|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa - zbiorczy!
tancerka, co prawda też odsyłam cię do wątku o polecanych ginekologach, ale ja z NFZ-u mogę ci polecić dr Miturskiego na Niepodległości, ew ja teraz się wybieram do dr Swatowskiego, jak chcesz to tel. na PM
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
No właśnie, czasami wcale nie trzeba płacić, a wystarczy zajrzeć w dobre miejsce i poczytać
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
..
|
|
|
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o pomoc.
Witam was dziewczyny.
Przeszukałam każdy wątek związany z moimi wątpliwościami i dalej nie rozwiązałam mojego problemu, ponieważ każda wizażanka ma na ten temat inne zdanie. Wiem, że taki wątki były, ale nie uzyskałam w nich odpowiedzi na moje pytanie. Mam 17 lat (rocznikowo 18.. bo mam urodziny 18 za 3 miesiące), chciałabym pójść do ginekologa po tabletki antykon. I mam tu pytanie, czy mogę iść sama bez jednego z rodziców(prawnych opiekunów) i czy lekarz może przepisać mi te tabletki ? Mama założyła mi kartotekę w przychodni, także ten "problem" mam z głowy. Pozdrawiam gorąco i z góry dziękuję za odpowiedź. p.s Wesołych Świąt wszystkim kobietkom
|
|
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Proszę o pomoc.
mozesz isc sama, a czy Ci przepisze tabletki to zalezy od lekarza ale mysle ze nie bedzie problemu, powinna jednak najpierw zrobic badania.
|
|
|
|
|
#726 |
|
Rozeznanie
|
ja tez nie mialam pelnych 18 lat jak poszlam po tabletki...dostalam je od reki..bez niczego za co teraz pokutuje ( 4 rodzaj tabletek) jesli bedzie chcial Ci je wpakowac na oko pamietaj ze masz prawo do dbania o wlasne zdrowie i nie chcesz przez antykoncepcje zadnego uszczerbku na zdrowiu wiec pros o skierowanie na badania hormonalne...na pewno wytrzymasz te kilka dni bez tabletek..ale nie bedziesz miec takich skutkow ubocznych jak wiele z nas ktorym wpakowano tabletki na dzien dobry i ladne oczy...w tym wieku juz nie musisz byc z mama czy ciocia...jesli nawet bys z nia poszla to i tak do gabinetu nie wejda...ale zapewniam Cie ze nie bedzie to konieczne...
Poza tym ze wzgledu na Twoj wiek lekarz pewnie bedzie po kolei opisywal co bedzie z Toba robic(tzn. jaka bedzie kolejnosc badania)
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, ze mozesz isc sama !
być może lekarz zaleci jakies badania i da (przepisze) np. 1 opakowanie na wypróbowanie - ja tak miałam. po miesiącu znów się pojawiłam u niego z badaniami i przepisał mi kolejne opakowania
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
możesz iść, dostaniesz raczej bez problemu, ale pamiętaj, żeby zrobił Ci jakieś badania
|
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź dziewczyny.
pozdrawiam gorąco.
|
|
|
|
|
#730 |
|
Przyczajenie
|
Witam.
Więc: Byłam u ginekologa, przepisał mi nabletnki antykoncepcyjne "Novynette" na uregulowanie i zmniejszenie bólu w czasie miesiączki. Gdybym miała regularne to dostałabym ja dzisiaj, ale zwykle dostaje ok 2-3 czasami nawet 4 tygodni później. Od 2 dni mam plamienia, takie jak przy ostatnim dniu miesiaczki, ale dzis juz moja wydzielina lekko przypomina miesiaczke, ale jest jej bardzo malo. Moje pytanie brzmi. Skoro mam zacząć je brać w pierwszym dniu cyklu, to czyli wziac je dzis? Dodam, ze kiedyś takie plamienia jak dzis wystapily u mnie jako miesiaczka. Lekarz powiedział, zebym wziela je przy mierwszej miesiaczce, poniewaz zglosic sie mam do niego przy tej 7-dniowej przerwie, poniewaz później już go w ogole nie bedzie. Z góry dziekuje za odpwiedz i pozdrawiam !
Edytowane przez NiTolcia Czas edycji: 2008-03-26 o 14:30 |
|
|
|
|
#731 |
|
Zadomowienie
|
Nie uwierzycie ale wczoraj była moja pierwsza wizyta u ginekologa
![]() Tak tak mam 24 lata a dopiero teraz się wybrałam .Pierwsze co jak weszłam do Pani doktor to powiedziałam; wstyd się przyznać ale jestem pierwszy raz ![]() Pani była bardzo miła najpierw mnie wypytyała o kilka rzeczy później poprosiła abym sie rozebrała ; ona się odwróciła coś tam robiła a ja cmyk na doł spodenki, majteczki, zostałam w skarpetkach Bluzeczke troszke dłuzszą miałam zrobiła badania usg , cytologie i po wszystkim Wypisałam recepty...... a na koniec zapytał czy mam skonczone 18 lat hahahaha jak jej powiedziałam ze mam 24 to nie mogła uwierzyć myślała że jestem licealistką Wykryła mi jakieś zakażenie drożdżakami i dała tabletki i maści i globulki i nawet dla mojego chłoptasia też 4 tableteczki Już się burzył aby je brać ale nie ma wyjścia Teraz śmieje się sama z siebie czemu tyle z tym zwlekałam
|
|
#732 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam 26 lat i jeszcze nie byłam. Boje się........
|
|
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
no to najwyzszy czas sie odbac i isc
|
|
#734 |
|
Przyczajenie
|
hej, pare dni temu bylam u ginekolog, ktora stwierdzila ze mam klykciny. Ze tak powiem stwierdzila to "na oko". czy mozliwe jest wykrycie klykcin bez robienia wymazu bakteriologicznego?
|
|
|
|
|
#735 |
|
Przyczajenie
|
Pytanie o ginekologa
Mam dosyc nietypowy problem i niektorym może wydac się smieszny, ale proszę o potraktowanie go poważnie. Mam 15 lat i czeka mnie pierwsza wizyta u ginekologa - i pewnie bedac na miejscu lekarz poinformuje mnie co mam robic... ale chcialabym wczesniej byc przygotowana :P Otoz jak wejde - gdzie mam sie rozebrac , czy jest tak ze musze paradowac bez majtek przez jakis kawalek :P? I jak w ogole wygląda cala taka wizytya
Z góry thx za odpowiedzi
|
|
|
|
|
#736 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pytanie o ginekologa
Kasiu wejdź prosze na dział forum- Ginekologia. tam uzyskasz wiele informacji na ten temat.
Na przyszłość korzystaj prosze z wyszukiwarki- jest w pasku zadań u góry strony - SZUKAJ.pozdrawiam trzymam kciuki
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
naprawde tak trudno chociaz zajrzec na druga strone Ginekologii?
użyć wyszukiwarki?
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
W gabinecie ginekologicznym zawsze jest pokoik lub parawanik w/za którym się przebierasz.
Z goła pupa paraduje się od pokoiku/parawanu do fotela. Na wizyte u ginekologa jeśli krepuje Ciebie paradowanie z goła pupa można ubrać sukienkę spódnicę lub dłuższą za pupe bluzkę wówczas paradujesz z pupa zakryta (pod spodem bez niczego) a odkrywa sie ja (golą) pupę dopiero w momencie siadania na fotelu.
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
ja też musze iść ..
yhmm boje sie .. ale co zrobić .. 22 lutego skończył mi się okres .. a ten ( następny ) miałam mieć 15 marca .. i nie mam .. 20 zaczęła lecieć mi brązowa wydzielna .. po 4 dniach przestalo .. i teraz nadal nie mam okresu .. nie uprawiałam z chłopakiem sexu ani nic nie robilismy .. nie wiem co to może byc .. dodam że boli mnie po lewej stronie brzuch .. domyslam sie że to może jajniki .. czy jakas dziewczyna miała cos podobnego ? |
|
|
|
|
#740 |
|
Zakorzenienie
|
uppp
|
|
|
|
|
#741 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki , szczerze , boli badanie na fotelu ginekologicznym ?
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
mnie nic nie bolało bo ginekolog był niesamowicie delikatny a ja rozluźniona
|
|
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
hej, dziewczyny ginekolog to nic strasznego
chociaz za pierwszym razem tez sie troche balam powodzenia
|
|
|
|
|
#744 |
|
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez Integral Czas edycji: 2013-11-01 o 16:52 |
|
|
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
mozesz, a podajac date ostatniej miesiaczki podajesz jej pierwszy dzien a nie ostatni
|
|
|
|
|
#746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
możesz, ale niewykluczone, że i tak każe Ci mówić samej bo ze mną tak było:P daje ginekologowi kalendarzyk a on nie rozumie o co chodzi
|
|
|
#747 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#748 |
|
Przyczajenie
|
Witam Was
ja sie wybieram na moja pierwsza wizyte ale sie strasznie boje.. .chcialabym sie was spytac czy koniecznie trzeba podawac adres bo nie bardzo mi sie to usmiecha...nie chce zeby ktos z mojej rodziny sie dowiedzial...po co wogole mam podawac pesel?? a i ile moze kosztowac tak mniej wiecej wizyta w prywatnym gabinecie?? |
|
|
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale przecież to, że podajesz adres i dane do karty ma się nijak do tego, że ktoś z Twojej rodziny się dowie... wizyta prywatna z tego co wiem od 50zl do ponad 200 czy nawet 300zł...
|
|
|
#750 |
|
Przyczajenie
|
no niby tak ale boje sie ze moze sie ktos dowiedziec...no coz kiedys i tak trzeba pojsc pierwszy raz...
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.

..

.chcialabym sie was spytac czy koniecznie trzeba podawac adres bo nie bardzo mi sie to usmiecha...nie chce zeby ktos z mojej rodziny sie dowiedzial...po co wogole mam podawac pesel??