![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III
czytam czytam co tu piszecie i nawet nieraz madrze piszecie ,ale pozwolicie że odpowiem wizażance na jej wątpliwości:
jesli mozesz i wiesz napisz jaka masz wade a ja ci wtedy doradzę usuwac czy nie ![]() acha i tak na przyszłosć pierwsza zasada ortodoncji to wspólgranie 2 łuków zębowych czyli szczęki i żuchwy mowiac trywialnym językiem jeśli dezydujemy się załozyc aparat orto zakładamy 2 na góre i dół .oczywiscie niekoniecznie w tym samym dniu róznica moze byc nawet pół roku ale zawsze 2 bo jeden oczywiscie "naprostuje" że tak powiem wasza wadę ale nie na długo gdyż musza być ustawione zeby szczęki do zębów żuchwy w prawidłowych relacjach och ortodoncja to temat rzeka i dziewczyny nie mozna pisac komus tak usuwaj koniecznioe zeba albo nie nie usuwaj to zależy od wady ortodontycznej warunków zgryzowych aaa i najawzniejsze od dobrego naprawde dobrego ortodonty ktory sie zna na rzeczy a nie liczy tylko na pieniadze za aparaty i wizyty a takich jest mało niestety.... jesli sie ktos decyduje na usuniecie zdroowego zęba najlepiej jest skonsultowac nawet i z 4 ortodontami zreszta sa 2 szkoły ortodonji stara która mowi bezwzglednie usuwac(oczywiscie nie w kazdym przypadku)i nowa ktora mówi jaknajmnije usuwać(oczywiscie nie w kazdym przypadku)[/quote] dzięki za odp ![]() jest tak:jeśli nie usunę tej jednej prawej 4 to wtedy efekt będzie kosmetycny-jak to powiedział orto-ale niekoniecznie zgryz się poprawi. Wadę mam taką,że brakuje miejsca dla mojej prawej górnej jedynki-jakieś3-4 mm-może to i nie dużo,ale ja się źle z tym czuję... poza tym właśnie z tej prawej str mam nieprawidłowy zgryz bo zęby nachodzą na siebie.z lewej str wszystko jest ok.a na dole po prawej str to piatka jest nieco nachylona do środka więc pewnei założe i na dół,ale to po jakimśczasie-jak się odważę chirurgicznie usunąć ósemkę ![]() tak więc widzisz quote,że nie mam jakiejś skomplikowanej wady ![]() wcale nie jest mi łatwo tej 4 siępozbywać,ale chyba tak zrobię...a boję sie strasznie... nie musze usuwać ósemek,tylko 1 bo już chyba zęby nie będą mi się przesuwały? w czasie studiów udało mi się zarobić wreszcie na aparat więc chcę skorzystać z okazji i poprawić to ![]() pozdrawiam ciepluśko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
może akurat się przyda ![]() p4trycja: też tak miałam tylko z górnym łukiem: ząbki się przesuwają i "nie trafiają" na siebie góra i dół. Nic się nie martw, takie uroki aparatu ![]() ![]() ![]() smv: dobrze, że u Ciebie lepiej! yyork: z tego co wiem to powinno się nosić na oba łuki, zwłaszcza jeśli się ma wadę zgryzu. Ja myślałam, że będę nosić tylko górę, bo dół w miarę prosty, a na górze koszmar. A orto mnie oświecił: góra rok, a dół masakra: dwa lata. Moja opinia była zupełnie inna niż jego ![]() ![]() A jeśli chodzi o wyrywanie ząbków, to ja akurat już przyszłam z pousuwanymi (sto lat temu musiałam usunąć), ale z tego co wiem, to mój orto jest przeciwnikiem rwania, chyba, że mus totalny. Co lekarz, to inna metoda ![]() Dzisiaj idę przykleić fruwający zamek...no i melduję: po raz pierwszy od tygodnia odgryzłam kawałek rogalika! Lalalala ![]() ![]()
![]() |
#243 |
Raczkowanie
|
Ja też miałam czwórki wyrywane, na dole dwie i na górze. Byłam z tego co pamiętam u 3 otodontów, wszyscy mi powiedzieli że muszę mieć wyrwane bo za duże stłoczenie miałam. Właśnie dziewczyny, wyrywanie nie boli, nic a nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczynki i chłopaki
![]() Dawno mnie nie było, a tu takie zmiany! Powiem szczerze, że nie doczytałam wszystkiego dokładnie (za dużo tego!) ![]() Ja dziś byłam na wizycie, bo odkleił mi się zamek na górnej lewej jedynce!!! ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrowionka i buziaki dla Was! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Zakorzenienie
|
NE NE NE NE
![]() jestem zdrowa ![]() ![]() ![]() Ja mam wizyte dopiero w piatek z atydzien hehe a juz bym se skoczyla;P
#246 |
Raczkowanie
|
Smv to super!
![]() A ja mam pytanko czy płynem Elmex przeciw próchnicy mogę sobie płukać buzię? Mam teraz płyn Ortho Kin ale on jest drogi i mało go jest, a i jeszcze czy nici dentystyczne OralB Super Floss kupię w normalnych drogeriach czy tylko w aptekach?
#247 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#248 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja mam miec ewentualnie separacje miedzy 7 a 8, nie bede miala obu 6, a 7 i 8 przyjda na ich miejsce. Z jednej strony mysle swiezo po wyrwaniu latwo sie przesunie. Ale z 2giej strony zuchwy mam 6 wyrwana w podstawowce, czyli jakies 9-10 lat temu. I tu mi powiedziala ze postara sie je przesunac na jej miejsce ale nieraz przy dawno wyrywanych jest jakas blizna na kosci czy cos. I ze musze sie liczyc z tym ze z tej strony moze sie nie przesunie do konca i zostana szparki. A wkurza mnie ta strona bo jest dziura po wyrwanej 6 i przez tyle czasu luzno mialy inne zeby i sie szparki porobily miedzy nimi, jedzenie mi wchodzi i denerwuje. Myslicie ze warto ryzykowac ze moze sie nie przesunac? Druga 6 i tak musze usunac bo jak pisalam jest zle wyleczona i orto mowi zeby sie jej pozbyc dla mojego dobra. Moglam tez zrobic most ale jest niekorzystny bo sie scina 2 sasiednie zeby i one sie oslabiaja a jednego mi powiedziala ze by scieli b duzo bo jest krzywy a oni tna pod katem prostym... Czy na wszelki wypadek do innego orto isc spytac? Bylam tylko u niej i tak sie nastawilam na to wszystko i teraz mysle ze moze naiwnie zrobilam ze poszlam do tylko jednej sie spytac. Ale zanim zamowie wizyte u innego to przyjdzie zakladanie u niej a i tak sie zdecydowalam juz i odlew zrobila, tak ze tylko na zalozenie przyjsc. Ale sie rozpisalam ![]() ![]()
![]() |
#249 |
Raczkowanie
|
yyork - ja tez mam tylko na jeden luk
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#250 |
Zakorzenienie
|
a ja bym sie spytała
ja sie mojej ciagle cos pytam :P hehe a ja nigdzie takich fajnych nici oral b nie moge dostac kiczowato ile takie kosztuja? mi troche szkoda wydac kase na nici bo jednak nici zuzzywam w tempei ekspresowanym:P
#251 |
Raczkowanie
|
no fajnie mi tak narazie nie potrzebne nici, bo ja mało co jem przez ten aparat, no ale i tak już jest lepiej, jeszcze nie dam do konca rady gryźć (już troche prawą stroną, bo lewa mnie jeszcze boli)
a co do tych dolnych zebów (nie ma na nich aparatu) bola takim przeszywającym bólem, tak zawsze w południe się zaczyna, echh mam dość tego (to takie wrazenie, jak się ma nadwrazliwość zebów i taki ból jak się zje lub wypije cos zimnego lub gorącego, to ja tak właśnie mam na dole kilka przednich zebów) jeszcze jedno co ile średnio wy macie wizyty u orto (ja mam pierwsza po prawie 2 miesiącach od załozenia)??
#252 |
Wtajemniczenie
|
Ech...
![]() ![]() Dam znać co dalej jak się dowiem.
#253 |
Zakorzenienie
|
oLga ty sie nie martw kobito;P
ja am lat 22 ![]() ty masz lat 16 i w ogole jakies nie teges ten oerto jak tak gada ze nie wie czy sie bedzie dalo cos zrobic...ale na pewno sie cos da!! p4trycja ja mam wizyty tez co ponad 2 miechy, ostatnią miałam w 8 lutego a dzis mamy prawie polowe kwietnia ( heihie no przesadzam) a wziyte ma dopiero za ponad tydzien (16.04) u mojej orto jest tak ze ma ludu w srocz i nie ma gdzie wciskac ludzi a przyznam ze co miesiac to by mi sie nie chcialo latac i 100 zostawiac wiec co 2 miechy-pikus ![]() i co do wrazliwych zebow kochana wiem o czym mowisz. ja mialam takie ekscesy po zmianie łuku ( po 1 wizycie) myslalam ze zdechne z bolu, nawet serek topipony na kanapce nie pozwalal mi jesc...tak bolalo i ten bol przeszywajacy. sensodyne polecam i po kilku dniahc przejdzie, mi bez pasty na szczescie przeszlo Buziaki, 3majcie sie..jutro poprawa z gramy brr... bedzie ciezko;P ale mam nadzieje ze JAKOS to bedzie ![]()
#254 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A ja mam wizyty co miesiac ![]() ![]() Edytowane przez yyork Czas edycji: 2008-04-09 o 19:34 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Raczkowanie
|
Olga:P to ciekawe co by ten Twój orto powiedział na aparatki z tego wątku - z tego co się orientuję to większość jest tu starsza od Ciebie,przeważają dwudziestokilkulatki
![]() Po czytaniu tego wątku dochodzę do wniosku,że ciężko jest trafić na sensownego ortodontę za pierwszym podejściem ![]() ![]() edit:smv mnie wyprzedziła ![]()
kiedy patrzysz na wszechświat i myślisz: "A co ze mną?". I możesz usłyszeć, jak wszechświat odpowiada: "No a co z tobą?". Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie. Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#256 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!! Pomocy!
Odpadła mi ostatnia część aparatu, rurka policzkowa. Da się to jakoś usunąć? Za późno żeby iść do orto, a boję się że to połknę....Poradźcie mi coś, miała któraś tak? Dzisiaj byłam dokleić zamek, a tu trach następny. ja za paczkę 50 nitek zapłaciłam 13 zeta :-/ ale są naprawdę fajne. Może na allegro będą?
PM 2011 Edytowane przez aluchelek Czas edycji: 2008-04-09 o 20:41 Powód: zapominalstwo |
![]() ![]() |
![]() |
#257 |
Przyczajenie
|
hi dziewczyny, u mnie po staremu, łuk już nie ciągnie bardzo, w przyszły czwartek wizyta, się przyzwyczajam powoli do druciska.
smv, cieszę się bardzo, że już u Ciebie ok ze zdrowiem, uff..... odetchnęłam se spokojnie ![]() Olga:P, ja nie wiem gdzieś Ty tego orto znalazła, ale ja bym go już więcej oglądać na oczy nie chciała. Ja spokojnie "minęłam trzydziestkę" i zęby się super sprawują a orto problemu nie widzi. A widziałam naprawdę kilku dobrze dorosłych w gabinecie, nawet jednego faceta. Gdzieś już wcześniej wspominałam tu taką orto, co tylko problemy wszędzie widziała, powinni jej dyplom zabrać! Tylko ludzi w bład wprowadza... mini8700, moja siostra miała podobną sytuację do Twojej - z jednej strony brak szóstki z dzieciństwa, i właśnie wyrywała czwórkę bo to był już ząb leczony kanałowo i "mało zęba w zębie". Już niedługo kończy- pojutrze zdejmuje dół, za kilka mcy górę. Śliczne zęby już ma, łuki równe, szpary oczywiście żadnej, zastanawiamy się teraz tylko czy nie bedą chciały "wracać"... ale to zmartwienie każdego kto zdejmuje druciaka. aluchelek, współczuję, niestety się nie znam bo jak większość chyba mam pierścienie, może to zdemontować jakoś?
#258 |
Zakorzenienie
|
ale nastukałyście postów
![]() opowiem moją historię i zmykam do szkoły. mam jak zwykle okropne zaległości z tym wątku ![]() 3 miesiące temu była mowa o tym że się ściągamy. później dwa miesiące temu, później miesiąc, tydzień, tydzień i kolejny tydzień ![]() orto coś tam poprawiała z moją dwójką i zrobiła się szpara ![]() ![]() kolejna sprawa. mówiłam o tym, że umawiałyśmy się na inną cenę płytek i bez większych negocjacji z 900 za dwie zrobiło się 800 za dwie ![]() pozdrawiam wszystkie aparatki i aparatów prostych zębów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
Przyszłam się przywitać
![]() Za dwa tygodnie zaczynam przygodę z łukami, najpierw na górę standardowo (będę mieć kosmetyczny do trójek, a dalej normalny), potem na dół. Lista moich wad jest dość długa, zanosi się na leczenie co najmniej 2,5 roczne ![]() ![]() Na razie mam śliczne ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie aparatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Witam dziewczyny
![]() Ja nosiłam aparat 3 lata temu, raczej go ściągłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ortodontka proponuje mi założenie aparatu ponownie ale na 4-5 miesięcy w celu korekcji i wyciągnięcia dwójek. A potem tylko nakładki szynowe i aparat silikonowy taki jak maja bokserzy podczas walk. I teraz nie wiem czy zakłądac czy zostawić tak jak jest ? Poradzicie cos ?
#261 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
idź się skonsultować z innym orto: lepiej Ci poradzi specjalista niż my ![]() Dziewczynki, wyrwałam sobie ten zamek. Spałam z drutem, który wbijał mi się w policzek i z bolącym zębem. Dzisiaj znów idę do orto na przyklejanie ![]()
![]() |
#262 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam w takim razie pytanko jeszcze do Ciebie. Bo po tej 6 to tam wielka dziura po wyrwaniu zostaje(w sensie na szerokosc). Czyli o taki kawal sie przesunelo bez problemu? Naprawde jestem pod wrazeniem ![]() Musze sie umowic na wyrwanie. Przemoc, i umowic ![]()
![]() |
#263 |
Raczkowanie
|
23 kwietnia będzie moja pół- rocznica z aparatem!! Szybciutko minęło
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#264 |
Zakorzenienie
|
hej Wam, nadal czekam na pierwszą wizytę
![]() ![]() ![]() smv. zdrówka ![]()
#265 |
Zakorzenienie
|
heh
i dupa jasna cholera ku#$%^aaa~!!!! nie zaliczylam znow teraz wmaju na 80% ...extra kuzwa chyba na rzesach stane;/ mam dola, mam dosc tej nieszczesnej skzoly tych debilnych nauczycieli iw eiczneggo traktowania nas jak smieci! ryczec mi sie az chce. kurcze 13 zł za 50 nitek to licho bo ja z 5 dziennie bym zuzywała;] co do kolejnego zakladana aparatu. niech ta madra ortodontka zalozy ci teraz za darmo aparat bo widcznie cos przeoczyła, powiedz mi jak mogla ci nie dac retencji? Bo tego nie czaje...
#266 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Się zleciało, pamiętam jak pewien stomatolog miał jej wyrwać tą czwórkę w piątek i na wizycie stwierdził że się nie podejmuje bo zatoki za głębokie czy coś tam, a na wtorek była już umówiona do orto... ale się wku... myślałam że facetowi przywalę! Weź tu znajdź w piątek wieczorem chirurga szczękowego!! Ale się udało; pan chirurg super miły był, żabek zgrabnie wyrwał i dziurę naprawdę niedużą zostawił (bez rozwlania dziąsła). Także jak możesz to zrób to wcześniej i ze spokojem, żebyś nie musiała się denerwować ![]()
![]() |
#268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Chyba jednak go założe, w sumie 5 miechów to nic w stosunku do 3 lat, a szkoda już by mi było zostawić to tak jak jest, jesli nacierpiałam się tyle i jeszcze pozbyłam się 6 zębów ![]()
![]() |
#269 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziekuje Ci bardzo za informacje, nareszcie ktos w podobnej sytuacji ![]()
![]() |
#270 |
Zakorzenienie
|
oo bratnia dusza
![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.