![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wszystkie studia płatne! Jesteście za?
beznadziejny pomysl...Chce studiowac w Wawie, to juz kosztuje: jedzenie, ksiazki, akademik, karta miejska, powroty do Olsztyna itp+jeszcze mam placic za same studia?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Z jednej strony płatne studia kojarzą się nam z dostępem do wykształcenia wyłącznie ludzi bogatych. To oczywiście racja. Tyle, że rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że najczęściej na studia dzienne państwowe wcale nie trafiają w większości osoby niezamożne, tylko właśnie dzieci osób zamożnych, których stać było na dokształcanie dziecka poza szkołą państwową - kursy językowe, korepetycje. Proszę się tylko na mnie nie rzucać, za to co napisałam - statystyki mówią wyraźnie, że na studia dzienne na uczelniach państwowych NAJCZĘŚCIEJ trafiają studenci z zamożnych rodzin z dużych miast. Przykre to.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Skoro o Ameryce mowa... Studiowalam i w Polsce, i w USA. Doswiadczenia mam mile z wszystkich trzech uczelni, ale zdecydowanie lepszym pomyslem sa bezplatne studia, no wiadomo. Jednak w USA nie ma rozroznienia na dzienne i zaoczne, lecz na full-time i part-time. Mozna wiec sobie tak zorganizowac nauke, ze da sie rowniez pracowac na caly etat, wtedy oplaty sa latwiejsze do zniesienia (sa rowniez programy work-study, np. pracujesz dla swojej uczelni zdobywajac doswiadczenie w zamian za czesne). Jest rowniez dobrze rozwiniety system pomocy finansowej, wlaczajac pozyczki, czesto pracodawca po czesci lub w calosci sponsoruje studia. Za wyniki w nauce sa tez dosc pokazne stypendia (np. u mnie placa za 1/3 calych studiow, wiec to wielka pomoc). W Polsce jednak mysle, ze to poroniony pomysl, poniewaz najpierw trzebaby rozwinac system pomocy finansowej i to zrobic to dobrze, bo samo wprowadzenie oplat za studia i koniec kropka to kretynizm. Zawsze sie tu chwale, ze studia (poza podyplomowymi, na ktorych teraz jestem) mialam za darmo i to na dobrzej uczelni. Ludzie nie moga wyjsc z podziwu. Smieje sie, ze to jedyna pozytywna pozostalosc po starym systemie i mam nadzieje, ze sie nie zmieni. No ale niestety chyba bedzie inaczej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jestem przeciw, zamyka to droge edukacji madrym, ale biednym ludziom, poza tym odbiera sie tym prawo do bezplatnej edukacji kazdemu obywatelowi (niech jeszcze wymysla platne podstawowki, gimnazja i szkoly srednie), jak dla mnie - paranoja!
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
W naszym systemie edukacji już od pewnego czasu robią wszystko, żeby tylko ten poziom nauczania pogorszyć. Najpierw wprowadzenie gimnazjum i trzyletniego liceum, teraz płatne studia... paranoja. Nie wszystko co ze Stanów jest takie fantastyczne. Pominąwszy oczywisty fakt, że w Polsce są zupełnie inne (gorsze) warunki, badania mówiły same za siebie, w starym systemie wykształceni Polacy prezentowali bardzo wysoki poziom, a jak jest teraz...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
wiem ,że w Wielkiej Brytanii studia na ogół są płatne, tylko, że ich studentów stać na te studia, bo mogą sobie w czasie wakacji zarobić! Nie mają problemów ze znalezieniem pracy, a u nas...trzeba wyjeżdżać żeby cokolwiek zarobić....beznadzieja
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Ciekawi mnie, jakie kwoty wchodziłyby w rachubę - ile kosztowałby semestr? 2000 - 3000 -porównywalnie do czesnego za zaoczne/prywatne? Czy byłoby to uzależnione od kierunku, np prawo droższe, filologia tańsza? Wątpię, żeby przeciętną polską rodzinę z pensją 800 zl (razy dwa) stać było na zafundowanie swoim pociechom studiów - moich rodziców nie byłoby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Rozeznanie
|
Ja jestem na Nie...bo nie kazdego na to stac...w zwiazku z czym płatne studia mianem studiów dla zamoznych ludzi
![]() |
#44 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Chyba kieyś o tym czytałam, to był sam początek tego "projektu". Pisali, że te studia miałyby być tańsze niż na uczelniach prywatnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
ja jestem jak najbardziej przeciwna. a najbarzdiej mnie rozśmieszyła opinia pani radziwił że płatne studia otworzą drogę do edukacji biednej młodzeży. tak się zastanawiałam czy ona wie co ona mówi wogóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
W takim wypadku bylaby mozliwosc, ze studiujesz to, na co Cie stac --> np wysyp filologow, niedobor prawników.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BAN stały
|
Moi rodzice bardzo chcą, żebym się uczyła i studiowała to co chcę. Kiedy nie dostałam się na studia państwowe stwierdzili, że nie warto czekać rok i zdecydowali, że będą mi opłacać studia prywatne. Ale czy to normalne, że semestr w tej szkole kosztuje ponad 6000zł!!! I musza płacić tylko dlatego, że na UW mają Bóg wie jakie wymagania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Studia płatne miałyby sens tylko wtedy, gdyby równocześnie rozwinięto system stypendiów. I tak uczniowie biedni (średnio zamożni również) dostaliby dofinansowanie nie tylko na naukę, ale również na zakwaterowanie, koszty utrzymania i podręczniki. Natomiast uczniowie zamożni opłacaliby studia, dzięki czemu byłyby pieniądze na stypendia dla pozostałych. Wyszłoby na to, że bogaty uczeń utrzymywałby 2/3 mniej zamożnych i oczywiście siebie
![]() Ale w tym chorym kraju zapewne takie rozwiązanie wyszłoby gorzej niż źle, więc wolę żeby zostało tak, jak jest.
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze jest jak jest ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sprawdzilam na stronie am wroclaw i przez piec lat placi sie po 18 tysiecy, szosty jest gratis ![]() ladna sumka.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Kto wymyśla takie durne pomysły?? Najpierw gimnazja i 3-letnie liceum, później nowa matura a teraz płatne studia?? Odnoszę wrażenie, że ktoś usiłuje z Polski zrobić kraj nieuków
![]() Podobno padł też pomysł, żeby płacić za MATURĘ!! Słyszałam, że już ci, którzy w styczniu bedą chcieli pisać poprawkę matury(a podobno jest tych ludzi wielu) będą musieli zapłacić..... CZY W TYM KRAJU NAPRAWDĘ WSZYSTKO MUSI BYĆ ZA PIENIĄDZE??!! Ehhh szkoda słow ![]()
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
jestem przeciw... kto mogłby sobie pozwolic np. na studia medyczne?
![]() ![]() ogólnie kiepski pomysł... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
A ja mam mieszane uczucia. Ogólnie mówiąc, wydziały na przykład na UW są dość spore. W części również niebogate.
Gdyby wprowadzono UMIARKOWANE opłaty za studia, nie mówię "symboliczne" ale umiarkowane, przeciętny (a pewnie i zarabiający mniej niż przeciętnie) kandydat dałby radę podołać. 500 euro to dużo. Ale na przykład 200 złotych za semestr? Czy inne 50 złotych miesięcznie? Przynajmniej wydział miałby jakieś pieniądze, bo chwilowo zbrojny w gotówkę jest chyba jedynie dofinansowany jak się patrzy z UE Wydział Prawa, który dostał nowy a zgrabny budyneczek. Jako dodatek do filii na Lipowej. Obok budynek polonistyki sypie się aż miło. Ostatnio go otynkowali, ale w środku lepiej nie trzaskać drzwiami. I nie siadać za gwałtownie na krzesłach bo nóżki im się mogą rozjechać. Nie oszukujmy się - wydziały nie mają pieniędzy. Nawet na takie drobiazgi niekiedy jak ogrzewanie sal zimą. Nie wspomnę o sprzęcie. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Np. na UJ Collegium Medicum opłata wynosi 14 000 zł/rok, tylko nie wiem czy za 5 lat, czy może jakiś "gratis" ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
jestem przeciw bo nawet na dziennych ze stypendium socjalnym (marnym bo marnym ale jest )nie daje sobie rady
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:59.