Aparaty ortodontyczne cz. III - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-09, 07:34   #241
dygotka8
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. III

czytam czytam co tu piszecie i nawet nieraz madrze piszecie ,ale pozwolicie że odpowiem wizażance na jej wątpliwości:
jesli mozesz i wiesz napisz jaka masz wade a ja ci wtedy doradzę usuwac czy nie

acha i tak na przyszłosć pierwsza zasada ortodoncji to wspólgranie 2 łuków zębowych czyli szczęki i żuchwy mowiac trywialnym językiem jeśli dezydujemy się załozyc aparat orto zakładamy 2 na góre i dół .oczywiscie niekoniecznie w tym samym dniu róznica moze byc nawet pół roku ale zawsze 2 bo jeden oczywiscie "naprostuje" że tak powiem wasza wadę ale nie na długo gdyż musza być ustawione zeby szczęki do zębów żuchwy w prawidłowych relacjach och ortodoncja to temat rzeka

i dziewczyny nie mozna pisac komus tak usuwaj koniecznioe zeba albo nie nie usuwaj to zależy od wady ortodontycznej warunków zgryzowych aaa i najawzniejsze od dobrego naprawde dobrego ortodonty ktory sie zna na rzeczy a nie liczy tylko na pieniadze za aparaty i wizyty a takich jest mało niestety....

jesli sie ktos decyduje na usuniecie zdroowego zęba najlepiej jest skonsultowac nawet i z 4 ortodontami zreszta sa 2 szkoły ortodonji stara która mowi bezwzglednie usuwac(oczywiscie nie w kazdym przypadku)i nowa ktora mówi jaknajmnije usuwać(oczywiscie nie w kazdym przypadku)[/quote]

dzięki za odp
jest tak:jeśli nie usunę tej jednej prawej 4 to wtedy efekt będzie kosmetycny-jak to powiedział orto-ale niekoniecznie zgryz się poprawi.
Wadę mam taką,że brakuje miejsca dla mojej prawej górnej jedynki-jakieś3-4 mm-może to i nie dużo,ale ja się źle z tym czuję... poza tym właśnie z tej prawej str mam nieprawidłowy zgryz bo zęby nachodzą na siebie.z lewej str wszystko jest ok.a na dole po prawej str to piatka jest nieco nachylona do środka więc pewnei założe i na dół,ale to po jakimśczasie-jak się odważę chirurgicznie usunąć ósemkę

tak więc widzisz quote,że nie mam jakiejś skomplikowanej wady
wcale nie jest mi łatwo tej 4 siępozbywać,ale chyba tak zrobię...a boję sie strasznie...

nie musze usuwać ósemek,tylko 1 bo już chyba zęby nie będą mi się przesuwały?

w czasie studiów udało mi się zarobić wreszcie na aparat więc chcę skorzystać z okazji i poprawić to

pozdrawiam ciepluśko
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 10:30   #242
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
dzięki za odp!!
tak więc ja byłam chyba u 4 orto.
u 1 to kobitka kazała mi usunąć wszystkie ósemki i tyle
u 2 to chciała mi założyć damona(ale mnie nie bardzo na to stać)
u 3 to kazała mi usunąć chyba dwie czwórki,a jeśli nie to założyć rotator
a u 4 to albo wyrwać tą jedną czwórkę albo nie i też coś tam nosić na rozszerzenie szczęki,ale wtedy efekt nie będzie taki jaki powinien być i z punktu widzenia ortodonty to powinnam usunąć tą 4
bardzo się tego boję,ale wszyscy bliscy mnie wspierają w tymwięc wyrwę
a czy 4 wyrywa stomatolog chirurg czy zwykły stomatolog??
pa
hmm...co lekarz to inna opinia....wiesz co tu jest link do tzw. białej listy ortodontów, może znajdziesz tam swoje miasto i wybierzesz się do jakiegoś poleconego? http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.ht...832&w=21521726

może akurat się przyda

p4trycja: też tak miałam tylko z górnym łukiem: ząbki się przesuwają i "nie trafiają" na siebie góra i dół. Nic się nie martw, takie uroki aparatu Mnie codziennie boli inny ząb: a to góra, a to dół, trzonowe, te z przodu normalka

smv: dobrze, że u Ciebie lepiej!

yyork: z tego co wiem to powinno się nosić na oba łuki, zwłaszcza jeśli się ma wadę zgryzu. Ja myślałam, że będę nosić tylko górę, bo dół w miarę prosty, a na górze koszmar. A orto mnie oświecił: góra rok, a dół masakra: dwa lata. Moja opinia była zupełnie inna niż jego

A jeśli chodzi o wyrywanie ząbków, to ja akurat już przyszłam z pousuwanymi (sto lat temu musiałam usunąć), ale z tego co wiem, to mój orto jest przeciwnikiem rwania, chyba, że mus totalny. Co lekarz, to inna metoda

Dzisiaj idę przykleić fruwający zamek...no i melduję: po raz pierwszy od tygodnia odgryzłam kawałek rogalika! Lalalala

aluchelek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 10:55   #243
redlips
Raczkowanie

Ja też miałam czwórki wyrywane, na dole dwie i na górze. Byłam z tego co pamiętam u 3 otodontów, wszyscy mi powiedzieli że muszę mieć wyrwane bo za duże stłoczenie miałam. Właśnie dziewczyny, wyrywanie nie boli, nic a nic
redlips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 12:52   #244
isis1
Raczkowanie

GG do isis1

Witam dziewczynki i chłopaki

Dawno mnie nie było, a tu takie zmiany! Powiem szczerze, że nie doczytałam wszystkiego dokładnie (za dużo tego!)

Ja dziś byłam na wizycie, bo odkleił mi się zamek na górnej lewej jedynce!!! Tzn. może nie do końca odkleił ale naruszył i się przesuwa. Orto powiedział, że jesli mogę wytrzymać do kolejnej wizyty (za 2 tyg. mam zakładanie dołu) to zrobi mi wszystko za jednym zamachem, no więc poczekam do tej wizyty, nie przeszkadza mi to w niczym więc luzik. Założył mi przy okazji dziś płytkę Nancea i seplenię jak małe dziecko!!! Masakra!!! Strasznie mi przeszkadza to to hehe No ale nie mam wyjścia mus to mus! Co do zębów to już praktycznie wogóle nie bolą (na razie) ale jak zmieni drucik to znowu będzie ból Mam nadzieję, że teraz już będę na bieżąco czytać i się udzielać

Pozdrowionka i buziaki dla Was!
isis1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 13:45   #245
smv
Zakorzenienie

NE NE NE NE
jestem zdrowa wirusik mi odpuscił swinia jedna a 5 dni mnie wymeczyl;D ale znow jestem pełna energi JUPI!

Ja mam wizyte dopiero w piatek z atydzien hehe a juz bym se skoczyla;P
Stary 2008-04-09, 13:50   #246
isis1
Raczkowanie

GG do isis1

Smv to super!

A ja mam pytanko czy płynem Elmex przeciw próchnicy mogę sobie płukać buzię? Mam teraz płyn Ortho Kin ale on jest drogi i mało go jest, a i jeszcze czy nici dentystyczne OralB Super Floss kupię w normalnych drogeriach czy tylko w aptekach?

isis1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 14:07   #247
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez isis1 Pokaż wiadomość
Smv to super!

A ja mam pytanko czy płynem Elmex przeciw próchnicy mogę sobie płukać buzię? Mam teraz płyn Ortho Kin ale on jest drogi i mało go jest, a i jeszcze czy nici dentystyczne OralB Super Floss kupię w normalnych drogeriach czy tylko w aptekach?
ja płuczę właśnie elmexem, smakuje mi jak nie wiem co ja tą nitkę dla aparatek kupiłam w aptece

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 14:43   #248
mini8700
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Emi_ Pokaż wiadomość
mino8700 Separacje zakłada się miedzy szóstką a piątką( chyba ) zeby pierscien sie zmiescil. To są takie gumki poprostu, nosi się je tydzien. Mnie bardziej bolalo noszenie separacji niż aparatu
dzieki _Emi_
ja mam miec ewentualnie separacje miedzy 7 a 8, nie bede miala obu 6, a 7 i 8 przyjda na ich miejsce. Z jednej strony mysle swiezo po wyrwaniu latwo sie przesunie. Ale z 2giej strony zuchwy mam 6 wyrwana w podstawowce, czyli jakies 9-10 lat temu. I tu mi powiedziala ze postara sie je przesunac na jej miejsce ale nieraz przy dawno wyrywanych jest jakas blizna na kosci czy cos. I ze musze sie liczyc z tym ze z tej strony moze sie nie przesunie do konca i zostana szparki. A wkurza mnie ta strona bo jest dziura po wyrwanej 6 i przez tyle czasu luzno mialy inne zeby i sie szparki porobily miedzy nimi, jedzenie mi wchodzi i denerwuje.
Myslicie ze warto ryzykowac ze moze sie nie przesunac?
Druga 6 i tak musze usunac bo jak pisalam jest zle wyleczona i orto mowi zeby sie jej pozbyc dla mojego dobra.
Moglam tez zrobic most ale jest niekorzystny bo sie scina 2 sasiednie zeby i one sie oslabiaja a jednego mi powiedziala ze by scieli b duzo bo jest krzywy a oni tna pod katem prostym...
Czy na wszelki wypadek do innego orto isc spytac?
Bylam tylko u niej i tak sie nastawilam na to wszystko i teraz mysle ze moze naiwnie zrobilam ze poszlam do tylko jednej sie spytac.
Ale zanim zamowie wizyte u innego to przyjdzie zakladanie u niej a i tak sie zdecydowalam juz i odlew zrobila, tak ze tylko na zalozenie przyjsc.

Ale sie rozpisalam Mam nadzieje ze nie zamotalam za bardzo

obrona 8 lipca

mini8700 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 15:52   #249
Julshka
Raczkowanie

yyork - ja tez mam tylko na jeden luk tzn krotko nosze ale orto przedstawiajac plan leczenia cos tam mowila ze dol prosty wiec nie trzeba (albo narazie nie trzeba) aparatu na dolne zeby, juz wlasnie nie pamietma co dokladnie mowilaa ale narazie sie nie zapowiada na luk dolny, w kazdym badz razie to nie jest pewne, wiec jest jakas szansa ze bede 100% aparatka i nie bede miec problemow ze scierajacymi sie zebami itp itd... I wlasnie tu moje pytanie. Czy mam sie zapytac orto czy bede miec czy nie? Obawiam sie ze orto pomysli ze jestem przewrazliwiona i ze nie wiem po co chce dolny luk i jeszcze wyjdzie ze sie uwazam za madrzejsza od niej
Stary 2008-04-09, 17:04   #250
smv
Zakorzenienie

a ja bym sie spytała
ja sie mojej ciagle cos pytam :P hehe

a ja nigdzie takich fajnych nici oral b nie moge dostac kiczowato
ile takie kosztuja? mi troche szkoda wydac kase na nici bo jednak nici zuzzywam w tempei ekspresowanym:P
Stary 2008-04-09, 17:31   #251
p4trycja
Raczkowanie

no fajnie mi tak narazie nie potrzebne nici, bo ja mało co jem przez ten aparat, no ale i tak już jest lepiej, jeszcze nie dam do konca rady gryźć (już troche prawą stroną, bo lewa mnie jeszcze boli)
a co do tych dolnych zebów (nie ma na nich aparatu) bola takim przeszywającym bólem, tak zawsze w południe się zaczyna, echh mam dość tego (to takie wrazenie, jak się ma nadwrazliwość zebów i taki ból jak się zje lub wypije cos zimnego lub gorącego, to ja tak właśnie mam na dole kilka przednich zebów)
jeszcze jedno co ile średnio wy macie wizyty u orto (ja mam pierwsza po prawie 2 miesiącach od załozenia)??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-09, 18:42   #252
Olga:P
Wtajemniczenie

Ech... Właśnie wróciłam z pierwszej wizyty u ortodonty. Dałam mu zdjęcia, gościu wziął wyciski i powiedział, że nie jest za ciekawie. Ma mi w następnym tygodniu powiedzieć co dalej. Mam wystające dwie góre jedynki i bardzo wąską szczęke. Powiedział, że nie wie czy w ogóle da się coś z tym zrobić, bo to może być wina kości(?) Coś wspominał o tym hassie ... Że być moze to będę mieć, a z tego co tu czytałam to udręka I że za późno się wzięłam za rozszerzanie tego łuku. Wspomnę, że mam 16 lat... A wg niego najlepszy wiek to 12-13 lat:/ Tak mnie nastraszył, że to szok. Mam tylko nadzieję, że z tymi moimi zębami da się coś zrobić, bo naprawdę nie mam aż tak potwornych, bo są tylko jedynki wsytające u góry, a u dołu dwa krzywe zęby. Myślałam,że to pestka, a tu proszę:/
Dam znać co dalej jak się dowiem.

Olga:P jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 19:28   #253
smv
Zakorzenienie

oLga ty sie nie martw kobito;P
ja am lat 22 wyszły osemki pokrzywily co mialy i teraz jestem raczej spokojan ze nic sie nie zchrzani..
ty masz lat 16 i w ogole jakies nie teges ten oerto jak tak gada ze nie wie czy sie bedzie dalo cos zrobic...ale na pewno sie cos da!!

p4trycja ja mam wizyty tez co ponad 2 miechy, ostatnią miałam w 8 lutego a dzis mamy prawie polowe kwietnia ( heihie no przesadzam) a wziyte ma dopiero za ponad tydzien (16.04)
u mojej orto jest tak ze ma ludu w srocz i nie ma gdzie wciskac ludzi a przyznam ze co miesiac to by mi sie nie chcialo latac i 100 zostawiac wiec co 2 miechy-pikus
i co do wrazliwych zebow kochana wiem o czym mowisz. ja mialam takie ekscesy po zmianie łuku ( po 1 wizycie) myslalam ze zdechne z bolu, nawet serek topipony na kanapce nie pozwalal mi jesc...tak bolalo i ten bol przeszywajacy.
sensodyne polecam i po kilku dniahc przejdzie, mi bez pasty na szczescie przeszlo

Buziaki, 3majcie sie..jutro poprawa z gramy brr... bedzie ciezko;P ale mam nadzieje ze JAKOS to bedzie
Stary 2008-04-09, 19:31   #254
yyork
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Julshka Pokaż wiadomość
yyork - ja tez mam tylko na jeden luk tzn krotko nosze ale orto przedstawiajac plan leczenia cos tam mowila ze dol prosty wiec nie trzeba (albo narazie nie trzeba) aparatu na dolne zeby, juz wlasnie nie pamietma co dokladnie mowilaa ale narazie sie nie zapowiada na luk dolny, w kazdym badz razie to nie jest pewne, wiec jest jakas szansa ze bede 100% aparatka i nie bede miec problemow ze scierajacymi sie zebami itp itd... I wlasnie tu moje pytanie. Czy mam sie zapytac orto czy bede miec czy nie? Obawiam sie ze orto pomysli ze jestem przewrazliwiona i ze nie wiem po co chce dolny luk i jeszcze wyjdzie ze sie uwazam za madrzejsza od niej
No ja nosze na gorze juz 4 miesiace, zeby mam juz prawie proste... Wiec zalozenie dolu juz raczje odpada, bo musialabym wyrwac zab na gorze i cala dotychczasowa praca poszlaby na marne. Zreszta orto pytala mnie przed zalozeniem, na ktora opcje sie zdecydowalam, wiec juz nawet nie bede jej pytac;/ Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok

A ja mam wizyty co miesiac I bardzo się z tego cieszę, bo wymienia mi gumki na swiezutkie (porcelana)

Edytowane przez yyork
Czas edycji: 2008-04-09 o 19:34 Powód: dopisek
yyork jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 19:35   #255
buddha.b
Raczkowanie

Olga:P to ciekawe co by ten Twój orto powiedział na aparatki z tego wątku - z tego co się orientuję to większość jest tu starsza od Ciebie,przeważają dwudziestokilkulatki (w tym i ja).Wiadomo,że najlepiej dzieciom prostować zęby,ale trudno,nie wyszło,to nadrabiamy teraz.Chyba bym nie chciała się leczyć u tego kolesia-jesteś młoda osóbką,więc tym bardziej dziwi,że mówi Ci,że nie wie czy w ogóle da się coś z tym zrobić.Jeśli masz taką możliwość to zapisz się też do kogoś innego na konsultacje,a na razie poczekaj co Ci zaproponuje ten ortodonta.

Po czytaniu tego wątku dochodzę do wniosku,że ciężko jest trafić na sensownego ortodontę za pierwszym podejściem Jakiś czas temu trochę śmieszyło mnie to ciągłe polecanie komuś konsultacji jeszcze u innego lekarza,ale teraz inaczej na to patrzę.Sama to przeszłam zresztą

edit:smv mnie wyprzedziła

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-09, 20:05   #256
aluchelek
Raczkowanie

Dziewczyny!!! Pomocy!

Odpadła mi ostatnia część aparatu, rurka policzkowa. Da się to jakoś usunąć? Za późno żeby iść do orto, a boję się że to połknę....Poradźcie mi coś, miała któraś tak? Dzisiaj byłam dokleić zamek, a tu trach następny.

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
a ja bym sie spytała
ja sie mojej ciagle cos pytam :P hehe

a ja nigdzie takich fajnych nici oral b nie moge dostac kiczowato
ile takie kosztuja? mi troche szkoda wydac kase na nici bo jednak nici zuzzywam w tempei ekspresowanym:P
ja za paczkę 50 nitek zapłaciłam 13 zeta :-/ ale są naprawdę fajne. Może na allegro będą?

Edytowane przez aluchelek
Czas edycji: 2008-04-09 o 20:41 Powód: zapominalstwo
Stary 2008-04-09, 21:13   #257
Sylwia0404
Przyczajenie

hi dziewczyny, u mnie po staremu, łuk już nie ciągnie bardzo, w przyszły czwartek wizyta, się przyzwyczajam powoli do druciska.
smv, cieszę się bardzo, że już u Ciebie ok ze zdrowiem, uff..... odetchnęłam se spokojnie
Olga:P, ja nie wiem gdzieś Ty tego orto znalazła, ale ja bym go już więcej oglądać na oczy nie chciała. Ja spokojnie "minęłam trzydziestkę" i zęby się super sprawują a orto problemu nie widzi. A widziałam naprawdę kilku dobrze dorosłych w gabinecie, nawet jednego faceta. Gdzieś już wcześniej wspominałam tu taką orto, co tylko problemy wszędzie widziała, powinni jej dyplom zabrać! Tylko ludzi w bład wprowadza...

mini8700, moja siostra miała podobną sytuację do Twojej - z jednej strony brak szóstki z dzieciństwa, i właśnie wyrywała czwórkę bo to był już ząb leczony kanałowo i "mało zęba w zębie". Już niedługo kończy- pojutrze zdejmuje dół, za kilka mcy górę. Śliczne zęby już ma, łuki równe, szpary oczywiście żadnej, zastanawiamy się teraz tylko czy nie bedą chciały "wracać"... ale to zmartwienie każdego kto zdejmuje druciaka.
aluchelek, współczuję, niestety się nie znam bo jak większość chyba mam pierścienie, może to zdemontować jakoś?
Stary 2008-04-10, 09:20   #258
alufa
Zakorzenienie

ale nastukałyście postów
opowiem moją historię i zmykam do szkoły. mam jak zwykle okropne zaległości z tym wątku

3 miesiące temu była mowa o tym że się ściągamy. później dwa miesiące temu, później miesiąc, tydzień, tydzień i kolejny tydzień

orto coś tam poprawiała z moją dwójką i zrobiła się szpara wczoraj byłam a wizycie na której teoretycznie powinnam już ściągać aparat, ale trzeba tą szparę zamknąć więc czekam teraz kolejny tydzień z łańcuszkiem na górnej szczęce i boli mnie to jak cholera a szpara jak była tak jest... mam nadzieje, że wszystko się pięknie zejdzie...

kolejna sprawa. mówiłam o tym, że umawiałyśmy się na inną cenę płytek i bez większych negocjacji z 900 za dwie zrobiło się 800 za dwie co i tak w porównaniu z innymi ortodontami w Gdańsku jest bardzo drogo.

pozdrawiam wszystkie aparatki i aparatów

prostych zębów
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 10:35   #259
szugarbejb
Zakorzenienie

Przyszłam się przywitać

Za dwa tygodnie zaczynam przygodę z łukami, najpierw na górę standardowo (będę mieć kosmetyczny do trójek, a dalej normalny), potem na dół. Lista moich wad jest dość długa, zanosi się na leczenie co najmniej 2,5 roczne No ale mam nadzieję, że wytrzymam

Na razie mam śliczne niebieskie gumeczki między górnymi 4/5 i 5/6, tam gdzie będę mieć pierścienie. Nie mogę gryźć, i trochę boli

Pozdrawiam wszystkie aparatki

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
(...)
i oczywiście ma mieć ładnego penisa, jasnego i zadbanego a nie jakieś ogóra nabrzmiałego w fuj kolorach.
szugarbejb jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 12:07   #260
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Witam dziewczyny
Ja nosiłam aparat 3 lata temu, raczej go ściągłam I nosiłam przez 3 lata Wszystko było by dobrze, gdyby nie to że musałam wyrwac ósemki dolne, bo nie było dla nich miejsca I nie nosiłam przez to wyciaganej góry i teraz moje górne dwójki mam z tyłu I zamiast przednie zęby mieć z przodu a dolne z tyłu to mam na odwrót
Ortodontka proponuje mi założenie aparatu ponownie ale na 4-5 miesięcy w celu korekcji i wyciągnięcia dwójek. A potem tylko nakładki szynowe i aparat silikonowy taki jak maja bokserzy podczas walk.
I teraz nie wiem czy zakłądac czy zostawić tak jak jest ?
Poradzicie cos ?

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 13:18   #261
aluchelek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny
Ja nosiłam aparat 3 lata temu, raczej go ściągłam I nosiłam przez 3 lata Wszystko było by dobrze, gdyby nie to że musałam wyrwac ósemki dolne, bo nie było dla nich miejsca I nie nosiłam przez to wyciaganej góry i teraz moje górne dwójki mam z tyłu I zamiast przednie zęby mieć z przodu a dolne z tyłu to mam na odwrót
Ortodontka proponuje mi założenie aparatu ponownie ale na 4-5 miesięcy w celu korekcji i wyciągnięcia dwójek. A potem tylko nakładki szynowe i aparat silikonowy taki jak maja bokserzy podczas walk.
I teraz nie wiem czy zakłądac czy zostawić tak jak jest ?
Poradzicie cos ?

idź się skonsultować z innym orto: lepiej Ci poradzi specjalista niż my

Dziewczynki, wyrwałam sobie ten zamek. Spałam z drutem, który wbijał mi się w policzek i z bolącym zębem. Dzisiaj znów idę do orto na przyklejanie

Stary 2008-04-10, 15:11   #262
mini8700
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia0404 Pokaż wiadomość

mini8700, moja siostra miała podobną sytuację do Twojej - z jednej strony brak szóstki z dzieciństwa, i właśnie wyrywała czwórkę bo to był już ząb leczony kanałowo i "mało zęba w zębie". Już niedługo kończy- pojutrze zdejmuje dół, za kilka mcy górę. Śliczne zęby już ma, łuki równe, szpary oczywiście żadnej, zastanawiamy się teraz tylko czy nie bedą chciały "wracać"... ale to zmartwienie każdego kto zdejmuje druciaka.
Oh, dziekuje
Mam w takim razie pytanko jeszcze do Ciebie. Bo po tej 6 to tam wielka dziura po wyrwaniu zostaje(w sensie na szerokosc). Czyli o taki kawal sie przesunelo bez problemu? Naprawde jestem pod wrazeniem
Musze sie umowic na wyrwanie. Przemoc, i umowic

obrona 8 lipca

Stary 2008-04-10, 15:12   #263
magdalencja
Raczkowanie

23 kwietnia będzie moja pół- rocznica z aparatem!! Szybciutko minęło Teraz juz właściwie zostały milimetry do naprostowania, ale to one są najtrudniejsze... A 16 maja prawdopodnie będę miała zakładany dół!! A to oznacza, że czeka mnie jeszcze prostowanie zgryzu czy coś takiego, więc bedzie to wszystko trwało jeszcze dłużej...:/ Ale i tak juz się przyzwycziłam do mojego kochanego rusztowania... Nawet do tego, że po każdej wizycie u orto bolą mnie zęby Pocieszm sie myślą, że jak już zdejme ten aparat, jak się uśmiechnę, to... wszyscy padną...

"Codziennie przez 365 dni roku będę się przypatrywała wszystkiemu i wszystkim, tak jakbym czyniła to po raz pierwszy- dotyczy to zwłaszcza drobnych spraw"
magdalencja jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-04-10, 15:37   #264
effciaa16
Zakorzenienie

hej Wam, nadal czekam na pierwszą wizytę jeszcze 18 dni, jak to szybko minęło. Jeszcze jeden ząbek, ale trzeba kasę uzbierać Mam nadzieję, że będzie ok. Będę dawała znać. Miłego dnia
smv. zdrówka

effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 16:16   #265
smv
Zakorzenienie

heh
i dupa jasna cholera ku#$%^aaa~!!!! nie zaliczylam znow
teraz wmaju na 80% ...extra
kuzwa chyba na rzesach stane;/

mam dola, mam dosc tej nieszczesnej skzoly tych debilnych nauczycieli iw eiczneggo traktowania nas jak smieci!
ryczec mi sie az chce.

kurcze 13 zł za 50 nitek to licho bo ja z 5 dziennie bym zuzywała;]

co do kolejnego zakladana aparatu. niech ta madra ortodontka zalozy ci teraz za darmo aparat bo widcznie cos przeoczyła, powiedz mi jak mogla ci nie dac retencji? Bo tego nie czaje...
Stary 2008-04-10, 16:26   #266
AngelOfDestiny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez effciaa16 Pokaż wiadomość
hej Wam, nadal czekam na pierwszą wizytę jeszcze 18 dni, jak to szybko minęło. Jeszcze jeden ząbek, ale trzeba kasę uzbierać Mam nadzieję, że będzie ok. Będę dawała znać. Miłego dnia
smv. zdrówka
Witam w klubie, ja także mam pierwszą wizytę na 28.04
AngelOfDestiny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 16:54   #267
Sylwia0404
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mini8700 Pokaż wiadomość
Oh, dziekuje
Mam w takim razie pytanko jeszcze do Ciebie. Bo po tej 6 to tam wielka dziura po wyrwaniu zostaje(w sensie na szerokosc). Czyli o taki kawal sie przesunelo bez problemu? Naprawde jestem pod wrazeniem
Musze sie umowic na wyrwanie. Przemoc, i umowic
Owszem zeszło się ładnie i nie ma żadnej szpary szerszej po czwórce, natomiast ta po szóstce jest minimalnie widoczna, tak max 0,5mm. Ale nie wiem czy tak zostanie bo zdejmuje dół, a te braki są u góry, którą jeszcze ponosi. Teraz pozostaje do zrobienia lekkie cofnięcie zgryzu u góry bo do tej pory nie można było do końca tego zrobić - mimo podwyższonego zwarcia, zamki przeszkadzają. Już za godzinę zdejmuje dół (ale zazdroszczę, ja jestem na początku drogi...).
Się zleciało, pamiętam jak pewien stomatolog miał jej wyrwać tą czwórkę w piątek i na wizycie stwierdził że się nie podejmuje bo zatoki za głębokie czy coś tam, a na wtorek była już umówiona do orto... ale się wku... myślałam że facetowi przywalę! Weź tu znajdź w piątek wieczorem chirurga szczękowego!! Ale się udało; pan chirurg super miły był, żabek zgrabnie wyrwał i dziurę naprawdę niedużą zostawił (bez rozwlania dziąsła). Także jak możesz to zrób to wcześniej i ze spokojem, żebyś nie musiała się denerwować
Stary 2008-04-10, 17:05   #268
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
heh
i dupa jasna cholera ku#$%^aaa~!!!! nie zaliczylam znow
teraz wmaju na 80% ...extra
kuzwa chyba na rzesach stane;/

mam dola, mam dosc tej nieszczesnej skzoly tych debilnych nauczycieli iw eiczneggo traktowania nas jak smieci!
ryczec mi sie az chce.

kurcze 13 zł za 50 nitek to licho bo ja z 5 dziennie bym zuzywała;]

co do kolejnego zakladana aparatu. niech ta madra ortodontka zalozy ci teraz za darmo aparat bo widcznie cos przeoczyła, powiedz mi jak mogla ci nie dac retencji? Bo tego nie czaje...
Jeśli to do mnie to ten kolejny aparat założy mi po połowie ceny. Oczywiście, że po ściągnięciu aparatu dostałam wyciągany aparat na dzień i płytkę na noc, a za dolnymi ząbkami mam przyklejony drucik. Wszytsko jest ok, ale moja szczęka dalej rośnie i dolna idzie do przodu ciągle A przecież dolna szczęka powinna być z tyłu a górna z przodu. Mam taki zgryz, że nie idzie tego idealnie wyciągnąć do przodu (góry) tylko na równi z dołem, ale po wyrwaniu teraz tych ósemek, z powodu opuchlizny i komplikacji nie zakładałam górnego wyciąganego aparatu i trochę żęby a tym bardziej dwójki poszły do tyłu. W mojej mieścinie jest tylko jedna ortka, a kolejna to dopiero w czechach. Jak mi to tłumaczyła, to jeśli bedę zakłądała ten kolejny aparat, to tylko przez miesiąc będzie tak jak na początku, że leczenie a kolejne 4 miechy to już tylko korekcja i wyciąganie zębów, jak to miałam ostatnio po 2,5 roku noszenia A potem szyny na noc i silikon na dzień
Chyba jednak go założe, w sumie 5 miechów to nic w stosunku do 3 lat, a szkoda już by mi było zostawić to tak jak jest, jesli nacierpiałam się tyle i jeszcze pozbyłam się 6 zębów

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-10, 17:13   #269
mini8700
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia0404 Pokaż wiadomość
Owszem zeszło się ładnie i nie ma żadnej szpary szerszej po czwórce, natomiast ta po szóstce jest minimalnie widoczna, tak max 0,5mm. Ale nie wiem czy tak zostanie bo zdejmuje dół, a te braki są u góry, którą jeszcze ponosi. Teraz pozostaje do zrobienia lekkie cofnięcie zgryzu u góry bo do tej pory nie można było do końca tego zrobić - mimo podwyższonego zwarcia, zamki przeszkadzają. Już za godzinę zdejmuje dół (ale zazdroszczę, ja jestem na początku drogi...).
Się zleciało, pamiętam jak pewien stomatolog miał jej wyrwać tą czwórkę w piątek i na wizycie stwierdził że się nie podejmuje bo zatoki za głębokie czy coś tam, a na wtorek była już umówiona do orto... ale się wku... myślałam że facetowi przywalę! Weź tu znajdź w piątek wieczorem chirurga szczękowego!! Ale się udało; pan chirurg super miły był, żabek zgrabnie wyrwał i dziurę naprawdę niedużą zostawił (bez rozwlania dziąsła). Także jak możesz to zrób to wcześniej i ze spokojem, żebyś nie musiała się denerwować
Tak, mowila zeby po wyrwaniu przyjsc po 2 tygodniach zeby sie zagoilo. Chce zalozyc aparat/separacje (zdecyduje ona) przed weekendem majowym zeby jeczec w domu wiec musze sie spieszyc. Tym bardziej ze nie czuje tego zeba wcale ale jak dotykam jezykiem to mnie tak jakby troszenke boli. A zreszta jest sztuczny i moj gorny zab go 'nie czuje' choc sie dotykaja a to niedobre dla stawu.
Dziekuje Ci bardzo za informacje, nareszcie ktos w podobnej sytuacji

obrona 8 lipca

Stary 2008-04-10, 17:44   #270
effciaa16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AngelOfDestiny Pokaż wiadomość
Witam w klubie, ja także mam pierwszą wizytę na 28.04
oo bratnia dusza Powodzenie i czekam na relacje hah

effciaa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości