|
|
#991 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2009 cz.II
Dziewczyny, w takim tempie skrobiemy te posty, ze na pawde, do 2009 roku bedziemy mialy co najmniej 5 czesci naszego watku!
Nie minal jeszcze miesiac odkad mamy 2 czesc a juz mamy wypelniona 1/5 limitu postow (zaraz bedziemy mialy 1000 post a max. moze ich byc w watku 5000).
|
#992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
juz sie nie moge doczekac przyszlego lata.. fajnie bedzie wtedy poczytac nasze wczesniejsze wypociny...nie mowiac juz o czytaniu tego topiku po slubie...
|
|
#993 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Racja, jeden dzień nie czytałam i conjajmniej dwie strony do nadrobienia. Mój TŻ tez Michał Monika i Michał, mnie się podoba brzmienie )Co do spowiedzi, to ja jak chodzę, w sumie dwa razy w roku, to się spowiadam ale trafiam na spoko księży, którzy o tym rozmawiają ze mna i czasem nawet powiedzą coś tak mądrego i od serca, że zaczynam się zastanwiać, czy może nie warto wytrzymać do ślubu ale po tygodniu zapominam o moim pomyśle Jesli chodzi o intercyze, to nawet nie przyszło mi na myśl, żeby ja spisać, może dlatego, ze razem mieszkając mamy wspólną kasę i wspólnie zaczynamy się dorabiać.
27.06.2009 Cudowny Dzień Edytowane przez Taverney Czas edycji: 2008-03-17 o 22:05 Powód: domknięcie cytatu |
|
|
|
|
#994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#995 |
|
Wtajemniczenie
|
Monika i Wojciech
![]() co do spowiedzi ehh tez mialam przeprawe, nie dostalam rozgrzeszenia, ksiadz sie zapytal czy dziele z moim partenerm loze i sto, powiedzialam, ze tak, ze mieszkamy razem, chcemy sie pobrac itp...na to on, ze jesli tak bardzo sie kocham to moj TZ powinien sobie kupic oddzielne lozko zebysmy nie spoali razem, i dal mi tylko blogoslawiensto nic wiecej- od tej pory nie bylam u spow bo nie chce mi sie wsyluchiwac takich rzeczy, na szczescie niedlugo bedziemy po slubie cywilnym wiec chyba wtedy juz sie czepiac nie beda ehhh
nasz ślub kościelny:15.08.2009 nasz ślub cywilny: 14.06.08. http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200712244225.png http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200603023238.png http://s9.suwaczek.com/20090815560716.png nasze maleństwo |
|
|
|
#996 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie chodze do spowiedzi od dłuzszego czasu. jakos nie mam takiej potrezby Pojde pewnie dopiero przed slubem (sa wtedy 2 spowiedzi)
dla mnie to wogóle jest glupie, spowiadanie sie ze sie spólzyło i ten żal za grzechY
|
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Ania i Szymon
|
|
|
|
#998 |
|
Zakorzenienie
|
Ania i Michał
![]() Pomysł związany z intercyzą, nawet nie przyszedł mi do głowy. Biorąc ślub, będziemy zaczynać od zera. ![]() A co do spowiedzi, to byłam ostatnio. O współżyciu, mówię zawsze, ale nigdy nie spotkała mnie jakaś niemiła rozmowa, z tym związana. Powiedziałabym nawet, że księża nie poruszają tego tematu, tylko rozmawiają o innym grzechu. Będać dzisiaj na rekolekcjach ksiądz, powiedział, że on 'nie wtrąca się' w niczyje sprawy, tylko robi swoje- spowiada. Ciekawa koncepcja. Po mszy i po tym co usłyszeliśmy, brat mi powiedział, jacy bezwzglęni mogą być księża, Jego koleżankę, podczas spowiedzi, pytał (sam!) czy "robi sobie dobrze" . Jak to usłyszałam to myślałam, że padne. ![]() Sentyment do rzeczy mam wielki, a suszonym kwiatom nie ma końca. ![]() Welonu też nikomu nie oddam.
|
|
|
|
#999 |
|
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o spowiedzi, to mam znajoma (ma 36 lat) i jest po teologii
powiedziala, ze w pewnym momencie myslała, ze straci sens spowiedzi itp, bo wiecie co robili księza czasami ?? No wiec jak były jakies tam imprezki to księza jak sie napiali to opowiadali najlepszy wypowiedzi ludzi podczas spowiedzi i sie z tego nabijali, ech..
|
|
|
|
#1000 |
|
Zakorzenienie
|
Temat spowiedzi zawsze budził wiele kontrowersji, co mówic, czego nie mówić, jak i z czego się spowiadać. Ja myślę, że to wszystko jest kwestią naszegu sumienia.
|
|
|
|
#1001 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1002 |
|
Wtajemniczenie
|
Ania i Dawid
![]() Ale skrobiecie. No kurczę muszę teraz coś napisać, bo później już tego nie nadrobię Intercyzy nie bierzemy pod uwagę, bo też zaczynamy od zera. Nigdy nie spowiadam się z seksu, bo musiałabym tego żałować, a nie żałuję. Robię to z miłości i nie wydaje mi się, żeby to był grzech. Z tym seksem jest różnie. Niektórzy księża uważają, że to grzech, a niektórzy mówią, że seks z ukochaną nam osobą nie jest wcale grzechem i nie należy z tego się spowiadać. I komu to wierzyć, skoro kościół jest jeden??PARANOJA. Chodzę do spowiedzi przed świętami, ale coraz częściej z niechęcią. |
|
|
|
#1003 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz to i tak mamy dobrze. W sredniowieczu bylo tak (z reszta to i teraz mozna przeczytac w 'Biblii'), ze spolkowanie z zona w dniu innym niz jej dni plodne bylo grzechem. Dlaczego? Bo tylko wtedy byla "czysta", bo byla zdolna do zajscia w ciaze. W inne dni byla nieczysta, bo albo miala miesiaczke, ktora uwazana byla za rzecz nieczysta, albo dni nieplodne, ktore tez uwazane byly za dni nieczyste, bo byla wtedy niezdolna do rozrodu
W zwiazkuz tym wspolzyjacy wtedy z nia maz sam byl nieczysty o iboje musieli sie z tej nieczystsoci spowiadac. Co jeszcze lepsze, podczas seksu, ktory odbywac sie mogl tylko noca malzonkowie zakladali specjalne ubrania z otworami na genitalia ![]() Inna ciekawosta jest fakt, ze dzis Koscil potepia antykoncepcje, ale pierwsza pigulke antykoncepcyjna, ktora wyprodukowana byla z ziol, stworzona byla przez zakonnice ponad 300 lat temu chyba...
|
#1004 | |||
|
Zakorzenienie
|
Anula, dzięki za słowa zrozumienia
. W sumie, moja siostra też mi powiedziała, żeby Michał również nie szedł na tę osiemnastkę, ale ja nie chcę, żeby potem ktoś mówił, że beze mnie to już sam nie może nigdzie pójść...Dziś była druga runda jeżdżenia po sklepach. Wybraliśmy kafelki do łazienki ![]() Cytat:
.Dziewczyny, z którymi mieszkałam przez 0,5 roku w Katowicach zwracają się do mnie po nazwisku Michała![]() Cytat:
Cytat:
Nie martw się, wiele osób ma ten sam problem. Ja kiedyś się z tego spowiadałam, ale w końcu stwierdziłam, że przecież tego nie żałuję, nie uważam za grzech kochanie się z człowiekiem, który będzie moim mężem. No, a do spowiedzi chodzę 2, 3 razy w roku. Przed świętami obowiązkowo
|
|||
|
|
|
#1005 |
|
Zakorzenienie
|
kurde dziewczyny nie mazna za wami nadazyc heheh
|
|
|
|
#1006 |
|
Zakorzenienie
|
bo im bliżej slubu tym wiecej emocji sie na udziela i wiecej piszemy![]() pomyślcie co to bedzie w 2009 roku ![]() ps. tak was czytam i chyba tylko ja tak nie chodze do spowiedzi (i mój TZ tez nie)
|
|
|
|
#1007 |
|
Zakorzenienie
|
Madzialenka12344321 My też nie chodzimy, ostatni raz byłam u spowiedzi przed bierzmowaniem, albo trochę później przy okazji któej już nawet nie pamiętam.
Sopowiadam się Bogu sama jak mam taka potrzebę, bez spowiedników. Rozmawiam z Nim w Kościele - jak mam potrzebę idę do Kościoła [pustego!!] siedząc na ławce rozmyślam i rozmawiam z Nim. [w zapełnionym kościele robi mi się słabo, jakbym miała klaustrofobię] Mój Tż tez dawno u spowiedzi nie był, jakieś 7 lat temu, jak trzymał chrześniaka do chrztu. Buziaki. |
|
|
|
#1008 | |
|
Zadomowienie
|
A ja zbieram się właśnie do lekarza
z wyrzutami sumienia, że nie ma mnie w pracy... Złapało mnie jakieś solidne przeziębienie i wszyscy kazali mi iść do lekarza. TŻ mnie zawiezie i będzie mi raźniej .Spowiadałam się ostatni raz przed bierzmowaniem. Może czasem mi smutno z tego powodu, ale przecież o wszystkich moich grzechach i tak wie Bóg. Jest wszechwiedzacy i wszechobecny, więc nic nie umknie jego uwadze... Wieczorem, gdy czuje jakas szczególną potzrebę modlitwy sama mówie wmyslach o tym, co zrobiłam złego i że żałuję... Czy ksiądz mi do tego potrzebny ?? Nie jest swiętym, to tylko człowiek i niczym się nie różni ode mnie. Co do seksu. Nie miałam okazji się wyspowiadac z tego. Jeśli pójdę do spowiedzi przed ślubem, to nie wiem, czy akurat o tym opowiem. Nie żałuję przecież. Czy do tego zalicza się również erotyczny masaż na ukochanym, miłość francuska, rozmowy o seksie? Z tego wszystkiego mamy się spowiadać?! Cytat:
Wtedy również nakazano życ wszystkim duchownym w celibacie. Tylko dlatego, że mając rodziny mogli przepisać na nie swoje ogromne majątki. A tak zostawały one nadal we władaniu kościoła i nikt nie miał prawa ich tknąć . Sprytne posunięcie, które do tej pory ciągnie się za kościołem. Niedawno czytałam, że w jednym z państw Ameryki Południowej (Brazylia lub Argentyna) księża wystosowali pismo do Watykanu prosząc o zniesienie celibatu. Pinformowali również zwierzchników, że wyświęcają na kapłanów tzw. prawych/świętych mężów (nie pamiętam dokładnego okreslenia), czyli mężczyzn, którzy żyją w małżeństwie wiele lat, maja odchowane dzieci, są poważani w swoim środowisku i świeca przykładem. Watykan oczywiście mówi stanowcze NIE... Ale jestem pewna, ze w kościele nastapi powazny kryzys. to tylko kwestia czasu.Słyszałam również ostatnio, ze kościół posiada akcje firmy produkującej broń i jakiegoś koncerny farmaceutycznego, który produkuje m.in. pigułki antykoncepcyjne . Urocze...
|
|
|
#1009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nasze imiona to Marta i Wojtek
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczęta.
Stęskniłam się za Wami, nawet nie wiedziałam, że można się tak przywiązać do wątku ![]() W niedziele był bardzo ciężki dzień. Dużo z Mariuszem rozmawialiśmy, wyrzuciłam wszystkie moje boleści. Dużo łez poleciało. Mam nadzieję, że się wszytko ponaprawia. Bardzo Go kocham. Dziękuje Wam dziewczyny za troskę. To dla mnie bardzo ważne. Najgorsze jest to, że ja nawet nie mam z kim porozmawiać. Mam jakieś koleżanki, ale niestety żadnej nie ufam na tyle, żeby nazwać ją przyjaciółką. Mam nadzieję, że będzie dobrze. |
|
|
|
#1011 |
|
Zakorzenienie
|
Scio to dobrze, że porozmawialiście, teraz to już powinno być lepiej
Śmiało pisz tu na forum i nie przejmuj się niczym, trzeba się wygadać, a jak się krępujesz tak na forum to pisz od którejś z nas na PW na pewno wysłuchamy Dziewczyny a jakie macie plany na święta? |
|
|
|
#1012 |
|
Raczkowanie
|
Sobotę spędzimy sami z TŻ, w niedziele jedziemy do jego siostry, i mamy
(ok 70 km od nas- na szczęscie ) resztę niedzieli i poniedziałek spędzimy u mnie w domku a jak to wygląda u Was?
|
|
|
|
#1013 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry wszystkim.
Cytat:
Co jest większym grzechem? ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#1014 |
|
Zakorzenienie
|
My w święta będziemy troszkę u mnie i troszkę u Tż. W pierwsze święto Tż przyjedzie do mnie, a w drugie pojedziemy do niego i zostanę u niego do wtorku, bo Tż ma wolne.
Po świętach jeśli dobrze pójdzie skończymy rezerwować wszystkie pozostałe sprawy i będziemy mogli odetchnąć. No i w końcu wezmę się za badania do pracy licencjackiej. |
|
|
|
#1015 |
|
Zadomowienie
|
Jak święta to tylko u babci
z TŻ-et się będziemy widzieć bo on m a rodzinkę w tej samej miejscowości co ja babcie także święta jak najbardziej razem
|
|
#1016 | ||
|
Raczkowanie
|
Wreszcie mialam chwile czasu nadrobic czytanie waszych postow i cos napisac. Wczoraj robilismy mala imprezke z okazji urodzin mojego TZ- bylo calkiem sympatycznie.
Fajnie bylo poczytac wasze historie poznania sie. Co do historii naszej milosci: poznalismy sie w akademiku. Na poczatku na moje pietro wprowadzil sie najlepszy kumpel Tz. A ze wtedy Tz z tym kumplem prawie wszystko robili razem Tz prawie caly czas u nas przesiadywal. Ja tez wtedy nigdy bym nie uwierzyla gdyby mi ktos powiedzial ze ponad 4 lata pozniej bede chciala za niego wyjsc za maz Wtedy jeszcze nie zaiskrzylo. Po paru miesiacach zwolnil sie pokoj na moim pietrze i TZ sie tam wprowadzil. Chodzilismy razem z innymi znajomymi z pietra do dyskoteki czy gdzies do pubu. No i tak z czasem cos zaczelam w nim widziec. Przy kolejnej wizycie w pubie zaczelismy razem tanczyc i sie przytulac i razem wrocilismy do akademika. A zebym jeszcze zaszla do jego pokoju to zapytal mnie czy chce zobaczyc jego nowy dywan (u nas w akademikach sa pojedyncze pokoje wiec nie bylo jakiegos problemu ze wspollokatorami). Jak widac nowy dywan poskutkowal ![]() Cytat:
Cytat:
![]() My na swieta jedziemy do rodzicow TZ. Jeszcze u nich nigdy nie bylam na Wielkanoc. Jutro rano wyjezdzamy. |
||
|
|
|
#1017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swego czasu tez czytalam o tym ksiazke. Ale tytulu nie pamietam, bo bylo to caaale wieki temu. Bardzo ciekawa jest historia medycyny. Dzis juz wiemy, ze ich odchody maja zwiazek, ktory ma dzialanie plemnikobojcze. ![]() A co do swiat to spedzam je z TZ i z dziadkami. Niestety nie z rodzinka, ktora jest na emigracji.
|
|
#1018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio???? O rany, odchody krokodyla, blah
|
|
|
|
|
#1019 |
|
Zakorzenienie
|
serio serio.
|
#1020 |
|
Zakorzenienie
|
o rany... niezle...
my z TZ w niedziele bedziemy na sniadaniu u moich rodzicow, po obiedzie jedziemy do jego, a w poniedzialek tak dla zrownowazenia - sniadanie u jego rodzicow, a po południu na chrzcinach u przyjacioł
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:01.

Nie minal jeszcze miesiac odkad mamy 2 czesc a juz mamy wypelniona 1/5 limitu postow (zaraz bedziemy mialy 1000 post a max. moze ich byc w watku 5000).

juz sie nie moge doczekac przyszlego lata.. fajnie bedzie wtedy poczytac nasze wczesniejsze wypociny...nie mowiac juz o czytaniu tego topiku po slubie...

i chyba nie pojde do spowiedzi az do spowiedzi przed slubem bo ksiadz mi powiedzial ze to nie ma sensu, ze nasza milosc to grzech itp :| zalamana, no ale w sumie to moja wina..
Nie martw się, wiele osób ma ten sam problem. Ja kiedyś się z tego spowiadałam, ale w końcu stwierdziłam, że przecież tego nie żałuję, nie uważam za grzech kochanie się z człowiekiem, który będzie moim mężem. No, a do spowiedzi chodzę 2, 3 razy w roku. Przed świętami obowiązkowo
(i mój TZ tez nie)

(ok 70 km od nas- na szczęscie