Mamy majowe 2017 cz.V - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-08, 18:51   #541
fartuch
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowe 2017 cz.V

Mohnka ja polecam sinupret i krople do nosa na recepte buderhin. Zapisala mi je ginekolog, wiec można napewno, mi mowila ze otrivin nie bardzo bo pytalam.
Stary 2017-03-08, 18:56   #542
CamomileS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez angellinka Pokaż wiadomość
Niestety ciśnienie w ciąży mi wzrasta i wtedy mam prawidłowe.
A czy są mamy, które biorą euthyrox i tardyferon fol ?
Ja biorę Taedyferon

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez fartuch Pokaż wiadomość
Mohnka ja polecam sinupret i krople do nosa na recepte buderhin. Zapisala mi je ginekolog, wiec można napewno, mi mowila ze otrivin nie bardzo bo pytalam.
Buderhin to steryd i jego pełne działanie jest odczuwalne dopiero po kilku dniach, jak ktoś ma masakre na nosie to nosa nie odetka ale po kilku dniach może zdziałać cuda.

Warto też wiedzieć że Buderhin to lek starej generacji, do łożyska nie przenika ale są już nowoczesniejsze preparaty

CamomileS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 18:59   #543
fartuch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CamomileS Pokaż wiadomość
Ja biorę Taedyferon

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Buderhin to steryd i jego pełne działanie jest odczuwalne dopiero po kilku dniach, jak ktoś ma masakre na nosie to nosa nie odetka ale po kilku dniach może zdziałać cuda.

Warto też wiedzieć że Buderhin to lek starej generacji, do łożyska nie przenika ale są już nowoczesniejsze preparaty

Mi pomogl jakoś po trzech dniach, ale bylo to wrecz cudowne uzdrowienie.
Stary 2017-03-08, 19:01   #544
decorail
Zakorzenienie

Vikunia - świetnie rośnie nam Filip
decorail jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 19:07   #545
gornek
Zakorzenienie

Ja z tego wszystkiego zapomniałam pogratulować udanych wizyt i cudnych wieści ze nasze małe fasolki robią sie małymi koksiakami
Ja idę we wtorek na usg i ciekawe ile mój mały przybrał :P
Angellinka ja biorę i euthyrox i tardyferon fol

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
gornek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 19:10   #546
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olivia000 Pokaż wiadomość
Czy sa tu jakies mamy z wysokim cisnieniem?? Kurcze cos mi ostatnio zaczelo skakac i jutro mam wizyte musze powiedziec o tym mojej gin. Ciekawe co mi zaleci.

Ja juz pisalam pare razy, ze moje cisnienie skakalo juz nieco na poczatku ciazy i wtedy juz gin zalecil mi Zaax - to wyciag z suszonych pomidorow, ale cisnienie mam ok do dzis
Cytat:
Napisane przez vikuniaa Pokaż wiadomość
Hej! Melduje sie po popoludniowej wizycie, jakos mi z glowy wylecialo!
Mlody wazy ok. 1600 (30+5 wg lekarki, wg USG 31+1), wszystko jak najbardziej ok, trzymal stopki na buzi i nie dalo sie mu zrobic zdjecia

Gratulacje !!

Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 19:19   #547
marta6704
Zakorzenienie

Ja ruszam się sporo mniej w ciąży, tym bardziej teraz bo jest mi po prostu mega ciężko, ale chodzę piechotą wszędzie ( zakupy, poczta, lekarz), w weekendy na spacer nad morze z tż, a zawsze to kilka kilometrów, ale jednak nadal to mało.
Moja dr. powiedziała, ze jeśli boli to odpoczywać i tyle.
Więc już nie mam wyrzutów sumienia, że za mało się ruszam.

Vikunia: Gratulację udanej wizyty

Mohnka: Cieszę się, że maluszek rośnie, a twoja szyjka ma się dobrze

TŻ się postarał i zaprosił mnie na kolację, dostałam czekoladę, kwiaty i truskawki, na które miałam taaaaką ochotę

A ja sobie sama zrobiłam prezent i poszalałam na promocji z rossmanie
Mam zapas kosmetyków na kilka miesięcy.

Szlafrok kupiłam taki mięciutki w Biedrze kilka dni temu, jest milutki w dotyku, ale cienki, a jak będzie mi w nim za ciepło to poproszę tż i weźmie mi taką długą bluzę nie zapinaną z kapturem i tyle.
marta6704 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-03-08, 19:28   #548
Olivia000
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez angellinka Pokaż wiadomość
Niestety ciśnienie w ciąży mi wzrasta i wtedy mam prawidłowe.
A czy są mamy, które biorą euthyrox i tardyferon fol ?
Ja biore eutyrox 75

Olivia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 19:36   #549
angellinka
Raczkowanie

Gornek powiedz mi jaki masz odstęp między tymi lekami?
Ja euthyrox biorą o 5 rano, a tardyferon fol o 8 rano, cały czas na czczo, po pół godzinie wypijam wodę z cytryną i miodem, następnie za jakieś 30 minut zjadam kanapkę z rybą lub wędliną. Nabiał, pełnoziarniste, kawę, herbatę dopiero po 3 godzinach czyli od 11-tej. Ginekolog ze względu na hashi traktuje mnie jak zło konieczne i kazał wszystko ustalać z endokrynologiem. Po czym stwierdził, że jego pacjentki po tardyferonie od razu jedzą, a ja mam sobie ustalić z endo

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ----------

Biorę na zmianę euthyrox 100 i 88
angellinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 19:42   #550
gornek
Zakorzenienie

Powiem Ci tak. Mi endo tylko mówił ze mam brać euthyrox osobno z innymi lekami tak pół godziny przed posiłkiem. Wiec jak rano wstaje biorę odrazu euthyrox, wychodzę z psem robię sobie kawę i jem. Tardyferon biorę jedna tabletkę przed obiadem tez jakies 30 min a druga przed kolacja, z tym ze ja jem pozno kolacje wiec odstęp miedzy tabletkami mam średnio ok 8h. Czasem zapominam niestety zeby zabrać wcześniej tardyferon i jem tuż przed obiadem albo kolacja.

Stary 2017-03-08, 20:21   #551
misja0181
Rozeznanie

Gratuluję udanych wizyt

Ja dziś miałam pierwsze spotkanie z położną, taką a'la szkołę rodzenia. Dziś w sumie nic konkretnego, bo tylko taki wywiad ze mną zrobiła. Ale posłuchała też tętna przez jakąś dziwną trąbkę i mierzyła mi brzuch centymetrem krawieckim. Co by nie było to jak odsłoniłam brzuch to była w lekkim szoku, że "trochę" duży jak na ten tydzień ciąży i mówiła, że faktycznie wygląda jakby była trochę wyższa ciąża a maluszek spory.
Następne spotkanie mam w poniedziałek to już mamy zacząć tematy związane z odżywianiem ciąży, karmieniem, opieką nad noworodkiem itp. to wtedy będę się mogła podzielić z Wami może czymś ciekawym.
Fajnie też, że w razie jakby się coś działo i nie wiedziałabym co robić to mogę do niej zadzwonić o każdej porze dnia i nocy Ona też ma przyjść później do nas po porodzie, także już się trochę poznamy
misja0181 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-08, 21:05   #552
angellinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gornek Pokaż wiadomość
Powiem Ci tak. Mi endo tylko mówił ze mam brać euthyrox osobno z innymi lekami tak pół godziny przed posiłkiem. Wiec jak rano wstaje biorę odrazu euthyrox, wychodzę z psem robię sobie kawę i jem. Tardyferon biorę jedna tabletkę przed obiadem tez jakies 30 min a druga przed kolacja, z tym ze ja jem pozno kolacje wiec odstęp miedzy tabletkami mam średnio ok 8h. Czasem zapominam niestety zeby zabrać wcześniej tardyferon i jem tuż przed obiadem albo kolacja.

Dzięki, spróbuję trochę poprzestawiać sobie te leki
angellinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 21:12   #553
decorail
Zakorzenienie

Misja - a to fajna opcja z tą położną a i podobno nie ma się co sugerować rozmiarem brzucha kiedy sprawdzali Ci wagę maluszka ostatnio?

Idę spaaaać
Stary 2017-03-08, 21:13   #554
Martirybka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Olivia000 Pokaż wiadomość
Ja biore eutyrox 75

Ja tez

Martirybka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 21:17   #555
misja0181
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez decorail Pokaż wiadomość
Misja - a to fajna opcja z tą położną a i podobno nie ma się co sugerować rozmiarem brzucha kiedy sprawdzali Ci wagę maluszka ostatnio?

Idę spaaaać
No właśnie pierwszy raz się spotkałam z taką indywidualną szkołą rodzenia. I to się przypadkiem dowiedziałam, że w mojej przychodni jest takie coś, jak się teraz pochorowałam i poszłam do lekarza

Wagę sprawdzali na usg połówkowym. Ale u mnie od samego początku co usg wychodzi ok 1,5 tygodnia większy maluszek. Teraz 28.03 będę miała kolejne usg u swojej lekarki to ma pomierzyć dokładnie coś jak to usg 3 trymestru.

A i przypomniało mi się, że ta położna mówiła, że faktycznie można ok 2 tygodni przed przewidywanym terminem porodu smarować już sobie brodawki lanoliną żeby je wzmocnić, i można też "drażnić" np szorstką stroną gąbki lub jakimś szorstkim materiałem. Też podobno się wzmocnią i będą lepiej przygotowane do karmienia.

Edytowane przez misja0181
Czas edycji: 2017-03-08 o 21:21
Stary 2017-03-08, 21:24   #556
vikuniaa
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny dzisiaj ta moja lekarka zapytala, czy daje rade jeszcze pracowac i czy mi dac zwolnienie... smiechu warte, tyle ja o to prosilam :P powiedzialam, ze dziekuje i ze mam L4 od rodzinnego.
Ahaaa, i szyjka ma ponad 4cm, nie wiem jak ostatnio mogla miec 6cm , ale jest zamknieta i wszystko ok w tym obszarze. Zelaza juz mie musze brac, bo podskoczylo na 11,8.
Ja tez ide spac, bo dzisiaj jestem mega wykonczona. Juz czuje roznice w samopoczuciu miedzy teraz, a np. 2 tygodnie temi, bylam duzo sprawniejsza.

Stary 2017-03-08, 21:29   #557
misja0181
Rozeznanie

Dobranoc
Stary 2017-03-08, 21:31   #558
decorail
Zakorzenienie

Vikunia - to Ci łaskę zrobiła :P ja to już też czuję się jak kaleka - od paru dni mnie chyba boli jakieś więzadło - co te dzieci z nami robią
Stary 2017-03-08, 21:36   #559
Olivia000
Raczkowanie

Oj chyba 3 trymestr wszystkim nam daje w kosc. Ja codziennie przekladam prasowanie ubranek. Na szczescie mam juz wszystkie poprane, wiec polowa pracy juz zrobiona.

Olivia000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 21:36   #560
Mohnka
Rozeznanie

Dobranoc! Rozgniotłam cztery ząbki czosnku zębami zagryzłam kfc. Wypiłam herbatę z sokiem z malin i cytryną.. I użyłam tych kropli. Różnica ogromna. Sama oddycham... Ale zatoki dalej zatkane.
Kicham trochę i boję się, że to wpłynie na szyjkę. No ale muszę wierzyć, że wszystko będzie dobrze. wiara czyni cuda.

Mohnka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 21:45   #561
kingaluna
Rozeznanie

Milutek, mądra siostrzenica

Baambi, dziękuję! Właśnie sobie dzisiaj poczytałam o tym to wszystko się zgadza. Przypomniałam sobie, że przed ciążą też często tak miałam, ale nie w takim stopniu nasilone.

Ale te Wasze dzieciaczki są już duże! Gratuluję!

Dostałyśmy z Łusią miłe upominki; kwiaty, ubranka i mnóstwo słodkości

kingaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 21:51   #562
mamaSmerfuni
Rozeznanie

Przeczytalam Was z dzisiaj, ale nie odpisuje nic, bo padam. Ide spac, bo poprzednia noc datalna, a dzisiaj caly dzien w biegu. Pochwale sie tylko, ze pierwsze pranie i prasowanie za mna, jeszcze tylko ze 4 pralki i pakowanie toreb, ale to nie wszystko na raz. Dobranoc

mamaSmerfuni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 22:17   #563
vikuniaa
Zakorzenienie

Ja tez padam, dobranoc

Stary 2017-03-08, 22:21   #564
Baambi
Zadomowienie

Vicunia moja pannica też lubi nóżki przy buzi trzymać
Widzę że na wysokości pępka po mojej lewej stronie mam największą wypukłość dzieciaczkową. To powinna być główka czy może pupa ;>? co obstawiać

Kingaluma i jak myslisz, to może być od nadmiernej eksploatacji nadgarstka u Ciebie?

Ale bym już chciała taką wiosnę - wiosnę nie musieć nosić kurtki i się relaksować słonkiem.
Baambi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 22:22   #565
vikuniaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baambi Pokaż wiadomość
Vicunia moja pannica też lubi nóżki przy buzi trzymać
Widzę że na wysokości pępka po mojej lewej stronie mam największą wypukłość dzieciaczkową. To powinna być główka czy może pupa ;>? co obstawiać

Kingaluma i jak myslisz, to może być od nadmiernej eksploatacji nadgarstka u Ciebie?

Ale bym już chciała taką wiosnę - wiosnę nie musieć nosić kurtki i się relaksować słonkiem.

Ja mam tak samo i to jest pupeczka

Stary 2017-03-08, 22:26   #566
Baambi
Zadomowienie

Też jestem padająca mucha :P wczoraj i dzisiaj wstałam o 7, jak nie ja :P
oczywiście nie tak sama z siebie tylko z potrzeby badań czy wejścia na giełde odzieżową. Ale wątpię żebym usnęła przed północą, ja tak nie mam

---------- Dopisano o 23:26 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ----------

Vicunia naprawdę? hehe ale byłoby fajnie, bo to może oznaczać że się moja Ninka obróciła
Stary 2017-03-08, 22:29   #567
emi_lka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misja0181 Pokaż wiadomość

A i przypomniało mi się, że ta położna mówiła, że faktycznie można ok 2 tygodni przed przewidywanym terminem porodu smarować już sobie brodawki lanoliną żeby je wzmocnić, i można też "drażnić" np szorstką stroną gąbki lub jakimś szorstkim materiałem. Też podobno się wzmocnią i będą lepiej przygotowane do karmienia.
Widze, ze w tej sprawie zdania sa podzielone. Moja położna zdecydowanie odradza manipulowanie przy sutkach, ze wzgledu na pobudzanie czynnosci skurczowej (oksytocyna). Dzis na szkole rodzenia rowniez polozna zdecydowanie byla na nie, twierdzila ze smarowanie nie pomaga, rozmiekcza skore i czyni ja bardziej podatna na uszkodzenia, a podczas karmienia uszkodzenia powstaja przez nieprawidlowe przyssanie dziecka, wiec nie da sie w ten sposob ochronic.
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-08, 22:36   #568
misja0181
Rozeznanie

O tym pobudzaniu czynności skurczowej to się zgadza flatego mówiła żeby to robić dopiero ok 2 tygodnie przed spodziewanym terminem porodu jak już ciąża jest donoszona. A o tym smarowaniu to pierwszy raz słyszałam właśnie tutaj od którejś z dziewczyn no i pytałam tej położnej. Tylko ona mówiła, że to wzmacnia włókna kolagenowe. Sama już nie wiem jak to jest.
No i to fakt z tym prawidłowym przystawianiem, że to od tego zależy przyszłość naszych brodawek

Zbieram się i ja do spania. Dobrej nocki wszystkim

Stary 2017-03-08, 22:48   #569
gornek
Zakorzenienie

Ja dopiero z wanny wyszłam i mi jakos tak dobrze :P zanim zasnę to troche minie, znowu jakies bzdury w tv pooglądam i moze zasnę z nudów.
Mój dziec tez sie często wypina koło pępka i jest to jego tyłeczek
Tak czytając Wasze wpisy o praniu i ile tego robicie to ja chyba mam znikoma ilość ubranek ... teraz piorę ubranka tylko do 3 miesiąca i bedą tego tylko 2 pralki. Fakt mam bardzo pojemna pralkę bo do 8 kg ale jak Wy robicie po 4 prania to ja chyba mam ich za mało ;o 3 pralkę puszczę z samymi pieluchami, ale przeraża mnie to...

Stary 2017-03-08, 23:05   #570
Baambi
Zadomowienie

A propos drażnienia brodawek to nam na sr położna mówila że jest coś takiego jak masaż brodawek i bywa ze położne proszą tż przy porodzie aby go wykonywał żeby przyspieszyć akcję

Gornek ja samych ubranek miałam 6 prań ale to tylko dlatego że najpierw prałam używane, po 2x oddzielnie białe i kolorowe:P i to wyszło już 4, a potem nowe oddzielnie kolorowe i białe. Dlatego miałam czasami malutko w bębnie ale wyszło że 6 razy pranie szło

---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ----------

uciekam spać, dobranoc
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości