|
|
#121 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zawód księgowa/księgowy
Zgadzam się z LittleAngel - można się nauczyć księgowości po prostu podczas pracy, też sie jej uczyłam w ten sposób.
Praktyka pod czyimś okiem nawet bez podstaw dużo daje. Podobnie jak koleżanka na początku wątku polecam kursy w Stowarzyszeniu Księgowych, byłam na rocznym jakiś czas temu, było ok Wkurzają mnie szkolenia na których stanie sobie Pan w garniturku i czyta ustawy. ![]() Soczewka, w każdym zawodzie trzeba się jakoś wykazać, jak będziesz mieć chęci i jakąś wiedzę ze studiów, to sobie poradzisz. Może na początek popracujesz na stażu czy umowie absolwenckiej i potem załapiesz się na stałą pracę? |
|
|
|
|
#122 |
|
Rozeznanie
|
Ja tak patrze na moja mame ktora jest ksiegowa i nic w swiecie nie zaciagnelo by mnie do tej pracy,ciagle siedzenie za biurkiem,wraca z pracy i w domu tez robi te dokumenty,co to za zycie?Naprawde nie widze plusow tej pracy,ale moze to dlatego ze jestem osoba ktora nie potrafi usiedziec w miejscu.
|
|
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mama też jets księgowa. z początku tez mi się to nie podobało
Ale rachunkowośc jest logiczna, a że jestem ścisłowcem...
|
|
|
|
|
#124 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dziewczyny, jutro ide na rozmowe kwalifikacyjna do małej firmy na stanowisko księgowej. Dodam, że nigdy nie pracowałam na tym stanowisku, a więc nie mam doświadczenia w tym kierunku. Jestem mgr. ekonomii i skończyłam Finanse i Rachunkowość. Często na takich rozmowach pada pytanie, "jakie wynagrodzenie by panią interesowało?"
No i tu się zaczyna problem... Ze względu na brak doswiadczenia, nie moge oczekiwać zbyt dużo. Dlatego czy mogłybyście mi doradzić, aby nie powiedzieć za dużo, ani za mało?
|
|
|
|
|
#125 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam! To czy dołączę do grona księgowych pewnie okaże się w przeciągu najbliższych 2-3 lat, ale przywitać się z Wami nie zaszkodzi już dziś
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#127 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#128 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie Księgówki!
Znalazłam pracę jako księgowa w szkole średniej Jest tam główna księgowa (od typowej księgowości) a ja będę od naliczania płac itp. Starałam się w internecie znaleźć jakieś "bazy wiedzy", artykuły, fora dotyczące księgowości budżetowej, jednak nie jest to łatwe. I to jest prośba do Was, jeśli znacie jakieś stronki dotyczące budżetówki (interesują mnie zarówno podstawy jak i najwyższe "wtajemniczenie") , to byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam bardzo serdecznie! |
|
|
|
|
#129 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Ja za to dziś miałam szybki kurs księgowości - godzinne spotkanie ze znajomą księgową, która wyjaśniała mi wszystko dotyczące kasy fiskalnej, jej obslugi, VAT marży, stawki zwolnionej itp. Łeb mi pęka. Ale chyba wszystko zrozumiałam
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w tym roku akademickim juz nic nie wyjdzie z robienia kursow bo nie ma takiego dla mnie co by sie skonczyl przed sesją.. a sesja bedzie miec 7 egzaminow wiec marzenia o księgowej tancerce wrócą dopiero po wakacjach ale chetnie sobie cos poczytam jak podacie na co warto rzucic okiem albo jakie strony sobie czytacie
|
|
|
#132 |
|
|
Ja od dwóch dni pracuje jako księgowa (dokładniej mam wpisane referent ekonomiczny). Skończyłam AE w Katowicach, wydz. Finanse i Rachunkowość, specj. Finanse i Inwestycje. Strasznie się boje tej pracy
![]() Zarobki to 1160 brutto plus premia. Podobno mam dostawać około 1000 zł. |
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
Madzia.a, trzymam za Ciebie kciuki! Będzie dobrze, na początku zawsze jest trudno, ale jak już to wszytko opanujesz, to będziesz z siebie niesamowicie dumna.
Ja poczytuje sobie stronkę http://www.infor.pl/ jest sporo ciekawych informacji, ale szukam typowo budżetowych , więc jestem otwarta na linki od Was. |
|
|
|
|
#134 |
|
|
Dziękuje bardzo za stronke
Dziewczyny, czy mogłybyście polecić jakąś naprawdę dobrą książkę o księgowości? Oraz jak długo po rozpoczęciu pracy "nauczyłyście się" tego wszystkiego (pisze w cudzysłowiu, bo wiem, że księgowe cały czas się uczą, ale chodzi mi o to, ile czasu minęło, zanim to wszytko ogarnęłyście?) |
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez chce byc ksiegowa, odkladam kase na kurs w stowarzyszeniu ksiegowych
|
|
#136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też ja koncze i mam troszke odmienne zdanie![]() Powodzenia w nowej pracy! |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
|
Cytat:
![]() To, że jest to jedna z lepszych w Polsce, to nie jest moja subiektywna opinia, wystarczy zerknąć do rankigów |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taa rankingi - wprost, rzeczypospolita i polityka- dziwne kryteria, nawet niewiadoomo skad znajdujemy się na tym, a nie innym miejscu. Zapewne mówisz o ranikngach szkol ekonomicznych to prawie zawsze zajmujemy 4 miejsce na 5. A pośród innych szkoł wyzyszych - jestesmy w dal nawet za innymi prowantnymi, chocby koźminskiego Sukces to pierwsza 30.........
|
|
|
|
|
|
#139 |
|
|
Ale odnosze wrażenie, że jesteś niezadowlona z tej uczelni? Jestem ciekawa dlaczego?
![]() Ja bardzo miło ją wspominam ![]() Mnie najbardziej podobało się to, że dało się pogodzić studia dzienne z pracą. Zaczęłam pracować od 4 roku. |
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem niezadowolona z kilku małych przyczyn
Dla mnie czasami to taki czeski film![]() Tak robi, sama też jestem zapraszana na rozmowy tylko dlatego,że to AE |
|
|
|
|
#141 |
|
|
A na jakiej specjalności jestes i na którym roku, jeśli można spytać?
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzenienie
|
W tym watku pisałam
Na 5
|
|
|
|
|
#143 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanko.jestem po Technikum Ekonmicznym..w księgowości pracuje 2 lata..chciałabym zapisac sie na dobry kurs księgowości.Szkole skończyłam zeby skończyc a nie zyby sie nauczyc,dopiero w ksiegowości przy biurku postawiona przed faktem dokonanym zaczynam cos kumac.Teraz zalezy mi na konkretnej wiedzy i solidnej nauce na kursie.
Jestem z Poznania także kurs w innym mieście odpada.Dzieki za jakiekolwiek rady.POZDR. |
|
|
|
|
#144 |
|
|
dziewczyny czy możecie polecic jakis dobry program lub strone internetową, na której można sobie poćwiczyć księgowanie np. faktur?
|
|
|
|
|
#145 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, ja dopiero teraz odkryłam ten wątek. Dołączam do Was.
Jestem młodszą księgową w budżetówce od 1,5 roku. Teraz jestem na L4 bo czekam na dzidzie echh -jeszcze 2 miesiące- i też tęsknie za pracą, mam nadzieje, że będę mogla wrócić do zawodu. Bede mieć w sumie przerwę 6 miesięczną a to długo. Odnośnie tego certyfikatu księgowego - bo ja też jestem zainteresowana- to od 2009 zmienia się ustawa i trzeba zdawać egzamin, a teraz trzeba mieć 3 letni staż i ja się jeszcze niestety nie łapie ;( Pozdrawiam wszystkie księgówki
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to bardzo okrojona wersja bylejakanazwa Stowarzyszenie Księgowych w Polsce- w poZnnaiu jest |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
|
Cytat:
A to stworzyszenie księgowych to tez jakiś program
|
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To było do wizażanki bylejakanazwa Ze jak chce kurs to polecam Stowarzyszenie Księgowych |
|
|
|
|
|
#149 |
|
Wtajemniczenie
|
http://www.symfonia.pl/detail-1c.asp?id=1864
Tu masz linka do darmowych wersji
|
|
|
|
|
#150 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Chodziło mi dokładnie o "Zaoczny kurs rachunkowości od podstaw po kwalifikacje samodzielnego księgowego"Bardzo mi sie spodobał program.Teraz zastał mi tylko modułowy kurs ... ale nie jestem do niego przekanana.Mogłabyś mi powiedziec na jaki Ty uczęszczałaś? ![]() I wydać popinie..chodzi mi głównie o to czy czekac do wrzesnia czy szukać czegoś innego |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.

((