|
|
#3241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar II
Spoko
![]() Cytat:
Niestety moj szanowny promotor oprocz bycia totalnym bucem i prostakiem (acz utytulowanym) jest potwornym leniem i nie robi nic. Zero, null, nichts. Oddalam mu artykul do publikacji - nawet nie przeczytal i zapomial ze w ogole dalam bo byl bardzo zdziwiony kiedy zaczelam sie upominac o recenzje. Stanelo na tym, ze sie nie ukazal. 4 lata bez stypendium doktoranckiego i oczywiscie bez etatu - stypendium jest glodowe (500 pln? jakos na pierwszym roku) i nie mozna jednoczesnie pracowac. W ogole kwetsia pracy zarobkowej traktowana jest raczej jako RYSA w zyciorysie i co najmniej "chamski sport" , ze Kazika zacytuje ... Druga sprawa to odbycie "przepisowej liczby godzin dydaktycznych ze studentami" = czyli zapier.... za darmo na rzecz uniwerku (bez umowy itd - w ogole bez zadnych praw do czegokolwiek). Ja z przepisowych 180 przepracowalam 270 ale :przez pomylke" bo mnie laskawie dopisali poniewaz sie przyzwyczajono ze "mam godziny dydaktyczne ze studentami" - oczywiscie nikt za te nadprogramowe mi nie zaplacil. Perspektywy zatrudnienia na macierzystej uczelni w miedzyczasie zeszly na poziom - 1000 wiec jak na razie robi sobie papier "do kieszeni". Natomiast ciekawi mnie bardzo jakim cudem uczelnia wyliczyla ze wyksztalcenie 1 doktoranta kosztuje ja okolo 12 tys. zlotych - ciekawa jestem kto bierze tyle w lape i za co? Generalnie - uczelnia korzysta, katedra korzysta, doktorant MOZE skorzystac jesli bedzie obrotny lub bedzie mial dobre "plecy". Katasmerfa ogolem ![]() Nat
|
|
#3242 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przyznam szczerze że zawikłane to wszystko. Fajnie miec tytuł dr ale nie uważasz że w naszym kraju w zasadzie nie ma z tego powodu większych zarobków i przywilejów ze tak powiem ![]() Jak myślicie warto iść na studium i zostać technikiem usług kosmetycznych, trwa to dwa lata. W trybie zaocznym. Jestem po siłowni zdrowo zmęczona i jest mi z tym dobrze ![]() |
|
|
|
|
#3243 |
|
Zakorzenienie
|
Też mi się bardzo podoba
|
|
#3244 | |
|
czyli Endżi
|
Cytat:
|
|
#3245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nat, powody o których piszesz, to te, które wyleczyły MNIE z doktoratu. Marzyłam o nim pięć lat, jakoś tak wyszło, że nie wyszło, a pełen obraz studiów doktoranckich wyłonił mi się z opowieści koleżanek, które się dostały i same zrezygnowały. Na moim wydziale wyglądało to tak, że na 60 osób dosłownie parę dostało stypendium. Reszta musiała sobie poszukać pracy - a tak jak piszesz, na pierwszym roku nie wolno. I co ma zrobić taka osoba, która nie dostała stypendiu? Jak już na drugim roku koleżanki mogły iść do pracy, to zaczęły się inne schody- rzadko, kto chciał je przyjąć, były ogromne problemy z puszczaniem na zajęcia ( mimo, że uprzedzano pracodawców, jak się sprawa ma). I to mnie jakoś tak otrzeźwiło. Oczywiście, że doktorat to nobilitacja, prestiż- i ja sobie doskonale zdaję z tego sprawę i zaprzeczać nie zamierzam Ale jak sobie uświadomiłam, że w wersji najczarniejszej nie dostaję stypendium, potem mam problem ze znalezieniem pracy przez resztę studiów, a na koniec uczelnia mi mówi, że nie ma dla mnie miejsca - to naprawdę ostudziło mój entuzjazm.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
|
#3246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)No i generalnie przyszedl nagle i niespodziwanie okres gdzie moj dyplom sie przydal, gdzie ktos go docenil. Wiec to nie jest tak, ze nie warto. Warto sie ksztalcic, dla samego siebie ... pieniadze to mily dodatek. |
|
|
|
|
#3247 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Nie mowie o aspiracjach osoby, czy uczy sie żeby mieć więcej kasy czy dla samego siebie, fajnie, ze są osoby które chcą i dążą do zrobienia dr, ja tez nie wiem czy po mgr będę miała prace w zawodzie,ale studiuję po to aby miec tego mgr i pewnie podobnie jest z tymi co robią dr. Szkoda tylko że nie jest to doceniane, na uczelniach jako wykładowca nie zarabia się zbyt wiele, a w innych zawodach tez tak sobie ![]() Cytat:
Straszne to jest ze ludzie ambitni szybko tracą swój entuzjazm przez taki oto system ale sie nie dziwę ani trochę. Szara polska rzeczywistość. |
||
|
|
|
#3248 | |||
|
Wiedźma
|
A wiesz... Ja nigdy nie upierałam się, że jestem normalna.
Dla przyjemności. ![]() Cytat:
![]() Dlatego właśnie odpuściłam mimo iż przekonywano mnie, że powinnam zostać na uniwerku. Byłam w tym czasie bez mieszkania i bez samochodu, miałam widoki na bardzo wysokie stanowisko kontra doktorat, który nie wiązał się z perspektywą zarabiania kokosów ani natychmiast, ani w przyszłości. Jeszcze do tego mój Miły podówczas zmieniał pracę. Teraz mogłabym sobie pozwolić na zajęcie się sobą i dlatego wraca do mnie ten pomysł. Cytat:
Choć oczywiście ciut inaczej to wygląda kiedy jest się doktorem nauk medycznych (tu rozwój jest konieczny) albo ekonomicznych na przykład (bo to akurat przekłada się na zyski). Cytat:
Zawód z perspektywą, w razie potrzeby masz w ręku fach, na który zawsze jest popyt, a dwa lata nauki to przecież pestka. Szczególnie jeśli kogoś te tematy interesują.
|
|
#3249 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Na razie jednak będę próbować sie dostać na dobra uczelnie aby robic mgr a potem mam nadzieję zaszczycić swoja obecnością niebieskie szeregi ![]() |
||
|
|
|
#3250 | ||
|
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
||
|
|
|
#3251 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
architektura, budownictwo, romanistyka ![]() O doktoracie... powiedzmy, że myślę. Mój kolega z roku z magisterskich jest już na II roku doktoranckich. A zawsze mi się wydawał jakiś lekko upośledzony... ![]() Cytat:
![]() Ooooo! ![]() Mowisz, że indywidualnie jest ciężej? ![]() Yyyyyych. Łokropność Fajnie, że to już za Tobą...
|
|
#3252 |
|
Czekam na Ragnarok
|
Truskawko - wklejam tutaj zdjęcia, bo na "Czym dziś pachniesz" dziwne by wyglądały.
Kupiłam sobie najzwyklejsze buty, a teraz czaję się jeszcze na baletki i jakieś takie zadziorne conieco Mianowicie jakieś botki do kostki, zapinane na zameczek, na wyższym obcasie, ale w miarę grubym.Pierwsze zdjęcie jest moich prostych bucików a reszta to styl jaki szukam - ale czarne i na obcasie max 7,5cm.
|
|
|
|
#3253 |
|
Zakorzenienie
|
Co za dzień
TŻ zadzwonił o 12.00 czy mam coś przeciwko żeby była u nas dziś telewizja ![]() Na szczęście już po wszystkim
|
#3254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Np. w mojej dziedzinie i w moim zakładzie pracy ta różnica by wyniosła +150% pensji. Niestety nie nadaję się do pracy z studentami bo po zajęciach zawsze miałam ochotę ich rozszarpać, wiec doktoratu nie zrobiłam. Cytat:
A botków ja po prostu nie trawie dla Mnie to są "fujowe" buty i prawie stawiam je na rożni z białymi kozaczkami. No ale ja jestem freekiem który lubi ciężkie obuwie galnowate.
|
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt ze zdarzaja sie przypadki gdzie lasencje ida na studia meza zlapac i z trudem dobrna do mgr jesli w ogole. Jak ktos idzie na studia TYLKO z pasji to albo ma bogatych rodzicow albo jest idealista i dosc malo wie o zyciu. No chyba ze ma sie inny plan w zanadrzu Plusem obecnie jest to ze mozna miec niezla prace niezaleznie od wyksztalcenia - wystarczy miec wyzsze, niekoniecznie kierunek musi zgadzac sie z wykonywanym zawodem (sama znam kolesia po filozofii, ktory obecnie wymiata w audytach finansowych w miedzynarodowej korporacji ) Co do mojego doktoratu - ja mam 2 powody: 1. moj promotor sam mnie chcial i zachecal 2. wraz ze mna studia skonczyl pewnien "pustak" - dziewczyna tak bezdennie glupia jak czarna dziura, reagujaca na wszystko co sie do niej mowi histeryczno-dziecinnym chichotem, a najwiekszym zmartwieniem panny bylo czy jej z buzi nie smierdzi ziolkami na przeczyszczenie (no bo wazyc wiecej niz 30 kg to zgroza) albo to ze lakier w ulubionym rozu nie pasuje do sukienki (spac nie mogal przez tydzien). Owa panna w bolach urodzila prace magisterska i zdobyla tytul magistra - ja magister i ona magister. Moze i zycie wszystko zweryfikuje ale mnie to pojechalo po ambicji. W normalnym kraju, jakim nasza Pyrlandia nie jest i nigdy chyba nie bedzie, wyzsze kwalifikacje przekladaja sie wymiernie na wyzsze zarobki. Oplaca sie studiowac, zdobywac wyksztalcenie i szkolic, rozwijac bo za tym ida korzysci - nie tylko intelektualne. A wracajac do studiow samych w sobie - zwykle jest tak ze student nauczy sie na studiach tyle ile sam wysilku w to wlozy. I tu juz nie bede sie rozwodzic nad watpliwa jakoscia ksztalcenia na niektorych uczelniach - panstwowych tez. Ja np. bardzo sie przykladalam do prowadzonych zajec i stralam sie przekazac jak najwiecej i jak najwiecej nauczyc i wymagac odpowiednio duzo - co z tego jak sa ludzie, ktorzy i tak sprawe oleja i stwierdzaja ze wystarczy im "zal"? Niektorzy poszli na studia jakos skonczone glaby i skoncza je niewiele madrzejsi. Sabbath - ja fach jako taki zdobylam na studiach magisterskich i podyplomowych i utrzymuje sie z tego z powodzeniem od jakis 10 lat. Gdyby nie to czekalaby mnie orka na panstwowej posadzie za psi pieniadz i w atmosferze pogardy dla mojej osoby i zawodu. Doktorat chce skonczyc bo wlozylam w to duzo wysilku i wlasnych pieniedzy (o tak, tak) - zbyt duzo by puscic to na sam koniec. No i poza tym wiem ze tata by sie ucieszyl. Dr mi raczej nie przeszkodzi w zyciu nawet jesli dyplom bede mogla sobie zwinac w rurke i wsadzic miedzy posladki. To czego sie w miedzyczasie nauczylam - zostaje.Nat
|
|
#3256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do mnie tv nie przychodzi. Zdradz szczegolik ![]() Hm - cos o pracy, Glowniejszy.. hm.. to taki mily starszy koles, nie dziadek ale taki w srednim wieku. Czy jak to tam sie mowi. Czasem to az mam ochote sie nieprofesjonalnie zasmiac pryskajac herbata z pyska jak slysze jego teksty. Np - w malej kuchence o pewnej godzinie, tuz przed rozpoczeciem pracy gromadza sie tlumy u czajnika robiac sobie kawe. Ostatni wyczailam moment ze bylo pusta i korzytalam w najlepsze ze spokoju kiedy to Glowniejszy z jednym z menagerow wchodzi i rzecze 'o jak to milo zobaczyc kogos ladnego z rana' jak skonczyl toz danie wszedl inny kolo a on dodaje 'no i znow brzydki' ja tak , zabralam ten kubek i nara pieczara.Dzis przynosi mi gazetke nasza firmowa, gdzie to moje nazwisko umieszczone, ze dostalam awans. On 'no ale nie zalapalas sie na zdjecie' ja 'to dobrze bo laliby ze mnie w kantynie' (wiem co mowie, bo z tych gazetek to sie prawie sika w gacie) on 'eee zeszlo by dwa razy wiecej kopii' ja znow ![]() ja sie czuje..hm... glupio? to niby mile ale ja jakos wolalbym nie slyszec tego. No chyba, ze slowa te plynelyby z ust sobowtora Alexiego Laiho
|
|
|
|
|
#3257 |
|
Zakorzenienie
|
Nat podoba mi się twoje podejście - bo ja niestety im dalej od dyplomu, tym bardziej mam przeświadczenie, że na guzik on mi się przydał- w sensie rozwoju zawodowego. Bo to, że się przydaje, to fakt - chcoćby na to, że mogłam iść na podyplomówkę. Tylko w obecnym momencie życia, pytam samą siebie, co mnie do jasnej ciasnej podkusiło iść na kierunek, na który poszłam
Zaczynam tego szczerze żałować. Nie wiem jakimi jak mrzonkami i mitami żyłam 7 lat temu. I jeszcze ostatnio przeczytałam, że dla humanistów nie ma innej rady, tylko się przekwalifikować, inaczej pracy nie znajdą. Wiem, wiem, skończony kierunek nie ogranicza możliwości życiowych, wszystko zależy od nas, naszej kreatywności, też mi to mówią. Nie umniejsza to faktu, że czasem mam wrażenie, że coś zrobiłam nie tak, że mogło być ciekawiej i inaczej- a już tego nie naprawię.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
|
|
#3258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jam po filologii, uczona by uczyc - nie pracowalam w zawodzie z wyjatkiem praktyk ani miesiaca. Tera moje praca zawiera w sobie elementy biznesu, IT, projektowania, negocjowania itp czyli niczego czego sie nauczylam. A dali mi szanse, wystarczylo im, ze mam wyzsze wykstalcenie i, ze jakies 10% mojej pracy z PL ma sie jakos do tej obecnej. |
|
|
|
|
#3259 |
|
Zakorzenienie
|
Hecate- tak, są plusy, u mnie też patrzą, że mam wyższe wykształcenie, co, jak pisałam wyżej, jest przepustką do dlaszego wykształcenia, niektórzy patrzą na to, że skończyłam uniwerek ten a nie inny... Tylko jakoś nie mogę dla siebie niszy znaleźć, swojej "działki", "ogródka" i bardzo mi z tym źle i przez to mam właśnie czasem wrażenie, że ja nigdzie nie pasuję.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3260 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
- z marketingu (a konkretnie z różnic kulturowych ), a drugi z psychologii (no, tu mogę mieć magistra, ale na dzienne się nie dostanę, bo mam 4 z matury z polskiego, a ministerstwo nie chce mi pozwolić zdawać po raz drugi, bo mam starą maturę... , więc jestem na przegranej pozycji). Z psychologii podejdę chyba w tym roku - może się uda. Z marketingu muszę poczekać, bo na razie nie mam kasy na studia (a są platne )... Poza tym chcę wtedy prowadzić badania dość szeroko zakrojone, więc dobrze byloby móc je sfnansować np. pieniędzmi z UE - sama nie mam szans.Ale jeszcze mam trochę czasu ![]() Cytat:
Oooo, a co chcieli od Was??
|
|
#3261 |
|
Zakorzenienie
|
Znacie jakąś skuteczną maść na blizny? Cepan nie działa i śmierdzi cebulą, myślałam o żelu Contratubex, albo jeszcze czymś innym. Co na was podziałało?
|
#3262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zartuje Nat
|
|
#3263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nat myslisz ze nas tez wezma do tego programu![]()
---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
|
|
|
#3264 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedyś mialam jeszcze no-scar, ale C. lepszy Cepanu nie używalam.
|
|
#3265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marta przyjde na nauki "Pani domu"
|
|
|
#3266 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem - trzeba Strachulca wypytac.
Nat
|
#3267 | ||||
|
Wiedźma
|
Cytat:
Dla tytułu? Skoro zdecydowałaś, że warto podjąć ten temat, to pamiętam, jak pisałaś o tym, że całe szczęście pomalowałaś rzęsy pogrubiającym tuszem więc udało Ci się przekonać wykładowcę, żeby nie wpisywał niedostatecznych. Czyli nie o wiedzę chodzi, bo przecież nie dla wiedzy prowadzi się takie negocjacje. Widzisz... Możesz czynić ludziom zarzut z tego, że uczą się po to, żeby potem mieć dobrą pracę, czy też z tego, że trudno im pogodzić naukę z pracą zarobkową, ale część osób studiujących, czy to na studiach magisterskich, czy doktoranckich jest już na własnym utrzymaniu i wówczas perspektywa dobrze płatnej pracy dającej szansę na kupienie jedzenia czy mieszkania staje się ważna. To wspaniale, jeśli można tę perspektywę troski o codzienny byt od siebie oddalić o parę lat studiów magisterskich ![]() Dlatego żadna z nas nie chciała chyba napisać tego, że porzuca samorozwój. jedynie to, że można się rozwijać mniejszym kosztem (psychicznym i materialnym) iż szarpanie się z robieniem kolejnego papiera. Tak myślę. Ale mogę się mylić. Proszę więc o ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu. Nie wiem, czy jest ciężej, ale na pewno trudno pogodzić pracę po kilkanaście godzin dziennie z weekendami włącznie plus częste wyjazdy ze zdobywaniem wiedzy, ślęczeniem w czytelniach, prowadzeniem badań i systematyzowaniem ich wyników. Przy normalnym toku studiów człowiek jednak w jakiś sposób musi wygospodarować czas na poświęcenie go uczelni. Cytat:
Znam ten ból. Ja bym chciała, żeby studenci traktowali wykładowców poważnie (i wykładowcy studentów tak samo). Nie ma przymusu ani wykładania na uczelni, ani kończenia studiów wyższych. Cytat:
W moim przypadku jest dokładnie tak samo. Z perspektywą włącznie. Cytat:
![]() Uda Ci się. A potem pogadamy o tym egzemplarzu do biblioteki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3268 | |
|
Czekam na Ragnarok
|
Cytat:
![]() Mi się niedawno zaczęły podobać - szczególnie te noski jak dziób zeberki (ptaka) Białych kozaczków nie znoszę, w ogóle nie lubię tego koloru i nie noszę (oprócz skarpetek i jednych adidasów).Wy o doktoratach... magistrach... a ja licencjatu porządnie zacząć nie potrafię (w tym roku przewiduję trzecie podejście) . I szczerze, to mi się wcale a wcale nie chce, fajnie, gdyby mi z nieba zleciał Lubię pracować. Tylko tak jak Nat napisała, wykształcenie jest potrzebne, żeby więcej zarabiać. Ja nie mam, więc zarabiam tyle ile zarabiam... Rachela - znalazłam już chyba wszystkie utwory z teledyskiem z Peter Pan'a i je po kolei oglądam Jakie to rrromantyczne - trochę mi brakuje takich czułości
|
|
|
|
|
#3269 |
|
Zakorzenienie
|
Fenris, mnie ten film "napadł" z tych samych chyba powodów. Jakąś mam romantyczną chandrę, w sumie to nie miałabym nic przeciwko jakiemuś do bólu przewidywalnemu romansidlakowi. Nawet mam kilka ulubionych: Cinderella Story i 10 Things I Hate About You (nie pamiętam polskich tytułów niestety).
Pozostaje mi obejrzenie po raz n-ty Peter Pan (tu znam polski tytuł, ale wolę oryginalny, bo i tak film po angielsku oglądam). Kurna, źle mi.
|
#3270 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:10.

, zabralam ten kubek i nara pieczara.
Nat myslisz ze nas tez wezma do tego programu