|
|
#301 |
|
BAN stały
|
Dot.: Dolegliwości związane z miesiączką - wątek zbiorczy
A moze siotra chorowala? i brala jakies tabletki rozrzedzajace krew (np aspiryna)albo kapie sie w zbyt goracej wodzie? to wszytsko sprawia ze w oraganizmie podnosi sie tempertaura i zwieksza krwioobiekt. Wisniowaa ma racje z tym ze miesiaczka sie normuje przez wiele miesiecy wiec moze faktycznie poczekaj.Wielki szacunek dla Ciebie za to ze sie troszczysz siostra
|
|
|
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
rozumiem, ze ginekolog nic zlego mi nie zrobi, ale chyba bym sie krepowala gdyby mial/a mi zagladac w rozne miejsca ;x musze jeszcze pomyslec o tym kogo wybrac, gdzie i w ogole. dziekuje bardzo za odpowiedzi ;* trzymajcie sie, jakby bole przeszly mi jakims cudem chetnie podziele sie metodami.
ps. slyszalam, ze zimne oklady na kregoslup mniejszaja krwawienie, ale nie probowalam
|
|
|
#303 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie. Miesiaczkuje od 8 lat. Moje miesiaczki sa dlugie(7 dni) i dosc obfite. Z bólami jest strasznie dziwnie bo raz ból jest "normalny", czyli biore nurofen forte i pomaga a za miesiąc jest tak potworny że mdleje, wymiotuję, mam biegunke, nie mogę nic jesc ani pic. I tak w kólko.
Najgorsze jest to ze w czasie tych mocnych bolow nie moge wziac tabletki bo od razu wymiotuje... Mam zamiar isc do ginekologa. Czy tabletki anty moga mi pomóc? Czy przy niedowadze (mam 153cm i waze tylko 40kg) moge je brac? I czy wogole moze to byc cos powaznego??? |
|
|
|
|
#304 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#305 |
|
Konto usunięte
|
Paula,dzis idę z siostrą do lekarza. Oprócz tego ze caly zcas ma okres doszło jeszcze zawroty w głowie,osłabienie,i spi po 12-14 godzin:O zobaczymy co powie. Dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
#306 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma się co dziwić. W końcu to ubytek krwi i do tego zmiana pogodny- przesilenie. Ja przyznam, że ostatnio też czuję sie nienajlepiej, wstaję nieprzytomna i nie wiem jaki jest dzień. Bardzo się denerwuje i stresuje i na dodatek też mam okres.
|
|
#307 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny mam do was pytanie !! macie jakiś sposób na ból piersi przed okresem ?? na jakieś 2 tygodnie przed miesiączką moje piersi zawsze powiększają sie robią sie ciężkie i twarde!! bolą mnie również
macie jakiś sposób na taki ból ??
|
|
#308 |
|
Konto usunięte
|
Poladzi moze do lekarza się wybierzesz jesli to az tak boli.Niestety ja nie mam takiego problemu,moze jakies okłady?No bo w koncu gromadzi się woda,dlatego sa takie,moze cwiczenia? poczekaj az inne dziewczyny cos napiszą
![]() Paula i wisniowa,siostra miala robione badania i dzis bylsymy u gin i..ma ostrą anemię.ma skeirowanie do szpitala,bylismy na izbie przyjec ale jej nie przyjeli bo miejsc nie mają,a lekarz kazal ja kontrolowac,przepisali leki i puscili.martwie sie,w piatek ma isc do lekarki na badanie jeszcze,a teraz ma zazywac leki przeciw krwawieniu. |
|
|
|
|
#309 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
(jak mialam krwawienia z nosa czeste to lekarz zalecal mi jedzenie grejfrutów i burakow czerwonych-to taki natruralny sposob) 3mam za was kciuki wierze ze bedzie wszystko ok i piszcie na bierzaco jak sie sprawy maja!
|
|
|
|
|
|
#310 |
|
Raczkowanie
|
omdlenia...coś o tym wiem. niedawno przeżyłam szok. Pierwszy raz w życiu tak źle się czułam podczas okresu. Zawroty głowy, chciało mi się wymiotować, ledwo doszłam do łazienki i zemdlałam wpadając do prysznica. Matka ze strachu zmysły postradała. Po dokulaniu sie do łózka rozpoczęły się tak silne bóle brzucha, że mamuśka po karetkę zadzwoniła, ale nie mieli na stanie, wiec cierpiałam wijąc się, waląc pięściami po ścianach, gryząc biednego jaśka i wyjąc w niebo głosy : ( okropieństwo. Kiedyś miałam już 2 razy tak silny ból brzucha tyle, że nie podczas okresu. Po przyjechaniu do szpitala pani doktor stwierdziła, że mogę mieć wrzody na żołądku. Nie mam pojęcia już co mnie kiedy boli!!! Mama kazała mi iść w końcu do ginekologa i powiedziała, że mnie tam siłą zaciągnie jak sama nie pójdę. No i w sumie stwierdziłam, że racja, nie chce już tego przeżywać. Słyszałam, że tabletki zmniejszają bóle....ech mam nadzieję, że pomogą, bo ja mam dość!
|
|
|
|
|
#311 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez mam straszne bóle podczas okresu. Pierwsze 3 dni zwijam sie z bólu jest mi niedobrze i słabo
to sa wyciete 3 dni z miesiaca ciagle faszeruje sie ketonalami ale to tak nic nie pomaga...kiedy wkoncu wymyslą lek zeby wszystko ustałoo?! |
|
|
|
|
#312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po ketonalu możecie się wrzodów nabawić i kto wie czego jeszcze...
|
|
|
#313 |
|
Raczkowanie
|
dziwny okreso-śluz
Nie potrafiłam znaleść tematu o ile już taki był bo nie wiem jak to sformuować.
Mam od 2 miesięcy dziwne okresy, które są bardzo intensywne. Okres jest bardzo mocny i konsystencją przypomina śluz, tylko oczywiście że jest czerwony. I właśnie ta konsystencja mnie niepokoi, lecz nie wiem czy słusznie. Kiedyś pamiętam że też tak miałam ale to było dawno temu. Teraz powróciło i zastanawiam się nad przyczyną. Przed mam jeszcze mocniejszy PMS niż zwykle. Dodam ze okresy mam regularne, nie biorę tabletek anty. sluz owulacyjny mam jak zawsze. Jeszcze zauważyłam raz odrobinę białego gęstego śluzu tuż po koncu minionego okresu. Nie wiem czy to normalne czy powinnam udać się do lekarza, a nie chcę wyjsć na panikarę. Problemem jest równiez wielka uraza do gin i nie chcę niepotrzebnie "zawracać mu głowy" wyimaginowanymi problemami. Byłabym wdzięczna za jakieś informacje. |
|
|
|
|
#314 |
|
Konto usunięte
|
Wisniowa,mialam pisać na bieżąco to piszę.
Od tamtego tygodnia siostra lzy w domu,zazywa cyclonamine zeby powstrzymac krwawienie ale dalej ma...mowi ze male juz ale ma. to juz ponad 3 tygodnie. Juz nie jest taka słaba jak była,w głowie się mniej kręci,zażywa żelazo na tą anemię i inne witaminy. Ale jedzienie to trzeba w nia troche wmuszać bo ona nie ma siły jeść. Widzę poprawę ale cały zcas się boję.wszystko ją meczy,położenie koca na łózku,przejście 30 metrów.Jeszcze parę dni temu nasłuchiwałam w nocy czy oddycha tak się bałam. Ale z każdym dniem jest zdrowsza dziekuje za pamięc i wsparcie
|
|
|
|
|
#315 |
|
Przyczajenie
|
Moja historia wygląda tak, że cały zeszły rok, co drugi miesiąc miałam bardzo silne bóle lewego jajnika. "zjadałam" dużo różnych tabletek przeciwbólowych. Najbardziej działał zestaw: 2 ibupromy ma i 2 nospy (zestaw na parę godzin).
W sierpniu zeszłego roku trafiłam do ginekologa (i to pierwszy raz) z silnym bólem w lewej dolnej części brzucha. Okazało się, że mam zapalenie przydatków. Brałam lek, bóle przeszły. Pod koniec roku bóle miesiączkowe stały się dziwne. Czułam "ten" jajnik jakby był troszkę większy. I właściwie między miesiączkami nie bolał ale czułam, że jest. W styczniu poszłam do ginekologa. Okazało się, że mam guzy w piersiach (na szczęście okazały się łagodne, lecz jeden i torbiel zostały gdyż sa za małe aby je wyciąć). Dostałam też skierowanie na usg dopochwowe ponieważ wyczuła, że lewy jajnik jest lekko powiększony ale trudno jej stwierdzić czy to przez to, że zbliża mi się okres czy jest inny powód. No i zaczęło się... Zarejestrowałam się na luty, wyliczyłam sobie kiedy mi się okres najpóźniej skończyć powienien... No i... od stycznia mam takie bóle, że nawet 20 tabletek przeciwbólowych nie pomaga. Nic. Ból tylko lekko się zmiejsza ale dalej jest ciężki do zniesienia. Pomaga kiwanie się na krześle w przód i w tył. Wiem głupio brzmi :P ale przecież w nocy tego robić nie można :P:P w marcu mama dała mi ketonal. I to pomogło. Jedna tabletka ketonalu + nospa i np. ibuprom i mam spokój na ok 12h. Nic nie boli choć lewy jajnik nadal czuję. Ale wracając do ginekologa. Od lutego nie mogę tam trafić. Wizyty są tylko w czwartki i piątki (bo to państwowe). Jak mam pójśc to albo mi się miesiączka spóźnia albo trwa dłużej. Jestem zarejestrowana na ten piątek a miesiączkę dostałam wczoraj, w niedziele. Jeżeli znowu wizyta mnie ominie to chcę iść prywatnie ale nawet nie wiem gdzie... Pytanie brzmi: czy ten jajnik może mieć coś wspólnego z tym zapaleniem przydatków? Czy te guzy w piersiach i jajnik też mają ze sobą coś wspólnego? Co może się dziać z tym jajnikiem? Ile kosztuje takie usg robione prywatnie? Gdzie mogę zrobić takie badanie w Szczecinie? Co mam brać aby przestało boleć?...Wiem ,że ketonal jest bardzo szkodliwy. Wiem, że nie wszystko pasuje do tego tematu ale właściwie wszystko schodzi się do bólu :P i chciałam się jeszcze z Wami przywitać
|
|
|
|
|
#316 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozumiem, że siostra dostała Cyclonamine z przepisu ginekologa?
|
|
|
#317 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://suwaczek.com/200604282435.png Edytowane przez wisniowaa Czas edycji: 2009-04-17 o 13:49 |
|
|
|
|
|
#318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zwykle tabletki jak ibuprob apap czy nospa nie pomagaja;( a moze sa jakies zioła albo cos zeby mniej bolalo?
|
|
|
|
|
|
#319 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#320 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ketonalu naprawdę nie bierz sama, jest strasznie szkodliwy! No-spa, Ibuprom czy Apap, same są nieskuteczne w walce z takim bólem.
|
|
|
#321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jak osttanio zapisalam sie do ginekologa musialam czekac 4 tygodnie wiec nie da rady a za kilka dni mam okres;(
|
|
|
|
|
|
#322 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziwię sie, że sprzedali komuś tabletki Ketonalu bez recepyt, bo tak jest tylko dostępny żel. Dodajm jeszcze, dla jasności, że jak pytałam się ginekologa, o to, ze jakby zabrakło mi tych tabletek, to czy by lekarz rodzinny mi je wypisał, to powiedział, że tak, przepisze.
|
|
|
#323 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#324 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak weźmiesz odpowiednio wcześnie tabletkę, z rana, w dniu okresu lub przed pójściem spać, bo możesz dostać okres w nocy, to jedna tabletka powinna wystarczyć. Ewentualnie po jakimś czasie może jeną no-spę łyknąć, jeśli bedziesz czuła skórcz mięśni.
|
|
|
#325 |
|
Raczkowanie
|
mnie, początkowo, bóle wynikające z miesiączki omijały szerokim łukiem. mogłam przenosić góry i żaden, ewentualny wysiłek fizyczny nie robił na mnie wrażenia. do czasu. teraz, im jestem starsza tym jest gorzej. początko wystarczały klasyki w rodzaju apapu, ibupromu, które po krótkim czasie zaczęły również zawodzić.
niedawno odkryłam vegantalginH, przeznaczony do zapobiegania i leczenia wszelakich dolegliwości miesiączkowych, a także wszystkiego co tyczy się drażliwości jelit itp. muszę przyznać, że jest świetny. jedynym minusem jest to, że może mieć wpływ na zdolność kierowania pojazdami, więc w "te" dni auto zostawiam na parkingu. kosztuje około 7 złotych, polecam
Edytowane przez kasiaash Czas edycji: 2008-04-17 o 11:51 |
|
|
|
|
#326 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#327 |
|
Raczkowanie
|
jest sprzedawany bez recepty w opakowaniu po 10 sztuk.
mnie nic innego z ogólnodostępnych środków nie pomagało i dopiero vegentalginH umożliwił mi w miarę normalne funkcjonowanie w czasie miesiączki. a bolało mnie naprawdę często i mocno (raz zaliczyłam nawet wizytę pogotowia i zastrzyk przeciwbólowy). zakładam więc, że jest dobry z mojego punktu widzenia, bo generalnie jakiekolwiek leki są sprawą indywidualną. myślę jednak, że nic Ci nie zaszkodzi, jeśli się w to zaopatrzysz, a może i Tobie pomoże
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#328 |
|
Przyczajenie
|
Te moje straszne bóle są spowodowane hormonami oraz tym ,że mam jakiś zespół. Nic więcej się nie dowiedziałam od ginekolożki. Dzisiaj byłam zrobić marker CA125 bo mi kazała. Zobaczymy w środę co wyjdzie
|
|
|
|
|
#329 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może boli, ale to wcale nie oznacza, że to coś złego
|
|
|
#330 |
|
Raczkowanie
|
ja dzis dostalam miesiaczke. brzuch chce mi rozerwac i plecy spie na stojaco i nic nie kontaktuje usiedziec mi ciezko i strasznie boli mni wejscie do pochwy a jutro pisze tesy gimnazjalny....
mam dosc po kilku dniacz napiecia przed miesiaczkowgo a co dopiero przetrwac to
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:50.

macie jakiś sposób na taki ból ??

a jak osttanio zapisalam sie do ginekologa musialam czekac 4 tygodnie
77 - 75 - 73 - 71 - 69 - 67 -