|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4292 |
Winter is coming
|
Dot.: Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza
Najlepsza zabawa to stawanie przy wszystkim. Ma swój pokój więc tam siedzimy dużo i się bawi. Poza tym chodzi po całym domu na czworaka, zabieram ja ze sobą jak coś robię. Często jestem też u rodziców i tam ja zabawiaja
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też teraz rzadziej wychodzimy. U nas wygląda to tak. Wstajemy po 8 rano. Idę do kuchni, tam jem sniadanie, młody grzecznie siedzi, robię śniadanie jemu i go karmię. Potem idziemy do pokoju, tam łazi bawi się, ja go zabawiam. Śpi teraz długo, czasem i 2 godz. Teściowa często mi go zabiera i go nosi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4294 |
Zakorzenienie
|
U nas o godzinie 8 cyc ja ide zjeść śniadanie między czasie córka sie bawi w łóżeczku zabawkami z 20 minut potem zabieram do kuchni przygotowujemy obiad ona siedzi na macie na podłodze dostaje jak nie pędzel sylikonowy to łyżkę drewniania to jakieś pudełko plastikowe ciągle coś do niej mówię robię głupie miny a ona się śmieje o 11 idzie na drzemke 30 minutowa wstaje jemy obiad od 1y5 do 30 minut spacer zabawa wszystkim i niczym i kładę ją spać co zajmuje nam z 30 minut zanim usnie spi z 1,5h wstajemy karmie ja zabawa to pospiewamy to chwile w skoczku po skacze to znowu do kuchni ja biore robimy podwieczorek zje to taneczny, toczymy się po podłodze wyciagamy skarpetki z szuflady i wkladamy je z powrotem. Czasem jej czytam bawimy sie gdzie jest mama, troche ja noszę czy turlamy piłka albo bawimy sie z pieskiem rzuca zabawke psu oczywiscie z moja pomoca on przynosi czysty spontan !😂
![]() |
#4295 |
Raczkowanie
|
Gratuluję ząbków, u nas już 4. Jeśli chodzi o spacery to my nie wychodzimy teraz w ogóle bo co to za hartowanie jak smog taki okrutny że bezsensu dziecko podtruwać. Ale ja mieszkam na śląsku więc same rozumiecie. Pozatym droga nieodśnieżona wiec szkoda mi wóżka, sanek nie mam A czas jak spędzamy to już sama nie wiem bo tak mi to umyka szybko, u nas podobnie jak u MaLos zabawi się 5 minut i znowu trzeba wymyślać, ale jakoś dajemy rade. Pranie robie z nim, sprzątam z nim, gotuję też. Czekam na wiosnę i na długie spacery, wrócimy do ludzi. Bo teraz to jak niedzwiedzie w norze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4296 |
Zadomowienie
|
U nas nadal zębów brak.
![]() |
#4297 |
Rozeznanie
|
Widzę, ze każda mamuśka ma swój system
![]() ![]() Dzisiaj ksiądz na kolede przychodzi 🙄 HappyGirl--- jak sie czujesz ciężarna? Brzuszek rośnie? ![]() Harmonijca--- to faktycznie siedzieć w domu lepiej, z tym smogiem nieciekawie, współczuje ![]() Niulka--- pewnie lada tydzień sie pojawia ząbki ![]()
![]() |
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
U nas górne dwójki atakują
![]() Na spacery chodzimy codziennie, co wiąże się z różną reakcją sąsiadów (jak można z dzieckiem w mróz wychodzić, nieodpowiedzialność!!!). Nawet jak mi się nie chce, to Ewka się dopomina przez mega marudzenie. Powoli tworzę sobie wizję roczku, przeglądam dekoracje. Urodziny przypadają tydzień przed Wielkanocą ale mam nadzieję, że uda nam się zrobić w dniu urodzin, a nie w święta. Ewka ma dziwną metodę raczkowania- stoi na rączkach, jednem kolanku i na stopie ![]() Ja w ciągu miesiąca schudłam o jeden rozmiar, pewnie byłoby więcej ale od jakiegoś czasu mam niepohamowany apetyt na słodycze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4299 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moja lubi się bawić zabawkami, często zajmuje się sama sobą ale musimy być w pobliżu, podsunąć coś od czasu do czasu, spojrzeć na nią, pogłaskać. Jak przychodzą goście to niestety nie ma opcji, że się sama pobawi, musi siedzieć z nami na kanapie i obserwować sytuację ![]() Zęby u nas niedawno w końcu wyszły. Dolna jedynka już jedna jest mocno widoczna, druga od wczoraj zarysowała się nad dziąsłem ![]() ---------- Dopisano o 09:51 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Mojej wypadają w Wielki Piątek w tym roku.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4300 | |
Raczkowanie
|
Mamusie kwietniowe 2016 w końcu tulą swoje maleństwa! Odchowalni część pierwsza!
Cytat:
Ja to juz czasami całkiem zapominam, ze ciężarna jestem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U nas tez zima na całego! Zasypało nas wiec ciezko na spacery chodzic jak takie chodniki nieodśnieżone.. ![]() I zaczęliśmy Tosię na nocniczek sadzać i spodobało jej sie ![]() ![]() Malos a jak u Was ze staraniami? Bo ja dalej kciuki trzymam ![]() Edytowane przez HappyGirl888 Czas edycji: 2017-01-16 o 10:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4301 |
Winter is coming
|
Happy gratuluję synka
![]() ![]() Linaewen graty za zębola ![]() madziara889 no jak możesz z dzieckiem w mróz wychodzić ![]() Super, że waga poleciała. Ja też jem na okrągło, pjona ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4302 |
Rozeznanie
|
HappyGirl--- suuuuper
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Vel--- dawaj wózek na OLX ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Madziara--- tez juz myśle o roczku, Adaś bedzie miał w Wielka Sobotę... mam dylemat co zrobić, czy w święta czy tydzień pózniej 🤔 ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Lin--- Heheh książeczki sa takie smaczne ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4303 |
Zakorzenienie
|
Vel dziewczyna, która ze mną leżała na sali juz na jesieni sprzedała wózek, bo dzieć odmówił korzystania.
MaLoS kciuki za brak okresu. Ja dzisiaj mam spadek formy, najchętniej zagrzebałabym się w łóżku i nie wychodziła przez kilka dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4304 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() U mnie tez zima na całego. Tyle śniegu nie pamiętam od czasów dzieciństwa <3 Malos Kciuki za starania, i bardzo zazdroszczę. My pomyślimy za jakieś 2 lata, bo chcę mieć dwójkę przed 30-stką, ale nie wiem jak będzie z pracą. Linaewen Twoja Ola też pełza ? Ja mam wrażenie, że Bartek prędko nie zaskoczy, że można raczkować :/ STARE BABY I MRÓZ Oj tak ja tez zostałam już napadnięta, że wychodzę na spacery w zimno :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4305 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nocniczek javtez już o tym myślę chyba najwyższą pora. Trzeba uczyć te nasze dzieciaczki.... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
I jeszcze. Od starej ciotki usłyszałam mądrość roku że po co ja karmię córkę piersią jak ma skończone 9m a po 9-tym miesiącu pokarm jest bez wartościowy 🔪 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 |
Zadomowienie
|
My wychodzimy praktycznie codziennie. Teraz nie używamy wózka, tylko sanki
![]() ![]() ![]() Madziara, stosujesz jakąś dietę? O roczku jeszcze nie myślę, bo Miłosz z tych najmłodszych na forum. Zacznę rozmyślać w marcu. Była u nas pielęgniarka i stwierdziła, że powinniśmy kupić małemu chodzik, bo na pchaczu to on się będzie długo uczył chodzić ![]() A poza tym w końcu udało nam się uregulować kupki. Nowy lek działa super, ale jeszcze musi go brać w pełnej dawce przez tydzień, a potem na podtrzymanie pół dawki przez miesiąc. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- A, i moja sąsiadka też się krzywi jak wychodzimy z młodym. Jej trzymiesięczna prawnuczka siedzi w domu. Na spacerze widziałam ich dwa razy, ale może na taras ją wystawiają, chociaż wątpię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4307 |
Winter is coming
|
Chodzik, masakra. Ja nawet pchacza nie mam, moje dziecko jest biedne.
Super że z kupkami już ok GGI co za madrosci! U mnie ostatnio teściowa stwierdziła że młoda musi jest zupki bo inaczej będzie miała zatwardzenie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4308 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Moi rodzice chcieli Zosi wcisnąć, ale powiedzialam kategorycznie NIE!!! MALOS trzymamy mocne kciuki za starania! Czekamy na dobre wieści ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4309 |
Zakorzenienie
|
Niulka żadnej diety nie stosuje wręcz odwrotnie, ostatnio mogłabym jeść tylko słodkie.
MaLoS masz juz jakiś pomysł na roczek? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4310 |
Zadomowienie
|
Chodzika nie mam zamiaru kupować. Pomijając kwestie zdrowotne, mąż by mnie chyba udusił, bo mu powiedziałam, że pchacz zastępuje chodzik i musimy taki lepszy kupić. Wydaliśmy na niego 200 zł.
![]() |
#4311 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas sąsiadka koniecznie chce nam chodzik po wnukach pożyczyć, a siostra mojej babci ostatnio jak usłyszała, że czekamy aż mała zacznie raczkować się przestraszyła, że nie, ze tylko chodzik, bo raczkowanie jest niebezpieczne! Jak ona miała syna to nie pozwalała raczkować, bo to niezdrowe i lekarze zabraniali... ![]() A jak dziecko ma się nauczyć chodzić to i bez pchacza da radę, to tylko fajna, nieszkodząca pomoc. Tak jak mówisz, wszystko w swoim czasie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4313 |
Rozeznanie
|
Dziękuje Dziewczyny za kciuki za dwie kreski, na pewno będziecie pierwsze po TŻ które sie dowiedzą
![]() ![]() Madziara--- póki co rozmyślam w jakiej formie zrobić, czy tylko najbliższa rodzina i skromnie kawka torcik, czy zapraszać tez naszych przyjaciół z dziećmi małymi i zrobić kinderbal w ogrodzie itd... chyba jednak stanie na mniejszym gronie no i po Świętach raczej! Co do dekoracji to chciałabym jakies personalizowane zamówić, ale jeszcze sie nie rozglądałam. A Ty co myślisz? Jaki masz plan? Niulka--- jakie masz sanki? Zdają egzamin? Miłoszek szczęśliwy na nich? Lin--- święte słowa o chodziku! ![]() ![]() Raczkowanie--- Adaś tak dziwnie sobie wymyślił, stoi na jednym kolanku, a podwija druga nóżkę i tak sie ślizga jakby... słyszałam żeby jak najczęściej odwijać nóżkę żeby jej nie obciążał za mocno, co myślicie? 🤔 Bratowa mo foto wysłała śmieszne ![]() ![]() ImageUploadedByWizaz Forum1484659918.694677.jpg
![]() |
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
MaLoS roczek z małą ilością gości w domu. Nie mogę się zdecydować na dekoracje- Mini, zwierzątka i kwiatki czy pszczółki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4315 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć u nas nie było takiego przypadku. Chodzik popieram! NIE NIE NIE Jeśli chodzi o nóżke to u nas podobny problem z ręką. Córka się czołga i cały swój ciężar ciała przesuwa na jednej ręce tak ją pod siebie wsuwa rehabilitantka kazała mi poprawiać ta rękę i wyciągać do przodu. Może lepiej to skonsultuj z kompetentną osobą. Urodziny U nas najbliższa rodzina bedzie proszona czyli chrzestni babcie z dziadkami i ciocie najbliższe które pomagają w pilnowaniu córki łącznie i tak wyjdzie 20osób. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4316 |
Raczkowanie
|
U nas się na raczkowanie nie zapowiada. Młody opracował swoją metodę przemieszczania i ani myśli zmieniać... zwłaszcza, że ma już niezły rozpęd. Odpycha się jedną nogą, drugą raczej ciągnie. Ale jak się jakimś cudem dostaje na obie nogi albo do stania albo na kolanka, to wszystkie inne ruchy wykonuje symetrycznie. Próbuję go przekonać do używania drugiej nogi ale nie i koniec, odepchnie się raz czy dwa i wraca do swojej metody.
Fajne macie pomysły roczkowe ![]() ![]()
![]() |
#4317 |
Matka Smoka
|
Moje dziecko i bez chodzika i bez pchacza. I tak mega się rozpędził z rozwojem - chodzi sobie już przy barierce, przy łóżku, raczkuje też więcej, ale nadal czasem woli szybsze czołganko
![]() Ostatnio poczułam lekkie wyrzuty sumienia, że ma mało zabawek i może marudzi bo się nudzi i upolowałam na olx u jednej pani: stoliczek interkatywny, wywrotkę szeniaczka FP, piramidkę FP i taką interaktywną kierownicę. Ale na razie dostał tylko piramidkę ![]() Co do mrozów - to są podobno dwie teorie co do granicznej temperatury, kiedy nie wolno z maluchem wyjść - -5 albo -10. My raz wyszliśmy przy -10 na 20 minut. Potem nie było okazji, bo jak mróz i zero wiatru to smog u nas fatalny. Najgorsze, że po kilku dniach przerwy od jutra chyba znów to samo więc będziemy się kisić. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4318 |
Rozeznanie
|
Macie takie akcje, ze dziecko Wam sie budzi w nocy na ok. 2 godziny? Adaś juz któryś raz... jest mega aktywny wtedy, skacze, chce na ręce, chce sie bawić, marudzi... czy to skok? Znowu jak zombie jestem po nocce
![]() Valaria---- u nas podobny problem, wymyślił system i koniec, mimo ze odwijam mu girkę... ktoś mi zasugerował ze moze to wina tego, ze mały głownie na panelach albo płytkach przebywa i sie nie moze utrzymać na dwóch kolankach, bo jest za ślisko? A u Was na jakiej powierzchni maluszek sie porusza? Ineso--- zabawki z olx najlepsze ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4319 |
Zadomowienie
|
![]()
Ciąża http://www.suwaczki.com/tickers/7470hqvkkbz2t44k.png Poród http://www.suwaczki.com/tickers/7470skjoll5khh75.png Edytowane przez niulka_1985 Czas edycji: 2017-01-19 o 19:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4320 |
Zakorzenienie
|
MaLoS nasza jakiś miesiąc- dwa miesiące temu miała takie akcje, po kąpaniu ładnie zasypiala, a w okolicach północy budzila się i zabawa w najlepsze.
Ostatnio próbowaliśmy wykąpać ją w dużej wannie, miala być fajna kąpiel taty i córki, a skończyło się na płaczu ![]() Ewa odziedziczyła moje sanki z dzieciństwa, mają oparcie ale dodatkowo podkładam jej poduszkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:12.