|
|
#2551 | |
|
wańka wstańka
|
Dot.: Wartościowe książki dla dzieci
Cytat:
Wszystkie twarde. I zwarte ( dotyczy msca artykulacji). Myślę że to ostatnie ma największe znaczenie i pod tym kątem bym ćwiczyła. Na książkę może i wcześnie, ale ja bym kupiła i sama głośno czytała, pokazywała, oswajala. 😊
|
|
|
#2552 | |
|
Zadomowienie
|
dzieki Perse
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70485601]Ja się nad czym innym zastanawiam - czy zamierzacie w kraju anglojęzycznym na stałe żyć? nie wiem, czy nie zaburzysz wymowy ćwicząc wg polskich głosek Ajah, jak to jest? masz kontakt pewnie z różnymi terapeutami, jakiś ichni logopeda też? Ale z polskich to też Strzałkowskiej "Wierszyki ćwiczące języki" http://gwiazdy.naturalniedladzieci.c...em-wiersze.jpg Skontaktowałabym się z prowadzącą tę stronę: http://blog.centrumgloska.pl Siedzi w dwujęzyczności od logopedycznej strony, może doradzi.[/QUOTE] z logopeda juz jedna wizyta byla, za chwile bedzie kolejna. pytala babka w jakich jezykach mowimy do malej i napewno nie zakazywala mowic do malej po Polsku, kazda forma rozwoju tych glosek jest wazna, byle bez duzego nacisku, presji ma to przyjsc naturalnie. specjalistka nie jest ale nie widze roznicy w wymowie "b" przez Polaka czy przez Brytyjczyka a to wszystko o to sie rozbija. Mala bedzie mowic w dwoch jezykach ale jezeli chodzi o poprawnosc wymowy to nie ukrywam ze dla mnie priorytetem bedzie zeby mowila poprawnie po angielsku bo tu bedzie chodzic do szkoly itd dzieki za link do tego bloga. Cytat:
chyba ja jednak zamowie razem z Puciem, jak sie spodoba to bedziemy czytac razem, jesli okaze sie za dluga (bo jednak sporo tekstu jest) to poczeka albo bede skracac, czytajac
|
|
|
#2553 |
|
wańka wstańka
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70485601]Ja się nad czym innym zastanawiam - czy zamierzacie w kraju anglojęzycznym na stałe żyć? nie wiem, czy nie zaburzysz wymowy ćwicząc wg polskich głosek
Ajah, jak to jest? masz kontakt pewnie z różnymi terapeutami, jakiś ichni logopeda też? Ale z polskich to też Strzałkowskiej "Wierszyki ćwiczące języki" http://gwiazdy.naturalniedladzieci.c...em-wiersze.jpg Skontaktowałabym się z prowadzącą tę stronę: http://blog.centrumgloska.pl Siedzi w dwujęzyczności od logopedycznej strony, może doradzi.[/QUOTE] Logopeda jest dostępny. Polscy logopedzi też sa dostepni (prywatnie) w wielu regionach. Problem jest taki, że fonetyka angielsak jest zupełnie inna (madziara już pisała). Osobiscie jechałabym z logopeda angielskim, ale zorganizowałabym konsultację z polskim by zerknął na aparat mowy i doradził odpowiednie ćwiczenia wspomagające (niekoniecznie ćwiczenie konkretnych głosek).
|
|
#2554 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
inna sprawa ze angielski logopeda zajmuje sie tylko dzieciakami z taka wada jak ma mala-ma doswiadczenie, nie jestem pewna czy polski logopeda (najblizszy jakies poltorej godziny drogi od nas) bedzie umial to ogarnac, chociaz moze przesadzam, moze kazda cwiczenia poprawiajace wymowe sa takie same. jedno z cwiczen ktore przerabiamy to dmuchanie baniek mydlanych-mala nadal tego nie potrafi-dmucha nosem
|
|
|
#2555 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
|
#2556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie bałabym, że się znudzi, będzie raczej odkrywać nowe rzeczy, których wcześniej nie rozumiała.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2017-02-03 o 00:01 |
|
|
|
|
#2557 |
|
Wtajemniczenie
|
Podpowiedzcie jakieś książki dla 4,5 latki bo już nie mamy co czytać
![]() Mamy Basię, Elmera, Tupcia, Skarpety, Poczytaj mi mamo, Misia Uszatka, Martynkę... Mała lubi najbardziej właśnie takie serie typu Martynka, Basia.... |
|
|
|
#2558 |
|
Konto usunięte
|
Przygoda z małpką
Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o małym, złotowłosym dziewczątku (wersja Arnsztajnowej - cudo) Mysi domek i inne o tych myszkach Przygody jeża spod miasta Zgierza Tupcio Chrupcio? Paddington? Koziołek Matołek Awantury i wybryki śmiesznej małpki Fiki - Miki |
|
|
|
#2559 |
|
Zadomowienie
|
Polecam Mamę Mu. Świetna seria. Moja córka nareszcie porzuciła Tupcia Chrupcia i zakochała się w przygodach tej krowy.
|
|
|
|
#2560 |
|
Rozeznanie
|
Mamusie mozecie polecić jakies książki o rozszerzaniu diety niemowlaka, ogólnie o zasadach zywienia dzieci, ksiazki kucharskie dla dzieci, niejadkow?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książka kucharska to np Aalantankowe blw - ale to dla zwolenników blw. ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- O jedzeniu dzieci od strony psychologii też świetna jest "Uśmiechnij się! Siadamy do stołu" - Jespera Juul |
|
|
|
|
#2562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: doczytałam, że świetna. ![]() Na szaro. Jak tam u Was? Wróciłaś do pracy? Jeszcze kp? Było blw? Przepraszam za nadmiar pytań. Jeśli jestem zbyt ciekawa, to nie odpowiadaj. Pozdrawiam
|
|
#2563 |
|
Zadomowienie
|
My nie stosowaliśmy blw, a z książki alaantkowej bardzo wiele przepisów przetestowałam, niektóre weszły nawet do jadłospisu całej rodziny 😊 także polecam bardzo!
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
#2564 |
|
Konto usunięte
|
Wypożyczyliśmy dzisiaj Opowiem ci mamo, co robią statki i Gustaw niestraszny duch.
A w sobotę Artek dostał książkę: http://www.olesiejuk.pl/product/172583-pojazdy świetna |
|
|
|
#2565 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70627641]Wypożyczyliśmy dzisiaj Opowiem ci mamo, co robią statki i Gustaw niestraszny duch.
A w sobotę Artek dostał książkę: http://www.olesiejuk.pl/product/172583-pojazdy świetna My mamy taką o wsi. A jak statki?
|
#2566 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2567 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;70598971]Przygoda z małpką
Bajka o niedźwiedziach, niedźwiedziątku i o małym, złotowłosym dziewczątku (wersja Arnsztajnowej - cudo) Mysi domek i inne o tych myszkach Przygody jeża spod miasta Zgierza Tupcio Chrupcio? Paddington? Koziołek Matołek Awantury i wybryki śmiesznej małpki Fiki - Miki[/QUOTE] Przygoda z małpką Mój 3,5 l. uwielbia
|
|
|
|
#2568 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkie Wasze hity skrupulatnir zapisuję, bo mój też kocha. 😍
|
#2570 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do pracy wracam na koniec marca, więc jeszcze prawie 2 miesiące w domu. Karmię piersią i na razie czekam aż młody skończy 6 miesiąc i dopiero wtedy będziemy rozszerzac dietę. Chcę blw, ale jak będzie to życie pokaże. |
|
|
|
|
#2571 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2572 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70635531]My mamy Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham i Liczypieski
[/QUOTE]Myślisz, że dla 2,5-latka będą OK?
|
#2573 |
|
Konto usunięte
|
Nawet nie wiesz - raczej tak, a Liczypieski raczej nie, my do dzisiaj tego nie skończyliśmy, jednak dla A. lepsze są krótkie opowiadania (lub ogólnie - krótkie książeczki) z puentą od razu.
|
|
|
|
#2574 |
|
Zakorzenienie
|
Naprawdę?
To bardzo nam miło😀 A my z kolei nasze hity mamy głównie stąd 👍 Tą Przygoda z małpką kupiłam w ostatnim zamówieniu i schowałam bo myślałam, że jeszcze za długa. Wyjęłam ostatnio, przeczytaliśmy parę stron i od tej pory czytamy praktycznie codziennie. Mi również bardzo się podoba i lubię ją czytać 😀 Myślę, że jeśli nie teraz, to za jakiś czas na pewno Wam się spodoba bo bardzo fajnie się ją czyta. (Nie pamiętam czy wspominałam o Kamykach Astona. Również bardzo lubi i często czytamy) [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70635531]My mamy Nawet nie wiesz, jak bardzo cię kocham i Liczypieski [/QUOTE]My też mamy ten zestaw👍 Po lekturze "Nawet nie wiesz..." naszym ulubionym "zajęciem" jest wymyślanie jak bardzo kochamy. ---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:46 ---------- U nas Liczypieski były już dawno czytane. Chyba właśnie jakos w wieku 2,5 l. |
|
|
|
#2575 |
|
Konto usunięte
|
Ja się wczoraj skusiłam
![]() Nowość - zapowiada się fajnie, i dla 4latki i dla 6,5 latki: Przed i po http://www.wydawnictwoformat.pl/page.php?p=303 na nieprzeczytanych po 32 coś... tu fragment http://www.wydawnictwoformat.pl/pdfs...przed_i_po.pdf I kilka książeczek z serii "Czytam sobie poziom 1". |
|
|
|
#2576 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;70636956]Nawet nie wiesz - raczej tak, a Liczypieski raczej nie, my do dzisiaj tego nie skończyliśmy, jednak dla A. lepsze są krótkie opowiadania (lub ogólnie - krótkie książeczki) z puentą od razu.[/QUOTE]
Jak to?😎 Wasz ulubiony Miś Uszatek czy Żabek i Ropuch to przecież dłuższe opowiadania a czytaliście je już dawno. (Zwłaszcza Miś Uszatek, który u nas do dzisiaj leży i się kurzy😉
|
|
|
|
#2577 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw mamy tę nową książkę Lobela i niestety Żabka nie przebiła, taka sobie jest, jednak Żabek był rewelacyjny.. Statki aktualnie słyszę, że oglądane z zainteresowaniem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2578 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
I wcale się nie dziwię synkowi, bo dla mnie to archaiczne nudy na pudy.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2017-02-06 o 21:40 |
|||
|
|
|
#2579 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:39.