Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 38 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-04, 19:31   #421
nAtaL!a
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 38

Cytat:
Napisane przez Czarna2000 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam taki nietypowy problem:
Od rana dzwoni do mnie jakiś obcy numer. Kiedy odbieram nikt się nie odzywa, słyszę tylko jakieś dziwne dźwięki, szumy, no nie wiem. Miałam już dzisiaj kilka takich połączeń, ciągle z tego samego numeru. Miał ktoś tak kiedyś?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Tak, wystarczyło, ze raz odebrałam, a później kilka razy dziennie wydzwaniano z różnych numerów (2-3 sygnały). Już nie odbierałam, ale trwało to ok 3 tyg. (czasami codziennie, czasami co kilka dni). Nigdy nie oddzwaniałam, a myślę ze o to im chodzi, żeby nabić ludzi na kasę. Możesz wpisać ten numer w wyszukiwarkę z dopiskiem "kto dzwoni" czy coś takiego. Ludzie często się ostrzegają,że z danego numeru dzwonią np.naciągacze albo głuche telefony (jak u mnie).

Edytowane przez nAtaL!a
Czas edycji: 2017-03-04 o 19:34
nAtaL!a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:35   #422
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Cytat:
Napisane przez NinaSimone Pokaż wiadomość
Mam problem z dieta. Często niestrawność itd. To od leków. Pomyślałam, ze wyeliminuje ziemniaki,słodycze i sporadycznie zjem mięso. Po ziemniakach czuje się złe. Za mięsem nie przepadam a słodycze są zbędne. Lubię kasze. Kupiłam różne. Czy na diecie składającej się głównie z nich plus warzywa przytyje czy raczej nie? Jem tez ciemne pieczywo.

Przeraziło mnie to, co napisałaś. Dieta bez tłuszczy i białka? Wiesz ze kasza, to same węgle? Jedz tak jeśli chcesz doprowadzić organizm do ruiny. Trzeba mieć zbilansowana dietę....

Stary 2017-03-04, 19:35   #423
klapkowa
Zadomowienie

Będę robić pierogi z burakami. W przepisie do tego buraczanego nadzienia dodaje się ocet balsamiczny, czy mogę go zastąpić octem jabłkowym?
klapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:37   #424
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ocet jabłkowy smakuje inaczej niż balsamiczny, dodaj trochę cukru albo miodu jeśli użyjesz octu jabłkowego.
Stary 2017-03-04, 19:41   #425
klapkowa
Zadomowienie

Cukru nie używam, miodu nie mam. Właśnie wiem, że to całkiem inny smak, moze po prostu zrezygnować całkiem z tego octu?
Stary 2017-03-04, 19:43   #426
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez klapkowa Pokaż wiadomość
Cukru nie używam, miodu nie mam. Właśnie wiem, że to całkiem inny smak, moze po prostu zrezygnować całkiem z tego octu?
Buraki same z siebie są mdłe, ocet jest dla poprawienia smaku.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:48   #427
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Cytat:
Nasyp sody i zalej goracą wodą z octem. Może trochę przetka.
Dzieki, to jest jakis pomysl

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Przeraziło mnie to, co napisałaś. Dieta bez tłuszczy i białka? Wiesz ze kasza, to same węgle? Jedz tak jeśli chcesz doprowadzić organizm do ruiny. Trzeba mieć zbilansowana dietę....
Kasza to nie same weglowodany, az sprawdzilam ile dokladnie bialka ma kasza gryczana: 13 g w 100 g (biala) i 11g prazona. Podstawa naszej diety jest biale pieczywo duzo mniej zdrowe. Kasza+warzywa jako podstawa to wcale nie jest najgorsza z mozliwych opcji, jak sie doda do takiego zestawu troche zdrowego oleju to nawet go za bardzo nie czuc. Skoro nie lubisz miesa, to siegaj po ryby. Jesli najlepiej przyswajasz taki zestaw to dbaj o to, zeby bylo to zroznicowane, zaopatrz sie w rozne kasze - gryczana, jaglana, quinoa (to pseudozboze akurat) i wszystkie mozliwe warzywa, warzywa straczkowe, nasiona...
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:49   #428
klapkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Buraki same z siebie są mdłe, ocet jest dla poprawienia smaku.
Mocniej je doprawię
Stary 2017-03-04, 19:51   #429
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość

Kasza to nie same weglowodany, az sprawdzilam ile dokladnie bialka ma kasza gryczana: 13 g w 100 g (biala) i 11g prazona. Podstawa naszej diety jest biale pieczywo duzo mniej zdrowe. Kasza+warzywa jako podstawa to wcale nie jest najgorsza z mozliwych opcji, jak sie doda do takiego zestawu troche zdrowego oleju to nawet go za bardzo nie czuc. Skoro nie lubisz miesa, to siegaj po ryby. Jesli najlepiej przyswajasz taki zestaw to dbaj o to, zeby bylo to zroznicowane, zaopatrz sie w rozne kasze - gryczana, jaglana, quinoa (to pseudozboze akurat) i wszystkie mozliwe warzywa, warzywa straczkowe, nasiona...
Pogrubione -

Pogrubione 2 - gryka to też pseudozboże.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:52   #430
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:

Wyeliminowałam tylko ziemniaki, słodycze i mięso.

NinaSimone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 19:56   #431
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Pogrubione -

Pogrubione 2 - gryka to też pseudozboże.
Chodzi mi o to, ze statystyczny Polak z pewnoscia je 2 razy dziennie pieczywo. Jakby to zamienic na 2 razy dziennie kasze z warzywami, to na pewno bysmy na tym zle nie wyszli. Napisalam to z przymruzeniem oka, bo wydawala mi sie dziwna taka reakcja na zestaw, ktory na pewno nie jest niezdrowy.

Nie wiedzialam, ze gryka to pseudozboze.
Stary 2017-03-04, 20:12   #432
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Wyeliminowałam tylko ziemniaki, słodycze i mięso.

Czym zastępujesz mięsko?

Stary 2017-03-04, 20:41   #433
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Cytat:
Chodzi mi o to, ze statystyczny Polak z pewnoscia je 2 razy dziennie pieczywo. Jakby to zamienic na 2 razy dziennie kasze z warzywami, to na pewno bysmy na tym zle nie wyszli. Napisalam to z przymruzeniem oka, bo wydawala mi sie dziwna taka reakcja na zestaw, ktory na pewno nie jest niezdrowy.

Nie wiedzialam, ze gryka to pseudozboze.
Dokładnie, zwłaszcza kasza jaglana. Aż sama muszę do tego wrócić bo ostatnio trochę żarcie mi się posypało. Też niektóre płatki mają szczególnie dużo białka i błonnika.
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 20:52   #434
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:

To o mnie chodzi. Jem różne kasze, fasole. Inne warzywa i ryby. I dodaje olej kokosowy do kawy czasem. I owoce. Np szejki. Coś powinnam dodać ?

Stary 2017-03-04, 20:53   #435
zakonna
Naczelna Nastolatka

Oleje tłoczone na zimno, polecam rydzowy, jest absolutnie pyszny. Orzechy by się przydały.
Stary 2017-03-04, 20:57   #436
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Oleje tłoczone na zimno, polecam rydzowy, jest absolutnie pyszny. Orzechy by się przydały.

Dziś zjadłam jabłko z masłem orzechowym (domowym), ale średnio mi podeszło. Chodzi mi o to, ze chce być szczupła. A nie mogę teraz żadnej aktywności. Leżę/ siedzę. Koniec aktywności. Najprędzej w czerwcu będę myśleć o pływaniu. Nie chce od tej wegetacji się zapuścić. :/

Stary 2017-03-04, 20:57   #437
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:

Od kiedy zbilansowana dieta ale bez ziemniaków, słodyczy i mięsa doprowadza organizm do ruiny? :O
Tłuszcze są nie tylko w mięsie. Tak samo białko...
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 21:00   #438
Konto usunięte

Zgadzam sie co do olejow tlocznych na zimno, olej lniany, dobrej jakosci rzepakowy (tylko oleje tloczone na zimno bardzo szybko sie zaczynaja ''spalac'' dlatego lepiej uzywac ich na zimno, np. dodac do salatki albo do kaszy). Mozesz zjesc od czasu do czasu awokado, ktore tez jest tluste.

NinaSimone, ja nie jestem dietetykiem, ale wydaje mi sie, ze bardzo dobrze sie odzywiasz. Skoro nie lubisz miesa ale jesz wystarczajaca ilosc ryb to moim zdaniem wszystko jest ok. No i bardzo dobrze, ze sluchasz swojego organizmu, sama wiesz najlepiej, po czym boli cie brzuch i ze nie warto tego jesc.
Stary 2017-03-04, 21:33   #439
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Ja ostatnio pytałam lekarki o mięso (bo mój syn nie jada wcale, tylko w zupie, której odmawiał ostatnio i musiałam się poradzić pediatry), mówiła, że grunt, że je jajka.

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 21:50   #440
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Mam problem z dieta. Często niestrawność itd. To od leków. Pomyślałam, ze wyeliminuje ziemniaki,słodycze i sporadycznie zjem mięso. Po ziemniakach czuje się złe. Za mięsem nie przepadam a słodycze są zbędne. Lubię kasze. Kupiłam różne. Czy na diecie składającej się głównie z nich plus warzywa przytyje czy raczej nie? Jem tez ciemne pieczywo.

Skoro dostajes z silnie drażniące błonę śluzową żołądka leki (stąd zapewne niestrawność!) powinnaś być na diecie lekkostrawnej! Nie dziwię się, że źle się czujesz, skoro serwujesz sobie taką dietę. Żadnych orzechów, "grubych" kaszy, w zasadzie do odstawienia od razu strączki (to jest podstawa, to jest bardzo ciężkie do przetrawienia, szokuje mnie, że dobrze się czujesz po fasoli, a po ziemniakach źle? jakoś nie mogę tego pojąć), żadnego masła orzechowego (na razie). Nie trzeba jeść tych wszystkich teoretycznie zdrowych rzeczy, żeby nie tyć. Ja przez wiele miesięcy żyłam na rybach, drobiu, ziemniakach, nabiale, owocach i warzywach (kolejność przypadkowa) i nie przytyłam. Teraz się mniej pilnuję i waga trochę skoczyła, ale zaraz wrócę na swoją dietę (bez tych rzeczy, o których sama piszę, bo nie mogę być na diecie takiej) i schudnę, pilnując tylko kcal.

Zraniłam sobie okolicę oka, zewnętrzny kącik, prawdopodobnie drapnęłam się ostrym paznokciem. Nie goi się to za bardzo, pewnie makijaż robi swoje. Makijaż odstawiam na kilka dni (zrobię hennę), ale co polecacie na gojenie się? Mam olejek tamanu, stosowałam lanolinę, maść z wit a, swój krem pod oczy, nawet zaryzykowałam antybiotykiem, nie bardzo coś drgnęło ;/ Mam zaczerwienienie i skóra się łuszczy. Myślę jeszcze, czy jakimś cudem tonik kwasowy tam nie migrował, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo omijam zdecydowanie okolice oczu i czekam, aż produkty się wchłoną, nie idę spać z 'wilgotną' od środków złuszczających twarzą. Help
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 21:59   #441
NinaSimone
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam sie co do olejow tlocznych na zimno, olej lniany, dobrej jakosci rzepakowy (tylko oleje tloczone na zimno bardzo szybko sie zaczynaja ''spalac'' dlatego lepiej uzywac ich na zimno, np. dodac do salatki albo do kaszy). Mozesz zjesc od czasu do czasu awokado, ktore tez jest tluste.

NinaSimone, ja nie jestem dietetykiem, ale wydaje mi sie, ze bardzo dobrze sie odzywiasz. Skoro nie lubisz miesa ale jesz wystarczajaca ilosc ryb to moim zdaniem wszystko jest ok. No i bardzo dobrze, ze sluchasz swojego organizmu, sama wiesz najlepiej, po czym boli cie brzuch i ze nie warto tego jesc.

Dzięki. Będę się obserwować. Ostatnio odłożyło mi się trochę na brzuchu i myśle jak to zgubić. Awokado uwielbiam. Jem w rożny sposób . Najgorzej, ze w nocy się budzę głodna a rano muszę się zmuszać do śniadania. Jak nie nastawie budzika to śpię do 12stej. Zaczynam pierwszy posiłek. 12:30 w taki dzień. O 15 obiad. O 19 kolacja. O 21 przekąska. Kładę się 23 i o 2 zdycham z głodu. A rano zero apetytu. Nikt nie zwraca uwagi na mój tryb dnia. Bo 3/4 dnia jestem sama. Pielęgniarka przychodzi. Wiec jak nie zrobie sama jedzenia to nie zjem

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Skoro dostajes z silnie drażniące błonę śluzową żołądka leki (stąd zapewne niestrawność!) powinnaś być na diecie lekkostrawnej! Nie dziwię się, że źle się czujesz, skoro serwujesz sobie taką dietę. Żadnych orzechów, "grubych" kaszy, w zasadzie do odstawienia od razu strączki (to jest podstawa, to jest bardzo ciężkie do przetrawienia, szokuje mnie, że dobrze się czujesz po fasoli, a po ziemniakach źle? jakoś nie mogę tego pojąć), żadnego masła orzechowego (na razie). Nie trzeba jeść tych wszystkich teoretycznie zdrowych rzeczy, żeby nie tyć. Ja przez wiele miesięcy żyłam na rybach, drobiu, ziemniakach, nabiale, owocach i warzywach (kolejność przypadkowa) i nie przytyłam. Teraz się mniej pilnuję i waga trochę skoczyła, ale zaraz wrócę na swoją dietę (bez tych rzeczy, o których sama piszę, bo nie mogę być na diecie takiej) i schudnę, pilnując tylko kcal.

Zraniłam sobie okolicę oka, zewnętrzny kącik, prawdopodobnie drapnęłam się ostrym paznokciem. Nie goi się to za bardzo, pewnie makijaż robi swoje. Makijaż odstawiam na kilka dni (zrobię hennę), ale co polecacie na gojenie się? Mam olejek tamanu, stosowałam lanolinę, maść z wit a, swój krem pod oczy, nawet zaryzykowałam antybiotykiem, nie bardzo coś drgnęło ;/ Mam zaczerwienienie i skóra się łuszczy. Myślę jeszcze, czy jakimś cudem tonik kwasowy tam nie migrował, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, bo omijam zdecydowanie okolice oczu i czekam, aż produkty się wchłoną, nie idę spać z 'wilgotną' od środków złuszczających twarzą. Help

Ziemniaki mi nie smakują. Ot tak smak mi nie pasuje. Mięso to samo. Tak jak ludzie lubią rosół. A mnie wzbiera od jednej łyżki. Nie jem tez masła, bo mnie brzydzi. Ew na ryżu. Jeszcze ujdzie

Stary 2017-03-04, 22:13   #442
Konto usunięte

Sporo spisz, pewnie od lekow. Od 21 do 12 jest 15 godzin, nie dziw sie, ze budzisz sie w nocy glodna! Ja bym juz chyba wolala cos drobnego wrzucic do zoladka jak sie przebudze w nocy niz tak glodowac. Najlepiej cos bardziej bialkowego niz weglowodanowego. Niech ktos, kto ma wieksza wiedze potwierdzi, czy lepiej jest 15 godzin nic nie jesc czy jednak wrzucic cos do zoladka w nocy.

W internecie sa kalkulatory do wyliczania minimalnego zapotrzebowania na energie, takiego wlasnie przy zalozeniu, ze w ogole nie masz zadnego ruchu. Wylicz sobie, to bedziesz wiedziala, ile mozesz w siebie wrzucic kalorii, zeby nie przytyc mimo braku ruchu
Stary 2017-03-04, 22:27   #443
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IzzieSt Pokaż wiadomość
Od kiedy zbilansowana dieta ale bez ziemniaków, słodyczy i mięsa doprowadza organizm do ruiny? :O
Tłuszcze są nie tylko w mięsie. Tak samo białko...

Wybacz ale NinaSimone nie pisała nic o tłuszczach tyko o kaszy z warzywami. Wyobraziłam sobie mieszkankę brokułów i marchewki z paczka z biedronki dodane do kaszy

Stary 2017-03-04, 23:07   #444
marianna144
Wtajemniczenie

avokado to chyba bomba kaloryczna?
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-04, 23:21   #445
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marianna144 Pokaż wiadomość
avokado to chyba bomba kaloryczna?
Awokado jest najbardziej kalorycznym z owocow, ma okolo 160 kcal w 100 gramach. Jest za to bardzo zdrowy. Owszem, jest kaloryczny - jak na owoc, ale chipsy maja w 100 gramach ok. 500 kcal, wiec nie wiem, czy nazwanie awokado bomba kaloryczna jest adekwatne poza tym awokado nie je sie w ilosciach hurtowych
Stary 2017-03-05, 00:06   #446
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Nie mogę znaleźć Twojego pytania ale jesli pytałaś o propozycje zdrowych śniadań to proszę:

u mnie w środy w pracy mamy zdrowe jedzenie i zawsze jest chia ale ostatnio wprowadzili shake z:
- gruszka
- jabłko
- jogurt
- SPIRULINA

--> wyglądało to zielonkawo - niezachęcająco :P
ale wzięłam na spróbowanie o 8:00... BOŻZZZE JAKIE TO DOBRE I ORZEŹWIAJĄCE.
I .... ja naprawdę dużo jem :P ale byłam najedzona i syta do 14:00. Cudo.

Tylko ciekawe jak tą spirulinę dodali? w sensie jak to kupic? Bo to algi prawda? ja się ze spiruliną tylko w tabletkach spotkałam...
I osoby z niedoczynnością chyba nie mogą przesadzać ze spiruliną prawda?

Najbardziej zapychającym i zdrowym dla mnie śniadaniem jest - poza płatkami których nie lubię - KASZA JAGLANA Babcia mi robi jak jestem u niej kaszę jaglaną gotuje. Mleko kokosowe sama robi z wiórków. Potem blenduje kaszkę z mlekiem kokosowym, często wrzuca owoce jakie lubię - PYCHOTA polecam

szprotka ja mega mega Ci polecam ten pudding z chia
u mnie w pracy taki mały kubeczek 100 czy 150 ml kosztuje 8 zł a ja kupiłam przez neta 1 kg chia za 30 zł i robię sobie z 3 x tygodniu bo jest pyszne.

Mój przepis to na 500 ml zimnego mleka dodaję 8 dużych łyżek chia, Roztrzepuję trzepaczką. Po 5 min znów przemieszam. I po 5 min znów. I na całą noc do lodówki.

Polecam przekładane:
chia
mascarpone albo serek waniliowy
mandarynki albo banany
i jeszcze raz tak samo

albo do mleka dodać laski waniliowej i cukru waniliowego (ok wiem że już nie takie zdrowe :P )

albo zrobić mleko kokosowe - na 100 g wiórków 1 l wody, wymieszać, rano odcedzić wiórki od wody, zagotować tą przecedzoną wodę i już albo 100 g wiórków zalać wrzątkiem wody (1l), po 1h odcedzić materiałem który przepuści trochę wiórek - zblendować wodę i część wiórek (wiórków?) - pycha
Dzięki, spróbuje z samej ciekawości. Chociaż po głębszych przemyśleniach stwierdziłam, że się przejdę do dietetyka.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 08:48   #447
wika82
Zakorzenienie

Friesr, ale dziennie można zjeść bodajże 3 łyżki chia, a Ty dodajesz 8 na 500 ml mleka..
Stary 2017-03-05, 09:02   #448
201707171530
Konto usunięte

Czy mozna zamrozić świeży filet z łososia?

201707171530 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-05, 09:13   #449
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja mroze

wysłane telepatycznie
Stary 2017-03-05, 10:04   #450
tekila901
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Dziś zjadłam jabłko z masłem orzechowym (domowym), ale średnio mi podeszło. Chodzi mi o to, ze chce być szczupła. A nie mogę teraz żadnej aktywności. Leżę/ siedzę. Koniec aktywności. Najprędzej w czerwcu będę myśleć o pływaniu. Nie chce od tej wegetacji się zapuścić. :/

Ja jestem od 5 dni na poście/diecie dr Dąbrowskiej. Nie je się żadnego mięsa i tłuszczy. Po kilku dniach włącza się odżywianie wewnętrzne. Chudnięcie jest efektem ubocznym, ten post jest postem leczniczym. Po okresie postu powoli wprowadza się do diety warzywa i owoce, które były wcześniej zakazane.
Ten post jest świetny. Jeszcze nigdy nie czułam się tak dobrze jak teraz. Nawet wyniki sportowe mam lepsze niż kiedyś Nie chce mi się z nikim tutaj kłócić o zasadności tej diety, bo wiem, że zaraz i tak znajdą się mądrzy, którzy będą chcieli mnie "uświadomić", że umrę bez mięsa i tłuszczy. Tych chętnych odsyłam do książek i wykładów dr Dąbrowskiej.
NinaSimon, jeśli jesteś zainteresowana, to na Facebooku są grupy na ten temat. Tam dowiesz się wszystkiego

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości