|
|
#181 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
|
|
|
|
|
#182 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Wiadomości: 1 128
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
Wiekszosc sztuczek kulinarnych zostalo juz opisane. Ja ze swojej strony dodam jeszcze info na temat gotowania brokulow. Otoz wkladamy brokuly do goracej wody (dopiero co przegotowanej) nie gotujacej!!! i przykrywamy przykrywka az zmiekna. Mozemy miec pewnosc, ze szybko beda miekkie, zachowaja ksztalt, zapach i sie nie rozleca bo wiadomo, ze sa bardzo delikatne. Kolejna sztuczka to dodanie goracego mleka do masy ziemniaczanej na placki ziemniaczane (pisalam o tym w watku o tychze plackach). Mleko spowoduje, ze po upieczeniu placki beda zlote i nie sciemnieja. Jak sobie cos przypomne to dorzuce
__________________
CaRpE DiEm ![]() |
|
|
|
|
#183 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Przeczytałam tylko część wątku, więc to może już było. Jak gotuje mleko zawsze wsypuję cukier - mleko nie wykipi.
|
|
|
|
|
#184 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
No to ja mam taką radę- dla osób smażących we frytownicy
Żeby usunąć brzydki zapach z tłuszczu (np. po rybie) , należy wsadzić do niego 2 kromki chleba i natkę pietruszki. Podobno działa
|
|
|
|
|
#185 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
SPOSOB NA KASZE NIEPRZYPALONA NA SYBKO
jak juz wchlonie wode to zestawic z ognia owinac w stara gazete (oczewiscie w garnczku) i pozniej w koc a dojdzie nieprzypalona Edytowane przez abram Czas edycji: 2007-11-17 o 22:04 Powód: bledy ort |
|
|
|
|
#186 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Problemy w kuchni...
Nie znalazłam takiego wątku, więc zakładam swój
Jesli macie jakis problem z gotowaniem, pieczeniem etc.piszcie!! Mozemy sobie wspolnie doradzac, co Wy na to? Ja np. dopiero sie ucze i wskazowki bardziej obytych osob beda dla mnie bardzo cenne No to moze zaczne: W przepisach na ciasta czesto jest cos takiego jak ucieranie masła z jajkami,cukrem, maka itp.na masę... A czy cos zlego sie stanie jesli maslo rozpuszcze i dodam do niego te skladniki mieszajac mikserem?Tak nieraz jest w muffinkach i wychodzi ok!! To samo jesli mam ubic bialka na sztywna piane...No nie jest to takie latwe( mam na mysli tak sztywna piane, ze gdy podniose trzepaczke do gory, to piana z niej nie spadnie)...Wymaga troche czasu...i sily... A gdybym to mikserem ubila? Nie bedzie tego efektu? Czekam na Wasze rady!!
__________________
|
|
|
|
|
#187 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy w kuchni...
Cytat:
ja zawsze robie mikserem i wychodzi tak jak normalnie recznie... p.s swietny pomysl z tym watkiem!!!
__________________
|
|
|
|
|
|
#188 | |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Problemy w kuchni...
Cytat:
A z tym ucieraniem masla? Uwazacie ze moge rozpuscic i potem dodac skladniki? Bedzie ok?
__________________
|
|
|
|
|
|
#189 | ||
|
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Problemy w kuchni...
jak zwał tak zwał ale wątek na ten temat jest :
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...henne+sztuczki
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
|
|
|
|
#190 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-04
Lokalizacja: gdzieś :)
Wiadomości: 7 212
|
Dot.: Problemy w kuchni...
a co do ubijania piany to jeszczee wczesniej wsypuje sie szczypte soli, aby sie szybciej ubilo
|
|
|
|
|
#191 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 9 934
|
Dot.: Problemy w kuchni...
ja mam problem - nie umiem ugotować NIC... Wszystko to dla mnie czarna magia - wszystko jest albo rozgotowane albo niedogotowane, spalone na zewnątrz, a surowe w środku, ciasto nigdy nie chce się zagnieść itp itd
a te wszystkie książkowe szczypty, porównywanie konsystencji, pieczenia aż się zarumieni i gotowania aż się ugotuje doprowadzają mnie do czarnej rozpaczy ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#192 | |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2008-02
Wiadomości: 100
|
Dot.: Problemy w kuchni...
Cytat:
Mi nie wychodzą żadne bardziej skomplikowane potrawy, zawsze coś zepsuję.
|
|
|
|
|
|
#193 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy w kuchni...
Cytat:
no to jest nas wiecej...
__________________
|
|
|
|
|
|
#194 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Problemy w kuchni...
karolinko, nie musisz rozpuszczać masła do ucierania, wystarczy jak dodasz składniki tak, jak kolejno podają w przepisie, a masło podzielisz nożem na mniejsze kawałki i mikser da sobie z tym radę.
Z kolei jak rozpuszczasz masło i dodajesz jajka, pamiętaj, aby masło było ostudzone, bo jajka mogą się ściąć. |
|
|
|
|
#195 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Tzn.nie chodzilo mi o to, zeby maselko do rzocierania rozpuszczac
Chodzilo mi o to czy to zrobi duza roznice?Bo np.mialam przepis na muffinki gdzie maslo wlasnie sie do postaci plynnej rozpuszczalo, a potem suche skladniki dodawalo...
__________________
|
|
|
|
|
#196 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Wiadomości: 6 678
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
no pewnie różnicy nie ma... ważne, żeby się grudki nie robiły a cukier dobrze roztarł, chyba że dodajesz cukier-puder.
|
|
|
|
|
#197 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Lokalizacja: z domku :)
Wiadomości: 9 691
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
A mam jeszcze taki problem...Jak robie jakies ciasto lub muffinki, mimo ze rozprowadzam ciasto w formie rownomiernie, to ono rosnie mi jakos krzywo!!
Tzn.od zewnetrznej strony formy powstaje zaglebienie szerokie na ok.pol cm!! Wiecie o co chodzi?? Co moze byc powodem?I jeszcze jedno...ciasto nie wychodzi mi takie fajne puszyste, tylko troche twarde...A robie tak jak w przepisie jest...Co poradzicie?
__________________
|
|
|
|
|
#198 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-05
Wiadomości: 447
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
No to ja mam pytanie o sztuczkę z pogranicza kulinarnych
![]() Jak usunąć z rąk zapach czosnku, cebuli itp po krojeniu tych rzeczy? Lubię czosnek i często go dodaję do potraw, ale jak potem ręce mi nim pachną to nie jestem zadowolona
__________________
MŻ - WR!!! |
|
|
|
|
#199 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2007-12
Wiadomości: 9 934
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
|
|
|
|
|
#200 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-01
Lokalizacja: UK
Wiadomości: 12 786
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Aby makaron nie posklejał się w czasie gotowania, do wody dolewam trochę oleju.
Żeby gotujące się jajka nie popękały i wypłynęło z nich białko, dodaję szczyptę soli i odrobinę octu (nie można z nim przesadzić, bo gotujący się ocet strasznie... śmierdzi (sprawdziłam i nie polecam)
|
|
|
|
|
#201 |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki:)
Ciekawy wątek
wprawdzie wszystkie znane mi sztuczki juz zostaly opisane ale przypomnialam sobie jeszcze coś.. - Aby śmietana nie zwazyla się kiedy dodamy ją do zupy, najpierw do malej miseczki wlewam śmietanę po czym zalewam ją kilkoma łyzkami zupy, dobrze mieszam i wtedy dopiero wlewam do garnka. - Klusek makaronowych nie hartuję zimną wodą tak jak często się robi, poniewaz wtedy sie sklejają i nie mają zbyt ladnego wyglądu. Po prostu kluski przekladam do sitka i wtedy polewam je odrobiną oliwy . - Zawsze dodaję szczyptę soli do bialek i do jajek rowniez - Zamiast uzywac bulki tartej do posypania wczesniej posmarowanej maslem blachy, mozemy uzyc tez mąki. - Kiedy zapalę już cos zapałką, zamaczam jej płonący koniec w wodzie. Wtedy nie rozchodzi się smród jak po zgaszeniu jej dmuchnięciem. - Najpierw z mlynka np: do kawy wysypuję resztki a potem wycieram wilgotna sciereczką. Wtedy mozemy go ponownie uzyc do zmielenia czegos innego
|
|
|
|
|
#202 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-10
Wiadomości: 107
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Moczyc nasiona straczkowe przed gotowaniem ok dnia w wodzie (po ugotowaniu mozna zamrozic na zas). Chodzi o to , ze nie tylko szybciej sie gotuja ale przede wszystkim, ze kilkatrotnie wzrasta w nich ilosc witamin.
|
|
|
|
|
#203 |
|
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-07
Wiadomości: 171
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Wracajac do ucierania masla, dlaczego w przepisach raz jest ze maslo a raz ze margaryna??? Moja mama zawsze uzywa kasie i ja w sumie tez sie tak przyzwyczailam. Czy jest jakas roznica i czy jak jest napisane, ze dodac maslo to moge bezkarnie uzywac kasie??
|
|
|
|
|
#204 |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2006-08
Lokalizacja: Waterford, Irl
Wiadomości: 1 444
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
super trick od teściowej dotyczący smażenia naleśników: obieramy i kroimy na pół surowego ziemniaka. na spodeczek wylewamy troszkę oleju, w ziemniaka wbijam nóż i zamaczam go w oleju (oczywiście płaską stroną). używam ziemniaka umoczonego w tłuszczu żeby nasmarować patelnie, tłuszcz sie równomiernie rozprowadza, nie użyjemy go za dużo więc i zdrowiej i mniej tucząco
a naleśniczki są zawsze super - polecam!
__________________
don't make a photograph - just take it ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229365 |
|
|
|
|
#205 | |
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 2 476
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Cytat:
a to bardzo wazne. No i mix smietankowy to tez nie maslo. Prawdziwego masla raczej juz nie mozna dostac ale czasami to nie robi roznicy a czasami robi ogromną
|
|
|
|
|
|
#206 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2007-05
Lokalizacja: Gdańsk/Trones
Wiadomości: 1 996
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#207 |
|
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2011-08
Wiadomości: 1
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Ja mam patent na inną pomidorówkę! Zanim do wywaru dodamy przecier podsmażmy go na patelni. Pomidorowa ma wtedy świetny smak!
|
|
|
|
|
#208 | |
|
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2009-12
Lokalizacja: Zielona Góra
Wiadomości: 1 717
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Cytat:
z pomysłu ziemniaczanego skorzystam, jest świetny
|
|
|
|
|
|
#209 |
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
a ja stosuje metodę najprostszą - kupilam pedzelek do ciasta i uzywam go równiez do rozprowadzania oleju cienka warstwa na patelni. Polecam kupno kosztuje pare zlotych a zawsze przyda sie w kuchni rowniez do innych celów.
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi" Nasz Filipek jest z nami od 19.04 |
|
|
|
|
#210 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze kuchenne sztuczki
Cytat:
Świetny wątek.Żeby pomidory z puszki nie były kwaśne można dodać cukru lub/i startego ziemniaka. Żeby masło na patelni się nie przypaliło, należy je topić na oleju.
__________________
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.




![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)











Mi nie wychodzą żadne bardziej skomplikowane potrawy, zawsze coś zepsuję.
Tzn.od zewnetrznej strony formy powstaje zaglebienie szerokie na ok.pol cm!! Wiecie o co chodzi?? Co moze byc powodem?

