![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Last.fm - muzyczny blog
![]() Tak, kiedy wejdziesz na mój profil to po prawej stronie niewiele od góry jest takie coś jak ''gustometr'' ![]()
![]() |
#242 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
widze widze, tylko sie zastanawiałam czy to sobie samo poradzi z porównaniem ![]()
strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia. co jest sensem życia? żyć! "Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#243 |
Zakorzenienie
|
O matko, dziewczyny! Macie takie gigantyczne podpisy, że przez chwilę nie mogłam znaleźć treści postów
![]() --- Co do Gustometru, to niestety jest niedoskonałe, tak samo jak system dobierania "sąsiadów". Z sąsiadami problem jest o tyle większy, że last.fm bierze pod uwagę w zasadzie tylko tego wykonawcę, który jest na pierwszym miejscu - i tak w sąsiadach mam ludzi, z którymi często nic oprócz :wumpscut: mnie nie łączy...
![]() |
#244 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do gustometru, to racja, nie wszystko jest brane pod uwagę.
![]() |
![]() |
#245 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
strach jest dobry. dobrze jest się bać. to znaczy, że masz coś jeszcze do stracenia. co jest sensem życia? żyć! "Nawet partnerzy żądający pełnej wolności, siadając za kierownicą nie jadą lewą stroną. Dlaczego? Mają świadomość ograniczenia i konsekwencji łamania praw". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#246 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Dziwni jacyś. ![]()
![]() |
![]() |
#247 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja mam wciąż kilka wątpliwości związanych z lastem. Zupełnie nie mogę ogarnąć kwestii słuchania przez Winampa, nie wiem czy ja w ogóle dobrze rozumuję, że "tak można" ![]() Co to znaczy scrobblować? Co mi daje otagowywanie utworów? Jak słuchać wybranych wykonawców? Jak słuchać wybranych piosenek? (dwa powyższe mają pewnie związek z Winampem) ![]() Przedwczoraj bodajże ściągnęłam sobie ten ich program, ale już go wyrzuciłam, bo mi to niepotrzebne. Wolę widzieć stronę (i tak też słucham w tym momencie).
![]() |
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Cheer, postaram się pomóc:
Ad.1: Słownik internetowy: Scrobble - Can replace most verbs to indicate that an action has been performed, and that it has been logged or recorded by a 'scrobbler', which is a system that records whatever you're scrobbling, although the scrobbler may not necessarily exist. If you played 64 games of Fifa 98: Road To World Cup, you could say "I scrobbled Fifa 64 times today." Or if you were on the phone, you could say "I was updating my PhoneScrobbler". Więc chodzi pewnie o sam fakt, że piosenki odsłuchane są doliczane do Twojego licznika i pojawiają się w Recently listened. Ad.2: Otagowywanie. Gdyby ludzie nie tagowali utworów i wykonawców, nie można by było korzystać z opcji "Similar artists" - to właśnie za pomocą tych tagów takie podobieństwa są generowane. I wiadomo, jaka to muzyka (chociaż oczywiście zdarzają się tagi idiotyczne, np. ... a nie, przykładu nie podam - moderatorzy na last.fm zdążyli te kretyństwa powywalać). Mam nadzieję że wyjaśniłam to w miarę zrozumiale. Poza tym istnieją radia poszczególnych tagów - mi zdarza się posłuchać radia "bollywood" - sama kilka rzeczy otagowałam. Ad.3: Radio określonego wykonawcy (o to chodzi?) lub Twoje radio jest dostępne dla osób, które wykupiły sobie miesięczny "abonament", jak to nazywam. Tu więcej szczegółów: http://www.last.fm/subscribe/
![]() |
#249 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Już trochę kojarzę z tym scrobblowaniem ("last scrobbled: tu tytuł ostatnio odsłuchanego utworu"), ale...jakieś to dla mnie bez sensu ![]() ![]() Otagowywanie - łapię i uważam za zacne ![]() Chyba można to określić jako "radio określonego wykonawcy". Ale czy tu ma się na myśli "wykonawcę" jako podobną do siebie muzykę różnych wykonawców czy jednego konkretnego wykonawcę? Bo ja bym chciała czasami np. posłuchać sobie pod rząd kilka piosenek Martina Gore'a i co wtedy? Cwany ten abonament, ale śmiem twierdzić, że wczoraj, zanim pozbyłam się ichniejszego programu do słuchania, słuchałam sobie (w nim właśnie) Twojego radia, Rachel i ani cencika nie zapłaciłam ![]() ---- A jak słuchacie muzyki? Bo ja się loguję na stronę, listen i tyle. A wycztałam w wątku coś o słuchaniu w Winampie, przesyłaniu piosenek na stronę, czy ze strony do Winampa ![]()
![]() |
#250 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że opcja sąsiadów jest czasami trochę kiepska, bo mogą się te gusta nie zgadzać, ale to już nie nasza wina, tylko osób tworzących stronę. Mam nadzieję, że jasno się wyraziłam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#252 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kliknij tutaj Tu jest link, z którego powinnaś pobrać program, zainstalować. Ano i zapomniałam, że chyba trzeba mieć Winampa, żeby odsłuchiwać. Mam nadzieję, że go posiadasz. A zresztą zobaczysz, przy instalowaniu , tam bedzie ''jakie wtyczki chcesz zainstalować'' ![]() Ja już nie pamiętam, bo już od dawna ten program mam ![]()
![]() |
![]() |
#253 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
tak a'propos - darmowe utwory to naprawdę świetny pomysł: z jednej strony na promocję, z drugiej na poznanie mniej znanych kapel. Cytat:
Po co? No nie wiem... Dla funkcji muzycznego pamiętnika? ![]() Mnie bawi zaglądanie w to, czego słuchałam w ostatnim tygodniu. Czasem bywam szczerze zdziwiona. ![]() Sama funkcja sąsiadów muzycznych jest przydatna jedynie chyba do tego, żeby przetrzepać im listy ulubionych kapel w poszukiwaniu nowych fascynacji. Tyle, że podobnie działa słuchanie samego radia - "ujawnia" mnóstwo muzyki podobnej do tego, co lubisz albo otagowanej jako ten sam typ.
![]() |
![]() |
#254 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() --- No i teraz właśnie słucham kawałka, a potem odświeżę stronę i zobaczymy czy faktycznie mi się pokaże w odsłuchanych. Czuję się jaki jakiś głąb normalnie! Z niektórymi rzeczami trudno do mnie dotrzeć...
![]() |
![]() |
#255 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Odinstalowałaś program do słuchania? Czyli nie nabijasz na profil, tylko słuchasz z wolnej ręki (z wolnego ucha)? Normalnie jest tak, że mam na belce okienko, w którym na bieżąco wyświetlają się informacje o tym, czego słucham i o wykonawcy. Plus to, czy scrobbling jest włączony, czy nie. A fakt, że program z Lasta rozpozna i przescrobbluje utwór zależy od tego, jak masz oznaczone właściwości utworów. Ja na przykład dopiero w tym tygodniu poprawiłam właściwości w części płyt Bacha, które mam na kompie - wcześniej nawet jak słuchałam nie zapisywały mi się w profilu.
![]() |
![]() |
#256 | |
Zakorzenienie
|
Ja sama do końca nie wiem o co mi chodzi
![]() Po kolei. Tak, programu nie mam, odinstalowałam. Słucham wprost stąd: http://www.last.fm/listen/ i jeśli słuchanie z wolnej ręki to słuchanie tego, co oni mi zaserwują (w tym sensie, że ja sobie wpiszę np. Depeche Mode, a radio mi znajdzie albo DM albo coś podobnego i tak słucham), to tak, tak właśnie jest, ale nabija mi się licznik (choć mam wrażenie, że przesłuchałam o wiele więcej, niż mam na liczniku)... Ja z kolei nie kumam tego ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#257 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Mam kumpla, który stworzył sobie profil, słucha własnie w ten sposób i ma nadal zero odsłuchanych utworów. Cytat:
Albo - albo. Jesli słucham z Lasta - Winamp mam wyłączony. Jeśli korzystam z zasobów swojego dysku lub płyt - uruchamiam muzykę w Winampie i jednoczesnie mam włączony program Last (ale nie odtwarzam w nim muzyki w tym czasie, oczywiście) który mnie "podgląda".
![]() |
![]() |
#258 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Czyli tak: zainstaluję znowu program z Lasta, następnie włączę go, włączę Winampa i zobaczymy czy mi doda do ostatnio odsłuchanych ![]() --- I pełen sukces ![]() Wszystko gra! Dziękuję za pomoc i nie zawaham się prosić o nią jeszcze, a jak długo trzeba mi tłumaczyć, to już wiecie ![]()
![]() |
![]() |
#259 |
Wiedźma
|
Kurczę. Nie wiem.
![]() Właśnie wlazłam tam i hmmm... Jakby to ująć - znają mnie, to znaczy rozpoznało to coś mój profil. Nie wiem jak to działa. ![]() Czuję się zagwożdżona, to znaczy mam zagwozdkę. ![]() Dopuszczam możliwość, że to jakaś alternatywa dla osobistego panelu, z którego ja korzystam.
![]() |
#260 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przykład radia PŁATNEGO: kiedy słuchasz jakiegoś radia przez stronę last.fm, masz tam różne ikonki: "recomment", "tag", "express your love for this track" - patrz załącznik. I radia ze swoimi "loved" utworami (czyli tymi, w trakcie których kliknęłaś w serduszko) będziesz mogła posłuchać tylko po zapłaceniu subskrypcji. Jasne?
![]() |
![]() |
#261 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jacy złośliwcy!...najpierw proponują człowiekowi oserduszkowywać utwory, a potem płać jak chcesz ich sobie posłuchać ![]()
![]() |
![]() |
#262 |
Zakorzenienie
|
Ja planuję wykupić miesiąc i sprawdzić, jakie bajery jeszcze się kryją
![]()
![]() |
#263 | |
Wiedźma
|
Cytat:
U mnie w stanie największego rozrostu zawierała ponad 200 utworów. Rachelo - mam nadzieję na obszerne zeznania. ![]() Może i ja się skuszę? Choć ja tylko muzyki słucham...
![]() |
![]() |
#267 |
Zakorzenienie
|
''
Twoje porównanie z użytkownikiem violet_fairy wypada: Fatalnie Współdzielicie niewielu wykonawców, między innymi Nightwish.'' Hehe, no ciekawie się nie zapowiada, ale zaproszenie wysłałam, żeby ew. móc coś wygrzebać ciekawego z Twojej playlisty ![]()
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Ale właśnie różnorodność jest piękna
![]() Dziękuję za zaproszenie i również mam nadzieję na zgapienie czegoś fajnego od Ciebie (krajanko ![]() ![]()
![]() |
#269 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.