|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
Co do wymieniania imion dzieci na zaproszeniach- wg mnie nie jest to wcale konieczne, chociaż to z pewnością miły gest (no i, jak dla mnie, zależy to od wieku pociech). A już akurat to, iż jakiś chłopaczek ma komunię, na którą Wy jesteście zaproszeni, wydaje mi się słabą przesłanką do specjalnego traktowania przy wypisywaniu zaproszeń. |
|
|
|
|
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie znam w ogóle tamtej strony rodziny TZ, a sam Tz widział ich ostatni raz jakieś 12 lat temu w dzieciństwie. Cholera wie czemu nas w ogóle zaprosili, skoro dotychczas wszelkie zaproszenia obejmowały tylko rodziców Tz (i to z ich woli ich zaprosilismy).
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:43 ---------- [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;71076106]no niekoniecznie. Pytanie kto układa listę gości.[/QUOTE] Podział był prosty, my wpisaliśmy na listę swoich znajomych, a rodziców poprosiliśmy o wysłanie nam list rodzin plus osób które oni by chceli zaprosić, a potem z tych list przeprowadziliśmy selekcje. Co wynikło tez z tego, że mieszkamy daleko od rodziny TZ, że względu na jego prace nie bywamy tam już nawet na święta i zwyczajnie nie wiemy nawet kto już tam jest na stopie narzeczenskiej, a kto nie. Jasne Tz kojarzy kuzynów, ale właśnie dlatego chcieliśmy listę od jego mamy, bo tam mieszka, widzi ich regularnie, wie kto z kim jest związany. W życiu nie sądziłam ze zaćmi ja na tyle, że w ogóle pominie narzeczone. Ba pamiętam nawet, że mówiłam przy niej, że wpisujemy tez partnerów z imienia i nazwiska wiec jakby mogła dopisać jeśli kogoś brakuje, to mi powiedziała, że jej lista jest ok i nikogo tam nie trzeba dopisywać, bo nie wiadomo z kim ci ludzie przyjdą. A przy dawaniu zaproszeń się okazało ze 3 z nich jest zareczona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez LadyChatterbox Czas edycji: 2017-02-19 o 10:53 |
|
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W sposobie zapraszania jednak postawiłam na swoim bo to my będziemy potem świecić oczami przed ludźmi, którzy mają być naszymi gośćmi.Natomiast, bratu narzeczonego i jego narzeczonej rozwódce daliśmy zaproszenie na którym widnieje jej nazwisko panieńskie, mimo że do niego nie wróciła po rozwodzie. Pytałam się TŻ milion razy czy na pewno tak i może jednak zadzwoni i się upewni, przecież to nic nie kosztuje. Jednak on wiedział lepiej. Aż mi się słabo zrobiło, jak nas o tym poinformowali. I chociaż dziewczyna się nie gniewa i żartowała, że przyszłaby nawet bez zaproszenia to jednak jest mi ogromnie wstyd. Jednak, jak sobie sama pewnych rzeczy nie dopilnujesz to się możesz potem spodziewać wszystkiego. Edytowane przez voice_of_silence Czas edycji: 2017-02-19 o 11:22 |
|
|
|
|
|
#4174 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51 |
|
|
|
|
#4175 |
|
Zakorzenienie
|
Wg mnie to Twój TZ zrobił niezle faux pas, bo powinien taką listę od mamusi zweryfikować, zwłaszcza że zdecydował się zapraszać te osoby na swój ślub.
|
|
|
|
|
#4176 |
|
Ole' guapa!
|
Jak tak piszecie o zapraszaniu dzieci, to widzę że my pewnie popełniliśmy faux pas, bo na żadnym zaproszeniu nie umieściliśmy dzieci, tzn. ani dopisku „z dziećmi” ani tym bardziej imion dzieci. Tylko imiona i nazwiska dorosłych. Niekoniecznie miało to znaczyć, że nie życzymy sobie dzieci, ale raczej, że to impreza dla dorosłych i nie zapewniamy dla dzieci ani żadnej opieki, ani atrakcji, ani specjalnego menu itd. Jeśli ktoś sobie życzy zabrać dzieci to oczywiście ok, tylko oczekujemy że o tym powiadomi.
Ale cała rodzina i tak zrozumiała to w ten sposób, że dzieci są zaproszone i nikt nie miał żadnych uwag, o nic nie pytał - swoją drogą też ciekawe, bo z tego co piszecie powinni zrozumieć że dzieci nie zapraszamy. Drugi przykład sprawy którą zawaliłam ja – zapomniałam kompletnie, że moja świadkowa jest wegetarianką. Usprawiedliwia mnie trochę to, że od niedawna i jeszcze się nie zdążyłam do tego przyzwyczaić, poza tym ona mi tego nie przypomniała. Ale czułam się trochę niekomfortowo kiedy dopiero przy obiedzie weselnym, kiedy dostała mięsne danie, poprosiła obsługę czy nie mogłaby dostać czegoś innego. Na szczęście nie było z tym żadnego problemu i za 15 minut dostała danie, które mogła zjeść. |
|
|
|
|
#4177 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() No dla mnie to jest raczej oczywiste, że jak na zaproszeniu nie ma imion dzieci ani dopisku "z dziećmi", to dzieci nie są zaproszone. Jak inaczej niby dać do zrozumienia, że nie są? "Zapraszamy Karinę i Sebastiana Kowalckich bez dzieci"? ![]() Wbijanie na wesele z dziećmi, które nie były zaproszone, to IMHO bardzo duże faux pas, ale gości. |
|
|
|
|
|
#4178 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
To jest dosc niepokojace, ze mimo braku wyraznego zaproszenia dzieci goscie przyszli z nimi...
