Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37 - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-02-22, 23:58   #4771
realtalk
Przyczajenie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;71206416]Daj sobie spokój albo daj bardzo dużo czasu.
Ja po zakończeniu 2 letniego związku zbierałam się długo.
Zapisz
[/QUOTE]

Tak właśnie czuję. Czekać ? rok, dwa... To było w końcu 8 lat. Poza tym, w tym czasie ktoś może mnie uprzedzić. Zdaje się że znowu źle trafiłem.

Edytowane przez realtalk
Czas edycji: 2017-02-23 o 00:00
realtalk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 00:54   #4772
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez realtalk Pokaż wiadomość
Tak właśnie czuję. Czekać ? rok, dwa... To było w końcu 8 lat. Poza tym, w tym czasie ktoś może mnie uprzedzić. Zdaje się że znowu źle trafiłem.
Ja po zakończeniu 5 letniego związku nie chciałam być sama i praktycznie od razu weszłam w nowy związek, którego nie żałuję - trwał też 3 lata.
Myślę, że to zależy od osoby. Nie pchaj się na siłę, ale jeśli dziewczyna będzie chciała, to czemu nie? Nic nie mas do stracenia, najwyżej odwrócisz się na pięcie i pójdziesz w swoją stronę. A tak będziesz czekał do usranej śmierci, aż Cię ktoś uprzedzi

Czy był ktoś z Was w Albanii?
Stary 2017-02-23, 01:10   #4773
rukolka
Zakorzenienie

Dot.: gdzie nowy watek "wszystko co chcecie wiedziec?"

Cytat:
Napisane przez ttts Pokaż wiadomość
Nie wszyscy idą na studia od razu po szkole średniej (LO/technikum/zawodówka+uzupełniająca szkoła)... Nie wszyscy kończą studia "w terminie", mają przerwy/dziekanki itd.
Ale się czepiacie naprawdę. Nie rozumiem problemu - nie chcesz, żeby znali Twoją datę urodzenia to nie wpisujesz, chcesz to wpisujesz. Ja chcę. U mnie w cv akurat widać, że wszystko szło "po kolei".
rukolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 05:19   #4774
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Jall Pokaż wiadomość
Z jakich apek korzystacie w telefonie?
Wizaż,fcb,messenger i endomondo.
Nie chce zaśmiecać telefonu.

wysłano z końca świata...

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 07:11   #4775
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
ok, to inaczej. czemu problemem dla Ciebie jest umieścić rok urodzenia? argument, że jeśli kogoś to interesuje to sobie policzy jest taki sam jak, że jeśli kogoś nie interesuje to nawet nie spojrzy na rok urodzenia - czyli slaby.
jestem zwyczajnie ciekawa.
Po pierwsze, tam gdzie składam aplikacje podawanie takich danych jest nielegalne i moje cv byłoby z miejsca odrzucone. I słusznie - wiek, wygląd, pochodzenie, poglądy i status cywilny nie powinny mieć żadnego znaczenia w ocenie, czy dana osoba będzie dobrym pracownikiem.

Argument nie jest taki sam, bo niby dlaczego mam dodatkowo wyraźnie podawać informację zupełnie nieistotną? Jak komuś bardzo zależy to rzut oka na daty wystarczy, żeby stworzyć sobie wyobrażenie z kim ma do czynienia. Niby dlaczego mam to "ułatwiać" skoro tak czy inaczej jest to nieistotne?

I nie, nigdy nie aplikowałam do miejsc, gdzie 26 rok życia/status studenta byłyby dla pracodawcy kluczowe.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 07:16   #4776
Mitsukki
Naczelny Hipster

Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
Dzięki za wszystkie odpowiedzi, nie będę już cytować wszystkich.

Stanu cywilnego też absolutnie nie umieszczam, bo kij kogo to ma obchodzić. Na tej samej zasadzie nie umieszczałam daty urodzenia, poza tym i tak można to łatwo wywnioskować po innych danych. Zaciekawił mnie ten adres. Zawsze myślałam, że to informacja podstawowa np. do korespondencji (tak wiem, kto listy pocztą wysyła na wczesnym etapie rekrutacji). Ja też celuję w inne miasta niż mieszkam i teraz sama nie wiem czy to bardziej pomoże czy zaszkodzi.
Ja wrzucam datę urodzenia, adresu nie daje. Stan cywilny to w ogole nawet by mi do glowy nie przyszlo, zeby podawac.

Btw. Dane osobowe kosztuja GROSZE, wiec obstawiam, ze miliard roznych firm ma juz wasze daty urodzenia, pierwsze slysze, ze data urodzenia to jakas scisle tajna informacja. Nie twierdze, ze trzeba to podawac w CV, bo imho w sumie po co, ale dziwi mnie troche ta panika, ze ktos pozna date urodzenia

Edit: no chyba, ze skladamy cv do firm krzak, to ja tez bym nie chciala zadnych danych podawac

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Ja po zakończeniu 5 letniego związku nie chciałam być sama i praktycznie od razu weszłam w nowy związek, którego nie żałuję - trwał też 3 lata.
Myślę, że to zależy od osoby. Nie pchaj się na siłę, ale jeśli dziewczyna będzie chciała, to czemu nie? Nic nie mas do stracenia, najwyżej odwrócisz się na pięcie i pójdziesz w swoją stronę. A tak będziesz czekał do usranej śmierci, aż Cię ktoś uprzedzi

Czy był ktoś z Was w Albanii?

Ja bylam w Albanii

Ja mam na telefonie milion aplikacji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.

Edytowane przez Mitsukki
Czas edycji: 2017-02-23 o 07:19
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 08:23   #4777
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Wpisujecie w CV datę urodzenia?

Spotkałam się zarówno ze zdaniem, że jest to informacja ważna dla pracodawcy, ale też że całkiem zbędna. Osobiście nie wpisuję, wychodzę z założenia, że mój wiek można w przybliżeniu określić na podstawie zdjęcia czy wykształcenia. Natomiast jak zobaczyłam moją kierowniczkę przeglądającą CV i pierwsze na co spojrzała to rok urodzenia, to zaczęłam się wahać. Pytam raczej osoby, które nie pracują w korporacjach, bo tu wchodzą też w grę zagraniczne standardy (u Tż zamazują zdjęcia kandydatów np. ).
Ja wpisuję datę urodzenia, miejsce zamieszkania (ale tylko kod pocztowy wraz z miastem) oraz zostawiam zdjęcie.

Nie mam problemu z podawaniem tego typu informacji.

Czy może to rzutować na moją przyszłą pracę? Zdecydowanie tak!

Pracowałam w biurze rachunkowym, w którym szef zatrudniał tylko osoby na studiach poniżej 26 rż. Z jednej prostej przyczyny - zatrudniając na umowę zlecenie studentów nie musiał odprowadzać części składek, a zatrudniając osoby młode, na studiach i bez doświadczenia i tak musiał je podszkolić a płacił śmieszne grosze. Poza tym pracowałam z samymi ludźmi w moim wieku i wiem, że szef dążył do tego aby ludzie byli na podobnym poziomie wiekowym. Raz też spotkałam się ze stwierdzeniem, że "jestem za młodziutka na to stanowisko"

Z podaniem informacji z miejscem zamieszkania także się spotkałam. Na jednej z rozmów zapytano mnie (w innym mieście) jak będę dojeżdżać, bo mają też osoby z innych miast i często się spóźniają. A w obecnej firmie (w mieście w którym mieszkam) dużym atutem jest to, że mieszka się na miejscu ze względu na dyspozycyjność i możliwość przyjazdu "na już" (na szczęście nie na moim stanowisku ).

Wiem, że zaraz się stworzy dyskusja czy mają prawo wybierać kandydatów pod tym względem czy nie i dyskryminować ze względu na miejsce zamieszkania czy wiek. Czy mają czy nie mają prawa - nic i nikt na to nic nie poradzi. Tak się zdarza i tyle. Można trafić na "normalnego" pracodawcę, któremu nie będzie robić to różnicy, albo na osobę, która jeśli trafi na CV bez daty urodzenia nawet nie zaprosi osoby na rozmowę kwalifikacyjną.

---------- Dopisano o 08:23 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ----------

Cytat:
Wpisujecie w CV datę urodzenia?

Spotkałam się zarówno ze zdaniem, że jest to informacja ważna dla pracodawcy, ale też że całkiem zbędna. Osobiście nie wpisuję, wychodzę z założenia, że mój wiek można w przybliżeniu określić na podstawie zdjęcia czy wykształcenia. Natomiast jak zobaczyłam moją kierowniczkę przeglądającą CV i pierwsze na co spojrzała to rok urodzenia, to zaczęłam się wahać. Pytam raczej osoby, które nie pracują w korporacjach, bo tu wchodzą też w grę zagraniczne standardy (u Tż zamazują zdjęcia kandydatów np. ).
Ja wpisuję datę urodzenia, miejsce zamieszkania (ale tylko kod pocztowy wraz z miastem) oraz zostawiam zdjęcie.

Nie mam problemu z podawaniem tego typu informacji.

Czy może to rzutować na moją przyszłą pracę? Zdecydowanie tak!

Pracowałam w biurze rachunkowym, w którym szef zatrudniał tylko osoby na studiach poniżej 26 rż. Z jednej prostej przyczyny - zatrudniając na umowę zlecenie studentów nie musiał odprowadzać części składek, a zatrudniając osoby młode, na studiach i bez doświadczenia i tak musiał je podszkolić a płacił śmieszne grosze. Poza tym pracowałam z samymi ludźmi w moim wieku i wiem, że szef dążył do tego aby ludzie byli na podobnym poziomie wiekowym. Raz też spotkałam się ze stwierdzeniem, że "jestem za młodziutka na to stanowisko"

Z podaniem informacji z miejscem zamieszkania także się spotkałam. Na jednej z rozmów zapytano mnie (w innym mieście) jak będę dojeżdżać, bo mają też osoby z innych miast i często się spóźniają. A w obecnej firmie (w mieście w którym mieszkam) dużym atutem jest to, że mieszka się na miejscu ze względu na dyspozycyjność i możliwość przyjazdu "na już" (na szczęście nie na moim stanowisku ).

Wiem, że zaraz się stworzy dyskusja czy mają prawo wybierać kandydatów pod tym względem czy nie i dyskryminować ze względu na miejsce zamieszkania czy wiek. Czy mają czy nie mają prawa - nic i nikt na to nic nie poradzi. Tak się zdarza i tyle. Można trafić na "normalnego" pracodawcę, któremu nie będzie robić to różnicy, albo na osobę, która jeśli trafi na CV bez daty urodzenia nawet nie zaprosi osoby na rozmowę kwalifikacyjną.
Stary 2017-02-23, 08:27   #4778
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez Mitsukki Pokaż wiadomość

Ja bylam w Albanii

Ja mam na telefonie milion aplikacji

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A gdzie byłaś? Mogę Ci zadać pare pytań?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2017-02-23, 08:31   #4779
Zzziajana
Zadomowienie

Ale podajecie datę urodzenia na takich portalach jak fb a nie chcecie jej podawać w cv? Mnie się wydaje, że to jednak istotna informacja i wcale nie chodzi o to, żeby udowodnić, że "szło się po kolei", ale np. w takich korporacjach Cię zwyczajnie nie przyjmą jak jesteś według nich zbyt stara. Moja koleżanka ma 29 lat, starała się o przyjęcie w takim miejscu i niemal wszędzie jej powiedzieli "sorry, ale jesteś już stara, nie przyjmiemy Cię". W tych, w których jej nie powiedzieli, że jest za stara, usłyszała, że nie ma jeszcze dziecka, więc na pewno zaraz zajdzie w ciążę i to im się nie opłaca. Przeraża mnie to, co się dzieje w dzisiejszych czasach.
Zzziajana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 08:31   #4780
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
Wiem, że zaraz się stworzy dyskusja czy mają prawo wybierać kandydatów pod tym względem czy nie i dyskryminować ze względu na miejsce zamieszkania czy wiek. Czy mają czy nie mają prawa - nic i nikt na to nic nie poradzi. Tak się zdarza i tyle.
LOL. Jakoś w niektórych państwach poradzono sobie z tym w bardzo prosty sposób i nie ma już tak, że "się zdarza i tyle".

Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 08:36   #4781
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Skierowanie na RTG lub rezonans kregosłupa - co zrobić by dostać?
(...)
Chciałabym wiedzieć JAK WYGLĄDA MÓJ KRĘGOSŁUP bo ostatnie badanie mialam w 2007 (10 lat temu) a tedy miałam 3 dyskopatie, i skoliozę. Boli mnie kręgosłup, raz na 3 mce mam stan zapalny kregoslupa bo np zrobi mi sie przy rozciaganiu albo przy plywaniu kraulem....

chodzę do ortopedów a oni przepisują leki i maści, ale jak pytam NA JAKIEJ PODSTAWIE, CZY WRÓŻĄ Z FUSÓW? CZY NIE CHCĄ ZOBACZYĆ PRZEŚWIETLENIA MOJEGO KRĘGOSŁUPA? A oni że nie ma podstaw, że skoro mogę jeszcze chodzić to nie trzeba prześwietlenia....
(...)
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71184336]To ja nie tylko zrezygnowałabym z takiego lekarza, który tak mówi, ale jeszcze wysmarowałabym mu taką opinię w necie (niekoniecznie na portalu znany lekarz, bo tam można moderować), że by mu poszło.
Bo to akurat nie jest ani trochę śmieszne, mojemu TŻowi groził paraliż (też przepuklina, do tego stopnia się rozlała, że zrobił się sekwestr, a to już jest krok do paraliżu - polecam artykuł: http://www.fizjologika.pl/wypuklina-...lina-sekwestr/ ).[/QUOTE]
Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
Nie chcę namawiać do kłamstwa. Napiszę tylko, że często jedynym możliwym sposobem uzyskania od tych *^%(*#^# "lekarzy" jakichkolwiek świadczeń jest symulowanie stanu nagłego. Osoba, która powie, że się przewróciła i poczuła przeszywająco silny nie do zniesienia ból w plecach, będzie miała zrobione RTG/CT/MRI i co tam jeszcze będzie potrzebne. Osobie takiej jak Ty, ta banda niedouczonych i chciwych konowałów będzie odmawiać wszelkiej pomocy.
Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
Jak sprawa pilna, to można jeszcze męczyć ludzi na infolinii i w recepcjach. Uszkodziłam sobie stopę, od internisty dostałam zwolnienie na 3 dni i skierowanie do ortopedy. Poprosiłam w recepcji, żeby mi coś na szybko znaleźli, bo boli i mam krótkie l4. Znaleźli bez problemu na ostatni dzień mojego l4.

No to poszłam wczoraj do ortopedy bo druga internistka powiedziała że z moim kręgosłupem to do ortopedy.
No i... NIE DOSTAŁAM skierowania na rezonans ani rtg. Lekarz powiedział że rezonans albo rtg jest tylko wtedy robione jak pacjent ma iść na operację.

Ja: ..to na podstawie czego bada pan mój kręgosłup? mam chorą tarczycę i lekarz to stwierdził na podstawie badań krwi, mam chory kręgosłup a pan na podstawie czego to stwierdza??
On: no badając panią jak pani stoi przede mną i robi skłon, i widzę jak wygląda kręgosłup
Ja: ...a co jak mam przepukliny?? przecież wyszły mio na rezonansie 10 lat emu, może warto to kontrolować ?? pisałam z dziewczyną na forum dziś i jej mąż miał prawie paraliż a jak to miało wyjść z oglądania jak stałby półnago??
On: napewno kłamała, proszę nie brać sobie takich rzeczy do głowy
Ja: ...serio? To co z moimi przepuklinami? mam w swoim abonamencie rezonans całego kręgosłupa więc oczekuje że pan mi wystawi to skierowanie, martwię się
On: ja widzę że ma pani kręgosłup jak staruszka ale nie, nie wystawię, bo wystawia się takie skierowanie TYLKO jak pacjent czeka na operację.

Poszłam potem prosić na recepcję, jak szprotka sugerowała, że jaki lekarz jest u nich normalny i chce leczyć ludzi i da mi skierowanie?? A oni że nie wiedzą, że to u lekarza muszę prosić, że oni nie mogą pomóc.

No trudno.
To był drugi ortopeda który mi nie dał skierowania.
Dziś idę do neurologa - zobaczymy czy on mi da.....
To jest chore, mam 26 lat, 3 dyskopatie, skolioze, i wyszły kiedyś przepukliny, i 10 lat nie miałam robionego rezonansu, mam pakiet lux med za który co miesiąc płacę a oni nie dadzą mi skierowania na rezonans bo NIE. No może ja źle coś rozumiem, i ten rezonans nie jest mi potrzebny no ale kurde jak śledzić czy coś się nie zmienia...

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2017-02-23 o 08:40
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 09:04   #4782
kasia6713
Zakorzenienie

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7121067 6]LOL. Jakoś w niektórych państwach poradzono sobie z tym w bardzo prosty sposób i nie ma już tak, że "się zdarza i tyle".

Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate.[/QUOTE]

W żadnym ze zdań nie napisałam, że mi to pasuje. A jeśli dołączymy do tych państw, w których sobie z tym poradzono - będę się cieszyć.

Trochę rozmów przeszłam, trochę firm przeżyłam. I niestety teraz w większości jest tak (albo ja jestem na takim etapie kariery zawodowej), że trzeba się dostosować do pracodawcy.
Stary 2017-02-23, 09:25   #4783
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Z podaniem informacji z miejscem zamieszkania także się spotkałam. Na jednej z rozmów zapytano mnie (w innym mieście) jak będę dojeżdżać, bo mają też osoby z innych miast i często się spóźniają. o
Co za absurd.. To chyba jakiś Janusz HRu przeprowadzał tę rozmowę.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7121067 6]LOL. Jakoś w niektórych państwach poradzono sobie z tym w bardzo prosty sposób i nie ma już tak, że "się zdarza i tyle".

Spoko, rozumiem, że nie wszystkim dyskryminacja przeszkadza, ale mówienie, że "ojej, i tak nie może być inaczej" jest takie jęczybułowate.[/QUOTE]

Zgadzam się.

Cytat:
No to poszłam wczoraj do ortopedy bo druga internistka powiedziała że z moim kręgosłupem to do ortopedy.
No i... NIE DOSTAŁAM skierowania na rezonans ani rtg. Lekarz powiedział że rezonans albo rtg jest tylko wtedy robione jak pacjent ma iść na operację.
Nie wiem, po co tracisz jeszcze czas na tych ortopedów. Daj znać, co Ci neurolog powie.
Paraliż oczywiście nie musi Ci grozić, dokładnie tak, jak jest napisane w tym artykule, który podesłałam. Ale teksty, którymi raczy Cię lekarz są uwłaczające. A skąd on może wiedzieć, czy nie jest potrzebna operacja? Jaką szerokość ma kanał kręgowy? U mojego męża w najgorszym momencie miał zaledwie 4mm, a wówczas "normalnie" funkcjonował, wrócił do pracy po atakach i czekał na wyniki..
Nie zapomnij zabrać ze sobą wyników tego rezonansu sprzed 10 lat.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 10:09   #4784
kasia6713
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71212241]Co za absurd.. To chyba jakiś Janusz HRu przeprowadzał tę rozmowę.

[/QUOTE]

Być może Janusz ale, co ciekawsze, miało to miejsce w korporacji (polskiej), gdzie zawsze mi się wydawało, że stawiają na profesjonalizm, a nie na takie rzeczy. Oczywiście pracy tam nie dostałam (nie wiem czy ze względu na miejsce zamieszkania, ale cała rozmowa raczej poszła mi ok, więc mogę jedynie przypuszczać, że to było powodem tego).

Mnie najbardziej zirytowała sama sytuacja. Skoro już udostępniam takie informacje i komuś ewidentnie to nie pasuje, po co tracić i mój i czas rekrutera? Podobnie było z wiekiem. Jeśli ktoś widzi ile mam lat, po czym na rozmowie mówi, że "z tego co widzę w Pani CV może być pani za młodziutka na to stanowisko"... Nie mam pojęcia czym się kierował.

BTW. Zawsze myślałam, że młody wiek jest atutem, ale kilka osób wyprowadziło mnie z tego błędu
Stary 2017-02-23, 10:43   #4785
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:

Ja: ..to na podstawie czego bada pan mój kręgosłup? mam chorą tarczycę i lekarz to stwierdził na podstawie badań krwi, mam chory kręgosłup a pan na podstawie czego to stwierdza??
On: no badając panią jak pani stoi przede mną i robi skłon, i widzę jak wygląda kręgosłup
Ja: ...a co jak mam przepukliny?? przecież wyszły mio na rezonansie 10 lat emu, może warto to kontrolować ?? pisałam z dziewczyną na forum dziś i jej mąż miał prawie paraliż a jak to miało wyjść z oglądania jak stałby półnago??
Ja: ...serio? To co z moimi przepuklinami? mam w swoim abonamencie rezonans całego kręgosłupa więc oczekuje że pan mi wystawi to skierowanie, martwię się
On: ja widzę że ma pani kręgosłup jak staruszka ale nie, nie wystawię, bo wystawia się takie skierowanie TYLKO jak pacjent czeka na operację.

Poszłam potem prosić na recepcję, jak szprotka sugerowała, że jaki lekarz jest u nich normalny i chce leczyć ludzi i da mi skierowanie?? A oni że nie wiedzą, że to u lekarza muszę prosić, że oni nie mogą pomóc.

No trudno.
To jest chore, mam 26 lat, 3 dyskopatie, skolioze, i wyszły kiedyś przepukliny, i 10 lat nie miałam robionego rezonansu, mam pakiet lux med za który co miesiąc płacę a oni nie dadzą mi skierowania na rezonans bo NIE. No może ja źle coś rozumiem, i ten rezonans nie jest mi potrzebny no ale kurde jak śledzić czy coś się nie zmienia...
Co za ludzie Każą sobie miliony monet płacić za abonament i takie cyrki.

A masz inny oddział lux medu w swoim mieście? W moim jest parę i mam swój jeden ulubiony, gdzie są bardzo dobrzy lekarze, i załatwię wszystko co chce. Są też takie oddziały, gdzie chodzę tylko na badania, bo anginę ropną leczą gripexem.

Teraz mam medicover i to jest taka porażka jeśli chodzi o jakość usług, że tragedia.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 10:50   #4786
samotny_t
BAN stały

Jakość tych abonamentów medycznych spada tak tragicznie, że co lepsze firmy już ich nie dają. Dają za to takie ubezpieczenia, że można chodzić do dowolnego lekarza prywatnie, zapłacić za wizytę, a potem ubezpieczenie zwraca 80-90% kosztów wizyty. Przy większych rzeczach (np. operacja prywatnie) ubezpieczenie rozlicza się bezpośrednio z kliniką, nie trzeba wykładać gotówki. Moim zdaniem dużo lepsza opcja, ale zapewne pracodawcę wykupienie takiego ubezpieczenia kosztuje więcej niż gówniany abonament.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 10:50   #4787
Konto usunięte

Cytat:
Być może Janusz ale, co ciekawsze, miało to miejsce w korporacji (polskiej), gdzie zawsze mi się wydawało, że stawiają na profesjonalizm, a nie na takie rzeczy. Oczywiście pracy tam nie dostałam (nie wiem czy ze względu na miejsce zamieszkania, ale cała rozmowa raczej poszła mi ok, więc mogę jedynie przypuszczać, że to było powodem tego).

Coś Ty :O Mój TŻ pracuje w korpo, do której zjeżdżają się codziennie ludzie z połowy południa Polski, z przeróżnych miast. Niektórzy jeżdżą i godzinę pociągiem.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 10:54   #4788
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie najbardziej zirytowała sama sytuacja. Skoro już udostępniam takie informacje i komuś ewidentnie to nie pasuje, po co tracić i mój i czas rekrutera? Podobnie było z wiekiem. Jeśli ktoś widzi ile mam lat, po czym na rozmowie mówi, że "z tego co widzę w Pani CV może być pani za młodziutka na to stanowisko"... Nie mam pojęcia czym się kierował.

BTW. Zawsze myślałam, że młody wiek jest atutem, ale kilka osób wyprowadziło mnie z tego błędu
Pogrubione: To zależy od stanowiska. Są zawody, gdzie młody wiek może przeszkadzać, niż pomagać. Np. taki mediator zawodowy, jak będzie młody to się będzie musiał nagimnastykować, żeby udowodnić że jego wiek jest bez znaczenia dla mediacji.

Ja chciałam kiedyś na staż iść w zawodzie, bo nie miałam doświadczenia i byłam zaraz po studiach. To usłyszałam, że mam za wysokie kwalifikacje na staż
Stary 2017-02-23, 10:59   #4789
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Ja chciałam kiedyś na staż iść w zawodzie, bo nie miałam doświadczenia i byłam zaraz po studiach. To usłyszałam, że mam za wysokie kwalifikacje na staż
To jest standard w całej masie firm, i to bardzo dobrych, że staże i praktyki są dla studentów, a po studiach należy aplikować po prostu do pracy.
Stary 2017-02-23, 11:00   #4790
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Jakość tych abonamentów medycznych spada tak tragicznie, że co lepsze firmy już ich nie dają. Dają za to takie ubezpieczenia, że można chodzić do dowolnego lekarza prywatnie, zapłacić za wizytę, a potem ubezpieczenie zwraca 80-90% kosztów wizyty. Przy większych rzeczach (np. operacja prywatnie) ubezpieczenie rozlicza się bezpośrednio z kliniką, nie trzeba wykładać gotówki. Moim zdaniem dużo lepsza opcja, ale zapewne pracodawcę wykupienie takiego ubezpieczenia kosztuje więcej niż gówniany abonament.
Kilka lat temu (dokładnie 4 lata temu) miałam wykupiony w firmie pakiet z Medicover. Płaciłam za niego niecałe 30 zł miesięcznie. Byłam zachwycona jakością usług (Wrocław), tym, że praktycznie z dnia na dzień dostawałam się do lekarza. Miałam koleżankę, która zachorowała "nie wiadomo na co" i chodziła od lekarza do lekarza z częstotliwością co 2 dni. Rzeczywiście jednak chodziłam do "standardowych" specjalistów typu lekarz ogólny, ginekolog czy dermatolog - całe szczęście nic poważniejszego mi się nigdy nie działo.
Dlatego jestem naprawdę bardzo zaskoczona tym co piszecie. Ale tak jak wspomniałam - minęły już ponad 4 lata. W obecnej pracy mam Luxmed. Długo się zastanawiam nad przystąpieniem, ale po tym co piszecie to chyba się nie zdecyduję.

Mam też w pracy grupowe ubezpieczenie. Kosztuje mnie to co miesiąc też ok. 30 zł (26 zł jeśli się nie mylę), ale przyznaję, że jest to świetna sprawa. Nie mam finansowanych wizyt u lekarzy, ale mam pakiet innych korzyści, typu finansowanie pobytu w szpitalu, zwrot kosztów leczenia itd. W zeszłym roku złamałam rękę i gotówkę dostałam praktycznie od ręki.
Stary 2017-02-23, 11:08   #4791
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
To jest standard w całej masie firm, i to bardzo dobrych, że staże i praktyki są dla studentów, a po studiach należy aplikować po prostu do pracy.
Żeby to było wielkie korpo z takimi zasadami, to ok. Ale raz, że to miał być staż ze środków PUP, a dwa, że to była budżetówka.
Stary 2017-02-23, 11:16   #4792
Bossana
Zadomowienie

Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 37

Cytat:
Kilka lat temu (dokładnie 4 lata temu) miałam wykupiony w firmie pakiet z Medicover. Płaciłam za niego niecałe 30 zł miesięcznie. Byłam zachwycona jakością usług (Wrocław), tym, że praktycznie z dnia na dzień dostawałam się do lekarza. Miałam koleżankę, która zachorowała "nie wiadomo na co" i chodziła od lekarza do lekarza z częstotliwością co 2 dni. Rzeczywiście jednak chodziłam do "standardowych" specjalistów typu lekarz ogólny, ginekolog czy dermatolog - całe szczęście nic poważniejszego mi się nigdy nie działo.

Dlatego jestem naprawdę bardzo zaskoczona tym co piszecie. Ale tak jak wspomniałam - minęły już ponad 4 lata. W obecnej pracy mam Luxmed. Długo się zastanawiam nad przystąpieniem, ale po tym co piszecie to chyba się nie zdecyduję.

Mam też w pracy grupowe ubezpieczenie. Kosztuje mnie to co miesiąc też ok. 30 zł (26 zł jeśli się nie mylę), ale przyznaję, że jest to świetna sprawa. Nie mam finansowanych wizyt u lekarzy, ale mam pakiet innych korzyści, typu finansowanie pobytu w szpitalu, zwrot kosztów leczenia itd. W zeszłym roku złamałam rękę i gotówkę dostałam praktycznie od ręki.

Pakiet medyczny a ubezpieczenie to dwie różne bajki.

Edytowane przez Bossana
Czas edycji: 2017-02-23 o 11:18
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 11:18   #4793
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Żeby to było wielkie korpo z takimi zasadami, to ok. Ale raz, że to miał być staż ze środków PUP, a dwa, że to była budżetówka.
No ok, to nonsens, przyznaję
Stary 2017-02-23, 11:18   #4794
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bossana Pokaż wiadomość
Mylisz dwa rożne systemy walutowe. Pakiet medyczny a ubezpieczenie to dwie różne bajki.
Wiem. Dlatego napisałam że miałam pakiet medyczny i mam go również w pracy, ALE przy okazji w mojej opinii fajne jest ubezpieczenie grupowe.
Stary 2017-02-23, 11:24   #4795
Bossana
Zadomowienie

Dziwi mnie trochę te uparte trzymanie się pakietów medycznych. Nie zabrania ono zapisywania się na NFZ, nie wszędzie są kosmiczne kolejki, wystarczy sprawdzić na stronie. Przykład mojej mamy: do znanego naczyniowca w poradni przyszpitalnej musiałby czekać 10 miesięcy, ten sam lekarz przyjmuje też w zwykłej przychodni i tam wizyta była w ciągu tygodnia.
Bossana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 12:40   #4796
Mitsukki
Naczelny Hipster

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
A gdzie byłaś? Mogę Ci zadać pare pytań?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ksamil, zaczepilam tez o Sarande, Tirane i komunikacje miedzymiastowe ;D Pytaj do woli

Cytat:
Napisane przez Zzziajana Pokaż wiadomość
Ale podajecie datę urodzenia na takich portalach jak fb a nie chcecie jej podawać w cv? Mnie się wydaje, że to jednak istotna informacja i wcale nie chodzi o to, żeby udowodnić, że "szło się po kolei", ale np. w takich korporacjach Cię zwyczajnie nie przyjmą jak jesteś według nich zbyt stara. Moja koleżanka ma 29 lat, starała się o przyjęcie w takim miejscu i niemal wszędzie jej powiedzieli "sorry, ale jesteś już stara, nie przyjmiemy Cię". W tych, w których jej nie powiedzieli, że jest za stara, usłyszała, że nie ma jeszcze dziecka, więc na pewno zaraz zajdzie w ciążę i to im się nie opłaca. Przeraża mnie to, co się dzieje w dzisiejszych czasach.
Wut. Nie wiem co to za korpo, ja znam mnostwo ludzi po 30 pracujacych w korpo i znajdujacych prace w korpo.

Cytat:

Ja korzystam z wrocławskiego luxmedu i nie mam żadnych problemów z lekarzami czy ich brakiem chęci wystawiania skierowań. Wręcz mi wiszą niewykorzystane skierowania na badania na portalu pacjenta, bo dostalam np od endo dodatkowe skierowanie na zapas :P

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Jestem dzieckiem chaosu, tylko chaotyczne działania mają u mnie prawo bytu i nie przyprawiają mnie o zniechęcenie, poczucie bycia niewolnikiem, marazm i łzy w oczach.
Mitsukki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 12:45   #4797
natalkaa7522
Zakorzenienie

Hej, czy osoba indywidualna moze odliczyc od podatku kartę miejską?
Stary 2017-02-23, 13:04   #4798
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Hej, czy osoba indywidualna moze odliczyc od podatku kartę miejską?
Co rozumiesz pod pojęciem "osoba indywidualna"? Osobę fizyczną nieprowadzącą działalności gospodarczej?

Generalnie, jeśli jesteś taką osobą, imiennymi biletami okresowymi możesz zwiększać koszty uzyskania przychodu, ale nie zawsze się to opłaca. Więcej poczytaj np. tutaj http://www.pitroczny.pl/koszty-i-wsk.../koszty-pracy/
Stary 2017-02-23, 13:33   #4799
Friese
Zakorzenienie

Cytat:
Skierowanie na RTG lub rezonans kregosłupa - co zrobić by dostać?
(...)
Chciałabym wiedzieć JAK WYGLĄDA MÓJ KRĘGOSŁUP bo ostatnie badanie mialam w 2007 (10 lat temu) a tedy miałam 3 dyskopatie, i skoliozę. Boli mnie kręgosłup, raz na 3 mce mam stan zapalny kregoslupa bo np zrobi mi sie przy rozciaganiu albo przy plywaniu kraulem....

chodzę do ortopedów a oni przepisują leki i maści, ale jak pytam NA JAKIEJ PODSTAWIE, CZY WRÓŻĄ Z FUSÓW? CZY NIE CHCĄ ZOBACZYĆ PRZEŚWIETLENIA MOJEGO KRĘGOSŁUPA? A oni że nie ma podstaw, że skoro mogę jeszcze chodzić to nie trzeba prześwietlenia....
(...)
Cytat:

No trudno.

Byłam u neurologa dziś.
Nie chciała dać skierowania na rezonans bo robi się go tylko wtedy jak pacjenta czeka operacja.

Ale po wywiadzie stwierdziła że mój nadreaktywny pęcherz może być przez ucisk w kręgosłupie i że szkoda że nikt wcześniej mi nie zalecił rezonansu bo już 4 lata mam nadreaktywny pęcherz i codziennie do końca życia musę brać leki.

więc mam skierowanie na rezonans ale też z łaską i upewniała się w wywiadzie kilka razy czy napewno ten pęcherz jest nadreaktywny (badania i to że biorę leki nie wystarczyły chyba ;/ )

Persephone_ dziękuję że nakierowałaś mnie na neurologa.

szprotka_ kochana, to już 3 różna placówka gdzie poszłam prosić o skierowanie na rezonans - 2 ortopedów i teraz neurolog.

samotny_t opcja o której piszesz z ubezpieczeniem i zwrotem kosztów prywatnych wizyt to genialna opcja.. niestety moje korpo nie chciało mi przelać za pakiet medyczny lux med do wypłaty, jak poprosiłam czy te pieniądze (65 zł) mogą mi doliczać do wypłaty bo chcę przenieść się do męża pakietu prywatynego i z lux med nie chcę korzystać. Ale niestety.. moja firma to 700 osób w PL i HR się nie zgodizły.

kasia6713 ja korzystałam 3 lata temu z MEDICOVER i byłam zachwycona. Jak tupnęłam nogą to termin wizyty się w ciągu tygodnia znajdował, a jak miałam np stan zapalny to pielęgniarka dzwoniła tyle razy póki mi termin pasował (np nie mogę między 9-16 korzystać z lekarzy bo pracuję) a w lux med... niezapomnę jak przyszłam do kliniki LUX MED z wielkim zapaleniem oczu - łzy mi leciały, były zaropiałe oczy a nie było widać białka, bo było czerwoen... i proszę o wizytę czy może mnie lekarz DZIŚ TERAZ obejrzeć jako dokładkę do kolejki a one że nie.
Że wizyta pierwsza wolna za 3 tygodnie.
A ja że proszę, że naprawdę cierpię, a recepcjonistki: to proszę jechać na ostry dyżur.
Ja że ja płacę i mam dość płacenia za nic a one nieugięcie że nie mogą pomóc.

W MEDICOVER miałam identyczną sytuację z oczami i przyszłam do rejestracji i w ciągu 2h mnie przyjął okulista na dokładkę. Ale nie wiem jak w MEDICOVER jest teraz...

Bossana ja np na wizytę do hematologa na NFZ musiałam czekać 1 rok... a mam niedobory B12 które mi doskwierają TERAZ więc temu czekam w LUX MED 4 tygodnie do baby z oceną 1/5 ale przynajmniej wierzę że pomoże...
z neurologiem - rezonans magnetyczny to 6 mcy czekania conajmniej... a w lux med mam w najbliższy poniedziałek. Ale rozumiem że warto sprawdzać równolegle NFZ.

Jest mi przykro jak pomyślę o ludziach co nie mają pieniędzy by iść prywatnie i muszą czekać 1 rok... np w przypadku hematologa jak ktoś ma białaczkę to rok czekania na wizytę może być śmiertelny w skutkach

Mitsukki to zazdroszczę kultury LUX MED we Wrocławiu dobrze że jesteś w dobrych rękach!
Ja od lipca 2016 byłam 3 razy u internistów różnych prosząc o pomoc że jestem zmęczona i śpiąca ciągle. Prosiłam o bSKIEROWANIE na poszerzone badania hormonów - nie chcieli dać. Że to może brak witamin albo taki okres przesilenia.
Wkońcu ubłagałam czwartego internistę i dał mi dodatkowe badania na hormony NO I WYSZŁO HASHIMOTO, dziękuję. Szkoda że ja sama muszę mówić lekarzom co mają zrobić Teraz endo powiedział że te wyniki nie pozwalają jeszcze mi podać leków i że poczekamy aż się pogorszą i wtedy będzie mnie leczył... A ja że może warto teraz zatrzymać chorobę albo czy nie wystarczy że jestem zmęczona, śpiąca żeby to był znak że już taki poziom hormonów trzeba leczyć? A endo że jest ok i czekamy. :/

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2017-02-23 o 13:36
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-23, 13:41   #4800
Konto usunięte

Szczerze mówiąc mam mnóstwo znajomych chorujących na kręgosłup (normalni znajomi+osoby, które poznałam przy okazji problemów TŻa) i pierwsze słyszę, że rezonans się robi dopiero przed operacją, wszyscy mają MR regularnie. Neurolog ostatnio mocno opiep.rzył TŻa za to, że ma taki stary rezonans.
To skąd ci wasi lekarze wiedzą, kiedy ta operacja ma być, to jacyś jasnowidze?

Grunt, że masz skierowanie, ale ja bym wciąż szukała lepszego lekarza. Teraz sobie pewnie poczekasz na termin badania, to zapisz się od razu do jakiegoś dobrego neurologa, który Cię poprowadzi.
Gdybyś była ze Śląska, to bym Ci poleciła takiego, który nie skąpi skierowań.
Plus mamy tu jedną świetną pracownię z genialnym radiologiem (świetnie opisuje badanie), tyle, że prywatnie. No ale my nie mogliśmy wtedy czekać, musieliśmy mieć badanie w przeciągu kilku dni.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości