|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: PIELEGNIARKI- laczmy sie:)
Witam.
Ja jestem przydzielona do Bytomia,,. wiem że Monika też, ale ona pisze odwołanie. Ktoś jeszcze będzie w Bytomiu??
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
Ma ktoś może z poprezdnich lat jakieś notatki, dotyczące 1 roku/semestru ??
|
|
|
|
|
#63 |
|
Przyczajenie
|
Witam
obecnie studiuję na politechnice, w sumie to już nie długo koniec, ale nie ukrywam że profesja pielęgniarska bardzo mnie interesuje i rozważam studiowanie tego kierunku chciałabym tylko wiedzieć, jak wygląda potem Wasza praca? Wiem mniej więcej jak wyglądają studia, ale jak potem wygląda to w prawdziwej pracy? Mam na myśli zakres obowiązków, jak później wygląda praca gdy się ma specjalizację, itd pozdrawiam gorąco
|
|
|
|
|
#64 |
|
Przyczajenie
|
up up
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Pytanie do dziewczyn, które mają już ze sobą pierwszy rok na Ślam (teraz ŚUM)
jak to jest z tą genetyką.. czy faktycznie zdają wszyscy, nawet jeśli niewiele wiedzą..? chodzą słuchy o jakiś kartkach spadających na biurko.. proszę o odzew! |
|
|
|
|
#66 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
To co napisałaś mnie pociesza :P
Mam nadzieję, że do zdawalności przycyni się też lista obecności, którą zrobiła niewiadomo po co
|
|
#68 |
|
Przyczajenie
|
Pdbijam po raz kolejny... może ktoś mi odpowie?????
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Praca wygląda bardzo różnie, zależy jaki oddział, jaki szpital. Nikt Ci nie powie jednoznacznie, że będzie lekko, ciężko, fajnie czy do bani. Jeżeli wiesz, że to chcesz robić to pewnie będzie Ci się podobało. Pamiętaj jednak że pielęgniarka nie tylko ładnie wygląda i robi zastrzyki.
|
|
#70 |
|
Przyczajenie
|
Doskonale zdaję sobie sprawę z tego że nie tylko ladnie wygląda i robi zastrzyki, byłabym wdzięczna za konkrety a nie pouczenia i luźne myśli. Interesują mnie opinie osób w tym zawodzie pracujących albo kogoś kto ma w rodzinie osoby w tym zawodzie pracujące.
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
Pixie...to super zawod,ja kocham to co robie,ale ma tez swoje plusy i minusy.....
Plus to,ze jestes w stalym kontakcie z ludzmi,nawiazujesz nowe kontakty,ciagle czegos nowego sie uczysz... Minus to,ze masz wielka odpowiedzialnosc,jeden tylko blad i ... ,kupe roboty,zawsze cos sie dzieje,nigdy nie mozesz zaplanowac dnia tak jakbys chciala,bo zawsze cos sie wydarzy,mozesz miec super pacjentow,ale i sa tacy co ci daja w kosc,a ty musisz zostac w takim momencie profesjonaliska,chociaz w srodku ciebie sie gotuje....Musisz posiadac wielki dar jakim jest cierpliwosc....Wtedy jestes dobra pielegniarka..... Co do specjalizacji,nie moge ci duzo pomoc bo ja jestem pielegniarka w Niemczech i tutaj robilam szkole.....Tutaj jest calkiem inaczej....Calkiem inny system....Szkola trwa 3 lata....a potem specjalizacja od 1-2 lat,co kto wybierze....Ja skonczylam Gerontologie....Jestem siostra oddzialowa,a od jesieni zaczynam sie znowu uczyc... ![]() Jedno musze jednak was sie zapytac...od kiedy pielegniarka musi miec skonczone studia?????Przeciez kiedys bylo Liceum Medyczne i to wystarczylo...Teraz tego nie ma????? Pozdrawiam wszystkie wizazowe pielegniarki |
|
|
|
|
#72 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Licea Medyczne już nie istnieją, teraz trzeba mieć licencjata, czyli 3,5 roku studiów a później można robić mgr uzupełniające 2-letnie. Z tego co wiem to są szkoły prywatne, ale nie konkretnie pielęgniarswo tylko opiekunka środkowiskowa, opiekunka dziecięca, opiekunka niepełnosprawnych - więc to nie jest takie konkretne pielęgniarstwo no i pewnie uprawnienia mniejsze. Ja już mam pierwsze zastrzyki za sobą Podobno nawet nie bolą heh, a od jutra praktyki na neurologii Co do studiów to wszystko jest fajne, tylko z anatomią troche przesadzają, chcą z nas chyba zrobić odrazu chirurgów :P Pozdrawiam gorąco
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
No popatrz jak wszystko sie zmienia......
![]() Co do zastrzykow...jak pierwsze wrazenia....dla mnie nie bylo latwo....ciagle sie balam´,ze zostana sparalizowani... Teraz robie to codziennie,a jednak zawsze taka niepewnosc zostaje...A co do Anatomii....rzeczywiscie, czlowiek czasami sie zastanawial...ucze sie na pielegniarke albo zostane lekarzem...tyle tego jest ![]() Neurologia......super,moz na sie duzo nauczyc.....w gerontologii masz duzo do czynienia z neurologia.....przynajmni ej u mnie,gdzie ja pracuje.... No wiec zycze powodzenia,i napisz jak ci sie podoba tam....... Ps.Wiesz juz mniej wiecej jaka by byla twoja specjalizacja???? |
|
|
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o licencjat to tylko Katowice mają 3,5 roku. Wszedziej indziej jest 3 lata. Na uczelniach prywatnych też jest pielęgniarstwo, gorzej z magistrką bo nie mają uprawnień.
Anatomia to jeszcze nic jak ci dojdą wszystkie kliniki to dopiero będziesz miała obowiązującą wiedzę lekarską plus pielęgniaską
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
Witam, witam
![]() Wrażenia po pierwszych praktykach bardzo pozytywne. Pielęgniarki pracujące na oddziale były fajne i wiele nam pokazywały, a my chyba byłyśmy zbyt ambitne, bo później mówiły naszej asystentce, że pytamy się czy jest coś do roboty zamiast odpoczywać. Na oddziale mamy dużo osób niechodzących więc roboty jest sporo. Dzisiaj też zauważyłyśmy radykalne różnice między teorią a praktyką. Jeżeli chodzi o specjalizacje to póki co skupiam się na bieżących sprawach, ale myślałam o anestezjologicznej, ale wyjdzie w praniu :P Kasiu nie wiedziałam, że są prywatne szkoły pielęgniarskie. A żeby dojść do klinik muszę przetrwać anatomie hehe Teraz Ty coś nam opowiedz jak to jest na 4 semestrze ( o ile się nie myle, że to 4 )
|
|
#76 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Mam bardzo ważne dla mnie pytanie. Ile trzeba mieć % z biologii żeby dostać się na ŚLAM w Katowicach. Czy podstawa wystarczy, bo ja zdaje biole na podstawie? prosze o odpowiedź. Dziękuje!
|
|
|
|
|
#77 |
|
Przyczajenie
|
I może jeszcze dodatkowe pytanie Czy na ŚLAMie(na pielegniarstie) jest ciężko?????Prosze o jakie kolwiek informacje na ten temat. thx
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
4 semestr - czy 2 drugi rok podobno najgorszy.
|
|
|
#79 |
|
Raczkowanie
|
Oj dostać to się jest baardzo łatwo. W tym roku przyjeli osobę z 23% z biologii czyli z AMNESTIĄ! To był szok.
Tak jak mówi Kasia utrzymać się jest dużo trudniej. I semestr był w sumie łatwy i nudny, jedynie anatomia do nauki, a i tak odpadło 30 osób ze 100 przyjętych. A czym dalej tym gorzej. Ale mimo wszystko uważam, że warto
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich =)
Moim największym marzeniem jest zostanie lekarzem, a to ze wzgledu na niesienie pomocy ludziom. Jestem terazw drugiej klasie LO, ale na profilu językowym. Chociaz chodze na fakultety z biologii i chemii, to powoli przestaje wierzyc, ze mam szanse dostac sie na medycyne, bo zostala jeszcze fizyka. A studiowac, ze wzlgedow finansowych moge tylko w Bydgoszczy, gdzie jest wymagana :/ No i dlatego coraz czesciej mysle o pielegniarstwie. czytajac ten temat uwazam,ze naprawde zrobilyscie dobra reklame temu kierunkowi Ale moja rodzina podchodzi do ego sceptycznie, tzn. ze pielegniarka tozawod bez prestizu i lekarze zawsze pomiataja pielegniarkami. Czytalam tez z CM w Bydgoszczy ma bardzo niski poziom i potem moga byc trudnosci ze znalezieniem pracy. Mimo to coraz bardziej podoba mi sietaperspektywa, czytalam o specjalizacjach i niktore sa naprawde swietne. |
|
|
|
|
#81 |
|
Przyczajenie
|
dzięki za odpowiedź
zmartwiłyście mnie troche tą ANATOMIĄ. Podejrzewam, że w niedalekiej przyszłości zadam jeszcze pare pytań na temat tego kierunku,tak więc zaglądajcie na forum. Na razie dziękuję za udzielenie informacji.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich już studniujących oraz tych co się dopiero wybierają
![]() Własnie ja też w tym roku chciałabym sie starać na pielęgniarstwo na ŚUM'ie jednak chyba mi biologia rozszerzona nie poszła..ale cóż licze na jakiś cud ...ale przed tym chciałabym się dowiedzieć paru spraw od już studiujących najlepiej własnie tych, którzy studiują w Katowicach...a więc ile w zeszłym roku wynosiła opłata rekrutacyjna, bo coś nie umiem sie doszukać tego..po drugie co to za badania lekarskie trzeba mieć?? Wystrczy książeczka sanitarna czy to mają być jakieś specjalne badania?? Wiem, że na jakieś badania można mieć skierowanie z dziekanatu, ale nie mam pojęcia na jakie....jakby ktoś mógł tu napisać wszystko o rekrutacji na Śum będe bardzo wdzięczna...Sama już dużo na ten temat znalazłam, ale jednak nie ma to jak dowiedzieć się czegoś więcej od już studiujących, a nie tylko ze stron internetowych...
|
|
|
|
|
#83 |
|
Raczkowanie
|
Witaj
![]() Maturą się nie przejmuj, jak już pisałam nie ma specjalnie wygórowanych warunków a i chętnych mało. Opłata rekturacyjna została zmniejszona, o ile dobrze pamiętam do 65 zł, ale pewnie będzie podane na stronie. Jeżeli Cie przyjmą to trzeba później zapłacić za indeks, legitymacje i ubezpieczenie, to wszystko ok 60 zł. Ale o tym wszystkim się dowiesz w odpowiednim czasie. Co do badań, to są zwykłe badanie u lekarza medycyny pracy, który Ci podpisze że możesz studiowac. Ja poszłam na te badania do przychodni na Ligocie, bo dla kandydatów było darmowo i pewnie o tym skierowaniu z dziekanatu pisałaś. Pobiorą Ci krew, później zwykła lekarska rozmowa z lekarzem i koniec ![]() Książeczka sanitarna jest potrzeba i zaświadczenie że byłaś szczepiona na WZW typu B. Pewnie to co napisałam jest na stronie, życze powodzenia, pozdrawiam
|
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
W tym roku zdawalam mature, no i stoje przed wyborem kierunku studiow Bardzo duzo myslalam wlasnie nad pielegniarstwem, ale boje sie, ze nie sprostam wymaganiam ![]() Dlatego chcialabym sie dowiedziec czy jest to trudny kierunek, jakie przedmioty tam sa, czy jest duzo chemii (szczerze mowiac to najgorszy dla mnie przedmiot), jak to jest z praktyka?? ![]() ![]() Z gory dziekuje za odp
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
Hej
jestem studentką 1 roku.. a właściwe go kończę ;D jeśli mogę ci coś doradzić.. to zawód pielęgniarki jest super, gdybym miałjeszcze raz wybierać to napewno wybrała bym to samo. Ale jeśli chodzi o uczelnie, jest poprostu do du** jest starsznie niesprawiedliwie i zachowują się tam tak jak by dostawali w łape za kazdeg oblanego studenta - gdybym miała jeszcze raz wybierać napewno wybrała bym Opole ![]() Jeśli chodzi o chemie.. ja też jestem totalnie ciemna z tego przedmiotu i również się tego obawiałąm tak jak ty, ale nie masz powodów, troche nauki jest, ale nie ma ciężko, nie wymagają od nas rzeczy nie wiadomo jakich, same regułki do nauki.. Praktyki w szpitalach zaczynają się w 2 semestrze, co tydzień raz w tygodniu, i tak 10 razy, mi się bardzo podobało.. jes to taki sprawdzian dla nas czy rzeczywiście się nadajemy, część osób zrezygnowała, bardziej z powodu osób które nas uczyły, ale niech to się nazywa że nie odnalazły się w tym zawodzie Nastepne praktyki dopiero we wrześniu.. przez cały miesiąc ![]() Na pierwszym semestrze najtrudniejszym przedmiotem jest anatomia.. ale da się przeżyć są 3 kolokwium w ciągu semestru, każde kolokwium formalnie ma 3 terminy, nie formalnie jeśli pochodzisz z podaniami do dziekana może być i nawet 5 czy 6 niestety jeśli nie uda ci się zdać niby tych 3 terminów.. wylatujesz.. ale tak jak mówię jest więcej tych terminów, więc nie ma co panikować..Oprócz tego na 1 semestrze jest też genetyka.. dosyć nudna w ciągu semestru jest kilka wykładów tylko..Jest też psychologia, zdrowie publiczne.. jakieś takie przedmioty. w 2 semestrze zaczyna się jazda ;D Jest anatomia, fizjologia, biochemia ![]() z anatomi co 3 ćwiczenia kolokwium, z fizjologi co 2 ćwiczenia kolokwium, z biochemi - co ćwiczenia kolokwium ![]() ale tak jak mówię, wszystko jest do przeżycia.. ja dałam rade, a wcale orłem w nauce nie jestem ;D Pozdrawiam i zastanów się nad uczelnią ;D Wiedzą że uczelnia ma dobrą renome i wykorzystują to, a to co się tutaj dzieje to jest parodia.. jeden wielki burdel
|
|
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
Mareal jeśli mogę Cię "pocieszyć" to te praktyki jak nazwałaś raz w tygodniu do praktyk wcale się nie zaliczają
|
|
#87 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myslalam tez o fizjoterapii, to jest troche powiazane z pielegniarstwem, ale jednak roznice tez sa.... Hmmm ciezki wybor przede mna, a czasu tak malo ![]()
|
|
|
|
#88 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tzn. nie na studiach, bo do tych jeszcze cały rok.Chciałabym się dowiedzieć jak z czasem i ilością nauki? Czy udałoby się pogodzićstudia pielęgniarkskie z pracą? Bo np. studenta medycyny, ktory sam sie utrzymuje trudno mi sobie wyobrazić...
|
|
|
#89 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#90 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moge sie Wam dziewczynki pożalić ? ![]() Jak mi się już nie chce tej anatomii wałkować !!! buuu ![]() Koniec żalenia się. Dziękuję za uwage
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

Ślub 15.09.2012

obecnie studiuję na politechnice, w sumie to już nie długo koniec, ale nie ukrywam że profesja pielęgniarska bardzo mnie interesuje i rozważam studiowanie tego kierunku

,kupe roboty,zawsze cos sie dzieje,nigdy nie mozesz zaplanowac dnia tak jakbys chciala,bo zawsze cos sie wydarzy,mozesz miec super pacjentow,ale i sa tacy co ci daja w kosc,a ty musisz zostac w takim momencie profesjonaliska,chociaz w srodku ciebie sie gotuje....Musisz posiadac wielki dar jakim jest cierpliwosc....

Czy na ŚLAMie(na pielegniarstie) jest ciężko?????Prosze o jakie kolwiek informacje na ten temat. thx
Bardzo duzo myslalam wlasnie nad pielegniarstwem, ale boje sie, ze nie sprostam wymaganiam
Dlatego chcialabym sie dowiedziec czy jest to trudny kierunek, jakie przedmioty tam sa, czy jest duzo chemii (szczerze mowiac to najgorszy dla mnie przedmiot), jak to jest z praktyka??