|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1441 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
ja noszę normalnie, chociaż jak zostaję akurat w domu, to zdejmuję, żeby odpoczęły mi oczy. Na szczęście przeziębienie nie sprawia, że oczy mi łzawią, bo wtedy trzeba będzie je zdjąć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1442 |
Zakorzenienie
|
Mialam wczoraj te soczewki na oczach i efekt niesamowity
![]() ![]() ![]() ![]()
#1443 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na http://www.soczewkikontaktowe.pl/art...72pytania.html znalazłam coś takiego Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2008-03-16 o 14:28 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1444 |
Zakorzenienie
|
lalaith, to ja proponuję zrobić tak: założysz rano soczewki, ale weźmiesz ze sobą pojemniczek do nich (do środka nalej płynu, żeby nie nosić go ze sobą) i etui z okularami i jak tylko poczujesz dyskomfort, to w łazience zmienisz je na okulary.
Wszystko zależy od tego, jak się będziesz czuła. |
![]() ![]() |
![]() |
#1445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiesz co ja już nosiłam soczewki w czasie choroby, kiedyś jak jeszcze ktoś mnie nie oświecił że tak się nie robi, bo żaden z okulistów nie powiedział mi że nie wolno i się w ogóle nad tym nie zastanawiałam! A co do dyskomfortu to zwykle go nie odczuwam jak jest ku temu jakiś powód, a jak go czasem odczuwam to bez żadnego powodu, dziwne to jest :/ Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2008-09-19 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1446 |
Zakorzenienie
|
lailath, ano dziwne, ale kto tam nadąży za oczami
![]() Pamiętaj tylko o czystych łapkach przy ściąganiu soczewek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1447 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - ja przez tydzień nie nosiłam, bo się rozchorowałam w sobotę
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1448 |
Zakorzenienie
|
Eno, wydmuchać to się nie da
![]() ![]() A w ogole to niech ktos spyta okulisty o to noszenie soczewek podczas choroby jak pójdzie z wizytą, bo to jest niejasne. Mi na przyklad żaden okulista nigdy o tym nie powiedzial, a powiedziala mi ze nie wolno kolezanka, ktora wiedziala nie wiem skad. Dla mnie bardzo uciążliwe jest chodzenie w okularach bo mam dużą wadę, rozumiem że jakbym była tak chora żeby nie wychodzić z domu to bym ich nie ubierała w ogóle, ale aż tak chora nie jestem |
![]() ![]() |
![]() |
#1449 |
Nie depcze krokusów
|
Też jestem ciekawa czym to jest spowodowane oprócz tego, że podrażnieniem, łzawieniem czy wysychaniem oka. Może zwiększa się podatność na infekcje albo zmienia skład łez? KTÓRA Z WAS IDZIE NIEDŁUGO DO OKULISTY I ZAPYTA? Będziemy dźwięczne
![]() EDIT: Świetnie się czuję w Oasysach. Żadnej mgiełki w ciągu dnia ani suchości oka, przy zdejmowaniu szkła prawie tak samo nawilżone jak przy zakładaniu (Advance pod koniec dnia wydawały mi się takie plastikowe), oczy niepodrażnione, białe, bez żyłek. Po tygodniu chorobowego obydwie założyłam za pierwszym(!) przyłożeniem do oka, ściągnęłam po minucie każdą.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-03-17 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#1450 | |
Wtajemniczenie
|
>>tytulem wstepu: ostatnio na kontroli u okulisty byla promocja i dal mi okulista na wyprobowanie ACUVUE OASYS. Byly dosc komfortowe. Miekkie i sie skladaly na palcu ale za to jak zakladalam byly zawsze idealnie czyste i nie musilam ich na palcu przeplukiwac.
Na codzien trzymam sie PURE VISION. Ale jakos moje oczy nie umia ich juz scierpiec ![]() ![]() ![]() ![]() >>Rozwiniecie: Blagam Was rodacy o pomoc! ![]() chce na 2mies. zmienic soczewki z PURE VISION na inne miesieczne (a nuz przejda mi te objawy i bede mogla do nich wrocic) i myslalam wlasnie o ACUVUE (wiem ze sa 2tyg, okulista mi je polecil jako "miesieczne") tylko nie wiem czy brac sie za Advance czy OASYS. Chodzi mi glownie o BC (krzywizne). Mianowicie w: Pure Vision BC=8,6 Oasys BC=8,4 I oba rodzaje mi pasowaly a tu nagle ogladam na all. : Adwance BC=8,3 i 8,7 ![]() Co o tym myslec? czy to jakas duza roznica czy brac krzywizne piersza lepsza? (jedyny + to to ze mam chyba dosc wymiarowe galki oczne ![]() Cytat:
A moze polecicie mi jakies inne miesieczne? ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1451 |
Nie depcze krokusów
|
meggara - mam małe doświadczenie i duże oczytanie, szkła miałam na oczach zaledwie kilkanaście razy. Mimo to czuję, że Oasysy lepiej się noszą niż Advance! Bałam się ich, bo czytałam, że podrażniają oczy. Jednakże ja mam - nawet po zdjęciu, a trochę w tym oku grzebię - oczy cały czas bielutkie, a soczewka po zdjęciu nie jest jak sucha folia, tylko świeża prawie jak po założeniu. Każdą zmianę szkieł należy konsultować z okulistą, więc nic Ci nie zalecimy. W przypadku Oasysów krzywizna jest "uniwersalna", tzn. dzięki elastycznemu materiałowi potrafią dostosować się do różnych krzywizn w pewnym zakresie, nawet gdy ktoś ma nietypową rogówkę. Ichniejsze 8,4 bardziej mi przypasowało niż zalecone przez lekarza 8,7 Ac.Adv. Z innych często wymienialnych poleca się Optixy, typowo miesięczne, wysoce tlenoprzepuszczalne.
![]() |
#1452 |
Wtajemniczenie
|
dzieki Malla
![]() ![]() Takiej zmiany nie bede konsultowala z moim okulista bo i tak sam mi je polecil przy ostatniej wizycie. Jesli i one mi nie przypasuja przez dluzszy czas wtedy do niego zawitam. dzieki jeszcze raz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1453 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym się skłaniała ku Oasysom, mnie one podrażniają ale to nowa udoskonalona wersja Advanców więc po co brać starsze? A wiele osób je nosi i bardzo sobie chwali. Optixów nie polecam na podrażnione oczy, wprawdzie są fajne, ale to bardzo grube i sztywne soczewki i jakiś czas trzeba się do nich przyzwyczajać, a podrażnione oczy raczej nie będą miały ochoty na coś takiego. Możesz jeszcze wypróbować Proclear CooperVision, ja po wielu próbach soczewek różnych firm uważam je za najbardziej komfortowe, wiadomo że to sprawa indywidualna, ale to są bardzo cienkie, giętkie i śliskie soczewki od rana do wieczora i oczko praktycznie nie musi się do nich przyzwyczajać, idealne rozwiązanie dla osób które chcą czegoś delikatnego a np nie tolerują nowej generacji soczewek hydrożelowych. I KONIECZNIE zaopatrz się w dobre krople do oczu na soczewkę i chlap je jak tylko poczujesz coś nie tak, a jak Ci nie przejdzie to podrażnienie to przejdz się do okulisty żeby sprawdził czy z patrzałkami wszystko ok. Ja kiedyś miałąm podrażnioną rogówkę to musiałam oczka maścią smarować przez tydzień i przeszło, ale tydzień był traumatyczny bo bez soczewek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1454 |
Wtajemniczenie
|
![]() Proclear sa OK, co prawda troche za miekkie jak dla mnie, bo przyzwyczailam sie przez 2 lata do twardszych, ale delikatne, niewyczuwalne i wyjmowane wieczorem z oka nadal tak sliskie i wilgotne jak rano. Od kiedy je nosze nie mam zadnych problemow z suchoscia oczu, a pracuje w ostro klimatyzowanym miejscu, a kiedy nie pracuje to siedze w domu przed kompem ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1455 |
Raczkowanie
|
Ja własnie dzisiaj założyłam po raz pierwszy Proclear, wcześniej nosiłam soflens 66
Moje oczy przy poprzednich soczewkach były niezbyt ładne, przekrwione, suche. Pierwsze wrażenie z nowymi soczewkami - oczy nie sa zaczerwienione, ale mimo wszystko uczucie suchego oka trochę pozostało. Kropelki na niewiele mi pomagają, dosłownie na 5 minut, miałam GenTeal a teraz mam refrresh. No i niestety miałam po raz pierwszy problem ze zdjeciem soczewek i ich rozklejeniem :-( chyba przez to że Procleary są cieńsze |
![]() ![]() |
![]() |
#1456 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nigdy nie miałam problemów z zakładaniem czy zdejmowaniem jakichkolwiek soczewek, ale.. te soczewki faktycznie się gorzej zdejmuje od innych bo trudno je chwycić bo są bardzo śliskie i palce się ślizgają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1458 |
Wtajemniczenie
|
Ja jestem przy 5 parze Proclear, no dobrze, 2 pary (tzn. po jednej sztuce z pary) rozwalilam, ale pozostale 2 pary donosilam spokojnie do konca miesiaca i wymienialam je nie dlatego, ze juz mnie uwieraly, ale dlatego, ze minal ich czas uzytkowania.
Moich bylych soczewek rocznych mialam dosc po 9-10 miesiacach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1459 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ladny lincz ![]() ![]() ![]() o soczewkach Proclear CooperVision pierwsze slysze ![]() ![]() Z kropelkami do oczu juz od dawna jestem na ty, z tym ze uzywam Artelac. Jednakze musze je juz zarzucic, bo przy dluzszym uzytkowaniu powoduja odklejanie sie rogowki ![]() Mialam krople z seri, ze tak powiem, comod (A-comod). Musze jeszcze wyprobowac te Hylocomod ![]() ![]() EDIT: szukam teraz na allegro tych proclear i prawie nic! a cena... ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u tego użytkownika: http://www.allegro.pl/show_user.php?search=beyabar2 Widzę że teraz nie ma wystawionych żadnych produktów ale możesz napisać to Ci na pewno wystawi. Myślę że do swoich soczewek jeszcze wrócisz jak Ci oczka odpoczną, tylko nie noś ich tak 24h/dobę tzn od czasu do czasu jak najbardziej ale nie non stop. Oczy MUSZĄ odpoczywać! Ja też mam zamiar wypróbować night&day, bo od czasu do czasu szczególnie jak gdzieś wyjeżdzam fajnie byłoby nie przejmować się soczewkami.. Bo w Proclearach nie wolno spać.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1461 |
Nie depcze krokusów
|
A w salonie optycznym ile sobie liczą za parę Proclear? Nie wydają mi się jakoś specjalnie droższe od innych (chyba że w porównaniu z N&D).
Moja współlokatorka wróciła do soczewek, bo kupiła wreszcie płyn. Po prawie 3 miesiącach założyła Optixy przy pierwszym dotknięciu oka, żadnego mrugania. Odchyla powieki razem z rzęsami, świetny sposób! Jak tak nie potrafię, bo mam wachlarze... Dzisiaj będę obserwować jak ściąga. Kupiła płyn w VE iWear AllInOne Premium, bo babeczka ją przekonała, że ma taki sam skład jak Solo Care Aqua, tylko jest tańszy i w opakowaniu Vision Express. Porównała ulotki - skład identyczny. A myślałam, że to Bausch dostarcza im produkty.
![]() |
#1462 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny znacie moze jakies soczewki do noszenia przez miesiąc w trybie noc i dzien? Bo focusy (night & day) podrażaniają moje oczy... Muszę się męczyć, przy zakładaniu, żeby oko ich nie czuło.
Powiedzcie prosze ![]()
#1463 |
Nie depcze krokusów
|
![]() |
#1464 |
Zakorzenienie
|
zmieniono mi soczewki na miesięczne, z mozliwym 'okazyjnym' spaniem w nich.,...
mam teraz ciba vision - spherical. wydaje mi sie ze to odpowiednik air optix'ów, ale pod zmienioną nazwą ![]()
#1465 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tak wogóle to co sądzicie o płynie Sauflon All in One Light? Na opakowaniu soczewek polecają właśnie ten do ich pielęgnacji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1466 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
atabe_s - wychodzi na miesiąc 40zł. To dużo jak na sklep internetowy.
![]() ![]() |
![]() |
#1467 |
Zakorzenienie
|
aa, dziekuje
![]() opakowania nie mam, mam jedną soczewkę na oku, drugą w tym małym pojemniczku i tam tylko pisze ciba vision spherical ![]()
#1468 |
Raczkowanie
|
Hmm ale Proclear są własnie w takich cenach, są droższe niż inne soczewki miesięczne :-( w tym sklepie i tak były najtańsze spośród kilkunastu e-sklepów
Oczywiście najtaniej jest na allegro ale akurat tych soczewek niezbyt wiele tam jest :-( |
![]() ![]() |
![]() |
#1469 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi sie, ze relacje cenowe miedzy soczewkami sa takie same w Niemczech i w Polsce.
Jesli chodzi o Proclear Toric to opakowanie 6szt. kosztuje tyle samo co Focus Monthly Toric, a najtansze sa B&L Softlens 66. Zwykle, tzn. sferyczne Proclear kosztuja mniej niz Air Optix i minimalnie (1€) wiecej niz Focusy, B&L znow jest najtanszy. To jest link do sklepu Ebayowego, w ktorym ja kupuje - link do zwyklych soczewek miesiecznych http://stores.ebay.pl/wonderlens-Kon...QQftidZ2QQtZkm - link do soczewek miesiecznych torycznych: http://stores.ebay.pl/wonderlens-Kon...QQftidZ2QQtZkm maja najtansze soczewki, niestety wysylka do Polski to... 50zl ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1470 |
Nie depcze krokusów
|
Kurde, drogie. Moje kosztują w salonie poniżej 40zł :/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:40.