Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;) - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-26, 10:25   #4291
cava
Zakorzenienie

Dot.: Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie? - temat ekonomiczno-społeczny ;)

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
U mnie dzisiaj ogórowa na wołowinie.
U mnie w wolnowarze dojrzewa sobie sos , taki trochę pseudo Bolonese bo na mięsie indyczym.

Wolnowar pokochałam cudowne urządzenie.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-26, 10:30   #4292
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
U mnie w wolnowarze dojrzewa sobie sos , taki trochę pseudo Bolonese bo na mięsie indyczym.

Wolnowar pokochałam cudowne urządzenie.
Właśnie miałam pytać.
Mam ogromną ochotę na niego, ale po totalnej porażce jaką był parowar boję się wspominać mężowi..
Stary 2017-01-26, 10:42   #4293
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie miałam pytać.
Mam ogromną ochotę na niego, ale po totalnej porażce jaką był parowar boję się wspominać mężowi..

No trzeba przemyśleć czy pasuje do trybu życia i preferencji.
IMO, to jest gar dla typowo mięsożernych.
Gotowanie 5-8 godzin czegoś, generuje zapachy- pachnie w domu bardzo.
Mnie to przeszkadza, dlatego gar chodzi jak jestem w pracy a nie np. nocą.

Do gotowania warzyw

Inaczej układają się też smaki, trzeba się nauczyć komponować potrawy inaczej.
Np. smak niektórych warzyw tak bardzo staje się dominujący (np. marchewki ) ze trzeba ja albo drastycznie ograniczyć w stosunku do klasycznego przepisu, albo w ogóle pominąć bo gulasz na ponad kilogramie wołowiny, z dodatkiem 1 małej marchewki, cały smakuje... marchewką. I to dramatycznie marchewką.

Dużo czytałam o rosołach z wolnowaru- dla mnie porażka właśnie z powodu powyższego- warzywa za bardzo oddają smak i głuszą mięso + jakby nie kombinować, rosół z wolnowaru jest IMO za słodki i za mało mięsny w smaku.
Wiec np. w wolnowarze nastawiam tylko wywar czysto mięsny, a potem już klasycznie na nim robię zupę.

Ale mięsa, gulasze są cudowne i nie trzeba w domu być jak się robią.

Liz Williams
Stary 2017-01-26, 13:12   #4294
visionAM
Zakorzenienie

Podsumowaliśmy wydatki na jedzenie z ostatnich trzech miesięcy - było to o tyle łatwe, że zakupy robimy w tych samych sklepach, zawsze płacimy kartą, a transakcje oznaczamy odpowiednim tagiem na koncie. Wyszło 2700zł za ostatnie 3 miesiące, jedzenie dla dwóch osób oraz chemia. Czyli jakieś 900zł miesięcznie + oddzielnie wydatki na jakieś przekąski w pracy, myślę że na to nam idzie z 200zł miesięcznie, ale ciężko stwierdzić, bo tym każde z nas rozporządza indywidualnie. Ogólnie od roku nic się nie zmieniło, nie wydajemy ani mniej, ani więcej
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-26, 19:20   #4295
NattiTt
Wtajemniczenie

Ehh a jak ja się zachwycałam wolnowarem, to wszyscy się ze mnie śmiali, że promuję jedzenie gorsze niż szpitalne

-7kg
NattiTt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-26, 21:09   #4296
Veredise
Zakorzenienie

Cava, to może nie wrzucaj od razu wszystkich warzyw? Nie robiłam co prawda rosołu w wolnowarze, ale robiłam np. mięsko z fasolką szparagową i fasolkę wrzucałam na ostatnie pół h. Może tak samo zrobić z marchewką, np. godzinę przed końcem?

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-26, 21:16   #4297
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie miałam pytać.
U nas parowar jest w codziennym uzyciu ale tylko w sezonie letnim. Nie trzeba myc garow, to najbardziej w nim lubie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-26, 22:00   #4298
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
U nas parowar jest w codziennym uzyciu ale tylko w sezonie letnim. Nie trzeba myc garow, to najbardziej w nim lubie

Ale nie można myć w zmywarce i tego nie lubię.
Więc nie używamy wcale.
Stary 2017-01-27, 02:31   #4299
Soso
Zakorzenienie

Cytat:
Więc nie używamy wcale.
To chyba zależy od parowara, ja mam z tefala i cześć rzeczy myje w zmywarce.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Soso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-27, 08:02   #4300
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soso Pokaż wiadomość
To chyba zależy od parowara, ja mam z tefala i cześć rzeczy myje w zmywarce.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Ja też i nie można.
Stary 2017-01-28, 17:06   #4301
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Cava, to może nie wrzucaj od razu wszystkich warzyw? Nie robiłam co prawda rosołu w wolnowarze, ale robiłam np. mięsko z fasolką szparagową i fasolkę wrzucałam na ostatnie pół h. Może tak samo zrobić z marchewką, np. godzinę przed końcem?
To bym musiała być jak sie gotuje.
Jak już planuje gotować w wolnowarze, to wieczorem przygotowuję składniki- np. obsmażam mięso, wszytko wrzucam do kupy i przyprawiam, a rano tylko włączam wolnowar i wychodzę do pracy, przychodzę na gotowe juz ugotowane i tylko czekające na podtrzymywaniu temp.

Liz Williams
Stary 2017-04-21, 16:09   #4302
artemis162
Przyczajenie

Siadłam, prześledziłam prawie cały wątek i muszę się przyznać, że też jestem w grupie tych "niemożliwych" przypadków, które wydają 300-320 zł na miesiąc na jedzenie Może dlatego, że jestem studentką, a studenci zaginają prawa fizyki
Jestem na diecie wegańskiej, co dwa miesiące jeżdżę do rodziców i nie biorę prawie nic poza pierogami od babci z soczewicą albo kapustą, ale nigdy więcej niż 2 porcje obiadowe, bo mi się nie chce tego wozić :P
Od zmiany diety wydaję jakieś 300-320 zł miesięcznie, alkohol liczę oddzielnie. Mieszkam w tak dogodnym punkcie, że mam koło siebie Leclerca, Tesco i Biedronkę i stałam się mistrzynią promocji Robię duże zapasy np. 4 opakowania soczewicy na promocji, 5 puszek z kukurydzą za 1,70, 7 opakowań płatków owsianych za 1,60 (jedno opakowanie schodzi w 8-10 dni) czy 6 litrów mleka sojowego po 4 złote litr. Kupuję w promocjach też ryż, kaszę, ziarna, orzechy, rodzynki w dużych ilościach; na promocjach poluję też na różne owoce i warzywa(poza takimi podstawami jak ziemniaki, marchew, cebula, jabłka).
Rzucą przykładowy jadłospis z ostatnich dni, jak ktoś nie wierzy, ze da się za dyszkę dziennie
1 dzień: płatki owsiane + rodzynki + 200 ml mleka sojowego
zupa: soczewica, marchewka, ziemniaki, cebula, przyprawy + prażony słonecznik i grzanki z bułki z dynią (cały gar schodzi w 3 dni)
obiadokolacja: puszka kukurydzy + puszka fasoli + papryka + ryż brązowy (obiad na 2 dni)
wieczorem: jedna pomarańcza
2 dzień:
to samo śniadanie + ta sama zupa
1 banan
dwa ogórki kiszone, pół woreczka ryżu brązowego, kotleciki z ciecierzycy i marchewki (za 6 zł wychodzi 30 kotelcików, dla mnie jakieś 4 porcje)
1/4 ananasa kupionego ze współlokatorką w Biedronce
1/2 opakowania truskawek (3,90 w Biedronce na promocji)
3 dzień:
śniadanie, obiadokolacja i zupa ta sama co pierwszego dnia
1 banan na uczelni

Piję rumianek albo miętę, mam filtr do wody w mieszkaniu. Nie mówię, że to najwybitniejsze meny, ale no jak trzeba to i da się mniej więcej za tą dyszkę przeżyć
artemis162 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 16:16   #4303
invisible_01
Zakorzeniona

Nikt nie twierdzi, że nie da się wydawać 300 zł miesięcznie na jedzenie - ja sama wydawałam tyle na studiach. Nie ma się jednak co oszukiwać, że za taką kwotę kupuje się różnorodne, wysokiej jakości produkty.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 17:04   #4304
Fufka
Zakorzenienie

Do tego zauważ,że w sumie jesz niewiele, 4skromne posiłki. Kupne mleka roślinne są drogie,tamiej zrobić samemu. Ja będąc wege wydaję ok.700zl. Nie żałuję sobie,ale nie jest to wszystko najwyższej jakości. Ilości sa większe,bonp.nie wyobrażam sobie być pół dnia na bananie. Chociaż dobrze by mi zrobiło ograniczenie się

Edytowane przez Fufka
Czas edycji: 2017-04-21 o 17:06
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 17:29   #4305
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez artemis162 Pokaż wiadomość
Siadłam, prześledziłam prawie cały wątek i muszę się przyznać, że też jestem w grupie tych "niemożliwych" przypadków, które wydają 300-320 zł na miesiąc na jedzenie Może dlatego, że jestem studentką, a studenci zaginają prawa fizyki
Jestem na diecie wegańskiej, co dwa miesiące jeżdżę do rodziców i nie biorę prawie nic poza pierogami od babci z soczewicą albo kapustą, ale nigdy więcej niż 2 porcje obiadowe, bo mi się nie chce tego wozić
Od zmiany diety wydaję jakieś 300-320 zł miesięcznie, alkohol liczę oddzielnie. Mieszkam w tak dogodnym punkcie, że mam koło siebie Leclerca, Tesco i Biedronkę i stałam się mistrzynią promocji Robię duże zapasy np. 4 opakowania soczewicy na promocji, 5 puszek z kukurydzą za 1,70, 7 opakowań płatków owsianych za 1,60 (jedno opakowanie schodzi w 8-10 dni) czy 6 litrów mleka sojowego po 4 złote litr. Kupuję w promocjach też ryż, kaszę, ziarna, orzechy, rodzynki w dużych ilościach; na promocjach poluję też na różne owoce i warzywa(poza takimi podstawami jak ziemniaki, marchew, cebula, jabłka).
Rzucą przykładowy jadłospis z ostatnich dni, jak ktoś nie wierzy, ze da się za dyszkę dziennie
1 dzień: płatki owsiane + rodzynki + 200 ml mleka sojowego
zupa: soczewica, marchewka, ziemniaki, cebula, przyprawy + prażony słonecznik i grzanki z bułki z dynią (cały gar schodzi w 3 dni)
obiadokolacja: puszka kukurydzy + puszka fasoli + papryka + ryż brązowy (obiad na 2 dni)
wieczorem: jedna pomarańcza
2 dzień:
to samo śniadanie + ta sama zupa
1 banan
dwa ogórki kiszone, pół woreczka ryżu brązowego, kotleciki z ciecierzycy i marchewki (za 6 zł wychodzi 30 kotelcików, dla mnie jakieś 4 porcje)
1/4 ananasa kupionego ze współlokatorką w Biedronce
1/2 opakowania truskawek (3,90 w Biedronce na promocji)
3 dzień:
śniadanie, obiadokolacja i zupa ta sama co pierwszego dnia
1 banan na uczelni

Piję rumianek albo miętę, mam filtr do wody w mieszkaniu. Nie mówię, że to najwybitniejsze meny, ale no jak trzeba to i da się mniej więcej za tą dyszkę przeżyć
Strasznie malo jesz. Wezmy chociaz obiad. Spokojnie zjadalam prawie caly woreczek ryzu z miesem i warzywami wiec porcja dwukrotnie wieksza. ; ) i mimo ze jestem mesozerna to do obiadu bardzo czesto zuzywam 2 razy wiecej warzyw niz ty.

I na obiad kukurydza z fasola i ryzem strasznie dziwna opcja. Nie wiem co tu ma miec konkretny i dobry smak ;p
Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2017-04-21 o 17:30
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 17:57   #4306
artemis162
Przyczajenie

No fakt faktem, nie poszaleję sobie z różnorodnością, na takie mleko migałowe czy jakąś komosę ryżową to mnie nie stać Sama mleka nigdy nie próbowałam robić, podejrzewam, że też by mi się nie chciało.
Mi się wydaje, że aż tak mało nie jem, chociaż może to skutek mieszkania z dziewczynami wiecznie na diecie, którym na śniadanie wystarczy jogurcik, a na obiad odrobina kurczaka z ryżem
Do kukurydzy, fasoli i papryki daję jeszcze trochę koncentratu, dużo ostrej i słodkiej papryki i całkiem niezłe wychodzi. Teraz jadłam z ryżem, a czasami sobie to wpakuję w tortille i też zjem

Edytowane przez artemis162
Czas edycji: 2017-04-21 o 18:01
Stary 2017-04-21, 18:12   #4307
201805091331
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez artemis162 Pokaż wiadomość
No fakt faktem, nie poszaleję sobie z różnorodnością, na takie mleko migałowe czy jakąś komosę ryżową to mnie nie stać Sama mleka nigdy nie próbowałam robić, podejrzewam, że też by mi się nie chciało.
Mi się wydaje, że aż tak mało nie jem, chociaż może to skutek mieszkania z dziewczynami wiecznie na diecie, którym na śniadanie wystarczy jogurcik, a na obiad odrobina kurczaka z ryżem
Do kukurydzy, fasoli i papryki daję jeszcze trochę koncentratu, dużo ostrej i słodkiej papryki i całkiem niezłe wychodzi. Teraz jadłam z ryżem, a czasami sobie to wpakuję w tortille i też zjem
Sama wydawałam na jedzenie tyle że studiowałam 6 lat temu a już wtedy nie było wesoło, nie wiem czy teraz dałabym radę...

201805091331 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 18:21   #4308
squirrelqa
Zakorzenienie

Bardzo zazdroszczę możliwości najadania się tak niewielkimi porcjami. Ja po godzinie od zjedzenia każdego z tych przykładowych posiłków chodzilabym po ścianach z głodu i nie mogła się skupić na pracy.

Ale wiem po sobie, że jak finansowo trzeba się zmieścić w określonym budżecie to się zmieści. A w miarę wzrostu zarobków jakoś ma się chetke na lepsze, nowe, bardziej zróżnicowane produkty i kasa idzie i idzie...

Ale podobno nie wszyscy uwielbiają jeść, więc nie każdy się z tym może utożsamiać

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-21, 18:33   #4309
artemis162
Przyczajenie

No dokładnie, mi pół litra takiej gęstej zupy wystarczy, ale wiem, że niektórzy od razu byliby głodni i szukali czegoś do zjedzeia Jak czytałam to dużo osób tutaj ćwiczy, no i od razu muszą jeść więcej, a ja nie mogę przez uraz ścięgna.
Jak się dorobię to na pewno będę więcej wydawać na jedzenie, no nie ma innej opcji.
Stary 2017-04-23, 00:54   #4310
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Właśnie miałam pytać.
Cytat:
Więc nie używamy wcale.
Miałaś do czynienia może z czymś takim
http://sklep.dajar.pl/garnek-pyrofla...e-2-sita-pyrex
Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
Bardzo zazdroszczę możliwości najadania się tak niewielkimi porcjami. Ja po godzinie od zjedzenia każdego z tych przykładowych posiłków chodzilabym po ścianach z głodu i nie mogła się skupić na pracy.

Ale wiem po sobie, że jak finansowo trzeba się zmieścić w określonym budżecie to się zmieści. A w miarę wzrostu zarobków jakoś ma się chetke na lepsze, nowe, bardziej zróżnicowane produkty i kasa idzie i idzie...

Ale podobno nie wszyscy uwielbiają jeść, więc nie każdy się z tym może utożsamiać

Ja muszę się najeść, bo inaczej szukam czegoś do jedzenia, najczęściej słodkiego, a nie powinnam, bo mam problem z cukrem.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 08:04   #4311
Aromatic78
Przyczajenie

widzę, że od kwot trochę już odbiegłyście ale z racji, że jestem nowa to chyba pochylę się nad tym wątkiem i dodam moje parę groszy. U nas wydaje się dość dużo na jedzenie, gdyż w naszej czteroosobowej rodzinie dwie osoby to nastolatkowie uprawiający sport. Choć nigdy tak skrupulatnie nie liczę kasy wydanej na jedzenie to ok 1-1,5tys zawsze. Wiem, że to dużo ale staram się im nie kupować ani też nie robić bezwartościowych rzeczy czy posiłków
Aromatic78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 08:35   #4312
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Aromatic78 Pokaż wiadomość
widzę, że od kwot trochę już odbiegłyście ale z racji, że jestem nowa to chyba pochylę się nad tym wątkiem i dodam moje parę groszy. U nas wydaje się dość dużo na jedzenie, gdyż w naszej czteroosobowej rodzinie dwie osoby to nastolatkowie uprawiający sport. Choć nigdy tak skrupulatnie nie liczę kasy wydanej na jedzenie to ok 1-1,5tys zawsze. Wiem, że to dużo ale staram się im nie kupować ani też nie robić bezwartościowych rzeczy czy posiłków
To wcale nie jest dużo. 1tys zł na 4 osoby to nawet bardzo mało.

Za 400zł na osobę i to kilka lat temu (bo nie mieszkam już w Gda) było mi jednej trudno się wyżywić. Mięsa miałam w tym budżecie tyle co kot napłakał (wiem, głupie, nie wyszło mi na zdrowie).

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:00   #4313
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
To wcale nie jest dużo. 1tys zł na 4 osoby to nawet bardzo mało.

Za 400zł na osobę i to kilka lat temu (bo nie mieszkam już w Gda) było mi jednej trudno się wyżywić. Mięsa miałam w tym budżecie tyle co kot napłakał (wiem, głupie, nie wyszło mi na zdrowie).

Tez myśle ze to nie jest duzo. U mnie poki co w tym miesiacu wyszło 260zl ale dwa weekendy (5dbi) spędziłam u rodziców plus jeszcze 130zl na jedzenie na mieście.
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:07   #4314
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
2 zarlocznych nastolatkow+2 osoby dorosle za 1 000? To przeciez malo. Zaczyna sie tu robic dyskusja w stylu

Ojej ale jestem brzydka
Nie no co ty, jestes bardzo ładna

I tak srednio co kilka postow. Tylko tu narzekanie, ze za duzo idzie na jedzenie, bo 300zl na osobę to tak kosmiczna kwota, rozpusta wręcz.
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:16   #4315
Bruised
Wtajemniczenie

Cytat:
A moim zdaniem to jest zdanie kluczowe. Ja też byłam przekonana, że wydajemy na jedzenie dużo mniej, dopóki tego nie policzyłam. I się okazało, że tysiąc na dwie osoby rozchodzi się błyskawicznie, a wcale rarytasów nie jadamy.

"Prawdziwie kochasz wtedy, kiedy nie wiesz, dlaczego."
Bruised jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:36   #4316
ferimori
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
A moim zdaniem to jest zdanie kluczowe. Ja też byłam przekonana, że wydajemy na jedzenie dużo mniej, dopóki tego nie policzyłam. I się okazało, że tysiąc na dwie osoby rozchodzi się błyskawicznie, a wcale rarytasów nie jadamy.
U nas podobnie. A robimy zakupy głównie w b a nie np pip

ferimori jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:45   #4317
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Na czwórkę to moim zdaniem malo, ja1,3 tys, w porywach więcej, wydaję na dwie dorosłe osoby.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 09:45   #4318
201705071030
Konto usunięte

Dużo. Za dużo. Nie liczę, ale jak wychodzę prawie codziennie do supermarketu, żeby kupić podstawowe rzeczy to zazwyczaj wychodzi 25-40 zł. Więc w sumie pewnie ok. 900 zł na miesiąc.

Jak prowadzi się jednoosobowe mieszkanie to niestety część jedzenia się marnuje, bo wiele opakowań jest dużych i nie zdążysz tak szybko zjeść a nawet te małe są kosztowo zbliżone do dużych.

Dodać do tego kwestie wyjazdów. Jak się pracuje w delegacjach to marnuje się bardzo dużo jedzenia. Otwierasz coś a potem wyjeżdżasz na tydzień. Jak wracasz jest już zepsute. Jak kupisz za mało to marnujesz czas na łażenie do supermarketu co chwilę.

Mnie w ogóle koszty życia w Polsce szokują. Niesamowicie poszły w górę w ciągu ostatnich lat. Koszty życia w takiej w Warszawie są podobne do kosztów życia na Zachodzie, gdzie pensje są znacznie wyższe. Wczoraj wysyłałam list (zwyczajny, mały, cienki, lekki - jedyne co, to że był polecony) do Niemiec. Pani zaśpiewała mi 16 zł i byłam zszokowana. Moja pierwsza reakcja była, że się pomyliła.

Edytowane przez 201705071030
Czas edycji: 2017-04-23 o 09:50
201705071030 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-23, 10:26   #4319
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bruised Pokaż wiadomość
Kluczowe. Ja myślałam że wydajemy więcej na jedzenie dopóki nie zaczęłam dzielić tego na chemię itp i okazało się ze sporą część zakupów stanowią jakieś niejedzeniowe rzeczy. Napisze później ile mi teraz wychodzi bo liczę wydatki skrupulatnie od czasu emigracji. Musze zajrzeć w tabelki.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока
Stary 2017-04-23, 10:32   #4320
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whatever007 Pokaż wiadomość
Dużo. Za dużo. Nie liczę, ale jak wychodzę prawie codziennie do supermarketu, żeby kupić podstawowe rzeczy to zazwyczaj wychodzi 25-40 zł. Więc w sumie pewnie ok. 900 zł na miesiąc.

Jak prowadzi się jednoosobowe mieszkanie to niestety część jedzenia się marnuje, bo wiele opakowań jest dużych i nie zdążysz tak szybko zjeść a nawet te małe są kosztowo zbliżone do dużych.

Dodać do tego kwestie wyjazdów. Jak się pracuje w delegacjach to marnuje się bardzo dużo jedzenia. Otwierasz coś a potem wyjeżdżasz na tydzień. Jak wracasz jest już zepsute. Jak kupisz za mało to marnujesz czas na łażenie do supermarketu co chwilę.

Mnie w ogóle koszty życia w Polsce szokują. Niesamowicie poszły w górę w ciągu ostatnich lat. Koszty życia w takiej w Warszawie są podobne do kosztów życia na Zachodzie, gdzie pensje są znacznie wyższe. Wczoraj wysyłałam list (zwyczajny, mały, cienki, lekki - jedyne co, to że był polecony) do Niemiec. Pani zaśpiewała mi 16 zł i byłam zszokowana. Moja pierwsza reakcja była, że się pomyliła.
To sobie najwidoczniej nie potrafisz zorganizować kwestii jedzeniowych, bo nie wierzę że o delegacji dowiadujesz się z dnia na dzień.

Polecony krajowy nie kosztuje 16zl

A ceny jedzenia w Warszawie są takie same jak w innych polskich miastach.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości