Nasze Skarby-styczeń/luty 2008 - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-04, 21:36   #691
sheryl
szeryfcio

Dot.: Nasze Skarby-styczeń/luty 2008

Cytat:
Napisane przez kociulek Pokaż wiadomość
.

Moja mała coś dzisiaj bardzo niespokojna... spała tylko na spacerku. W domu ciągle na rękach, a i tak jest płacz. Nawet teraz przed chwilką odłozyłam ją do łóżka i już znowu zaczyna mruczeć...
U mnie dzisiaj to samo i widzę, że u innych też. Może one w tym wieku jakiś kryzys przechodzą

Cytat:
Napisane przez joasiunial Pokaż wiadomość
Wczoraj też byłam "wyrodną" matką i sprawdzałam słuch synka - przy piersi troszkę podypiał, więc zaczęłam mu cmokać Przez co się budził - wiec musi słyszeć!
Dziś rano małżyk kichnął i Maruś też sięobudził, ja nie wiem, czy oni w szpitalu mają jakiś felerny ten aparat
Joasiu, ja słyszałam już, że dziewczyny chodziły parę razy z dzieciaczkami do kontroli bo aparat wykazywał problemy ze słuchem a jak poszły na jakieś ważniejsze badanie (?) szczegółowe to okazało się, że wszystko w porządku.

Elsi, zdjęcia super. Zazdroszczę takich opiekunów.
Ja dzisiaj podobnie, jadłam śniadanie po 16

Ja jestem dopiero na etapie zakupu maty. Widze, że wszystkie macie Tiny Love?
Stary 2008-04-04, 21:55   #692
Kasiamaja
Zadomowienie

GG do Kasiamaja

Kociulku moja mala dzis tez straszna jest najdluzej to spi 30 min jestem wykonczona (((((((((((( Dziewczyny Ci wasi chłopcy cudnii ja chce synkaaaa jeszcze:P

70,60...68,2.....66....64.....62....6 0
Kasiamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-04, 22:29   #693
pappaya
Zadomowienie

Ojej nasz Ivo tez cale popoludnie jest marudny i placzliwy. W ogole nie mozna bylo go uspokoic i dopiero teraz zasnal. Nie wiem od czego taki marudny moze mial kolke po zupie-kremie z cukinii.

Kasia, Twoja Maja bardzo podobna do Taty
Stary 2008-04-05, 01:55   #694
lwica83
Wtajemniczenie

Dziewczyny jak śpią Wasze pociechy... mają obie rączki do góry tak jakby się poddawały - zawsze, czy tylko jedną i na przemian... jak powinno to wyglądać?? bo moja mama do mnie wczoraj dzwoniła i kazała to obserwować, bo powinien się poddawać... a już było za późno żeby dzwonić do lekarza i zapytać... w ogole dzisiaj Dawid śpi bardzo niespokojnie... popłakuje przez sen... a wieczorem wciągnął 200ml
lwica83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 09:59   #695
Aka24
Rozeznanie

GG do Aka24

Midey u mnie połozna mowila, ze spieniona kupka moze byc i nic to nie znaczy...
Lwica moja Emi spi roznie. Ale wiekszosc czasu sie "poddaje". A wiesz juz co to ma oznaczac?

Nie mam wiecej czasu lece sie myc poki Mala spi
Aka24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 11:11   #696
pappaya
Zadomowienie

Lwica, ja tez slyszalam ze dziecko powinno miec obie raczki do gory podczas snu. To oznacza ze dziecku nic nie dolega. U nas Ivo ma tak raczki jak rzeczywiscie nic mu nie dolega, bo wtedy spi jak kamyczek. Bardzo czesto jednak spi niespokojnie i podobnie jak u Ciebie poplakuje przez sen, wydaje jakies dzwieki, pręży sie. Wtedy raczki raczej nie sa ulozone tak jak powinny. Czasami jest jedna w gorze a czasami w ogole.
Stary 2008-04-05, 12:06   #697
Kancia
Zakorzenienie

dziewczyny nie przesadzajmy dzieci to nie maszyny i spią jak im wygodnie Do bodajze 3 mca czesto ukladają sie "na tzw szermierza" jedna rączka zgięta w łokciu a druga wyprostowana do przodu ku górze Obie rączki w górze - dobrze. Jedna w górze tez dobrze Ja bym się takimi rzeczami nie przejmowała. Niepokojące moze byc odginanie głowki w tył lub układanie tylko na jedna stronę a także układanie ciałka w litere C i temu trzeba sie przyglądac
Stary 2008-04-05, 15:20   #698
midey
Zadomowienie

GG do midey

u nas Dawid uspokoil sie jak odstawilam surowe jablka i jogurt naturalny

Dawid spi roznie, bardzo czesto z raczkami w gorze

ide odpaczac chociaz niedlugo bo Dawid spi juz 2,5 godz

midey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-05, 16:09   #699
lwica83
Wtajemniczenie

Kancia dziękuję, za odpowiedź, uspokoiłaś mnie bo śpi często na szermierza... ostatnio zajrzałam na Twój wątek dotyczący ćwiczeń... tak z czystej ciekawości... i trochę się zaniepokoiłam bo mój Dawid mocno odchyla główkę do tyłu... zamierzam w poniedziałek wybrać się do pediatry i popytać... jutro kończy 2 miesiące... więc chyba jeszcze może... ale wolę się upewnić, bo lepiej zacząć wcześniej niż za późno...
Stary 2008-04-05, 17:23   #700
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Napisane przez lwica83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak śpią Wasze pociechy... mają obie rączki do góry tak jakby się poddawały - zawsze, czy tylko jedną i na przemian... jak powinno to wyglądać?? bo moja mama do mnie wczoraj dzwoniła i kazała to obserwować, bo powinien się poddawać... a już było za późno żeby dzwonić do lekarza i zapytać...
Mój różnie, ale najczęściej z rączkami do góry. I to wszystko jest w normie.

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
dziewczyny nie przesadzajmy dzieci to nie maszyny i spią jak im wygodnie
Święta racja! Do wszystkiego trzeba mieć dystans, a znajomi, rodzina często niepotrzebnie sieją panikę.

Cytat:
w ogole dzisiaj Dawid śpi bardzo niespokojnie... popłakuje przez sen... a wieczorem wciągnął 200ml
A może dlatego, że dużo zjadł i było mu ciężko na brzuszku. Bo mój tak ma, że czasami po jedzeniu i po odbiciu śpi niespokojnie, budzi się, wtedy biorę go i odbija mu się kolejny raz, widocznie gazy uchodzą, w brzuszku mu się układa i jak go potem położę to już śpi głęboko.
Stary 2008-04-05, 18:06   #701
Kancia
Zakorzenienie

Lwica pewnie, ze zawsze lepiej zapytac lekarza generalnie to polecam jedna kontrolną wizytę u neurologa z tego powodu, ze czasem pediatra nie zna się na takich typowych rzeczach Neurolog bardzo dokładnie bada maluszka pod katem odruchów. To podobnie jak z bioderkami lepiej je od razu skontrolowac i miec czyste sumienie u nas to było tak, ze ja przez miesiąc byłam w szpitalu po porodzie i zaden lekazr ( a było ich wielu) nie zwrocił uwagi, ze dziecko zle reaguje dopiero w domu korzystając z neta i obserwując dzecko sama wystawiłam diagnoze i jak sie później okazało niestety trafną !!
Stary 2008-04-05, 21:08   #702
lwica83
Wtajemniczenie

Kancia ja mam jeszcze kuzynkę która prawie 10 lat pracowała na wcześniakach i ona też zauważyła, że Dawid mocno odchyla głowkę do tyłu, ale powiedziała, że jeszcze jest mały i ma czas... ale, że mam go na siłę przytrzymywać... koniec drzemki...
Stary 2008-04-06, 08:09   #703
Kancia
Zakorzenienie

z tym na siłe to uwazaj bo jak zacznie sie denerwowac i cała swoja siłe uzywac do tego, zeby z Toba walczyc to efekt będzie odwrotny
Stary 2008-04-06, 09:14   #704
joasiunial
Zadomowienie

Sheryl, ogromny dla Ciebie za słowa pocieszenia!
Ja już wole od razu jechać na te dokładniejsze badania niż znów iść robić pomiar tym "aparatem" - zapewnie znów wyjdzie do kontroli. A wizytę w Bydgoszczy mamy już ustaloną na 30 kwietnia.

Mój Marek ma chyba jakieś koszmary ostatnio Dzis pół nocy nie przespałam, bo tak się rzucał przez sen - jęczał, pokrzykiwał - podchodziłam do niego, dawałam mu smoczka, którego on od razu wypluwał ale robił się też spokojniejszy... na 10 minut
Nie wiedziałam jak mogę mu pomóc. Teraz On jest wyspany, bo jak wspomniałam, wszystko działo się podczas jego snu - nie otwierał oczu, a ja chodzę jak zombie.
Poszłam przez to do kościoła na 7, wyprawiłam małżyka do pracy i chyba zaraz uderzę w komonko razem z Maruniem
Życzę miłej niedzieli Kochane

Marek

Zosia
joasiunial jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 09:45   #705
lwica83
Wtajemniczenie

Kancia na całe szczęście staram się go w tym czasie zająć i poddaje się moim zabiegom... ale jest jeszcze jedna rzecz która mnie niepokoi... Dawid jak leży na brzuszku wcześniej ładnie podnosił główkę i rączki ładnie układał a teraz kładzie je wzdłuż tułowia a później gdy chce podnieść główkę to krzyczy bo nie ma siły z powrotem ich ugiąć jutro idę do pediatry... a później i zobaczymy co powie... jak to się nie zmieni do końca tygodnia to szukam prywatnie neurologa...bo pewnie lista oczekujących jest długa na NFZ:/
Stary 2008-04-06, 12:11   #706
midey
Zadomowienie

GG do midey

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
Święta racja! Do wszystkiego trzeba mieć dystans, a znajomi, rodzina często niepotrzebnie sieją panikę.
hmm..zwlaszcza babce i prababcie....
Jpasiu, ja tez czasem sie zastanawiam czy Dawidkowi sie cos sni....moze nie krzyczy ale placze...po chwili przestaje...

Lwica, nie martw sie na zapas i daj znac co u lekarza

Stary 2008-04-06, 14:46   #707
Kancia
Zakorzenienie

lwica trzymam kciuki za wizyte
Stary 2008-04-06, 21:12   #708
lwica83
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny...
Midey te Dawidy to jednak małe aparaty... mój dzisiaj osrał ciotkę ale najlepsze jest, że i samego siebie całego również... nie wiem jak to się stało ale pampers nie był w stanie wszystkiego przyjąć i wylało się każdą możliwą dziurką... a że nic nie pachniało i zdążyłam go przewinąć nikt nie spodziewał się kupkowych plam na ubraniu... nawet skarpetki miał brudne... idę lulu... młody wykąpany, nakarmiony, gada coś przez sen... ale miejmy nadzieję, że da mi pospać...
Joasiunial mam nadzieje, że odespałaś wczorajszą nockę
Stary 2008-04-07, 13:12   #709
sheryl
szeryfcio

coś tu puściutko dzisiaj...jestem na razie sama...
To coś wkleję
Oto Miś:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stasio misio 2.JPG (20,1 KB, 20 załadowań)
Stary 2008-04-07, 16:33   #710
inka spinka
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!! coś ostatnio czasu nie mam zadużo
Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i Wasze cudne maleństwa.wklejam wczorajszą fotkę)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sesja barti ze mna zmniejszone na forum.jpg (90,0 KB, 33 załadowań)
inka spinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 16:43   #711
pappaya
Zadomowienie

Sheryl ...Mis jest bardzo słodki dziś

Inka, fajowe zdjecie slicznie sie na siebie patrzycie!

Ivo ostatnio jest bardzo marudny i prawie w ogole nie spi Do tego widze ze na jego glowce bardzo łuszczy sie skora. Mysle ze to moze byc poczatek ciemienuszki. Duzo go szczotkuje ale nic nie pomaga. Myslicie ze moge smarowac glowke kremem? Moze to byc taki zwykly krem nawilzajacy dla dzieci?
Stary 2008-04-07, 16:49   #712
lwica83
Wtajemniczenie

Pappaya lepiej oliwka pol godziny przed kapiela i zalozyc czapeczke pozniej delikatnie wyczesac i normalnie umyc glowke...
Stary 2008-04-07, 17:08   #713
dinga
Raczkowanie

GG do dinga

Sheryl śliczny misiu!

Inka Spinka-super fotka nie ma jak to szczęsliwa i uśmiechnięta mama!!!

Papaya ja powtórze za lwica sprobuj z oliwką a jak to by nie pomogło to są specjalne płyny do walki z ciemieniuszka, można je kupić w aptece. A ja mogę tez polecić piling z otrębów-robiłam taki Mikołajowi działa super!
dinga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 17:13   #714
Kasiamaja
Zadomowienie

GG do Kasiamaja

Sheryl miss cudowny Inka śliczniutko
papaya znam Twoj bol moj majujtek od piatku taki marudny niechce spac a jak juz to tylko przy cycku i gora 20 min;/ a ja pozatym przezywam kryzys laktacyjny i nie wiem co robic bo sztucznego niechce wczoraj jej dałam zrobilam dwa łyki i ryk bo sie skapła ,że to nie to ;/ a ja mam coraz mniej mleka ,aż się boje co to bedzie dlatego 3majcie kciuki
a na koniec majutek z kolega i sam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg parka.JPG (109,2 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg p2 (2).JPG (65,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg p2 (1).JPG (52,5 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg matka.JPG (84,3 KB, 18 załadowań)

70,60...68,2.....66....64.....62....6 0
Kasiamaja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 17:23   #715
pappaya
Zadomowienie

Lwico,dinga dzieki za porade

Kasia, sliczna parka Staraj sie duzo pic plynow. Ja odkad pije duzo wody widze ze mam wiecej mleka. No i nie rob tego bledu co ja - nie dokarmiaj. Przystawiaj corcie kiedy tylko chce. Ja zaluje ze zaczelam dokarmiac. Wydawalo mi sie ze Ivo sie nie najadal bo domagal sie bardzo czesto piersi. Okazalo sie pozniej ze przybral na wadze prawidlowo. Ja teraz bede robic wszystko zeby odbudowac laktacje, bede przystawiala go do piersi nawet co pol godziny. Mam nadzieje ze mi sie to uda.
Stary 2008-04-07, 18:02   #716
kociulek
Zakorzenienie

Sheryl, Inka, chłopaczki bombowi Kasiu, Kubuś Puchatek i Pszczółka Maja też

Maje słońce wczoraj było super grzeczne, a dziś znów marudne, więc dłużej dziś z Wami nie posiedzę...

A to troszkę nas z wczoraj
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 616.jpg (113,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 651.jpg (121,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 652.jpg (122,6 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 672.jpg (122,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 659.jpg (119,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ZDJĘCIA 740.jpg (114,8 KB, 8 załadowań)

My + A + K +
kociulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 18:49   #717
midey
Zadomowienie

GG do midey

Cytat:
Midey te Dawidy to jednak małe aparaty... mój dzisiaj osrał ciotkę ale najlepsze jest, że i samego siebie całego również... nie wiem jak to się stało ale pampers nie był w stanie wszystkiego przyjąć i wylało się każdą możliwą dziurką... a że nic nie pachniało i zdążyłam go przewinąć nikt nie spodziewał się kupkowych plam na ubraniu... nawet skarpetki miał brudne...
ja sie zgadzam Lwica

nie napisalas tylko co u lekarza?

my bylismy dzis: Dawid wazy 4900, wszystko z nim dobrze mamy skierowanie do poradni wczesnej diagnostyki i rehabilitacji(po przeczytaniu Twojego watku Kancia dopatrzylam sie pewnej nieprawidlowosci: Dawid jak lezy na boczku uklada sie w litere C, lekarka woli dmuchac na zimne i kazala sprawdzic co bardzo mnie cieszy bo bede spokojniejsza)

Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość
coś tu puściutko dzisiaj...jestem na razie sama...
To coś wkleję
Oto Miś:
Sheryl, ale slodki Misio

Cytat:
Napisane przez inka spinka Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny!! coś ostatnio czasu nie mam zadużo
Pozdrawiam Was wszystkie serdecznie i Wasze cudne maleństwa.wklejam wczorajszą fotkę)
Inka, Bartus to naprawde Przystojniak i jakie sliczne macie to zdjecie tak ladnie sie na siebie patrzycie i usmiechacie

Cytat:
Napisane przez pappaya Pokaż wiadomość
Ivo ostatnio jest bardzo marudny i prawie w ogole nie spi Do tego widze ze na jego glowce bardzo łuszczy sie skora. Mysle ze to moze byc poczatek ciemienuszki. Duzo go szczotkuje ale nic nie pomaga. Myslicie ze moge smarowac glowke kremem? Moze to byc taki zwykly krem nawilzajacy dla dzieci?
ja tak jak dziewczyny polecalabym oliwke

a u ns Dawid malo spi nawet bardzo malo) na szczescie nie marudzi tylko sie bawi

Cytat:
Napisane przez Kasiamaja Pokaż wiadomość
pozatym przezywam kryzys laktacyjny i nie wiem co robic bo sztucznego niechce wczoraj jej dałam zrobilam dwa łyki i ryk bo sie skapła ,że to nie to ;/ a ja mam coraz mniej mleka ,aż się boje co to bedzie dlatego 3majcie kciuki
a na koniec majutek z kolega i sam
Mjutek jak zwykle slodziutki i widze ze kolega przypadl do gustu

Kasiu, Pappayo jak najczeciej dostawiajcie Maluszki moze nie byc latwo bo nie kazde dziecko chce ssac pusta piers.....Dawid np przy takiej pol oproznionej potrafi troche pomarudzic...

dziewczyny po czym poznac ze piers jest oprozniona przez Malucha ....do konca? jak karmie Dawida to moja piers wyraznie zmniejsza sie, robi sie taka hmmmm...sflaczala i chocby nie wiem ile Dawid ja ssal i ssal zawsze z niej jeszcze jakas krople wyciulam....

Stary 2008-04-07, 18:52   #718
midey
Zadomowienie

GG do midey

Kociulku Karolinka jest urocza i jeszcze te sukieneczki! ucaluj ode mnie Adrianka z okazji drugich urodinek duzy juz z Niego chlopak

PS tort wygladal baaaaaaardzo smakowicie

Stary 2008-04-07, 19:01   #719
lwica83
Wtajemniczenie

Midey... hmmm nie napisałam bo miałam tylko kilka sek... bo Dawid znowu zaczal plakac... moja doktorowa nieprawidłowości nie widzi, ale mam go dalej obserwować ale i tak postanowiłam zafundować mu wizytę u neurologa... ale odczekam jeszcze tydzień, dostał tylko jakiś lek na te jego tragiczne wzdęcia przez ktore mi placze po nocach (w dzien niestety tez)
ja dzisiaj tez bylam u gin z dołem już ok, co do piersi to mialam usg (fartnelo mi sie;D i od ręki) ten guzek mi sie zmniejszyl i na usg dr stwierdzil, ze to wyglada jak torbielka po jakims urazie... za 3 m-ce do kontroli, i jak sie nie zacznie wchlaniac to wtedy podejmiemy decyzje co z tym fantem zrobic... (na szczęście ropnia nie ma)
do tego wszystkiego dostałam okres i czuję się jakby czołg po mnie przejechał

a Dawid znowu popłakuje

Edytowane przez lwica83
Czas edycji: 2008-04-07 o 19:04 Powód: skleroza
Stary 2008-04-07, 20:12   #720
sheryl
szeryfcio

Cytat:
Sheryl ...Mis jest bardzo słodki dziś
...i w ogóle. Dziękuję

Cytat:
Ja też parę tygodni temu zauważyłam początki ciemieniuchy i szybko zareagowałam, tak jak pisze Lwica: posmarowałam oliwką, nałożyłam czapeczkę na pół godziny, potem wyczesałam szczotką i umyłam szamponem. I po dwóch razach miał gładką główkę.

Kasiamaja, zdjęcia śliczne. I fajne to z kolegą, jakie ważniaki
Kociulku, ale Karolinka do Ciebie podobna

Uff, jaka ja jestem zmęczona...on jest cały czas aktywny.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości