|
|
#121 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: dobry deweloper w Warszawie
My z TŻ-tem śledzimy teraz inwestycję Forest Estate w Wawrze. Chyba nawet na wizażu w innym wątku przeczytałam o tych segmentach i niedawno zobaczyłam też ich reklamę na autobusie, więc to chyba znak
Generalnie dają całkiem dobre warunki (za prawie 200 metrów chyba 695tys. więc wychodzi ok. 3500zł za metr, ale ma się już dom z garażem, pralnią itd.) Na razie dowiadujemy się o nasze możliwości kredytowe, ale szczerze podoba mi się ta inwestycja, bo jak słyszę o znajomym mojego TŻ-ta który dał za mieszkanie (niecałe 50 metrów) w Żoliborzu 500tys. to aż się we mnie gotuje jakie oni ceny walą za te mieszkania :/ Więc ja wolę zapłacić więcej ale mieć dom z garażem, poddaszem itd.
|
|
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#123 |
|
Zakorzenienie
|
Też się zastanawialiśmy nad domem, ale to jest jednak na zasadzie, że się przyjeżdża z pracy do pracy
w domu dużo trzeba ogarniać na bieżąco, jest o wiele większa przestrzeń zarówno do wykończenia (koszty) jak i do sprzątania czy ogrzania. A mieszkanie kupimy teraz, spłacimy w okolicy 50 roku życia i wtedy możemy się wyprowadzić pod miasto do jakiegoś domku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#124 |
|
Zadomowienie
|
Bylam na targach mieszkan (nie polecam) - jeden z deweloperow rusza a przedsprzedaza - dalismy swoj kontakt mial wyslac oferte na mieszkania o jakkims tam metrazu (wczesniej pisalam do nich na tsronie ale mnie olalai
). Teraz dostalam maila z zaproszeniem,zeby przyjsc do biura. Odpisalam ladnie, ze prosze o prospekt i p lany mieszkan bo chcialabym sie znimi zaznajomic. Pani odpisala rownie ladnie,ze juz spzredala 8 mieszkan w 1 dzien i za 2 tyg zwiekszy ceny wiec lepiej zebym sie pospieszyla...planow nie dostalamwspaniale podejscie do klienta .... |
|
|
|
|
#125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to takie typowe dla nich
|
|
|
|
|
|
#126 |
|
404 Not Found
|
Też o nich pomyślałam.
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Urzekl mnie tez inny deweloper na targach-taki bardzo maly -pytam o mieszkanie i ew rezerwacje slysze,ze nie ma-mowie,ze przeciez potrzebowalabym z miesiaca zeby zalatwic sobie kredyt a oni d mnie ,ze w takim razie moga mi zrobic rezerwacje za 15 tys z czego polowa to zadatek a polowa to zaliczka ![]() Save
|
|
|
|
|
|
#128 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#129 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#130 | |
|
404 Not Found
|
Cytat:
Masakra.
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Zakorzenienie
|
A z ciekawości, jaki deweloper nie zwraca?
Jakie macie doświadczenia z Dom Development? |
|
|
|
|
#132 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
DD mial zapis w umowie ze jak sie skorzysta z uslug ich dorqdcy kredytowego i nie dostanie sie kredytu, to zwracaja. Nie wiem jak w przypadku nie korzystania z ich doradcy
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Victoria Dom takie same stosuje zapisy...
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Mylicie pojęcia. W umowie rezerwacyjnej DD nic takiego nie ma, jest tylko określony czas na zawarcie umowy deweloperskiej i jeśli do niej dojdzie to zaliczka idzie na poczet wkładu własnego, a jeśli nie - zostaje zwracana w ciągu 30 dni.
Natomiast umowa deweloperska jest podpisywana w formie aktu notarialnego i jest tam informacja, że w przypadku nie otrzymania kredytu, DD zwróci nabywcy całą wpłaconą kwotę bez potrącania kary umownej. Dokument z banku ma być zweryfikowany przez pracownika Działu Doradztwa Kredytowego DD, ale to nie oznacza, że przez nich mamy ten kredyt załatwiać. |
|
|
|
|
#136 |
|
Zadomowienie
|
Doradcy finansowi Dom Development są bardzo pomocni. Jeśli same nie pracujecie w banku itp. to warto skorzystać z ich rad.
Zresztą to czy dostaniecie kredyt jest łatwe do sprawdzenia.
|
|
#137 |
|
Przyczajenie
|
Ja mogę jeszcze powiedzieć jak to wygląda w Ronsonie.
Najpierw jest rezerwacja na 2 tyg. darmowa. Następnie jeśli się nie rozmyślicie ustalany jest termin podpisania umowy deweloperskiej i otrzymujecie harmonogram spłat (przed jej podpisaniem należy wpłacić 5 tys. które będzie albo zapisane na poczet spłaty jeżeli otrzymacie kredyt albo oddane- pod warunkiem że dostarczycie pisemną odmowę z min. 2 banków). Na tym etapie należy również wpłacić już 10% które ustawowo jest wymagane. Po miesiącu jest kolejna spłata ale to też na pewno zależy na jakim etapie jest budowa. Wiem też że te terminy w razie opóźnień ze zdobyciem kredytu można przedłużać. Nie ma wymogu korzystania tylko z ich doradcy. |
|
|
|
|
#138 |
|
Zakorzenienie
|
Też tak uważam, dodatkowo w niektórych bankach mają ofertę VIP, której zwykły człowiek z ulicy by nie otrzymał. Powiem szczerze, że mamy zarezerwowane mieszkanie w DD, byliśmy u dwóch doradców plus orientowaliśmy się sami na rynku, no i doradca z DD miał dla nas najkorzystniejsze rozwiązania.
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
1,86%, przy czym nie mamy 20% wkładu własnego, więc część banków od razu odpadła
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, ale nie jestem teraz na biezaco-jak rok temu sie przymierzalam (ale zrezygnowalam) z pewnego mieszkania to pamietam oferty na 1,6 %. Mam wrazenie,ze caly czas te marze przez niski wibor ida do gory
|
|
|
|
|
|
#142 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to nie jest dużo.
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Aż sprawdziłam i rok temu nie było tak niskich stawek jakie podajesz
w jakim banku była taka mała marża? Dotyczyła całego okresu kredytowania?
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
My mieliśmy 40% wkladu wlasnego i tak mniej niz 1,8 dac nie chcieli... Ing niby 1,65 ale co z tego jak wibor 6m jest zawsze ciut wyzszy niz 3m.
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
ING także teraz ma niskie marze, ale obowiązkowo 20% wkładu
|
|
|
|
|
#147 |
|
Rozeznanie
|
Targówek- łodygowa
|
|
#148 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale tez zalezy jaki Ty chcesz kredyt-ja chcialam dosc wysoka kwota a jesli bierzesz mniej to marza jest wyzsza, moze dlatego Save
|
|
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Są też jakieś chwilowe promocje itp.wiec może na coś takiego trafiłaś, bo średnie stawki były bardzo podobne do tych, które są obecnie. No i też w sumie banki podchodzą indywidualnie do klientów.
|
|
|
|
|
#150 |
|
BAN stały
|
Zastanawiamy się nad dwiema opcjami. Pierwsze to zakup mieszkania gdzieś np na Wilanowie lub Pradze Płd. Druga opcja to trochę większe mieszkanie np w Pruszkowie lub w Ząbkach ale z dojazdem do pracy (śródmieście). Która opcja wydaje się wam lepsza?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:51.

Generalnie dają całkiem dobre warunki (za prawie 200 metrów chyba 695tys. więc wychodzi ok. 3500zł za metr, ale ma się już dom z garażem, pralnią itd.) Na razie dowiadujemy się o nasze możliwości kredytowe, ale szczerze podoba mi się ta inwestycja, bo jak słyszę o znajomym mojego TŻ-ta który dał za mieszkanie (niecałe 50 metrów) w Żoliborzu 500tys. to aż się we mnie gotuje jakie oni ceny walą za te mieszkania :/ Więc ja wolę zapłacić więcej ale mieć dom z garażem, poddaszem itd.

04.07.2015
w domu dużo trzeba ogarniać na bieżąco, jest o wiele większa przestrzeń zarówno do wykończenia (koszty) jak i do sprzątania czy ogrzania. A mieszkanie kupimy teraz, spłacimy w okolicy 50 roku życia i wtedy możemy się wyprowadzić pod miasto do jakiegoś domku 

Masakra.

, ale nie jestem teraz na biezaco-jak rok temu sie przymierzalam (ale zrezygnowalam) z pewnego mieszkania to pamietam oferty na 1,6 %. Mam wrazenie,ze caly czas te marze przez niski wibor ida do gory
w jakim banku była taka mała marża? Dotyczyła całego okresu kredytowania?