|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zbyt dużo ukrywałam przed rodziną
Witam, mój problem chyba jest trochę nietypowy. Niby wiem, co powinnam zrobić, ale jakoś nie wiem jak. Ale po kolei.
Będąc na studiach poznałam przez internet faceta. Traktowałam to jako przygodę, pojechałam do niego na sylwestra, cos zaiskrzyło. Kontynuowaliśmy znajomość, zakochaliśmy się. Nic nadzwycywajnego gdyby nie to, że on mieszkał na drugim końcu Polski, co było problematyczne. Postanowiliśmy, że zacznie studia tam gdzie ja, ale nie wyszło, nie został przyjęty. Pojawił się pomysł, że skoro tak to zamieszkamy razem w innym mieście. I tu zaczęły się schody. Na studiach w dużej mierze utrzymywali mnie rodzice. Coś tam dorabiałam ale to było za mało. Wiedziałam, że jak dowiedzą się jak poznalam chłopaka i jak słabo go znam odetną mi dopływ gotówki żeby mnie powstrzymać. Tak więc tu pojawiło się pierwsze kłamstwo, że poznałam go na studiach. Potem doszło, że mieszkamy osobno. I tak oto dwa lata razem a rodzice dalej nie wiedzą co i jak. Zaczęłam sie zastanawiać nad powiedzeniem prawdy, bo mój chłopak coraz częściej mówi o ślubie, dzieciach itd. . Więc kłamstwo może wyjść na jaw jak rodziny się spotkają :/ Jak powiedzieć rodzicom prawdę? Nie chciałam ich martwić, teraz nie chce ich ranić. Uprzedzając pytania, o finanse sie nie boje już bo razem z nowymi studiami po miesiącu znalazłam pracę mimo tego strach przed reakcją rodziców mnie paraliżuje. . . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Zbyt dużo ukrywałam przed rodziną
Cytat:
Mówienie rodzicom o pewnych rzeczach zawsze napawało Cię aż takim strachem? Masz potrzebę tego, aby aprobowali to, co robisz do tego stopnia, że wolałaś skłamać? Trzymali Cię pod kloszem? Często krytykowali? Przemyśl sobie na przyszłość co Cię popchnęło do kłamstwa. Z opisu wynika się jakiś mocno nieciekawy i niezdrowy obraz Waszych relacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Rodzice w przeszłości często hm karali mnie finansowo i to jedna z przyczyn dla których skłamałam. Teraz wiem, że niepotrzebnie bo poradzilam sobie bez ich pomocy ale coż, stało się. Ponadto moja mama na wieść o przeprowadzce popłakała się tata też miał wyraz twarzy nieciekawy, jakby wiedzieli że prawie nie znam faceta z którym mieszkam martwiliby się jeszcze bardziej a ja nie lubię martwić nikogo. Wyszło z tego straszne bagno, a ja z natury cicha osoba nie umiem wykrztusić z siebie prawdy :/
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Rodoina Czas edycji: 2017-01-03 o 13:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-01-03 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Zbyt dużo ukrywałam przed rodziną
Ja na Twoim miejscu bym teraz ich poinfirmowala, ze razem mieszkacie i planujecie wspolna przyszlosc , bez wdawania sie w szczegoly. Ale ja jestem z toksycznego domu I moze to nie byc dobra rada
![]() Wyslane z telefonu, przepraszam za brak polskich znakow |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Każdy popełnia błędy, a to, że tak postąpiłaś wynika z Twojego wychowania i strachu przed reakcją rodziców. Podjęłaś decyzję najlepszą jaką mogłaś co widzisz teraz - jesteś szczęśliwa.
Nie muszą wiedzieć, że mieszkacie ze sobą od 2 lat. Zakomunikuj, że zdecydowaliście się na wspólne lokum i koniec. Tak jak piszą moje poprzedniczki - bez szczegółów. Jesteś dorosła, nie będziesz spowiadać się już ze swoich życiowych decyzji, nie zawsze wszystko będą wiedzieć i nie muszą wiedzieć, masz prawo do tajemnic - dla Twojego i ich dobra. ![]() Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja bym powiedziała, że mieszkam z chłopakiem i mam fajny związek. Nie wdawałabym się w jakieś historie kiedy to było, jak go poznałam itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Z tym mieszkaniem to najmniejszy problem, bo już "zasygnalizowałam" że zaraz razem zamieszkamy. Gorzej z resztą, oni już mojego chłopaka poznali zanim sie wyprowadziłam bo chciałam żeby wiedzieli że jest ok. Nie przejmowałabym się resztą, ale mam dziwne przeczucie, że jeśli dojdzie do ślubu, spotkają się rodziny moje i jego to wyjdzie jak było na prawdę i zrobi się nieprzyjemnie...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
po drugiej stronie szafy
|
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
chyba nikt by nie chciał żeby na jego weselu zrobiło się nieprzyjemnie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
po drugiej stronie szafy
|
No ale zlituj się, naprawdę uważasz, że Twoi rodzice zrobią Ci na ślubie awanturę o to, że ileś lat wstecz postawiłaś się ich bzdurnym metodom wychowawczym i doprowadziłaś tym samym do tego, że w danym momencie ów ślub bierzesz?
![]() Zawsze możesz poprosić przyszłych teściów o dyskrecję w tej sprawie, ale kurczaki, dorosła jesteś, odpowiedzialna za swoje decyzje, chcesz własną rodzinę założyć, a wciąż się rodziców boisz. Tak nie powinno być ![]()
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
nie wiem ile osób o tym wie :/ jak tak sama siebie czytam to widzę jak to wszystko brzmi :/
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Przecież nikt nie będzie latał do Twoich rodziców z donosami. Rok wte czy wewte - myślisz, że ktoś ma też aż taką pamięć? Jak już by ktoś miał aż tak długi jęzor, to zawsze możesz powiedzieć, że pomieszkiwaliście ze sobą, czy że bywał na weekendy. Naprawdę jednak nie musisz się nikomu z niczego tłumaczyć.
Edytowane przez 201803290936 Czas edycji: 2017-01-03 o 15:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na Twoim miejscu po prostu bym przedstawiła sprawę tak, że mieszkamy razem i już, w szczegóły się nie wdawała a jak coś się "sypnie" (nawet na weselu) to bym zwyczajnie nie zwróciła najmniejszej uwagi i nie wdawała się w żadne dyskusje było co był, czasu nie cofniesz - na spowiedź do nich iść nie musisz bardziej niż problem z rodzicami chyba martwi to jak bardzo się się przejmujesz ich reakcją - to nie jest ani normalne ani zdrowe i przydałoby się to ogarnąć bo jesteś dorosłą kobietą planującą założenie rodziny a jednocześnie rodzice wpędzili Cię sytuacje w której obawiasz się przyznać do tego jakie decyzje we własnym życiu podejmujesz...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
z donosami nie, ale były sytuacje na imprezach rodzinnych (z mojej rodziny) gdzie słyszałam rozmowy z cyklu "co ich tam zaniosło, czemu zrezygnowali z tej i tej uczelni) - a no zrezygnowali bo wcale na tej samej nie studiowali :/ dziękuję za rady
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:46.