|
|
#31 |
|
Zakochana ♡
|
Dot.: Facet nie chce wyprowadzić się z domu
Uważam, że to jego sprawa czy płaci za wszystkie opłaty i odciąża Mamę. Widocznie stać go na to, chyba lepiej pomagać Mamie niż wynajmować i kogoś wzbogacać. Skoro na razie i tak byś z nim zamieszkała to chyba lepiej, że mieszka z kimś niż sam. Może odkłada pieniądze i chce kupić mieszkanie. Możesz delikatnie poruszyć tę kwestię ale nie odrazu zarzucać mu,że zbliża się do 30 i ma się wyprowadzić. Nikt nie lubi jak ktoś mu coś zarzuca.
|
|
#32 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie przesadzasz i to mocno.
1. Ewentualne wyprowadzka miałaby się wiązać z wynajmem czy z kupnem swojego mieszkania? Jeśli wynajem to dla mnie kompletnie bezsensu. W tej sytuacji nie widziałabym powodów do wywalania kasy w błoto, kiedy mogę mieszkać u siebie. Jeśli mówimy o kupnie to może nie ma na wkład własny? 2. Jego ojciec zmarł, matka jest sama. Mi w takiej sytuacji chyba też nie paliłoby się do wyprowadzki gdybym nie musiała. Szkoda by mi było zostawiać mamę. Wiadomo, że każdy w końcu idzie na swoje, ale tu póki co nie ma potrzeby. 3. Może Twój chłopak ma jakąś wewnętrzną potrzebę pomagać mamie? Tym bardziej, że jest sama. W końcu rodzice zajmują się nami jak jesteśmy dziećmi, więc może chce jej to wynagrodzić? Ja np. teraz jak już pracuję i mam pieniądze lubię robić rodzicom prezenty. 4. Piszesz, że jest maminsynkiem, ale jak się to objawia, bo to, że nic nie robi tego nie oznacza. Maminsynek np. zrezygnowałby z kolacji z Tobą na rzecz obejrzenia M jak miłość z matką. 5. Nie powinnaś ingerować w to ile pieniędzy daje mamie, bo to nie Twoje pieniądze. Jak będziecie razem mieszkać i mieć wspólne finanse to co innego. 6. Na tym etapie wg najrozsądniej jest pogadać o przyszłości. Czy np. jak skończysz studia zamieszkacie razem.
|
|
#34 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69023556]Masz niesamowicie denerwującą tendencję do wyliczania wszystkim co powinni robić. Przecież nikt tej kobiety nie przykuł do kaloryfera. Ona obsługuje syna, bo tak chce. Ty też niczego nie będziesz musiała jako przyszła żona, a on nic nie będzie musiał jako przyszły mąż. Najwyżej będziecie mogli jeśli będziecie chcieli. Nie widzę absolutnie żadnego powodu, żeby matka miała go wychowywać pod wymagania jakiejś konkretnej kobiety, czyli w tym wypadku akurat twoje.[/QUOTE]
No coś w tym jest. Inaczej zostałam wychowana, moze oceniam wszystkich swoją miarą. I jako matka uczylabym syna odpowiedzialności i zaradności życiowej, nie lubię takiego rozpieszczania, służenia komuś. Moze macie rację, że ona się w tym spełnia i jest szczęśliwa. Ale co taki facet potem zrobi gdy matki zabraknie? Pewnie jakos sobie poradzi, ale zdecydowanie łatwiej miałby taki, którego by matka do tej roli przygotowała. ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:02 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69023711]Zrozum, że nie istnieje żadne "jak należy". To nie jest jakaś prawda objawiona, tylko twoje preferencje. Jak wymagasz podziału obowiązku, to prawdopodobnie będziesz potrzebowała innego faceta. Akurat kwestie utrzymania porządku w domu spokojnie da się załatwić pieniędzmi.[/QUOTE] Myślę, ze jak ten facet będzie chciał ze mną żyć to zaakcpetuje podział obowiązków. Bo to są sfery zycia, które można zmienić akurat |
|
|
|
|
|
#36 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Czemu przeszkadza ci jego styl życia?
|
|
|
|
#37 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprzątaczki, catering z dostawą do domu i zakupy online. Przestań sobie wmawiać, że zła matka krzywdzi biednego misia. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- No bo pewnie by się przełożył negatywnie, ale zrozum w końcu, że ty nie jesteś na niego skazana. Bycie w związku akurat z tym człowiekiem to twój osobisty wybór. |
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 17:10 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69023951]On ci może tak samo kiedyś powiedzieć ![]() ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- No bo pewnie by się przełożył negatywnie, ale zrozum w końcu, że ty nie jesteś na niego skazana. Bycie w związku akurat z tym człowiekiem to twój osobisty wybór.[/QUOTE] Mój wybór. Kocham go i dobrze mi z tym człowiekiem, więc nie chcę z niego rezygnować z tych powodów. Tylko dojśc do kompromisu, który sprawi, ze bedziemy zadowoleni |
|
|
|
|
|
#42 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#43 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Fałszywa troska, która tu prezentujesz, wymagania na przyszłość w stosunku do kogoś z kim nie masz silnej, dobrej relacji.
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69024036]Jakiej "winy"? Komu dzieje się krzywda w tej sytuacji?[/QUOTE]
Jego winy w takim sensie, że nie potrafi niczego zrobić bo nie chce. Nikt nie jest tu aktualnie pokrzywdzony. Moze kiedys ja będę jeśli nie będzie chcial w naszym wspólnym domu przejąć troche obowiązków. I broń boże opiekę nad dziećmi też całą na mnie zrzuci. Teraz już moze troche za bardzo do przodu wybiegłam |
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ty w ogóle znasz jego opinię na temat jego udziału w ogarnianiu waszego przyszłego domu i dzieci, czy tylko przestawiłaś mu swoje wymagania i dalej nic? |
|
|
|
|
|
#46 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
On robi co chce, gdzie tu jego wina? Bo nie spełnia twoich wyobrażeń ?
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69024261]Wcale nie wybiegasz za bardzo do przodu. To są rzeczy, które moim zdaniem dobrze jest obgadać zanim się w ogóle wejdzie w związek.
Ty w ogóle znasz jego opinię na temat jego udziału w ogarnianiu waszego przyszłego domu i dzieci, czy tylko przestawiłaś mu swoje wymagania i dalej nic?[/QUOTE] Tak, kiedy z nim rozmawiałam, powiedziałam mu, że chce związku z podziałem obowiązków. Zaakcpetował to, odpowiada mu opcja - on sniadanie/kolacje, ja obiad. On pranie ja odkurzanie itp. Więc może warto uwierzyć na słowo, a nie doszukiwać się problemów, które teraz mnie nie dotyczą, bo nie mieszkamy razem. Przecież jeśli nie będzie nam się razem dobrze mieszkało to się rozejdziemy, prosta sprawa. Jak zwykle martwię się na zapas ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
A jak był u Ciebie np. wspomniane wyżej 2 dni to robił cokolwiek, czy go obsługiwałaś?
|
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
dwie osoby w domu i każdy ma sobie gotować ?
w jednym garnku 3 ziemniaki dla matki, w drugim garnku 4 ziemniaki dla syna w jednym garnki krupnik na żeberkach, w drugim garnku na skrzydełku najpierw matka pierze 3 ręczniki w 1/3 pralki, potem synek 3 koszulki w 1/3 pralki |
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;69024556]dwie osoby w domu i każdy ma sobie gotować ?
w jednym garnku 3 ziemniaki dla matki, w drugim garnku 4 ziemniaki dla syna w jednym garnki krupnik na żeberkach, w drugim garnku na skrzydełku najpierw matka pierze 3 ręczniki w 1/3 pralki, potem synek 3 koszulki w 1/3 pralki[/QUOTE] Dam Ci prostsze rozwiązanie, a co jesli on zrobi CAŁE pranie w sobotę, a matka CAŁE pranie w środę? Albo on ugotuje obiad dla 2 osób w poniedziałek, a matka we wtorek?Zapisz
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę Cię martwić, ale powielasz zachowanie jego matki. Tak samo jak jego matka traktujesz go jak niesamodzielne dziecko. Matka go obsługuje, Ty będziesz go "uczyć". Jakbyś nie chciała wcielić się w mamusię, to byś znalazła sobie ogarnięty egzemplarz, który albo już umie, albo wiadomo, że będzie umiał się nauczyć. |
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to akurat cieszy.---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;69024556]dwie osoby w domu i każdy ma sobie gotować ? w jednym garnku 3 ziemniaki dla matki, w drugim garnku 4 ziemniaki dla syna w jednym garnki krupnik na żeberkach, w drugim garnku na skrzydełku najpierw matka pierze 3 ręczniki w 1/3 pralki, potem synek 3 koszulki w 1/3 pralki[/QUOTE] Serio? Przecież logiczne, że nie chodzi o to. Chodzi o to, żeby jedna osoba gotowala a druga robiła pranie, lub na odwrót, na zmianę. Cokolwiek. Mniejsza juz z tym ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ---------- Co to znaczy, że jest niesamodzielnym dzieckiem dokładnie, poza tym, że nie sprząta i nie gotuje? I ponawiam pytanie jak przejawia się to, że jest maminsynkiem?
|
|
|
#54 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
|
#55 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2016-12-28 o 17:53 |
||
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
Rozumiem ból autorki, bo dla mnie facet który w tym wieku mieszka w mieszkaniu z mamusią źle rokuje.
Natomiast wzielas go takiego, mu jest tak fajnie i wygodnie, więc nie wiem co Ty chcesz tu działać. |
|
|
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;69025261]No to nie pozostaje ci nic innego jak doczekać się za X lat waszego zamieszkania razem, kiedy to będziesz mogła przetestować prawdziwość jego zapewnień? Dlaczego uważasz, że musiałabyś go specjalnie uczyć? Serio, mówimy o rzeczach, które pełnosprawny człowiek ogarnie SAM. Jeśli twierdzi, że nie umie zrobić kanapki albo wyprać sobie gaci, to po prostu ściemnia.[/QUOTE] Uczyć, bo on nie potrafi . Ja tez nie urodziłam się z umiejętnoscią robienia kotletów. Mama mnie nauczyła. Teraz tyle dobrze, że internet jest to i przepis można znaleźć ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Wzięłam go takiego, ale skończyć z takim nie chcę. Nie jestem typem, który szuka faceta w kategoriach 'duzo zarabia, posiada mieszkanie'. Kiedy zaczynaliśmy ze sobą być był jeszccze na studiach i bez dobrej pracy. Teraz od dwóch lat zarabia sporo, ale sytuacja sie nie zmienia. Wszyscy nasi znajomi w jego wieku już na swoim, i nie mieli problemu zostawić mamy. |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Troszkę chyba przesadzasz. Rozbicie kotletów, ugotowanie ziemniaków, czy nastawienie prania (dosłownie: podzielenie na kolory i odczytanie obrazka na programatorze) to nie jest wiedza tajemna, której ktokolwiek musi kogokolwiek uczyć.
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaś co do "wzięłam go takiego, ale skończyć z takim nie chcę". Zostaw go. Daj mu szansę spotkać kogoś, kto będzie go akceptował takim, jakim jest. Kto nie będzie zaglądał mu w portfel, kto nie będzie narzucał mu jedynie słusznych pragnień i potrzeb, kto nie będzie mu pisał planów na przyszłość i grafików obowiązków domowych. Kto potraktuje go jak dorosłego człowieka, równorzędnego partnera, a nie niesamodzielne dziecko, które trzeba wychować zgodnie z naszym widzimisię, albo jak szczeniaka, którego trzeba wytresować, żeby robił sztuczki, które lubimy. To jest podstawowa zasada dobrego związku: związać się z kimś, kogo się akceptuje. Liczenie, że "on się zmieni" to przepis na słaby związek, frustrujący dla obu stron. |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
A moim zdaniem ten facet to porazka. Ma 27 lat a dalej zachowuje sie jak dzieciak i jest obslugiwany jak dzieciak. W weekendy tez pracuje po kilkanascie godzin ze nie moze nic zrobic?
Wygodnie mu tak z matka siedziec i tyle. Widocznie jest za leniwy zeby sobie obiady gotowac. I to ze cos tam robil przy tobie pare razy w zyciu to o niczym nie swiadczy. Na randkach kazdy sie stara, dramat dopiero przychodzi jak trzeba cos robic codziennie ![]() No i zreszta ma 27 lat, dziewczyne i mu ten brak prywatnosci nie przeszkadza? Dziwne. Zreszta kolejny wygodny sposob na zycie. Wpadac caly czas do dziewczyny i nic u siebie nie ogarniac. Wcale sie nie zdziwie jak on nigdy sie od tej matki nie wyprowadzi ![]() Ja bym sie z mamnsynkiem nie zwiazala. Jesli ci to nie pasuje to odejdz bo on sie nie zmieni. Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 Czas edycji: 2016-12-28 o 18:11 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.