Poznańskie Śluby :D - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-22, 12:03   #1051
kObra.
Rozeznanie

Dot.: Poznańskie Śluby :D

Dzięki!
Nie chciałabym brać w czterech ścianach, bo mam już własną wizję ślubu cywilnego. I w moich wizjach nie ma mowy, aby odbył się on w samym urzędzie.

Forum o PCO(S) - - jest naprawdę wesoło!
kObra. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 17:51   #1052
Taverney
Zakorzenienie

Kobra, poznańscy urzędnicy nie są chętni takim ślubom poza urzędem
ale zapytać możesz...może akurat da się coś zrobić.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-22, 20:07   #1053
kObra.
Rozeznanie

Ech, głupkowaci. ;/
Co im szkodzi? Jeszcze pieniądze za to dostaną. ;/

Stary 2008-03-22, 22:04   #1054
marta12101
Raczkowanie

Mam pytanie odnosnie Da VInci

Czytalam juz na innych forach dobre opinie do nich. Do kogo konkretnie mialabym tam sie wybrac?

A co myslicie o Studio Metamorfozy, macie moze jakies donosy na nich? Piszcie, nim wkopię się w kolejne nieudane makijaze i fryzury...
marta12101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-23, 13:56   #1055
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Cytat:
Napisane przez kObra. Pokaż wiadomość
Ech, głupkowaci. ;/
Co im szkodzi? Jeszcze pieniądze za to dostaną. ;/
tak informacyjnie: USC w Poznaniu nie wyraża zgody na śluby plenerowe bo jest urzędników po prostu za mało i nie wyjeżdzają w sezonie w ogóle. Chyba trzeba grubo posmarować by sie zdecydowali, a mnie szlag trafia jak mam komuś zapłacić więcej za to co i tak jest jego pracą i za co dostaje wynagrodzenie.

kuria ma jeszcze zabwaniejsze podejscie, i o plenerze zamist kościła nie chce słyszeć - wiem, bo własnie prowadze wojnę o swój ślub
Stary 2008-03-23, 14:06   #1056
kObra.
Rozeznanie

To ja zbojkotuję im ten USC!
Przecież trzeba zapłacić tylko za przyjazd urzędnika i jego powrót do urzędu. Bez przesady, nie chcę Bóg-wie-gdzie, tylko w Poznaniu, np. w Botaniku albo gdzieś.
Co za... Ech...
Mam nadzieję, że Ci się uda z tym kościelnym.

Stary 2008-03-23, 21:41   #1057
asiu
Przyczajenie

AVA, Kodeks Prawa Kanonicznego stanowi co następuje:

Kan. 1118 -

§ 1. Małżeństwo pomiędzy katolikami lub między stroną katolicką i niekatolicką ochrzczoną, winno być zawierane w kościele parafialnym; w innym kościele lub kaplicy może być zawierane za zezwoleniem ordynariusza miejsca lub proboszcza.

§ 2. Miejscowy ordynariusz może zezwolić na zawarcie małżeństwa w innym odpowiednim miejscu.

§ 3. Małżeństwo pomiędzy stroną katolicką i stroną nieochrzczoną może być zawarte w kościele lub innym odpowiednim miejscu.

Czyli na inne miejsce biskup może ale nie musi wyrazić zgody. Myślę jednak, że jeśli znajdziesz księdza, który zgodzi się udzielić w takim innym miejscu ślubu (no i będziesz miała jego poparcie przed biskupem) oraz wybierzesz odpowiednie miejsce, którego to wybór będziesz mogła sensownie uzasadnić (przecież jest wiele pięknych miejsc w plenerze, związanych jednocześnie z kultem religijnym - to tylko taka mała podpowiedź, w którą stronę się kierować w uzasadnieniach, bo na argument o pięknie przyrody kuria raczej nie pójdzie) to może uzyskasz wymarzoną zgodę?

Poza tym hmmm... po przejrzeniu pewnej ilości dyskusji na ten temat dowiedziałam się, że w większości wystarczy zgoda księdza udzielającego sakramentu. Nie do końca rozumiem o co chodzi (w prawie kanonicznym powinien to być biskup) ale myślę, że po prostu, kiedy ksiądz jest w porządku to w ogóle nie robi z tego afery tylko udziela ślubu. Najbardziej polecane na forach są w tym zakresie "usługi" zakonników - Salezjanie szczególnie (zakon nastawiony na pracę z młodzieżą). Ja też zastanowiłabym sie nad Poznańskim Duszpasterstwem Akademickim u Dominikanów - koniec końców to oni co roku odprawiają wspaniałą mszę na polach lednickich. Ciekawostką jest, że podczas spotkania w 2002 roku (którego myślą przewodnią było wesele w Kanie Galilejskiej) udzielono sakramentu małżeństwa dwóm parom. Reasumując - zapewne przede wszystkim chodzi tu o nastawienie i dobrą wolę kapłana a tym, którzy pracują w parafiach pewnie się nie chce.

Życzę powodzenia!

KOBRA, to nie do końca chodzi o pieniądze... Tzn. pośrednio - miałam praktyki w Urzędzie Miasta Poznania i smutna prawda jest taka, że płacą tam takie grosze, że najzwyczajniej w świecie brakuje im pracowników (a pracownik w plenerze to pracownik, który w czasie pracy nie pracuje tylko jeździ...). Pocieszę Cię jednak, że zazwyczaj w mniejszych gminach jest na ślub w plenerze dużo łatwiej uzyskać zgodę (bo podobno w Poznaniu jest po prostu fatalnie realizowana polityka kadrowa, jeśli chodzi o urząd a w innych gminach nie jest aż tak źle), więc może Twój narzeczony pochodzi z jakiejś mniejszej gminy? Jeśli nie to walcz dzielnie dalej, może jednak się uda? Zawsze to przyjemniej niż w tym oklepanym USC

Tobie również życzę powodzenia!

Edytowane przez asiu
Czas edycji: 2008-03-23 o 22:05
asiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-24, 08:49   #1058
kObra.
Rozeznanie

Nie, nie obydwoje jesteśmy rodowitymi poznaniakami.
Wystąpił jeszcze inny pomysł, ale po mojej przemowie, TŻ zrezygnował z dalszego snucia, a mi się pomysł podoba tylko, że chciałabym trochę organizacji, a on tak na spontana.

Dziękuję ślicznie za wsparcie!

Stary 2008-03-24, 20:27   #1059
ava80
Rozeznanie

Wierzcie mi, że przeryłam wszystkie paragrafy, rozmawiałam z kilkunastoma księżmi i z kurią.
Okazuje sie że fakt iz w prawie kanonicznym napisano,że to MOŻE byc inne miejsce absolutnie nic nie znaczy.
a na moja prośbę w kurii by chociaż uzasadniono mi odpowiedż odmowną wiecie co usłyszałam?
Ja: dlaczego nie?
ks: Bo NIE I JUŻ !

masakra..

prawdopodobnie zrobię sobie wycieczkę do biskupa - choc to podobno jego decyzja, że nie wyraża zgody.

tak, to prawda, że generalnie nie trzeba mieć zgody biskupa jaśli znajdzie się na tyle odważnego księdza, który zgodzi sie udzielic wam ślubu więdząc że kuria rygorystycznie NIE WYRAŻA ZGODY. Wierzcie mi że cieżko o takiego odważnego.
Znalazłam takich trzech. Ponieważ cały "widz" polega na tym, że slub musi być wpisany do ksiąg parafialnych, które zwykle leżą w kościele (i jest to jedyne obwarowanie!!! - wpis!!) to jest ksiądz który za kase jeździ i udziela slubów plenerowych w PL, ale wpis jest w jego księgach parafialnych.
Drugi jakoego znalazlam spróbował pomóc młodym w zesżłym roku. chciał dobrze ale młodzi sie pochwalili wszem i wobec i miala straszne klopoty w kurii więc w tym roku nie chce. Boi się i wcale mu sie nie dziwię. a 3ci jakiego znalazłam jest jeszcze wikarym i nie ma swojej parafii więc nie może podjąć takiej decyzji.

Wierzę gorąco, że nie wyczerpałam jeszcze wszystkich możliwości więc trzymajcie kciuki!

Przetrę ten szlak choćbym miala sie użerać z zacofaniem do samego slubu
Stary 2008-03-24, 21:46   #1060
Niezapominajka567
Przyczajenie

Witajcie!! Jestem tu nowa, ale mam nadzieję, że przyjmiecie przyszłą pannę młodą Ślub 16 sierpnia Wesele będzie w pałacu Będlewie, na sukienkę jestem już prawie zdecydowana. Nie mam jeszcze kosmetyczki i fryzjerki. A zdjęcia będą robili oni http://www.studioqk.pl/
Niezapominajka567 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-25, 09:19   #1061
kObra.
Rozeznanie

Avo, czasem mnie drażnią te polskie przepisy i reguły.
Zawsze Polska musi w czymś odstępować...
Mam nadzieję jednak, że uda Ci się spełnić Twe marzenie. Będę mocno trzymała kciuki za to!
Zawsze możesz do papieża napisać.

Niezapominajko, witam Cię serdecznie!

Stary 2008-03-26, 18:28   #1062
Marcin Melanowicz
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Na pewno mozna wejsc do Browaru i innych centrow handlowych - po to zostaly zbudowane

A poza tym stacja kolejowa, UAM i hala wejsciowa MTP na pewno tez nie sa platne.

W sądzie robiłam sobie zdjęcia i nikt sie nie interesowal.
Co do holu gazowni i ZKZL trzeba by sie dogadac z ochrona by wpuscili po wyjsciu klientow.

Nie jest prosto dostać się na zdjęcia do Starego Browaru, ale jest to możliwe. Nie wiem jak to wygląda w innych centrach handlowych.

Pozdrawiam

Marcin
Marcin Melanowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 13:17   #1063
Mohini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcin Melanowicz Pokaż wiadomość
Nie jest prosto dostać się na zdjęcia do Starego Browaru, ale jest to możliwe. Nie wiem jak to wygląda w innych centrach handlowych.

Pozdrawiam

Marcin
Panie Marcinie, my nie mielismy najmniejszego problemu ze zgoda na zdjecia w Browarze Jasne, ze nie mozna tak sobie z ulicy, ale wystarczy skontaktowac sie z odpowiednia osoba, napisac maila z prosba/pytaniem, podac kilka danych np kto bedzie robil zdjecia ... My dostalismy zgode w 2 dni wlasciwie
Na miejscu tez nie bylo problemow, tylko raz ochrona upewnila sie czy mamy zgode i biegalismy po Browarze przez prawie 4 godziny
a zdjecia sa super
Mohini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 14:41   #1064
Marcin Melanowicz
Przyczajenie

Daltego napisałem nie jest prosto bo trzeba miec zgodę na fotografowanie.
A rzeczywiscie zdjęcia udają się wyśmienicie...
I bardzo proszę nie pisać do mnie Panie Marcinie...

Marcin jestem

Pozdrawiam

Marcin
Marcin Melanowicz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-27, 20:14   #1065
Mohini
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marcin Melanowicz Pokaż wiadomość
Daltego napisałem nie jest prosto bo trzeba miec zgodę na fotografowanie.
A rzeczywiscie zdjęcia udają się wyśmienicie...
I bardzo proszę nie pisać do mnie Panie Marcinie...

Marcin jestem
ok Marcinie przyjelam po prostu bardziej oficjalna wersje

Ja w sumie nie pomyslalabym sama z siebie, ze mozna wejsc do jakiegos z tego typu budynkow, w celach tak jawnie poza "zakupowych" bez zgody, wiec dobrze, ze zwrociles na to uwage

Powiem, ze wczesniej (zanim zobaczylam zdjecia z Browaru) bylam dosc sceptycznie nastwiona do takich plenerow Jednak szukalismy miejsca, ktore oslanialo by przed mrozem (slub mielismy zima w dniu sesji bylo -6) szczegolnie ze wzgledu na mojego meza (Indusa ) Prosilismy tez o rade naszego fotogafa i Andrzej Mielcarek zaproponowal m.in. wlasnie Browar, oraz podpowiedzil co i jak zalatwic
Sama sesje wspominamy bardzo milo, a o efekcie juz pisalam (zreszta linka tez wczesniej dawalam )

rowniez pozdrawiam
Mohini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 08:59   #1066
kociak2323
Raczkowanie

Dot.: Poznańskie Sluby :D

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
A my nie mamy orkiestry, ale didżejów. Jakiś tam Waldek i Jacek, czy coś. Są ponoć dobrzy, ale piekielnie drodzy. Musieliśmy zapłacić 1700
hey my tez wybralismy tych dj'ow mam nadzieje ze beda naprawde dobrzy
kociak2323 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 10:08   #1067
gryzaczek
Raczkowanie

tez mam taka nadzieje.... a jak wyjdzie zobaczymy...ktos tam pisal o problemie nie grania utworow z listy ...mam zamiar ich ustawic bo w koncu malo nie biora wiec licze na dobra wspolprace
gryzaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 10:16   #1068
kociak2323
Raczkowanie

gryzaczek,czy Wy tez macie tych dj'ow co ja i Taverney?
kociak2323 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-28, 16:00   #1069
gryzaczek
Raczkowanie

tak jacka i waldka
Taverney byla zadowolona p.Andrzej albo Marcin wspominal,ze sa dobrzy wiec jest nadzieja
gryzaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 15:18   #1070
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gryzaczek Pokaż wiadomość
tak jacka i waldka
Taverney byla zadowolona
Stary 2008-03-29, 22:14   #1071
anydzia
Przyczajenie

Witam wszystkich po raz pierwszy
przymierzamy się do organizacji wesela i wybór padł najprawdopodobniej na pałacyk w Porażynie. Ale zanim podejmiemy decyzję na 100 % to mam do Was pytanie, czy słyszałyście może coś o organizacji tam wesel lub na jakimś byłyście?Jakie są może opinie? Byłabym wdzięczna za jakieś informację. Pozdrawiam serdecznie.
anydzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 22:43   #1072
Taverney
Zakorzenienie

anydzia, witam na naszym ślubnym forum

skąd dokładnie jesteś?

Znam ten pałacyk, jest ładny, ale położony w odosobnieniu, więc zdajesz sobie sprawę, że będzie pewnie trzeba zapewnić gościom transport, albo nocleg?

Zajrzyj tutaj:
http://porazyn.lasypanstwowe.poznan....ID=1920#ak1920
http://www.ta.pl/osw_porazyn.html
Stary 2008-03-29, 22:58   #1073
anydzia
Przyczajenie

Taverney, dzięki, miło mi u Was gościć.
Mieszkam w Szamotułach. Pochodzę jednak z Poznania i część gości będzie Pnia, a część z Sz. A co do odległości: planujemy zapewnić nocleg dla wszystkich i było to dla nas jedno z ważniejszych kryteriów - lokal z miejscami noclegowymi dla ok. 45 osób. Kolejne to fajna okolica.
Mając to na uwadze oprócz Porażyna zastanawialiśmy się też nad pałacem w Białokoszu, ale tam niestety zakup owoców, ciast, alkoholu itd. musielibyśmy robić przez pałac. A to mogłoby nam zawyżyć koszty w ogólnym rozliczeniu.
Porażyn w zasadzie wydaje się być ok, baza noclegowa jest przyzwoita, piękny park...
Ale może jest jakieś "ale" (oby nie ...)
Stary 2008-03-29, 23:04   #1074
asiu
Przyczajenie

anydzia, czy mogłabyś zdradzić, ile płacisz za organizację wesela w Porażynie i na jakich zasadach wszystko się odbywa (na ile osób maksymalnie, czy jest korkowe i temu podobne opłaty, jak wygląda cena noclegu)? Z zewnątrz wygląda bardzo atrakcyjnie, również okolica jest przepiękna. Nigdzie niestety nie spotkałam się z opiniami na temat tej lokalizacji, myślę jednak, że to dobry znak, bo najszybciej znajduje się opinie negatywne. Życzę, żeby wszystko udało się tak, jak sobie to wyobrażasz a nawet lepiej!
asiu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-29, 23:17   #1075
anydzia
Przyczajenie

Menu zaczyna się od 121 zł/os. Najdroższe proponowane menu jest za 152,30zł/os. W cenie każdego menu (z wyjątkiem tego najtańszego) jest już tort, ciasto, owoce, 1,5l. wody/os i 1l. soku/os. Alkohol przy każdym menu jest do dostarczenia we własnym zakresie. Nie ma "korkowego". Na każdego gościa w cenie są po 2 kawy i 2 herbaty - ponad to spożycie kawa i herbata płatna (chyba 2 zł o ile mnie pamięć nie myli). Dodatkowo płaci się za wynajem sali "lustrzanej" - tam gdzie są podane posiłki. Cena jest różna - ja mam zapłacić 450 zł.
Noclegi od 30 zł. Śniadanie dla gości od 15-18zł.
Ufff, ale się rozpisałam...
Jak masz jeszcze jakieś pytania, to służę pomocą. Informacje mam jeszcze ciepłe, z dzisiaj

Aha i zapomniałaby dodać. W ogrodzie przechadzają się nonszalancko 2 pawie - idealne na zdjęcia plenerowe

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-03-30 o 01:29 Powód: post pod postem
Stary 2008-03-30, 01:30   #1076
Taverney
Zakorzenienie

warunki całkiem niezłe i okolica bardzo miła. Co do ceny, to też przystępnie.
Kiedy planujesz ślub?
Stary 2008-03-30, 10:24   #1077
anydzia
Przyczajenie

W czerwcu 2009.
Stary 2008-03-31, 08:56   #1078
nigreco
Raczkowanie

Dziewczyny, ja zupełnie z innej beczki chcę zapytać- czy wiecie gdzie można niedrogo kupić albo klasyczny album na zdjęcia czyli taki z kartami do wklejania zdjęć, przekładany pergaminem, albo książkę do scrapbookingu.

Chodzi mi po prostu o duży zeszyt z czystymi kartami abym mogła go okleić i zrobić swoją księgę gości.

Kumpeli robiłam z segregatora oklejonego satyną, ale sama chyba wolałabym jednak po namyśle książkę.

Dzięki za wskazówki.

P.S Co do omawianych tutaj lokali weselnych - my z uwagi na brak noclegów na miejscu musieliśmy zrezygnować z pierwotnej rezerwacji. Dlatego chętnie odstąpię
salę weselną na 22.08.2008, cena 120 zł za osobę ze wszystkim (ciasto, tort, szampan,szynka pieczona, stół wiejski, bez korkowego, wesele pod namiotem w parku koło dworku)
nigreco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-31, 11:36   #1079
ava80
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nigreco Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja zupełnie z innej beczki chcę zapytać- czy wiecie gdzie można niedrogo kupić albo klasyczny album na zdjęcia czyli taki z kartami do wklejania zdjęć, przekładany pergaminem, albo książkę do scrapbookingu.

Chodzi mi po prostu o duży zeszyt z czystymi kartami abym mogła go okleić i zrobić swoją księgę gości.

Kumpeli robiłam z segregatora oklejonego satyną, ale sama chyba wolałabym jednak po namyśle książkę.

Dzięki za wskazówki.

P.S Co do omawianych tutaj lokali weselnych - my z uwagi na brak noclegów na miejscu musieliśmy zrezygnować z pierwotnej rezerwacji. Dlatego chętnie odstąpię
salę weselną na 22.08.2008, cena 120 zł za osobę ze wszystkim (ciasto, tort, szampan,szynka pieczona, stół wiejski, bez korkowego, wesele pod namiotem w parku koło dworku)
nina..?

co do albumów przejżyje allegro. niby oklepane ale naprawdę fajny wybór. szukaj pod album klasyczny.
Stary 2008-04-04, 20:56   #1080
Minutka26
Raczkowanie

Hej! Tutaj przyszła panna młoda z Poznania! Mam takie pytanie: wraz z narzeczonym nie znosimy disco polo i nie wyobrażamy sobie by taką muzykę grano na naszym weselu. Czy możecie polecić mi jakiś sprawdzonych, fajnych dj-ów bądź zespół, który gra inny rodzaj muzy! Najlepiej klimaty lat 60-tych i 70-tych! Byłabym bardzo wdzięczna!
Minutka26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości