|
|
#2401 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Jaki aparat ortodontyczny?
Dziewczyny, zaczęłam mieć wątpliwości.
W środę miałam założony zwykły aparat na górny łuk. Mam proste zęby, nie miałam robionych wycisków. Jedyne na czym mi zależy to poszerzenie zgryzu (widać mi jedynki, dwójki, ledwo trójki) oraz "podniesienie" szóstki, bo nie ma podparcia na dole i trochę "wypadła"- wydłużyła się. Po 4 miesiącach mam mieć założony aparat na dolny łuk, bo zęby są tam stłoczone i trzeba przesunąć siódemkę, aby zrobić miejsce dla implantu po brakującej szóstce na dole. Bylam tylko na dwóch konsultacjach- u mojej obecnej orto i jeszcze jednej, która proponowała mi hyrax i potem aparat stały. Zdecydowalam się na leczenie u obecnej, ponieważ powiedziała, ze potrwa to rok, a tamta, ze do 2,5 roku. Kiedy zapytalam moją obecną orto o hyrax to powiedziała, że według niej jest to barbarzyństwo, bo rozrywa on łuk, i ze jeśli chce hyrax to mogę znaleźć sobie jakąś młodszą orto. Postanowiłam, że jej zaufam, ale teraz zaczynam się martwić o efekt końcowy. Chciałabym mieć pełen uśmiech, ale czy zwykły aparat stały mi to zapewni? W jaki sposób działa on na poszerzenie łuku? Czy znacie przypadki, że po zwykłym aparacie ktoś miał "uśmiech pełen zębów", takiego, jakiego ja oczekuje? Ponadto mam problem z brodą wsunięta do środka- nie mam wyraźnego zarysu żuchwy, broda marszczy mi się jak mam zamknięte usta 😢 Wydawało mi się również, ze mam tylozgryz, ale orto stwierdziła, że nie mam, bo jedynki są pod jedynkami, dwójki pod dwojkami itd. W takim razie nie wiem co to jest jeśli zęby z przodu mi się nie stykają 😯 A w dodatku mam jakieś takie małe, dziecięce zęby 😯 Czy da się coś zaradzić na tę brodę, żeby wyglądała normalnie? Czy też tak macie, bądź znacie kogoś, kto tak ma? Czy istnieje jakiś sposób na małe zęby oprócz licówek, które i tak nie jestem pewna czy znacząco powiększyłyby mi zęby? Wiem, że to bardzo długi post, wiele problemów i pytań, ale bardzo liczę na Waszą pomoc, bo może miałyście podobne problemy u siebie lub znajomych, wiem, że macie doświadczenie. Teraz jak wypisałam te wszystkie problemy i zobaczyłam zdjęcia to złapałam jakąś załamkę 😐😯 Bardzo proszę o pomoc, wszelkie wskazówki i przykłady. Dołączam zdjęcia. Przepraszam, zdjęcia mi się poprzekręcały nie wiem dlaczego 😐 |
|
|
|
#2402 |
|
Rozeznanie
|
C.d. zdjęć
|
|
|
|
#2403 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI
Wiki mówisz o tym że broda jest lekko cofnieta do tyłu?
,mój TŻ ma podobnie i mu powiedzieli wprost że jeśli chciałby żeby nie była cofnięta to tylko operacja pomoże. |
|
|
|
#2404 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, dokładnie o to. Mówisz o operacji żuchwy? Jak Twój chłopak się z tym czuje? |
|
|
|
|
#2405 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2406 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wzięłam się za zęby, ale jak widzisz mam sporo wątpliwości 😊 |
|
|
|
|
#2407 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Jestem już na 90% zdecydowana na aparat, mam jednak wątpliwości czy lepiej metalowy czy taki przezroczysty - nie przeglądałam całego wątku, wybaczcie, ale czy któraś z Was nosiła taki z przezroczystymi zamkami i może się wypowiedzieć? Żółknie, nie żółknie, jaka jest różnica w cenie mniej więcej? Wolałabym dowiedzieć się "u źródła".
|
#2408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie da się ukryć, że jest znacząco droższy (ile dokładnie to już zależy od kliniki) w sumie dla mnie nie ma większej różnicy w działaniu metal bardziej mnie obciera
|
|
|
|
|
#2409 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) - dopiero wymiana na nowy skutecznie go "uziemiła" raz odkleiła mi się rurka - właśnie po wymianie na łuk kwadratowy. Orto wspominał wtedy, że mogła ona nie wytrzymać mocniejszego napięcia. Później pozbyłam się dwóch zamków na raz - i tylko tutaj dopatrzyłam się winy jedzenia (zachciało mi się chipsów) ![]() Wszystko to działo się w pierwszym półroczu leczenia. Jak tylko zęby wyprostowały się zamki się już nie odklejały |
|
|
|
|
#2410 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mi właśnie też odkleja się tylko z dolnych i zawsze po tej samej stronie
Edytowane przez Waterfall92 Czas edycji: 2017-02-26 o 16:25 |
|
|
|
|
#2411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w mojej różnica była 900zł ale w innych wiem, że te różnice są mniejsze gdybym mogła sobie pozwolić to i na dół był dała kryształ ale jest już metal i dobra... da się przeżyć dołu tak nie widać |
|
|
|
|
#2413 |
|
Zakorzenienie
|
Używam szczoteczki elektrycznej, ale za tydzień zakładam aparat i na początku chcę kupić jakąś zwykłą, delikatną. W Rossmannie dostanę jakąś nadającą się do aparatów?
A płyn jaki? Obecnie używam Listerine niebieskiego bez alkoholu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2414 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2415 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2416 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam sobie jakieś miękkie szczoteczki, pasty elmex. Jestem przygotowana na pierwsze trudne dni
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2417 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny
![]() Bardzo dawno mnie tu nie było, ale postanowiłam nadrobić zaległości... i dopadł mnie jeszcze większy dół. Właśnie mija 2 lata od założenia góry, plan leczenia był na mniej więcej 2.5 roku a ja mam wrażenie, że będę aparat nosiła kolejne 2 lata. W lipcu miałam usunięte górne 4ki, bo zęby stanęły w miejscu i nie było wyjścia. Miało się zrobić miejsce na przesuwnie i na tym się skończyło. Do dnia dzisiejszego zęby przesunęły się może o milimetr. Jest ogromna różnica przed tym co było a jest, jednak zęby są nadal wychylone do przodu. Noszę wyciągi 24 na dobę, mam 3 łańcuszki od 7ki do 7ki (2 te gumowe czy jak je nazwać i jeden metalowy) i dalej jak nie ma efektu tak nie ma. Za to dół który był już w miarę prosty zaczął się wykrzywiać odkąd mam wyciągi - prawa jedynka wysunęła się do przodu, a 2ka zaczęła rotować. Płakać mi się chce. Nie przeszkadza mi ten aparat jakoś specjalnie, przyzwyczaiłam się do niego, ale od pewnego momentu nie widzę efektów leczenia (a jak już jakieś są to odwrotne od zamierzonego planu). Do tego dziąsła nad górnymi jedynkami są takie wybrzuszone. Mam wrażenie, że to korzenie źle się przesuwają... Wizytę mam 4 marca i nie wyjdę do póki nie dostanę odpowiedzi co się dzieje i jakie są dalsze plany leczenia. Wszyscy są tak zadowoleni z tego ortodonty, kolejki do kliniki jak za komuny do mięsnego, a ja będę chyba pierwszą pacjentką, która będzie musiała wystawić negatywną opinię. Miałam nadzieję, że po 2 latach leczenia przynajmniej będę mogła swobodnie zamykać usta... a tu kicha.
12/03/2015 - aparat samoligaturujący - górny łuk 02/06/2015 - aparat samoligaturujący - dolny łuk Kompletnie zadrutowana ![]() Edytowane przez saline Czas edycji: 2017-02-26 o 23:32 |
|
|
|
#2418 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Jeśli chodzi o różnice w cenie to tak jak dziewczyny wspomniały, zależy od kliniki - u mnie było to 1000 zł. Raczej nie ma się co nastawiać na to, że będzie w tej samej cenie. Analizowałam kilka cenników i wszędzie trzeba było coś dopłacić niestety. A co do kolorów ligatur to najczęściej wybieram fuksję - nie przebarwia się, a i nie rzuca się tak mocno w oczy Dobry jest też szary, szczególnie przy aparacie metalowym.
aparatka! hass - 10.06.2015 r. - 11.12.2015 r. dół - 20.07.2015 r. góra - 11.12.2015 r. Edytowane przez truskavkowa Czas edycji: 2017-02-27 o 09:21 |
|
|
|
|
#2419 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Jeszcze nie odpadł mi zamek tfu tfu tfu i mam nadzieje, że tak zostanie
![]() Na górze mam zamki do 7, na dole do 6. Cytat:
A płynu używam najczęściej Sylveco, poza domem Elmex pomarańczowy. Cytat:
![]() Teraz i ja spróbuję gumek w kolorze fuksji. Teraz mam błękitne i raczej średnio zadowolona z nich jestem. Ale teraz najbardziej się wkurzam, bo na 4 dolnych przednich zębach nie mam zamków (bo robimy najpierw miejsce na zęby) i tam mam przezroczystą nakładkę na drut, żeby nie ranił wnętrza ust i przebarwiła mi się na obrzydliwy żółtawy kolor, od herbaty pewnie Dobrze, że zaraz wizyta, bo już nie mogę na nią patrzeć.
"... w ostatnim domu ktoś uchylił trochę drzwi i bardzo stary głos zawołał: - Dokąd idziesz? - Nie wiem - odpowiedział Włóczykij. Drzwi zamknęły się i Włóczykij wszedł w las. Miał przed sobą sto mil ciszy." |
||
|
|
|
#2420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jednak wolę szare
|
|
|
|
|
#2421 |
|
Zakorzenienie
|
Konsultacja za mną, wyciski zrobione, mam jeszcze zrobić zdjęcia i wtedy wizyta z omówieniem planu leczenia.
wstępnie otrzymałam info, że nie będzie trzeba usuwać żadnych zębów będę miała bihelix, coś tam podniebiennego jeszcze ale nie pamiętam co wyciągi na pewno też.czym różnią się od siebie te aparaty tj. hass, hyrax, bihelix?
|
#2422 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2423 |
|
Zakorzenienie
|
pocieszcie mnie, ile czasu trwało zanim nauczyłyście się w miarę zrozumiale mówić z łukiem podniebiennym, jakieś ćwiczenia na dykcję itp.? najbardziej się boję seplenienia, w pracy mnie nikt nie zrozumie a dużo rozmawiam przez tel
![]() w ogóle to mam jakiś irracjonalny lęk, że nawet po zdjęciu tego ustrojstwa moja mowa nie wróci do normalności, a dykcję mam bardzo dobrą
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2017-02-27 o 21:23 |
|
|
|
#2424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)) Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2425 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2426 |
|
Raczkowanie
|
Minął pierwszy tydzień... A ja już miałam milion atrakcji
|
|
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
Powiem wam, że nigdy w życiu nie miałam w rękach nici dentystycznych
Jakoś nie były mi potrzebne. Przy aparacie są konieczne? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2428 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Np. prawa dolna piątka rośnie mi pod skosem w czwórkę i jak nie używam tam nici to robi mi się czasami zapalenie dziąsła, nie mówiąc już o nieprzyjemnym zapachu... Ale trzeba się nagimnastykować. |
|
|
|
|
#2429 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
np głupie cześć , żadnych ćwiczeń nie stosowałam, myślę że najważniejsze to po prostu dużo mówić, żeby język jak najszybciej się oswoił.aaa no i co do sytuacji po zdjęciu, ostatnio na 2 miesiące orto wyjęła mi łuk bo przeszkadzał przy leczeni kanałowym siódemki i nie ma się czego bać, od razu po wyjęciu nadal mówiłam wyraźnie
|
|
|
|
|
#2430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze, że udało Ci się włożyć drut. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

Jestem już na 90% zdecydowana na aparat, mam jednak wątpliwości czy lepiej metalowy czy taki przezroczysty - nie przeglądałam całego wątku, wybaczcie, ale czy któraś z Was nosiła taki z przezroczystymi zamkami i może się wypowiedzieć? Żółknie, nie żółknie, jaka jest różnica w cenie mniej więcej? Wolałabym dowiedzieć się "u źródła".

ale nie da się ukryć, że jest znacząco droższy (ile dokładnie to już zależy od kliniki) w sumie dla mnie nie ma większej różnicy w działaniu
metal bardziej mnie obciera
)
Czasem czytam w necie, że komuś zamek nie odpadł przez całe leczenie. Czy takie osoby jedzą tylko papkowate jedzenie? 

będę miała bihelix, coś tam podniebiennego jeszcze ale nie pamiętam co 
Np. prawa dolna piątka rośnie mi pod skosem w czwórkę i jak nie używam tam nici to robi mi się czasami zapalenie dziąsła, nie mówiąc już o nieprzyjemnym zapachu...