Mamusie czerwcowe 2016 cz. 3 - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-02-25, 09:01   #2491
CarycaKatharina
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2016 cz. 3

Hohoo... taka afera o głupie jogurty? Czytałam raz skład tych jogolino. W życiu bym tego dziecku nie dała. Co to za jogurt, który nie musi stać w lodówce? Poza tym idąc za tą myślą, że dzieciom tylko nestle, hipp czy inny gerber to wolno nam dawać im żadnych swoich warzyw, owoców, soków itd. Bez przesady, ja sama daję Mieszkowi obiadki ze słoiczka ze zwyklego lenistwa, bo mi się nie chce gotować specjalnie dla niego, ale kaszki, soki czy herbatki dostaje "dorosłe"- nie raz lepsze, smaczniejsze i zdecydowanie tańsze
Stary 2017-02-25, 09:12   #2492
Honcia
Zakorzenienie

Ta moja wiosna to jednak tylko przez okno jak wyszlam zawołać kota to malo mi glowy nie urwało... To nawet nie jest wiatr to piz*ga złem jak mówi mój siostrzeniec niepotrzebnie się podjarałam

Śliweczko dobrze, ze temperatura Ignasiowi spada

Justynko mize Gabi ma jakąś alergię? No kurcze biedaczek męczy się na okrągło

Jeszcze w temacie jedzenia dzieciowego to ja kaszki Holle chyba zjem sama bo M do ust ich nie chce brać dorosle kasze zblendowane czy nie, wcina a tylko poczuje dzieciową na lyzeczce to zamyka usteczka i pojedzone
Zmykam smazyć schabowe
Udanej soboty

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 09:40   #2493
Lena_Marlena
Rozeznanie

Sliweczko czekamy nadal aż się babka odezwie.

Caryca no jak to warzyw byś nie dawała. No przecież słoiki a innych nie można bo nie wiesz co w nich jest.

Pytanie: patelnia ceramiczna. Jak się smaży w porównaniu z teflonowa? Czy jest różnica w jakości między tanimi a drogimi? Nigdy nie używałam a w pepco są taaaakie śliczne kolorowe

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Lena_Marlena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 09:49   #2494
Honcia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lena_Marlena Pokaż wiadomość
Sliweczko czekamy nadal aż się babka odezwie.

Caryca no jak to warzyw byś nie dawała. No przecież słoiki a innych nie można bo nie wiesz co w nich jest.

Pytanie: patelnia ceramiczna. Jak się smaży w porównaniu z teflonowa? Czy jest różnica w jakości między tanimi a drogimi? Nigdy nie używałam a w pepco są taaaakie śliczne kolorowe

Mam ceramiczną (Ambition) do naleśników i zdecydowanie wolę teflon pewnie kwestia przyzwyczajenia ale jak dla mnie ceramika za bardzo się nagrzewa i te naleśniki często mi się przypalają

Stary 2017-02-25, 09:51   #2495
Lena_Marlena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Mam ceramiczną (Ambition) do naleśników i zdecydowanie wolę teflon pewnie kwestia przyzwyczajenia ale jak dla mnie ceramika za bardzo się nagrzewa i te naleśniki często mi się przypalają
Hmm ciekawe czy do smażenia innych rzeczy to się analogicznie stosuje
Stary 2017-02-25, 09:57   #2496
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Australia nie spokojnie, nie na naszej, tylko na jakiejś o rozszerzaniu diety.

Witaj Młoda!

Honciu no tak powiedziała ta dziewczyna. I że pediatra jej powiedział że jak jest Hipp gerber bobovita nestle to jest dla dzieci i wszystko można podać. A innych rzeczy nie.

Zullugula ja nie twierdzę że jestem nieomylna ale babka zadaje pytanie czy może podać to coś zwane jogurtem dziecku. Dostaje kilkadziesiąt odpowiedzi na nie, przykłady jakie jogurty będą lepsze itp. A na koniec przyznaje rację babcie która twierdzi że nestle musi mieć dobre to to firma produkująca rzeczy dla dzieci.

Honciu zazdroszczę wiosny bo u nas też śnieg sypie.

Eeee to co mnie straszysz
Ja już się chyba pogodziłam z tym, że na tych forach, grupach, jeszcze sporo mam ślepo podąża za tym co robiły ich babcie i mamy i wierzą niedokształconym pediatrom. Niestety...
australia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 10:01   #2497
Lena_Marlena
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez australia87 Pokaż wiadomość
Eeee to co mnie straszysz
Ja już się chyba pogodziłam z tym, że na tych forach, grupach, jeszcze sporo mam ślepo podąża za tym co robiły ich babcie i mamy i wierzą niedokształconym pediatrom. Niestety...
Właśnie ja się dziwię tym osobom. No bo przecież skoro są w tych grupach itp to mają wiedzę pod nosem. A im się nie da wytłumaczyć nic. Bo one wiedzą najlepiej i już.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-02-25, 10:51   #2498
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Śliweczka współczuję wczorajszej ciężkiej nocy, ale dobrze, że już z Ignasiem lepiej.

neesanek witamy , też mi się już mylicie, która to krakowianka, a która wrocławianka, ale i tak super, że się ujawniłyście. No właśnie jak robisz, że śpisz do 10-tej, masz kogoś do pomocy?

Współczuję smogu w Krakowie, takie piękne miasto, a nie można za często po nim chodzić, masakra.

Caryca barbiturany w szpitalu, masakra, najlepiej dać i mieć spokój na zmianie.

Asiek dzień lenia to ja mam na co dzień, moje non stop chodzą w pajacu i mam to w d...., może jakbym miała jedno dziecko to bym się bawiła w przebieranie na dzień, ale przy dwójce nie mam na to czasu ani ochoty. Moja teściowa oczywiście uwielbia się bawić w przebieranki. Kiedyś mi pot po tyłku cieknie, latam, przebieram pieluszki, karmię, odbijam, a ona wymyśla po 3 stylizację dla każdej i zastanawia się, którą wybrać. Dlatego czasem się wkurzała,, że za taką pomoc to ja dziękuję. Ona ma w ogóle fizia na punkcie ciuszków, przeżywa, że używamy za długich cykli do prania (zawsze programuję dodatkowe płukanie), jak usypiałam 2, jeszcze jak były mniejsze, ona układała ciuszku po raz n-ty w kosteczkę.

Paulinagm też chcemy oddać rzeczy do domu samotnej matki. My mamy dużo ciuszków od szwagierki i musimy jej oddać, tylko nie ma jak. Części z nich w ogóle nie zakładam, nie uznaję np. rajstop, które dostałam dla nich, takie poliestrowe badziewie, odparzające dupkę, w życiu im tego nie założę. Szwagierka swojej córce zakłada i już wiem dlaczego taka marudna.

Honcia ja lubię dobrze zjeść, a że wiele rzeczy nie mogę to muszę je sobie zrobić. Jak ktoś inny zajmuje się dzieciakami, a ja działam w kuchni to dla mnie też jest relaks. Właśnie wcinamy wegańskie banofee.

Zullugula i Bobodent i Dentinox zawierają lidokainę, Bobodent ma jeszcze wyciąg z tymianku dodatkowo. Teraz jeszcze widzę, że Bobodent jest robiony przez wrocławski Hasco, a Dentinox Niemczy albo Austria zdaje się.

Mloda_mm witamy, dobra, już wiem, to Ty jesteś z Wrocławia .

Justynan współczuję nieustających chorób, oby się skończyły, wyluzowałaś się jak były mamy?

Lena zdecydowanie NIE polecam patelni ceramicznych, uważam, ze o wiele lepsze są teflonowe, choć gdzieś czytałam, że niby teflon to współczesny azbest, ale nie wiem na ile to prawda. Ceramiczną miałam za 50 zł i się strasznie przypalała, teflonową mam też Ambition za 70 albo 80 (tyle kosztują na indukcje) i jest super.
Co do sytuacji z jogurtami - niektórym nie przepowiesz, jak są głupi i chcą dawać takie rzeczy dzieciom to trudno, gorzej, że tak jak dziewczyny piszą, to wspiera i promuje lekarz.

U nas fajnie. Jedynie myślałam, że się bardziej wyśpię, ale wczoraj mój brat był nie do życia, bo się okazało, że tylko się położył i zeszło mu powietrze z materaca, więc rano odsypiał na łóżku, a my z mamą ogarniałyśmy dzieci. Dziś dopiero odespałam, ale przy hałasie gwiazdek.
Któraś z Was pytała, chyba Majkela, o pchanie rączek do oczu. Oczywiście, że próbują, choć teraz już trochę wyluzowały. Kiedyś wchodzę, a jedna drugiej naciąga dolną powiekę.
Mąż właśnie skręca szafę, żeby ogarnąć ten p.i.e.r.d.o.l.n.i.k.
Dziewczyny jadły ostatnio z moją mamą i bratem, mama dawała kawałki do buźki i jeszcze wpychała. Ja zaczęłam się śmiać i pokazywać jak to wygląda na bracie. Brat stwierdził, że to jest metoda BLW, czyli Babcia Lepiej Wie.

W avatarze Andie MacDowell.

Edytowane przez MariaFrancesca
Czas edycji: 2017-02-25 o 10:58
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 13:19   #2499
emiliii
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Cierpliwosc Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Witam wszystkie nowe/stare mamusie Trzeba chyba do Miqesi napisać, że jej koleżanka zullugula się ujawniła

U nas dalej katar i kaszel jeszcze. Byłyśmy wczoraj u lekarza i oskrzela czyste, ale jakieś zapalenie się robi, wiec nurofen 2x dziennie. I najbliższą noc nasz pediatra ma dyżur na świątecznej, więc w razie w mamy przyjeżdżać.
Ech, w sumie to u nas wszyscy zagilani, a na weekendzie gości mamy, tyle już razy przekładanych, że doszliśmy do wniosku, że katar mam nie straszny.

prośba podeślijcie linka do schabu w 5min, plisss
To teraz trzeba ściągnąć mamusie, które zapomniały już o forum i się nie udzielają Kiedyś tu były tłumy... A teraz cóż, każdy zaganiany.

Cierpliwość lepiej coś u Was ze zdrowiem?

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Cytat:
Neesanek witamy

Dziewczyny!
Która nie lubi plotek to teraz zamyka oczy!

Pierwszy raz będę kretem i wyniose poza grupę z fb coś co tam czytałam.

Nie uwierzycie.
Zostałam objechana wzdłuż i wszerz za to że szkoda mi 10 zł na 4 jogurty dla dziecka nestle jogolino. Dlatego ze powiedziałam że ma kiepski skład I dużo lepiej kupić np bakoma. A to jest firma nestle i przeznaczone dla dzieci. Więc oni odpowiadają za zdrowie dzieci. A taka bakoma nie odpowie jak dziecku się coś stanie przez to że dałam ich jogurt dziecku 6msc. No po prostu nie wiem jak mam się do tego poziomu zniżyc bo chyba bym musiała na Śląsk do kopalni jechać.
Kto mi przywróci wiarę w ludzi???

Lena aż dziwne, że w czasach kiedy nawet kupując dorosłemu jakikolwiek produkt powinno się sprawdzać etykiety ze składem, a co dopiero gdy chodzi o niemowlaki? Jak można ślepo ufać tej czy innej firmie tylko dlatego, że jest od produktów dziecięcych? Jakiś absurd! I to w internetach takie rzeczy wciąż się dzieją
Ostatnio gdzieś widziałam, że kosmetyki Johnson&Johnson zawierają rakotwórcze substancje w szamponach dla dzieci i niby to też firma reklamująca się jako ta od "dziecięcych" produktów.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------

Cytat:
Napisane przez mloda_mm Pokaż wiadomość
to jak się tak wszystkie ujawniamy
Witam wszystkie mamusie i czerwcątka moja Martyna urodziła się 16 czerwca przez cc z wagą 3550 i 53 cm i jak na razie jest naszym jedynym szkrabem. Jesteśmy z Wrocławia ale Kraków bardzo lubimy
młoda z tych "śpieszących" się w dorosłość siada, zasuwa na czterech w szczególności jak jej czegoś zabraniam staje przy meblach trzymając się tylko jedną rączką taka mała zdolniacha no i dzisiaj dopatrzyłam że wyszły jej dwie górne jedynki czyli ogólnie ma już 6 zęboli bo na dole ma jedynki i dwójki no podczytujemy Was od początku praktycznie (proszę nie bijcie ) i dzięki Wam np. moje dziecko ma piękną mate do fitnessu czy hule kule, także jesteście skarbnicą wiedzy
Witamy! Wow masz pięknie uzębioną córeczkę!

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------

Cytat:
Ta moja wiosna to jednak tylko przez okno jak wyszlam zawołać kota to malo mi glowy nie urwało... To nawet nie jest wiatr to piz*ga złem jak mówi mój siostrzeniec niepotrzebnie się podjarałam

Śliweczko dobrze, ze temperatura Ignasiowi spada

Justynko mize Gabi ma jakąś alergię? No kurcze biedaczek męczy się na okrągło

Jeszcze w temacie jedzenia dzieciowego to ja kaszki Holle chyba zjem sama bo M do ust ich nie chce brać dorosle kasze zblendowane czy nie, wcina a tylko poczuje dzieciową na lyzeczce to zamyka usteczka i pojedzone
Zmykam smazyć schabowe
Udanej soboty
Honcia u nas też coś kaszki Holle nie podchodzą i muszę spróbować podać kasze "dorosłe" Jakie się u Was sprawdzają najlepiej?

Jeszcze w temacie ubranek to jakie są Wasze ulubione sklepy z dobrymi jakościowo ubrankami, które nie kosztują miliony monet? Musimy powoli zaopatrzyć się w większe rozmiary ( 74 ) i czas najwyższy odświeżyć szafę Nie podchodzą nam te z pepco i f&f, ale za to lubimy HM i Pinokio.

U nas wiosna również piękna i zaraz lecimy na dłuuugi spacer do parku korzystać z jeszcze jednego dnia z czystym powietrzem

Edytowane przez emiliii
Czas edycji: 2017-02-25 o 13:05
emiliii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 14:08   #2500
Honcia
Zakorzenienie

Emilii mojej Marcelinie najbardziej smakuje jaglanka, kuskus i manna gryczana nieprazona i orkiszowa nie bardzo podchodzą

Ubranka zamawiam na allegro Cartersa, Coo chi coo, Early days. Ostatnio skusilam się na polskie body firmy Marcinkowski i są super bez zadnych nadruków, miękka bawełna, kolor wybierasz z palety Mrofi, Ewa Klucze też mają fajne ciuszki no i Lidl oczywiście

Stary 2017-02-25, 16:07   #2501
neesanek
Rozeznanie

Lena ja Cię jak również wszystkie BLW mamusie podziwiam, że macie takie samozaparcie z gotowaniem dla maluszków. Nie wszystko w jedzeniu na niemowląt jest w pełni zdrowe czego przykładem jest jogurt, o którym pisałaś. Ja się szybko poddałam z BLW po paru dniach niepowodzeń i oczywiście z lenistwa. Teraz widzę, że Łucja dopiero od ok tygodnia jest gotowa na BLW a niedługo kończy 8 miesięcy.

Jak chodzi o spanie do 10 to niestety nie ma mi czego zazdrościć. To zdarza się tylko wtedy kiedy w środku nocy jest 2h przerwa na rozrabianie:p
neesanek jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-25, 18:38   #2502
mloda_mm
Przyczajenie

[QUOTE=emiliii;71293886]

Lena aż dziwne, że w czasach kiedy nawet kupując dorosłemu jakikolwiek produkt powinno się sprawdzać etykiety ze składem, a co dopiero gdy chodzi o niemowlaki? Jak można ślepo ufać tej czy innej firmie tylko dlatego, że jest od produktów dziecięcych? Jakiś absurd! I to w internetach takie rzeczy wciąż się dzieją
Ostatnio gdzieś widziałam, że kosmetyki Johnson&Johnson zawierają rakotwórcze substancje w szamponach dla dzieci i niby to też firma reklamująca się jako ta od "dziecięcych" produktów.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ----------
jak kupowaliśmy wyprawkę to mówię do męża weź jeszcze płyn do płukania dla młodej...przynosi sofin czy jakoś tak mówię że przecież to dla dorosłych nie dla dzieci a on do mnie no ale przecież jest dziecko na obrazku

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:07 ----------
tak, strasznie szybko jej to idzie, wychodzą jej parami najpierw dwie dolne jedynki, dwa tygodnie później dwie dolne dwójki no i teraz górne jedynki i o ile dolne ma takie ładne malutkie to te będą na Chylińską
mloda_mm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 21:07   #2503
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Witam wszystkie nowe ujawnione mamy)

HONCIA wszystkiego najlepszego z okazji 8miesięcy!
SLIWECZKA jak Ignas?

Podczytywalam, ale jakoś weny do pisania zabraklo. Jesteśmy u teściów. Dzisiaj bylismy na basenie całą rodziną w Ciechocinku i u znajomych. Bardzo fajnie było. Igi żywioł mega szczęśliwy. Gabrysia siła spokoju, ale teraz dużo się śmiała. Nie boi sie wody także w poniedziałek idziemy dalej na nasze normalne zajęcia.

https://instagram.com/rudymspojrzeniem
http://www.rudymspojrzeniem.pl

Galeria pazurkowa:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1692
elaine-blath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 21:46   #2504
ania230
Zakorzenienie

Honciu super że córcia już wstaje

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Franio też już stawiać chce pierwsze kroki... Pięknie !

11.06.2016 - Maja

15 kg do celu
ania230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-25, 22:08   #2505
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emiliii Pokaż wiadomość
To teraz trzeba ściągnąć mamusie, które zapomniały już o forum i się nie udzielają Kiedyś tu były tłumy... A teraz cóż, każdy zaganiany.

Cierpliwość lepiej coś u Was ze zdrowiem?

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------

Honcia u nas też coś kaszki Holle nie podchodzą i muszę spróbować podać kasze "dorosłe" Jakie się u Was sprawdzają najlepiej?

Jeszcze w temacie ubranek to jakie są Wasze ulubione sklepy z dobrymi jakościowo ubrankami, które nie kosztują miliony monet? Musimy powoli zaopatrzyć się w większe rozmiary ( 74 ) i czas najwyższy odświeżyć szafę Nie podchodzą nam te z pepco i f&f, ale za to lubimy HM i Pinokio.

U nas wiosna również piękna i zaraz lecimy na dłuuugi spacer do parku korzystać z jeszcze jednego dnia z czystym powietrzem
E tam zaganiany - na fejsa niewdzięcznice się przeniosły

U nas góruje Lidl, H&M i C&A No i mamy jeszcze jakieś resztki ze Smyka, ale że jakieś dziadowskie się ostatnio zrobiły, to już tam body nie kupuję.

Cytat:
Napisane przez neesanek Pokaż wiadomość
Lena ja Cię jak również wszystkie BLW mamusie podziwiam, że macie takie samozaparcie z gotowaniem dla maluszków. Nie wszystko w jedzeniu na niemowląt jest w pełni zdrowe czego przykładem jest jogurt, o którym pisałaś. Ja się szybko poddałam z BLW po paru dniach niepowodzeń i oczywiście z lenistwa. Teraz widzę, że Łucja dopiero od ok tygodnia jest gotowa na BLW a niedługo kończy 8 miesięcy.

Jak chodzi o spanie do 10 to niestety nie ma mi czego zazdrościć. To zdarza się tylko wtedy kiedy w środku nocy jest 2h przerwa na rozrabianie:p
U nas w sumie trochę BLW, trochę niesamodzielnego jedzenia, różnie to bywa... Ale papek nie robię, słoiczków nie kupuję. Jedynie musy owocowe.
Moja mama dziś zblendowała zupkę Marysi (mimo, że mówiłam wcześniej, że ma tego nie robić...) i wyglądało to jak, za przeproszeniem, żygowiny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-02-26, 06:36   #2506
Lena_Marlena
Rozeznanie

Neesanek nie ma co podziwiać. Ją idę na łatwiznę z tym gotowaniem. Np robimy zupę jarzynowa to gotujemy bez soli odlewam Frankowi trochę i dopiero doprawiamy to samo z każdą inną zupą, a jak nie ma zakupy to wtedy dopiero wymyslam coś ekstra: ) no i czasem jak mam fajny przepis do wypróbowania to gotuję specjalnie dla niego

Młoda nam już na szkole rodzenia powiedzieli żeby od Johnsona lepiej trzymać się z daleka.

Australia gnieciesz widelcem jedzonko?

Stary 2017-02-26, 06:58   #2507
australia87
Zakorzenienie

Lena, raczej nie gniotę, tylko dzielę na takie kawałeczki, które wiem, że Marysia sama sobie pogryzie. Mam chyba zboczenie zawodowe i zbyt wiele widziałam dwulatków na papkach z problemami w mówieniu, dlatego wolę żeby sama ćwiczyła żucie

Oj taak, Johnsons... Kiedyś sobie kupiłam ten ich szampon "no more tears" żeby mieć bardziej miękkie włosy Jak mi wleciał do oka, to tak mnie szczypało, że stwierdziłam no more Johnson, a nie no more tears
Stary 2017-02-26, 08:13   #2508
Lena_Marlena
Rozeznanie

Cytat:
Lena, raczej nie gniotę, tylko dzielę na takie kawałeczki, które wiem, że Marysia sama sobie pogryzie. Mam chyba zboczenie zawodowe i zbyt wiele widziałam dwulatków na papkach z problemami w mówieniu, dlatego wolę żeby sama ćwiczyła żucie

Oj taak, Johnsons... Kiedyś sobie kupiłam ten ich szampon "no more tears" żeby mieć bardziej miękkie włosy Jak mi wleciał do oka, to tak mnie szczypało, że stwierdziłam no more Johnson, a nie no more tears
Ja staram się nie robić małemu całkiem papki jeśli blenduje to kończę wcześniej, często gniota widelcem, ale też często znajduje w pieluszce całe kawałeczki. U Ciebie też tak?
Stary 2017-02-26, 09:01   #2509
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Cytat:

Nie wiedziałam, że na papkach problemy z mówieniem. Igi do 9miesiaca tylko gladkie jadl, potem od razu na kawałki się przerzucil. A mówić bardzo szybko zaczął. Mial 2lata i calymi zdaniami opowiadał. Teraz też buzia mu się nie zamyka.

Galeria pazurkowa:

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-02-26, 09:47   #2510
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elaine-blath Pokaż wiadomość
Nie wiedziałam, że na papkach problemy z mówieniem. Igi do 9miesiaca tylko gladkie jadl, potem od razu na kawałki się przerzucil. A mówić bardzo szybko zaczął. Mial 2lata i calymi zdaniami opowiadał. Teraz też buzia mu się nie zamyka.

Ma to ogromny wpływ, bo poprzez gryzienie i żucie dziecko ćwiczy te mięśnie, które służą też potem do mówienia 9 miesięcy to niedługo, ja naprawdę miałam do czynienia z dziećmi, które w w wieku 2 lat miały problem z pogryzieniem ziemniaka czy makaronu

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Ja staram się nie robić małemu całkiem papki jeśli blenduje to kończę wcześniej, często gniota widelcem, ale też często znajduje w pieluszce całe kawałeczki. U Ciebie też tak?
Tak, też tak się zdarza, myślę, że kwestia czasu, układ pokarmowy dojrzeje i potem już nie będzie tak tych kawałeczków widać
Stary 2017-02-26, 10:15   #2511
zebrah
Rozeznanie

Lena_Marlena- to że ktoś mówi, że duży koncern spożywczy ODPOWIADA za ZDROWIE DZIECKA to jest naprawdę dobry dowcip. Jak każde przedsiębiorstwo, Nestle odpowiada głównie za zysk dla akcjonariuszy. Im słodsze produkty Nestle dla dzieci, tym większe przywiązanie do nich maluchów (weźcie popatrzcie na składy Nestle- nawet te produkty bez maltodekstryny, cukru, syropu gluk.-frukt. zawierają np. sok z winogron). Ja też patrzę na składy, a nie na wygląd opakowania, czy firmę, także Lena.

Australia- u nas też dalej mieszane BLW. Tylko mi księciunio wybrzyda jak coś mu muszę podać łyżeczką (głównie kaszka). Dopiero mu daję jego własną do ręki i jest że niby je sam.

Honcia- fajne są jakościowo te z Cartersa. My mamy z SH i się trzymają ładnie. A tak to jeszcze kupujemy bodziaki w Auchan jak są w promocji. Jakość porównywalna do Pepco.

Też nie polecam patelni ceramicznych- przywiera do nich wszystko i bardzo łatwo się rysują. Już lepszy teflon.

A kasze takie dla dorosłych też nie są optymalne dla maluchów, bo przy ich produkcji stosuje się opryski (a o tym nie ma obowiązku informowania na opakowaniach). Także jak już to z certyfikatem.
Wiadomo, że cały czas trudno jechać na takich kaszach z certyfikatem, ale myślę że do 2 roku życia to na pewno warto oszczędzić maluchom chemii w jedzeniu.
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-26, 19:26   #2512
Asiek121
Zakorzenienie

cały dzień bez postu :O
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-26, 20:36   #2513
201711281320
Konto usunięte

Ale tu cicho dzisiaj. Nie wchodziłam cały dzień, bałam się, że cieżko będzie nadrobić a tu

Dobrze, że koniec weekendu, bo w domu z wszystkimi dziećmi można zwariować. Aż mnie gardło rozbolało z tego ciągłego gadania i wbijania im po stokroć do głów, że należy się szanować wzajemnie

Lena patelnię wybrałabym teflonową. Kiedyś kupiłam na próbę ceramiczną i się z nią nie polubiłam. Potrawy przywierały i warstwa ceramiczna po kilkunastu użyciach zaczęła schodzić.

Maria jak tam nowa szafa? Pier.dolnik ogarnięty? Mi by się przydała porządna duża szafa ale nie mam miejsca przez skosy i też wszędzie wszystko jest poupychane bez składu i ładu.
Brat dużo młodszy? Bo młodszy prawda?
Babcia wie lepiej-

emilii ja ostatnio kupiłam bodziaki i spodenki w lidlu i są ok., skarpetek jednak lidlowych nie polecam, bo cały czas spadają.
Fajne firmy to na pewno wiadomo: next, carters, adams - najtaniej zaopatrywać się w sh. Poza tym ja lubię h&m, c&a, cocodrillo i polskie: ewa klucze, pinokio, marcinkowski, mrofi, fixoni.

elaine, dziękuję że pytasz.
Ignaś zagilony na maksa. Cały czas mu trzeba nosek wyciera, bo się leje że hej. Poza tym ma taki nieładny kaszel i cały czas gorączkuje.
W dzień tak do 38, w nocy trochę więcej. Nie podaję mu leków obniżających temp. żeby organizm sam walczył ale sama nie wiem czy nie zacząć mu podawać żeby dostawał coś przeciwzapalnego
No i oczywiście marudzi, na drzemkach śpi na rączkach lub w nosidle, a w nocy często się wybudza. Trzeba przetrwać, nie ma wyjścia.

Udanego wyjścia na basem jutro!

australia, to racja, że zblendowane zupki wyglądają jak rzygi. Smakują też pewnie nie lepiej
Ignaś aktualnie odmówił jedzenia czegokolwiek poza cycem. Nawet chrupek nie chce.

Jak tam po ostatnim zjeździe. Była jakaś popijawa?

asiek jak tam Nadia? Widziałam kiedyś na fb, że walczysz o spanie w łóżeczku Jak jej idzie?
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-02-26, 20:45   #2514
Honcia
Zakorzenienie

Dobry wieczór
Ale tu cicho dziś...
Rano próbowalam skrobnąć posta ale nie moglam skonczyć bo wybieraliśmy się na chrzciny Jagódki i jeszcze to i tamto...
Moje dziecko dzień rozpoczelo dzisiaj o 5:40 masakra jakaś, mam nadzieję, ze to jednorazowe
Imprezka udana, M byla bardzo grzeczna a mnie glowa pęka pewnie z niewyspania
Spadam zatem nadrabiać minuty w objęciach Morfeusza
Kolorowych

Stary 2017-02-26, 21:05   #2515
MariaFrancesca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Maria jak tam nowa szafa? Pier.dolnik ogarnięty? Mi by się przydała porządna duża szafa ale nie mam miejsca przez skosy i też wszędzie wszystko jest poupychane bez składu i ładu.
Babcia wie lepiej-

emilii ja ostatnio kupiłam bodziaki i spodenki w lidlu i są ok., skarpetek jednak lidlowych nie polecam, bo cały czas spadają.
Fajne firmy to na pewno wiadomo: next, carters, adams - najtaniej zaopatrywać się w sh. Poza tym ja lubię h&m, c&a, cocodrillo i polskie: ewa klucze, pinokio, marcinkowski, mrofi, fixoni.

Ignaś zagilony na maksa. Cały czas mu trzeba nosek wyciera, bo się leje że hej. Poza tym ma taki nieładny kaszel i cały czas gorączkuje.
W dzień tak do 38, w nocy trochę więcej. Nie podaję mu leków obniżających temp. żeby organizm sam walczył ale sama nie wiem czy nie zacząć mu podawać żeby dostawał coś przeciwzapalnego
No i oczywiście marudzi, na drzemkach śpi na rączkach lub w nosidle, a w nocy często się wybudza. Trzeba przetrwać, nie ma wyjścia.
Szafa super, na początku byłam sceptyczna do pomysłu męża, bo wydawała mi się za wielka, ale kolor kremowy spowodował, że zlała się z tłem i nie widać, że jest taka wielka. Wszystkiego jeszcze nie ogarnęliśmy, mąż miał dużo zapału i wiele zrobił, ale ja miałam weekend totalnego lenia, większość czasu przeleżałam na kanapie, czytając gazety i korzystając z pomocy. Wczoraj nawet nie chciało mi się iść na spacer, więc wyszłam dopiero dzisiaj, jak musiałam odwieźć brata.
Brat rok starszy, a czemu miałaś wrażenie, że młodszy?

Oby Ignasiowi przeszło. Też mam zawsze dylemat czy zbijać czy nie. U siebie wiem kiedy gorączka jest do wytrzymania i wtedy nie zbijam, ale jak już czuję, że jest źle to zbijam, ale u dziecka nie mam pojęcia, tym bardziej, że różnie o tym piszą.
A to jakieś skarpetki nie spadają? Ja mam wszystkie, które spadają, no może poza takimi grubymi, które zakładam im na spacer. Dlatego też nie przepadam za stylizacjami body+legginsy+skarpetki, tym bardziej, że gwiazdki uwielbiają same ściągać sobie skarpetki.
Co do firm ciuchowych to wymieniacie takie, że pierwszy raz słyszę. Większość mam podarowanych, a jak muszę kupić to kupuję w Auchan.

W avatarze Andie MacDowell.

Edytowane przez MariaFrancesca
Czas edycji: 2017-02-26 o 21:12
MariaFrancesca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-26, 21:13   #2516
elaine-blath
Zakorzenienie

GG do elaine-blath

Wróciliśmy. Coś Gabrysia podejrzanie cieplutka. Przebudzila się przy przenoszeniu z auta. Mam nadzieję, że szybko przysnie.
Bylam dzisiaj 3h bez dzieci. dziadkowie dali radę.
Cytat:
Ma to ogromny wpływ, bo poprzez gryzienie i żucie dziecko ćwiczy te mięśnie, które służą też potem do mówienia 9 miesięcy to niedługo, ja naprawdę miałam do czynienia z dziećmi, które w w wieku 2 lat miały problem z pogryzieniem ziemniaka czy makaronu

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Tak, też tak się zdarza, myślę, że kwestia czasu, układ pokarmowy dojrzeje i potem już nie będzie tak tych kawałeczków widać
Aaa to w takim.sensie dlugo na papkach
Cytat:
Ale tu cicho dzisiaj. Nie wchodziłam cały dzień, bałam się, że cieżko będzie nadrobić a tu

Dobrze, że koniec weekendu, bo w domu z wszystkimi dziećmi można zwariować. Aż mnie gardło rozbolało z tego ciągłego gadania i wbijania im po stokroć do głów, że należy się szanować wzajemnie

Lena patelnię wybrałabym teflonową. Kiedyś kupiłam na próbę ceramiczną i się z nią nie polubiłam. Potrawy przywierały i warstwa ceramiczna po kilkunastu użyciach zaczęła schodzić.

Babcia wie lepiej-

australia, to racja, że zblendowane zupki wyglądają jak rzygi. Smakują też pewnie nie lepiej
Ignaś aktualnie odmówił jedzenia czegokolwiek poza cycem. Nawet chrupek nie chce.

asiek jak tam Nadia? Widziałam kiedyś na fb, że walczysz o spanie w łóżeczku Jak jej idzie?
Zdrowia dużo dla Ignasia.

Igor jutro po 3tygodniach idzie do przedszkola, a już się przyzwyczaiłam, ze siedzimy w trójkę. I rano się pimpasimy w łóżku.. eh..

Galeria pazurkowa:
Stary 2017-02-26, 21:37   #2517
201711281320
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MariaFrancesca Pokaż wiadomość
Szafa super, na początku byłam sceptyczna do pomysłu męża, bo wydawała mi się za wielka, ale kolor kremowy spowodował, że zlała się z tłem i nie widać, że jest taka wielka. Wszystkiego jeszcze nie ogarnęliśmy, mąż miał dużo zapału i wiele zrobił, ale ja miałam weekend totalnego lenia, większość czasu przeleżałam na kanapie, czytając gazety i korzystając z pomocy. Wczoraj nawet nie chciało mi się iść na spacer, więc wyszłam dopiero dzisiaj, jak musiałam odwieźć brata.
Brat rok starszy, a czemu miałaś wrażenie, że młodszy?

Oby Ignasiowi przeszło. Też mam zawsze dylemat czy zbijać czy nie. U siebie wiem kiedy gorączka jest do wytrzymania i wtedy nie zbijam, ale jak już czuję, że jest źle to zbijam, ale u dziecka nie mam pojęcia, tym bardziej, że różnie o tym piszą.
A to jakieś skarpetki nie spadają? Ja mam wszystkie, które spadają, no może poza takimi grubymi, które zakładam im na spacer. Dlatego też nie przepadam za stylizacjami body+legginsy+skarpetki, tym bardziej, że gwiazdki uwielbiają same ściągać sobie skarpetki.
Co do firm ciuchowych to wymieniacie takie, że pierwszy raz słyszę. Większość mam podarowanych, a jak muszę kupić to kupuję w Auchan.
Nie wiem czemu, tak mi się wydawało może dlatego, że przyjechał z mamą- sam, bez rodziny swojej No i jeszcze pisałaś coś w stylu, że "pokazałaś na bracie" i to mi tak zaleciało wykorzystywaniem młodszego rodzeństwa

Większość skarpetek spada ale te wybitnie. Ja mam 1 parę, która się super trzyma ale to podarowane używki i nie mam pojęcia jaka to firma.

Brawa za leniuchowanie. Też Ci się należy
Ja tam się cieszę, że nie muszę teraz na spacery chodzić
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-27, 06:38   #2518
australia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zebrah Pokaż wiadomość

Australia- u nas też dalej mieszane BLW. Tylko mi księciunio wybrzyda jak coś mu muszę podać łyżeczką (głównie kaszka). Dopiero mu daję jego własną do ręki i jest że niby je sam.
Mojej nie trzeba dawać łyżeczki, ale czasem daję jej umoczyć paluchy w kaszce Wkurza mnie czasem to karmienie łyżeczką, bo pannica łatwo się rozprasza - a to wchodzi w dialog z moim kapciem, a to gryzie tackę od krzesełka...

Cytat:

Ty to się nie nudzisz z tą swoją ferajną A jak tam z tym obozem harcerskim? Jadą dzieciaki? Będziesz koczować obok?

Z tymi skarpetkami to się zgadzam. Wszystkie spadają, ale te lidlowe to już przegięcie - dwa razy machnie nogami i już gołe stopy

Zdrówka dla Ignasia

Na pewno smakują tak jak wyglądają

Popijawa będzie za dwa tygodnie, po egzaminie Już przebieram nóżkami na samą myśl o wyjściu na miasto

Cytat:
Dobry wieczór
Ale tu cicho dziś...
Rano próbowalam skrobnąć posta ale nie moglam skonczyć bo wybieraliśmy się na chrzciny Jagódki i jeszcze to i tamto...
Moje dziecko dzień rozpoczelo dzisiaj o 5:40 masakra jakaś, mam nadzieję, ze to jednorazowe
Imprezka udana, M byla bardzo grzeczna a mnie glowa pęka pewnie z niewyspania
Spadam zatem nadrabiać minuty w objęciach Morfeusza
Kolorowych
5.40?! A to dowcipnisia z Marcelinki
Marysia spała tatusiowi w weekend do 8-8.20, a dzisiaj już 7.20 i po spaniu Córeczka tatusia jak bum cyk cyk
Stary 2017-02-27, 08:31   #2519
zebrah
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Asiek121 Pokaż wiadomość
cały dzień bez postu :O
Asiek ja już myślałam, że się wizaz zwiesił

Cytat:
emilii ja ostatnio kupiłam bodziaki i spodenki w lidlu i są ok., skarpetek jednak lidlowych nie polecam, bo cały czas spadają

Skarpetki z Lidla na dodatek są jakieś takie sztuczne- mam zestaw dla Rafka i ma ciągle w nich spoconą stopę. A na kaszel co podajesz? Jak gorączka pod 38 tak ze 3 dni, to ja bym podała ibuprofen żeby przeciwzapalnie podziałał.

Elaine- chętnie poszedł do przedszkola po takiej przerwie?
U nas Rafek siedział 3 tygodnie w domu (zapalenie ucha), po czym zeszły tydzień przedszkole i od wczoraj mega glut. Leoś też postanowił bratu towarzyszyć w chorobie więc mam teraz dwóch zaharatanych.

Maria- nie ma jak to duża szafa
zebrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-02-27, 08:40   #2520
australia87
Zakorzenienie

Zebrah, te skarpetki lidlowe dla starszych dzieci wydają mi się sztuczne właśnie, ale te niemowlęce jakby lepsze jakościowo. Tylko co z tego, skoro takie niewdzięczne w noszeniu

Mój mały leniwiec od weekendu w końcu z siadu przechodzi do leżenia na brzuch albo przyjmuje pozycję do raczkowania Cieszy mnie to niezmiernie, bo do tej pory jak jej się siedzenie znudziło to ryczała i wyciągała rączki żeby ją wybawić z opresji i zmienić za nią pozycję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości