|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71206416]Daj sobie spokój albo daj bardzo dużo czasu.
Ja po zakończeniu 2 letniego związku zbierałam się długo. Zapisz [/QUOTE]Tak właśnie czuję. Czekać ? rok, dwa... To było w końcu 8 lat. Poza tym, w tym czasie ktoś może mnie uprzedzić. Zdaje się że znowu źle trafiłem. Edytowane przez realtalk Czas edycji: 2017-02-23 o 00:00 |
|
|
|
#4772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że to zależy od osoby. Nie pchaj się na siłę, ale jeśli dziewczyna będzie chciała, to czemu nie? Nic nie mas do stracenia, najwyżej odwrócisz się na pięcie i pójdziesz w swoją stronę. A tak będziesz czekał do usranej śmierci, aż Cię ktoś uprzedzi ![]() Czy był ktoś z Was w Albanii?
|
|
|
#4773 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: gdzie nowy watek "wszystko co chcecie wiedziec?"
Ale się czepiacie naprawdę. Nie rozumiem problemu - nie chcesz, żeby znali Twoją datę urodzenia to nie wpisujesz, chcesz to wpisujesz. Ja chcę. U mnie w cv akurat widać, że wszystko szło "po kolei".
|
|
|
|
#4774 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Wizaż,fcb,messenger i endomondo.
Nie chce zaśmiecać telefonu. wysłano z końca świata...
|
#4775 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Argument nie jest taki sam, bo niby dlaczego mam dodatkowo wyraźnie podawać informację zupełnie nieistotną? Jak komuś bardzo zależy to rzut oka na daty wystarczy, żeby stworzyć sobie wyobrażenie z kim ma do czynienia. Niby dlaczego mam to "ułatwiać" skoro tak czy inaczej jest to nieistotne? I nie, nigdy nie aplikowałam do miejsc, gdzie 26 rok życia/status studenta byłyby dla pracodawcy kluczowe. |
|
|
|
|
#4776 | ||
|
Naczelny Hipster
|
Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37
Cytat:
Btw. Dane osobowe kosztuja GROSZE, wiec obstawiam, ze miliard roznych firm ma juz wasze daty urodzenia, pierwsze slysze, ze data urodzenia to jakas scisle tajna informacja. Nie twierdze, ze trzeba to podawac w CV, bo imho w sumie po co, ale dziwi mnie troche ta panika, ze ktos pozna date urodzenia ![]() Edit: no chyba, ze skladamy cv do firm krzak, to ja tez bym nie chciala zadnych danych podawac ![]() Cytat:
Ja bylam w Albanii ![]() Ja mam na telefonie milion aplikacji Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Edytowane przez Mitsukki Czas edycji: 2017-02-23 o 07:19 |
||
|
|
|
#4777 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam problemu z podawaniem tego typu informacji. Czy może to rzutować na moją przyszłą pracę? Zdecydowanie tak! Pracowałam w biurze rachunkowym, w którym szef zatrudniał tylko osoby na studiach poniżej 26 rż. Z jednej prostej przyczyny - zatrudniając na umowę zlecenie studentów nie musiał odprowadzać części składek, a zatrudniając osoby młode, na studiach i bez doświadczenia i tak musiał je podszkolić a płacił śmieszne grosze. Poza tym pracowałam z samymi ludźmi w moim wieku i wiem, że szef dążył do tego aby ludzie byli na podobnym poziomie wiekowym. Raz też spotkałam się ze stwierdzeniem, że "jestem za młodziutka na to stanowisko" ![]() Z podaniem informacji z miejscem zamieszkania także się spotkałam. Na jednej z rozmów zapytano mnie (w innym mieście) jak będę dojeżdżać, bo mają też osoby z innych miast i często się spóźniają. A w obecnej firmie (w mieście w którym mieszkam) dużym atutem jest to, że mieszka się na miejscu ze względu na dyspozycyjność i możliwość przyjazdu "na już" (na szczęście nie na moim stanowisku ).Wiem, że zaraz się stworzy dyskusja czy mają prawo wybierać kandydatów pod tym względem czy nie i dyskryminować ze względu na miejsce zamieszkania czy wiek. Czy mają czy nie mają prawa - nic i nikt na to nic nie poradzi. Tak się zdarza i tyle. Można trafić na "normalnego" pracodawcę, któremu nie będzie robić to różnicy, albo na osobę, która jeśli trafi na CV bez daty urodzenia nawet nie zaprosi osoby na rozmowę kwalifikacyjną. ---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Cytat:
Nie mam problemu z podawaniem tego typu informacji. Czy może to rzutować na moją przyszłą pracę? Zdecydowanie tak! Pracowałam w biurze rachunkowym, w którym szef zatrudniał tylko osoby na studiach poniżej 26 rż. Z jednej prostej przyczyny - zatrudniając na umowę zlecenie studentów nie musiał odprowadzać części składek, a zatrudniając osoby młode, na studiach i bez doświadczenia i tak musiał je podszkolić a płacił śmieszne grosze. Poza tym pracowałam z samymi ludźmi w moim wieku i wiem, że szef dążył do tego aby ludzie byli na podobnym poziomie wiekowym. Raz też spotkałam się ze stwierdzeniem, że "jestem za młodziutka na to stanowisko" ![]() Z podaniem informacji z miejscem zamieszkania także się spotkałam. Na jednej z rozmów zapytano mnie (w innym mieście) jak będę dojeżdżać, bo mają też osoby z innych miast i często się spóźniają. A w obecnej firmie (w mieście w którym mieszkam) dużym atutem jest to, że mieszka się na miejscu ze względu na dyspozycyjność i możliwość przyjazdu "na już" (na szczęście nie na moim stanowisku ).Wiem, że zaraz się stworzy dyskusja czy mają prawo wybierać kandydatów pod tym względem czy nie i dyskryminować ze względu na miejsce zamieszkania czy wiek. Czy mają czy nie mają prawa - nic i nikt na to nic nie poradzi. Tak się zdarza i tyle. Można trafić na "normalnego" pracodawcę, któremu nie będzie robić to różnicy, albo na osobę, która jeśli trafi na CV bez daty urodzenia nawet nie zaprosi osoby na rozmowę kwalifikacyjną.
|
|
|
#4778 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie byłaś? Mogę Ci zadać pare pytań? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4779 |
|
Zadomowienie
|
Ale podajecie datę urodzenia na takich portalach jak fb a nie chcecie jej podawać w cv? Mnie się wydaje, że to jednak istotna informacja i wcale nie chodzi o to, żeby udowodnić, że "szło się po kolei", ale np. w takich korporacjach Cię zwyczajnie nie przyjmą jak jesteś według nich zbyt stara. Moja koleżanka ma 29 lat, starała się o przyjęcie w takim miejscu i niemal wszędzie jej powiedzieli "sorry, ale jesteś już stara, nie przyjmiemy Cię". W tych, w których jej nie powiedzieli, że jest za stara, usłyszała, że nie ma jeszcze dziecka, więc na pewno zaraz zajdzie w ciążę i to im się nie opłaca. Przeraża mnie to, co się dzieje w dzisiejszych czasach.
|
|
|
|
#4780 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate. |
|
|
|
|
#4781 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo to akurat nie jest ani trochę śmieszne, mojemu TŻowi groził paraliż (też przepuklina, do tego stopnia się rozlała, że zrobił się sekwestr, a to już jest krok do paraliżu - polecam artykuł: http://www.fizjologika.pl/wypuklina-...lina-sekwestr/ ).[/QUOTE] Cytat:
Cytat:
No to poszłam wczoraj do ortopedy bo druga internistka powiedziała że z moim kręgosłupem to do ortopedy. No i... NIE DOSTAŁAM skierowania na rezonans ani rtg. Lekarz powiedział że rezonans albo rtg jest tylko wtedy robione jak pacjent ma iść na operację. Ja: ..to na podstawie czego bada pan mój kręgosłup? mam chorą tarczycę i lekarz to stwierdził na podstawie badań krwi, mam chory kręgosłup a pan na podstawie czego to stwierdza?? On: no badając panią jak pani stoi przede mną i robi skłon, i widzę jak wygląda kręgosłup Ja: ...a co jak mam przepukliny?? przecież wyszły mio na rezonansie 10 lat emu, może warto to kontrolować ?? pisałam z dziewczyną na forum dziś i jej mąż miał prawie paraliż a jak to miało wyjść z oglądania jak stałby półnago?? On: napewno kłamała, proszę nie brać sobie takich rzeczy do głowy Ja: ...serio? To co z moimi przepuklinami? mam w swoim abonamencie rezonans całego kręgosłupa więc oczekuje że pan mi wystawi to skierowanie, martwię się On: ja widzę że ma pani kręgosłup jak staruszka ale nie, nie wystawię, bo wystawia się takie skierowanie TYLKO jak pacjent czeka na operację. Poszłam potem prosić na recepcję, jak szprotka sugerowała, że jaki lekarz jest u nich normalny i chce leczyć ludzi i da mi skierowanie?? A oni że nie wiedzą, że to u lekarza muszę prosić, że oni nie mogą pomóc. No trudno. To był drugi ortopeda który mi nie dał skierowania. Dziś idę do neurologa - zobaczymy czy on mi da..... To jest chore, mam 26 lat, 3 dyskopatie, skolioze, i wyszły kiedyś przepukliny, i 10 lat nie miałam robionego rezonansu, mam pakiet lux med za który co miesiąc płacę a oni nie dadzą mi skierowania na rezonans bo NIE. No może ja źle coś rozumiem, i ten rezonans nie jest mi potrzebny no ale kurde jak śledzić czy coś się nie zmienia...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2017-02-23 o 08:40 |
|||
|
|
|
#4782 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7121067 6]LOL. Jakoś w niektórych państwach poradzono sobie z tym w bardzo prosty sposób i nie ma już tak, że "się zdarza i tyle".
Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate.[/QUOTE] W żadnym ze zdań nie napisałam, że mi to pasuje. A jeśli dołączymy do tych państw, w których sobie z tym poradzono - będę się cieszyć. Trochę rozmów przeszłam, trochę firm przeżyłam. I niestety teraz w większości jest tak (albo ja jestem na takim etapie kariery zawodowej), że trzeba się dostosować do pracodawcy.
|
|
#4783 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7121067 6]LOL. Jakoś w niektórych państwach poradzono sobie z tym w bardzo prosty sposób i nie ma już tak, że "się zdarza i tyle". Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate.[/QUOTE] Zgadzam się. Cytat:
Paraliż oczywiście nie musi Ci grozić, dokładnie tak, jak jest napisane w tym artykule, który podesłałam. Ale teksty, którymi raczy Cię lekarz są uwłaczające. A skąd on może wiedzieć, czy nie jest potrzebna operacja? Jaką szerokość ma kanał kręgowy? U mojego męża w najgorszym momencie miał zaledwie 4mm, a wówczas "normalnie" funkcjonował, wrócił do pracy po atakach i czekał na wyniki.. Nie zapomnij zabrać ze sobą wyników tego rezonansu sprzed 10 lat. |
||
|
|
|
#4784 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71212241]Co za absurd.. To chyba jakiś Janusz HRu przeprowadzał tę rozmowę.
[/QUOTE] Być może Janusz Mnie najbardziej zirytowała sama sytuacja. Skoro już udostępniam takie informacje i komuś ewidentnie to nie pasuje, po co tracić i mój i czas rekrutera? Podobnie było z wiekiem. Jeśli ktoś widzi ile mam lat, po czym na rozmowie mówi, że "z tego co widzę w Pani CV może być pani za młodziutka na to stanowisko"... Nie mam pojęcia czym się kierował. BTW. Zawsze myślałam, że młody wiek jest atutem, ale kilka osób wyprowadziło mnie z tego błędu
|
|
#4785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każą sobie miliony monet płacić za abonament i takie cyrki.A masz inny oddział lux medu w swoim mieście? W moim jest parę i mam swój jeden ulubiony, gdzie są bardzo dobrzy lekarze, i załatwię wszystko co chce. Są też takie oddziały, gdzie chodzę tylko na badania, bo anginę ropną leczą gripexem. Teraz mam medicover i to jest taka porażka jeśli chodzi o jakość usług, że tragedia. |
|
|
|
|
#4786 |
|
BAN stały
|
Jakość tych abonamentów medycznych spada tak tragicznie, że co lepsze firmy już ich nie dają. Dają za to takie ubezpieczenia, że można chodzić do dowolnego lekarza prywatnie, zapłacić za wizytę, a potem ubezpieczenie zwraca 80-90% kosztów wizyty. Przy większych rzeczach (np. operacja prywatnie) ubezpieczenie rozlicza się bezpośrednio z kliniką, nie trzeba wykładać gotówki. Moim zdaniem dużo lepsza opcja, ale zapewne pracodawcę wykupienie takiego ubezpieczenia kosztuje więcej niż gówniany abonament.
|
|
|
|
#4787 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś Ty :O Mój TŻ pracuje w korpo, do której zjeżdżają się codziennie ludzie z połowy południa Polski, z przeróżnych miast. Niektórzy jeżdżą i godzinę pociągiem. |
|
|
|
|
#4788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chciałam kiedyś na staż iść w zawodzie, bo nie miałam doświadczenia i byłam zaraz po studiach. To usłyszałam, że mam za wysokie kwalifikacje na staż |
|
|
|
|
#4789 |
|
BAN stały
|
To jest standard w całej masie firm, i to bardzo dobrych, że staże i praktyki są dla studentów, a po studiach należy aplikować po prostu do pracy.
|
|
|
|
#4790 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego jestem naprawdę bardzo zaskoczona tym co piszecie. Ale tak jak wspomniałam - minęły już ponad 4 lata. W obecnej pracy mam Luxmed. Długo się zastanawiam nad przystąpieniem, ale po tym co piszecie to chyba się nie zdecyduję. Mam też w pracy grupowe ubezpieczenie. Kosztuje mnie to co miesiąc też ok. 30 zł (26 zł jeśli się nie mylę), ale przyznaję, że jest to świetna sprawa. Nie mam finansowanych wizyt u lekarzy, ale mam pakiet innych korzyści, typu finansowanie pobytu w szpitalu, zwrot kosztów leczenia itd. W zeszłym roku złamałam rękę i gotówkę dostałam praktycznie od ręki.
|
|
|
#4791 |
|
Zakorzenienie
|
Żeby to było wielkie korpo z takimi zasadami, to ok. Ale raz, że to miał być staż ze środków PUP, a dwa, że to była budżetówka.
|
|
|
|
#4792 | |
|
Zadomowienie
|
Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37
Cytat:
Pakiet medyczny a ubezpieczenie to dwie różne bajki. Edytowane przez Bossana Czas edycji: 2017-02-23 o 11:18 |
|
|
|
|
#4793 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#4794 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem. Dlatego napisałam że miałam pakiet medyczny i mam go również w pracy, ALE przy okazji w mojej opinii fajne jest ubezpieczenie grupowe.
|
|
#4795 |
|
Zadomowienie
|
Dziwi mnie trochę te uparte trzymanie się pakietów medycznych. Nie zabrania ono zapisywania się na NFZ, nie wszędzie są kosmiczne kolejki, wystarczy sprawdzić na stronie. Przykład mojej mamy: do znanego naczyniowca w poradni przyszpitalnej musiałby czekać 10 miesięcy, ten sam lekarz przyjmuje też w zwykłej przychodni i tam wizyta była w ciągu tygodnia.
|
|
|
|
#4796 | |||
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4798 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Generalnie, jeśli jesteś taką osobą, imiennymi biletami okresowymi możesz zwiększać koszty uzyskania przychodu, ale nie zawsze się to opłaca. Więcej poczytaj np. tutaj http://www.pitroczny.pl/koszty-i-wsk.../koszty-pracy/ |
|
|
|
|
#4799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Byłam u neurologa dziś. Nie chciała dać skierowania na rezonans bo robi się go tylko wtedy jak pacjenta czeka operacja. Ale po wywiadzie stwierdziła że mój nadreaktywny pęcherz może być przez ucisk w kręgosłupie i że szkoda że nikt wcześniej mi nie zalecił rezonansu bo już 4 lata mam nadreaktywny pęcherz i codziennie do końca życia musę brać leki. więc mam skierowanie na rezonans ale też z łaską i upewniała się w wywiadzie kilka razy czy napewno ten pęcherz jest nadreaktywny (badania i to że biorę leki nie wystarczyły chyba ;/ ) Persephone_ dziękuję że nakierowałaś mnie na neurologa. szprotka_ kochana, to już 3 różna placówka gdzie poszłam prosić o skierowanie na rezonans - 2 ortopedów i teraz neurolog. samotny_t opcja o której piszesz z ubezpieczeniem i zwrotem kosztów prywatnych wizyt to genialna opcja.. niestety moje korpo nie chciało mi przelać za pakiet medyczny lux med do wypłaty, jak poprosiłam czy te pieniądze (65 zł) mogą mi doliczać do wypłaty bo chcę przenieść się do męża pakietu prywatynego i z lux med nie chcę korzystać. Ale niestety.. moja firma to 700 osób w PL i HR się nie zgodizły. ![]() kasia6713 ja korzystałam 3 lata temu z MEDICOVER i byłam zachwycona. Jak tupnęłam nogą to termin wizyty się w ciągu tygodnia znajdował, a jak miałam np stan zapalny to pielęgniarka dzwoniła tyle razy póki mi termin pasował (np nie mogę między 9-16 korzystać z lekarzy bo pracuję) a w lux med... niezapomnę jak przyszłam do kliniki LUX MED z wielkim zapaleniem oczu - łzy mi leciały, były zaropiałe oczy a nie było widać białka, bo było czerwoen... i proszę o wizytę czy może mnie lekarz DZIŚ TERAZ obejrzeć jako dokładkę do kolejki a one że nie. Że wizyta pierwsza wolna za 3 tygodnie. A ja że proszę, że naprawdę cierpię, a recepcjonistki: to proszę jechać na ostry dyżur. Ja że ja płacę i mam dość płacenia za nic a one nieugięcie że nie mogą pomóc. W MEDICOVER miałam identyczną sytuację z oczami i przyszłam do rejestracji i w ciągu 2h mnie przyjął okulista na dokładkę. Ale nie wiem jak w MEDICOVER jest teraz... Bossana ja np na wizytę do hematologa na NFZ musiałam czekać 1 rok... a mam niedobory B12 które mi doskwierają TERAZ więc temu czekam w LUX MED 4 tygodnie do baby z oceną 1/5 ale przynajmniej wierzę że pomoże... z neurologiem - rezonans magnetyczny to 6 mcy czekania conajmniej... a w lux med mam w najbliższy poniedziałek. Ale rozumiem że warto sprawdzać równolegle NFZ. Jest mi przykro jak pomyślę o ludziach co nie mają pieniędzy by iść prywatnie i muszą czekać 1 rok... np w przypadku hematologa jak ktoś ma białaczkę to rok czekania na wizytę może być śmiertelny w skutkach ![]() Mitsukki to zazdroszczę kultury LUX MED we Wrocławiu dobrze że jesteś w dobrych rękach!Ja od lipca 2016 byłam 3 razy u internistów różnych prosząc o pomoc że jestem zmęczona i śpiąca ciągle. Prosiłam o bSKIEROWANIE na poszerzone badania hormonów - nie chcieli dać. Że to może brak witamin albo taki okres przesilenia. Wkońcu ubłagałam czwartego internistę i dał mi dodatkowe badania na hormony NO I WYSZŁO HASHIMOTO, dziękuję. Szkoda że ja sama muszę mówić lekarzom co mają zrobić Teraz endo powiedział że te wyniki nie pozwalają jeszcze mi podać leków i że poczekamy aż się pogorszą i wtedy będzie mnie leczył... A ja że może warto teraz zatrzymać chorobę albo czy nie wystarczy że jestem zmęczona, śpiąca żeby to był znak że już taki poziom hormonów trzeba leczyć? A endo że jest ok i czekamy. :/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2017-02-23 o 13:36 |
||
|
|
|
#4800 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc mam mnóstwo znajomych chorujących na kręgosłup (normalni znajomi+osoby, które poznałam przy okazji problemów TŻa) i pierwsze słyszę, że rezonans się robi dopiero przed operacją, wszyscy mają MR regularnie. Neurolog ostatnio mocno opiep.rzył TŻa za to, że ma taki stary rezonans.
To skąd ci wasi lekarze wiedzą, kiedy ta operacja ma być, to jacyś jasnowidze? Grunt, że masz skierowanie, ale ja bym wciąż szukała lepszego lekarza. Teraz sobie pewnie poczekasz na termin badania, to zapisz się od razu do jakiegoś dobrego neurologa, który Cię poprowadzi. Gdybyś była ze Śląska, to bym Ci poleciła takiego, który nie skąpi skierowań. Plus mamy tu jedną świetną pracownię z genialnym radiologiem (świetnie opisuje badanie), tyle, że prywatnie. No ale my nie mogliśmy wtedy czekać, musieliśmy mieć badanie w przeciągu kilku dni. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:31.

Każą sobie miliony monet płacić za abonament i takie cyrki.