|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 38
Wiesz, zawsze mozecie miec konta osobiste i konto wspolne, na ktore bedzie przelewana automatycznie czesc pieniedzy w miesiacu. Wtedy przynajmniej nikt nie bedzie mial 100% wgladu w twoje wydatki i zarobki, pieniadze ze wspolnego konta mozna przeznaczac na wydatki neutralne typu rachunki i zakupy spozywcze.
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam takie zielone z Tesco. Wytrzymałe i pojemne.
|
#33 |
|
Naczelna Nastolatka
|
No właśnie to trochę bez sensu żeby mieć jeszcze inne konta, bo wtedy musimy załatwić dyspozycję na wypadek śmierci.
Mój mężu nie jest typem, który będzie komentował czy marudził a propos wydatków, problem jest w mojej głowie.
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
Na pewno jakiś problem z kontem był i nie miała dostępu do wszystkiego, możliwe że tylko do połowy z tego co na nim było.
Sprawdź jak to jest z dyspozycją na wypadek śmierci - czy masz dostęp do konta od razu czy nie czasem dopiero po postępowaniu spadkowym. |
|
|
|
#35 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Muszę pójść jednak do banku i poprosić o dokładne wyjaśnienie tych kwestii, ale i tak dzięki za pomoc.
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Domyslam sie, dlatego moze lepiej zamiast od razu ''rzucac sie na gleboka wode'' najpierw poprobowac z przelewaniem na to konto, a potem jak juz sie do tego przyzwyczaisz, to zamknac osobne konta.
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Możliwe, ale skąd bank by od razu wiedział o śmierci jednego ze współmałżonków?
|
|
|
|
#38 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Właśnie to samo chciałam napisać. Na innych wątkach zauważyłam że osoba, która zamyka kolejną część wątku w ostatnim poście wkleja link do nowej części...... a w pierwszym poście nowej części wkleja link do poprzedniej, zamkniętej części. Cytat:
Jest jeszcze opcja "współwłaściciela" konta, ma równe prawa co właściciel. Moja mama ma konto w którym zrobiła mnie współwłaścicielem, na wypadek gdyby os jej się stało (lub umarła) konto funkcjonuje, bez zamykania go. |
||
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Stosowała któraś z Was pyłek kwiatowy (pszczeli)?
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Mole spożywcze
Przylatują nam najprawdopodobniej od sąsiadów. Mamy w jednej szafce dziurę (jest tam jakiś zawór). Zauważyłam, że wylatują nam tylko z niej. Od razu wyczyściłam wszystko, wyrzuciłam mąki/otręby. Przykleiłam naklejkę i kilka sztuk się na nią złapało. Ponownie wymyłam szafkę, rozsypałam dodatkowo zaraz przy tej dziurze liście laurowe, zmieniłam lep na nowy. Na razie jest spokój ale tak zapobiegawczo- coś jeszcze mogę zastosować? Larw nigdzie nie ma.
|
|
#41 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
też ciągam siatki i czasami to jest naprawdę duże obciążenie a one dają radę.
|
||
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#44 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja sie przymierzałam dla siebie i dziecka kupiłam i......lezy i czeka
![]() Cytat:
myłam szafke i wstawiałam miseczke z goracym octem. jak wystygł wylewałam. zadziałało lepiej niz lepy i liscie (bo tez stosowałam)
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ze swoim tz miałam wspólne konto. Tam były środki na rachunki itd. Na utrzymanie domu. A jeszcze osobno każde miało swoje konto- indywidualne. Nie dziwie się Tobie. Osobiście nie zgodziłabym się na taka kontrole. W mioim odczuciu moje pieniądze są moja sprawa. O ile kwestie łożenia na dom itd są omówione. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
- kupiłam se torebkę ideał w TkMaxx zupelnie przypadkiem za 100 zł!). Taką uber dużą mam z iherbu, ale ona raczej nie nadaje się do dłuższego noszenia.Czy tylko ja mam wrażenie, że w tym roku hotele są droższe na majówkę (może przez długi weekend)? Chciałam podtrzymać kinową tradycję i wybrać się do Cieszyna, ale zarówno Cieszyn, jak i Bielsko ma już kosmiczne ceny mojej sieci w tym terminie (190 i 160 zł), gdzie w ubiegłym roku rezerwowałam Bielsko 20-któregoś i płaciłam jakieś 150 zł/doba |
|
|
|
|
#47 |
|
szeryfcio
|
W ogóle woda utleniona ma to do siebie, że działa krótko po otwarciu, dlatego też odchodzi się już od popularnego kiedyś użytkowania wody utlenionej.
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Chce zmienić telefon, i lepiej kupić telefon u operatora sieci czy w sklepach typu Media?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lepiej kupić poza salonem operatora. Choć wybierz konkretny telefon i sprawdź ile kosztuje w sklepie a jak to wychodzi w danym abonamencie. Już dawno zrezygnowałam z wiążących umów w salonach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sąsiad za to miał wspólne z żoną a i tak sam nie mógł wyjąć żadnych pieniędzy przed sprawą spadkową, więc pożyczał po znajomych i sąsiadach. Płacili wszędzie kartą, więc gotówki za dużo nie miał. Co do telefonów to jasne, że lepiej kupić w sklepie, a nie u operatora. Sklepy zawsze mają jakieś rabaty i cenowo wychodzi dużo korzystniej, w razie czego zawsze można zmienić
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zasiedzenie
|
Co do konta wspólnego, to mamy z Tż i przelewamy tam procentowo część wypłaty. Sprawdź też dokładnie jaki będziecie mieć dostęp do niego . Na początku chcieliśmy założyć konto w innym banku i po wypełnieniu wszystkich formalności przychodził dopiero pełny regulamin, a w nim było ze współwłaściciel nie może dokonać tak naprawdę żadnej transakcji bez zgody właściciela (potwierdzenie kodem sms tylko na numer wlasciciela). Absurd. Konto na pewno bylo nazywane wspólnym.
Co do moli sama nie mogę się ich pozbyć od kilku miesięcy. Mam wszystko w słoikach, lepy porozklejane, a ciągle jakieś krążą. Spróbuję jeszcze z tym gorącym octem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
My mamy wspólne konto od dawien dawna w mbanku i każdy może robić to samo, jedna osoba może nawet wziąć kredyt bez zgody drugiej (taki gotówkowy, który można załatwić przez internet).
Ogólnie poleciłabym mbank, gdyby nie numer, który wywinęli nam ostatnio, czyli prowizja za wypłacanie kwot poniżej 100 zł.. |
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#55 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Mam dwie, w jednej nosze tylko książki z i do biblioteki, w drugiej zakupy spożywczo-chemiczne.
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;71341016]My mamy wspólne konto od dawien dawna w mbanku i każdy może robić to samo, jedna osoba może nawet wziąć kredyt bez zgody drugiej (taki gotówkowy, który można załatwić przez internet).
Ogólnie poleciłabym mbank, gdyby nie numer, który wywinęli nam ostatnio, czyli prowizja za wypłacanie kwot poniżej 100 zł..[/QUOTE] Blikiem przecież można wypłacać. |
|
|
|
#57 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Przecież takie samowolne opróżnianie konta zmarłego bez posiadania upoważnienia, a z wykorzystaniem danych logowania tej osoby (czyli w istocie przez podstępne podanie się za tę osobę) to jest zwykłe przestępstwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zasiedzenie
|
Cytat:
My mamy wspólne w Millennium i jesteśmy na równych prawach pod każdym względem. Co do śmierci współwłaściciela. Z tego co wiem mając konto wspólne w przypadku śmierci mogę wybrac 50%. Pozostałe jest blokowane do czasu sprawy spadkowej. Pewnie można przed zgłoszeniem zgonu wybrać całość, ale podejrzewam ze bezprawnie. Z ciekawości to jeszcze sprawdzę u siebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zapytałam kobitkę w banku, to zasugerowała mi takie rozwiązanie, no to cóż. |
|
|
|
|
#60 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Naprawdę dobrze się trzeba zastanowić, w jaki sposób zabezpieczyć bliskich na wypadek śmierci. Z drugiej strony, bliscy muszą (co trudne w ciężkiej chwili śmierci bliskiego) uważać co robią, żeby nie popełniać przestępstw, np. nie wykorzystać upoważnienia wygasającego z chwilą śmierci czy też nie użyć cudzych danych logowania. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.

.

(chyba zgubiłam, głowy bym nie dała, być może ktoś mi go wziął w rozsuniętej torebki 

My mamy wspólne w Millennium i jesteśmy na równych prawach pod każdym względem.