Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3 - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-06, 22:20   #3511
anusiaa89
Zadomowienie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz.3

Cytat:
Napisane przez anusiaa89 Pokaż wiadomość
dziewczyny a mnie znow dopadly watpliwosci, otoz:
bralam przez 3 miesiace diane35 ale strasznie źle sie po nic czulam i ginekolog zmienila mi na harmonet. harmonet maja mniejsza dawke esrogenu niz diane i w zwiazku z tym kazala mi pierwsza harmonet wziac w 1 dniu krwawienia z odstawienia.
zas w ulotce pisalo zeby nie robic przerwy, no ale ginka powiedziala zebym wziela w pierwszym dniu krwawienia.tak tez zrobilam.
dzis mija 3 dzien przerwy, piersi mnie bola coraz mniej, przedwczoraj bolaly bardzo, wczoraj mniej a dzis juz naprawde slabo. a krawienia z odstawienia nie mam.
kochalam sie w 15,16,17 dniu zazycia harmonetu (ale byl to stos. przerywany)

ogarnely mnie watpliwosci poniewaz to pierwsze opakowanie harmonetu a on jest slabszy od diane.ale chyba bylam zabezpieczona pomimo zmiany?

dziewczyny jest sie czym martwic?

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 22:33   #3512
greenola
Przyczajenie

Dziękuje Wam wszystkim za odpowiedź.
Obserwuje śluz, w tych dniach (do 30 marca i po) był taki jak w dni płodne.
Temperatury nie mierze (mój dzień zaczyna się zwykle zbyt szybko i zawsze zapominałam). Co do wyliczania dni płodnych, przy moich długich cyklach to nie mogłam się nigdy połapać jak to wyliczać (wszędzie podają jak to obliczyć na przykładzie 28 dniowych cykli).
anusiaa89- na pewno byłaś zabezpieczona mimo zmiany tabletek
Ja zmieniałam tak tabletki kiedyś 3 razy zanim mi jakieś podpasowały i nic się nie działo złego ))
Pozdrawiam cieplutko
greenola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 22:54   #3513
anusiaa89
Zadomowienie

greenola to znaczy zmienialas tabletki w pierwszym dniu krwawienia z odstawienia ?

Stary 2008-04-06, 23:00   #3514
_Emi_
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny jest sie czym martwic?
Ja zmieniałam z Diane 35 na Novynette i zaczynałam nowe tabletki w pierwszy dzień krwawienia i nic sie nie stało
_Emi_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-06, 23:04   #3515
greenola
Przyczajenie

Tak, zmiany są. Ja nie miałam ani bolącego brzucha, ani napięcia w piersiach. Okres przy braniu tabletek miałam krótki i skąpy, bywały miesiące,że okres przypominał plamienia. Ale długość i obfitość okresu zmieniała się wraz z długością przyjmowania tabletek, te skąpe okresy występowały dopiero po 2 latach przyjmowania pigułek, aż w końcu je odstawiłam

Zmieniłam tabletki, ale te nowe zaczęłam brać normalnie po zalecanej 7 dniowej przerwie. Nie zaczynałam nowych tabletek od dnia kolejnej miesiączki. Tak mi ginekolog zalecił i powiem CI szczerze, żadnej zmiany nie odczułam , no może tylko to, że po nowych tabletkach czułam się znacznie lepiej

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2008-04-07 o 20:26 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
Stary 2008-04-06, 23:22   #3516
anusiaa89
Zadomowienie

dzieki dziewczyny, uspokoilam sie troche, pozostaje tylko czekac na krwawienie

greenola a moge spytac jakie tabletki bralas (tzn z jakich na jakie przechodzilas)?

Stary 2008-04-06, 23:32   #3517
greenola
Przyczajenie

To było dawno, ale brałam Femodem i Minulet, tego trzeciego nie pamiętam ( brałam jakieś na samym początku ale to było jakieś 5 lat temu). Dopiero Minulet mi podpasował i brałam go najdłużej.
Stary 2008-04-06, 23:42   #3518
anusiaa89
Zadomowienie

dziekuje dziewczyny za odpowiedzi

edit: no i w nocy sie pojawil czyli z 3/4 dzien przerwy...ufff

Edytowane przez anusiaa89
Czas edycji: 2008-04-07 o 08:55
Stary 2008-04-07, 19:20   #3519
alkoni
Raczkowanie

Czy ktoś moze mi coś poradzić? Otóż po stosunku miałam już jeden okres, w sumie podobny do innych. Zanim go dostałam panikowałam, bo zwykle mam cykle 27/29 dni, a tu 38 dzien i nic. Do tego czeso chodziłam do toalety, miałam powiększone piersi. Objawy te jednak wraz z końcem krwawienia ustały. Teraz na 5 dni przed kolejnym okresem znów mam większe piersi (norma) ale znów częściej chodze do wc.. i wydaje mi sie że am większy brzuch ;/ kupiłam test i nie wiem czy moge go zrobic juz dziś? Czy moze lepiej z rana? Jak coś to mogłabym juz byc nawet w 5 tygodniu... Chyba powinien juz wykazac prawda?

Dodam jeszcze że wtedy podczas stosunku była prezerwatywa, no ale zawsze mogło się coś stać... a i robiłam już dwa testy w 30 i 33 dniu poprzedniego cyklu. Wyszly negatywnie, ale moze było za wczesnie? z góry dzięki za odpowiedż..

Czas edycji: 2008-04-07 o 20:27 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
alkoni jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 20:06   #3520
greenola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez alkoni Pokaż wiadomość
Czy ktoś moze mi coś poradzić? Otóż po stosunku miałam już jeden okres, w sumie podobny do innych. Zanim go dostałam panikowałam, bo zwykle mam cykle 27/29 dni, a tu 38 dzien i nic. Do tego czeso chodziłam do toalety, miałam powiększone piersi. Objawy te jednak wraz z końcem krwawienia ustały. Teraz na 5 dni przed kolejnym okresem znów mam większe piersi (norma) ale znów częściej chodze do wc.. i wydaje mi sie że am większy brzuch ;/ kupiłam test i nie wiem czy moge go zrobic juz dziś? Czy moze lepiej z rana? Jak coś to mogłabym juz byc nawet w 5 tygodniu... Chyba powinien juz wykazac prawda?

Powiększone piersi przed okresem to norma. Ja kiedyś nie miałam problemu z bolącymi piersiami, teraz od wielu miesięcy 1,5 tyg. przed okresem nawet wchodzenie po schodach staje się nie do zniesienia, tak mnie bolą piersi. Chodzisz częściej do toalety bo się denerwujesz, częstsze chodzenie do toalety pojawia się raczej w zaawansowanej ciąży (moja koleżanka miała tak dopiero w piątym miesiącu ciąży). Brzuch możesz mieć większy ale to tak zwykle dzieje się przed okresem,że "puchniemy". Wiesz, dla świętego spokoju możesz zrobić test,ale najlepiej rano.

Cytat:
dziekuje dziewczyny za odpowiedzi

edit: no i w nocy sie pojawil czyli z 3/4 dzien przerwy...ufff
A nie mówiłam ? Wiem,że przy stosowaniu tabletek wydaje się,że okres nie powinien się spóźniać ani jeden dzień, ale zdarza sie, to nic strasznego

Wiem dziewczyny,że czasem wszystkie fixujemy z "naszymi" babskimi sprawami, sama jestem tego najlepszym przykładem myślałam,że dziś poczuje się lepiej, ale wcale tak nie jest, czuje się jak wypluta, ciągle boli mnie głowa i mdli mnie od tego wszystkiego, a do lekarza idę dopiero 16 kwietnia. Mam tępy ból w dole brzucha, pojawia się z przerwami ale jest dokuczliwy Po tych trzech dniach nieterminowego okresu mam brązowe plamienia. Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.

Czas edycji: 2008-04-07 o 20:27 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
Stary 2008-04-07, 20:34   #3521
carmelova
Zakorzenienie

Witam Mój problem jest dość specyficzny i pewnie panikuję, ale co mi tam, napiszę. Otóż biorę Yasmin od 3 miesięcy (wczesniej przed przerwą bralam rok). Ok 3 tyg. temu kochalam się z moim chlopakiem, ale nie bylo wytrysku do środka. Jednocześnie brałam TLII (tabletki termoaktywne, ktore podobno nie kolidują z dzialaniem tabletek anty). Okres z odstawienia przyszedł dzień pozniej niz normalnie, ale przyszedl. Czasami wieczorami mialam mdlosci, ale moze to wina zmiany stylu zycia (dieta, cwiczenia). Nigdy nie wymiotowalam i nawet mi się nie zbieralo na wymioty, tylko takie mdlenie w żołądku.Teraz biorę kolejne opakowanie, ale czasem boli mnie dol brzucha. Nie wiem, czy ciaza jest mozliwa, ale ten bol (kłucie?) mnie niepokoi. Co byscie zrobily na moim miejscu?
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 20:50   #3522
mOna01
Zakorzenienie

dziewczyny, jest dobrze, dzisiaj dostałam okres zastanawiam się tylko czemu tak nagle się przesunął nie miałam żadnych większych stresów ani nic, co by mogło to spowodować... kiedyś kilka razy miałam wielodniowe ciągi ciężkich stresów, a okresu ani rusz ;p no w każdym razie, dziękuję

mOna01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-07, 21:00   #3523
greenola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Witam Mój problem jest dość specyficzny i pewnie panikuję, ale co mi tam, napiszę. Otóż biorę Yasmin od 3 miesięcy (wczesniej przed przerwą bralam rok). Ok 3 tyg. temu kochalam się z moim chlopakiem, ale nie bylo wytrysku do środka. Jednocześnie brałam TLII (tabletki termoaktywne, ktore podobno nie kolidują z dzialaniem tabletek anty). Okres z odstawienia przyszedł dzień pozniej niz normalnie, ale przyszedl. Czasami wieczorami mialam mdlosci, ale moze to wina zmiany stylu zycia (dieta, cwiczenia). Nigdy nie wymiotowalam i nawet mi się nie zbieralo na wymioty, tylko takie mdlenie w żołądku.Teraz biorę kolejne opakowanie, ale czasem boli mnie dol brzucha. Nie wiem, czy ciaza jest mozliwa, ale ten bol (kłucie?) mnie niepokoi. Co byscie zrobily na moim miejscu?
Z tego co piszesz stosujesz jakąś dietę, więc może Ci być czasami niedobrze (z głodu). Jeśli przy przyjmowaniu tabletek boli Cię brzuch, to najlepiej zgłoś to swojemu lekarzowi, być może źle się czujesz właśnie po tych tabletkach, Twój organizm może je źle tolerować. Bolący dół brzucha- ja tak mam często w połowie cyklu ( teraz mnie boli ale nie jestem w połowie cyklu), więc może świadczyć o czymś innym:
- zapalenie pęcherza ( ale miałabyś też problemy przy oddawaniu moczu)
- problemy z jelitami ( to też mi kiedyś lekarz sugerował)
- może jakieś zapalenie przydatków ( moja siostra to ostatnio przechodziła z takim właśnie bólem, miała ból prze kilka tygodni aż trafiła do dobrego lekarza-antybiotyk i już jest dobrze)

Ja tak radzę, radzę ale mnie też boli brzunio na samym dole, ale w moim przypadku to sama nie wiem czemu, idę do lekarza i Tobie tez radzę skonsultować się z lekarzem, zbadać się nie zaszkodzi.
Stary 2008-04-07, 22:15   #3524
greenola
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez wdowa_po_leninie Pokaż wiadomość
powiem Ci tak : wyliczanie dni płodnych i niepłodnych przez kalendarzyk internetowy nic Ci nie da.
żeby określić te dni musiałabyś przez co najmniej kilka miesięcy prowadzić obserwację śluzu i temperatury.
Obserwacja organizmu to podstawa, wiadomo. Ja teraz nie wiem, kiedy powinnam dostać następny okres, jak mam to wyliczyć i jak ewentualnie liczyć dni płodne przy długich 36 dniowych cyklach?
Właśnie zauważyłam,że podałam złe dni mojego ostatniego okresu:
"Ostatni okres miałam 1-13 marca (POWINNO BYĆ 8-13 MARCA!), ostatni stosunek był 30 marca. Wiem,że to za wcześnie na jakiekolwiek wnioski, ale może jest ktoś mądrzejszy w tej kwestii ode mnie. Do obliczania dni płodnych korzystam z kalendarzyków na sieci, sprawdzałam na 4 takich i każdy pokazywał,że ten dzień 30 marca był płodny. A ja okres dostałam 3 kwietnia, a powinnam dużo później..."
Stary 2008-04-08, 15:08   #3525
anusiaa89
Zadomowienie

greenola, jeszcze przed wizyta u lekarza zrob sobie test,tyllko pamietaj zeby byl ok 14 dni od stosunku, no i najlepiej rano, a pozniej do lekarza koniecznie.
no jakies prawdopodobienstwo ciazy jest ale nie nakrecaj sie tez niepotrzebnie. przeicez w ciaze wbrew pozorom nie jest tak latwo zajsc.
trzymaj sie cieplutko

Stary 2008-04-08, 16:22   #3526
coijak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
ja dzisiaj ide do gina to sie zapytam i zobacze co mi powie
Marwari i czego sie dowiedzialas w kwestii zabezpieczenia od pierwszej tabletki?
coijak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 16:25   #3527
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez coijak Pokaż wiadomość
Marwari i czego sie dowiedzialas w kwestii zabezpieczenia od pierwszej tabletki?
sie w koncu nic nie dowiedzialam;/
bo sie tak wizyta stresowalam mimo, że to już po raz enty, że zapomniałam spytać wybaczcie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-08, 21:09   #3528
greenola
Przyczajenie

Cytat:
greenola, jeszcze przed wizyta u lekarza zrob sobie test,tyllko pamietaj zeby byl ok 14 dni od stosunku, no i najlepiej rano, a pozniej do lekarza koniecznie.
no jakies prawdopodobienstwo ciazy jest ale nie nakrecaj sie tez niepotrzebnie. przeicez w ciaze wbrew pozorom nie jest tak latwo zajsc.
trzymaj sie cieplutko
Dzięki za rade
do lekarz i tak iść muszę, zbyt długo boli mnie tam gdzie nie powinnopoza tym kontrolne badania też muszę zrobić.
Masz racje z tym "nie tak łatwo zajść" jak tak śledzę historie innych dziewczyn to w niektórych przypadkach zła jestem na tą naszą babską naturę, która robi niespodzianki tym, którzy tak na prawdę na nie nie czekają, a stęsknionych wodzi latami za nos...
Pozdrawiam
Stary 2008-04-09, 16:48   #3529
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Hej dziewczyny! Nie wiecie ile czasu może się spóźniać okres przez branie antybiotyków? Ostatnio leżałam w szpitalu, dostawałam dożylnie dużą dawkę antybiotyku i właśnie @ mi się spóźnia już 10dni od planowanego terminu nie wiem co mam o tym myśleć, ponieważ po ostatnim okresie odbyłam stosunek z ukochanym - zabezpieczeniem była prezerwatywa no ale nie wiem co mam o tym myśleć... Poza tym dodam, że od jakiegoś czasu mam bolące piersi jak przed okresem, ale nie boli mnie brzuch w ogóle, a wcześniej pred @ miałam bóle podbrzusza, jajników. Wydaje mi się, że jestem dużo senniejsza niż zwykle. Czy ktoraś może mi powiedzieć coś na temat tych antybiotyków?

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 17:07   #3530
kosmiteczka
Zadomowienie

nikt nie powie Ci czy po antybiotykach może się spóźniać okres 7 dni czy 15, to nie jest nigdzie napisane. Kazda kobieta jest inna i każdy organizm reaguje na antybiotyk inaczej. Jak martwisz sie ze jestes w ciazy, zrob test, jesli naprawde długo bedzie sie spoźniał, koniecznie idź do lekarza. a zawsze miałaś regularne cykle?
kosmiteczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 20:05   #3531
evvcia_
Wtajemniczenie

GG do evvcia_

Cykle miałam z reguły 28-30dniowe. Poczekam jeszcze parę dni i jak okres się nie pojawi to zrobię test.

Razem, 19.12.04
Zaręczona, 1.01.11
Córeczka Laura, ur. 22.03.12
Będziemy ślubować 31.08.13

evvcia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 20:35   #3532
sabatina
Raczkowanie

kochane!

mam pytanie- a czy do objawow ciazy nalezy lekki bol brzucha?
mam wlansie takie, mimo ze okres skonczyl mi sie w piatek....

robilismy to bez zabezpieczenia.......
ponioslo nas.......
Stary 2008-04-09, 21:05   #3533
anusiaa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sabatina Pokaż wiadomość
kochane!

ponioslo nas.......

moga byc ale nie musza. sprawa indywidualna kazdej kobiety
Stary 2008-04-09, 21:11   #3534
greenola
Przyczajenie

Cytat:
kochane!

ponioslo nas.......

No to masz podobny "problem" co ja, tyle,że mój okres (choć nie wiem czy to był okres) pojawił się zbyt wcześnie, ale u mnie tez nie było zabezpieczenia. Brzuch też mnie teraz boli tak,jakbym miała dostać okres, nie czuje się przy tym najlepiej, ja idę do lekarza. Nie stawiam na ciąże, bo ból brzucha może znaczyć wiele. Dziewczyny piszą, by robić test ciążowy, myśle,że to zawsze jakiś sposób na upewnienie się, choć wiadomo,że nie zawsze wiarygodny.
Jak będziesz pewna co powodowało te bóle to napisz
Pozdrawiam cieplunio
Stary 2008-04-09, 23:02   #3535
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
kochane!

ponioslo nas.......
skoro skonczyl ci sie okres w piatek a zakladam za cykle masz regularne to jakim cudem mialabys byc w ciazy ? i jakim cudem objawy mialyby sie pojawic w 5 dni po skonczeniu okresu.

nie panikuj i nie ponoś sie bez zabezpieczenia.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 23:16   #3536
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
skoro skonczyl ci sie okres w piatek a zakladam za cykle masz regularne to jakim cudem mialabys byc w ciazy ? i jakim cudem objawy mialyby sie pojawic w 5 dni po skonczeniu okresu.

nie panikuj i nie ponoś sie bez zabezpieczenia.

dodam tylko tyle, że jeśli masz wątpliwości to test ciążowy je rozwieje

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 12:01   #3537
Nataalliaa
Przyczajenie

Unhappy Czy mogę być w ciąży ??

Uprawiałam sex z swoim chłopakiem 20 marca, to był mój pierwszy stosunek seksualny, miesiączkę powinnam dostać do 19 kwietnia, chociaż mam jeszcze okres nie regularny, partner na początku nie miał prezerwatywy, ale później założył i prezerwatywie doszło do wytrysku. Czytając te forum doszłam do wielkiego strachu, że np. partnerowi lecą 2-3 krople spermy przed wytryskiem i on o tym nie wie itd. Czy wiecie jak najprościej idzie sprawdzić czy jest się w ciąży ? bo niby test ciążowy nie daje 100 % pewności, a z mamą nie mogę iść na żadne badania bo mnie by zabiła mam dopiero 17 lat, a Ja się strasznie boję, boli mnie brzuch i sutki ;( i nie wiem czy to jest tym spowodowane proszę o jak najszybszą odpowiedź
Nataalliaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 12:12   #3538
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę być w ciąży ??

U meżczyzn przed wytryskiem ,w czasie narastania podniecenia wydobywa sie plyn ejakulacyjny w ktorym znajduja sie zdolne do zaplodnienie plemniki,jesli okres masz niereularny to do zaplodnienia owszem moglo dojsc,ba nawet jesli masz regularny to uprawiajac sex bez zabezpieczenia moze dojsc do ciazy.

Test ciazowy mozna robic ok 14 dni po stosunku ale najbardziej wiarygodny jest w dniu spodziewanego okresu.

Do ginekologa zapisz sie i idz sama z chlopakiem ,kolezanka ,mama nie jest potrzebna.
Skoro zdecydowalas sie na wspolzycie nalezy regularnie odwiedzac ginekologa i robic badania.

Dodatkowo zadbajcie o zabezpieczenie zawsze i wszedzie dopoki nie jestescie zdecydowani na dziecko.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 12:21   #3539
Nataalliaa
Przyczajenie

A jeżeli test wyszedł negatywny to oznacza że nie jestem w ciąży ? czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że test zawiódł ?
Nataalliaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 12:29   #3540
ashlix
Zadomowienie

test daje ok. 99%
ashlix jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości