![]() |
#3811 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ostatnio testowałam...
Cytat:
Anuschko, Twój opis Black Aoud wzmógł tylko mą ciekawość. Nie interesowałam się do tej pory marką Montale, ale teraz widzę, że powinnam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Zadomowienie
|
Dostałam od kuzynki w połowie zużyte Lacoste Touch of Spring. Mówiła, ze jej sie juz znudziły. wcale sie nie dziwię, wręcz podziwiam ją, ze była w stanie zużyc aż pół butelki. Zapach świeży, wiosenny, ale tak banalny i płytki jak tylko się da. Dosc trwały, jednak w przypadku tych perfum aż tak bardzo mnie to nie cieszyło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3813 |
Konto usunięte
|
Anuschko, po Twojej pięknej recenzji, aż żałuję , że nie przepadam za różą w perfumach.
Amber Absolute – Tom Ford W Amber Absolute smużki kadzidlanego dymu spowijają kostki ambry i powoli zaczynają wypełniać pustą przestrzeń między nimi. Co dziwne, kadzidło afrykańskie wydało mi się bardzo łatwe w odbiorze, a jego aromat nie przyprawił mnie o migrenę. Powiem więcej, ta dymność tak mi się spodobała,że nie miałabym nic przeciwko większej dawce tego składnika. Sama ambra, ciepła i lekko słonawa została tu wyniesiona na najwyższy stopień podium i rozłożywszy się wygodnie oczekuje, że wszyscy będą jej bić pokłony. Właściwie trudno jej się dziwić, bo prezentuje się jak prawdziwa arystokratka. Jest pełna dostojeństwa, gracji i powagi. Już przy pierwszym kontakcie, nie ma się wątpliwości, że płynie w niej błękitna krew. Ta ambra niewątpliwie zasługuje na szacunek, nie zniża się ani przez moment do flirtu, obca jej jest zalotność tak często spotykana w dzisiejszych, modnych kompozycjach ambrowych, których twórcy maja na uwadze głównie to, aby podobały się większości. A przecież to pomyłka, bowiem ambra była, jest i będzie nutą dla wybrańców, dlatego nie powinno się tworzyć perfum, w których łasi się ona i przymila do odbiorcy, jak to ma miejsce w przypadku Fiore d’Ambra marki Profumum. Dodatek labdanum czyni zapach Forda wyraźnie żywicznym, a to bardzo uszlachetnia jego kompozycję. Całość świetnie komponuję się z nutami drzewnymi( sandałowiec), które poprzez swoją suchość jeszcze bardziej uwydatniają esencjonalność i głębię ambry. Słodkość wanilii jest ledwie uchwytna, trzeba się naprawdę „nagimnastykować”, aby wyłapać tę nutę, która choć trzyma się na uboczu, to jednak jest obecna. Mimo podziwu dla owej esencjonalności i arystokratyczności oraz wiernie oddanego tematu, brakuje mi w tych perfumach nagłych zwrotów akcji, czegoś zaskakującego, jakiegoś kontrapunktu. Wydaje mi się, że są one chyba zbyt monotematyczne, absolutnie przewidywalne, idące w jednym z góry wyznaczonym kierunku, aż do przesady ambrowe. Wyraźnie daję się odczuć, że pojedyncza nuta zawładnęła całością kompozycji, zdominowała ją, a pozostałe składniki są tylko czymś w rodzaju przybocznej świty złożonej z wiernych służalców. Widać,że nie odgrywają tu one większej roli, lecz stanowią jedynie tło dla Jej Wysokości Ambry. Moim zdaniem Tom Ford stworzył te perfumy z myślą o ortodoksyjnych wyznawcach ambry, w jej czystej postaci, niesprofanowanej zbędnymi ozdobnikami. A jednak szkoda, że nie zaakcentowano tu mocniej nut kadzidlano-drzewnych. Amber Absolute bardzo przypominają mi Ambre Sultan Lutensa, ale bez dodatku ziół. Jeśli wiec komuś spodobała się ambra Serge’a, ale nie mógł znieść trudnego ziołowo- aptecznego otwarcia, to zachęcam do testów ambry Forda. Ta wytworna kompozycja raczej do mnie nie pasuje, co tu kryć po prostu mnie przerasta. Jestem przekonana, że najlepiej będzie się w niej czuła prawdziwa dama, taka z dobrze udokumentowanym drzewem genealogicznym ![]() ![]() ![]() Kijankowe progi za niskie dla Jej Wysokości Amber Absolute. |
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
Zakorzenienie
|
Kijanko
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3815 |
Konto usunięte
|
Tymeno, dziękuję za dobre słowo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 |
Zakorzenienie
|
Anuchko, Kijanko jak zwykle
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
rude jest piękne:)
|
Anuschko , Kijanko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Napisz coś większego dla nas kiedyś. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 |
Zakorzenienie
|
Kijanko, jaki realistyczny i namacalny opis. Piękny!
Chylę czoła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3820 | |
Wtajemniczenie
|
Kijanko - jak zawsze - chapeau bas!
![]() Za wszystkie miłe słowa pod moim skromnym adresem bardzo dziękuję ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Anuschka Czas edycji: 2008-04-01 o 16:10 Powód: prawdę mówiąc nie wiem, jak to jest z tymi klepkami. Wrzuciłam w google i może jednak piątej mi brak :]? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3821 |
spin doctor
|
Dołączam do zachwytów
![]() ![]() A w temacie: Elle YSL-początek niezbyt zachęcający-banalno-kwiatowy, ale po chwili wylania się ostrzejsza "tytoniowa" nutka, która dodaje zapachowi charakteru. Odbieram go jako lekko zaczepny, prowokujący. Co mi się niepodoba to to, że czuję gdzieś głęboko w tle echa Baby Doll, którego nie lubię... |
![]() ![]() |
![]() |
#3822 |
Zakorzenienie
|
Moschino Cheap and Chic Hippy Fizz, La Perla J'aime
Nadeszła wiekopomna chwila. Otóż przestałam rozróżniać zapachy różowe i świeże. Nie jestem w stanie napisać raczej nic o zapachach powyższych. Hippy Fizz jest grejprutowo - cytrynowe, z jakimś pudrem w tle - dokładnie takie jak kolor; a J'aime jest ... RÓŻOWE. No i cóż. Skończył się pewien etap u mnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3823 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dziewczyny , ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Zakorzenienie
|
Anuschko, Kijanko - pięknie jak zwykle
![]() Test nie jest całkiem wiarygodny, bo jedynie z woskowej próbki: Muscs Koublai Khan - najbardziej zapadło mi w pamięć jedno sformułowanie: niemyte wymiona (Madlaine, o ile się nie mylę). Nie wiem jak pachną, nigdy nie wąchałam, ale pewno nie jest to miła i elegancka woń. Muscs Koublai Khan na mnie są do bólu kremowe, kapiące od tego mlecznego stołówkowego zapachu, zapachu gorącego mleka i kożucha na nim. Są do bólu piżmowe, piżmem mydlanym (ale tym szaro-mydlanym, a nie takim spienionym musującym nowoczesnym mydłem), dziwnie świeżym i jednocześnie zwierzęco cielesnym. Są ambrowe, tchnące ambrą mętną i nieczystą. Czuję też co nieco wanilii, lekko słodkawej. Mój test był ostrożny, nadgarstkowy tylko. Nos do nadgarstka zbliżałam z obawą. Od razu, gdy tylko się mocniej zaciągnęłam poczułam to coś mdlącego i cielesnego. Gdyby wciągać powietrze bardzo płytko na pewno nie wyczułoby się tego, zapach byłby miły i bezpieczny, łaszący się jak kremowy perski kotek. Ale ta nuta tam jest, niepokojąco obecna, choć nie na pierwszym planie. Dzięki niej zapach istnieje, jest inny innością odstręczającą i obrzydzającą. Ten zapach mnie obrzydził. Można w nim się doszukać echa rozkładu, niemytego ciała, pierwotności, chuci i dzikości. Muscs Koublai Khan są przedziwne, zastanawiam się kto i na jakie okazje chciałby ich używać. Nic normalnego mi do głowy nie przychodzi. Ten zapach mnie zachwycił. Opętał mnie, chcę poczuć go znowu, przetestować globalnie, tarzać się w tej dziwnej piżmowości. Nie jest ładny, o nie! Dla niektórych może nawet nie być interesujący. Ale odrzuć wszelkie uprzedzenia, zapomnij o swoich upodobaniach, nie licz się z podziałem ładne-brzydkie i daj się mu porwać i ponieść w zakazane rejony. Ja nigdy nie zapomnę, gdzie on mnie zaniósł, co mi pokazał i jak mnie wyzwolił. Nie za bardzo pojechałam ![]()
#3825 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przeciwnie, świetnie pojechałaś. Bardzo mi się podoba Twoja jazda ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3826 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja specjalnie latam Twoje recenzje czytać, dla przyjemności. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3827 |
Wtajemniczenie
|
Kropko - ech, wodzisz Ty na pokuszenie moją zwichrowaną wyobraźnię. Następnym razem obiecuję pójść na całość
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Zakorzenienie
|
Zapomnialam napisac, ze ostatnio testowalam
Ralph Ralph Lauren po raz drugi juz, ladny jest nawet, lekko malinowy, ale ma tez biale kwiaty, ktore pwooduja u mnie bol glowy Ralph Cool czyli rozowy swiezak, dziwadelko strasnze, bo niby melonowo-ogorkowy, a potem oceipla sie jakos... Chyba dam mu szanse, chociaz te melony... ![]() ![]() Jak mi sil starczy, to polece niuchac Moschino ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3830 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj testowalam Very Irresistible firmy Givenchy. Zarowno wode toaletowa jak i perfumowana. Zapachy niby ludzaco do siebie podobne, ale jednak nie... Wersja sensual jest bardziej nasycona, intensywniejsza, ciezsza, cieplejsza. Zawiera cos czego wersji toaletowej brak, dlatego bardziej przypadla mi do gustu wersja perfumowana.
![]() ![]()
#3831 |
lipiec na maksa!!! :)
|
Szugar! Wspaniałe wieści przynosisz!
![]() ![]()
![]() |
#3832 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio trestowałam po raz kolejny Blonde Versace ( ![]() ![]() Brrrrrr nie lubię tego zapachu ( ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3833 |
S. Sssss. SSSSS.
|
testowałam go dziś. lekko cytrusowy i nic poza tym. ja nie zauwazam żadnego podobieństwa z I love love
![]() |
#3834 |
Zakorzenienie
|
Nowy Moschino (dzis testowalam) podobny jest do innej nowosci - estee Lauder Pure white linen light breeze. Tylko bardziej zielony w bazie i nudny. Nie podoba mi sie.
Poza tym niuchalam Chance eau fraiche - calkiem przyjemny, ale leb mi dzis peka, wiec chyba sobie odpuszcze dalsze wachanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3835 |
Zadomowienie
|
Ostatnio testowałam (do dzis tego żałuję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3836 |
S. Sssss. SSSSS.
|
zapomniałam wczesniej zapisac, że dorwałam dziś Chocolate Il profvmo
![]()
#3837 |
Zakorzenienie
|
trochę nie na temat (chociaż o niszowcu więc może jednak tak
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3838 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3839 |
Zakorzenienie
|
Na mnie Wish był słodki, ale ta słodycz była jakby mało nasycona, tzn. na mnie cieńkusz to był, a spodziewałam się słodziaka aż do przegięcia żołądka.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#3840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Początkowe fazy są przesycone syntetycznym aromatem ukształtowanym na wzór połączenia porzeczek z truskawkami. Nie za bardzo podobają mi się te nuty, są zbyt sztuczne. Dopiero po godzinie (czy nawet dwóch) robi się ciepło, miękko, karmelowo i bajecznie, nabieram wówczas ochoty aby zanurzyć się całkowicie w tym zapachu, jest po prostu taki uroczy, że rozpływam się z zachwytu. Nieudany początek, ale ciekawe rozwinięcie i absolutnie piękna baza. Lubię te perfumy i mam do nich sentyment ![]() To słodki i ciężki zapach, nie odbieram go jako "świeży", w moim odczuciu bardzo daleko mu do świeżości... Ale wiadomo - co skóra to inne odczucia i opinie na temat jakichś perfum ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.