633
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nenah Pokaż wiadomość
Ja też myślę o perłach, do sukienki ecru i też nie mam zamiaru przejmować się przesądami

Co do kolorów to myślę że warto zrobic próbny makijaż i dobrać odpowiednie odcienie. Ja mam oczy zielkonkawo-brązowe i makijaż robję jednak w brązach/beżach z domieszką czerni i złota. Może dodam trochę różu (zależy jaki bukiecik będe miała). Oczywiście tonacja chłodna bo mam taki tym urody. Moja suknia jest w kolorze złamanej bieli, jasnego ecru, więc jeszcze powiedzmy że podpasowuje się pod mój chłodny typ kolorystyczny. Ale na solarium tez muszę się wybrać żeby troszkę się przyrumienić. Mam jasną karnację, ale szybko się opalam więc myśle, że jak pódję ze 4 razy po około 5 minut to powinno wystarczyć.
Też mam gdzies przesądy i zamierzam miec perly do perlowej sukni

W sumie kiepsko sie znam na doborze odpowiedich kolorow cieni do twarzy itp. wiem tylko, ze dobrze jest mi w szarosciach (nawet w czerni, ale odpadaja eyelinery), lodowo-srebrno-niebieskich i jasnych typu ecru. No i cienie musza byc perlowe nie matowe bo oczy na zmeczone wygladaja :/ Zatem pewnie bede miala jakis perlowy, jasny makijaz ale tak naprawde wszystko sie okaze

15 sierpnia 2008!!!
Stary 2008-03-15, 20:08   #4634
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:

My skonczylismy nauki tydzien temu. 8 spotkac bylo i choc na zaswiadczeniu jest napisane: DZIEN SKUPIENIA i EGZAMIN PRZEDSLUBNY to proboszcz powiedzial, ze nas to nie obowiazuje, ze to nie jest wazne. Wazna jest spowiedz. hehe
Babeczka nie wiem czy wiesz, ale też jestem z Wrocławia i wczoraj niechcący przeczytałam na necie że są Dni skupienia dla narzeczonych z Wrocławia tylko na ul.Kruczej 3 razy do roku i termin wypada na dziś na 15.00 . Poleciałam o 10.00 rano do kancelarii (w końcu zrobili nam dodatkowy termin spotkania) i babka powiedziała, że to nas raczej nie obowiązuje tylko właśnie sam kurs i poradnia, mimo że na karteczce widniało miejsce na podbicie po zaliczeniu Dnia Skupienia i jakiegoś egzaminu . Uff odetchnęłam z ulgą.

Mogłabym wiedzieć w jakim Kościele robiłaś swoje nauki?
Stary 2008-03-15, 20:20   #4635
sabatina
Raczkowanie

dziewczyny - juz wybralam ostatecznie!!!
juz suknia jest szyta. wiem,ze to suknia dla mnie, idealna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg agnes2007_132.jpg (16,9 KB, 59 załadowań)
Stary 2008-03-15, 20:25   #4636
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Sabatina mam wrażenie jakby dużo dziewczyn z wizażu bazowało właśnie na takim stylu sukni .
Stary 2008-03-15, 22:47   #4637
gosiunia22
Zadomowienie

Buty się trochę rozciągnęły!

Andre Lhote

Nina, Nina, Nina...
gosiunia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-15, 22:56   #4638
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
Buty się trochę rozciągnęły!

Super!
Stary 2008-03-16, 00:34   #4639
soffera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katia0117 Pokaż wiadomość
Kurcze a ja się cały czas biję z myślami.Ślub mam 20 września,więc z pogodą może byc różnie,tak więć musze mieć jakąś kapotę na wierzch i tu rodzi się kolejny zamysł nad tym jak ona ma wygladać,żeby pasiła do kiecki(moja suknia to Dina z Mariees de Paris w kolorze ecru).Kolejnym problemem jest to czy miec welon czy nie.Z jednej strony bardzo bym chciała,ale z drugiej nie wiem czy bedzie pasował do kapoty i do fryzu.A fryz swoja drogą to next problemos bo albo chce miec całkiem rozpuszczone(tylko,ze nie wiem jak w rozpuszczone wpiąc welon),albo tylko troche podpiete....ech,ale ze mnie dziwak,mama nadzieję,że niedługo nadejdzie olsnienie,bo póki co
Fryzjerki robią z tyły głowy taki mini kok - koszyczek i w to wpinaja welon ktory dzieki temu dobrze sie trzyma Taka dostałam odpowiedz na wizazu bo mialam ten sam problem
soffera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 00:44   #4640
elianka
Zakorzenienie

katia- slubujemy tego samego dnia ja nie przewiduje kapoty emocje mnie rozgrzeją a co do fryzury- ja będe miała taki mini supełek na rozpuszczonych włosach, i tam będzie wetknięty welon.
Stary 2008-03-16, 09:10   #4641
soffera
Zadomowienie

Tak w ogóle to muszę sie pochwalić bo wczoraj się obroniłam Zeszło ze mnie ciśnienie.... Jestem taka szczęśliwa
Obecnie jestem na etapie poszukiwać sukni na drugi dzień i butów ślubnych. Nim coś znajdę to Raz chce długą suknie raz krótką, raz chce szyć a raz kupić gotową i tak w kółko...
soffera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 09:30   #4642
elianka
Zakorzenienie

soffera- gratulacje
Stary 2008-03-16, 11:21   #4643
blush
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nenah Pokaż wiadomość
Cytat:
Też mam gdzies przesądy i zamierzam miec perly do perlowej sukni
o co chodzi z tymi przesądami??
też planuję założyć perły do ślubu, ale kiedyś mnie kolega nastarszył że one pecha przynoszą.
W ogóle wierzycie w przesądy ślubne Zamierzacie się stosować do zasady że trzeba mieć coś nowego, starego i pożyczonego, że Para Młoda powinna się zobaczyć dopiero przed ślubem, będziecie wkładać pieniążka do bucika?? itp.

Cytat:
Tak w ogóle to muszę sie pochwalić bo wczoraj się obroniłam Zeszło ze mnie ciśnienie.... Jestem taka szczęśliwa
Obecnie jestem na etapie poszukiwać sukni na drugi dzień i butów ślubnych. Nim coś znajdę to Raz chce długą suknie raz krótką, raz chce szyć a raz kupić gotową i tak w kółko...
gratulacje i powodzenia w poszukiwaniach sukni

Co do solarium, to z racji tego że jeszcze nigdy w nim nie byłam, planuję pierwszą wizytę w czerwcu żeby sprawdzić jak moja skóra zareaguje na sztuczne słońce, potem będę chodzić co jakiś czas na 5-10min a potem dopiero 2 tygodnie przed ślubem zrobię sobie sesję, żeby miec lekko opaloną skórę
Nad makijażem się zastanawiam, czy będę w stanie zrobić go sobie sama. Boję się że ze stresu nie wyjdzie mi tak jakby chciała. Więc chyba zdecyduję się na próbny makijaż, tylko muszę znaleźć kosmetyczkę która zrobi go po mojej mysli
Stary 2008-03-16, 11:26   #4644
babeczka1985
Raczkowanie

Cytat:
Babeczka nie wiem czy wiesz, ale też jestem z Wrocławia i wczoraj niechcący przeczytałam na necie że są Dni skupienia dla narzeczonych z Wrocławia tylko na ul.Kruczej 3 razy do roku i termin wypada na dziś na 15.00 . Poleciałam o 10.00 rano do kancelarii (w końcu zrobili nam dodatkowy termin spotkania) i babka powiedziała, że to nas raczej nie obowiązuje tylko właśnie sam kurs i poradnia, mimo że na karteczce widniało miejsce na podbicie po zaliczeniu Dnia Skupienia i jakiegoś egzaminu . Uff odetchnęłam z ulgą.

Mogłabym wiedzieć w jakim Kościele robiłaś swoje nauki?
U Dominikanów. Polecam A Ty?

Cytat:
Napisane przez sabatina Pokaż wiadomość
dziewczyny - juz wybralam ostatecznie!!!
juz suknia jest szyta. wiem,ze to suknia dla mnie, idealna
Bardzo ladna Szkoda tylko ze zdjecie czarno-biale Jest biała czy ecru?

15 sierpnia 2008!!!
Stary 2008-03-16, 12:34   #4645
katia0117
Zadomowienie

Cytat:
Tak w ogóle to muszę sie pochwalić bo wczoraj się obroniłam
Gratuluję

A tutaj coś dla tych,co mają wątpliwości a propos łaczenia brązu i fioletu
Jak dla mnie bomba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 379.jpg (21,6 KB, 12 załadowań)
Stary 2008-03-16, 14:21   #4646
sabatina
Raczkowanie

babeczka

suknia bedzie biala, dekolt bedzie bardziej wyciety, na nim troszke platynowej koronki i na draperiach troszke koronki.

wiem,ze ta suknia jest bardzo popularna

po prostu nie chce wygladac jak choinka. moim zdaniem , to suknia ma byc dodatkiem dla kobiety a nie na odwrot.
im skromniej, prosciej, tym lepiej.:
moje zdanie
Stary 2008-03-16, 14:29   #4647
malutka_24
Wtajemniczenie

równe 5 miesięcy
malutka_24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 15:40   #4648
katalinka17
Zadomowienie

Ja właśnie wczoraj zaliczyłam Dzień Skupienia
Trwało to od 9 do 14.30.
-Na początku ksiądz gadał,
-potem rachunek sumienia,
-spowiedź ( pary, które ze sobą mieszkają nie dostaną rozgrzeszenia, natomiast uprawiające seks tak, bo to sie zdarzajak dla mnie to parodia ale ok)
-msza święta
-dwa filmy, jeden o pierwszych dniach życia, drugi o aborcji
-obiad
-przemówienie małżeństwa, o życiu w rodzinie
-konferencja księdza (całkiem przyjemna)
Ogólnie średnio oceniam to wszystko.Na wiele spraw mam zupełnie inny pogląd.
Według Kościoła podstawową funkcją małżeństwa jest rozmnażanie i kropka.....bynajmniej taka była myśl przewodnia tego spotkania.
Poza tym nie byłam przygotowana na oglądanie porodu kobiety, tym bardziej z moim tż.Czułam się skrępowana oglądając to z 40 osób...
No cóż papierek jest......rozczarowałam się, myślałam, że więcej wyniose z tego spotkania.

SYN
katalinka17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 18:56   #4649
malin30
Zakorzenienie

GG do malin30

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
Według Kościoła podstawową funkcją małżeństwa jest rozmnażanie i kropka.....bynajmniej taka była myśl przewodnia tego spotkania.
Skoro w Polsce ciągle są księża, którzy tak myślą, to jeszcze długo nic się nie zmieni, bo reformatorzy są potępiani. Jakie szczęście mieliśmy, że trafiliśmy na tych drugich. Na naszych naukach ksiądz wyraźnie powiedział, że małżeństwo polega na pielęgnowaniu miłości, dopiero na drugim miejscu wymienił dzieci - "bo dziecko dorasta i odchodzi z domu; zostaje mąż/żona".
malin30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-16, 19:36   #4650
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Cytat:
U Dominikanów. Polecam A Ty?
W Parafii Opatrzności Bożej na Nowym Dworze.

Cytat:
Napisane przez malutka_24 Pokaż wiadomość
równe 5 miesięcy
Mi za tydzień pozostanie równiutko 5 miesięcy .

Cytat:
Napisane przez katalinka17 Pokaż wiadomość
Poza tym nie byłam przygotowana na oglądanie porodu kobiety, tym bardziej z moim tż.Czułam się skrępowana oglądając to z 40 osób...
No cóż papierek jest......rozczarowałam się, myślałam, że więcej wyniose z tego spotkania.
Mnie z kolei na naukach zadziwiła jedna sprawa, mianowicie na ostatnim spotkaniu kiedy był temat o dziecku, prowadzący próbował nas przekonywać do nie robienia badań prenatalnych podczas ciąży. Kilka osób tym się obruszyło, ale nikomu nie chciało się jawnie polemizować.

Co do środków antykoncepcyjnych usłyszałam słowa, że partnerka nie powinna zakładać spirali czy brać tabletek, a partner stosować prezerwatywy. Jeśli chodzi o tą ostatnią kwestię, prowadzący pozwolił sobie zażartować, że gumki to można używać, ale z kochankiem/ką .

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości