Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawiamy! II - Strona 96 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-01-15, 18:32   #2851
ysabela
Rozeznanie

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Dla mnie to jest przegięcie.
Jasne, Twoje prawo. My jednak wychodzimy z TŻ z założenia, że jeśli życzliwi ludzie chcą nam pomóc to przyjmiemy tę pomoc z wdzięcznością. Potem będą żenić się dzieci tych pań, które nam pomagały- to i my im wtedy pomożemy Tak rozumiemy przyjaźń
Stary 2017-01-15, 18:40   #2852
visionAM
Zakorzenienie

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

Cytat:
Napisane przez ysabela Pokaż wiadomość
Jasne, Twoje prawo. My jednak wychodzimy z TŻ z założenia, że jeśli życzliwi ludzie chcą nam pomóc to przyjmiemy tę pomoc z wdzięcznością. Potem będą żenić się dzieci tych pań, które nam pomagały- to i my im wtedy pomożemy Tak rozumiemy przyjaźń
Chodzi mi o Twoje rodzeństwo, które powinno być na weselu gośćmi, a nie pracownikami. Macie na tyle mało gości, że wynajem kelnerów nie będzie wielkim wydatkiem. Nie pozwoliłabym aby moja najbliższa rodzina zajmowała się obsługą mojego wesela, dla mnie zgoda na takie coś to szczyt skąpstwa.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 18:47   #2853
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Chodzi mi o Twoje rodzeństwo, które powinno być na weselu gośćmi, a nie pracownikami. Macie na tyle mało gości, że wynajem kelnerów nie będzie wielkim wydatkiem. Nie pozwoliłabym aby moja najbliższa rodzina zajmowała się obsługą mojego wesela, dla mnie zgoda na takie coś to szczyt skąpstwa.

jak dla mnie pomysł masakra, nawet gdyby mi rodzina zaproponowała taką pomoc to w życiu bym się nie zgodziła
Po to ich zapraszam by pobawili się na naszym weselu, byli z nami w tym dniu, a nie usługiwali nam i innym gościom
Stary 2017-01-15, 19:03   #2854
girlandzia
:)

Cytat:
Witam się w wątku
Zaczęłam planować i moje wesele na ok. 85 osób Najpierw myśleliśmy z TŻ o kwietniu przyszłego roku, ale coraz bardziej skłaniamy się ku wrześniowi tego roku. Szukamy inspiracji, więc podzielę się z Wami pomysłami na nasze oszczędzanie i chętnie poczytam co tam u Was nowego się wymyśliło

1. Sala. Zakręciliśmy się trochę po wioskach w okolicy naszych domów rodzinnych i udało nam się znaleźć fajną salę wiejską za 300zł/ dobę. Wynajmiemy na dwie doby + gaz + we własnym zakresie papiery toaletowe i mydła, myślę że zamkniemy się w 800 zł za salę.
2. Wodzirej. Długo rozważaliśmy opcję rezygnacji z DJ, ale doszliśmy do wniosku, że będzie tak różnorodne grono gości, że dobrze byłoby zatrudnić kogoś, kto poprowadzi konferansjerkę, jakieś tradycyjne zabawy i dobierze muzykę do tańca. Bardzo zależy nam na kimś z klasą, nie tolerujemy disco-polo, dlatego jesteśmy w trakcie umawiania się z DJ z polecenia. Za dojazd i pełną obsługę (muzyka+konferansjerka+św iatła) chce od nas 2000zł, do tego musimy mu zagwarantować nocleg.
3. Jedzenie. Dogadujemy z polecenia panią kucharkę. Podobno za talerzyk mamy dać max. 80zł, oby. W cenie mają być talerze i sztućce. Jeśli ich nie będzie, to za wypożyczenie naczyń zapłacimy 250zł przy okazji wynajmu sali.
Tort robi nam pani po znajomości, za 400zł.
Przyjaciółki mojej mamy zaoferowały się, że upieką nam ciasta.
Nie wynajmujemy kelnerów razem z cateringiem, poprosimy o pomoc przyjaciółki mamy i nasze rodzeństwo.
Alkohol z hurtowni, według kalkulatora.
Nie kupujemy owoców, może ze cztery jabłka dla dzieci
4. Noclegi. Będziemy mieć 50 gości przyjezdnych. To dużo Popytaliśmy rodzinę i okazało się, że miejscowi bardzo chętnie przenocują gości z rodziny u siebie w domach. Nasi przyjezdni przyjaciele będą nocować w domu rodzinnym pana młodego. My z TŻ rezerwujemy sobie hotel Udało nam się rozlokować po rodzinie 30 osób, hotel rezerwujemy dla 20 osób. Będę próbować dogadać się ze szkolnym internatem, a jeśli się nie uda, to wynajmę tani hotelik w centrum miasta, trudno.
5. Dekoracje Do kościoła kupujemy jeden bukiet na ołtarz i zwykłe białe wstążki na ławki.
Ja pójdę do ślubu z białymi tulipanami w ręce, TŻ będzie mieć w butonierce białą różyczkę albo skromny bukiecik.
DJ przywiezie nam światła do sali, do tego wypożyczamy obrusy (15zł/obrus) i trochę balonów z helem. Wystarczy Przed salą jest obleśna tamnica pamiątkowa w hołdzie żołnierzom radzieckim, orzełkowi z godła dokleimy koronę
Nie przewidujemy prezentów dla gości, puszczania gołębi, fajerwerków, pokazów salsy (chyba, że ktoś nam zatańczy za darmo ), naklejek na wódkę ani księgi gości. Tniemy koszty maksymalnie.
6. Wyglądanie TŻ jest ode mnie niższy, dlatego chyba zainwestujemy 500zł w buty podwyższające. Ja chciałabym kupić sobie sandałki typu Mary-Jane na płaskiej podeszwie. TŻ będzie też najprawdopodobniej szył sobie garnitur na miarę, bo jest nieco niewymiarowy
Ja jestem pewna, że nie będę szła do ślubu w białej sukni, dlatego rozglądam się za sukienką w sieciówkach i w internecie, jeśli nic sensownego nie znajdę to szarpnę się i uszyję sukienkę z własnego projektu u krawcowej.
Siostra mi wyprostuje włosy i zaplecie cienkie warkoczyki z tyłu, lubię tak się czesać i w tym się dobrze czuję. Nie chcę być przebrana na własnym weselu za kogoś innego Dlatego też rezygnuję z makijażystki i kupuję dobre kosmetyki (puder, podkład, bazę MUFE HD), dobry fixer i sama się pomaluję tak jak lubię. W razie tragedii, będzie mnie poprawiać przyjaciółka wizażystka
7. Obsługa, inne Nie robimy sesji ślubnych, nie lubimy zdjęć pozowanych. Nie wynajmujemy kamery, bo nie oglądamy filmów (mój tata lubi nagrywać rodzinne uroczystości, więc jeśli będzie chciał to nas nagra). Jedna przyjaciółka zadeklarowała się, że może nam robić zdjęcia w kościele, więc z przyjemnością zrezygnujemy z płatnego fotografa- przyjaciółka robi wspaniałe portrety, ma oko i lubi ludzi Do tego, poprosimy jeszcze jedną znajomą o zdjęcia rodzinne i z początku wesela, zamiast prezentu.
Nie wynajmujemy szofera i samochodu, do kościoła zawiezie nas moja mama swoim białym samochodzikiem
8. Kościół Nie mamy zamiaru zrujnować się na koperty, ślubu będzie nam udzielał znajomy ksiądz, który nie ma ustalonej stawki. Jeśli nam nie starczy pieniędzy to damy mu po prostu 100zł w kopercie, i tyle. Nie wiemy, ile trzeba będzie zapłacić scholi, którą uwielbiamy, ale się dowiemy i pomyślimy czy nas stać. Jeśli nie, to psalm zaśpiewa moja siostra albo jej kolega i poprosimy kogoś znajomego żeby zagrał na gitarze alboco innego

Tyle ode mnie (na razie!) Jak tam u Was przygotowania?
Dla mnie to wszystko brzmi jak kiepski żart Sorry, ale dla mnie to co opisałaś jest jakąś porażką.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 19:12   #2855
ysabela
Rozeznanie

Dziewczyny, przypominam Wam tylko, że wątek jest o oszczędzaniu przy okazji wyprawiania wesela i stworzony jest dla ludzi na dorobku, którzy nie chcą brać kredytu na wesele, ani pieniędzy od rodziców.

Dla Was kiepski żart, dla nas realna pomoc i realne rozwiązania. BEZ wydawania mnóstwa pieniędzy
Stary 2017-01-15, 19:19   #2856
visionAM
Zakorzenienie

Rzeczywiście 400zl za kelnerów to tak duży wydatek, że trzeba rodzeństwo zaprzegac do pracy...

To też jest forum, na którym wymieniamy się opiniami. Nikt tu nie prowadzi monologu. Ja osobiście wszystkie Twoje sposoby na oszczędności uważam, że rozsądne, skoro tego chcesz i to Ci odpowiada. Ale rodzeństwo jako kelnerzy to po prostu nie mieści mi się w głowie i wg mnie to jest bardzo duże faux pas.
Stary 2017-01-15, 19:19   #2857
girlandzia
:)

Cytat:
Dziewczyny, przypominam Wam tylko, że wątek jest o oszczędzaniu przy okazji wyprawiania wesela i stworzony jest dla ludzi na dorobku, którzy nie chcą brać kredytu na wesele, ani pieniędzy od rodziców.

Dla Was kiepski żart, dla nas realna pomoc i realne rozwiązania. BEZ wydawania mnóstwa pieniędzy
Jeżeli nie ma sie pieniędzy na kelnerki to nie rozumiem szopki z butami podwyzszajacymi dla twojego przyszłego męża za 500 zł, bo i po co? Chyba każdy wie jaki ma wzrost.

girlandzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 19:25   #2858
funk_you
Wtajemniczenie

Masakra, rodzeństwo nawet nie zje na spokojnie, tylko będzie brudne skorupy i szklanki zbierało ze stołu. Przy tylu osobach podanie obiadu i zmiana talerzy to nie jest 20 minut. Współczuję tym ludziom.

Stary 2017-01-15, 19:28   #2859
201801191006
Konto usunięte

zamiast butów zatrudnij kelnerów i git.
ty chcesz być sobą, a nie się przebierać, a nagle tż potrzebuje podwyższanych butów? to w końcu przebieracie się czy nie?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 19:58   #2860
LadyChatterbox
Zakorzenienie

Koleżance mogą nie pozwolić robić zdjęć w kościele, trzeba mieć specjalne przeszkolenie aby móc fotografować w kościołach i okazać z tego papiery w zakrystii ze się w kurii przeszło kurs i uzyskało licencje.

LadyChatterbox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 20:05   #2861
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyChatterbox Pokaż wiadomość
Koleżance mogą nie pozwolić robić zdjęć w kościele, trzeba mieć specjalne przeszkolenie aby móc fotografować w kościołach i okazać z tego papiery w zakrystii ze się w kurii przeszło kurs i uzyskało licencje.

Znajomy ksiądz raczej nie powinien robić problemów a i tak nie wszystkie parafie tego wymagają. Nasz fotograf i kamerzysta mieli ale ksiądz od nich nie wymagał.
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 20:09   #2862
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Witam się w wątku
Zaczęłam planować i moje wesele na ok. 85 osób Najpierw myśleliśmy z TŻ o kwietniu przyszłego roku, ale coraz bardziej skłaniamy się ku wrześniowi tego roku. Szukamy inspiracji, więc podzielę się z Wami pomysłami na nasze oszczędzanie i chętnie poczytam co tam u Was nowego się wymyśliło

1. Sala. Zakręciliśmy się trochę po wioskach w okolicy naszych domów rodzinnych i udało nam się znaleźć fajną salę wiejską za 300zł/ dobę. Wynajmiemy na dwie doby + gaz + we własnym zakresie papiery toaletowe i mydła, myślę że zamkniemy się w 800 zł za salę.
2. Wodzirej. Długo rozważaliśmy opcję rezygnacji z DJ, ale doszliśmy do wniosku, że będzie tak różnorodne grono gości, że dobrze byłoby zatrudnić kogoś, kto poprowadzi konferansjerkę, jakieś tradycyjne zabawy i dobierze muzykę do tańca. Bardzo zależy nam na kimś z klasą, nie tolerujemy disco-polo, dlatego jesteśmy w trakcie umawiania się z DJ z polecenia. Za dojazd i pełną obsługę (muzyka+konferansjerka+św iatła) chce od nas 2000zł, do tego musimy mu zagwarantować nocleg.
3. Jedzenie. Dogadujemy z polecenia panią kucharkę. Podobno za talerzyk mamy dać max. 80zł, oby. W cenie mają być talerze i sztućce. Jeśli ich nie będzie, to za wypożyczenie naczyń zapłacimy 250zł przy okazji wynajmu sali.
Tort robi nam pani po znajomości, za 400zł.
Przyjaciółki mojej mamy zaoferowały się, że upieką nam ciasta.
Nie wynajmujemy kelnerów razem z cateringiem, poprosimy o pomoc przyjaciółki mamy i nasze rodzeństwo.
Alkohol z hurtowni, według kalkulatora.
Nie kupujemy owoców, może ze cztery jabłka dla dzieci
4. Noclegi. Będziemy mieć 50 gości przyjezdnych. To dużo Popytaliśmy rodzinę i okazało się, że miejscowi bardzo chętnie przenocują gości z rodziny u siebie w domach. Nasi przyjezdni przyjaciele będą nocować w domu rodzinnym pana młodego. My z TŻ rezerwujemy sobie hotel Udało nam się rozlokować po rodzinie 30 osób, hotel rezerwujemy dla 20 osób. Będę próbować dogadać się ze szkolnym internatem, a jeśli się nie uda, to wynajmę tani hotelik w centrum miasta, trudno.
5. Dekoracje Do kościoła kupujemy jeden bukiet na ołtarz i zwykłe białe wstążki na ławki.
Ja pójdę do ślubu z białymi tulipanami w ręce, TŻ będzie mieć w butonierce białą różyczkę albo skromny bukiecik.
DJ przywiezie nam światła do sali, do tego wypożyczamy obrusy (15zł/obrus) i trochę balonów z helem. Wystarczy Przed salą jest obleśna tamnica pamiątkowa w hołdzie żołnierzom radzieckim, orzełkowi z godła dokleimy koronę
Nie przewidujemy prezentów dla gości, puszczania gołębi, fajerwerków, pokazów salsy (chyba, że ktoś nam zatańczy za darmo ), naklejek na wódkę ani księgi gości. Tniemy koszty maksymalnie.
6. Wyglądanie TŻ jest ode mnie niższy, dlatego chyba zainwestujemy 500zł w buty podwyższające. Ja chciałabym kupić sobie sandałki typu Mary-Jane na płaskiej podeszwie. TŻ będzie też najprawdopodobniej szył sobie garnitur na miarę, bo jest nieco niewymiarowy
Ja jestem pewna, że nie będę szła do ślubu w białej sukni, dlatego rozglądam się za sukienką w sieciówkach i w internecie, jeśli nic sensownego nie znajdę to szarpnę się i uszyję sukienkę z własnego projektu u krawcowej.
Siostra mi wyprostuje włosy i zaplecie cienkie warkoczyki z tyłu, lubię tak się czesać i w tym się dobrze czuję. Nie chcę być przebrana na własnym weselu za kogoś innego Dlatego też rezygnuję z makijażystki i kupuję dobre kosmetyki (puder, podkład, bazę MUFE HD), dobry fixer i sama się pomaluję tak jak lubię. W razie tragedii, będzie mnie poprawiać przyjaciółka wizażystka
7. Obsługa, inne Nie robimy sesji ślubnych, nie lubimy zdjęć pozowanych. Nie wynajmujemy kamery, bo nie oglądamy filmów (mój tata lubi nagrywać rodzinne uroczystości, więc jeśli będzie chciał to nas nagra). Jedna przyjaciółka zadeklarowała się, że może nam robić zdjęcia w kościele, więc z przyjemnością zrezygnujemy z płatnego fotografa- przyjaciółka robi wspaniałe portrety, ma oko i lubi ludzi Do tego, poprosimy jeszcze jedną znajomą o zdjęcia rodzinne i z początku wesela, zamiast prezentu.
Nie wynajmujemy szofera i samochodu, do kościoła zawiezie nas moja mama swoim białym samochodzikiem
8. Kościół Nie mamy zamiaru zrujnować się na koperty, ślubu będzie nam udzielał znajomy ksiądz, który nie ma ustalonej stawki. Jeśli nam nie starczy pieniędzy to damy mu po prostu 100zł w kopercie, i tyle. Nie wiemy, ile trzeba będzie zapłacić scholi, którą uwielbiamy, ale się dowiemy i pomyślimy czy nas stać. Jeśli nie, to psalm zaśpiewa moja siostra albo jej kolega i poprosimy kogoś znajomego żeby zagrał na gitarze alboco innego

Tyle ode mnie (na razie!) Jak tam u Was przygotowania?
Cytat:
Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
Jeżeli nie ma sie pieniędzy na kelnerki to nie rozumiem szopki z butami podwyzszajacymi dla twojego przyszłego męża za 500 zł, bo i po co? Chyba każdy wie jaki ma wzrost.

Zgadzam sie z dziewczynami
Rodzina, robiaca za kelnerow i kelnerki to mega przegiecie, moim zdaniem. W ogole sami z siebie to zaproponowali czy Ty ich zapytalas? Jak Ty to moze po prostu byli w szoku i sie zgodzili Sama bylabym w szoku, jakby mi ktos cos takiego zaproponowal.

Jeszcze na Twoim miejscu przemyslalabym kwestie owocow - u mnie goscie chetnie je jedli i ciesze sie, ze kupilismy ich sporo. 4 jablka to chyba nawet dla dzieci nie wystarcza...
Stary 2017-01-15, 20:18   #2863
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
Jeszcze na Twoim miejscu przemyslalabym kwestie owocow - u mnie goscie chetnie je jedli i ciesze sie, ze kupilismy ich sporo. 4 jablka to chyba nawet dla dzieci nie wystarcza...
I będzie "nie ruszaj, to dla dzieci"

My żeby nie wydawać majątku na wesele zapraszamy tylko najbliższą rodzinę, czyli jakieś 20 osób.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 20:20   #2864
malgosiaw123
Zakorzenienie

Dla mnie to wszystko dziwne i zastanowiłabym się co tak naprawdę jest priorytetem
Bo na buty podwyższające za 500 zł stac,ale by zapłacić za mszę,czy oprawę już nie To co tu jest ważniejsze?
malgosiaw123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 20:22   #2865
funk_you
Wtajemniczenie

Fakt faktem, czym innym jest wesele po kosztach a czym innym dziadowanie. Chyba owoce nie są drogie jak złoto i nie zbiedniejecie jak kupicie nawet po kilogramie każdego rodzaju owoców dostępnych w sezonie. Muszę przyznać, że ja zawsze jem owoce na weselach. To fajna i lekka przekąska.

Stary 2017-01-15, 20:33   #2866
ysabela
Rozeznanie

"Przegięcie, porażka, szczyt skąpstwa, dziadowanie" w wątku o tytule: "wspieramy się, pocieszamy i śluby omawiamy", który z wątku o ekonomicznym planowaniu wesel stał się wątkiem: My robimy przyjęcie dla 10 osób z kamerzystą i dronem.

Nie dorosłam do Wizażu Bawcie się dobrze na swoich weselach, ja jednak skupię się na omawianiu wszystkiego wśród życzliwych osób
Stary 2017-01-15, 21:02   #2867
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
"Przegięcie, porażka, szczyt skąpstwa, dziadowanie" w wątku o tytule: "wspieramy się, pocieszamy i śluby omawiamy", który z wątku o ekonomicznym planowaniu wesel stał się wątkiem: My robimy przyjęcie dla 10 osób z kamerzystą i dronem.

Nie dorosłam do Wizażu Bawcie się dobrze na swoich weselach, ja jednak skupię się na omawianiu wszystkiego wśród życzliwych osób
Ale nasze uwagi tez sa przeciez zyczliwe i przede wszystkim obiektywne. Kolezanka moze wstydzic sie powiedziec Ci w twarz, ze 4 jablka to bida na stole weselnym i moze lepiej zastanowic sie nad tym, zeby kupic wiecej owocow, kosztem butow podwyzszajacych? Przeciez wszyscy wiedza jak wyglada Twoj przyszly maz, po co cyrk z butami?

---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Wiekszosc z nas tez korzystala z tego watku i starala sie oszczedzac na swoich weselach, w tym ja. Jednak kelnerzy i owoce to, moim zdaniem (i jak widac nie tylko moim), sa rzeczy, na ktorych naprawde nie warto oszczedzac...

Stary 2017-01-15, 21:15   #2868
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez girlandzia Pokaż wiadomość
Dla mnie to wszystko brzmi jak kiepski żart Sorry, ale dla mnie to co opisałaś jest jakąś porażką.

To samo pomyślałam. Opisane pomysły to już nawet nie oszczędzanie tylko przeginanie.
Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość
Fakt faktem, czym innym jest wesele po kosztach a czym innym dziadowanie. Chyba owoce nie są drogie jak złoto i nie zbiedniejecie jak kupicie nawet po kilogramie każdego rodzaju owoców dostępnych w sezonie. Muszę przyznać, że ja zawsze jem owoce na weselach. To fajna i lekka przekąska.

Dokładnie.
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 22:04   #2869
mandragona
Marudziara

Czy według Was organizacja ślubu cywilnego wychodzi taniej niż ślubu kościelnego ?

Warto zamawiać suknię ślubną z aliexpress?

mandragona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 22:10   #2870
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mandragona Pokaż wiadomość
Czy według Was organizacja ślubu cywilnego wychodzi taniej niż ślubu kościelnego ?

Ślubu na pewno, bo cywilny kosztuje ok. 85 zł, a kościelny - sky is the limit, no może gdzieś jest jakiś ksiądz, który bierze 100 zł, ale standardowo cołaska jest sporo wyższa. Osobna kwestia, czy i jakie chcesz potem robić wesele.
Stary 2017-01-15, 22:20   #2871
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:

Sam ślub na pewno tańszy. Co do sukni nie polecam z aliexpress, nie wiesz co dostaniesz. Jest dużo fajnych gotowych sukienek np. od Chi Chi London i przynajmniej jakość pewna.
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-15, 22:21   #2872
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:

Czy możesz podać chociaż jeden argument, który przemawia za tym, że Twoje rodzeństwo jako kelnerzy na Twoim weselu to genialny pomysł?

polecam jeszcze rodziców zaangażować np.w obieranie ziemniaków albo inną pracę na kuchni. Zaoszczędzicie kolejne pieniądze, przecież to najważniejsze...

Edytowane przez visionAM
Czas edycji: 2017-01-16 o 07:02
Stary 2017-01-15, 23:49   #2873
mansikkaa
Zakorzenienie

Cytat:

Na fb jest grupa aliexpress ślub i sa tam opinie sukienek niekiedy można fajnie trafić a niekiedy nie
Luciano de Crescenzo

D

48-2015
57-2016
mansikkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:09   #2874
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Też robiliśmy wesele po kosztach. Jedyna pomoc rodziny to kilka ciast. Nie wyobrażam sobie żeby nasi rodzicie mieli biegać z talerzami.
Oszczędzaliśmy raczej na innych rzeczach.
Ksiądz też nie miał cennika i nic nie chciał dlatego daliśmy 500zł. Widząc jak pięknie odnowił kościół to nie żałuję tej ofiary.
Chociaż koszty kościelne (załatwianie licencji) bardzo przerosły nasze oczekiwania. Nie widziałam że dokumenty mogą być aż tak drogie.

Owoce mieliśmy i nic nie zostało, chyba każdy lubi je skubać
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:18   #2875
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
polecam jeszcze rodziców zaangażować np.w obieranie ziemniaków albo inną pracę na kuchni. Zaoszczędzicie kolejne pieniądze, przecież to najważniejsze...
Ziemniaki ziemniakami, ale przecież ktoś musi dokładać ten papier toaletowy i mydło we własnym zakresie

Na liście wydatków brakuje swoją drogą kosztów sprzątania sali - więc oszczędzanie na kelnerach to jeszcze małe piwo.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:18   #2876
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Czy możesz podać chociaż jeden argument, który przemawia za tym, że Twoje rodzeństwo jako kelnerzy na Twoim weselu to genialny pomysł?

Chyba jedyny argument to oszczędność...za wszelką cenę. Ale to nie jest dobry pomysł. Nie wyobrażam sobie aby moi najbliżsi na moim weselu latali i zbierali gary zamiast świętować i się bawić. Wolałabym w ramach tych oszczędności zrobić przyjęcie na 30 osób.
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:19   #2877
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:

Moze po prostu nie rób imprezy, na która was po prostu nie stać. Zamiast wesela mozna zrobić male przyjęcie weselne.
Jednak nawet w oszczędzaniu jakaś klasę trzeba zachować, bo inaczej wychodzi dziadostwo i zniesmaczeni ludzie beda was latami obgadywać, jak to "przyoszczedziliscie" .
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-01-16, 10:25   #2878
funk_you
Wtajemniczenie

Ktoś jej powiedział prawdę w oczy, więc lasia strzeliła focha i zabrała swoje zabawki z piaskownicy.

Jej rodzenstwo chyba nie wie na co się porywa. Wesele na 80 osób to spora impreza, przy której zazwyczaj pracuje kilku kelnerów, pracują całą noc non stop na nogach. Dokładają nowe nakrycia, zabierają puste, dbają o napoje, zimną płytę. Rodzeństwo tej pmy pewnie by ją wykleło po tej imprezce.

Stary 2017-01-16, 10:30   #2879
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez funk_you Pokaż wiadomość
Ktoś jej powiedział prawdę w oczy, więc lasia strzeliła focha i zabrała swoje zabawki z piaskownicy.

Jej rodzenstwo chyba nie wie na co się porywa. Wesele na 80 osób to spora impreza, przy której zazwyczaj pracuje kilku kelnerów, pracują całą noc non stop na nogach. Dokładają nowe nakrycia, zabierają puste, dbają o napoje, zimną płytę. Rodzeństwo tej pmy pewnie by ją wykleło po tej imprezce.

Ja sobie nawet nie wyobrażam, że można kogoś o taką pomoc poprosić czy taką pomoc przyjąć Spaliłabym się ze wstydu gdyby ludzie, którzy powinni być gośćmi na moim weselu, mieli pełnić rolę kelnerów.
Zresztą cała ta wypowiedź brzmi jak koszmar - po co organizować imprezę na 80 osób, skoro nie ma się na to pieniędzy?
Stary 2017-01-16, 10:43   #2880
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-12 o 20:50
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości