Czerwcowe mamusie 2017 cz. V - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-03-14, 20:27   #691
marikaxp
Rozeznanie

Dot.: Czerwcowe mamusie 2017 cz. V

Cytat:
Napisane przez dilanaj Pokaż wiadomość
Czytałam dzisiaj jakiś artykuł odnośnie cesarek i dowiedziałam się, że jak trafiamy do porodu to lekarz powinien zbadać szerokość główki dziecka i ramionek i jak to się ma do rozstawu miednicy matki, ale im się nie chce tego robić, bo szybciej i wygodniej jest naciąć kobietę i po problemie.
Coo ? Przecież to standard ..

Zrównowarzona pomoc rodziców jest bardzo dobra. Przecież i mąż jest człowiekiem . Wróci z pracy i ma tylko zajmować się dzieckiem. A kiedy ma odpocząć..?

Ja marze o takim wsparciu od dziadków, ale moja teściowa tylko wkurzać umie. I wiecznie twierdzić, że ona biedna i stara już nie ma siły. ( 54lata). 5 lat temu też nie miała 😉 Moja mama dużo pracuje plus opiekuje się swoją matką więc jej pomoc będzie ograniczona, ale damy radę nie ma wyjścia

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
marikaxp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 20:28   #692
maajjaa88
Zadomowienie

Jakas nie teges ta psycholog ojciec dziecka ma dac tylko nasienie i robic za sluge? No sory ale w glowie mi sie to nie miesci. Pomoc innych? Ok jezeli sama tego bede chciala, nie chce zeby ktos mi sie wtracal. Chce żeby TZ duzo pomagal przy dzidziusiu, bede go uczyc przewijac, kapac itp. Jak bede padac na twarz ze zmeczenia to z checia dam Mala np siostrze na spacer ale ta psycholog glupoty gada dziecka izolowqc od nikogo nie zamierzam. Tak robila moja kuzynka a pozniwj byl placz co dziecko nawet z wlasna babcia na 10 minut nie chcialo zostqc bo odrazu zanosila sie z placzu za matka. W sklepie, w gosciach przyklejona do mamy, nawet spojrzec na nia nie mozna bylo. No masakra jakas. Dlatego uwazam, ze dziecko trzeba uczyc obecnosci innych, ze jest ktos jeszcze poza MAMA.

Vela jaki smoczek chcesz? Ja mam dwa z Lovi. Jeden dostalam przy zapisie na szkole rodzenia a drugi wczoraj
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 20:37   #693
marikaxp
Rozeznanie

W sensie , że zawsze przed porodem dziecko jest mierzone i miednica matki.

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Cytat:
Napisane przez ewelinka2311 Pokaż wiadomość
a właśnie jeszcze położna coś takiego mówia jeżeli chodzi karuzele, szumisie, muzka, hałas, trzepanie wózkiem podczas usypiania itp.
że niby to usypia dzieci, ale nie na zasadzie że je uspokaja, tylko dziecko jest tym jakby zmęczone i się wyłącza, co w pewien sposób może upośledzać niektóre komórki mózgowe i doprowadzać do tego, że np potem ma problem wysiedzieć w ławce w szkole czy coś w tym stylu.

Nigdy nie myślałam o tym w ten sposób, ani się nie spotkałam z taką teorią, ale coś w tym może być skoro o tym mówi

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

ja gdzieś czytałam, że to bzdura, ale nie wiem w sumie jak to jest na prawdę
Od wieki wieków matki śpiewają np. Kołysanki i to je też upośledza ? A szum jelit w łonie też? Nic mądrzejszego nie słyszałam jak żyje. A ma na to jakąś literaturę albo badnia?

Stary 2017-03-14, 20:44   #694
monika860902
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannaanna_87 Pokaż wiadomość
Dzieki dziewczyny. ... Tez mi się podoba

A wiesz jakie sa wymiary?

[img]//www.suwaczki.com/tickers/p19uyx8d6i1d1j97.png[/img]
monika860902 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 20:47   #695
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marikaxp Pokaż wiadomość
W sensie , że zawsze przed porodem dziecko jest mierzone i miednica matki.

---------- Dopisano o 21:37 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ----------

Od wieki wieków matki śpiewają np. Kołysanki i to je też upośledza ? A szum jelit w łonie też? Nic mądrzejszego nie słyszałam jak żyje. A ma na to jakąś literaturę albo badnia?

Nie wiem, nie mówiła o żadnych książkach. Ona taka trochę starej daty to może ją przerażają te wszystkie nowinki :p
Niby tak koleżanki chwaliły te zajęcia, ja czekam na te o wyprawce do szpitala i innych konkretniejszych rzeczach. I na gratisy hahaha
ewelinka2311 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 20:48   #696
marikaxp
Rozeznanie

Gratisy najważniejsze 😁

Sent from my SM-J510FN using Wizaz Forum mobile app
Stary 2017-03-14, 20:51   #697
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratisy najważniejsze 😁

a co se będę żałować :p

ale serio po jednych zajęciach ciężko mi powiedzieć czy warto czy nie, jak na razie to pół na pół
Stary 2017-03-14, 20:52   #698
marikaxp
Rozeznanie

Darmowa ? Przynajmniej masz trochę rozrywki 😁😁

Stary 2017-03-14, 20:58   #699
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Cytat:
Darmowa ? Przynajmniej masz trochę rozrywki 😁😁

darmowa jakbym miała płacić za coś takiego jak dzisiaj to bym się zdenerwowała
wiem, że ma być na początku kwietnia ratownik z fantomem dziecka i pierwszą pomocą, to powinno być coś konkretnego
Stary 2017-03-14, 21:07   #700
daiquiricubano
Zadomowienie

Cytat:
Jak kupowałam spacerówkę dla Amelii to były tak z myszką miki za 50 zł zwykły , składane w bok

Jejku jak dziś pięknie jest na dworzu. Czuć wiosnę ❤❤. Znalazłam w internecie super tani sklep z niektórymi kosmetykami i alcesoriami. Zrobiłam już pół wyprawki kosmetyczno higienicznej- w tym podkłady, podpaski, aspirator ITd Kupiłam Mustele przeciw rozstepom. Używała którąś z was? Mam nadzieje , że będzie tak samo dobra jak Tołpa. I w Eclercu upolowała mega słodkie spodenki ❤ kupiłam też 2 tetrówki i w sumie sama już nie wiem ile tych pieluch dokupić. Mam 3 muślionowe BabyOno, 2 tetrowe ( plus w piwnicy muszę poszukać moze coś po Amelii zostało) , jedną dużą bambusową. A wy ile kupujecie tych pieluch ? Ma którąś z was te muśliniwe z IKEA? Za tydzień jedziemy po łóżeczko a tam widziałam takie szare w gwiazdki.

Dziewczyny czy któraś z was jest z Warszawy? Możecie polecić jakiś sklep z dużym wyborem wózków? Nie koniecznie w extra cenach.

Ja używam i używałam musteli. Bardzo sobie chwale, choć wiem, że rozstepy to w dużej mierze kwestia genów 🙄

Pieluch miałam sporo, głównie bambus i muslin. Na dobrą tetrę nie trafiłam, wiec może dlatego ich nie zachwalam i nie zamierzam juz kupić, no chyba ze zwykłą biała bardzo dobrej jakości 😉 a jeśli chodzi o ikee to nawet nie wiedziałam, że są jakieś pieluchy 🤔

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Daga825 Pokaż wiadomość
Takie minky kupiłam, pod spodem większy kocyk dla córki, a na górze watowana kolderka na jesień i zimę dla synka Załącznik 6970106

Śliczne

daiquiricubano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 21:08   #701
marikaxp
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daiquiricubano Pokaż wiadomość
Ja używam i używałam musteli. Bardzo sobie chwale, choć wiem, że rozstepy to w dużej mierze kwestia genów 🙄

Pieluch miałam sporo, głównie bambus i muslin. Na dobrą tetrę nie trafiłam, wiec może dlatego ich nie zachwalam i nie zamierzam juz kupić, no chyba ze zwykłą biała bardzo dobrej jakości 😉 a jeśli chodzi o ikee to nawet nie wiedziałam, że są jakieś pieluchy 🤔

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ----------

Śliczne

Na stronie IKEA nazywają się- ściereczki muślinowe

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-03-14, 21:14   #702
daiquiricubano
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez VelaLuca Pokaż wiadomość
Ale mnie ścięło po tej glukozie, jeszcze u dermatologa nam tyle zeszło a ja marzyłam tylko o mojej podusi i ciepłej kołderce

Zaraz po rozwiązaniu muszę jechać wciąć jednego pieprzyka, eh...myślałam że się obejdzie trochę dłużej ale jest zaraz pod piersią i ma dziwną strukturę więc znów będziemy się ciąć

Glukozę przeżyłam, tak jak pisałam ja jestem cukrzyk, im słodsze tym lepsze więc ze smakiem to wypiłam Gorzej było później ale jakoś dotrwałam... Zwymiotowałam, ale na szczęście zaraz po 2 pobraniu Wytrzymałam tak na styk.

Mam wyniki, przeliczyli mi je na mmol/l:
Na czczo - 4,63
Po 1 godzinie - 7,12
Po 2 godzinach - 6,33

Według tych norm które wstawiałyście na FB i które wyszukałam w internecie jest ok

Maja - mnie też co jakiś czas boli jak na okres. Raz słabiej raz mocniej. Tak już chyba będzie do końca, w końcu cały czas nasze dzieciątka rosną więc takie bóle są normalne

USG - Pisałyście o tym usg genetycznym, ja będę je miała robione jako zwykłe usg na wizycie, bo mój lekarz robi wszystkie te usg prenatalne.

U mojego lekarza jest tak, że na końcówce kontroluje się ilość wód płodowych, tętno, ułożenie dziecka więc pacjentki dość często mają te USG. Na pewno 2 tygodnie przed terminem i później jeśli do terminu nic nie ruszy to kolejne jest w dniu terminu, i później się monitoruje wg potrzeby.

Mamaginekolog pisała kiedyś, że oprócz tych 3 USG na NFZ warto zrobić jeszcze 2 dodatkowe badania. W 6-7 tc i własnie w okolicy 35-36 tc, aby sprawdzić wody płodowe i ułożenie dziecka.
Więc ja na pewno bym poszła gdzieś prywatnie przed porodem jeszcze, aby ktoś sprawdził czy tam jest wszystko ok.
Zapłaciłabym te 150 zł za USG ale przynajmniej byłabym spokojna że jest wszystko dobrze, bo zaniedbać coś na końcówce to byłaby masakra

Pieluchy - kurcze nie wiem czy ja nie mam ich za dużo, ale pisałyście kiedyś że pieluchy zwłaszcza te tetrowe dość szybko się zużywa, tym bardziej że my w upalne dni będziemy pewnie nimi przykrywać dziecko.
Mam 2 duże bambusowe - 100x100 - do otulania
Muślinowe z BabyOno - 3 sztuki
2 flanelowe - 70x80
pieluchy tetrowe - tutaj tak chciałam ok. 15 wziąć. 5 kolorowych, 10 białych.
A i mam jeszcze 6 takich małych ręczniczków bawełnianych 30x30- do wytarcia buźki czy przemycia pupy będą jak znalazł.

Daga - ale piękny kocyk!
Ty farciaro, wyniki masz lepsze ode mnie, a ja się tak słodkościami nie obzeram 😒 zazdroszczę po raz setny!

No i ja też mowie, ze usg po 35 tc to niemal obowiązek 😉

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Ja tylko wezmę te tetry od tego producenta którego poleciła Paula, bo na jakości tetry mi zależy akurat aby wytrzymały jak najdłużej
A resztę od niego, mam jeszcze dorzucone do koszyka: szczotkę do butelek, cążki do paznokci, woreczki zapachowe na pieluchy, woreczki do mrożenia pokarmu, podkłady na przewijak, szczoteczka silikonowa do ząbków, termometr do kąpieli, smoczek Lovi.
Ma taniej niż na Gemini i BabyOno a produkty te same, więc nie będę przepłacać
A jakie podkłady na przewijak? Ja od początku używam właśnie pieluch, albo tych które okazały się gorszej jakości, albo już spranych czy poplamionych 😉 jak się ubrudza to przepiore i problem z głowy 😉

---------- Dopisano o 22:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ----------

Cytat:
Noo kiedyś to była tetra, nie do zdarcia

Ja będę mieć na bide jeszcze 4 USG, a może i więcej jeśli Blanka nie będzie chciała się ewakuować
Ja tez jeszcze ze 4 usg 😉 zależy, ile mi wizyt wyjdzie i kiedy się rozpakuje, bo jak po terminie to i więcej pewnie 😝

Edytowane przez daiquiricubano
Czas edycji: 2017-03-14 o 21:44
Stary 2017-03-14, 21:21   #703
pannaanna_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Jakas nie teges ta psycholog ojciec dziecka ma dac tylko nasienie i robic za sluge? No sory ale w glowie mi sie to nie miesci. Pomoc innych? Ok jezeli sama tego bede chciala, nie chce zeby ktos mi sie wtracal. Chce żeby TZ duzo pomagal przy dzidziusiu, bede go uczyc przewijac, kapac itp. Jak bede padac na twarz ze zmeczenia to z checia dam Mala np siostrze na spacer ale ta psycholog glupoty gada dziecka izolowqc od nikogo nie zamierzam. Tak robila moja kuzynka a pozniwj byl placz co dziecko nawet z wlasna babcia na 10 minut nie chcialo zostqc bo odrazu zanosila sie z placzu za matka. W sklepie, w gosciach przyklejona do mamy, nawet spojrzec na nia nie mozna bylo. No masakra jakas. Dlatego uwazam, ze dziecko trzeba uczyc obecnosci innych, ze jest ktos jeszcze poza MAMA.

Vela jaki smoczek chcesz? Ja mam dwa z Lovi. Jeden dostalam przy zapisie na szkole rodzenia a drugi wczoraj

dokładnie, izolowanie to bzdura, kiedys wychowywalismy sie w 4 na kawalerkach .. 7 na dwóch pokojach, wystarczy swoje zdjecia jak ktos ma zobaczyc - i co ? cos z nami nie tak ? ze nosily nas babcie, dziadki, ciotki, mlodsze rodzenstwo ? czym chata bogata i to byly wspaniale czasy.
Tak samo z tym kolysaniem, spiewaniem .. co jeszcze ludzie nie wymysla, mam wrazenie, ze te informacje maja na celu nas uposledzic i swoje dzieci ..
ale kazdy niech robi jak uwaza ..

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
Napisane przez monika860902 Pokaż wiadomość
A wiesz jakie sa wymiary?

jasne,
75 na 100
a poduszka 35 na 30

ja juz sie boje tej mojej szkoly rodzenia .. jak tam takie rzeczy opowiadają
pannaanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 21:42   #704
daiquiricubano
Zadomowienie

Cytat:
tak w ogóle to wróciłam właśnie z tej szkoły rodzenia i jak narazie mam mieszane uczucia.
O ile to, co mówiła położna było ok, chociaż nie powiedziała nic co bym nie wiedziałainne dziewczyny notowały.
Było o tym, kiedy bezwzględnie jechać do szpitala, nie tylko do porodu, co powinno nas zaniepokoić, o tym całym czopie i jak rozróżnic skurcze przepowiadające od tych właściwych.

Za to pani psycholog mówiła coś, co do mnie w ogóle nie trafia. Powiedzcie jakie jest Wasze zdanie, może ma rację, a ja wyrodna jestem.

No wieć tak, jak się dziecko rodzi, najlepiej się zamknąć na minimum miesiąc w domu, odizolować od wszystkich i nawiązywać więź dzieckiem. Nie dopuszczać do noszenia i opieki nad dzieckiem nikogo, nawet ojca, mamy czy teściowej, niech się nie wtrącają itp. Np. jak padasz na pysk bo nie spałaś dwie doby dasz dziecko mamie a ty się w tym czasie prześpisz czy wykąpiesz to jesteś w sumie wyrodną matką. Rolą męża czy mamy powinno byś robienie zakupów, sprzątanie czy donoszenie posiłków. No sory ale to do mnie w ogóle nie przemawia, nie dziwię się, że potem niektóre laski zachowują się jak wyprane z mózgów, a małżeństwo kończy się rozwodem :/ Ja jestem na nie.

Potem były ćwiczenia na salne, jak oddychać i trochę takich na kręgosłup i rozluźniających ogólnych.

W czwartek jest coś co mnie właśnie interesuje, jak wygląda plan porodu i wyprawka do szpitala w którym będę rodzić, a że wszystkie w sumie rodzimy w jednym to fajnie, bo się skupi połozna na tym danym szpitalu

Dostałam też jakąś pierdołę, ale jeszcze nie zaglądałam co tojakaś książeczka i próbki czegoś ale nie wiem czego :p
Totalnie się nie zgadzam! Jestem zdania, że tata tez musi nawiązywać więź! Mało tego, jak padasz na pysk, nawet jak dziecko ma tydzień, to lepiej przekazać na godzinę komuś innemu do opieki, a nie trwać na sile przy maluchu 🙄 szkoda dorobić się jakiegoś baby blues czy czegoś równie okropnego 😑 początkowo jest naprawdę ciężko się przestawic na bycie "tu i teraz" 24h/dobę, woec każda pomoc jest wg mnie na wagę złota i NALEŻY z niej korzystać (jeśli się ma taką osobę do pomocy i oczywiście chce się chwilę odpoczac). Jasne, że budowanie więzi jest mega istotne, ale nie wiem, czy jeśli weźmiesz prysznic i wypijesz w spokoju ulubiona herbatę, to przez te godzinę zaszkodzisz waszej relacji. Wręcz odwrotnie, weźmiesz oddech i z podwójną chęcią wrócisz do maluszka

---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ----------

Cytat:
a to moj kocyk i podusia
Cudowny

---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Balam sie..ale lubie brazy..musztardy..i wyszlo mega

E tam! Musiało wyjść pięknie! Teraz brązy, musztarda i wszelkiej maści żółci wracają do łask 😉

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ----------

[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7188052 1]Nie zgodzę się że "do wymiany ta położna". Moja siostra miała tylko męża do pomocy. I powiem tak - to że młodzi rodzice zostają sami z dzieckiem małym to wzmacnia relacje między nimi, uczy nowych obowiązków, odpowiedzialności i opieki. Siostra mówi ze nie nauczysz się tego jak będzie wokoło ciebie skakać do pomocy rodzina. Bo wtedy twój mąż czuje się niepotrzebny. My nosimy dziecko cały czas - a po porodzie mąż chce się opiekować maluszkiem - a tu nagle zong... bo wyręcza go w tym teściowa, która ciągle np. gdera że się nie nadaje i ze to i tamto źle robi (robicie) . Moim zdaniem taki spokój dla rodziców to ideealne co może być. I jakoś moja siostra się wysypiała, jakoś na rzęsach nie chodziła. No i nie miała depresji - wręcz odwrotnie, była bardzo zadowolona z takiego stanu rzeczy.[/QUOTE]
Ale tu również chodzi o pomoc męża, a nie koniecznie odrazu teściowej. Tyle, że ta pani "psycholog" zaleca zamknięcie się z dzieckiem w 4 ścianach i nie pozwolenie na zjmowanie się maluszkiem również ojcu. Takie myślenie funkcjonowało 50 lat temu, jak chłop szedł do roboty, a naszym zadaniem było siedzenie w domu i rodzenie kolejnych dzieci. Teraz to wszystko bardzo się zmieniło 😉

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
a co se będę żałować

ale serio po jednych zajęciach ciężko mi powiedzieć czy warto czy nie, jak na razie to pół na pół
Bo to chyba kwestia prowadzących... najgorsi w tym wypadku są przeważnie ci starszej daty, niestety. Psycholog juz ci złote rady zaserwowala, a taka polozna to I pewnie każe ci rodzic w jednej pozycji, bez możliwości ruchu 😝 wiadomo są i wyjątki, ale w tym temacie to jednak lepiej są zorientowane młodsze osoby 😶

Stary 2017-03-14, 22:04   #705
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Paula - dzięki za tą stronę Katal z pieluchami
Strasznie duży wybór mają, a jak piszesz że są polecane to już w ogóle!

Bo właśnie bałam się brać z allegro czy jakiegoś marketu żeby się nie okazało że po dwóch praniach pielucha będzie do kosza.
Na allegro też je mają to tak jakby ktoś wolał przez allegro.

Cytat:
tak w ogóle to wróciłam właśnie z tej szkoły rodzenia i jak narazie mam mieszane uczucia.
O ile to, co mówiła położna było ok, chociaż nie powiedziała nic co bym nie wiedziałainne dziewczyny notowały.
Było o tym, kiedy bezwzględnie jechać do szpitala, nie tylko do porodu, co powinno nas zaniepokoić, o tym całym czopie i jak rozróżnic skurcze przepowiadające od tych właściwych.

Za to pani psycholog mówiła coś, co do mnie w ogóle nie trafia. Powiedzcie jakie jest Wasze zdanie, może ma rację, a ja wyrodna jestem.

No wieć tak, jak się dziecko rodzi, najlepiej się zamknąć na minimum miesiąc w domu, odizolować od wszystkich i nawiązywać więź dzieckiem. Nie dopuszczać do noszenia i opieki nad dzieckiem nikogo, nawet ojca, mamy czy teściowej, niech się nie wtrącają itp. Np. jak padasz na pysk bo nie spałaś dwie doby dasz dziecko mamie a ty się w tym czasie prześpisz czy wykąpiesz to jesteś w sumie wyrodną matką. Rolą męża czy mamy powinno byś robienie zakupów, sprzątanie czy donoszenie posiłków. No sory ale to do mnie w ogóle nie przemawia, nie dziwię się, że potem niektóre laski zachowują się jak wyprane z mózgów, a małżeństwo kończy się rozwodem :/ Ja jestem na nie.

Potem były ćwiczenia na salne, jak oddychać i trochę takich na kręgosłup i rozluźniających ogólnych.

W czwartek jest coś co mnie właśnie interesuje, jak wygląda plan porodu i wyprawka do szpitala w którym będę rodzić, a że wszystkie w sumie rodzimy w jednym to fajnie, bo się skupi połozna na tym danym szpitalu

Dostałam też jakąś pierdołę, ale jeszcze nie zaglądałam co tojakaś książeczka i próbki czegoś ale nie wiem czego :p
Mam wrażenie ze Pani psycholog źle zrozumiała pewne ważne kwestie to prawda że pierwszy miesiąc (umownie) jest bardzo ważny i nawiązuje się wtedy więź. Ale to nie znaczy że trzeba to robić 24h na dobę i że tatuś nie może więzi nawiązać To żeby wykorzystywać innych do obowiązków domowych to też ważne. Zwłaszcza jak się jeszcze laktacja nie unormuje. Ale to samo co wyżej Rzeczywiście łatwo o depresję z takim nastawieniem i nic i trzeba do psychologa iść. Może o to w tym chodzi

A propos pomagania bardzo podobało mi się na Bezpiecznym maluchu. Prowadził to ratownik i wrzucił taka dygresje. Żeby tatusiowie nie myśleli że jak będą wracać z pracy nawet po dyżurze to że będą mogli odpocząć. Jak przyjdą to zmęczona mama przekazuję tatusiowi pałeczkę żeby się zajął dzieckiem. A w dodatku w magiczny sposób dziecko zawsze tatusiowi strzeli taka kupę jakiej mamusi nigdy nie zrobił (coś w tym jest moja przyjaciółka mówi to samo). I nie mowil tego z pretensjami tylko z uśmiechem 😀
Cytat:
a to moj kocyk i podusia
Super zestaw. Fajnie ze nie jest infantylny.
Cytat:
Hej
Czy Wam też wypadają włosy garściami?
Moje włosy przeżywają w ciąży okres świetności. Nie wypadają. W koncu rosną. I się nie przetluszczaja. Bajka. Będę płakać jak to się skończy
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;7188064 1]Włosy wypadały mi do 12 tc garściami - potem się uspokoiło. Teraz wypadają, ale tak normalnie. Przed ciążą mi nie wypadały. Ale dlatego że je codziennie olejowałam a teraz nie mogę. Za to łamały mi się bardzo przed ciążą paznokcie. Teraz przestały.[/QUOTE]
A dlaczego olejowac nie możesz?
Cytat:
a właśnie jeszcze położna coś takiego mówia jeżeli chodzi karuzele, szumisie, muzka, hałas, trzepanie wózkiem podczas usypiania itp.
że niby to usypia dzieci, ale nie na zasadzie że je uspokaja, tylko dziecko jest tym jakby zmęczone i się wyłącza, co w pewien sposób może upośledzać niektóre komórki mózgowe i doprowadzać do tego, że np potem ma problem wysiedzieć w ławce w szkole czy coś w tym stylu.

Nigdy nie myślałam o tym w ten sposób, ani się nie spotkałam z taką teorią, ale coś w tym może być skoro o tym mówi

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ----------

ja gdzieś czytałam, że to bzdura, ale nie wiem w sumie jak to jest na prawdę
Hmm ciekawa teoria i jestem w stanie zrozumieć tok myślenia. Ale wydaje mi się że to za duże uogolnianie. Na pewno za duża ilość silnych bodźców może powodować że dzoexi przestają na nie reagować. Ale to kwestia rozsądku w ich wykorzystywaniu. Nie robi się wszystkich tych rzeczy na raz przecież.

Odebrałam dzisiaj Kosz Mojżesza i ciuszki. Kosz bardzo fajny. Idealnie pasuje kolor do ściany (przez przypadek). W bardzo dobrym stanie i fajna pościel do tego. Tylko Budka się nie trzyma ale coś na to zaradzimy. Ilość ciuszków do tego jest ogromna. I są super jakości. Same firmowe i dużo małych rozmiarów. Kurcze chyba o tym pisałam już Kalafior

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

A w ogóle to jestem w szoku jak mnie dzisiaj Jerzyk wysoko kopie. Tak w połowie brzucha i pod zebrami. A cały czas w podbrzusze dawał. Jakiś obrót dzisiaj był

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 22:07   #706
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej
Czy Wam też wypadają włosy garściami?
Wypadają i to bardzo. U mnie ciąża z włosami nic pozytywnego nie zrobiła niestety To skutek narkozy, po niej włosy lecą mi garściami. A teraz doszła jeszcze tarczyca.

Cytat:
Napisane przez jelonekhihi Pokaż wiadomość
Dlaczego nie możesz olejować włosów w ciąży?
Też się zastanawiam

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Takie sobie wybrałam Smoczek z Lovi, dynamiczny, 0-3 miesiące

Cytat:
Napisane przez daiquiricubano Pokaż wiadomość
Ty farciaro, wyniki masz lepsze ode mnie, a ja się tak słodkościami nie obzeram 😒 zazdroszczę po raz setny!

A jakie podkłady na przewijak? Ja od początku używam właśnie pieluch, albo tych które okazały się gorszej jakości, albo już spranych czy poplamionych 😉 jak się ubrudza to przepiore i problem z głowy 😉
Heh, to było chyba najbardziej stresujące badanie w całej ciąży jak do tej pory
Wydaje mi się że tak jak pisałam kiedyś, mój organizm jest tak przyzwyczajony do cukru, że strawi on każde ilości.
Dlatego tak bardzo szkoda mi naszej Adatki, bo myślałam że u niej też organizm sobie poradzi. Ale może to też dlatego że to jej druga ciąża, większe obciążenie?
Powiem szczerze że odetchnęłam z ulgą I kupiłam sobie od razu dwa opakowania bitej śmietany - Śnieżki i wcinam

A podkłady to kliknęłam na takie jednorazowe z Akuku i z BabyOno, takie jednorazówki. Jak obsika to do kosza, a jak nie to kilka przewijań pewnie wytrzymają.

Ewelinka - moja szkoła rodzenia jest bardziej nowoczesna. Całe szczęście, bo my za to płacimy, gdybym słyszała takie farmazony za 250 zł to bym się wściekła

Ciekawa jestem co powiedzą na temat diety matki karmiącej u Ciebie
U nas położna mówiła że nie ma czegoś takiego. Można kapustę, można smażone, można grila, itd. Wiadomo bez przesady z ilością i trzeba obserwować siebie i dziecko ale jakieś kleiki, mięska gotowane to przeszłość. Ma być głównie zdrowo i kolorowo ale inne rzeczy nie są zabronione.
Stary 2017-03-14, 22:17   #707
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Ale mialam dzisiaj intensywny dzien...od rana tylko z kolezankami sie spotykam☕😁

Psycholozka chyba sobie żartuje...moj Maciek sie nie moze doczekac az bedzie tulil ksiezniczke😉

Pannaanna super zestaw 👍

Migotek hmm...tez jestem ciekawa co z tym olejowaniem bo ja nadal stosuje...

Cos jeszcze mialam napisac🤔

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 22:20   #708
giovanemamma
Rozeznanie

Oglądam Kubę z niecikiem i popłakałam się ze śmiechu 😅😅😅😅

Cytat:
Wypadają i to bardzo. U mnie ciąża z włosami nic pozytywnego nie zrobiła niestety To skutek narkozy, po niej włosy lecą mi garściami. A teraz doszła jeszcze tarczyca.

Też się zastanawiam

.
Też mam problemy z tarczycą, ale na włosy to nie wpływa. Też się zastanawiam o co chodzi migotkowi i aż się boję odpowiedzi 😛

giovanemamma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 22:38   #709
VelaLuca
Wtajemniczenie

Arleta jak tak napisałaś o tej opiece 50 lat temu gdzie mężczyzna się nie tykał dziecka, to przypomniał mi się mój teść W ogóle uważam że moi teściowie to fenomen, bo chyba nigdzie w Polsce nie uchowała się druga taka rodzina gdzie są widoczne aż tak bardzo, podziały obowiązków stricte z PRL-u. Ale teściowa tak sobie wychowała, dała wejść na głowę więc teraz ma. Ja to czasem nie wiem czy mam się śmiać czy płakać jak widzę ich zachowanie. Teść nawet nie wie jak odkurzać włączyć Kawy sobie sam nie zrobi, jak zje obiad to nie wyniesie talerzy do kuchni, jak teściowa poprosi żeby zaświecił światło to ten się nie ruszy...nie no czeski film

I tak sobie pomyślałam że on nawet nie wie jak wózek prowadzić A gdzie tam jakieś przebieranie, usypianie, on nawet na ręce nie weźmie. To właśnie skutek takiej izolacji, gdzie mąż do roboty, po robocie kapcie i piwko, a kobieta sama sobie z dzieckiem... I potem właśnie wyrastają takie typy facetów
Z moim teściem to nawet psa nie zostawiam bo się boję, a co dopiero dziecko

U mnie np. tata robi wszystko, uwielbia dzieci, kąpie, przebiera, nosi, usypia. Ale nauczył się tego bo to on był ze mną rok na tacierzyńskim, a mama wróciła do pracy, bo tak bardziej finansowo się opłacało
Moja mama jest niepewna, boi się wziąć na ręce, o kąpieli czy karmieniu już nie wspomnę, tata natomiast pierwszy garnie się do pomocy. Więc u nas jeśli będzie pomoc ze strony rodziców to głównie ze strony Taty

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Cytat:
Napisane przez paula.cw Pokaż wiadomość
Odebrałam dzisiaj Kosz Mojżesza i ciuszki. Kosz bardzo fajny. Idealnie pasuje kolor do ściany (przez przypadek). W bardzo dobrym stanie i fajna pościel do tego. Tylko Budka się nie trzyma ale coś na to zaradzimy. Ilość ciuszków do tego jest ogromna. I są super jakości. Same firmowe i dużo małych rozmiarów. Kurcze chyba o tym pisałam już Kalafior
Tak pisałaś Ale ciuszków nam nie pokazałaś! Pokaż jakieś perełki

Cytat:
Napisane przez giovanemamma Pokaż wiadomość
Oglądam Kubę z niecikiem i popłakałam się ze śmiechu 😅😅😅😅

Też mam problemy z tarczycą, ale na włosy to nie wpływa. Też się zastanawiam o co chodzi migotkowi i aż się boję odpowiedzi 😛
Też oglądałam, śmiszny on strasznie Szkoda że z Agenta odpadł... A najbardziej to szkoda mi Mateusza Magi, teraz to już tak dziwnie się ogląda, nie ma się z kogo naśmiewać

Mnie endokrynolog powiedziała że te moje wypadanie włosów to może być skutek wysokiej tarczycy jaką miałam na początku.
Mam nadzieję tylko że po porodzie nie polecą bardziej, bo słyszałam że jakiś czas po, to wypadają niemiłosiernie...

Edytowane przez VelaLuca
Czas edycji: 2017-03-14 o 22:33
VelaLuca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 22:39   #710
giovanemamma
Rozeznanie

Cytat:
Arleta jak tak napisałaś o tej opiece 50 lat temu gdzie mężczyzna się nie tykał dziecka, to przypomniał mi się mój teść W ogóle uważam że moi teściowie to fenomen, bo chyba nigdzie w Polsce nie uchowała się druga taka rodzina gdzie są widoczne aż tak bardzo, podziały obowiązków stricte z PRL-u. Ale teściowa tak sobie wychowała, dała wejść na głowę więc teraz ma. Ja to czasem nie wiem czy mam się śmiać czy płakać jak widzę ich zachowanie. Teść nawet nie wie jak odkurzać włączyć Kawy sobie sam nie zrobi, jak zje obiad to nie wyniesie talerzy do kuchni, jak teściowa poprosi żeby zaświecił światło to ten się nie ruszy...nie no czeski film

I tak sobie pomyślałam że on nawet nie wie jak wózek prowadzić A gdzie tam jakieś przebieranie, usypianie, on nawet na ręce nie weźmie. To właśnie skutek takiej izolacji, gdzie mąż do roboty, po robocie kapcie i piwko, a kobieta sama sobie z dzieckiem... I potem właśnie wyrastają takie typy facetów

U mnie np. tata robi wszystko, uwielbia dzieci, kąpie, przebiera, nosi, usypia. Ale nauczył się tego bo to on był ze mną rok na tacierzyńskim, a mama wróciła do pracy, bo tak bardziej finansowo się opłacało
Moja mama jest niepewna, boi się wziąć na ręce, o kąpieli czy karmieniu już nie wspomnę, tata natomiast pierwszy garnie się do pomocy. Więc u nas jeśli będzie pomoc ze strony rodziców to głównie ze strony Taty

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ----------

Też oglądałam, śmiszny on strasznie Szkoda że z Agenta odpadł... A najbardziej to szkoda mi Mateusza Magi, teraz to już tak dziwnie się ogląda, nie ma się z kogo naśmiewać

Mnie endokrynolog powiedziała że te moje wypadanie włosów to może być skutek wysokiej tarczycy jaką miałam na początku.
Mam nadzieję tylko że po porodzie nie polecą bardziej, bo słyszałam że jakiś czas po, to wypadają niemiłosiernie...
Też oglądasz agenta? Ja obowiązkowono szkoda bo z niecika nie mogłam czasami, jaki on durny

giovanemamma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 22:48   #711
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez giovanemamma Pokaż wiadomość
Też oglądasz agenta? Ja obowiązkowono szkoda bo z niecika nie mogłam czasami, jaki on durny

Oczywiście że oglądam Ja to chyba wszystko oglądam co leci w TV Ja to się czasem zastanawiam na ile ten Niecik jest głupi, a na ile mądry żeby tak tą głupotę udawać i przez to zarabiać grube miliony. Czasem mam wrażenie że on udaje, i specjalnie kreuje się na takiego głupola żeby zgarniać więcej kasy. Tak jak Doda kiedyś

Zaraz włączam Drugą Szansę na playerze, jutro Idol, w czwartek Kuchenne Rewolucje Dobrze że Taniec z Gwiazdami mnie drażni bo bym już całkiem przepadła
Stary 2017-03-14, 22:51   #712
Sarenkaa13
Rozeznanie

Nadrobilam!!!..

Sarenkaa13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-14, 23:07   #713
VelaLuca
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sarenkaa13 Pokaż wiadomość
Nadrobilam!!!..

Że też Ci się chciało
Stary 2017-03-15, 05:35   #714
Daga825
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mmona24 Pokaż wiadomość
Ale mialam dzisiaj intensywny dzien...od rana tylko z kolezankami sie spotykam☕😁

Psycholozka chyba sobie żartuje...moj Maciek sie nie moze doczekac az bedzie tulil ksiezniczke😉

Pannaanna super zestaw 👍

Migotek hmm...tez jestem ciekawa co z tym olejowaniem bo ja nadal stosuje...

Cos jeszcze mialam napisac🤔

Ja też olejuje włosy i też się zastanawiam o co chodzi, ale stwierdziłam, że migotka to migotka i nie ma sensu pytać hihi

---------- Dopisano o 06:31 ---------- Poprzedni post napisano o 06:30 ----------

Cytat:

Ty ale komedia u tych teściów

---------- Dopisano o 06:34 ---------- Poprzedni post napisano o 06:31 ----------

Cytat:

Mi włosy wypadały jak tarczyca była niewyregulowana. To samo po narkozie. Po porodzie mało wypadały bo w ciąży poprzedniej nie przestały, także wszystko już jakby wtedy było unormowane

---------- Dopisano o 06:35 ---------- Poprzedni post napisano o 06:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Sarenkaa13 Pokaż wiadomość
Nadrobilam!!!..

O mamo, że ci się chciało

Daga825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 05:49   #715
jelonekhihi
Zakorzenienie

Weszłam was rano poczytać przed śniadaniem. Zaraz się miałam zabrać za oglądanie Agenta. Dzięki bardzo za spoiler!
jelonekhihi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 05:51   #716
vanessa1781
Zakorzenienie

Cytat:
Heh, napisałam że mam, a to "mam" to na razie jest na liście wyprawkowej

Wezmę je od tego sprzedawcy HubiWorld z Allegro. Bo to są te same co są na stronie Supermami i z Texpolu - a jak będę zamawiać większe ilości od niego, to zapłace raz za przesyłkę. Poza tym są ciut tańsze niż na stronie Texpolu.
Zamawiałam parę razy u Hubi i byłam zadowolona.
A co do ilości pieluch to ich nigdy za wiele. Tez mialam duzo bo kupilam nowe a potem siostra mi dala jeszcze po swoich dzieciach. Ale pamiętam jedną akcję, jak małej coś zaszkodziło gdy zaczęłam wprowadzać stałe posiłki. Wymiotowala co chwilę, poszło wtedy z 20 pieluch. Tak ze kazda ilość się przyda w razie W.

Cytat:
A wiecie że moja kuzynka dla swojej córki używa pieluch tetrowych, które zostały jeszcze po niej, a ma 31 lat? Wtedy to była jakość, nic nie zżółkło, nic się nie rozlazło, w życiu bym nie powiedziała ze one tyle mają.

Ja mam część po 18-letniej siostrzenicy i fakt jakość inną niz obecnych.

Cytat:
O ile to, co mówiła położna było ok, chociaż nie powiedziała nic co bym nie wiedziała :p inne dziewczyny notowały.

Dostałam też jakąś pierdołę, ale jeszcze nie zaglądałam co to :p jakaś książeczka i próbki czegoś ale nie wiem czego :p
Pani powinna się puknac w czolko mój mąż jako pierwszy wziął córkę na ręce od razu w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez Daga825 Pokaż wiadomość
Ja też olejuje włosy i też się zastanawiam o co chodzi, ale stwierdziłam, że migotka to migotka i nie ma sensu pytać hihi
O tym samym pomyślałam i przeszłam płynnie do kolejnego postu

A tak w ogóle witam się. Miałam kiepską noc, strasznie pachwiny mnie bolały, a wczoraj wieczorem miałam mega doła, popłakałam z godzinę a teraz mi głowa pęka i oczy zapuchniete.
vanessa1781 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 06:17   #717
VelaLuca
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Malutka pobudka na tabletkę i siku, przekrecam się na lewy boczek i idę spać dalej

Muszę się wyspać bo w domu syf totalny a jutro rano przychodzi ta położna więc czeka mnie całodzienne sprzątanie

Kacperkova meldowała się po wizycie? Umknęło mi czy sie w ogóle nie odezwała?
Kacperkova jak tam? Mam nadzieję że wszystko ok!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-03-15, 06:48   #718
mmona24
Zakorzenienie

GG do mmona24

Hej ja tez dzisiaj kiepsko spalam...i krotko...
Wstaje robic gołąbki😜 jak mi sie nie chce...ale obiecalam mezowi niech ma😉

Wymieniam się

Bloguje
mmona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 06:58   #719
paula.cw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jelonekhihi Pokaż wiadomość
Weszłam was rano poczytać przed śniadaniem. Zaraz się miałam zabrać za oglądanie Agenta. Dzięki bardzo za spoiler!
Haha to samo pomyślałam bo wczoraj zapomniałam.

Cytat:
Napisane przez vanessa1781 Pokaż wiadomość

O tym samym pomyślałam i przeszłam płynnie do kolejnego postu

A tak w ogóle witam się. Miałam kiepską noc, strasznie pachwiny mnie bolały, a wczoraj wieczorem miałam mega doła, popłakałam z godzinę a teraz mi głowa pęka i oczy zapuchniete.
Haha a ja byłam ciekawa cóż to znowu za powód ciekawy

Czekam w kolejce do zabiegowego. Muszę się wepchnac następna Ale już głodna jestem... masakra

Kobiecy blog o treningu siłowym i zdrowym odżywianiu- artykuły, jadłospisy, przepisy- Zapraszam
paula.cw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-03-15, 07:11   #720
ewelinka2311
Wtajemniczenie

Vela, u moich teściów to samo było! (Teraz już nie bo teść nie żyje) wg niego miejsce kobiety jest w domu, ma usługiwac mężowi i tyle z jej praw :/

Jak ja się z nim o to scinalam to nawet nie pytajcie. Jak mi walił tekstem ze po co ja na studia poszłam bo po co mi to w domu itp

A mnie boli brzuch juz drugi dzień po badaniu. Chcial koniecznie zeby mala sie lepiej pokazala i tak mnie zmaltretowal ze masakra, ręką się dotknąć nie mogę, chkciaż i tak jest lepiej niź wczoraj. Chyba mi siniaków od środka narobił bo z wierzchu nie widać

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości