|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam dziewczyn,które są chore i chcą z tego wyjść
Ludowa, z boku jest łatwiej coś podpowiedzieć, lecz samemu trudno to wprowadzić w życie. wiem, że powinnam zaakceptować siebie, przestać myślec i koncentrować się na tłuszczu, który widzę na swoim ciele, nabrac dystansu do swojego wyglądu.
wiem dużo na temat zaburzeń odżywiania, na temat zdrowej redukcji.. ale jest mi cholernie ciężko sie do wszystkiego zastosować.. wraz z moim przytyciem silna wola i samozaparcie zniknęły.. |
|
|
|
#3002 |
|
Zakorzenienie
|
Superchick -
...
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#3003 |
|
Rozeznanie
|
A ja się niestety wepcham ale u mnie znów koszmarnie.
Było tak ładnie, tak ślicznie. A potem znowu zaczełam Wielkie Żarcie. ![]() I zrobił mi się brzuch jak balon. Stanełam na wadze i co zobaczyłam? 48 kg. Przez 2 dni znowu się głodziłam i to dosłownie. Same warzywa. Wczoraj wieczorem znowu żarłam, dziś znów mało jadłam, a przed chwilą zowu przegiełam z jedzeniem. I siedze i rycze, że jestem gruba, głupia i okropna. I nie potrafie nikomu o tym powiedzieć. Więc musiałam napisać, ulżyło mi. Dobija mnie myśl, że niektórzy wiele by dali za jedzenie a ja takie rzeczy z nim wyrabiam.
|
|
|
|
#3004 |
|
Zakorzenienie
|
imposing - doskonale wiesz,że taki sposób nie jest właściwy ... nie ma sensu głodzić się,a potem objadać,choć rozumiem,że to nie jest takie proste ...
U mnie w sumie coraz lepiej ... choć nadal boję się trochę zwiększać kalorie. Zjadłam normalnie 3posiłki (1100kcal łącznie) a potem byłam na lodach (sporo) i trochę popcornu skubnęłam i od razu pojawiła się blokada,żeby już nie jeść więcej ... i chyba już nie zjem nic dzisiaj ...
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#3005 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3006 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem,że powinnam coś zjeść ... ale strasznie mi ciężko
.
|
|
|
#3007 |
|
Zakorzenienie
|
Powinnaś, nie powinnaś zjeść, nie o to w tym chodzi.
Ja np. kompletnie nie zwracam uwagi na to, co powinnam, ile czasu minęło od poprzedniego posiłku, kiedy będzie następny. Je się wtedy, gdy jest się głodnym. Zdarza mi się ominąć jakiś posiłek, gdy nie mam apetytu - nie wciskam wtedy na siłę. Gdy krótko po posiłku jestem głodna - jem coś jeszcze, po prostu. Także Agness, nie zadawaj sobie pytania jak stoisz z kaloriami, co dziś jadłaś, kiedy był obiad etc - zadaj sobie pytanie czy odczuwasz głód. Ale bez oszukiwania. Jeśli odczuwasz to jedz. Dopóki się nie najesz. Organizm naprawdę dobrze wie, czego chce.
|
#3008 |
|
Zakorzenienie
|
Odczuwam głód,który próbuję zabić wodą.
A już tak późno jest ;/
|
|
|
#3009 |
|
Zakorzenienie
|
Głupoty gadasz Agness. Zdecydowanie.
Nie jesteś mądrzejsza niż Twój własny organizm. Ludzie, kiedy są głodni, to jedzą. Odruch. Podstawowa potrzeba od zawsze - zaspokojenie głodu. No zjedzże coś, dalej. Niech już będzie ten nieszczęsny serek wiejski, twaróg, jajka... cokolwiek. Po co masz się głodzić, w imię czego?
|
#3010 |
|
Zakorzenienie
|
Ludzia ma rację - organizm wie, co dobre
. Agness, skoro nie przełamiesz się na razie do węgli na noc, zjedz białko - dobrze wiesz, że na noc - jak najbardziej
|
|
#3011 |
|
Zakorzenienie
|
Wymieszałam serek wiejski z płatkami
![]() Uff
|
|
|
#3012 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam w ogole opory, zeby zjesc cos przed pojsciem spac..
|
|
|
|
#3013 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też ... podejrzewam,że przez tą kolację położę się za jakieś 3h
już sobie wyobrażam jak będę obserwowała swój brzuch rano ![]() No ale byłam głodna i to strasznie ...
|
|
|
#3014 | |
|
Zakorzenienie
|
w internecie znalazłam coś takiego:
Cytat:
|
|
|
|
|
#3015 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przegrałam po prostu walkę o normalne życie. Zawaliłam i nie wiem jak to teraz będzie. Boję się zostać z tym wszystkim sama. Tak, sama. Całkiem sama, bo jedyną osobą, z którą rozmawiałam o swoim problemie i która mnie rozumiała była pani psycholog. A teraz chcą mi ją zabrać. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mogłabym wrócić jeszcze na terapię, ale pewnie musiałabym przytyć... Nie, nie jestem jeszcze na to gotowa. Przepraszam, muszę sobie to wszystko poukładać . Przepraszam, Iza...Cytat:
Tak, zawarłam umowę z lekarką, że nie mogę spaść z wagi. Ona po prostu jako psycholog z NFZ nie może się narażać na.. ryzyko (jeśli wiecie co mam na myśli, a pewnie wiecie). Jeszcze za dwa tygodnie spotkam się z panią doktor i zobaczymy co powie. Czemu nie przytyję? błagam, nie zadawaj takich trudnych pytań. Dziewczęta ja Was bardzo przepraszam, za te chaotyczne i niekonkretne odpowiedzi, jutro po południu wszystko dokładniej wyjaśnię, bo na razie jestem w fatalnym stanie psychicznym. Przepraszam Was .
|
|
#3016 |
|
Zakorzenienie
|
Phenomenaaaa, to, co piszą w internecie nie jest jakąś świętością a sposób w jaki Ty jadasz sam w sobie jest dietą i to rygorystyczną a nie lekkim r na minus 3 kg...
Agness - brawo, Słoneczko! byłaś głodna - zjadłaś. SUPER ![]() S(k) doskonale rozumiem ten opór przed przytyciem, ale pomyśl - sama przyznałaś,że psycholog jest jedyną osobą, z która możesz pogadać. Może więc znajdziesz w sobie tyle siły, by przytyć? A może za te dwa tyg. wrócisz na terapię? Spróbuj poukładać sobie myśli w głowie. Spokojnie. Spróbuj się wyciszyć - zdystansować do sytuacji w domu. Czy jesz na zasadzie: zasłużyłam/ nie zasłużyłam? I nie przepraszaj, bo ja i tak wiem, że się nie poddasz. Przemyśl to wszystko na spokojnie, bo z doświadczenia wiem, że ten dzień (dzisiejszy) może być z perspektywy jutra nie taki tragiczny, a z "upadku" jutro moze narodzić się nie zwątpienie a -motywacja.
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Superchick - nawet nie wiesz jak mi się smutno zrobiło,jak przeczytałam Twoje posty
... straaasznie ![]() Idę na rowerek,bo nie wytrzymam ... nienawidzę siebie,za to,że jestem taka słaba ... Iza - Jeden mały sukces za mną .
|
|
|
#3018 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurka, dziewczyny, radzę Wam jak najszybciej się otrząsnąć, jeśli potrzeba - skorzystać z fachowej pomoc. Ja dopiero teraz, kiedy się wyleczyłam, widzę jaki to był bzdet. Naprawdę - ja wiem co myślicie, ale jedzenie nie może zajmować tak dużego stanowiska w życiu. To prawda, jest ważna, dbałość o dobre jedzenie jest ceniona, ale bez przesady.. I to nie mówi osoba, która patrzy z boku, bo sama przez to przeszłam i było gruuubo (znaczy się miałam bardzo duże skrajności, aż psycholog się dziwiła jak z nią rozmawiałam) I wiecie co? Żałuję. Żałuję tych wszystkich chwil, które spędziłam nad myśleniem albo niemoznoscia zasniecia czy prawidlowej egzystencji (powazne kompulsy) .. tyle innych spraw mi umknęło. Nie traćcie życia. Nie warto.Aha, i jeszcze jedno. Ja wiem, ze tu się wspieracie i w ogole, ale czasem potrzeba "kopa", nie przytulajcie się co chwile. Nawet w przypadku Superchic(k) widzicie, ze psycholog nie lituje się, tylko postępuje (moim zdaniem) prawidłowo Edit: Aguś - jaki sukces? Piszesz, ze jestes słaba,bo zaspokoiłas fizjologiczna potrzebe? .. |
|
|
|
|
#3019 |
|
Zakorzenienie
|
Sukces,bo zjadłam.
I jednak nie wsiądę na rowerek. Nie pokażę znowu sobie,że jestem słaba. Nie mam zamiaru do końca mojego życia spalać wszystkiego co zjem,o! Zjadłam wiejski z płatkami i koniec. Nawet jeśli to było przed 21,nic mi się od tego nie stanie. A to,że zjadłam lody i popcorn. W ramach podwieczorku,przed 18,powiedzmy . Nie chcę znów spalać i spalać. Mam dosyć tego,że nie potrafię sobie poradzić z tym.Nie będę jeździła. Trudno. Najwyżej mi się coś odłoży. Nie zjadłam powyżej zapotrzebowania,to niemożliwe,a to że było dużo węgli,trudno. Nie utyję.
|
|
|
#3020 |
|
Zakorzenienie
|
superchic(k)
|
#3021 |
|
Zadomowienie
|
Agness, gratuluje tego, że zjadłaś i nie wsiadłas na rowerek. To może mały krok, ale mam nadzieje, że teraz będzie już tylko lepiej. Jeśli chcesz z tego wyjść będzie na pewno.
Superchic(k), bardzo mi przykro.. jednak nie mozesz się poddawać. Masz dopiero 15 lat. Całe życie przed Tobą. Nie mozesz tego zmarnować. A na nic nie jest za późno. Musisz się postarać, musisz walczyć żeby nie przegrać tego co najważneijsze. A wierze, że nie przegrasz, bo jesteś silna, tyle Ci się już udało. Tylko musisz CHCIEĆ z tego wyjść. Wiem, co masz na myśli pisząc, że nie wyobrażasz sobie życia bez ciąglej kontroli nad jedzeniem, wagą... ja mam to samo.. z jednej strony chce wyjść z tego, chcę być normalna. ale chyba nie potrafię. o czym będę myśleć jesli nie o jedzeniu? o moim wielkim brzuchu? Wracając do tej psycholog.. jedne były na stanowcze nie, inne na tak. Ja sama nei wiem. Ale tak duży przeskok w sprawie jedzenia, na pewno nie poprawia u mnie sytuacji. Kanapek w szkole nie jem tylko wywalam do kosza bo nie jestem wstanie zjeść chleba z masłem i żółtym serem. Dzisiaj kanapki 'podwieczorkowe' też wyrzuciłam. To chyba kwestia czasu kiedy zacznę wymiotować. Może to brzmi tak, jakbym w ogóle się nie starała, przecież nie mogę tak robić, ale to silniejsze ode mnie... Poza tym tylko się bardziej denerwuje, ciągle klóce z mama o jedzenie, a po zjedzeniu czegoś czuje się jeszcze gorzej.. Powiedziałam o wszystkim TŻ.. na początku było wszystko ok, było mi lżej, że on już wie, że nie musze nic ukrywać. Ale teraz.. nie potrafi mnie zrozumieć. Wiem, że nie moge tego od niego wymagać, ale on nawet się nie stara. Jest ciężko
|
#3022 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz to już mnie w ogóle zatkało ... nie wiedziałam,że Superchick ma jedynie 15lat
...
|
|
|
#3023 |
|
Wtajemniczenie
|
S(k) ale czemu sie poddajesz? Szukaj fachowej pomocy, koniecznie fachowa pomoc. Moze idz do dietetyka? Niech Ci ulozy diete. I nadal chodz do psychologa. My Ci tez pokozemy kochanie masz nas, takie wirtualne przyjaciółki
Tylko musisz tego chciec! Ty! Nikt inny! Przeciez wiesz, ze to jest dobre. Wiesz, ze przytycie jest dobre dla Ciebie. Co innego dla mnie 53 kg/165 ale dla Ciebie? Musisz byc zdrowa i bedziesz szczesliwa! Mowie Ci Żyj chwilam, rób jakies smieszne rzeczy, wkrecaj nauczycieli. Bedzie smiesznie. I bedzie dobrze. Bedzie, bedzie, bedzie.Szkoda, ze nie odpowiedzialyscie na moja wypowiedz, ale rozumiem, bo S(k) jest teraz w gorszej sytuacji. Ja zrobilam dzisiaj ogromny krok. Nie uwierzycie.. Poszlam do szkolnej pani pedagog. Zamierzalam to od dluzszego czasu, obserwowalam ja i stwierdzilam, ze naprawde jest godna zaufania. Gadałysmy 45 minut. Powiedziala, ze moje stany z dołkiem wywalane sa ED. W ogole duzo rozmawialysmy. Troche zrozumialam. Powiedziala, ze jak dalej tak bedzie to skieruje mnie do psychologa, zapewnila pomoc. Czuje sie lepiej, jeszcze nie do konca, ale lepiej Dam sobie jakos rade i bede walczyla o swoje i innych szczescie.I dzisiaj nie policzylam kalorii. Pierwszy raz. Wczoraj jak policzylam, to mialam mini napad, wiec dzisiaj nie licze, udalo sie. Chociaz nie zjadlam sniadania, fakt, wstalam o 6.30 a dopiero bułka była o 12.30, ale to ostatni raz. Pozdrawiam
|
#3024 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny tak się zastanawiam... Co daje Wam ciągłe porównywanie się nawzajem ? Przecież każdy jest inny. I to, że XX ma 90 tu czy tam, nie znaczy, że gdy YY ma 90 w tym samym miejscu wyglada tak samo. Kazdy ma inną budowę. I wiecie co ? Osoby chore poprzez takie porównania i czytanie, że ktoś ma mniej niż ktoś inny wpadają w 'doły' z cyklu "jestem grubsza niż ona" (mimo, że ktoś jest niższy/ wyższy), nie uważacie, ze to jest takie napędzanie się nawzajem na chęć schudnięcia ?? Przecież to jest ED i normalnym jest, że chora osoba podświadomie nie chce przytyć ! Moim zdaniem tym sposobem cięzko będzie komukolwiek wyjść z tego w 100 %. Takie jest moje zdanie, oczywiscie mozecie się ze mną nie zgadzać.
|
|
|
#3025 |
|
Zakorzenienie
|
Tamonitko masz rację ... ja właśnie przez takie porównywanie nadal siedzę w tym bagnie ...
|
|
|
#3026 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
plameczko bardzo mnie cieszy twoja zmiana podejscia , pamietam jak jeszcze niedawno pzrekonywałyśmy cię że psycholog to najlepsze wyjscie z tego bagna , a teraz ty sama tak piszesz , dobrze by bylo jakby inne dziewczyny wzięły z Ciebie przyklad i same pzrekonaly się że mówimy prawde![]() ![]() Cytat:
|
|
#3027 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak można polubić siebie ciągle szukając porównań? Porównywanie się do kogokolwiek jest czymś w stylu wyrzekania się własnego "ja". A tymczasem to zaprzyjaźnienie się z sobą samą daje dopiero jakiś efekt. S(k) - nie mam już nic do napisania, ale wiedz, że trzymam za Ciebie kciuki z całej siły i wierzę, że jeśli tylko będziesz chciała to CI się uda! agness - gratulacje, strasznie mnie ucieszył ten Twój post z rowerkiem w roli głównej plameczko - z Twoich przełomów również się cieszę phenomenko... taka "desperacja" tylko będzie powodować napady - u Ciebie brzuch stanowi centrum świata, tak ciągle na niego narzekasz! Przepraszam bo nie chcę Cię urazić, rozumiem, że nie możesz go zaakceptować, że to trudne...ale jednak z Twoich postów bije desperacja "zmniejszenia obwodu brzucha". Ludowa kiedyś pisała bardzo mądrze, że pogodziła się z tym, że ma taką, a nie inną figurę i że niektóre części jej ciała nigdy nie będą perfekcyjne. Spróbuj wyobrazić sobie, że trudno, taki brzuch masz i NIGDY nie będzie mniejszy. Nawet jeśli to nieprawda to lepiej pracować nad nim powoli i bez takiej desperacji, na zasadzie: "jak schudnę ok, a jak nie to świat się nie zawali". Pomijając już fakt, że niejedna dziewczyna marzy o takich wymiarach jak Ty. Ja nigdy nie będę miała superzgrabnych wąskich bioder. Ale nie koncentruję się na wadach - tylko na podkreślaniu zalet. I myślę, że to lepsza droga. Mówicie: "samoakceptacja" - ale to wbrew pozorom wcale nie jest tak: "nie akceptuję siebie bo czuję się gruba, ot tak". W podświadomości gdzieś tkwi: "nie akceptuję siebie i nie lubię swojego ciała bo inne dziewczyny są zgrabniejsze ode mnie". Pomyślcie: "może ona jest chudsza, ale nie ma takich lśniących włosów (czy czegoś innego nie wiem ) od razu zrobi Wam się lepiej. Ot, babska próżność, każda z nas ją ma!Ściskam Was
|
|
#3028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie mam zgrabnych, sczzuplych nóg ani rąk, ale z tym akurat sie pogodziłam. z brzuchem jednak nie potrafię..tak naprawdę nic mi się w sobie nie podoba
|
|
|
|
|
#3029 |
|
Zadomowienie
|
widziałam Twoje zdjęcia...i jak konfrontuję je z tym co piszesz to mam ochotę Cię trzasnąć
![]() ![]() ![]() może zapisz się na taniec brzucha hę? Bo pierwsze spala tłuszczyk, bo drugie uwalnia endorfiny, a po trzecie uczy świadomości własnego ciała-a ta pomaga pokochać własne kształty
|
#3030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przełamię sie, żeby wywijać moim tłuszczykiem na wszystkie strony mam nadzieję, że w wakacje coś się zmieni. powoli namawiam mojego tz na aktywne wakacje. kiedy będziemy za granica i nad jeziorem musimy dużo pływać, w górach chodzić do upadłego poza tym duzo jeździć na rowerach i racjonalnie sie odżywiać. może coś ruszy.jednak mam lekkie obawy, co do tych wyjazdów boję się, że we Włoszech znowu sie roztyję.. no i w górach czy na mazurach też nie będę miała dostępu do wieśniaków, warzyw etc. pewnie będę żyła na słodkich chwilach i zupkach chińskich, eh!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:30.

...

.

.
już sobie wyobrażam jak będę obserwowała swój brzuch rano
Nie traćcie życia. Nie warto.
) od razu zrobi Wam się lepiej. Ot, babska próżność, każda z nas ją ma!