|
|
|
#4179 |
|
zuy mod
|
Czyli trzeba wyraznie zaznaczac przy zapraszaniu, ze bez dzieci, koszmar
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4181 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-12 o 20:51 |
|
|
|
|
#4182 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
A na takiej imprezie w ogole nie kumam dzieciakow, wynudza sie tylko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4183 | |
|
Ole' guapa!
|
Cytat:
Oczywiście że po to, bo niby z jakiego jeszcze powodu? Przecież nie po to, żeby sprawić dzieciom przyjemność. Nie sądzę, że przebywanie w hałasie i wśród pijących, gdzie dodatkowo nie ma co robić i chce się spać, jest dla dziecka przyjemnością. Pamiętam swoje dzieciństwo, na żadne wesela nie chodziłam i dobrze, bo to było dla mnie raczej karą. Cieszyłam się, że z siostrą zawsze zostawałyśmy u jakiejś ciotki albo z babcią. |
|
|
|
|
|
#4184 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). To pewnie zależy od zwyczajów rodzinnych czy regionalnych. Sama tak właśnie bym odczytała zaproszenie bez wymienionych dzieci- że nie są zaproszone, ale nie dla wszystkich jest to takie oczywiste i nie wydaje mi się, by był to przejaw braku wychowania. Wydaje mi się, że jednak zazwyczaj zaprasza się bliskie sobie osoby i podczas spotkania, na którym wręczamy zaproszenie, warto jest wyjasnić, że impreza będzie dla osób dorosłych, żeby nikt nie miał wątpliwości
|
|
|
|
|
|
#4185 |
|
Ole' guapa!
|
|
|
|
|
|
#4186 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#4187 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Czasy się zmieniły, w wesela też.
|
|
|
|
|
|
#4188 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie dla wszystkich przychodzenie bez dzieci na wesele jest oczywiste. Jeśli zaproszenie jest z dziećmi to znaczy, że młodzi mają życzenie gościć rodziców z ich dziećmi. Nie widzę nic złego, mimo że jest to impreza dla dorosłych, zabrać ze sobą dzieci skoro są zaproszone.
|
|
#4189 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Tak jest tylko na weselach z zapewniona rozrywka dla dzieci chyba. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4190 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Dyskusja chyba dotyczy przychodzenia z dziećmi, które nie są zaproszone, i konieczności dodatkowego wyjaśniania dorosłym, umiejącym czytać ludziom, że "Zapraszamy Karinę i Sebastiana" obejmuję Karinę i Sebastiana, ale nie obejmuje Nikolki. |
|
|
|
|
|
#4191 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#4192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to jak już miałam te 18+ i partnera, to na weselach się bawiłam bardzo fajnie, bo jest z kim potańczyć, można się napić i pogadać z towarzystwem
|
|
|
|
|
|
#4193 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#4194 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie nadal nie jest to impreza, na której powinny być dzieci, nawet jak się dobrze bawią.
|
|
|
|
|
#4195 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wesele to impreza, gdzie dorośli ludzie ze sobą tańczą, jedzą i piją alkohol, a do tego rozmawiają. Jeszcze nie spotkałam 4 letniego dziecka, które byłoby nieuciążliwe dla reszty towarzystwa przez tak długą imprezę, jaką jest wesele, szczególnie do rana (przecież do rana tj. do 5-6 to jest około 12 godzin imprezy). Jesteś taka pewna, że siostra się super bawiła nie sprawiając żadnych problemów? |
|
|
|
|
|
#4197 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dla mnie to jest takie "nie bo nie".
|
|
#4198 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dzieci moga brac udzial w weselach bo tez moga sie dobrze bawic, tanczyc, rozmawiac z innymi dziecmi.
|
|
|
#4199 |
|
ctrl alt delete
|
"Nie bo gospodarze nie zaprosili" jest już lepsze?
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4200 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:17.

W sposobie zapraszania jednak postawiłam na swoim bo to my będziemy potem świecić oczami przed ludźmi, którzy mają być naszymi gośćmi.

). To pewnie zależy od zwyczajów rodzinnych czy regionalnych. Sama tak właśnie bym odczytała zaproszenie bez wymienionych dzieci- że nie są zaproszone, ale nie dla wszystkich jest to takie oczywiste i nie wydaje mi się, by był to przejaw braku wychowania. Wydaje mi się, że jednak zazwyczaj zaprasza się bliskie sobie osoby i podczas spotkania, na którym wręczamy zaproszenie, warto jest wyjasnić, że impreza będzie dla osób dorosłych, żeby nikt nie miał wątpliwości