Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami/dietami, itp. - wątek zbiorczy - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-03-28, 09:43   #1381
alcatella
Rozeznanie

Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy

Stoperan zawiera laremid - nie wchodzi on w interakcje z pigułkami, ale lepiej zachować odstęp między tabletką a tym lekiem, tak aby spokojnie mogła się wchłonąć.

Ja mam wątpliwość w kwestii chromu w tabletkach - czy można go łykać razem z pigułkami? Spotkałam się ze sprzecznymi informacjami...
alcatella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 13:16   #1382
eska1
Raczkowanie

Jestem wlasnie w trakcie 7 dniowej przerwy przyjelam dwa razy tabletke Disophrol Retard(katar zatoki) czy wplywa ona na skutecznosc antykoncepcji. Prosze o odpowiedz
eska1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 14:24   #1383
rowan berry
Raczkowanie

Dot.: Mercilon a herbatka odchudzajaca slim figura spalanie herbapolu...

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość
Najważniejsze to nie pić herbaty z dziurawcem i żeń-szeniem, bo to one osłabiają działanie hormonów.

Żeń-szeń również osłabia?
Stary 2008-03-28, 15:26   #1384
Justy
Zakorzenienie

żeń-szeń nie osłabia skuteczności pigułek, ale może nasilić ich działania niepożądane ("przedawkowanie estrogenów")
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 15:30   #1385
Justy
Zakorzenienie

czytałaś chociaż ulotkę???disophrol nie obniża skuteczności pigułek.
Justy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 20:04   #1386
flybird
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Justy Pokaż wiadomość
żeń-szeń nie osłabia skuteczności pigułek, ale może nasilić ich działania niepożądane ("przedawkowanie estrogenów")
justy mam do Ciebie pytanie o takie rzeczy:
- sole żelaza - mają jakiś wpływ? oczywiście mam na myśli duże dawki.
- wyciągi z czosnku (cyt: "wyciągi z czosnku mogą hamować aktywność CYP3A4" --> czyli mogą podnosić stężenie estrogenów?)
- wyciągi z jeżówki (cyt: "w badaniach in vitro wykazano, ze wyciągi z jezówki mają zdolność hamowania aktywności CYP3A4")

?
byłabym wdzięczna za odpowiedź
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 20:50   #1387
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Dot.: pierwsze tabletki antykoncepcyjne - wątek zbiorczy!

Witam mam 14 lat i chciałabym sie dowiedzieć waszych opini na temat globulek (np. Pantex owal) słyszałał ze sa tanie (małe opakowanie 10zl) narazie nie chce rozpocząć współzycia ale myśle juz o tym powaznie z moim stałym chłopakiem (16 lat) < czuję ze jestem juz gotowa> wrazie czego zdecydowaliśmy sie na zabezpieczenie obojgu z nas........ i oczywiscie tak zrobimy;;; ... Syszałam ze 1 raz zazwyczaj boli... i przeczytałam równiez ze gdy stosujemy globulki podczas 1 razu to jest b.dobrze gdyz takie globulki zmniejszają otarcie wiec mniej boli ... A i jeszcze jedno kolezanki doradziły mi zeby spróbowac sie masturbować... wiem ze to głupie ze o tym pisze ale... zrobiłam to.. na początku trochę bolało ale tylko wtedy kiedy zaczynałam wkładac palca na początku pochwy... wiem ze to głupie o czym pisze, ale mi to naprawde pomogło w rozmyślaniach i bardziej powaznie o tym mysle;D WRACAM JESZCZE DO TEM. GLOBULEK... UZYWACIE LUB ZNACIE SIE NA TYM COŚ I MOZECIE DORADZIĆ COŚ NA TEN TEMAT... z góry dziękuje serdecznie)) pozdrawiam
SYLVAvrilka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-28, 20:56   #1388
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez SYLVAvrilka Pokaż wiadomość
Witam mam 14 lat i chciałabym sie dowiedzieć waszych opini na temat globulek (np. Pantex owal) słyszałał ze sa tanie (małe opakowanie 10zl) narazie nie chce rozpocząć współzycia ale myśle juz o tym powaznie z moim stałym chłopakiem (16 lat) < czuję ze jestem juz gotowa> słyszałam ze 1 raz zazwyczaj boli... i przeczytałam równiez ze gdy stosujemy globulki podczas 1 razu to jest b.dobrze gdyz takie globulki zmniejszają otarcie wiec mniej boli ... A i jeszcze jedno kolezanki doradziły mi zeby spróbowac sie masturbować... wiem ze to głupie ze o tym pisze ale... zrobiłam to.. na początku trochę bolało ale tylko wtedy kiedy zaczynałam wkładac palca na początku pochwy... wiem ze to głupie o czym pisze, ale mi to naprawde pomogło w rozmyślaniach;D WRACAM JESZCZE DO TEM. GLOBULEK... UZYWACIE LUB ZNACIE SIE NA TYM COŚ I MOZECIE DORADZIĆ COŚ NA TEN TEMAT... z góry dziękuje serdecznie)) pozdrawiam
1. Jezeli chcesz, żeby Twój chlopak trafił do wiezienia to rozpoczynaj współzycie.
2. Nie ma opcji, żeby 14latka była gotowa na sex!
3. Stały chłopak? Ile z nim jestes?
4. Globulki to za mało, globulki + prezerwatywa.
5. Najpierw to Ty sie wyucz wszystkiego o cyklu, antykoncepcji i sie jeszcze 100 razy zastanów nad sexem.
6. A na razie szklaneczka wody zamiast seksu.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-28, 21:00   #1389
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
1. Jezeli chcesz, żeby Twój chlopak trafił do wiezienia to rozpoczynaj współzycie.
2. Nie ma opcji, żeby 14latka była gotowa na sex!
3. Stały chłopak? Ile z nim jestes?
4. Globulki to za mało, glonulki + prezerwatywa.
5. Najpierw to Ty sie wyucz wszystkiego o cyklu, antykoncepcji i sie jeszcze 100 razy zastanów nad sexem.
6. A na razie szklaneczka wody zamiast seksu.
Marwari, spokojnie. Mnie to wygląda na prowokację. 14 - latka ze stałym partnerem. Są razem od pieluch
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-29, 00:05   #1390
iwa08
Przyczajenie

Witam wszystkich... Kurcze musze przyznac ze sie troche zestresowalam niktorymi waszymi postami, a zwłaszcza tymi dotyczącymi Harmonetu. Wlasnie skonczylam pierwsze opakowanie i dzis zaczela sie 7-dniowa przerwa. A zmartwiłam sie dlatego, że przeczytałam ze ze współzyciem trzeba poczekac do skonczenia pierwszego opakowania a ja zrobiłam to juz w 7 dniu zarzywania. Oczywiście zaczełam brac Harmonet zgodnie z wszelkimi nakazami czyli pierwszego dnia okresu i z tego co wcześniej sie orientowałam to anty zaczynają działać juz od pierwszej tabletki... na ulotce w sumie nic na ten temat nie ma dlatego pytam czy jest możliwe, że zaszłam w ciąże??Dodać mogę jeszcze, że krwawienia sie jeszcze nie doczekałam, ale to dopiero pierwszy dzien... <paaaanikaaaa>
iwa08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-29, 10:35   #1391
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Dzięki Marwari za taka wyrozumiałą odpowiedź W sumie to masz rację... jestem za młoda na współżycie... pytanie??? z moim chłopakiem chodzę od 1,2 roku i z tego co wiem, on swój pierwszy raz ma już dosyć dawno za sobą.... Gdybym się na to zdecydowała to oczywiście, że ,również, zastosowalibyśmy prezerwatywę, ale po Twojej odpowiedzi b. zniechęciłaś mnie do mojego ,zamiaru, zeby zrobić TO z chłopakiem...... A jeśli chodzi o sprawy związane z cyklem itp. to nie musisz się ,,martwić" juz od dawna przeglądam stronki, czytam i mam oparcie w starszych kolezankach które maja pierwszy raz juz za sobą... właściwie to zaczełam sie powaznie zastanawiac o propozycji mojego chłopaka od kilku tyg. kiedy to o rok starsza kolezanka powiedziała ze zrobiła to ze swoim chłopakiem... Jej pierwszego razu nie popieram ponioewarz chodzi ze swoim chłopakiem dopiero od 4 miesięcy... Ona nie zazywała zadnych pigułek, zastosowali tylko prezerwatywę... i ona załuje ze tak wyszło, bo nie myśleli wcześniej,że będą to robić tak szybko... teraz moja kol. woli dmuchać na zimne wiec razem z chłopakiem pujdzie do ginekologa ... Ona nie załuje ze to zrobiła ale powiedziała mi ze załuje tego ze tak szybko z nim to zrobiła... ona ma prawie 15 lat a on prawie 20... teraz ona mysli tez o globulkach wiec chciałam Was równierz z tego powodu zapytac o te pigułki... Macie z nimi jakieś doświadczenia??? pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-29, 10:43   #1392
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

to Ty w koncu pytasz o pigułki czy o globulki?
a ze współżyciem naprawdę poczekaj...
jeżeli chłopak Cie kocha i chce byc z Toba to zrozumie, ze jeszcze nie chcesz
a jak nie zrozumie to znaczy i bedzie nalegal, szantazowal to znaczy, że jest nic nie wart.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-29, 11:45   #1393
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Chodzi mi o globulki... bo wiekszość rzeczy na tej forze opiera sie na tabletkach a ja chciałabym sie dowiedziec czegoś więej o globulkach
Stary 2008-03-29, 12:46   #1394
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

zajrzyj do tych wątków:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229196
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=131818
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=160301
ale przemyśl jeszcze,czy to na pewno TEN facet i TEN moment, bo moim zdaniem powinnaś zaczekać.
Zastanów się też, co by było gdybyś zaszła w ciążę, bo 100% metody antykoncpecji nie ma.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-29, 12:49   #1395
Cześka
BAN stały

Lepiej się zastanów, bo globulki moim zdaniem sa dobrym zabezpieczeniem, jeżeli stosujesz je razem z prezerwatywa. Same są chyba dość wadliwe...
Cześka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-29, 14:52   #1396
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cześka Pokaż wiadomość
Lepiej się zastanów, bo globulki moim zdaniem sa dobrym zabezpieczeniem, jeżeli stosujesz je razem z prezerwatywa. Same są chyba dość wadliwe...
A ja globulek nie polecam ze względu na to, że się pienią. Z kolei samej prezerwatywie nie jestem w stanie zufać.

Współżycia bez tabsów sobie nie wyobrażam.
Stary 2008-03-29, 15:02   #1397
Cześka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez edit23 Pokaż wiadomość
A ja globulek nie polecam ze względu na to, że się pienią. Z kolei samej prezerwatywie nie jestem w stanie zufać.

Współżycia bez tabsów sobie nie wyobrażam.
Ja też biorę tabletki i już sobie nie wyobrazam seksu w celofanie...
Stary 2008-03-29, 15:20   #1398
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki Marwari za taka wyrozumiałą odpowiedź W sumie to masz rację... jestem za młoda na współżycie... pytanie??? z moim chłopakiem chodzę od 1,2 roku i z tego co wiem, on swój pierwszy raz ma już dosyć dawno za sobą.... Gdybym się na to zdecydowała to oczywiście, że ,również, zastosowalibyśmy prezerwatywę, ale po Twojej odpowiedzi b. zniechęciłaś mnie do mojego ,zamiaru, zeby zrobić TO z chłopakiem...... A jeśli chodzi o sprawy związane z cyklem itp. to nie musisz się ,,martwić" juz od dawna przeglądam stronki, czytam i mam oparcie w starszych kolezankach które maja pierwszy raz juz za sobą... właściwie to zaczełam sie powaznie zastanawiac o propozycji mojego chłopaka od kilku tyg. kiedy to o rok starsza kolezanka powiedziała ze zrobiła to ze swoim chłopakiem... Jej pierwszego razu nie popieram ponioewarz chodzi ze swoim chłopakiem dopiero od 4 miesięcy... Ona nie zazywała zadnych pigułek, zastosowali tylko prezerwatywę... i ona załuje ze tak wyszło, bo nie myśleli wcześniej,że będą to robić tak szybko... teraz moja kol. woli dmuchać na zimne wiec razem z chłopakiem pujdzie do ginekologa ... Ona nie załuje ze to zrobiła ale powiedziała mi ze załuje tego ze tak szybko z nim to zrobiła... ona ma prawie 15 lat a on prawie 20... teraz ona mysli tez o globulkach wiec chciałam Was równierz z tego powodu zapytac o te pigułki... Macie z nimi jakieś doświadczenia??? pozdrawiam
Marwari miała też na myśli to, że współżycie z osobą w Twoim wieku jest karane. Są na to paragrafy.
Stary 2008-03-29, 15:39   #1399
Cześka
BAN stały

to ona ma 13 lat? Dzizas...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-29, 16:18   #1400
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
no właśnie dlatego tak grzmiałam na poprzedniej stronie...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2008-03-29, 18:33   #1401
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Cytat:
Nie 13, a 14 lat mam
Stary 2008-03-29, 18:35   #1402
Cześka
BAN stały

Cytat:
Nie 13, a 14 lat mam
To nic nie zmienia. I tak jesteś za smarkata na seks. Za naukę się lepiej weź, w gimnazjum jesteś.
Stary 2008-03-29, 18:37   #1403
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Nie 13, a 14 lat mam
To nadal podlega pod kodeks karny. Do 15 roku życia.
Stary 2008-03-29, 20:45   #1404
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Cytat:
To nic nie zmienia. I tak jesteś za smarkata na seks. Za naukę się lepiej weź, w gimnazjum jesteś.
Rozumiem Twoje oburzenie, ale nie rozumiem tego Dlaczego mnie obrażasz??? A jeśli chodzi o moja naukę to lepiej mnie nie pouczaj, bo na złe ocenki nie narzekam, a wręcz przeciwnie!!!
Stary 2008-03-29, 20:45   #1405
pink69
Zakorzenienie

Ja w gimnazjum myślałam jaki będzie pierwszy pocałunek a nie o seksie

pink69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-29, 20:48   #1406
Cześka
BAN stały

Cytat:
Rozumiem Twoje oburzenie, ale nie rozumiem tego Dlaczego mnie obrażasz??? A jeśli chodzi o moja naukę to lepiej mnie nie pouczaj, bo na złe ocenki nie narzekam, a wręcz przeciwnie!!!
Nie obrażam Cię. Nazwanie Ciebie smarkatą nie jest obrazą. Jesteś jeszcze za smarkata na to by myślec o seksie i to jest fakt. A co do ocen - cieszę się, dlatego ucz się zeby były jeszcze lepsze, bo jak zaczniesz myśleć o chłopakach i o seksie to szybko mogą Ci spaść...
Stary 2008-03-29, 21:04   #1407
SYLVAvrilka
Przyczajenie

Jeżeli 14-latka nie myśli o seksie i tych rzeczach to musiałaby być głęboko zacofana.... lub nawet niedorozwinięta... Przecierz o tym uczą nawet w szkole... a pozatym każdy kto ma prawdziwa przyjaciółke lub nawet dobrą kolezankę, to znią o TYM gada.. to jest normalne... Nauka o tych rzeczach rozwija sie do tego stopnia, ze juz w 5 kl. na lekcjach WDZ nauczycielki mowia o tym i wiem o tym dobrze bo moja kumpela ma siore w 5 klasie,,, A co do tej ,,obrazy,, to ja odebralam to jako wlasnie obaze, gdzy nazwanie kogos smarkaczem jest obrazą, to działa tak samo jak np. powiedzenie do dziecka ,,bachor,,
Stary 2008-03-29, 21:06   #1408
Cześka
BAN stały

Cytat:
Jeżeli 14-latka nie myśli o seksie i tych rzeczach to musiałaby być głęboko zacofana.... lub nawet niedorozwinięta... Przecierz o tym uczą nawet w szkole... a pozatym każdy kto ma prawdziwa przyjaciółke lub nawet dobrą kolezankę, to znią o TYM gada.. to jest normalne... Nauka o tych rzeczach rozwija sie do tego stopnia, ze juz w 5 kl. na lekcjach WDZ nauczycielki mowia o tym i wiem o tym dobrze bo moja kumpela ma siore w 5 klasie,,, A co do tej ,,obrazy,, to ja odebralam to jako wlasnie obaze, gdzy nazwanie kogos smarkaczem jest obrazą, to działa tak samo jak np. powiedzenie do dziecka ,,bachor,,
Kłania się czytanie ze zrozumieniem Nie pisałam, ze myślenie o seksie, w sensie myślenie, rozmyślanie o nim. Miałam na myśli myślenie o seksie, jako zastanawianie się nad współżyciem. Czytaj uważnie to co się do Ciebie pisze.
Stary 2008-03-29, 21:10   #1409
jaga_2001
Zakorzenienie

Czeska, prosze, zejdz troche z tonu... Wg mnie nazywanie kogos smarkatym, niezaleznie od wieku jest obraza.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-03-29, 21:11   #1410
Cześka
BAN stały

Och. Jaka ja niekulturalna...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości