![]() |
#2071 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy majowe 2017 cz. III
Cytat:
Chyba, że się mylę... Ale już potwierdzałam u paru osób, które tak robią. 😊 W ogóle to od stycznia podwyżka minimalnej. Teraz to 2000 brutto. Z tego tytułu chyba też mam wzrośnie zasiłek? 😜😜 bo jednak chociaż te 4 miesiące będziemy mieć więcej wypłacone na tym L4, a do zasiłku biorą średnia? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 07:58 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2072 |
Wtajemniczenie
ski
|
Wczoraj z telefonem usnełam po 20 :-D tak się dalej źle czułam że musiałam się położyć i od razu zasnełam :-D
Co do chrzestnych to u nas bedzie mój brat i szwagierka. Gdzie się zgłasza że chce się mieć 80% macierzynskiego zamiast 100 i 60%?? Moge to już teraz zgłosić?? U nas z kasą jak na razie było ok ale teraz wydatki na dziecko mimo ufundowania wyprawki przez rodziców troche kosztują. A już nie wspmne o badaniach ale to akurat "moja zasługa" bo wiedziałam że idę do prywatnego Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2073 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi się wydaje że się po porodzie deklaruje ale nie jestem pewna ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2074 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem jak to jest w mniejszych firmach ale u mnie do 21 dni po porodzie składa się takie oświadczenie że chce skorzystać z rocznego urlopu 80% płatnego przez cały okres. Ale u mnie tym się firma zajmuje a potem sobie odliczają tylko od składek moje wynagrodzenie. Musiałabyś w swojej pracy zapytać. Czasami też lekarze przed porodem wypisują już macierzyński zamiast zwolnienia i to wtedy się załatwia. Ja jednak wolę być na zwolnieniu do końca a macierzyński zacząć po porodzie.
![]() |
#2075 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, kciuki za dzisiejsze wizyty
![]() Ja zdecyduję się na połączenie wszystkich urlopów - macierzyńskiego, rodzicielskiego (rok). Zastanawiam się jednak, jakie będzie wyliczenie kwoty do wypłaty. Mam dziwnie regulowane płatności, tj. oprócz części stałej różne dodatki, regulowane porozumieniami zmieniającymi umowę o pracę... nie mam pojęcia, co z tego wyjdzie finansowo. Mój mąż też wykorzysta 2 tyg. ojcowskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#2076 |
Zakorzenienie
|
Mój mąż też planuje ojcowski wykorzystać, prawdopodobnie zaraz po porodzie żebyśmy te dwa tygodnie spędzili tylko we 3
![]() Wysłane z Lumia za pomocą Tapatalk
#2077 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu krótko o rozwoju widzenia u dzieci: http://pediatria.mp.pl/prawidlowyroz...ok-niemowlecia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2078 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja mam wizytę o 15:10 dopiero, później odwiedziny u teściowej ![]() Tż już kombinuje, co do powrotu do kraju ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2079 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana a Wy jesteście w UK teraz? Czy w Polsce? Niby nie zarobi tyle ale szczerze... Chyba te pieniądze nie są warte takiej rozłąki. Ja bym przedyskutowała to na poważnie i nie sądzę że poparłabym męża decyzję. Wole żeby miał mniej ale żeby byl na miejscu przy mnie i przy dziecku.
![]() |
#2080 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2081 |
Zakorzenienie
|
Powodzenia dziewczyny na wizytach
![]() Zaczynam coraz bardziej się martwić, że nie damy sobie rady z tż finansowo. Oboje nie zarabiamy dużo, ja na L4 dostaje jakieś 1600zł , tż też niewiele (teraz szuka lepszej pracy, ale nie wiadomo ile to potrwa). Na macierzyńskim dostane jeszcze mniej( rozważam opcje 80% cały rok), a wydatki wzrosną. Dlatego ostatnie kilka dni jestem jakaś przygaszona, smutna bo bardzo się martwię. Zawsze są rodzice, ale wiadomo nie chce być zależna od nich, tym bardziej, że jesteśmy dorośli i powinniśmy umieć zadbać o siebie i niedługo o dziecko. Więc z jednej strony cieszę się z maleństwa mimo, że planowane było dopiero za jakieś 2 lata, jak już ogarniemy się z tż finansowo, ale wyszło jak wyszło, a z drugiej spać nie mogę i martwię się jak to będzie. Miałam dzisiaj okropny sen, że byłam w zimie z małym dzieckiem nad morzem i nagle straciłam go z oczu i się utopiło ![]() Przepraszam za te marudzenie, ale praktycznie nie mam komu się pożalić... |
![]() ![]() |
![]() |
#2082 |
Rozeznanie
|
Ania a ten kocyk to z samego minky i bawełny czy decydujesz się na ocieplanie do środka?
Fartuch zaopatrzylam się też w ten balsam kallosa a smarujecie nim brzuszek też? Bo mi się właśnie kończy balsam ten specjalny brzuszkowy i się zastanawiam czy kupować osobno czy stosować ten z kallosa No i jak tam dziś wizytujące? Mohnka do zasiłku zawsze biorą średnią z 12 miesięcy Emilka dodatki powinny być wliczone do średniej 😉 Miałam fatalną noc. Obudziła mnie taka zimnica nie do wytrzymania. Dzisiaj niby chora nie jestem ale strasznie osłabiona. Nie wiem może sie wczoraj przeforsowałam na wyjeździe. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2083 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() W takiej trudniejszej sytuacji finansowej zawsze dobrze sprawdza się liczenie. Nie wiem, czy prowadzicie dziennik wydatków, ale polecam prowadzić. Notować wydatki, podzielone na różne kategorie i po 2 miesiącach będziecie mieli jasność, na co dokładnie wydajecie, jakie są obligatoryjne koszty stałe, czy możecie z czegoś zrezygnować, ile wydajecie na jedzenie, chemię, duperele itp. To też prowokuje do oszczędzania nawet mniejszych kwot, ale zawsze. My jak zaczęliśmy prowadzić dziennik, to się okazało, że bardzo dużo pieniędzy przejadamy na mieście i to tak naprawdę głupio, bo chodziło o różne - nie zawsze najlepsze - obiady, przegryzki. Zmieniliśmy to - teraz jak wychodzimy zjeść na mieście, to zwykle po to, żeby zjeść coś naprawdę fajnego w fajnym miejscu lub naprawdę jest potrzeba zjeść poza domem - ale jakieś uczciwe, satysfakcjonujące jedzenie. Różne rzeczy wychodzą z takiego prowadzenia dziennika. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2084 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2085 |
Zadomowienie
|
emilka przydatny ten artykuł
![]() oglądałam filmik o rozwoju płodu 9 miesięcy w 4 minuty i tam płod otwierał oczy (pewnie w okolicy 26 tygodnia) i oglądał swoją rączkę, przybliżał i oddalał. pewnie to bzdura skoro to następuje dopiero po urodzeniu od 3 miesiąca. Słyszałam że można w ogole podzielić się macierzyńskim, że np tata moze wziąć tacierzyński na parę miesięcy. My się nad tym zastanawiamy. Tata by został z dzieckiem np ost. 2 miesiące a ja bym wróciła do pracy. Nie wiem jak to do końca jest, mam nadzieję że jeszcze sporo czasu żeby to wszystko przemyśleć i się zdeklarować. U mnie napadało pięknie śniegu, w końcu! Ale niestety wszystko już topnieje:/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2086 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Anita, orientujesz się w kadrach/płacach (zawodowo)? Jak to wyliczenie jest robione? Np. za paźdz.-grudzień będę miała wypłacone dodatki dopiero teraz, jednak to jest dochód za 2016. Czy to też będzie uwzględnione? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2087 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Powodzenia dla dzisiejszych wizytujących, trzymam kciuki ![]() Przed chwilką wstałam, idę zjeść jakieś śniadanko i zabieram się za segregacja ciuszków od siostry tż - co prawda narazie chłopięce ale widziałam tam dużo uniwersalnych ![]() W ogóle wczoraj się dowiedziałam że rodzeństwo tz zawsze składają się na łóżeczko dla przyszłego członka rodziny 😃 faktycznie tak było bo też się dokładaliśmy. Fajnie bo jeden wydatek z głowy. Marta - ja miałam najniższą krajowa na umowie więc tez za dużo nie dostaje, mój mąż nawet dobrze zarobi ale każdy się obawia jak to będzie bo dochodzą wydatki, przy malenstwie trzeba się liczyć z kosztami typu pampersy itp, nie są to znów jakieś wielkie koszty i mysle ze kazda z Nas da rade! Zobaczysz.. Sobie odmówimy przyjemności a dziecku kupimy jak będzie taka potrzeba ![]() ![]() ![]() Anita - brrr też się obudziłam jak w lodówce.. Założyłam szlafrok, kaptur na glowe, opatuliłam się kołdrą i tak poszłam spać dalej. Teraz już jest lepiej ale najchętniej nie wychodzilabym z łóżka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez talusiax33 Czas edycji: 2017-01-12 o 09:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#2088 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niby miałabym go przez 2 tygodnie bez przerwy, a 2 tygodnie byłby na wyjeździe. Z drugiej strony mój tata pracował całe życie jako kierowca i wracał na weekendy tylko i na pewno nie wpłynęło to dobrze na naszą relacje...
![]() ![]() |
![]() |
#2089 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzina funkcjonowała, mama przez 11 lat nie pracowała (dwójka dzieci), miała komfort bycia z dziećmi, dobre pieniądze. Wróciła do pracy, gdy starsze dziecko było w 5 klasie. Wszyscy wydawali się zadowoleni ze względnej wolności, poza stresem związanym z podróżami. Jednak po przejściu na emerytury jest im ciężko funkcjonować razem. Dużo jest kłótni, każdy przyzwyczajony do swobody decydowania, trudniej się dogadać, trudno żyć wspólnie, skoro całe życie żyli oddzielnie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2090 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2091 |
Zadomowienie
|
Emilka - dziękuję za artykuł
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2092 |
Konto usunięte
|
Hej
![]() ![]() Postanowiłam skompletować cała wyprawkę do końca lutego kiedy jeszcze w miarę bede miała wypłaty duzo nam nie zostało bo w sumie meble, kosmetyki, pampersy, apteka, nosidełko lub tula, póki co nie kupuje wyparzaczy itp bo nie wiem jak bede karmić, no i kilka ciuszków pewnie dokupie w zależności ile od koleżanki dostanę ![]() Jeszcze sie zastanawiam kiedy przejść na macierzynski czy w połowie marca czy na koniec.. Szkoda ze nie da sie przewidzieć jak bede sie czuła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2093 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Felliciti: Uważam, że lepiej razem, a biedniej, w rodzinie mam mnóstwo przykładów rodzin, gdzie partnerzy wyjechali do pracy zagranicę i nie wyszło to, ani dla małżeństwa, ani dla dzieci dobrze. Przed narodzinami dziecka jeśli zbieracie na dom to jest zrozumiałe, oby tylko tż Ci się tam nie zasiedział i wybrał po narodzinach Ciebie i maleństwo. Glasball: Dziękuję bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2094 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja mam sceptyczne podejscie do normy cukrzycowej, jeszcze do 2015 roku norma byla 140, a i moja diabetolog i gin i w szpitalu powtarzali mi ze takie przekraczanie norm do 150 to taka cukrzyca- nie cukrzyca. Bardzo ostrozni3 podchodzono do wprowadzania insuliny bo to ona wlasnie przyczynia się potem do wzrostu prawdopodobienstwa zaistnienia cukrzycy typu II w pozniejszym zyciu. oczywiscie sa przypadki ze brac trzeba, sama z reszta takim przypadkiem bylam bo dieta nie wystarczyla, ale mysle ze przy sporadycznych skokach cukru nie ma co szalec i wlaczac zastrzykow. Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
#2095 |
Zakorzenienie
|
Anita, ten kocyk minky będzie z bawełnianą stroną bez ocieplenia. Na lato mi ocieplenie nie potrzebne a na zimę najwyżej kupię sobie ocieplany jeśli mi się sprawdzi bo teraz też nie chcę takich aż zapasów robić.
Dziewczyny nie ma się co ogromnie zamartwiać, jakoś sobie poradzimy. Ja też mało zarabiałam, trochę średnią mam większą bo zdarzały się lepsze miesiące i teraz na zwolnieniu mi się bardzo opłaca niż jakbym do pracy chodziła. Ale od macierzyńskiego zmniejszy mi się o około 400zł więc to sporo. Mój mąż dobrze zarabia jak są nadgodziny, jak nie ma to bardzo przeciętnie, do tego mamy spory kredyt, meble teraz na raty do sypialni i wszystkie rachunki. Więc samych rachunków + kredyt to mój dochód. Ja też jestem osobą która czuje się bardzo niepewnie jak nie ma oszczędności a teraz mamy mało... I wiem że to się rozejdzie na wyprawkę, na imprezy jakie mamy w tym roku (3 wesela i 2 chrzciny) ale jakoś próbuje myśleć pozytywnie ![]() ![]()
#2096 |
Wtajemniczenie
|
Jesli chodzi o reczniki te z kapturkiem, to te pepkowe malutkie są i na krótko Wam wystarczą
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2097 |
Zakorzenienie
|
My juz po!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2098 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Feliciti, ja wiem co czujesz. Tez mieszkalam za granica 5 lat. Nie mieliśmy żadnego doświadczenia w polsce, jednak zadecydowalismy ze wracamy do kraju. Maz dostal prace, co prawda bardzo słabo płatną, a ja zaszlam w pierwszą ciążę. Oszczędności z pracy wydaliśmy na remont. Jednak mimo chwilowej biedy, bylismy szczesliwi. Teraz mąż ma konkretne stanowisko, wszystko się ułożyło. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2099 |
Zadomowienie
|
Hope - a mnie się wydawało ze one są dość duże 😃 nie mam wyobraźni w tej kwestii ale widziałam w pepco jeszcze większe i 10 złotych droższe. Muszę się przejechać w takim razie do Ikei a chce tam kilka rzeczy kupić to od razu zobaczę na ręczniczki
![]() Vikuniaa - supcio że wizyta udana, masz już pół kilowe szczęście <3 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#2100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.