Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-26, 23:04   #271
parisss
Przyczajenie

Dot.: długa miesiączka.

ja też mam dlugie krwawienia ;/ 6-7 dni ... moja siostra bierze tabletki antykoncepcyjne i u niej trwa ono gora 3 dni, wiadomo- to sprawa indywidualna, ale podobno pigulki reguluja cykl i zmniejszaja obfitosc krwawienia.
Stary 2008-03-27, 10:41   #272
wisniowaa
Raczkowanie

Kurcze, dziwi mnie to, bo to narmalka 7 dni (mówili o tym nawet w gimanzjum, jak mówili o miesiączce i pokazywali podpaski i tampony). Skoro taki jest organizm, to po co zaburzać jego równowagę?
wisniowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 16:34   #273
Jagódkaaa
Raczkowanie

Dot.: Bolesny okres- tabletki-badanie?

Oj skąd ja to znam,ale ja brałam czasem 5 ketonalów dziennie:/.Teraz to dla mnie nie do wyobrażenia!Poszłam do lekarza głownie z tego powodu bo co miesiac zwijałam sie z bolu.Kiedy zaczęłam brać tabletki anty,bolesnego okresu już nie mam i tym samym nie biore środków przeciwbólowych żadnych!Też dlatego,bo bałam się że mogą osłabić skutecznosc tabletek.Tabletki wyregulowały mi okres,jest mniej bolesny,prawie wcale nie czuje ze go mam;] no i przede wszystkim zabezpieczaja.Także ja jestem ZA tabletkami.
Jagódkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 17:02   #274
Vanilla_xD
Raczkowanie

GG do Vanilla_xD
Dot.: Bolesny okres- tabletki-badanie?

a ja mam prawie 17 lat i odkad pamietam mam bardzo bolesne miesiaczki .... wlasnie dzis pierwszy dzien i sama nie moge uwierzyc ze go przezylam ... ale za kazdym innym razem placze z bolu i rowniez dzien wyciety z zycioru .. I wlasnie zastanawiam sie nad pojsciem do lekarza tez bylaby to moja pierwsza wizyta i z tego co widze to piszecie, zeby isc koniecznie wiec chyba bede musiala sie wybrac... tylko obawiam sie jej okropnie, a poza tym nie jestem pewna czy chce brac tabletki hormonalne ..
Vanilla_xD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 17:12   #275
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ManiaB Pokaż wiadomość
WITAM
juz przez kilka miesiecy mam okres przez prawie cały tydzien.Wiem ze inne dziewczyny maja po3-4 dni. co mam w tej sytuacji robic. prosze pomóżcie. z gory dzięki. pozdro
Taka Twoja uroda. Ja swego czasu okres mialam do 5 dni, obecnie trwa nie krucej niz 7. Tabletki ziolowe nie spowodowaly skrocenia krwawienia a jedynie jego zmniejszenie, zmniejszenie objawowo PMS itp., ale dlugosc miesiaczki pozostala ta sama.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 18:02   #276
wisniowaa
Raczkowanie

Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy

Dla tych, które jeszcze nie biorą tabletek antykoncepcyjnych, to ich barnie wcale nie jest dobrym rozwiązaniem. Oczywiście to sprawa względna, ale jak powiedziałam ginekologowi, że mam mocne bóle, to wcale mi nie zaproponował tabletek. Moim zdanie to trochę pójście na łatwiznę. Tabletki też oddziałowują na organizm, ale biorę je raz w miesiącu, a nie codziennie.

Mama nadzieję, że te, które przyznają się do brania ketonalu, robią to pod nadzorem lekarza. Ketonal jest bardzo silnym lekiem i zarzyty w dawce 5 tabletek na dzień, może wywołać wrzody i kto wie co jeszcze. Najlepiej skonsultować się z lekarzem. Moze na początek lepiej spróbować od leków przeciwbólowych. Ja też się strasznie męczę, ale jak wezmę tabletki, to (prawie) normalnie żyję. Wiele wizażanek pisało, że przez złe dobranie, a w zasadzie przepisanie którychkolwiek tabletek, "rozstroiły" się totalnie.
Stary 2008-03-27, 19:54   #277
Vanilla_xD
Raczkowanie

GG do Vanilla_xD

No wlasnie dlatego nie jestem przekonana do konca do tabletek ... bo wiem ze moga miec ujemne skutki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-27, 20:29   #278
wisniowaa
Raczkowanie

I te i te tabletki będą dawać ujemne skutki, chodzi tylko o to, żeby wybrać "mniejsze zło" dla organizmu.
Stary 2008-03-28, 15:25   #279
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wisniowaa Pokaż wiadomość
Kurcze, dziwi mnie to, bo to narmalka 7 dni (mówili o tym nawet w gimanzjum, jak mówili o miesiączce i pokazywali podpaski i tampony). Skoro taki jest organizm, to po co zaburzać jego równowagę?

Dokładnie, od 2-10 dni, więc nie wiem czemu tutaj niekotórzy piszą, że to dla nich dziwne. Ja też mam okres zazwyczaj 7 dni i nic się nie dzieje, poza tym, że jest taki długi.

Lewy pas, gaz i płynę..
kr0pka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 17:08   #280
paula8711
BAN stały

Question Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy

czesc.szukam dziewczyny ktora ma takie same problemy jak ja: w pierwszym dniu miesiaczki zaczyna mi sie atak mam przyspieszony oddech i oddycham jakbym miala rodzic a wlasciwie to ziaje jak pies.potem zaczyna mi szybko bic serce i bledne.Nasila sie bol brzuch i nie moge ani lezec ani chodzic-kraze po pokoju trzesac sie.Potem bledne i zaczyna mi sie krecic w glowie-musze wtedy usiasc bo zaczynaja mi sztywniec rece nogi i cala sinieje (bledne).Mam biegunke i wymioty.Nie pomagaja mi leki a pogotowie przy pierwszym takim moim ataku odmowilo przyjechania wiec swaidomosc ze nie moge liczyc na pomoc jeszcze bardziej mnie dobija dzis wlasnie mialam taki atak po godzinie meczarni ustapilo.Ja nie ma obfitych krwawien ale keidy mam ten atak to krawienie mam wyjatkowo MALE... jesli jakas dziewczyna ma podobny problem i wie juz jak soebie z nim radzic to prosze o pomoc.Pozdrawiam
paula8711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 17:50   #281
kr0pka
Zakorzenienie

paula8711 , powinnaś się wybrać niezwłocznie do lekarza, tu na forum możemy Ci tylko doradzić, nikt Ci nie pomoże. Jedynym wyjściem jest lekarz, bo to, o czym mówisz nie wygląda najlepiej.

Lewy pas, gaz i płynę..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-28, 21:00   #282
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paula8711 Pokaż wiadomość
czesc.szukam dziewczyny ktora ma takie same problemy jak ja: w pierwszym dniu miesiaczki zaczyna mi sie atak mam przyspieszony oddech i oddycham jakbym miala rodzic a wlasciwie to ziaje jak pies.potem zaczyna mi szybko bic serce i bledne.Nasila sie bol brzuch i nie moge ani lezec ani chodzic-kraze po pokoju trzesac sie.Potem bledne i zaczyna mi sie krecic w glowie-musze wtedy usiasc bo zaczynaja mi sztywniec rece nogi i cala sinieje (bledne).Mam biegunke i wymioty.Nie pomagaja mi leki a pogotowie przy pierwszym takim moim ataku odmowilo przyjechania wiec swaidomosc ze nie moge liczyc na pomoc jeszcze bardziej mnie dobija dzis wlasnie mialam taki atak po godzinie meczarni ustapilo.Ja nie ma obfitych krwawien ale keidy mam ten atak to krawienie mam wyjatkowo MALE... jesli jakas dziewczyna ma podobny problem i wie juz jak soebie z nim radzic to prosze o pomoc.Pozdrawiam
Ja mam podobnie, tylko ostatnio ból miałam chyba przez 3 dni i nie dam rady w ogóle chodzić Czuję się tak samo jak Ty- blednę, mam przyspieszony oddech, "spaię" jak pies lub jak przy ciąży, a łzy leją mi się stróżkami. Rozmawiałam już z jedną wizażanką na ten temat i biegunka, to "normalny" objaw, jak bierze się tabletki rozkurczające.
Nie wiem w jakim jesteś wieku, ale jeśli możesz, to napij się pół kieliszka/kieliszek wódki, albo czegoś substytucyjnego, co Cię rozluźni (mój lekarz powiedział, ze to dobry pomysł). Jak będziesz u lekarza, powinno się udać u rodzinnego, poproś o tabletki Aulin. One powinny pomóc. Ja mam dawkowanie jedną dziennie, ale po ponad godzinie biorę jeszcze jedną, bo nie daję rady i z 3 małe no-spy. Spróbuj najpierw od jednej, jak zaleca lekarz, ale pierw zacznij od no-spy i odczekaj z pół godziny. Powinno pomóc, bo nie masz aż takiego mocngo bólu. Aha, możesz się jeszcze położyć w wannie w ciepłej wodzie, ale nie gorącej- też rozluźnia
Stary 2008-03-28, 22:20   #283
paula8711
BAN stały

mam 21 lat.Nie wiem czy pomysl z wodka jest dobry bo i tak wymiotuje:/ sprobuje z tymi tabletkami ktore proponujesz i tez sadze ze jedna nie pomoze.Bede tez brac aspiryne pare dni przed miesiaczka-nie chce tego znowu przezywac:/ dzieki serdeczne za rade
Stary 2008-03-28, 22:28   #284
kr0pka
Zakorzenienie

Ktoś może czuje ból w nerkach?
Może za bardzo histeryzuję, ale boli mnie zawsze w miejscu ''gdzie powinno'', czyli w dole brzucha i wtedy też ból nasila się w okolicy nerek. Dzisiaj z tego bólu aż mi łzy pociekły i zrobiło mi się niedobrze.

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-28, 22:33   #285
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
mam 21 lat.Nie wiem czy pomysl z wodka jest dobry bo i tak wymiotuje:/ sprobuje z tymi tabletkami ktore proponujesz i tez sadze ze jedna nie pomoze.Bede tez brac aspiryne pare dni przed miesiaczka-nie chce tego znowu przezywac:/ dzieki serdeczne za rade
Nie powinno się brać Aspiryny, o ile dobrze pamiętam. Ona rozrzedza krew i możesz dostać jeszcze większego krwotoku.
Już po osiemnastce, więc jak tyka się napijesz, to nie powinno być źle Mnie też zbiera na wymioty, dlatego nie biorę wszystko jednocześnie i oczywiście zapijam.
Stary 2008-03-28, 22:47   #286
paula8711
BAN stały

Cytat:
Nie powinno się brać Aspiryny, o ile dobrze pamiętam. Ona rozrzedza krew i możesz dostać jeszcze większego krwotoku.
Już po osiemnastce, więc jak tyka się napijesz, to nie powinno być źle Mnie też zbiera na wymioty, dlatego nie biorę wszystko jednocześnie i oczywiście zapijam.
ale ja wlasnie ma problem z gesta krwia:/ wiec ta aspiryna mysle bylaby w moim przypadku dobra.No nie wiem sprobuje-do ginekologa mi sie nie spieszy
Stary 2008-03-28, 23:02   #287
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
ale ja wlasnie ma problem z gesta krwia:/ wiec ta aspiryna mysle bylaby w moim przypadku dobra.No nie wiem sprobuje-do ginekologa mi sie nie spieszy
Będę się trochę martwić, ale jesteś dorosła, wiesz co robisz
Stary 2008-03-29, 09:36   #288
paula8711
BAN stały

Cytat:
Będę się trochę martwić, ale jesteś dorosła, wiesz co robisz
Wisniowaa a zastanawials sie moze skad masz takie problemy? bo ja zaobserwowalm ze jak zmarzne bardzo to wlasnie ta miesiaczka mi sie zatrzymuje a potem te bolesci i dopiero na drugi dzien tak jakby okres sie normuje mam normalne krwawienie-nie wiem czy to na pewno dlatego ale takie mam przeczucie.
Stary 2008-03-29, 09:39   #289
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Wisniowaa a zastanawials sie moze skad masz takie problemy? bo ja zaobserwowalm ze jak zmarzne bardzo to wlasnie ta miesiaczka mi sie zatrzymuje a potem te bolesci i dopiero na drugi dzien tak jakby okres sie normuje mam normalne krwawienie-nie wiem czy to na pewno dlatego ale takie mam przeczucie.
Najlepiej byłoby, gdybyś skonsultowała to z ginekologiem. Rozmawiałam z moją mamą i ona mówiła, że przechodziła przez to samo, dlatego dlalej się już nad tym nie zastanawiałam.
Stary 2008-03-29, 12:29   #290
Vanilla_xD
Raczkowanie

GG do Vanilla_xD

Cytat:
Napisane przez kr0pka Pokaż wiadomość
Ktoś może czuje ból w nerkach?
Może za bardzo histeryzuję, ale boli mnie zawsze w miejscu ''gdzie powinno'', czyli w dole brzucha i wtedy też ból nasila się w okolicy nerek. Dzisiaj z tego bólu aż mi łzy pociekły i zrobiło mi się niedobrze.
Mnie bola z kolei bardzo nogi; uda...
Stary 2008-03-29, 12:30   #291
kr0pka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vanilla_xD Pokaż wiadomość
Mnie bola z kolei bardzo nogi; uda...
To ja juz nie wiem, co jest gorsze

Dzisiaj ledwo co wstałam przez te nerki.

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-29, 15:20   #292
wisniowaa
Raczkowanie

Mnie też bolą nerki...
Stary 2008-03-29, 16:23   #293
w_isienka
Zadomowienie

Takie bolesne miesiączki i bole nerek mogą mieć związek z tyłozgięciem macicy. Przed miesiączką macica "pęcznieje" i gdy jest miesiączka krew musi się niejako cofać by wypłynąć i wtedy jest ból nerek i kręgosłupa. Na tyłozgięcie nie ma rady. To taka "uroda" macicy - może dawać potworne bóle właśnie przy miesiączkowaniu.
Podobno po porodzie jest nadzieja na poprawę... a i to nie zawsze...
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 16:27   #294
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez w_isienka Pokaż wiadomość
Takie bolesne miesiączki i bole nerek mogą mieć związek z tyłozgięciem macicy. Przed miesiączką macica "pęcznieje" i gdy jest miesiączka krew musi się niejako cofać by wypłynąć i wtedy jest ból nerek i kręgosłupa. Na tyłozgięcie nie ma rady. To taka "uroda" macicy - może dawać potworne bóle właśnie przy miesiączkowaniu.
Podobno po porodzie jest nadzieja na poprawę... a i to nie zawsze...
Moja mama mówiła, że jeszcze jakiś czas po porodzie się z tym męczyła.
Tak się zastanawiam, bo gdybym miała tyłozgięcie, to chyba ginekolog by mnie o tym poinformował
edit: dodam, że specjalnie miałam robione badania w związku z bolącą miesiączką.
Stary 2008-03-29, 16:30   #295
kr0pka
Zakorzenienie

Ojej, czyli muszę się meczyć z tym do porodu i jeszcze trochę? Kiepsko

Lewy pas, gaz i płynę..
Stary 2008-03-30, 13:10   #296
w_isienka
Zadomowienie

KrOpka, ja nie wiem.
Jeśli masz tyłozgięcie - to być może to jest przyczyna tych bolesnych miesiączek, ale wirtualnie przecież Ci tego nie sprawdzę... Musiałabyś porozmawiać z lekarzem.
w_isienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-03, 16:27   #297
201605041146
Konto usunięte

CZeść dziewczyny
Zaczne tak,chodzi o moją siostre,ma 14 lat i od roku miesiaczkuje. W wielki piatek czyli( 21 marzec) dostała okres i trwa do dziś. Ja ze swoim okresem nie mam problemów(tabl.) ale szukałam na forum i nie znalazłam nic konkretnego.
Powinnam ją wziąść do swojego lekarza? doradzcie cos
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-03, 16:39   #298
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
CZeść dziewczyny
Zaczne tak,chodzi o moją siostre,ma 14 lat i od roku miesiaczkuje. W wielki piatek czyli( 21 marzec) dostała okres i trwa do dziś. Ja ze swoim okresem nie mam problemów(tabl.) ale szukałam na forum i nie znalazłam nic konkretnego.
Powinnam ją wziąść do swojego lekarza? doradzcie cos
Jest młoda, dopiero zaczyna miesiączkować, dlatego tego typu zdarzenia mogą mieć miejsce. Ja miałam tak, jak byłam mniej-więcej w jej wieku i mojak koleżanka tez tak miała, że okres trwał nam 14 dni. Jeśli będzie trwać dłużej lub sytuacja zacznie się powtarzać, najlepiej skierować się do lekarza ginekologa.
Stary 2008-04-03, 16:54   #299
201605041146
Konto usunięte

czyli tym razem odpuścić? bo z tegoco mi mówiła to skapy ten okres to nie jest
201605041146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-04-03, 16:59   #300
wisniowaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anettka Pokaż wiadomość
czyli tym razem odpuścić? bo z tegoco mi mówiła to skapy ten okres to nie jest
Z tego co pamietam, to miałam przez te dni "normalne" krwawienie. Jeśli siostra się źle czuje, coś jej dolega, to koniecznie idźcie do lekarza.
Wydaje mi się, że w jej wieku ma prawo takie coś wystąpić.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości